Covjecanstvo se odnosi i na muskarce i na zene, to se slazem. Slazem se i da ima ajeta koji tvrde da su svi ljudi jednaki, ali isto tako ima onih koji su u suprotnosti, oni koje sam naveo a koje ti ignorises, a evo nasao sam jos interesantnih stvari, sad cu i te citate staviti.oridjidji wrote: E sad ti meni reci. Dali se riječ čovječanstvo koja je izvedenica od rijeći čovjek odnosi samo na muški svijet ili na muški i na ženski svijet zajedno?
zena u islamu
- Ateista
#426 Re: zena u islamu
- Ateista
#427 Re: zena u islamu
Mislim da bi vec jednom trebao shvatiti da ono sto tebi predstavlja svetu knjigu, ne predstavlja svima. Ako ti mislis da je bitna namjera i da se ta knjiga ne smije citati sa sumnjom u nju i da ce ti biti kaznjeni, ja ne vjerujem u to, moras to prihvatiti.istocnjak wrote:@Ateista,Ateista wrote: Nisam to trazio na google-u, nasao sam kompletan kur'an.
Pogledao sam temu, nemam sad vremena nesto detaljno ali vidim da se tu daju samo tipicni i ocekivani odgovori na neka pitanja, ali ne i malo dublji odgovori na malo konkretnija pitanja.
Lijepo je to sto si uzeo Kur'an da citas ali prvo se upitaj sa kojom si namjerom "nijetom" uzeo da citas, jer ces taj svoj "nijet" naci na onom a sigurno uskoro vec i na ovom svijetu ... inshAllah.
Trebas biti svjestan da to nije obicna knjiga i da sam pristup istoj zahtjeva prije svega da je covjek u trijeznom stanju i cistocu samog covjeka i mjesta gdje se cita. Vidim da si poceo i da tumacis Kur'an a nisi ni svjestan da ljudi koji su se skolovali za tumacenje Kur'ana, provedu decenije proucavajuci poruke iz Kur'ana prije nego se usude da bilo sta napisu.
Bolje ti je da zadrzis svoja tumacenja za sebe ... jer izgleda da nisi uopce ni svjestan koliko tones duboko ...
Ovo sto ti pises je zaista zalosno i vecina ljudi na ovom forumu tvoje postove ne shvata ozbiljno niti ih uopce cita.
Pokazi malo postovanja bar tokom ovoga mubarek mjeseca Ramazana, ako si uopce svjestan sta ti govorim ...
Nema razloga da svoja tumacenja zadrzim za sebe jer sam potpuno trijezan (nema potrebe za vrijedjanjem) i nemam gdje da tonem, citam nesto i dajem svoje misljenje o tome. Ako se tebi ne svidja, ne moras to citati.
Ove postove ne shvataju ozbiljno ljudi kao sto si ti, ali takvi me i ne zanimaju, zanimaju me oni sa kojima se moze kulturno razgovarati o svemu, i kad se slazemo u necemu i kad se ne slazemo, a ti definitivno ne spadas u tu kategoriju.
- Ateista
#428 Re: zena u islamu
@kesir
Ako vec citiras nek stvari, nemoj citirati samo ono sto sto ti odgovara, i ja sam dao komentare na to, a i na ovoj temi sam dosta toga rekao.
Ako vec citiras nek stvari, nemoj citirati samo ono sto sto ti odgovara, i ja sam dao komentare na to, a i na ovoj temi sam dosta toga rekao.
-
kesir
#429 Re: zena u islamu
Ateista wrote:Ja govorim o vrlo jasnim stvarima koje islam nalaze u svom izvornom obliku.ljubav_aha wrote:Ateista,vec ne keko pokusao obralzoziti kako se smisao Kur'an ne mijenja vijekovima,vec treba shavtiti sustinu,a npr,ima toliko muslimanki,koje pored vjerskih obaveza,nisu potlacne od strane muza ili sredine,zato ti pokusvam podvuci,ne gledaj na Islam samo po glupoj definiciji teme,koja je vlro degradirajuca, a cilj,tacnije jedan od ciljeva Kur'an je sacuvati balans u zivotu,eh a fazon je sto niko ne moze uraditi sve,ali moze onoliko zeli i zna,npr. Bog je drago imati djecu,ah ako ja ili neko drugi nema djecu,ne ocekujem od Boga da ce biti razocaran sto to nisam jos ispunila u zivotu,ali je fazon sto treba stremiti ka pozitivnim virjednostima zivota,tacnije,udaljiti se od problema kad je moguce,jer nije uvijek tako,naravno
Prave muslimanke mozda ne moraju biti potlacene muzu, ali cinjenica je da njihovi muzevi imaju puno vise prava i sloboda nego zene.
Ima jos jedna interesantna stvar, sa kojom mislim da se necete sloziti, ali to je moje misljenje:
Cesto se govori kako ne treba mijesati islam i obicaje vezane za kulturu u islamskim zemlama, ali ja mislim da je to jako usko povezano.
Naime, vec sam govorio o tome da je svaka religija prilagodjena kulturi u kojoj je nastala, te s obzirom na polozaj zene u drustvu u tom vremenu, pogotovo u tom drustvu, jako je logicno da islam kao religija koja je nastala pod uticajem te kulture daje vecu slobodu muskarcima nego zenama, ali i priznajem da je to u to vrijeme vjerovatno predstavljalo napredak jer su islamom zenama data i odredjena prava, odnosno od muskaraca se trazilo vece postovanje prema zenama, ali opet u skladu sa tim vremenom tako da se bog u kur'anu ipak obraca muskarcu, zene se tretiraju skljucivo kao necije supruge ili kcerke a ne kao licnosti za sebe.
Koliko je tadasnja kultura uticala na sam islam, smatram da isto tako islam utice na danasnju kulturu muslimanskog svijeta. Iz kur'anskih ajeta je lako moguce zakljuciti kako su muskarci superiorniji, kako su iznad zena, nisu ni svjesni da im to stvara osjecaj da su oni njima autoritet, sto sve indirektno podrzava zadrzavanje kulture od prije 1600 godina i odnosa prema zenama kakav je bio tada.
Gore ti je neko već odg. na sve tvoje ajete i muškarcu se jednako obraća kao i ženama argument ti je totalno glup ako uzmeš u obzir da su se ajeti objavljivali po potrebi.Koliko ima samo ajeta koji počin ju sa ja ejjuhelezine amenu (o vi koji vjerujete znači ne samo muškarci već i žene npr. ako se kaže ja ejjuhelezine amenu kutibe alejkumu sijam- o vi koji vjerujete propisuje vam se post jel to znači da samo muškarci morju postit? ne već i muškarci i žene.ako se kaže ya ejjuhennasu - o ljudi jel to znači o muškarci ne već muškarci i žene a nema nijednog ajeta koji kaže (bar ja ne znam) o muškarci odnosno ja ejjuherredžulu(kada se radi ovako onda se ne razdvaja na muškarce i žene već se radi o istoj vrsti) .I opet ti se po hiljaditi put govori kur'an se objavljuje muškarcu i muškari su u društvu sa poslanikom i oni mu postavljaju pitanja jer su oni nalaze oko njega.A ima slučajeva da su žene dolazile i postavljale pitanja ili se jadale poslaniku pogledaj u kur'anu i pogeldaj ova predavanja http://www.youtube.com/watch?v=WKIpX53THMs itd.
opet sve tije ovo neko odg.
Znaš li ti kako su se arapi uopšte ophodili sa svojim ženama?
Što se tiče društvenih prilika predislamskih Arapa dovoljno je spomenuti hadis od Aiše, radijallahu anha, gdje kaže da je sklapanje braka u predislamskom dobu bilo na jedan od četiri načina:
Prvi, postojao je brak poput današnjeg. Za momka bi se našla djevojka, on bi odlazio njenom staratelju da je zaprosi i tako su sklapali brak. Drugi, oni ljudi koji nisu imali poroda čovjek bi nareðivao supruzi da nakon završene mjesečnice ode kod tog i tog čovjeka i da živi sa njime, njen muž ne bi imao odnos s njom sve dok se ne ustanovi da je u drugom stanju. Treći, okupi se grupa od tri do deset ljudi kod žene i spolno opće sa njom. Ako ona zatrudni nakon poroda bi pozvala sve učesnike u tom gnusnom djelu gdje svi moraju da se odazovu. Nakon toga ona odabire koga hoće da bude otac njenome dijetu. On bi prihvatio dijete i davao mu porodično ime. četvrti, kod žene bi se okupila veća grupa ljudi i svi su imali pravo da spolno opće sa njom, ona ne bi smjela da odbije nikoga ko bi došao, to su uglavnom bile prostitutke. Na vrata svoje kuće su stavljale crvenu zastavicu kao znak raspoznavanja njihovih kuća. Ako bi takva žena zatrudnila i rodila dijete, okupili bi se svi koji su dolazili kod nje, a onda bi pozivali fizionomistu. Zatim bi ona davala dijete onome kom sliči i on bi bio proglašavan njegovim ocem i ne bi mogao da to odbije. Takoðer, Arapi predislamskog doba su mogli da se žene sa neograničenim brojem žena, pa čak da su u isto vrijeme sklapali brak izmeðu dvije roðene sestre ili su ženili supruge njihovih očeva, nakon što bi ostale hudovice ili puštenice. Muškarac je mogao razvesti jednu ženu neograničen broj puta.
Ov su samo neke od pokavarenosti morala arapa mislim da dalje nije potrebno nabrajat.Ne , poenta jest u značenju ajeta jer da nije ttako onda se vraćamo na ono tvoje o bin ladenu.
Kur'an se obraća ženama kao bićima iste vrste a različitog spola.
Odlika kur'anskog obraćanja je da kada se obraća svima upotrebljava rečenice u muškom rodu: „O ljudi, klanjajte se Gospodaru svome koji je stvorio vas i one prije vas, da biste se kazne sačuvali.“ (El-Bekare,21). Kome su ove riječi upućene? Svima. Kada se obraća i ženama i muškarcima Kur'an upotrebljava množinu muškog roda podrazumijevajući pod tim i ženski rod (to je pravilo arapskog jezika).Dalje Kur'an nam navodi primjer Ummu Seleme koja je bila povod objavljivanju ajeta: „Muslimanima i muslimankama...“ (El-Ahzab, 35) jer je pitala zašto se Kur'an časni obraća muškarcima bez spominjanja žena. Allah Uzvišeni objavljuje ovaj ajet kao odgovor na pitanje jedne žene u čemu se ogleda priznanje žene i prava njenog glasa“.
primjer:
U kućama svojim boravite i ljepotu svoju, kao u davno pagansko doba, ne pokazujte, i molitvu obavaljajte i zekat dajite, i Allaha i Poslanika Njegova slušajte! nemoj pogrešno shvattiti da žene ne smiju izlaziti napolje.
pročitaj ovo
Kur'an govori o ženama
Kur'an Časni govori o ženama i objašnjava propise koji se tiču žena. Govori o ženama kada nam kazuje o ličnostima kao što su kraljica od Sabe, Merjema, Merjemina majka, Musaova majka ... Govori o ženama kada objašnjava propise koji se tiču nasljedstva, bračnog života, razvoda...
sa svojim podanicima i razgovara s njima prije donošenja odluke, a Ibn Ašur kaže da su islamski pravnici ajet koji govori o Belkisi: „O velikaši – reče ona – Pitanje gledateljice iz Maroka: „Slažem se sa dr. El-Qaradawijem kada kaže da postoji ogromna razlika i udaljenost između kur'anskog predstavljanja žene i njenog stvarnog položaja u društvu. Kur'an časni navodi primjer koji govori o ženi s društvenog i političkog aspekta, opisujući Belkisu i njenu vladavinu. Kur'an nam bilježi riječi žene vladarke upućene podanicima: „Kada carevi osvoje neki grad – reče ona – oni ga razore, a ugledne stanovnike njegove učine poniženim; eto tako oni rade.“ (En-Neml, 34) Ibn Abbas kaže u svom tefsiru da čak ni to što je bila nevjernica nije je sprečavalo da se savjetuje savjetujte mi šta treba u ovom slučaju da uradim, ja bez vas ništa neću da odlučim,“ (En-Neml, 32) uzeli kao dokaz kako nijedan sudija niti vladar ne smije donositi odluke bez prisustva učenih i savjetovanja s njima. Moje pitanje dr. El-Qaradawiji je sljedeće: Kako danas neki islamski učenjaci mogu odbaciti ovaj kur'anski primjer i ignorisati ga kada se govori o pravima žene i njenoj političkoj i društvenoj slobodi? Zašto se pozivaju na to da je ona bila nevjerkinja koja je živjela u vrijeme prijašnjih naroda pa tako nije dozvoljeno služiti se njenim primjerom u dokazivanju, a istovremeno se iz tog istog primjera izvlače fikhski propisi? Kur'an nam navodi primjer Ummu Seleme koja je bila povod objavljivanju ajeta: „Muslimanima i muslimankama...“ (El-Ahzab, 35) jer je pitala zašto se Kur'an časni obraća muškarcima bez spominjanja žena. Allah Uzvišeni objavljuje ovaj ajet kao odgovor na pitanje jedne žene u čemu se ogleda priznanje žene i prava njenog glasa“.
Ja sam se koristio spomenutim ajetom o Belkisi kao dokazom, a i šejh El-Gazali, rahimehullah, i spomenuo sam to u svojoj knjizi „Savremene fetve“ govoreći o tome kako je dozvoljeno i potrebno da se žena kandiduje za parlament, vladu i sl. Ovaj kur'anski primjer kraljice Belkise je dokaz protiv onih koji bukvalno shvataju i nastoje generalizovati hadis: „Neće uspjeti narod kojem je žena zapovjednik.“ Svjedoci smo, tokom historije, da je bilo naroda koji su uspjeli i napredovali, a njihov vođa i zapovjednik bila je žena. Belkisa je svoj narod vodila i bila uspješna u tome iako je bila nevjerkinja. Kur'an Časni joj zbog toga odaje priznanje spominjući je u pozitivnom i lijepom svjetlu kao primjer. Vrhunac njene mudrosti i pravde je bio ulazak u islam: „... zajedno sa Sulejmanom predajem se Allahu Gospodaru svjetova!“ (En-Neml, 4)
Hadis: „Predznak Sudnjeg dana je pojavljivanje žena na tržnicama i pijacama“
Nije mi poznat stepen ispravnosti ovog hadisa, ali znam da je još Omer, r.a., imenovao ženu kao „muhtesibu“ (tržišni inspektor) na jednoj od pijaca. Vidite šta je Omer, r.a., učinio pa kako da mi danas zabranimo ženi da trguje i posluje. Žena ima pravo na posjedovanje imetka kao i muškarac i ima pravo da posluje i trguje njim, a kako će sve to stići uraditi bez odlaska na mjesta gdje se to praktikuje. Ženi je zabranjeno da izlazi među muškarce otkrivena, namirisana, ukoliko nije obučena po šerijatskim propisima, da hoda po tržnicama i pijacama i gubi vrijeme u besposlici. Neki pravdaju zabranu ženi da se bavi trgovinom i biznisom time što imamo veliki broj nezaposlenih muškaraca i kako su oni preči da imaju posao i plaću. Ovdje dolazi do izražaja uloga vlasti u muslimanskim društvima koja će procijeniti da li je i koliko potrebno da i žena radi i bavi se poslovima. Nema ništa loše u tome da i muž i žena rade poslove i pomažu se u izdržavanju porodice i podizanju djece.
Kur'anska slika odnosa prema ženama
Kur'an časni nam daje primjer kako da se odnosimo prema ženi kao majci, ženi kao supruzi, ženi kao kćerki. Kur'an nam naređuje dobročinstvo i poslušnost majci, dobročinstvo prema supruzi i brigu o kćerki. „Čovjeka smo zadužili da roditeljima svojim čini dobro.“ (El-Ahkaf, 15) Tri četvrtine od dobročinstva prema roditeljima pripadaju majci: „Tvoja majka, zatim majka, zatim majka, pa onda otac.“ (hadis) Žena-supruga takođe ima svoja prava i slobodu: „O vjernici, zabranjuje vam se da žene kao stvari nasljeđujete, preko volje njihove, i da im teškoće pričinjavate, s namjerom da im nešto od onoga što ste im dali prisvajate, osim ako budu zgriješile. S njima lijepo živite.“ (En-Nisa, 19) Kći, opet, znači stalnu brigu i pažnju jer: „Svi ste vi pastiri i bit ćete odgovorni za svoje stado.“ (hadis)
Prije islama, koji je dao ženskom djetetu ravnopravan položaj u porodici i pravo na život, Arapi su ubijali svoju žensku djecu i prezirali ih: „I kad se nekome od njih javi da mu se rodila kći, lice mu potamni i postaje potišten, krije se od ljudi od nesreće koja mu je dojavljena: da li ovako prezren da je zadrži ili da je u zemlju zarovi? Kako ružno oni prosuđuju!“ (En-Nahl, 58,59) već sam pogledao i čojk te je PODERAO
-
kesir
- Ateista
#431 Re: zena u islamu
E, hajmo dalje, da vidimo kakve odgovore na ovo imate, evo ga citat gdje se kaze da muskarac smije tuci zenu, te da se muskarac brine o zenama jer su oni u predosti, da zene trebaju da budu poslusne i slicno:
4:34. Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! - Allah je, zaista, uzvišen i velik!
U iducem citatu vidimo da muskarci mogu posjedovati zene:
23:1-6
1. ono što žele - vjernici će postići,
2. oni koji molitvu svoju ponizno obavljaju,
3. i koji ono što ih se ne tiče izbjegavaju,
4. i koji milostinju udjeljuju,
5. i koji stidna mjesta svoja čuvaju -
6. osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu, oni, doista, prijekor ne zaslužuju
4:34. Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! - Allah je, zaista, uzvišen i velik!
6. osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu, oni, doista, prijekor ne zaslužuju
- Ateista
#432 Re: zena u islamu
Za ovo dalje ne znam koliko se uzima kao autenticno jer cini mi se nije iz kur'ana, ali je "zanimljivo":
Sahih Muslim, Abdul Hamid Siddiqi, tr., Number 142.:
[Muhamed je rekao]: O žene, trebale biste davati milostinju i stalno tražiti oprost, jer sam vas među stanovnicima Pakla vidio u gomilama. Mudra gospođa među njima je rekla: Zašto je to tako, Glasniče Alahov, da je naš rod u gomilama u Paklu? Na ovo je Sveti Prorok primjetio: Vi previše psujete i nezahvalne ste svojim muževima. Ni jednog nisam vidio da mu nedostaje zdrav razum i da ne uspjeva u vjeri, nego (u isto vrijeme) se zaogrću mudrošću mudrih, osim vas. Na ovo je žena primjetila: Što to nije u redu sa našim zdravim razumom i vjerom? On (Sveti Prorok) je primjetio: Vaš nedostatak zdravog razuma (može se lako vidjeti iz činjenice) da je svjedočenje dvije žene jednako svjedočenju jednog muškarca, to je dokaz nedostatka zdravog razuma.
Sahih Al-Bukhari, Dr. Muhammad Matraji, tr. (New Delhi: Islamic Book Service, 2002), Number 2658.:
Prorok (blagoslov i mir Alahov bili nad njim) je rekao: "Zar nije žena svjedok jednaka polovici svjedoka koji je muškarac?" Žena je rekla: "Da." On je rekao: "To je stoga što joj je um manjkav."
Ibid., Number 1052.:
Prorok (blagoslov i mir Alahov nad njim) je rekao: "Vidio sam raj i protegnuo ruke prema obilju (njegovog voća) i uzeo sam od njega, vi biste jeli od njega do kraja svijeta. Također sam vidio i vatru Pakla i nikad nisam vidio tako strašnog prizora. Vidio sam da su većina stanovnika žene." Ljudi su pitali: "O Alahov Apostolu! Žašto je tako?" Prorok (blagoslov i mir Alahov nad njim) je rekao: "Zbog njihove nezahvalnosti." Bilo je pitano da li su one nezahvalne Alahu. Prorok (blagoslov i mir Alahov nad njim) je rekao: "One su nezahvalne svojim drugovima u životu (supruzima) i nezahvalne prema dobrim djelima."
Izvor: http://islamu.wordpress.com/2006/05/02/ ... -o-zenama/
Sahih Muslim, Abdul Hamid Siddiqi, tr., Number 142.:
[Muhamed je rekao]: O žene, trebale biste davati milostinju i stalno tražiti oprost, jer sam vas među stanovnicima Pakla vidio u gomilama. Mudra gospođa među njima je rekla: Zašto je to tako, Glasniče Alahov, da je naš rod u gomilama u Paklu? Na ovo je Sveti Prorok primjetio: Vi previše psujete i nezahvalne ste svojim muževima. Ni jednog nisam vidio da mu nedostaje zdrav razum i da ne uspjeva u vjeri, nego (u isto vrijeme) se zaogrću mudrošću mudrih, osim vas. Na ovo je žena primjetila: Što to nije u redu sa našim zdravim razumom i vjerom? On (Sveti Prorok) je primjetio: Vaš nedostatak zdravog razuma (može se lako vidjeti iz činjenice) da je svjedočenje dvije žene jednako svjedočenju jednog muškarca, to je dokaz nedostatka zdravog razuma.
Sahih Al-Bukhari, Dr. Muhammad Matraji, tr. (New Delhi: Islamic Book Service, 2002), Number 2658.:
Prorok (blagoslov i mir Alahov bili nad njim) je rekao: "Zar nije žena svjedok jednaka polovici svjedoka koji je muškarac?" Žena je rekla: "Da." On je rekao: "To je stoga što joj je um manjkav."
Ibid., Number 1052.:
Prorok (blagoslov i mir Alahov nad njim) je rekao: "Vidio sam raj i protegnuo ruke prema obilju (njegovog voća) i uzeo sam od njega, vi biste jeli od njega do kraja svijeta. Također sam vidio i vatru Pakla i nikad nisam vidio tako strašnog prizora. Vidio sam da su većina stanovnika žene." Ljudi su pitali: "O Alahov Apostolu! Žašto je tako?" Prorok (blagoslov i mir Alahov nad njim) je rekao: "Zbog njihove nezahvalnosti." Bilo je pitano da li su one nezahvalne Alahu. Prorok (blagoslov i mir Alahov nad njim) je rekao: "One su nezahvalne svojim drugovima u životu (supruzima) i nezahvalne prema dobrim djelima."
Izvor: http://islamu.wordpress.com/2006/05/02/ ... -o-zenama/
- ljubav_aha
#433 Re: zena u islamu
Ateista, grijesis. Islam je prva religija koj je izjednacila status zene i muskarca, a kasnije su muskarci promjenili- tacnije iskrivili status zene,ili jos bolje receno,izmanipulirali.Ateista wrote:Ja govorim o vrlo jasnim stvarima koje islam nalaze u svom izvornom obliku.ljubav_aha wrote:Ateista,vec ne keko pokusao obralzoziti kako se smisao Kur'an ne mijenja vijekovima,vec treba shavtiti sustinu,a npr,ima toliko muslimanki,koje pored vjerskih obaveza,nisu potlacne od strane muza ili sredine,zato ti pokusvam podvuci,ne gledaj na Islam samo po glupoj definiciji teme,koja je vlro degradirajuca, a cilj,tacnije jedan od ciljeva Kur'an je sacuvati balans u zivotu,eh a fazon je sto niko ne moze uraditi sve,ali moze onoliko zeli i zna,npr. Bog je drago imati djecu,ah ako ja ili neko drugi nema djecu,ne ocekujem od Boga da ce biti razocaran sto to nisam jos ispunila u zivotu,ali je fazon sto treba stremiti ka pozitivnim virjednostima zivota,tacnije,udaljiti se od problema kad je moguce,jer nije uvijek tako,naravno
Prave muslimanke mozda ne moraju biti potlacene muzu, ali cinjenica je da njihovi muzevi imaju puno vise prava i sloboda nego zene.
Ima jos jedna interesantna stvar, sa kojom mislim da se necete sloziti, ali to je moje misljenje:
Cesto se govori kako ne treba mijesati islam i obicaje vezane za kulturu u islamskim zemlama, ali ja mislim da je to jako usko povezano.
Naime, vec sam govorio o tome da je svaka religija prilagodjena kulturi u kojoj je nastala, te s obzirom na polozaj zene u drustvu u tom vremenu, pogotovo u tom drustvu, jako je logicno da islam kao religija koja je nastala pod uticajem te kulture daje vecu slobodu muskarcima nego zenama, ali i priznajem da je to u to vrijeme vjerovatno predstavljalo napredak jer su islamom zenama data i odredjena prava, odnosno od muskaraca se trazilo vece postovanje prema zenama, ali opet u skladu sa tim vremenom tako da se bog u kur'anu ipak obraca muskarcu, zene se tretiraju skljucivo kao necije supruge ili kcerke a ne kao licnosti za sebe.
Koliko je tadasnja kultura uticala na sam islam, smatram da isto tako islam utice na danasnju kulturu muslimanskog svijeta. Iz kur'anskih ajeta je lako moguce zakljuciti kako su muskarci superiorniji, kako su iznad zena, nisu ni svjesni da im to stvara osjecaj da su oni njima autoritet, sto sve indirektno podrzava zadrzavanje kulture od prije 1600 godina i odnosa prema zenama kakav je bio tada.
Drugo,procitaj knjigu sa link-a koju je postavio forumas par postova iznad,i shvatit ces da grijesis.Osim toga, ajeti se ne mogu citati odvojeno,a procitati Kuran ili bilo koji materijal ne znaci pravilno razumjeti -iz mase razloga: Prethodno znanje,iskustva sa sagovornicima koji su pismeni,koji se ne odnose na hadise(koji su jedan od faktora manipulacije razumijevanja Kur'an i opcenito religije Islam).
Pored toga svako cita sa razlicitom namjerom i zato,prije svega, ne treba uopste ni ragovarati sa osobama koje "nemaju pojma" o Islamu,tacnije,osobama koje zaista Islam koriste u sovinisticke ili politicke svrhe-takvi su najgori,doslovno su mi odvratni.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#434 Re: zena u islamu
Očišćeno(zachatavanje i razvlačenje teme)
.Pridržavajte se pravila foruma 
- BHF_Manijak
#435 Re: zena u islamu
Hajde valjda mi sad prodje post,jer ja drugacije ne znam kako da na ovo odgovorim sem na ovaj nacin,eto sad cu i maksimlano skratit!!Ateista wrote:E, hajmo dalje, da vidimo kakve odgovore na ovo imate, evo ga citat gdje se kaze da muskarac smije tuci zenu, te da se muskarac brine o zenama jer su oni u predosti, da zene trebaju da budu poslusne i slicno:
Ateisto,sto se ajeta o udaranju tice,kako ti velis,molim te procitaj ga fino i pazljivo...i onda ces naadam se skontat da imaju dvije metode prije samog udaranja koje su ti omugucene kako sad zenama da postupus,a udaranje je kao zadnja i najmanje preporucljiva metoda,i tu naravno ima pravilo,tako da ne udaras po licu,da ne smije masnica ostati i sl...dakle,citaj sve,a ne izvlaci iz konteksta!!
- bez_ideje
#436 Re: zena u islamu
Treba dzukelu vaspitat dok je jos mlada,novine smotat,pa po guzi,nikako po licu....da se zna ko je gazda i od koga hranu dobiva
povraca mi se....od metoda....
-
bierkof
#437 Re: zena u islamu
Ljudi, kako vas nije sramota vise da se raspravljate o stvarima o kojima ocito nemate blage veze, i to jos na 1000 strana...
Pricate o tlacenju zena u Islamu, a vjerovatno nikada niko od vas nije nogom krocio u bilo koju 'islamsku' zemlju. Sve ono sto mislite da znate ste culi na Oprah, cnn, bbc, fox, ili domacim verzijama istog sranja.
Ja zivim pod istim krovom sa tim ljudima, imam prijatelje i prijateljice iz Egipta, Sudana, Bangladesha, Malezije, Indonezije, Irana, Bahrejna, Turske, Tadzikistana, Saudijske Arabije, Gane, i jos mnogo zemalja ali to dalje nije bitno... Sve su to normalni ljudi koji zive, uce i rade isto kao i ja. Muskarci isto kao i zene. Djevojke imaju normalne zivote, nista im ne fali. I pogotovo ne trebaju sazaljenje ili zastita od nekog zakletog ateiste sa balkana koji nije u stanju ni da shvati pouku ajeta koje tako hrabro citira, bez straha od represije.
Oni, tj. mi kada se sastanemo ne pricamo o tome kako njihov zivot nema smisla jer nisu u stanju da se prosecu Shiraz-om gologuzi u tangama bez straha da ce zavrsiti u zatvoru. Pricamo o tome kako oni kada idu kuci moraju da se voze avionima starim 20-30 godina jer je USA zabranila svim zemljama da prodaju avione iranskim kompanijama. Pricamo o tome kako Iranski univerziteti imaju poteskoca da nabave bilo kakvu opremu za istrazivanje jer se nalaze pod sankcijama. Pricamo o tome kako vlada zemlje u kojoj sam sada posjecuje mog druga i ispituje ga iako je tek dosao ovdje i da je pod stalnim nadzorom kad je na fakultetu. Pricamo o tome kako se student masinstva, musliman, nasao na svim crnim listama iz prostog razloga jer je uraido magistarski rad na temu transfera toplote kroz neke materijale, sto bi moglo da se koristi za dobijanje necega, sto bi opet moglo da se koristi za dobijanje neceg treceg sto moze da se zloupotrjebi....
Nijedna od mojih prijateljica iz gore pomenutih zemalja nema problema sa svim ovim sto vi ovdje nabrajate, ali imaju problema sa ljudima kao sto ste VI, i takvi kao vi, koji stvaraju laznu sliku i ubijaju njihove familije kako bi im pomogli, kako bi im poklonili njihovo pravo da izgledaju ovako. Oni su normalni ljudi i ono u sto mozete biti sigurni, i u sto sam se ja uvjerio jeste da oni, zaista mnogo sretnije zive nego sto vi to mislite.
Njihovi problemi nemaju veze sa neravnopravnoscu polova, oni (muskarci i zene) zele isto ono sto i mi u bosni zelimo. Da popravi svoj standard zivljenja, da svako moze da zaradi svoj hljeb, dobar sistem obrazovanja, pravosudni sistem, zdravstveni sistem, penzioni sistem... to su njihovi problemi.
Selam ili pozdrav (kako god hocete), ja idem da pripremam iftar sa svojom rajom za koji sat, a vama savjetujem da se oslobodite predrasuda jer kada ovo procita neko ko ima bilo kakvog kontakta sa ljudima na koje se vi sazaljevate moze samo da se sazali na vas.
Pricate o tlacenju zena u Islamu, a vjerovatno nikada niko od vas nije nogom krocio u bilo koju 'islamsku' zemlju. Sve ono sto mislite da znate ste culi na Oprah, cnn, bbc, fox, ili domacim verzijama istog sranja.
Ja zivim pod istim krovom sa tim ljudima, imam prijatelje i prijateljice iz Egipta, Sudana, Bangladesha, Malezije, Indonezije, Irana, Bahrejna, Turske, Tadzikistana, Saudijske Arabije, Gane, i jos mnogo zemalja ali to dalje nije bitno... Sve su to normalni ljudi koji zive, uce i rade isto kao i ja. Muskarci isto kao i zene. Djevojke imaju normalne zivote, nista im ne fali. I pogotovo ne trebaju sazaljenje ili zastita od nekog zakletog ateiste sa balkana koji nije u stanju ni da shvati pouku ajeta koje tako hrabro citira, bez straha od represije.
Oni, tj. mi kada se sastanemo ne pricamo o tome kako njihov zivot nema smisla jer nisu u stanju da se prosecu Shiraz-om gologuzi u tangama bez straha da ce zavrsiti u zatvoru. Pricamo o tome kako oni kada idu kuci moraju da se voze avionima starim 20-30 godina jer je USA zabranila svim zemljama da prodaju avione iranskim kompanijama. Pricamo o tome kako Iranski univerziteti imaju poteskoca da nabave bilo kakvu opremu za istrazivanje jer se nalaze pod sankcijama. Pricamo o tome kako vlada zemlje u kojoj sam sada posjecuje mog druga i ispituje ga iako je tek dosao ovdje i da je pod stalnim nadzorom kad je na fakultetu. Pricamo o tome kako se student masinstva, musliman, nasao na svim crnim listama iz prostog razloga jer je uraido magistarski rad na temu transfera toplote kroz neke materijale, sto bi moglo da se koristi za dobijanje necega, sto bi opet moglo da se koristi za dobijanje neceg treceg sto moze da se zloupotrjebi....
Nijedna od mojih prijateljica iz gore pomenutih zemalja nema problema sa svim ovim sto vi ovdje nabrajate, ali imaju problema sa ljudima kao sto ste VI, i takvi kao vi, koji stvaraju laznu sliku i ubijaju njihove familije kako bi im pomogli, kako bi im poklonili njihovo pravo da izgledaju ovako. Oni su normalni ljudi i ono u sto mozete biti sigurni, i u sto sam se ja uvjerio jeste da oni, zaista mnogo sretnije zive nego sto vi to mislite.
Njihovi problemi nemaju veze sa neravnopravnoscu polova, oni (muskarci i zene) zele isto ono sto i mi u bosni zelimo. Da popravi svoj standard zivljenja, da svako moze da zaradi svoj hljeb, dobar sistem obrazovanja, pravosudni sistem, zdravstveni sistem, penzioni sistem... to su njihovi problemi.
Selam ili pozdrav (kako god hocete), ja idem da pripremam iftar sa svojom rajom za koji sat, a vama savjetujem da se oslobodite predrasuda jer kada ovo procita neko ko ima bilo kakvog kontakta sa ljudima na koje se vi sazaljevate moze samo da se sazali na vas.
- BHF_Manijak
#438 Re: zena u islamu
bez_ideje wrote:Treba dzukelu vaspitat dok je jos mlada,novine smotat,pa po guzi,nikako po licu....da se zna ko je gazda i od koga hranu dobiva![]()
![]()
povraca mi se .....od komentara......
selam ili ti ga,mir s tobom
- arzuhal
#439 Re: zena u islamu
Bio jedan musliman, vladar i zvali ga Šah Džahan. I im'o ženu, muslimanku, zvala se Mumtaz Mahal

-
PalaSa Marsa
- Ateista
#441 Re: zena u islamu
Vec sam rekao da priznajem da je islam vjerovatno donio odredjeni napredak u odnosu na vrijeme prije islama i nacina kako su se tada tretirale zene, te da je ovaj nacin tretiranja bolji, ili bolje reci manje los nego onaj prije, ali daleko od toga da je dobar.ljubav_aha wrote: Ateista, grijesis. Islam je prva religija koj je izjednacila status zene i muskarca, a kasnije su muskarci promjenili- tacnije iskrivili status zene,ili jos bolje receno,izmanipulirali.
Drugo,procitaj knjigu sa link-a koju je postavio forumas par postova iznad,i shvatit ces da grijesis.Osim toga, ajeti se ne mogu citati odvojeno,a procitati Kuran ili bilo koji materijal ne znaci pravilno razumjeti -iz mase razloga: Prethodno znanje,iskustva sa sagovornicima koji su pismeni,koji se ne odnose na hadise(koji su jedan od faktora manipulacije razumijevanja Kur'an i opcenito religije Islam).
Pored toga svako cita sa razlicitom namjerom i zato,prije svega, ne treba uopste ni ragovarati sa osobama koje "nemaju pojma" o Islamu,tacnije,osobama koje zaista Islam koriste u sovinisticke ili politicke svrhe-takvi su najgori,doslovno su mi odvratni.
Ne znam kakvu knjigu da procitam i koliko jos da znam o islamu, smatram da ne postoji opradvdanje za onakav nacin tretiranja zena. Ja vjerujem da se moez izvuci i jos dosta ajeta koji govore o ravnopravnosti, ali ovi su totalno u kioliziji sa tim.
E sad, mogu razumjeti da odredjene grupe muskaraca prihvataju ovo jer im odgovara da se osjecaju superiornijim od zena, ali ne razumijem kako jedna zena koja ima bar minimum samopostovanja prihvatiti religiju koja za njih tvrdi da nemaju zdrav razum i da su zene najcesci stanovnici pakla, koja daje tolike prednosti muskarcima pa takon i pravo da je tuce i slicno.
Hajd' ako ja ne znam dovoljno o islamu, neka me neko prosvijetli i objasni mi kako je moguce da su svi ravnopravni a da su opet zene bez zdravog razuma?
- Ateista
#442 Re: zena u islamu
Procitao sam ja i to, ne kazem da neko govori kako treba udarati zene, vec kako je to dozvoljeno ako nisu poslusne.BHF_Manijak wrote:Hajde valjda mi sad prodje post,jer ja drugacije ne znam kako da na ovo odgovorim sem na ovaj nacin,eto sad cu i maksimlano skratit!!Ateista wrote:E, hajmo dalje, da vidimo kakve odgovore na ovo imate, evo ga citat gdje se kaze da muskarac smije tuci zenu, te da se muskarac brine o zenama jer su oni u predosti, da zene trebaju da budu poslusne i slicno:
Ateisto,sto se ajeta o udaranju tice,kako ti velis,molim te procitaj ga fino i pazljivo...i onda ces naadam se skontat da imaju dvije metode prije samog udaranja koje su ti omugucene kako sad zenama da postupus,a udaranje je kao zadnja i najmanje preporucljiva metoda,i tu naravno ima pravilo,tako da ne udaras po licu,da ne smije masnica ostati i sl...dakle,citaj sve,a ne izvlaci iz konteksta!!
Prvi problem je sto je to uopste dozvoljeno. Hajd da je recimo napisano kako covjek moze udariti drugo zivo bice ili drugog covjeka ako mu ovaj uradi to i to, ali tu se jasno pravi razlika da muz smije u odredjenim situacijama udariti svoju ZENU. Znaci, nigdje ne pise kako zena smije da udari muza vec muz zenu. Ja ne razumijem koja bi zena danas dopustila da je muz ili momak udari, sta god da je razlog i sta god da mu uradi, i smatram da tu nema nikakvog opravdanja.
Drugo je to sto se ocigledno pravi razlika i daje ogromna prednost muskarcu, cak i posjedovanje.
Trece je izraz poslusnost. To jasno daje do znanja da su muskarci iznad a da je zena ta koja mora da bude poslusna, ne znam sta je vise piotrebno.
Da ne govorimo o tome sto zene nemaju razum i sto su najcesci stanovnici pakla, vidim da to svi masovno ignorisu.
Interesantna jue i prica o Adamu i Evi sa jabukom iz raja (nisam siguran da li se ta prica sa jabukom pojavljuje i u islamu). Vec u startu se zene postavljaju krivci zato sto je Eva nagovorila Adama da ubere zabranjenu jabuku, te je ona glavni krivac i zbog toga se poradja u mukama i svi mi sada zivimo ovdje na zemlji umjesto u raju i slicno. Ponovo su zene za sve krive.
-
PalaSa Marsa
#443 Re: zena u islamu
Ne kontam sta je Tvoja svrha ovdje Ateista..

-
oldplague
#444 Re: zena u islamu
arzuhal wrote:Bio jedan musliman, vladar i zvali ga Šah Džahan. I im'o ženu, muslimanku, zvala se Mumtaz Mahal![]()
Sigurna sam da joj je posthumna muška sujeta i megalomanija mnogo značila. Znaš ti i bolje.She died in Burhanpur in the Deccan (now in Madhya Pradesh) during the birth of their fourteenth child
Ali on topic, u kreiranju kulture učestvuju podjednako i muškarci i žene, birajući modalitete koji im u datom trenutku najviše odgovaraju. To je tako i onda kad se čini da nije. Čak ni S&M odnos ne može opstati ako "potlačeni" ne pristaje na to. Odnos prema ženi varira od jedne muslimanske zajednice do druge, pa je nemoguće ocijeniti ga jedinstvenom ocjenom ili čak posmatrati kao jedinstven fenomen. Nepobitno je da je Muhammed uveo revolucionarna poboljšanja u standard i kvalitetu života žene i njen položaj u društvu onog vremena. Smiješno je, u tom kontekstu, govoriti o potlačenosti žene ISLAMOM, jer je to jednostavno netačno. Položaj žene u savremenim muslimanskim zajednicama često je uvjetovan narodnim običajima, predislamskim tradicijama, krivim tumačenjem vjerskih propisa (opet radi prastare tradicije) i, što je najvažnije, prevladavajućim siromaštvom i niskom stopom pismenosti u najširem smislu riječi. Meni muslimanske žene koje na zapadu steknu valjanu materijalnu i obrazovnu osnovu (kao i njihove porodice, dakako) ne djeluju potlačeno, naprotiv. Mnoge od njih su vrlo aktivne na političkom planu, bave se socijalnim radom, vrlo su glasne i agilne, bave se čitavim spektrom savremenih društvenih problema bez imalo ustručavanja i generalno mi djeluju nekako trezveno i pribrano. Ako bi neka usporedba sa zapadnjačkim ženama držala vodu, onda me muslimanska "ženska" inteligencija neodoljivo podsjeća na onaj sloj zapadnjačke ženske inteligencije koji najviše cijenim: akademski, nefrustrirani, racionalni...
Stalno gubimo iz vida da odnos prema ženi varira u odnosu na stalež i porijeklo. Siromašni i ruralni dijelovi društva diskriminiraju sve što se miče, a ne može lupit' šakom o stol ili odstupa od tradicionalnih kalupa. Tako je i na zapadu, tako je i u ovom našem međuzemlju, tako je i u muslimanskom svijetu, ako takvo šta, omeđeno striktnim granicama, danas postoji. Položaj žene nije muslimansko pitanje, to je globalno pitanje. Samo se tako može posmatrati, sve je drugo ili kratkovidost ili malicioznost.
- Ateista
#445 Re: zena u islamu
Na ovim temama se stalno govori o razdvajanju izvornog islama i njegove primjene koja cesto nije u skladu sa islamom.bierkof wrote:Ljudi, kako vas nije sramota vise da se raspravljate o stvarima o kojima ocito nemate blage veze, i to jos na 1000 strana...
Kada se navode primjeri maltretiranja zena u islamskim zermljama (koji su evidentni i ni malo zanemarljivi), uzima se kao argument da to nema veze sa islamom, i to je ok, vecina tih stvari ne pise u kur'anu. Sa druge strane, sad kada govorimo o izvornom islamu i propisima koji bi trebali da se postuju i kada smo tu nasli svo ovo o tretiranju zena kao nize vrste, ti si se nasao da govoris o konkretnim primjerima koji dokazuju kako odredjeni muslimani dobro postupaju prema zenama i kako su one ravnopravne, dok Arzuhal daje primjer Taj Mahall-a gdje je musliman izgradio onakav objekat za svoju zenu.
Propisi su jedno a praksa je drugo - praksa ide iz krajnosti u krajnost, od totalnog maltretiranja zena do prave ravnopravnosti. Ne mozemo iznositi samo stranu koja nam odgovara, ako govorimo o praksi treba uzeti u obzir i pozitivnu i negativnu stranu. Ono sto bi trebalo da bude relevantno su izvorni propisi za koje muslimani tvrde da su priginalna i neizmjenjena bozija objava koja daje muskarcima puno veca prava, daje im pravo posjedovanja zena i ih da po potrebi udare zenu, a zene tretiraju kao da nemaju razum. Za ovo nije potrebna americka propaganda protiv islama, ni Oprah ni CNN ni slicno, zivimo u vremenu kada su informacije svima dostupne pa tako i kur'an do kojeg je lako doci.
- Ateista
#446 Re: zena u islamu
Da branim prava zena.PalaSa Marsa wrote:Ne kontam sta je Tvoja svrha ovdje Ateista..![]()
Salim se. Iskreno govoreci, znao sam da religije inace zene stavljaju u drugi plan i da muskarcima daju puno vise prava, ali iskreno govorweci nisam ocekivao da je to toliko izrazeno i cak sam se i ja koji nemam ni malo pozitivno misljenje o religijama sokirao kada sam naletio na ovo.
Stvarno ne razumijem kako neka zena sa minimumom samopostovanja moze da prihvati ovako nesto.
Sa druge strane, to je njihovo pravo, ali smatram da je licemjerno nakon citanja ovih ajeta govoriti kako su zene u islamu ravnopravne sa muskarcima i slicno.
- ružmarin-a
-
PalaSa Marsa
#448 Re: zena u islamu
Ajeti se ne citaju, samo da se procitaju, Ajete moras razumjet'. I ako je tako, kao sto rece da branis zene, cemu onda taj zastitnicki odnos na 'spram zena, jel' osjetis da su u sustini slabije od muskih ili od cega sve to potice? Ps: Ne salim se.Ateista wrote:Da branim prava zena.PalaSa Marsa wrote:Ne kontam sta je Tvoja svrha ovdje Ateista..![]()
![]()
Salim se. Iskreno govoreci, znao sam da religije inace zene stavljaju u drugi plan i da muskarcima daju puno vise prava, ali iskreno govorweci nisam ocekivao da je to toliko izrazeno i cak sam se i ja koji nemam ni malo pozitivno misljenje o religijama sokirao kada sam naletio na ovo.
Stvarno ne razumijem kako neka zena sa minimumom samopostovanja moze da prihvati ovako nesto.
Sa druge strane, to je njihovo pravo, ali smatram da je licemjerno nakon citanja ovih ajeta govoriti kako su zene u islamu ravnopravne sa muskarcima i slicno.
-
oldplague
#449 Re: zena u islamu
Da li je ovo stvarno potrebno detaljno pojašnjavati? Kome nije jasna intencija tog propisa nije normalan.Drugi kur’anski ajet, koji je (najčešće) citiran da se podrži ideja o navodnoj superiornosti muškarca, odnosi se na “iddet”- period od tri mjeseca koji je žena dužna čekati (prije nove udaje) nakon proglašenja razvoda. “Prednost” koju muškarci imaju s obzirom na ovaj propis, jeste činjenica da oni ne moraju čekati ovaj period (3 mjeseca) jer za razliku od žena ne mogu postati trudni. (Svrha tro-mjesečnog perioda čekanja je potvrda da žena nije trudna).
- Ateista
#450 Re: zena u islamu
Slazem se sa velikim dijelom tvog posta, ali ne bas sa svim.oldplague wrote: Sigurna sam da joj je posthumna muška sujeta i megalomanija mnogo značila. Znaš ti i bolje.
Ali on topic, u kreiranju kulture učestvuju podjednako i muškarci i žene, birajući modalitete koji im u datom trenutku najviše odgovaraju. To je tako i onda kad se čini da nije. Čak ni S&M odnos ne može opstati ako "potlačeni" ne pristaje na to. Odnos prema ženi varira od jedne muslimanske zajednice do druge, pa je nemoguće ocijeniti ga jedinstvenom ocjenom ili čak posmatrati kao jedinstven fenomen. Nepobitno je da je Muhammed uveo revolucionarna poboljšanja u standard i kvalitetu života žene i njen položaj u društvu onog vremena. Smiješno je, u tom kontekstu, govoriti o potlačenosti žene ISLAMOM, jer je to jednostavno netačno. Položaj žene u savremenim muslimanskim zajednicama često je uvjetovan narodnim običajima, predislamskim tradicijama, krivim tumačenjem vjerskih propisa (opet radi prastare tradicije) i, što je najvažnije, prevladavajućim siromaštvom i niskom stopom pismenosti u najširem smislu riječi. Meni muslimanske žene koje na zapadu steknu valjanu materijalnu i obrazovnu osnovu (kao i njihove porodice, dakako) ne djeluju potlačeno, naprotiv. Mnoge od njih su vrlo aktivne na političkom planu, bave se socijalnim radom, vrlo su glasne i agilne, bave se čitavim spektrom savremenih društvenih problema bez imalo ustručavanja i generalno mi djeluju nekako trezveno i pribrano. Ako bi neka usporedba sa zapadnjačkim ženama držala vodu, onda me muslimanska "ženska" inteligencija neodoljivo podsjeća na onaj sloj zapadnjačke ženske inteligencije koji najviše cijenim: akademski, nefrustrirani, racionalni...
Stalno gubimo iz vida da odnos prema ženi varira u odnosu na stalež i porijeklo. Siromašni i ruralni dijelovi društva diskriminiraju sve što se miče, a ne može lupit' šakom o stol ili odstupa od tradicionalnih kalupa. Tako je i na zapadu, tako je i u ovom našem međuzemlju, tako je i u muslimanskom svijetu, ako takvo šta, omeđeno striktnim granicama, danas postoji. Položaj žene nije muslimansko pitanje, to je globalno pitanje. Samo se tako može posmatrati, sve je drugo ili kratkovidost ili malicioznost.
Tacno je da u kreiranju kulture ucestvuju i zene i muskarci. U to vrijeme je to vjerovatno bilo nesto normalno i prirodno jer je najvaznija i najcjenjenija bila snaga u kojoj su muskarci ispred zena i zato su muskarci bili iznad zena u svakom smislu, a zenama je to odgovaralo jer su se i pored toga sto su bile skoro pa robovi svojih muzeva osjecali i zasticeni jer su ih ti muzevi i stitili od vanjskih opasnosti. Zato su i zene podrzavale takvu kulturu.
Medjutim, vremena se mijenjaju, fizicka snagan vise nije najcjenjenije jer sve vise dolaze do izrazaja ostale ljudske sposobnosti pa tako i one u kojima muskarci nisu u prednosti, pa cak i neke u kojima su zene u prednosti. Zakon jaceg mozda nije bas u potpunosti prevazidjen, ali donekle jeste. Sada postoje institucije koje brae prava svih ljudi pa tako i zena. Sada se zene mogu osjecati zasticene i zakonom a ne samo svojim muzevima, pa cak u odredjenim slucajevima se mogu osjecati zasticeno od svojih muzeva koji ih maltretiraju. Napredovala je i tehnologija pa zene mogu raditi puno vise poslova nego prije, a mnoge i bolje nego muskarci. Tehnologija je cak izmislila i servo volan i automatske mjenjace pa sad i zene mogu voziti auta.
Potpuno je tacno i to sto si naveo da takav stav nije problem islama vec globalno pitanje. Tacno je i to da ima dosta zena u islamskim porodicama koje su potpuno ravnopravne kao i da je takav stav prema zenama dosao iz kulturne tradicije, ali isto tako stoji i da je ta tradicija upravo uticala na samu religiju u svom nastanku, a da danas sama religija podrzava tu staru kulturu i to je ono sto je problem. Religije su ostale na nivou zastarjelih i prevazidjenih kultura, a propisi tih religija se postuju i danas. Cinjenica je da ima i pozitivnih primjera u islamskim porodicama, ali problem je sto ako se neko striktno drzi kur'ana koji se cesto pominje kao idealno uputstvo koje treba ljudima da poveca kvalitet zivota kako bi svima bilo idealno, to bi znacilo i da tretira zene kao niza bica koja nemaju razum i da ima pravo da ih posjeduje, da ima puno veca prava i slobode nego one. To bi mozda nekim muskarcima bio idealan zivot (po cemu se vidi da su religije izmislili muskarci) ali zenama definitivno ne bi bio.