Zamisli nekoga ko ne zna ništa o autima a baš mu je stalo da zna kako motor u njegovom auto funkcioniše. Pa ga izvadi pa počne veoma pažljivo da ga rastavlja i posmatra svaki detalj tih djelova dio takav kakav je i ništa ne mjenja. On samo hoće da zna kako ti dijelovi dolaze zajedno I koje su im funkcije, ne da uništi motor.Great Cornholio wrote:Pa ti post prije reče "Po meni je meditacija postmatranje toga što jeste, kako jeste, bez mjenjanja i jedne stvari" a sad se složi sa Dr.Gonzom i njegovim stavom da meditacija "Nije učenje novog nacina razmisljanja, vec dekonstrukcija postojeceg"SeadK wrote:Upravo tako! Dekonstrukcija. Ali ne destruktivna nego radoznala.dr.Gonzo wrote: Mislim da si to pogresno protumacio. Meditacija je jedna od tehnika kojom se mozes dovesti u stanje uma u kome osjecanja, misli i sve sto ego podrazumjeva mozes posmatrati sa distance. Mozes ih odvojiti od vlastite sustine, od iskonskog Sebe. To nije ucenje novog nacina razmisljanja, vec dekonstrukcija postojeceg.![]()
Meni ta dva stava nisu ista.
Isto tako ti je sa meditaciom. Posmatraš djelove tog "sebe", misli, emocije, osjećanja, bolove, itd. Kad ih vidiš na taj način (što kaže gonzo "sa distance) onda isto možeš da uvidiš kako se ta osjećanja pojavljuju u umu. Koje emocije ta osjećanja postavljaju u pokret, koje misli iz tih emocija nastaju.