nokia6170 wrote:
sve si ti meni to fino cogni objasnio, ali hajde budi iskren i reci jesul' to stvarno politicari iz rs-a, potpisivanjem dejtona, odustali od ratnih ciljeva republike srpske koje je spocetka 92. godine utvrdila republika srpska. eto hajde budi iskren i reci. ima ih 6...trebal' da ih pobrojim opet?
koliko god da me pokusavas ubijediti da jesu ili jesu mozda..ja cu uvijek naci argument da ti dokazem da nisu i da dalje istrajavaju na ostvarenju istih samo mirnodopskim sredstvima, jer ratna vise ne idu u prilog.
Potpisivanjem mira se odustaje od ratnih ciljeva. To mir i znaci, ja ne razumijem kako bi Srbi ispunili svoje ratne ciljeve bez novog rata. Da ih pogledamo josh jednom:
1. Državno razgranièenje od druge dve nacionalne zajednice - PRIHVATA SE DEJTONSKA BiH, NEZAVISNOST SE DODUSE POMINJE, ALI KAO ODGOVOR NA NEPRIHVATANJE DEJTONSKE BIH OD STRANE DRUGIH. USLOVNO MOZEMO RECI DA OVDJE NISI SASVIM U KRIVU.
2. Koridor izmedju Semberije i Krajine - NE VIDIM DA NEKO MISLI OSPORITI ARBITRAZNU ODLUKU ZA BRCKO
3. Uspostavljane koridora u dolini reke Drine, odnosno eliminisanje Drine kao granice izmedju srpskih država - JA NISAM VIDIO DA NEKO PRETENDUJE NA GORAZDE
4. Uspostavljanje granice na rekama Uni i Neretvi - NI GOVORA O OVOME, TO BI ZNACILO PRETENZIJU NA SANSKI MOST, KLJUC, PETROVAC, DRVAR, GLAMOC, GRAHOVO, STOLAC, BLAGAJ, ISTOCNI DIO MOSTARA
5. Podjela grada Sarajeva na srpski i muslimanski deo i uspostavljanje u svakom od delova efektivne državne vlasti - NI GOVORA O OVOME, AKO NE RACUNAMO GRADNJU NOVOG GRADA NA LIVADI, AL TO VALJDA NIKOME NE MOZE SMETATI
6. Izlaz Republike Srpske na more. - NI GOVORA O OVOME, OSIM MOZDA AKO MISLISH DA CE BITI NAPADA NA CRNU GORU DA SE UZME SUTORINA?
Stvarno ne vidim kako si ti zakljucio da RS i dalje insistira na svojim ratnim ciljevima i kako ni oni ikako mogli da se ostvare mirnodopskim sredstvima.
takodje, jesil ti upoznat sa cinjenicom da narodna skupstina nije stavila van pravne snage niti jednu odluku ratne skupstine republike srpske po pitanju bosne i hercegovine i zakljucaka, a da je danasnja repeublika srpska pravni sljednik ratne republike srpske.
kao sto danasnja rs nije stavila van snage ili ponistila neku odluku ratne skupstine rs, na drugoj strani je li ti znas da je ratna skupstina republike srpske tokom rata stavila cak van snage i ponistila zakljucke sa zasjedanja ZAVNOBiH iz 1943. godine kojim srbi zajedno sa ostala dva naroda proglasavaju BiH kao republiku sva tri naroda?
Nisam to znao. Ne smatram to toliko bitnim, glupo inacenje koje nema nikakvog smisla.
vi, konkretno govoreci srbi iz rs-a, morate odluciti u svojim glavama malo i sa svojom savjescu ratna desavanja. ne moze se sjediti na dvije stolice...slaviti karadzica, krajisnika i mladica i ostale kao heroje i utemeljivace rs i poistovjecivati se sa njima kad su zasluge u pitanju, a ogradjivati se od njih kad su zlocini u pitanju.
To se slazem, ratni zlocinci se ni u kojoj varijanti ne bi smjeli slaviti.
kolektivna odgovornost itekako postoji, samo se razlikuje od individualne po krivicnoj sankciji.
Slazem sa da postoji moralna odgovornost, i da RS ne cini nista da je prihvati, a morala bi.