09. 05 - dogovori za protest

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
upravnik

#426 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by upravnik »

dakle, upotreba zvučnih efekata dozvoljena tek od 5. tačke dnevnog reda...
do tada, molim, samo nosanje transparenata i pantomima (dozvoljeni opsceni pokreti koji simboliziraju iznošenje mišljenja o prisutnima na sjednici) ;-) :run:
amrica

#427 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by amrica »

[quote="upravnik"]Za one koji se hoće aktivirati na protestu 24.04. evo dnevnog reda Skupštine Kantona (čisto zbog inspiracije ;-) ):

"Na osnovu čl. 59. i 61. Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo (“Službene novine Kantona Sarajevo” - Prečišćeni tekst, broj: 12/05 i 7/08), s a z i v a m

18. RADNU SJEDNICU SKUPŠTINE
KANTONA SARAJEVO

Koji svestrani genijalci, oni bi trebali za nekoliko sati rijesiti sva moguca pitanja, od maloljetnickog kriminala, preko pejsaza, narkomana, hendikepiranih, ekspoatacije ruda.... samo fali operacija na otvorenom srcu i na mozgu, da se svi eutanaziramo.
A narocito me interesuje gdje je otisla dnevnica za Srebrenicu, jako se dobro sjecam priloga na tv, ovdje je skupljeno brdo para, a u Srebrenici par nana i deda dobilo po paketic ni 10 KM.
I zasto ne mogu nazivati ustanove pravim imenima, Dom za djecu Bjelave ili Ljubica Ivezic, Ustanova za osobe sa invaliditetom Nahorevo....
I gdje su ti silni rudnici u KS?
A tek sluzba za zaposljavanje, veceras bio izvjestaj, najmanje 30.000 ljudi dobija novac kao nezaposleni NI PO KOM OSNOVU, cak ih ima koji su uzeli krediti za samozaposljavanje, a i dalje su na birou, jer u Zakonu nije predvidjena klauzula ko dobije taj kredit, skida se sa biroa....
Zaboli me glava.
Last edited by amrica on 21/04/2008 23:51, edited 1 time in total.
amrica

#428 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by amrica »

upravnik wrote:dakle, upotreba zvučnih efekata dozvoljena tek od 5. tačke dnevnog reda...
do tada, molim, samo nosanje transparenata i pantomima (dozvoljeni opsceni pokreti koji simboliziraju iznošenje mišljenja o prisutnima na sjednici) ;-) :run:

Nekad sam vec napisala, sala u kojoj se odrzavaju sjednice je tako smjestena u sredini zgrade, da je izolirana, i zvucno i vizuelno, nit' sta mogu vidjeti nit' cuti.
Corto Maltese

#429 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Corto Maltese »

Pošto slika govori više od čet'r sata šuplje priče, predlažem demonstrantima da u četvrtak, između ostalih parola, ponesu i jedan plakat sa likom Jasmina Imamovića. Kratko i jasno objašnjava kakvu kantonalnu i gradsku upravu želimo. IMirza, imaš li vremena da do tada zgotoviš jednu afirmativnu Jasminovu karikaturu?
P.S. Tema za razmišljanje: Ako je Luis F., svojevremeno, prešao sa Nou Camp-a na Santiago Bernabéu, zašto ne bi mogao Jasmin I. sa Tušnja na Grbavicu, na primjer?

Prije petnaestak dana je Općina Tuzla objavila plaćeni oglas, ne da pljuje po svojim građanima, kao što smo navikli u Metropoli, nego da nabroji šta je sve u Tuzli urađeno u zadnjih nekoliko godina.
Uporedimo nekoliko stavki sa Sarajevom:

-Tuzla: Nakon 70 godina, riješili problem restrikcije vode.
-Sarajevo: Izvori i kvalitet pitke vode koja su oduvijek bila ponos grada i gradjana Sarajeva su u kritičnom stanju. Prije koju godinu je legalizovana bespravna gradnja u vodozaštitnoj zoni na Ilidži. Također, bespravnom gradnjom apartmana na Bjelašnici je ugrožena čistoča vode na Bačevu iz kojeg dolazi preko 80% pitke vode za Sarajevo.

-Tuzla: Izgradili Slano jezero sa fakultetom sporta, sportskim terenima, spomenicima i šetalistima, ... Cijena ulaznice na Slano jezero je simbolična i svima pristupačna.
-Sarajevo: Termalni izvori na Ilidži su dati na upravljanje slovenačkoj firmi. Cijena ulaznice je dostupna samo uskom krugu bogatih. Olimpijski bazen na Otoci , gradi li se gradi...

-Tuzla: Obnovili historijsku jezgru grada proširivši pješačku zonu i izgradili Soni Trg, Trg Žrtava u Srebrenici, Trg kod kina Centar, ....)
-Sarajevo: Pješaška zona iz godine u godinu sve jadnije izgleda, sa gomilom tezgi i tezgaroša, sa ljetnim baštama koje su zaklonile pogled na državne spomenike kulture, Sarajevo jedva da ima gradski trg, ...

-Tuzla: Za sedam puta povecali površine pod uređenim parkovima.
-Sarajevo: Površina parkova u gradu se neprestano smanjuje, zadnji primjer je park kod Druge gimnazije čiji su jedan dio pretvorili u park(ing), .... i tako dalje ...

Već vam je jasno da mi je Tuzla omiljeni Bosanski grad.

Iako ne mogu reči da tamo idem često.

Što nije ni važno jer, ne radi se toliko o gradu, koliko o ljudima.

Kindže je najuvjerljiviji dokaz da su Tuzlaci najbolje Sarajlije.

U večini slučajeva.

Braćo Tuzlaci, koliko god ja vas volio i cijenio, ovaj hinjaluk vam nikad ne mogu i neću halaliti.

Je l' to način- sebi Jasmina, a nama Emira!?

http://plamenko.blogger.ba/arhiva/2008/04/22/1477073
Šapat

#430 Re: MASOVNI PROTESTI - CHAT

Post by Šapat »

Jos jedan vrlo kvalitetan komentar. I realan nadasve...

Kraj političkog puberteta: EPILOG?
22.04.2008
SvjetlanaN

Ovih dana se u javnosti sve češće čuju pitanja o opravdanosti sarajevskih protesta, a i sami učesnici su ozbiljno zapitani nad svrhom periodičnih okupljanja koja do sada, čini se, nisu urodila nikakvim plodom. No takva su pitanja više odraz našeg nešto suženog shvatanja građanskog društva i smisla njegovog postojanja nego (krize) ovih konkretnih protesta.

Naime, godine neumornog djelovanja međunarodnih donatora učinile su da građansko društvo shvatamo kao uredno budžetiran projekat s početkom, krajem i mjerljivim ishodom. Oci moderne političke teorije građanskim društvom nazivaju političko stanje – stanje organizovane, zakonski regulisane zajednice, što upućuje na poistovjećenje države i građanskog društva. Savremeno poimanje građanskog društva, međutim, počiva na dihotomiji društvo-država, pri čemu ta dihotomija nije tek pojmovna, apstraktna, nego je uslovljena i istorijskim iskustvom suprotstavljenosti društvenih struktura agresivnoj ekspanziji države, naročito totalitarnih država 20. vijeka, u privatnu sferu.....

Kompletan tekst: http://www.pulsdemokratije.net/index.ph ... =bs&id=826
Asana

#431 Re: MASOVNI PROTESTI - CHAT

Post by Asana »

Utoliko savremene demokratske države, iako u nekim slučajevima nevoljko, prihvataju i štite postojanje građanskog društva, a dijalog između države i društva se u političkoj teoriji uvažava kao krvotok svake demokratije koja želi nadrasti puku proceduralnost. Slijedeći dalje ovu analogiju, valja se prisjetiti da je smisao postojanja krvotoka u stalnom kolanju krvi, ne u kakvom trijumfalnom finišu. Tako je i smisao ovih protesta u njihovom zbivanju, a ne u nekakvoj kulminaciji

... koliko je neuobičajena praksa pozivanja na odgovornost govori i to što prozvani ne mogu pojmiti da je u pitanju istinski građanska inicijativa a ne još jedna igrarija njihovih političkih protivnika. Manipulatori, naime, vjeruju isključivo u manipulaciju kao politički instrument ...
Asana

#432 Re: MASOVNI PROTESTI - CHAT

Post by Asana »

Ali moram prokomentirati ovo:
... koliko je neuobičajena praksa pozivanja na odgovornost govori i to što prozvani ne mogu pojmiti da je u pitanju istinski građanska inicijativa a ne još jedna igrarija njihovih političkih protivnika. Manipulatori, naime, vjeruju isključivo u manipulaciju kao politički instrument ...

Ma, shvatili su oni to ... i sad znajuci da ova inicijativa nema jako politicko zaledje i logistiku, nastavljaju manipulirati one koji nisu sigurni o cemu se tu radi, tvrdnjama da su protesti rezultat politicke manipulacije u reziji njihovih protivnika :-)
zlatiborka

#433 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by zlatiborka »

Sutra novinari protestuju, pridruzimo im se ko god moze!

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080422055

Trebamo biti solidarni jer i oni su u slicnim govnima kao i mi!
suncica24

#434 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by suncica24 »

zlatiborka wrote:Sutra novinari protestuju, pridruzimo im se ko god moze!

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080422055

Trebamo biti solidarni jer i oni su u slicnim govnima kao i mi!
zlatiborka: Ne u slicnim, VEC U ISTIM, a neki od njih, zbog svog stava, i u gorem od nas.

JA DOLAZIM!
Ako nista, do onom Bahticu, pokazem.... piiiiiiip :D
zlatiborka

#435 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by zlatiborka »

Tako je Suncice, i ja cu zbrisati s posla da im se pridruzim.
amrica

#436 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by amrica »

Ima li kakav dogovor sta ce se desavati 24.04.?
Asana

#437 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by Asana »

Evo sta ce se, (osim protesta novinara pred zgradom Parlamenta u 9:55) desavati danas
Centar za kulturu dijaloga organizuje treću javnu debatu "Počinioci i žrtve krivičnih djela su naša djeca - Spriječimo maloljetničku delikvenciju“.

23.04.2008. godine (srijeda) sa početkom u 14 sati bit će održana Treća javna debata koja ima jedinstven cilj: osigurati provođenje aktivnosti usmjerenih na promociju prevencije uz paralelno donošenje Programa prevencije maloljetničkog prijestupništva za BiH, koji bi predstavljao okvir za rad na prevenciji na entitetskim, županijskim i općinskim razinama. Debata će biti održana u hotelu Bosnia u Kulovića ulici.

Nosioci panela prema odgovornostima:
Vijeće ministara BiH - prema obvezama predviđenim Strategijom i prema zaključcima prethodne debate
Ministarstvo sigurnosti BiH, - prema obvezama predviđenim Strategijom
Ministarstvo civilnih poslova BiH, - prema obvezama predviđenim Strategijom
Ministarstvo za ljudska prava BiH,- prema obvezama predviđenim Strategijom
Ministarstvo obrazovanja i nauke (F BiH i KS), - prema obvezama predviđenim Strategijom
Ministarstvo pravde (F BiH i KS),prema obvezama predviđenim Strategijom i prema zaključcima prethodne debate
Ministarstvo unutarnjih poslova (F BiH, i KS) prema obvezama predviđenim Strategijom i prema zaključcima prethodne debate
Grad - prema obvezama predviđenim Strategijom i saopćenju prethodne javne debate
PPZ - prema saopćenju prethodne debate:broj razvijenih projekata, broj aktivnosti po školama, broj uključenih učenika, broj uključenih roditelja, educiranost nastavnika na temu nasilja i permanentnost provođenja programa.
NVO - koje su se NVO konkretno bavile i bave ovom problematikom
Porodično savjetovalište
Mediji - otvoriti pitanje njihovog doprinosa u prevenciji. Da li izvještavanje i aktivnosti medija doprinose smanjenju maloljetničkog prestupništva. Na koji način? Koliko su realizirali tematskih emisija u cilju prevencije? Koliko afirmiraju pozitivne vrijednosti? Vrijeme je raznih takmičenja i manifestacija - imaju li program praćenja navedenih aktivnosti?
Vlada Kantona Sarajevo - Da li je usvojen akcioni plan Vlade Kantona Sarajevo za prevenciju maloljetničke delikvencije? Ako da, šta se konkretno realizira, a ako ne zašto ne ?

Pitanja na koja će biti traženi odgovori jesu pitanja na koja, prema saopćenju sa prethodne debate nisu dati odgovori, stoji u obavještenju.
skorpija1S

#438 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by skorpija1S »

Asana wrote:Evo sta ce se, (osim protesta novinara pred zgradom Parlamenta u 9:55) desavati danas
Centar za kulturu dijaloga organizuje treću javnu debatu "Počinioci i žrtve krivičnih djela su naša djeca - Spriječimo maloljetničku delikvenciju“.

23.04.2008. godine (srijeda) sa početkom u 14 sati bit će održana Treća javna debata koja ima jedinstven cilj: osigurati provođenje aktivnosti usmjerenih na promociju prevencije uz paralelno donošenje Programa prevencije maloljetničkog prijestupništva za BiH, koji bi predstavljao okvir za rad na prevenciji na entitetskim, županijskim i općinskim razinama. Debata će biti održana u hotelu Bosnia u Kulovića ulici.

Nosioci panela prema odgovornostima:
Vijeće ministara BiH - prema obvezama predviđenim Strategijom i prema zaključcima prethodne debate
Ministarstvo sigurnosti BiH, - prema obvezama predviđenim Strategijom
Ministarstvo civilnih poslova BiH, - prema obvezama predviđenim Strategijom
Ministarstvo za ljudska prava BiH,- prema obvezama predviđenim Strategijom
Ministarstvo obrazovanja i nauke (F BiH i KS), - prema obvezama predviđenim Strategijom
Ministarstvo pravde (F BiH i KS),prema obvezama predviđenim Strategijom i prema zaključcima prethodne debate
Ministarstvo unutarnjih poslova (F BiH, i KS) prema obvezama predviđenim Strategijom i prema zaključcima prethodne debate
Grad - prema obvezama predviđenim Strategijom i saopćenju prethodne javne debate
PPZ - prema saopćenju prethodne debate:broj razvijenih projekata, broj aktivnosti po školama, broj uključenih učenika, broj uključenih roditelja, educiranost nastavnika na temu nasilja i permanentnost provođenja programa.
NVO - koje su se NVO konkretno bavile i bave ovom problematikom
Porodično savjetovalište
Mediji - otvoriti pitanje njihovog doprinosa u prevenciji. Da li izvještavanje i aktivnosti medija doprinose smanjenju maloljetničkog prestupništva. Na koji način? Koliko su realizirali tematskih emisija u cilju prevencije? Koliko afirmiraju pozitivne vrijednosti? Vrijeme je raznih takmičenja i manifestacija - imaju li program praćenja navedenih aktivnosti?
Vlada Kantona Sarajevo - Da li je usvojen akcioni plan Vlade Kantona Sarajevo za prevenciju maloljetničke delikvencije? Ako da, šta se konkretno realizira, a ako ne zašto ne ?

Pitanja na koja će biti traženi odgovori jesu pitanja na koja, prema saopćenju sa prethodne debate nisu dati odgovori, stoji u obavještenju.
Bila sam na onoj prvoj,15.02. daj boze da se sta rijesilo od tada do sada,Sanja odlicno vodi debatu i veliki je entuzijasta ,ali kao prvo- majka dva djecaka.
cleo

#439 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by cleo »

Dragi ljudi, bila na debati, 75 dana nakon ubistva Denisa M, fokus na prevenciji, izašla tupa.
Ovdje necu ulaziti u detalje i iznositi zaključke jer će ljudi iz Centra za kulturu dijaloga (CKD) za nekoliko dana objaviti saopćenje za javnost i iznjeti situaciju.

Odziv na debatu, od strane odgovornih - SKORO NIŠTA.
NIKO iz Vijeća ministara (izgleda je sutra njihova sjednica gdje bi trebali oformiti koordinaciono tijelo po pitanju maloljetničke delikvencije), dakle, uradili NIŠTA.
NIKO iz državnih institucija, NIKO sa federalnog nivoa (doduše bila jedna djevojka ali samo da piše pa prenese, nikakvih odgovora).
Ljudi iz CKD su poslali pozive na oko 500 adresa!!! Boli njih za djecu, mlade i građane. Oni su navodno na seminaru na Jahorini, baš danas i baš na ovu temu.
Na kraju, predstavnici Kantona Sarajevo su dobili pohvale, jer se očito jedini, ako ništa, odazovu. I sve je naravno u znaku sutrašnjeg usvajanja Akcionog plana, napokon.
Predstavnica Grada bila ali nije rekla ništa novo od prošle debate.
NIKO od predstavnika medija (mislim došli su prvih par minuta, da zabilježe, ali ne i da diskutuju), RAK ništa....
NVO podbacio isto, samo par je bilo prisutno.
Elem, najviše se diskutovalo o radu Kantona, policije i škola koje su na rubu zbog ogromnog pritiska. Jedine mjere do sada su policijski sat za maloljetnike (za koji nismo dobili nikakve pokazatelje do sada) i sramno, nakon 2 godine, objavljivanje strategije u Službenom listu. Dakle NIŠTA NOVO.
Mogly

#440 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by Mogly »

Čuh danas na pederalnom dnevniku odličan komentar novinara u vezi zakona o naknadi za nezaposlene borce. Kaže ovim bi trebali biti vuci siti i ovce na broju, a sve za 150 maraka. Vuci-vlast a ovce-birači, žešće. Ja bih ovo stavio na transparent za 9. maj
milivoje

#441 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by milivoje »

Mogly wrote:Čuh danas na pederalnom dnevniku odličan komentar novinara u vezi zakona o naknadi za nezaposlene borce. Kaže ovim bi trebali biti vuci siti i ovce na broju, a sve za 150 maraka. Vuci-vlast a ovce-birači, žešće. Ja bih ovo stavio na transparent za 9. maj
''I JA SAM OVCA''
amrica

#442 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by amrica »

a morebitno i ovan? :)
J.B.Tito

#443 Re: PROTESTI: Usaglašavanje daljnih aktivnosti

Post by J.B.Tito »

duplo_golo wrote:
predlazem
-da se 1.Maja okupimo na nekom od izletista i napravimo veliku rostiljadu gdje bi se konacno upoznali i 'oci u oci' dogovorili konkretne aktivnosti i imenom i prezimenom preuzeli zadatke i odgovornost za izvrsenje tih zadataka
Ovo je jedna jako dobra ideja koja se, po meni, davno trebala realizovati.
amrica wrote:a morebitno i ovan? :)
Bekan, amirice, bekan.I sam sam ti takav :mrgreen:
ksarajlija

#444 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by ksarajlija »

Stanovnici doline Beka, odnosno bekani, hocemo li se dogovarati za taj roštilj ? Ova ideja mi je super, samo što raja već ima dogovorene destinacije za 1 Maj (dobro pada). Može li neki drugi dan ?
skorpija1S

#445 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by skorpija1S »

ksarajlija wrote:Stanovnici doline Beka, odnosno bekani, hocemo li se dogovarati za taj roštilj ? Ova ideja mi je super, samo što raja već ima dogovorene destinacije za 1 Maj (dobro pada). Može li neki drugi dan ?
U pravu si,treba neki drugi dan.
uvjek dobar gost

#446 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by uvjek dobar gost »

može lli vikend poslije 1.maja...
sarajevo63

#447 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by sarajevo63 »

može lli vikend poslije 1.maja...
skorpija1S

#448 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by skorpija1S »

Mislis,3. i 4. maj,ili 10 i 11 maj?
Corto Maltese

#449 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by Corto Maltese »

Čini se da ove godine deveti maj dolazi dva dana ranije nego je uobičajeno:

Skupština KS je usvojila prijedlog Odluke o potvrđivanju Programa obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 2. do 9. maja 2008. Centralna manifestacija proslave Dana KS bit će održana 7. maja u Narodnom pozorištu.
Corto Maltese

#450 Re: 09. 05 - dogovori za protest

Post by Corto Maltese »

Corto Maltese wrote:Čini se da ove godine deveti maj dolazi dva dana ranije nego je uobičajeno:

Skupština KS je usvojila prijedlog Odluke o potvrđivanju Programa obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 2. do 9. maja 2008. Centralna manifestacija proslave Dana KS bit će održana 7. maja u Narodnom pozorištu.
Papci imaju običaj služiti se poštapalicom: "Kako što ja imam običaj reči" E pa kao što ja imam običaj reči: "9. maj ove godine stiže dva dana ranije."
A ja se još živo sjećam kako je tajo, prije 18 dana, k'o kaskader iskakao iz crne limuzine i uskakao u Pozorište. Nema teorije da propustim priliku da ga opet gledam, ma šta gledam- stavim u istu ulogu. Osim toga, ovom prilikom je on šef ceremonije, mora se držati protokola.

http://plamenko.blogger.ba/arhiva/2008/04/25/1511712
Last edited by Corto Maltese on 25/04/2008 08:41, edited 2 times in total.
Locked