Osmanlije su ............

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bosnaturska

#426 Re: Osmanska uprava ili turska okupacija?

Post by bosnaturska »

BaileyS wrote:Ne znam za okupaciju vs upravu ali termin "Turska" je diskutabilan.

Za Turke je velika razlika izmedju Osmanlija i Turske kao sto Rusi ne poistovjecuju SSSR i Rusiju dok mnogi izvan Rusije stavljaju znak jednakosti izmedju ova dva termina.
Mojne spamat care temu!
Banksy

#427 Re: Osmanska uprava ili turska okupacija?

Post by Banksy »

bosnaturska wrote: Meni su Turci drazi od Hrvata,a komsije smo!Kako je to moguce?Pogotovo ovo kako mijenjaju jezik postaju mi latini cak i odvratni! 8-)
akšamhajrula, Džemaludine :D , kakav si s ovima iz Malezije :D
bosnaturska

#428 Re: Osmanska uprava ili turska okupacija?

Post by bosnaturska »

Banksy wrote:
bosnaturska wrote: Meni su Turci drazi od Hrvata,a komsije smo!Kako je to moguce?Pogotovo ovo kako mijenjaju jezik postaju mi latini cak i odvratni! 8-)
akšamhajrula, Džemaludine :D , kakav si s ovima iz Malezije :D
Nemo zachatavat temu,jebem ti sestru opet post ide mama pa tako redom!
Orbini

#429 Re: Osmanska uprava ili turska okupacija?

Post by Orbini »

aze wrote:@ORBINI -Jaoooo pa jel moguce ???

Ako ti neko dodje i NA SILU postavi UPRAVU to je = OKUPACIJA.
A ako ti je neko na silu postavio upravu prije 200 godina to ne znaci da to nije okupacija.Evo jedno pitanje onda za ove nase moderne muslimane - Znaci sada SAD su napale i okupirale Irak.. i zanimljivo posle kratkog perioda direktne uprave iz amerike ne vode im vise amerikanci vladu nego Iracani koje su ONI postavili.... A to sto ce Irak sada sluziti kao jedna velika naftna busotina i vojna baza za jacanje uticaja na bliskom istoku ne znaci okupacija nego eto.... Uprava.-Paralela sa Bosnom u Osmanskom periodu.. spominjete da su ljudi porijeklom odavde bili na visokim pozicijama lbalblalbalblalbla a RIJEC sultana iz Konstantinopolisa je uvijek bila ZADNJA - isto kao u Iraku.... mogu oni blebetat sta hoce ali ono sto im se naredi iz SAD to rade.I jos nesto sto je Husein Kapetan Gradascevic dizao pobunu ??? ako smo mi upravljali sami sa sobom i nismo bili iskoristavani od Osmanskog carstva sto su se dizale bune ??? Koliko je ljudi samo ZADAVLJENO,poslano u tamnice i OBEZGLAVLJENO zato sto su se usprotivili Osmanskoj "upravi" ... cak i jedan pjesnik koji je pisao o cjelokupnom Osmanskom sistemu koji je iskoristavao pokorene nacije je ZADAVLJEN u jednoj utvrdi u Bosni ..... Osmanska okupacija nije najgori primjer okupacije.. napravili su i nekih dobri stvari i nisu bili toliko opresivni ali isto tako radili su vecinu stvari koje okupatori inace rade.
Definitivno ili ne citas sta se pise ili ne kontas. Postedi nas tih upitnika i velikih slova,... ne ispadas pametan, vec ,... hebiga. :D
Banksy wrote:
Orbini wrote: I podsjecam,.... govorimo o srednjem vjeku a ne danas. Govorim o standardima i usloviam srednjeg vjeka a na danasnjim. Svako gledanje srednjovjekovnih procesa kroz prizmu danasnjih shvatanja i standarda je anahronizam i glupost.
Ne razumijem. Kroz koju prizmu da ih gledamo, nego kroz sadašnju? Teleportacija još nije izumljena.

Terminološki, i Austro-ugarska je bila uprava, ne okupacija, nije šija nego vrat.

Bilo Bosansko kraljevstvo, došli Osmanlije, vojno osvojili zemlju, pokorili stanovništvo, pogubili kralja i vlastelu, potom preveli na islam, što prislino što dobrovoljno, dobar dio stanovništva, bili 400 godina tu, otišli, došla Austro-Ugarska, itd.

Ako je Bosna tvoja zemlja, ona što je bila do 1463, onda je jasno da je okupacija.
NE mozes razgovarati o situaciji i uslovima iz 1500,1600,1700 i neke ako ne poznajes tadasnje standarde, uslove, opcenito poimanje jednog obicnog covjeka.
I zato ti nije potrebna teleportacija - vec knjige, a ima i na netu dosta stiva. Apsolutno izbaci danasnje standarde ako govoris o srednjem vjeku, i to nije moja ismisljotina vec opstepoznato pravilo.
Dakle, nepismeni kmetovi, siromasno seljastvo svih vjera,... poslije nekoliko generacija turske okupacije nije imalo nikakvo povijesno sjecanje na staru kraljevinu, nikakvu nostalgiju, nisu znali za drugaciju upravu, nije postojala nikakva slobodarska ideja vjekovima, nije bilo otpora, nije bilo nikakve homogenosti ni zajednistva, nije bilo nikakvih nacionalnih ideja i ciljeva, nije bilo nikakvih teznji makar i tajnih o drugacijem poretku,..... osmanska vlast je bila jedini sistem u kojem su se generacije radjale i umirale. Ako ti to nije jasno i ako i dalje gledas to matemticki ili kroz sablom srcedrapajuce okupacije modernog doba - ja ti ne mogu slikati.
Ponavljam - knjigu u ruke - bez gradiva nema rasprave o historiji.

A buduci da se pocinje sestra necija ovdje spominjati - ko da gledam da ce i ova tema pod kljuc. :sad:
Bodkin

#430 Re: Osmanska uprava ili turska okupacija?

Post by Bodkin »

stani malo Orbini znaci da ti opravdavas svaki osvajacki srednjovjekovni rat samo zato sto je u kontekstu vremena?onda napad krstasa na Jerusalem i kasnije vladavina se u stvari naziva uprava?onda i u danasnjem kontekstu ako gledas normalno je da napadnes nekog ako ima naftu.srednjovjekovni kmet ili neki buduci stanovnik Marsa te nece razumjeti ali dobro,nisu oni zivjeli u nasem vremenu
aze

#431 Re: Osmanska uprava ili turska okupacija?

Post by aze »

@Orbini

Umjesto sto komentarises velika slova ajde daj kakvu cinjenicu ili odgovor na ono sto sam gore naveo .. Kada ne znas da na nesto odgovoris komentarises gluposti a zanemarujes cinjenice koje su tu napisane,ali te cinjenice su suprotne od onoga sto ti mislis (vjerovatno jer si musliman pa razmisljas tipa "cuj braca turci nas okupirali")
oldplague

#432 Re: Osmanska uprava ili turska okupacija?

Post by oldplague »

aze wrote:@Orbini

Umjesto sto komentarises velika slova ajde daj kakvu cinjenicu ili odgovor na ono sto sam gore naveo .. Kada ne znas da na nesto odgovoris komentarises gluposti a zanemarujes cinjenice koje su tu napisane,ali te cinjenice su suprotne od onoga sto ti mislis (vjerovatno jer si musliman pa razmisljas tipa "cuj braca turci nas okupirali")
Griješiš. Stvar je mnogo kompleksnija od "mi vlasi, vi balije". Nije Orbinijeva priča bez stratuma, samo joj fali pokoji anker.
aze

#433 Re: Osmanska uprava ili turska okupacija?

Post by aze »

oldplague wrote:
aze wrote:@Orbini

Griješiš. Stvar je mnogo kompleksnija od "mi vlasi, vi balije". Nije Orbinijeva priča bez stratuma, samo joj fali pokoji anker.

U cemu grijesim ? Koji dio moga teksta je pogresan ili netacan ? I ja sam musliman/bosnjak ali se smatram prije svega Bosancem.Brate kod neke stvari su jednostavne i jasne... a sada kad nekome to ne odgovara taj isti komplikuje.Moze li meni kod konkretno reci zasto upad Osmanske vojske u Bosnu i protjerivanje/ubijanje cijelog vodstva srednjovjekovne Bosne nije okupacija ?? Nije okupacija jer je bila toliko uspjesna da je potrajala 500 godina ???
ljubav_aha

#434 povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

povelja je vrlo znacjan u istoriji jer je prvi dokument o ljudskim pravima 1463 godine

no primjetila sam ,postoji vise prevoda

drugo:

" Nepoznavanje ili nepriznavanje ustavne kategorije “konstitutivnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini” koje je
ugrađeno u temelje bosansko-hercegovačke državnosti, ali i konstruiranje povijesne podloge na kojoj bi trebalo graditi
budućnost prisutno je i u vrhovima bošnjačke društvene elite. Na proslavi 469. godišnjice Husrev-begove medrese
reisu-l-ulema Mustafa Cerić je rekao da su “našu državu” bitno obilježile “tri ličnosti i datuma” i da ih se “uvijek
trebamo sjećati”. Zatim ih je pobrojao: “To je 1463. godina,kada je Mehmed el Fatih donio islam u Bosnu. Drugi je 8.
januar 1537. godine kada je Gazi Husrev-beg ustanovio medresu, a treći 1992. kada je Alija Izetbegović zajedno s
nama i s dobitnikom nagrade ustanovio nezavisnu državu BiH.” Reis se zatim obratio Harisu Silajdžiću bivšem učeniku
medrese, dobitniku nagrade koja je dodijeljena za afirmaciju ugleda imena i škole, riječima: “Harise, imaš našu
podršku da BiH nema entiteta već da bude cjelovita država. Imaš podršku da napišeš ustav po kojem ćete se sjećati
generacije kao što se sjećamo sultana Fatiha i Gazi Husrev-bega”.88

"
Provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene fra MijoDžolan u razgovoru s novinarkom Oslobođenja rekao je da
je “svako romantiziranje prošlosti kod nas u službi hegemonije, kojoj nažalost služe i razne quasi-znanstvene teze”.
Naglasio je da su bosanski fratri “djeca hrvatskog naroda” i da “bitno sudjeluju u stvaranju hrvatske kulture”, koju opet
drže “bitnim dijelom bosansko-hercegovačkog bogatstva.”
Džolan je zaključio: “Zato se ne treba bojati da će afirmacijom hrvatske kulture BiH nešto izgubiti. Može izgubiti
samo ako presahne ono što mi stoljećima, uvjeren sam,za dobro svih, na svoj specifičan način njegujemo.”92 Tako
misli Mijo Džolan, fratar, provincijal Bosne Srebrene,institucije koja baštini srednjovjekovna, ali i sva druga djela bosanskih franjevaca. Djela, koja velikodušno
nudi svima u zajedničku baštinu, ali mu ih netko sustavnootima i proglašava “svojima”. Kolumnist Oslobođenja
Zija Dizdarević, posvetio je posebnu pozornost Džolanovomintervjuu i njegovom zahtjevu za “afirmacijom hrvatske kulture” kroz “kulturnu autonomiju”. Dizdarevićev komentar naslovljen je “Kraj Bosne srebrene”. On predbacuje Džolanu što govori “u ime Hrvata”, a ne u “ime katolika”
i osuđuje njegov zahtjev za “konsocijacijskim modelom
uređenja Bosne i Hercegovine po uzoru na Belgiju i Švicarsku” koji bi omogućio “afirmaciju hrvatske kulture”,
kao “izraz klerikalne politike”.93 Problem je izgleda nastao kada je provincijal Bosne Srebrene jasno rekao da je, osim
što je katolik i Hrvat, te zatražio da mu to i drugi s kojima živi priznaju. Ali, što onda s “našom” kulturnom baštinom,
što s “jezikom i srednjovjekovnom baštinom”? Kako zadržati otetu baštinu i održati konstrukcije na kojima su izgrađene
lažne slike prošlosti i sebične i nepravedne projekcije budućnosti? Prihvatiti stavove i identitet fra Mije Džolana
ne bi značilo kraj Bosne Srebrene, nego kraj “Bosne maglene”,Bosne obavijene gustim nacionalističkim ideološkim maglama od kojih se više ništa ne vidi.
...Za bosansko-hercegovačku
historiografiju utješno je da su među “revizionistima” rijetki povjesničari. Tim poslom za sada se bave uglavnom
“profesionalni” ideolozi. Njihove diletantske nacionalističke interpretacije povijesti svakako nisu historiografija, ali
u nedostatku ozbiljnih znanstvenih institucija i kvalitetnih radova relevantnih povjesničara ideološki narativi koji se
svakodnevno plasiraju putem masovnih medija zagađuju javni prostor. To rezultira sve dubljim društvenim rascjepom i sve težom javnom komunikacijom. Sve manje
je prostora za dijalog, a sve češća su negiranja drugih, njihove kulture i povijesti. To svakako nije način na koji se
može izgraditi stabilna i prosperitetna Bosna i Hercegovina. U takvoj situaciji povijest bi trebali (na)pisati povjesničari, a akademska zajednica u Bosni i Hercegovini bi morala pronaći snage da umjesto izmišljanja bolje prošlosti osmisli bolju budućnost. Temelj naših prava i obveza trebao bi biti Ustav, a ne stare i nikada dokazane “hereze” i tko zna čiji nadgrobni spomenici."

izvor :
STATUS Magazine for political culture and society issues (STATUS Magazin za političku kulturu i
društvena pitanja), issue: 11 / 2007, pages: 226237,
on http://www.ceeol.com.
ljubav_aha

#435 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

http://www.pro.ba/bs/bosna-i-hercegovin ... -identity/

U posljednje vrijeme, u bosanskohercegovačkim medijima, na različite se načine raspravlja o tome šta je ovaj BiH danas, a kroz to naravno priča se o nekim prošlim, vjerovatno navodnim, identitetima zemlje. U trenutku u kome zemlja živi, između mitova o sebi i realnosti toliko daleko od tih mitova, neophodno je početi razmišljati o suštinskom preispitivanju i postaviti pitanje šta je Bosna i Hercegovina danas, šta je bila u bližoj prošlosti, a šta je ono što nam historijsko naslijeđe nudi kao polazište. Pitanja provincijalizacije, posljedice agresije, preseljenja, susreta razlika, nisu nova pitanja, ali definitivno jesu ona koja je potrebno pokrenuti.

Image
callmethebreeeze

#436 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by callmethebreeeze »

u interesantnoj biografiji sultana osvajaca, franz babinger pise da je ta povelja u stvari bila krajnje pragmatican nacin da se osigura ostanak krscana u bosni jerbo su ovi krenuli da bjeze iz zemlje nakon dolaska turaka. a to sultanu nikako nije odgovaralo.

svim onim sto velicaju lik i djelo osvajaca preporucio bih citanje ove knjige. malo se previse glorifikuje covjek koji ima hiljade i hiljade ljudskih zivota na svojim rukama. svjestan sam da je vakat bio takav, ali mi je malo smijesno kad od covjeka koji nosi nadimak "osvajac" pojedinci zele napraviti humanistu i borca za ljudska prava.
:run:
ljubav_aha

#437 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

to drug :thumbup: i meni je smijesno kako osvajac moze biti zabrinut za ljudska prava :lol:

sultan je znao da nije dobro dopustiti kriscanima odlazak iz njegove novopecene teritorije
callmethebreeeze

#438 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:to drug :thumbup: i meni je smijesno kako osvajac moze biti zabrinut za ljudska prava :lol:

sultan je znao da nije dobro dopustiti kriscanima odlazak iz njegove novopecene teritorije
he he he. pa slaba mu fajda od prazne zemlje. :wink: ;-) :D
ljubav_aha

#439 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

samo da vidi temu reis Ceric :lol:
callmethebreeeze

#440 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:samo da vidi temu reis Ceric :lol:
he he. kad se sjetim reportraze iz dana o grupnom vjencanju i reisovog govora i poredjenja slutana fatiha sa "sultanom iz brisela" :roll: :roll: :roll:
ljubav_aha

#441 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

ma jadno,istorija >danasnjeg< bosnjastva se mjeri sultanima i njihovim carstvom :!:
callmethebreeeze

#442 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:ma jadno,istorija >danasnjeg< bosnjastva se mjeri sultanima i njihovim carstvom :!:
i to se manje vise falsifikuje :-)
ljubav_aha

#443 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

upravo tako :-D

zato nema nikoga,osim nas,na ovoj temi,dokaz kako se danas razmislja jer,ovecidno,je mnogima falsifokovana istina izuzetno draga :sad:
nellington

#444 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by nellington »

Ima još poneko na ovoj temi, ko neće da se javi, umoran od 'turčenja' i kvazištokholmskog sindroma jednog od naših konsitutivnih naroda, koji slavi okupatora kao oslobodioca... Nema se tu šta dodati, previše je M2F imao aferima da bi bio cvjećka...
ljubav_aha

#445 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

hvala :)
callmethebreeeze

#446 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

mah, kod svih nasih naroda i narodnosti se furaju neki epski mitovi. ja u zadnje vrijeme se trudim da citam sto vise mogu o istoriji bosne, otomanskog carstva, bliskog istoka. i kad procitas sta nauka kaze o nekim stvarima dodje ti da se smrznes kad vidis kako se time manipulise danas. a ljudi k'o ovce u sve vjeruju.
zonbirile

#447 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by zonbirile »

ljubav_aha wrote:ma jadno,istorija >danasnjeg< bosnjastva se mjeri sultanima i njihovim carstvom :!:
-------------------------------------------
isto da ti banem nepozvan kući,namlatim ukućane,pojedem i popijem sve i onda im dozvolim da ostanu u jednoj sobi-baš velikodušno sa osjećajem za njihova prava
ljubav_aha

#448 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

callmethebreeeze wrote:mah, kod svih nasih naroda i narodnosti se furaju neki epski mitovi. ja u zadnje vrijeme se trudim da citam sto vise mogu o istoriji bosne, otomanskog carstva, bliskog istoka. i kad procitas sta nauka kaze o nekim stvarima dodje ti da se smrznes kad vidis kako se time manipulise danas. a ljudi k'o ovce u sve vjeruju.
da,ti isti ljudi,koji ne pokusavaju saznati tacnost mitova i legendi ,jer im tako odgovara,i naravno da se nece buniti :mrgreen:

a o religijama svijeta ,o uloziv politike i religije, kako sinoc napsiah o ulozi slutana kao kalifa , opet niko nista da napise :-)

svaka tema o vehabijama je osjetljiva,a ono sto rade u BiH je uzas,a poznato je u istoriji da su svi patoliski slucaj,kojih su se predstavnici iste religije doslovno odrekli :!:

pisem o govoru danasnjeg naroda ,kafa,kahva,kava,koji je postao sredstvo odvanja a ne dijelenja iste istorije
callmethebreeeze

#449 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ja mislim da vehabije u bih nisu neki veliki problem, mozda smetnja, ali nase tlo jednostavno nije plodno za njihove budalastine. mene puno vise brine ovo glorifikovanje osvajaca i reisovo poredjenje odvodjenje djece u janicare sa danasnjim odlaskom na stipenedijsko putovanje u harvard... to je problem. slican problem imaju i susjedi/komsije...

a sto se tice uloge vjere i drzave, svako ko ima malo pameti bi trebao znati da to dvoje treba biti odvojeno. jedino ako nisi prehladjen u glavu pa mislis da je drustvo poput saudijskog nesto cemu treba teziti.
:roll:
ljubav_aha

#450 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

zonbirile wrote:
-------------------------------------------
isto da ti banem nepozvan kući,namlatim ukućane,pojedem i popijem sve i onda im dozvolim da ostanu u jednoj sobi-baš velikodušno sa osjećajem za njihova prava
aha,a danasnji ukucani, sa uzbudjenjem stavljaju zastavu nekadasnjih imperatora osmanlijskog carstva
Post Reply