drzavni ispit

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
senainter

#426 Re: drzavni ispit

Post by senainter »

Ovako, slabo sam skontala odgovore sa postova, ja cu postati ono sta pise u mom konkursku, pa ako ljubazno mozete odgovoriti gdje mogu naci materijal za ovaj ispit, osim stranice jer cini mi se da nema to na stranici.
1. Koliko dana imas od dana poziva do tog ispita? Nakon koliko dana od zatvaranja konkursa treba da te pozovu?
2. Ovde u konkursu valjda stoji da se polaze ispit opceg znanja pa strucni ispit? Tako je valjda za sve pozicije.
3. Na stranici pise da se kupuje taj prirucnik kod njih za ispit opceg znanja (ima li iko taj prirucnik please), a za ovaj strucni pojma nemam sta tu treba.

Ako moze komentar sto prije please, jer zapravo ja pojma nemam vise koji ispit tu oni traze, a pise ovako:' O datumu i mjestu polaganja strucnog ispita i ispita opceg znjanja kandidati ce bit obavjesteni putem weba, a nece im se pominjati imena'.

4. Kako onda da znam sta cu polagati i kad ??? :?

Hvala unprijed puno,
kadinica

#427 Re: drzavni ispit

Post by kadinica »

1. Za svaki konkurs je različito vrijeme pozivanja kandidata nakon zatvaranja konkursne procedure. Zavisi od broja prijavljeih kandidata, prvo se pregledaju prijave, prave spiskovi i zakazuje ispit općeg znanja. S obzirom da su sada godišnji odmori, ja pretpostavljam da neće biti prije septembra, ali se ne oslanjaj na ovo, nego redovno prati web stranicu.

2. Prvo se polaže ispit općeg znanja i samo oni kandidati koji polože se pozivaju na stručni ispit koji je različit za svako radno mjesto.

3. Priručnik se može kupiti taj što piše na stranici, a može se učiti i iz onog za polaganje stručnog upravnog ispita (ovo je za ispit općeg znanja), za stručni ispit nema literature nego se odgovara na pitanja koja su u vezi sa konkretnom pozicijom.

4. Kad zakažu ispit općeg znanja, do tada bi svi kandidati koji ne ispunjavaju uslove ili koji su podnijeli nepotunu prijavu trebali biti obaviješteni. Ako ne primiš nikakvu obavijest, pristupaš ispitu na zakazani termin. Ako ne položiš, opet bi te trebali obavijestiti pismeno i pozvati kandidate koji su položili da pristupe stručnom ispitu (isto putem web stranice).
senainter

#428 Re: drzavni ispit

Post by senainter »

Eh sve sam sad shvatila, s tim da sam skinula Prirucnik za polaganje strucnog upravnog ispita (sinonim za ispit opceg znanja) i on je iz 2006, da li ti ili neko drugi mozda zna, da li je dovoljno da se uci taj prirucnik, i je li to zapravo ono sto oni prodaju u Agenciji?

Dakle strucni upravni=ispit opceg znanja.
Many thanks
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#429 Re: drzavni ispit

Post by KatarinaKosaca »

senainter wrote:Eh sve sam sad shvatila, s tim da sam skinula Prirucnik za polaganje strucnog upravnog ispita (sinonim za ispit opceg znanja) i on je iz 2006, da li ti ili neko drugi mozda zna, da li je dovoljno da se uci taj prirucnik, i je li to zapravo ono sto oni prodaju u Agenciji?

Many thanks
Odgovorno kažem da nije dovoljno naučiti priručnik (tu knjigu).. http://www.ads.gov.ba/v2/index.php?opti ... 76&lang=bs, uči po tome, sa agencije za državnu službu. Na primjer u knjizi nema zakona o akcizama, meni su na ispitu bila 3 pitanja iz zakona o akcizama, bila su mi dva pitanja iz zakona o vijeću ministara (a u knjizi nije cijeli zakon, nego samo općenito o VM), što se tiče EU u knjizi je dosta šturo, tako da uči sa linka to je sigurica za prolaz
senainter

#430 Re: drzavni ispit

Post by senainter »

Ok, hvala vam puno ljudi. :thumbup:
STalo mi je da polozim ispit, jer do stvarnog posla ne vjerujem da cu dogurati. Jos samo me zanima kako oni obavijeste da dolazis na test, da li zovu, ili da ipak pratim stranicu njihovu.
Ovo je ADSFBiH.

Puno hvala, neki su govorili da zovnu, a drugi pisu da pratim stranicu da bude spisak.
sweet cherries

#431 Re: drzavni ispit

Post by sweet cherries »

KatarinaKosaca wrote:
senainter wrote:Eh sve sam sad shvatila, s tim da sam skinula Prirucnik za polaganje strucnog upravnog ispita (sinonim za ispit opceg znanja) i on je iz 2006, da li ti ili neko drugi mozda zna, da li je dovoljno da se uci taj prirucnik, i je li to zapravo ono sto oni prodaju u Agenciji?

Many thanks
Odgovorno kažem da nije dovoljno naučiti priručnik (tu knjigu).. http://www.ads.gov.ba/v2/index.php?opti ... 76&lang=bs, uči po tome, sa agencije za državnu službu. Na primjer u knjizi nema zakona o akcizama, meni su na ispitu bila 3 pitanja iz zakona o akcizama, bila su mi dva pitanja iz zakona o vijeću ministara (a u knjizi nije cijeli zakon, nego samo općenito o VM), što se tiče EU u knjizi je dosta šturo, tako da uči sa linka to je sigurica za prolaz
za ADSF je drugi materijal :) oni imaju svoj prirucnik koji se moze kupiti kod njih u prostorijama, ima nekih 600 strana, izdanje 2007. god. Zakon o akcizama nema potrebe da ucis ukoliko polazes ispit opceg znanja ( ADSF ) zato sto kod njih se ne polaz oblast finansiranje institucija bih
Chuckie

#432 Re: drzavni ispit

Post by Chuckie »

Zna li iko živ postoji li zakon koji reguliše prijem volontera u ADSFBIH?

Mogu za volonterske pozicije aplicirati oni koji imaju odrađeni pripravnički staž? Ima li ko kakve smjernice?
poznanik

#433 Re: drzavni ispit

Post by poznanik »

Chuckie wrote:Zna li iko živ postoji li zakon koji reguliše prijem volontera u ADSFBIH?
Član 28. Zakona o radu FBiH
Mogu za volonterske pozicije aplicirati oni koji imaju odrađeni pripravnički staž?
Volonterski rad se uračunava u pripravnički staž. Volonter koji ispuni potreban broj mjeseci za pripravnički staž, gubi status volontera.
DanD

#434 Re: drzavni ispit

Post by DanD »

Imam par pitanja: da li se drzavni ispit moze polagati bez radnog iskustva? Da li drzavni i strucni ispit imaju isto znacenje? Sta se polaze, koji predmeti? Ako ima neko detaljno da mi objasni jer bas nista mi nije jasno.. Hvala
Chuckie

#435 Re: drzavni ispit

Post by Chuckie »

1. Moras imati godinu dana iskustva da bi mogao polagati Javni ispit / Ispit općeg znanja > jedno te isto, jedno državni nivo, drugo federalni, uglavnom kad jedno od ova 2 položiš možeš konkurisat na konkurse ADS(F)BIH.

2. Kada konkurišeš na konkurs ADS(F)BIH moraš priložiti uvjerenje o položenom gore ispitu JI/IOZ, i tek tada možeš polagati stručni ispit, a materija je vezana za konkretno radno mjesto, dakle pitanja na stručnom variraju od radnog mjesta do radnog mjesta.

Dakle, nije isti stručni ispit za pravnika odnosno ekonomistu, dok im je Javni ispit / Ispit općeg znanja pod tačkom 1. isti. Jel ti jasnije malo.
LeonardoAC

#436 Re: drzavni ispit

Post by LeonardoAC »

Chuckie wrote:1. Moras imati godinu dana iskustva da bi mogao polagati Javni ispit / Ispit općeg znanja > jedno te isto, jedno državni nivo, drugo federalni, uglavnom kad jedno od ova 2 položiš možeš konkurisat na konkurse ADS(F)BIH.

2. Kada konkurišeš na konkurs ADS(F)BIH moraš priložiti uvjerenje o položenom gore ispitu JI/IOZ, i tek tada možeš polagati stručni ispit, a materija je vezana za konkretno radno mjesto, dakle pitanja na stručnom variraju od radnog mjesta do radnog mjesta.

Dakle, nije isti stručni ispit za pravnika odnosno ekonomistu, dok im je Javni ispit / Ispit općeg znanja pod tačkom 1. isti. Jel ti jasnije malo.
vidim da barataš ovim poprilično... ima li neko u e-formi literaturu ?
Pantera.

#437 Re: drzavni ispit

Post by Pantera. »

Ljudi jel se neko od vas prijavio u FIPA za stručnog saradnika. Konkurs je bio prije do 26.07. al niko još ništa ne objavljuje za ispit?? :? :?

I još jedno pitance: šta im znači u konkursu ono dodatak diplomi, ili neko uvjerenje o tom dodatku?? Ja imam "staru" diplomu znači nije ova bolonjska pa jel još nešto treba uz nju slati?? :? :?
nera18

#438 Re: drzavni ispit

Post by nera18 »

Pantera. wrote:Ljudi jel se neko od vas prijavio u FIPA za stručnog saradnika. Konkurs je bio prije do 26.07. al niko još ništa ne objavljuje za ispit?? :? :?

I još jedno pitance: šta im znači u konkursu ono dodatak diplomi, ili neko uvjerenje o tom dodatku?? Ja imam "staru" diplomu znači nije ova bolonjska pa jel još nešto treba uz nju slati?? :? :?
ne trebas, bolonjci imaju dodatak diplomi
poznanik

#439 Re: drzavni ispit

Post by poznanik »

Pantera. wrote:Ljudi jel se neko od vas prijavio u FIPA za stručnog saradnika. Konkurs je bio prije do 26.07. al niko još ništa ne objavljuje za ispit?? :? :? ?
U FIPA-i su sve radne pozicije još davno rezervirane... Da se ne nadaš :(
Chuckie

#440 Re: drzavni ispit

Post by Chuckie »

Uostalom kao i na svakom drugom drzavnom konkursu.
Pantera.

#441 Re: drzavni ispit

Post by Pantera. »

poznanik wrote:
Pantera. wrote:Ljudi jel se neko od vas prijavio u FIPA za stručnog saradnika. Konkurs je bio prije do 26.07. al niko još ništa ne objavljuje za ispit?? :? :? ?

:lol: ma ja sam ti vječiti optimista :lol: :lol: ustvari samo samo htjela izaći da vidim kako je na polaganju nekog stručnog ispita jer sam ovaj državni položila lani u avg.
blesava

#442 Re: drzavni ispit

Post by blesava »

HITNO HITNO HITNO

u petak polazem drzavni ispit u fedralnoj agenciji,

interesuje me da li ova pitanja sto posotje na stranici drzavni-ispit-photo nesto nesto, su pitanja koja mogu biti na ovom ispitu pri federalnoj ageniciji ili je to za drzavni nivo.

ono sto me budi je ovaj prvi dio, a to jeste Ustavni sistem bih... da li je za federalni nivo dovoljno nauciti ustav federacije ili je poterbno uciti sve ustave i Bih i RS-a?

da li prirucnik iz 2006. moze posluziti za polaganje u federalnoj agenciji?
artist321

#443 Re: drzavni ispit

Post by artist321 »

Pantera. wrote:
poznanik wrote:

:lol: ma ja sam ti vječiti optimista :lol: :lol: ustvari samo samo htjela izaći da vidim kako je na polaganju nekog stručnog ispita jer sam ovaj državni položila lani u avg.

pozdrav

interesuje me da li neko zna za konkurs FIPA-e sta se desilo :) da li su nekoga zvali,,,, cekam poziv za polaganje javnog ispita ??? niko nista ne javlja a konkurs zavrsen cak 26/7/2012.

???
Estrella

#444 Re: drzavni ispit

Post by Estrella »

Pozdrav svima,
Već duže vrijeme čitam vaše komentare obzirom da sam po prvi put konkurisala u državnu službu, prije svega kako bih ( nadam se ) položila ovaj javni ispit,a usput i dobila posao :-D :-D Treba ipak biti optimista u životu je li tako???
Eh sad, zanima me je li neko konkurisao u MVP ( ministarstvo vanjskih poslova BiH), ima li neko nekog iskustva kakva budu pitanja na usmenom dijelu stručnog ispita?
Kokurs je završen 21.jula ali jos uvijek ništa ne objavljuju....Je li neko još konkurisao?
Hvala puno svima unaprijed!!!
medvjed23

#445 Re: drzavni ispit

Post by medvjed23 »

blesava wrote:HITNO HITNO HITNO

u petak polazem drzavni ispit u fedralnoj agenciji,

interesuje me da li ova pitanja sto posotje na stranici drzavni-ispit-photo nesto nesto, su pitanja koja mogu biti na ovom ispitu pri federalnoj ageniciji ili je to za drzavni nivo.

ono sto me budi je ovaj prvi dio, a to jeste Ustavni sistem bih... da li je za federalni nivo dovoljno nauciti ustav federacije ili je poterbno uciti sve ustave i Bih i RS-a?

da li prirucnik iz 2006. moze posluziti za polaganje u federalnoj agenciji?
Polagao sam i ja u petak u ADSFBIH i jedva sam položio :-) Učio sam iz literature koja je preporučena na stranici ADSFBIH-a... Bilo je dosta pitanja koja nisu pokrivena tom literaturom, koja se odnose na materiju koja nije sadržana u toj literaturi...
Budućim polagačima, bez obzira na to u kojoj agenciji će polagati, savjetujem da uče po preporukama sa obje stranice, po preporukama sa stranice državne agencije i po preporukama sa stranice federalne agencije...
artist321

#446 Re: drzavni ispit

Post by artist321 »

sjecas li se pitanja? daj nam koje pitanje napisi ako nije probl :D

pozdrav
medvjed23

#447 Re: drzavni ispit

Post by medvjed23 »

slabo... :D

šta je Evropska zajednica, koliko ima platnih razreda za državne službenike, u koji omot se meću akti zavedeni u djelovodnik predmeta i akata, šta radi drugostepeni organ kad utvrdi da je prvostepeno rješenje na zakonu zasnovano ali ne iz onih razloga koji su u rješenju navedeni, o čemu se rješava dispozitivom rješenja, ko bira sudije Ustavnog suda, ko otvara hitnu, povjerljivu poštu primljenu van radnog vremena, koji su organi jedinica lokalne samouprave, koje od navedenih zemalja imaju status kandidata za članstvo u EU, koliko članica i koliko službenih jezika ima EU... :roll:

kao što rekoh, slabo :-)
artist321

#448 Re: drzavni ispit

Post by artist321 »

bolje ista nego nista :)
artist321

#449 Re: drzavni ispit

Post by artist321 »

pozdrav

da li je jos neko bio skoro na ispitu opceg znanja?
ako da, pisite nam pitanja molim :skoljka:
sweet cherries

#450 Re: drzavni ispit

Post by sweet cherries »

evo mojih pitanja od prije nekoliko dana, mada sam dosta zaboravila al valjda i ovo pomogne :-)

koliko EU ima clanica i koliko sluzbenih jezika?
zakoni u brcko distriktu objavljuju se u kojim sluzbenim novinama?
vijece ministara kome podnosi ostavku?
koje su najznacajnije funkcije u federaciji? ( ne sjecam se tacno formulacije, ali u odgovorima su bili pobrojani premijer, predjednik vlade, tuzilac ) tako nekako :oops:
sta je arhivska građa?
koji akti se ulažu u omot zelene boje?
osnovne knjige evedencija su?
klasifikacione oznake, kojim brojevima su oznacene grupe? ( 01-49 )
otkazni rok počinje teći od?
u slucaju prekobrojnosti razrijeseni drzavni sluzbenik ima pravo na otpremeninu u iznosu? ( sest mjesecnih plata )
kolektivne rade sporove rijesava? ( arbitrazno vijece )
sredstva za rad organa uprave i upravnih organizacija su?
opcinsko vijece nadlezno je za ? ( odgovoj je bio usvaja statut opcine )
u čijoj je nadležnosti vođenje vanjske politike?
guvernera centralne banke imenuje?
kako se vrsi dostava sudskih pisama naslovljenih na određenu osobu ukoliko ista nije kod kuce? ili nesto tako ( u odgovorima je bilo preda se komsiji, u sanduce za postu i zakaci se na vrata ) :-) :D
agencija za drzavnu slubzu nadlezna je za?

i da, u mojoj grupi svi smo imali razlicite testove, bilo je nekih istih pitanja al drugacije poslozenih po brojevima i formulaciji, i iskreno bilo je poprilicno komplikovano :D puno pitanja gdje svi ponudjeni odgovori su u principu tacni, samo sa nekim sitnim izmjenama pa nije bas jednostavno odabrati tacan odgovor

ako se jos cega sjetim dopisat cu, sretno svima koji polazu :)
Post Reply