nigdje.nikog wrote:Sve u svemu, slazemo se da je taj dan u Tuzli bilo nesta s cim se treba suociti.
Cak i ako je bilo samo "skracivanja muka ranjenicima" i to je strasno.
I pustimo spsko-cetnicku propagandu (300 mudzahedina 1992. U Tuzli!). Ja sam na te stvari toliko oguglao da ih vise i ne registrujem.
Ovdje moramo prihvatiti CINJENICE, a one su veoma neugodne - DOGOVORENA I, od strane TO tuzla, OBEZBJEDJIVANA EVAKUACIJA JNA zavrsava maskrom !
Nad ovom cinjenicom niko ko izvana na ovo gleda nece vjerovati prici o pjanim rezervistima!
I ponovicu - moze li iko sa sigurnoscu tvrditi da se isto ono ne bi desilo da je neko samo bacio petardu !?
Ali, najjaci moj argument tek slijedi - primjer evakuacije JNA iz Zenice.
I tamo je bilo incidenata oko kasarne prije njihove evakuacije, cak je i jedno dijete ubijeno.
Ali Zenicani su znali koliko je vazno da se kasarna isprazni bez incidenta i bez nepotrebnog qurcenja!
Ovo sto cu sad reci je prica koju sam cuo, ne mogu garantovati njenu istinitost, ali sve cinjenice govore da je tako:
naime, po toj prici, nekoliko imucnijih zenicana je skupilo, po toj prici, 150 000 KM, dali komandantu kasarne i sve se zavrsilo kako treba!
Zapravo, nije bas bilo bez "incidenta". Negdje oko Ilijasa, na samoj granici, izbio je mali incident i dio kolone u kojoj je bilo vrijedno naoruzanje je ostao na nasoj strani.
Prica kaze da je i to bilo dogovereno !
(Molim nekoga iz Zenice ko zna vise o ovome da potvrdi ili demantuje ovu pricu)
Dakle, da se vratim, TUZLACI SU ZABRLJALI !
I s tim se treba suociti.
A sto se jadnog Ilije tice, ja da sam na njegovom mjesto ja bih vas lijepo zamolio da me ovako ne branite!
Ako ce se Ilijina odbrana bazirati na nasoj bezgresnosti, a pogotovo na prici kako ubiti cetnika ne moze biti ubistvo...onda nek mu je Bog na pomoci.
Iliji sad najmanje trebaju jalove ulicne demonstracije i jalova forumska podrska. Njemu sada treba:
1 - dosta novca (odnosno - dobar advokat)
2 - necija savjest (nekoga ko je zaista odgovoran)
3 - dobra informacija (ko mu je u Tuzli ovo smjestio!)
Jesi li ti pročitao šta sam napisao u prethodnom postu?
Njihova propaganda je već ranije tvrdila da su incident izazvali snajperisti na okolnom zgradama (heh, uključujući moju - da nisam ja slučajno pucao?!?). Sada pričaju o zasjedi. Očito je da ni oni ne znaju kako da optuže, samo da bace odgovornost sa sebe.
Utvrdili smo da ta propaganda laže po pitanju:
- sastava kolone (bilo je mnogo ljudi koji su daleko od "golobradih mladića")
- naoružanosti kolone
- znamo šta su namjeravali s tom municijom - postoje ukopane pozicije na rubovima Tuzle, na lokacijama samo oko 100 metara daleko od raskrsnice
- već su bili incidenti prethodnih dana kada su pucali po Tuzli - tada još bez uzvraćanja vatre - tako da nije teško povjerovati da su opet pucali i izazvali ono što se desilo
- u koloni su bili predstavnici općinske vlasti kao garancija, pa možeš vjerovati ako hoćeš da su Selim i Ilija naredili napad na Jasmina, ja neću
Još par detalja koji govore protiv toga da je bila u pitanju organizirana zasjeda - kada je počeo pakao par minuta iza 19h, ti navodni "napadači" su zajedno sa nama drhtali po haustorima i iza ćošaka, u nekim haustorima zajedno sa pripadnicima JNA koji su brzo pobjegli iz kolone. Drhtali i snebivali se i kontali šta se dešava. Ne, jedina stvar koja nije tačna u propagandi tuzlanskih vlasti je da je ovo bila blistava pobjeda bosanskih snaga - nije ono vidjelo ni bitke kako treba, a prema tome ni pobjede.
Druga stvar, pokušavaš ovo predstaviti kao "zločin za koji je neko stvarno odgovoran a poturio je Iliju" - za tvoju informaciju, isti sud koji je presudio Iliji Jurišiću je podnijeo tužbu i protiv svih koji su u to vrijeme bili u tuzlanskom rukovodstvu - od Bešlagića, preko Kneza do Jurišića i Bajrića. Jedino su imali na raspolaganju Jurišića - tako da nema zavjere, nema izdaje, svi su oni u istoj optužnici. Niko nije poturio Iliju, on je nažalost sam otišao u njihove ruke.
Ako ti je najjači argument evakuacija u Zenici, to je super, jer je to nikakav argument - drugi grad i drugi ljudi. U Tuzli se jednostavno desilo drugačije - činjenice, i to jako neugodne za JNA, je da su zbog sklonosti potpukovnika Dubajića prema primanju rezervista sa četničkim oznakama u svoje redove, i zbog planova da zauzme položaje oko Tuzle i pretvori je u Sarajevo, desilo da su ti rezervisti izazvali incident koji se pretvorio u masakr - ali ljudi u oružanim snagama Tuzle nemaju veze s tim, samo su radili svoj posao i štitili građane.
Koliko god tebi to možda smiješno zvučalo, uvaži barem činjenicu da je svima koji su tada bili u Tuzli ovo što sam ispričao potpuno jasno kao dan, kao što su ti mnogi tuzlaci na ovoj temi već potvrdili, i da su neki od nas možda i bili tamo, i nismo vidjeli strašne tuzlanske policajce kako se spremaju da napadnu, nego obične ljude, "drotove prašinare" koji su pasivno posmatrali kako kolona izlazi - dok nije sijevnulo.