LATINICA: Zasto je pala Posavina?

Locked
feral.tribune

Post by feral.tribune »

winabike wrote:
frakson wrote:Kolko je meni poznato to bi trebalo ic vako - Drzava BiH, mjesto zivljenja Mostar, nacijonalnost Hrvat, vjeroispovjet rimokatolik, itd. ako se nevaram, i cisto nevidim gdje je tu problem ili nemogu skontat. :?
I ne bi smjelo da ga bude, slazemo se. Dok god Hrvate u BiH budu zvali "bh. katolicima" a Bosnjake "Bosnjaci-Muslimani" (sto HRT ili pojedini hrvatski mediji u BiH. npr cesto cine), to je znak nepostivanja drugih, potpuno si u pravu.
HRT znaci Hrvate zove bh katolicima .i tako ih ne postuje .Tako ti pises .
pjo

Post by pjo »

feral.tribune wrote:
pjo wrote:
feral.tribune wrote:

AGOTIĆ: Što se zrakoplovstva tiče i njegove uloge u ovim zadacima, ja vam samo mogu reći da smo mi, što se Bosne cijele tiče, u toku prošle godine, do momenta dok je zabranjeno letenje bilo za zapadnu Bosnu, izvršili 190 letova, sve noću, prevezli 450 osoba i 87 tona. Što se Herceg-Bosne tiče, u toku 1993, realizirano je 105 letova, prevezeno je 700 ranjenika, plus oko 1.300 drugih osoba i 50 tona tereta. To je išlo sve po zahtjevu HVO-a (…) Zrakoplovna podrška, u smislu upotrebe helikoptera, HRZ je potpuno neorganizirano, sa naše strane.

Dal ti čitaš šta ovdje prenosiš ?

190 letova za Bihać i 105 za srednju Bosnu sa preveženim ranjenicima !??

Šta to po tebi dokazuje ?
Vise te ni oko ne sluzi .Bihac postoji samo u tvojoj masti a nigdje ga nema u Agoticevom govoru .Letovi o kojima je rijec snabdjevaju HVO i HV municijom u borbama provtiv ABiH i izvlacenju ranjenika naravno , hrvtatskih .To sto ti ne znas gdje je zapadna Bosna i koje su hrvtske enkleve tamo to je druga prica .Zapadna Bosna je puno veci prostor od jednog Bihaca .

Hrvatske enklave u zapadnoj Bosni ne postoje. Nikad nisu niti postojale.

Kad odgovoris na pitanje kako si brojku od 295 zamijenio sa "hiljadom" odgovori nakon toga da li je tebi uopce jasno znacenje rijeci "enklava" ?
pjo

Post by pjo »

feral.tribune wrote:
pjo wrote:
feral.tribune wrote:

AGOTIĆ: Što se zrakoplovstva tiče i njegove uloge u ovim zadacima, ja vam samo mogu reći da smo mi, što se Bosne cijele tiče, u toku prošle godine, do momenta dok je zabranjeno letenje bilo za zapadnu Bosnu, izvršili 190 letova, sve noću, prevezli 450 osoba i 87 tona. Što se Herceg-Bosne tiče, u toku 1993, realizirano je 105 letova, prevezeno je 700 ranjenika, plus oko 1.300 drugih osoba i 50 tona tereta. To je išlo sve po zahtjevu HVO-a (…) Zrakoplovna podrška, u smislu upotrebe helikoptera, HRZ je potpuno neorganizirano, sa naše strane.

Dal ti čitaš šta ovdje prenosiš ?

190 letova za Bihać i 105 za srednju Bosnu sa preveženim ranjenicima !??

Šta to po tebi dokazuje ?
Vise te ni oko ne sluzi .Bihac postoji samo u tvojoj masti a nigdje ga nema u Agoticevom govoru .Letovi o kojima je rijec snabdjevaju HVO i HV municijom u borbama provtiv ABiH i izvlacenju ranjenika naravno , hrvtatskih .To sto ti ne znas gdje je zapadna Bosna i koje su hrvtske enkleve tamo to je druga prica .Zapadna Bosna je puno veci prostor od jednog Bihaca .

Hrvatske enklave u zapadnoj Bosni ne postoje. Nikad nisu niti postojale.

Kad odgovoris na pitanje kako si brojku od 295 zamijenio sa "hiljadom" odgovori nakon toga gdje se to HV ili HVO borio protiv ABiH u zapadnoj Bosni a na kraju odgovori da li je tebi uopce jasno znacenje rijeci "enklava" ?
hik--meta

Post by hik--meta »

feral.tribune wrote:
winabike wrote:
frakson wrote:Kolko je meni poznato to bi trebalo ic vako - Drzava BiH, mjesto zivljenja Mostar, nacijonalnost Hrvat, vjeroispovjet rimokatolik, itd. ako se nevaram, i cisto nevidim gdje je tu problem ili nemogu skontat. :?
I ne bi smjelo da ga bude, slazemo se. Dok god Hrvate u BiH budu zvali "bh. katolicima" a Bosnjake "Bosnjaci-Muslimani" (sto HRT ili pojedini hrvatski mediji u BiH. npr cesto cine), to je znak nepostivanja drugih, potpuno si u pravu.
nije bitno kako se ko zove. katolik ili hrvat, musliman ili bosnjak, zna se na koga se misli, nije problem. trupe RH na teritoriju susjedne drzave su problem.
dominikf

Post by dominikf »

feral.tribune wrote: -------------------------------- -------------------------------------------
BOBETKO: Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa, gdje i sada drže položaj u samom gradu, usljed, to je gotovo sada negdje tri mjeseca, oni su dio snaga izvukli radi odmora. Još je ostala jedna ojačana bojna, negdje oko 700 ljudi, sa svim topništvom i oklopom u širem prostoru Gornjeg Vakufa. Očito da i idućih deset dana, da će trebati razmišljati o dovlačenju novih snaga, na liniji dobrovoljnosti, da se oni zamijene, jer ljudi ne mogu toliko izdržati (...) Ja sam prekjučer razgovarao sa Toletom (Žarkom, op. pr.) u Dubrovniku i on je tražio da se sastane, rekao sam da ću biti tamo i da dođe, da je jedan presjek situacije koji počinje od toga da su snage zamorene, što je točno, i da za sada on smatra da oni nemaju, mislim Muslimani, nekih friških snaga za neke protuudare, što ne treba potcjenjivati, mora biti pripremljen. Dalje, dobrovoljci iz prve i druge brigade koji su se javili, oni su sada na položaju južno od Mostara, na položajima prema Blagaju, i jedna grupa koju je vodio pukovnik Horvat, ona se - jedan dio je ostao, drugi dio se raspao (…) to je bilo neorganizirano (...) Međutim, Peta brigada je svoj zadatak, po mom mišljenju, jako dobro učinila i radila (…)

TUĐMAN: Pod čijim zapovjedništvom je bila Peta brigada tamo?

BOBETKO: Bio je Kapular (…) Ima svojih prilika i neprilika, tako da mislite u smislu zapovijedanja jedan od dosta ozbiljnih problema (…) Što se tiče streljiva, to je toliko precizno organizirano da je glavni dotur municije išao iz Ploča, direktno prema Mostaru, iste noći kada je naručen. I general Marinović je od mene dobio ne samo zadatak nego i sva ovlaštenja, i neka postepeno popunjavamo taj front, jer je to najbliži, najkraći, nemam prevoza velikog, tako da je on sa svog fronta smo skinuli bateriju topova 122, minobacače, mine, municiju, dakle sva streljiva koja su tražena, dakle u najkraćem roku, to je funkcioniralo, može se reći, odlično (...) Dalje, za municiju težih kalibara, 130, u tri navrata su pošiljke i narudžbe koje su date odmah bile upućivane prioritetno i točno ka liniji fronta (…) To je i prekjučer jedan čitav teret otišao, ide odavde, težeg kalibra, 130, 105, 120, a sa onog fronta ide sva druga municija, tako da, jasno, troši se (…) Dakle, sa slavonskog osjetljivog prostora smo izvukli Treću i Petu brigadu (…) sa ovim smo učinili jako puno u stabilizaciji fronta Vakuf i Mostar.

AGOTIĆ: Što se zrakoplovstva tiče i njegove uloge u ovim zadacima, ja vam samo mogu reći da smo mi, što se Bosne cijele tiče, u toku prošle godine, do momenta dok je zabranjeno letenje bilo za zapadnu Bosnu, izvršili 190 letova, sve noću, prevezli 450 osoba i 87 tona. Što se Herceg-Bosne tiče, u toku 1993, realizirano je 105 letova, prevezeno je 700 ranjenika, plus oko 1.300 drugih osoba i 50 tona tereta. To je išlo sve po zahtjevu HVO-a (…) Zrakoplovna podrška, u smislu upotrebe helikoptera, HRZ je potpuno neorganizirano, sa naše strane. Zbog toga što svi ti zahtjevi od njih dolaze nekakvim, ako se ja mogu usuditi reći, neredovnim putovima. Tu linija zapovijedanja Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i Hrvatskom vojskom uopće nije poštovana. Sve to ide, manje-više, preko ureda gospodina ministra ili direktno od Tole Žarka, ili od ljudi iz Glavnog stožera HVO-a, prema mješovitoj zrakoplovnoj eskadrili u Divuljama, koju su oni nekako smatrali i smatraju eskadrilom koja je zadužena za njih (…) Mislim da bi trebalo formirati jednu postrojbu iz redova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koja bi se sa helikopterima HVO-a ili našim helikopterima bazirala na prostoru Hrvatske zajednice Herceg-Bosna (…) Vi znate da niste imali primjedbi na HRZ da je letjelo bez najave u Herceg-Bosnu (…) Izvrsno bi bilo da mi uputimo jednog časnika tamo ili da oni upute jednog časnika kod nas, na neko od mjesta, može i na istureno zapovjedno mjesto, recimo u Splitu, koji bi koordinirao upotrebu helikoptera. Dešava nam se situacija da mi uputimo helikopter u Kiseljak, Novu Bilu ili ovo sada kada je bilo izvlačenje ranjenika - imali smo situaciju da je izvršena promjena posade od naše strane, i kada su došli tamo, ovi su počeli ulaziti, ranjenici, u helikopter, i ovom članu posade, našem, svako daje po sto maraka. On se začudio, on je sada prvi puta došao i začudio se šta je to sada. Znači, ove prethodne posade koje su išle, oni su im naplaćivali, neki, te letove, što je, po mome shvaćanju, apsolutno nedozvoljeno.

'Stenogrami' su dragocjeni materijali o jednom vremenu i o jednom ratu.
Ovdje se opisuje borbe koje je 5.gardijska brigada iz Hrvatske vodila sa 'Armijom Bosne i Hercegovine' u Gornjem Vakufu/Uskoplju
E sad sam stavio navodnike za ovo 'Armija....'.
Zašto navodnike.

Zato što ta Armija u BiH nigdje nije branila teritorij BiH-a gdje je srpsko stanovništvo bilo u većini.
Ta armija nije nama dole u Hercegovinu metka poslala a kamoli vojnika kad se pripremala obrana od srpske agresije.
Nije poslala ni metka ni vojnika ni B.Posavini.

I na kraju.onošto daje i konačnu i krunsku težinu, ta armija uopće nije metka ispalila u bošnjačkim većinskim mjestima koje su pale u ruke srpskog agresora:Prijedor,Sanski Most,Ključ,Brčko,Doboj, Bijeljina(nije većinska ali živjelo 30 000 bošnjaka tamo),Zvornik,Bratunac,Vlasenica,HAn Pijesak,Višegrad,Rogatica, Foča, Čajniče(45% bošnjaka), Vogošća, Iliđža, Ilijaš.

I sad paradoks ovih svih zbivanja, gdje je nevjerojatna količina svakojakih silnica bila uključena u ove događaje.
Iste ove gardijske brigade HV koje su se tukle protiv 'ABiH' u Uskoplju su 1995 oslobađale BiH od srpskog agresora dok te brigade 'ABiH' nisu nosa pomolile te 1995 iz Zenice, Istočnog Mostara, Sarajeva , Tuzle da i oni iskoriste nalet i pomoć HV i da i ono daju svoj obol oslobađanju BiH-a
pjo

Post by pjo »

hik--meta wrote:
feral.tribune wrote:
winabike wrote: I ne bi smjelo da ga bude, slazemo se. Dok god Hrvate u BiH budu zvali "bh. katolicima" a Bosnjake "Bosnjaci-Muslimani" (sto HRT ili pojedini hrvatski mediji u BiH. npr cesto cine), to je znak nepostivanja drugih, potpuno si u pravu.
nije bitno kako se ko zove. katolik ili hrvat, musliman ili bosnjak, zna se na koga se misli, nije problem. trupe RH na teritoriju susjedne drzave su problem.

Na koje trupe se tocno misli ?

Mogu ti reci da HV nikad nije napustao podrucje Livna (uostalom rat je i dobijen tamo). Za boasansku posavinu svi znamo a kroz Neum su konstantno prolazili vojska i snabdijevanje kad je Dubrovacko ratiste bilo aktualno (a i danas prolaze).
feral.tribune

Post by feral.tribune »

pjo wrote:
feral.tribune wrote:
Liska wrote:Winabike, lijepo si to rekao ali kad ja takvo nesto napisem nalijepe mi etiketu da sam ustasa, HDZ-ovac ili cega se vec mogu sjetiti. :lol: Dobar dio ljudi na forumu ima problem u cinjenici sto se Hrvati zovu Hrvatima a ne nekim bosanskim katolicima. :?
Varas si .Ali ti nisi jedini .Tako vecina Hrvata razmislja .Postoje ljudi na ovom forumu i drugdje koji su pokusali dokazati da su Hrvati u stvari bosanski katolici koji su u vrijeme preporoda koji je vodio Ljudevit Gaj pod uticajem njegovih misionara uzeli sebi to nacinalno ime .

Sve moderne nacije nastaju sredinom 19. stoljeca pod uticajem francuske recvolucije i dokidanja feudalizma. Nacija kao kategorija u srednjem vijeku nije bila bitna. Vrlo rijetko, no ipak se spominje pripadnosti narodu. U 19. stoljecu osnovane su talijanska, njemacka, francuska, madjarska nacija (a i vecina ostalih).

Ono sto ne znate ti i Tunjo FIlipovic, spomen Hrvata i hrvatskih toponima u BiH je dovoljno cest da se naslijedje Hrvata i hrvatskog imena u BiH ocijeni izvornim a nikako "uvezenim".
Jos kada bi to mogao dokazati osim sto pises onako od oka .Posto ne volis povijest i cinjenice i argumente i stenograme i knjige i Feral Tribune nadam se da volis logiku .Da je ovako kao sto si ti napisao Bosna bi se zvala Hrvatska a ona se zove Bosna .To je ostalo da svjedoci o svim apsurdima i glupostima o zemlji Bosni koja je i srpska i hrvtska i muslimanska .Nije !!!
Bosna je bosanska .Bosna pripada samo jednom narodu .BOSANSKOM > kao sto Francuska pripada Francuskom narodu , a Hrvtska Hrvatskom narodu .Hrvati i Srbi( u Bosni ) su trojanski konji koji trebaju Zagrebu i Beogradu da odrade posao u parcanju jedne zemlje .Nece moci ove noci .Hiljadu godina Bosna stoji .Starija je od Hrvtske i od Srbije skupa .
pjo

Post by pjo »

dominikf wrote: 'Stenogrami' su dragocjeni materijali o jednom vremenu i o jednom ratu.
Ovdje se opisuje borbe koje je 5.gardijska brigada iz Hrvatske vodila sa 'Armijom Bosne i Hercegovine' u Gornjem Vakufu/Uskoplju
Zašto navodnike.

Zato što ta Armija u BiH nigdje nije branila teritorij BiH-a gdje je srpsko stanovništvo bilo u većini.
Ta armija nije nama dole u Hercegovinu metka poslala a kamoli vojnika kad se pripremala obrana od srpske agresije.

I na kraju.onošto daje i konačnu i krunsku težinu, ta armija uopće nije metka ispalila u bošnjačkim većinskim mjestima koje su pale u ruke srpskog agresora:Prijedor,Sanski Most,Ključ,Brčko,Doboj, Bijeljina(nije većinska ali živjelo 30 000 bošnjaka tamo),Zvornik,Bratunac,Vlasenica,HAn Pijesak,Višegrad,Rogatica, Foča, Čajniče(45% bošnjaka), Vogošća, Iliđža, Ilijaš.

I sad paradoks ovih svih zbivanja, gdje je nevjerojatna količina svakojakih silnica bila uključena u ove događaje.
Iste ove gardijske brigade HV koje su se tukle protiv 'ABiH' u Uskoplju su 1995 oslobađale BiH od srpskog agresora dok te brigade 'ABiH' nisu nosa pomolile te 1995 iz Zenice, Istočnog Mostara, Sarajeva , Tuzle da i oni iskoriste nalet i pomoć HV i da i ono daju svoj obol oslobađanju BiH-a

Ma meni je vrlo sumnjivo da 5. brigada (a navedeno su nekakve tisuce cak spominju "cijela") napusta tu istu Istocnu Slavoniju da bi se borila u Bosni.

Tko je cuvao istocnu Slavoniju ?
hik--meta

Post by hik--meta »

pjo wrote:
hik--meta wrote:
feral.tribune wrote: HRT znaci Hrvate zove bh katolicima .i tako ih ne postuje .Tako ti pises .

Mogu ti reci da HV nikad nije napustao podrucje Livna (uostalom rat je i dobijen tamo). Za boasansku posavinu svi znamo a kroz Neum su konstantno prolazili vojska i snabdijevanje kad je Dubrovacko ratiste bilo aktualno (a i danas prolaze).
u tome je i problem. vi posmatrate hvo i hv kao jednu vojsku. nemoj mi samo reci da su u gornjem vakufu bili sve lokalci i niko ziv iz hrvatske, odnosno da nije komandovano direktno iz zagreba.
feral.tribune

Post by feral.tribune »

pjo wrote:
hik--meta wrote:
feral.tribune wrote: HRT znaci Hrvate zove bh katolicima .i tako ih ne postuje .Tako ti pises .

BOBETKO: Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa,
feral.tribune

Post by feral.tribune »

winabike wrote:
pjo wrote: Pa naravno, kao i u ratu u pitanju je "power struggle" tj. borba za moc. "Ja cu bit gazda u Bosni" rekao mi je jedan Bosnjak.

Bosnjacki vrh vidi da ima brojcanu prednost i potporu medj. zajednice i strateski gledano nastoje zacementirati sadasnje stanje, moguce nadajuci se, da bi dok se nista ne desava, u potpunosti preplavili teritorij.

I dok su Hrvati "odradjeni" nadglasavanjem, Haskim sudom, Hercegovackom bankom, "problem" ostaje naravno - Republika Srpska.

Upravo u tome lezi razlog priblizavanja Hrvata i Srba u postratnoj BiH jer postojanje RS grogiranim Hrvatima daje kakve takve sanse posto se Bosnjaci nece moci svom silinom okomiti na Hrvate jer ce im jedan dio resursa ostati "zakljucan" pokusajem ponistavanja RS.

Jedina hrvatska "utjeha" je ekonomska efikasnost koja je navodno veca od ostala 2 naroda. Dok je tako, moguce je da necemo vidjeti nekakvo bitnije protivljenje Hrvata. Kako bosnjacki dio BiH ipak sve vise ekonomski jaca, preuzima primat i ponistava ekonomsku snagu BiH Hrvata (vidjeti primjer Hercegovacke banke) te kad Hrvati izgube i tu preostalu "utjehu" onda bi mogli i konacno vidjeti sto je to sto Hrvati i kako to misle ostvariti.

Naravno, dugorocno to moze donijeti malo dobroga. Bosnjake ce mozda zadovoljavati to sto mogu bez problema nametnuti svoja rijesenja Hrvatima, no dugorocno u toj i takvoj BiH sumnjam da bi Hrvati htjeti participarati i sa voljom doprinositi njenom napretku.

Usput, ostaje pitanje i zasto je sav taj "power-struggle" potreban ?

U uvjetima unitarne BiH sa kojom bi se svi slozili, u kojoj ne bi postojala RS i ne bi bilo etnickih trzavica, ekonomski resursi i mogucnosti BiH se ne cine neogranicenima pa se postavlja pitanje da li je sve to skupa, i kome - potrebno ?
travnik wrote: Mislim da onaj tko se ne slaže s tobom po nekim pitanjima nije automatski protiv BiH. Evo ja se s tobom slažem u nekim stvarima, a u nekim ne, a ipak sam za BiH.
U potpunosti se slazem sa ovim gore napisanim. I zaista mislim da, koliko god je sadasnja HDZ politika destruktivna, i po BiH i po bh. Hrvate, toliko ni "bosnjacki vrh", kako god da nazovemo onu skupinu, ni malo ne djeluje proaktivno prema bh. Hrvatima u smislu iskrenog pruzanja otvorene ruke, i da se Hrvatima jasno i iskreno kaze da Bosnjaci (tj. "vrh") zaista vjeruju da je BiH i hrvatska drzava (mada ona to naravno jeste). Ili zaista mislimo da instaliranje Ivice Sarica u vrh SDA ista znaci?!
Ako je Hrvatska i bosanska drzava , ako je Grcka i Turska drzava onda je tacno i ovo sto si napisao .Medjutim ovu frazu i floskulu o Bosni koja i hrvtska i srpska i muslimanska ponavljaju kao papagaji oni koji hoce da Bosnu uniste , podijele i pripoje Hrvtskoj i Srbiji .Ovo sto si ti napisao nema uporiste ni u istorijskom , ni u politckom ni u geografskom .....ni u logickom smislu .To da je Bosna i hrvatska drzava je cisti apsurd .Bez namjere da te uvrijedim ( pametan si i obrazovan ) ali onaj ko pise ovako paradoksalne stvari pise po definiciji gluposti .
pjo

Post by pjo »

feral.tribune wrote:
pjo wrote:
feral.tribune wrote: Varas si .Ali ti nisi jedini .Tako vecina Hrvata razmislja .Postoje ljudi na ovom forumu i drugdje koji su pokusali dokazati da su Hrvati u stvari bosanski katolici koji su u vrijeme preporoda koji je vodio Ljudevit Gaj pod uticajem njegovih misionara uzeli sebi to nacinalno ime .

Sve moderne nacije nastaju sredinom 19. stoljeca pod uticajem francuske recvolucije i dokidanja feudalizma. Nacija kao kategorija u srednjem vijeku nije bila bitna. Vrlo rijetko, no ipak se spominje pripadnosti narodu. U 19. stoljecu osnovane su talijanska, njemacka, francuska, madjarska nacija (a i vecina ostalih).

Ono sto ne znate ti i Tunjo FIlipovic, spomen Hrvata i hrvatskih toponima u BiH je dovoljno cest da se naslijedje Hrvata i hrvatskog imena u BiH ocijeni izvornim a nikako "uvezenim".
Jos kada bi to mogao dokazati osim sto pises onako od oka .Posto ne volis povijest i cinjenice i argumente i stenograme i knjige i Feral Tribune nadam se da volis logiku .
.

"Sto se tice plemena Hrvata, koji se pripisuju rijeci Bosni, njihov se znacaj odrazuje u veseloj naravi; oni su u Bosni poznati i po tekucoj rijeci prozvati..."

"Bez sumnje Bošnjaci, koji se pribrajaju hrvatskom narodu, odlikuju se kao prosti vojnici dobrotom i pobožnosti, kao age i zapovjednici obrazovanošću i vrlinom..."

Turski povjesnicar Mustafa Aali o Bosni 16.st

Quote:
"Za proučavanje naše hrvatske prošlosti osobito je značenje, da nam se otvore i učine pristupnim turski izvori"

Fehim ef. Spaho, reis-ul-ulema

Quote:
"Sva dosadanja djela i knjige došle su od Arapa i Perzijanaca iz raznih pokrajina i Herata, a ovaj je sastavak nikao u pokrajini Hrvata"

Muslihudin bin Ali, banjalučki muderiz, u predgovoru svoga spisa 1609.

Quote:
"Mahmutpaša Hrvat, koji stoji na čelu svim vezirima, učenjacima i pjesnicima iz naših krajeva vezirom je postao nakon zauzeća Carigrada 1453"

dr. Safvetbeg Bašagić

Quote:
"Begovi Kulenovići nikada nisu nijekali svoje hrvatstvo, nego su ga uvijek izticali. Malo je poznato, da je Ibrahim-paša Kulenović na saboru u Frankfurtu godine 1562. ponosno govorio svojim hrvatskim jezikom"

dr. Džafer Kulenović

Quote:
"U starom gradu Plaču (kod Foče na Drini) dadoše mi 50 hrvatskih momaka pod oružjem za pratioce"

"Na Gatačkomu polju dobi 300 lijepih po izbor hrvatskih gazija"

Elvija Čelebi turski putopisac 1660.

Quote:
"Zato mi, rečeni Hodavendi čauš, hotismo učiniti viru od toga posla i dvoje knjige pisati turske, a dvoje horvatske rukom."

Hodavendija, čauš bosanskog paše 1589.

Quote:
"Car daje ferman, da rimski fratri po Budimu, Temišvaru i Dubrovniku i uopće od naroda hrvatskoga ne pitaju milostinju, ako taj narod spada na grčkog patrijara"

Mehmedpaša Sokolović, veliki vezir 1566.

Quote:
"Nemojte se kladiti, A Hrvate paliti, Zlatom čete platiti, Kad vam ode Kandija."

Kaimija, bosanski pjesnik 17.st.

Da je ovako kao sto si ti napisao Bosna bi se zvala Hrvatska a ona se zove Bosna .

Pa i Dalmacija se zove Dalmcaije a politicki je Hrvatska. Isto je sa Slavonijom, Podravinom, Zagorjem...

To je ostalo da svjedoci o svim apsurdima i glupostima o zemlji Bosni koja je i srpska i hrvtska i muslimanska .Nije !!!
Ovo nisam shvatio !?

Bosna je bosanska .Bosna pripada samo jednom narodu .BOSANSKOM > kao sto Francuska pripada Francuskom narodu , a Hrvtska Hrvatskom narodu .Hrvati i Srbi( u Bosni ) su trojanski konji koji trebaju Zagrebu i Beogradu da odrade posao u parcanju jedne zemlje .Nece moci ove noci .Hiljadu godina Bosna stoji .Starija je od Hrvtske i od Srbije skupa .

Pocela je... stara prica... trojanski konjevi...
pjo

Post by pjo »

feral.tribune wrote:
pjo wrote:
hik--meta wrote: nije bitno kako se ko zove. katolik ili hrvat, musliman ili bosnjak, zna se na koga se misli, nije problem. trupe RH na teritoriju susjedne drzave su problem.

BOBETKO: Kompletna Peta brigada, sa svojim sastavom, znači sa ovog fronta, vinkovačkoga, kompletno je, postepeno povučena i našla se na tom ratištu. To je oko 2.500 ljudi, plus sve topništvo, oklop i kompletno zapovjedništvo, osim dva-tri časnika. Njihov glavni zadatak bio je da na toj liniji gore, kod Gornjeg Vakufa,

Tvrdim da se radi o lazi.

Netko bi bio zarobljen, netko bi poginuo u Gornjem Vakufu, nije moguce da o 2.500 vojnika sve znaju u Sarajevu i sredisnjicama stranaka politickih protivnika HDZ-a a da u Hrvatskoj u kojoj nije moguce sakriti nista nema nikakvih tragova o tome.

Pored toga, ABiH nije mogla nista uciniti VRS a HV je pobijedio VRS. Zar nije sumnjivo da toj istoj ABiH koja navodno i nije imala naoruzanja nisu mogli osvojiti barem nekakvu selendru ?
frakson

Post by frakson »

:D posto smo se vidim slozili oko toga ko ce koga kako zvat (nek me zovu loncem samo da me ne lupaju poklopcom), sada imam jedan prijedlog, vise pitanje ali je vojno podrucije;

- glasi; sta treba da uradi jedna drzava na koju se vrsi artiljeriska vatra iz druge

vrlo jednostavno cak objasnjeno i u vojnim knjigama, ako grijesim ispravite me

- odgovor ; napadnuta drzava ima pravo unic u drzavu sa kojeg se teritorija vrsi granatiranje i to dotle dok god granate padju na teritori druge.... bla bla

I ono naj vaznije, sta se radi kada se neko dogovori oko necega vi se neslazete a njega za tim zaboli qurac - isete na forum i ljecite zivce

Kada covjek da sam sebi da odgovor na ovo, zakljucak se sam namece
Zastavnik o unapredenju,vojnik o skracenju i kurva o postenju
:lol:
osa

Post by osa »

feral.tribune wrote:
pjo wrote:
feral.tribune wrote: Varas si .Ali ti nisi jedini .Tako vecina Hrvata razmislja .Postoje ljudi na ovom forumu i drugdje koji su pokusali dokazati da su Hrvati u stvari bosanski katolici koji su u vrijeme preporoda koji je vodio Ljudevit Gaj pod uticajem njegovih misionara uzeli sebi to nacinalno ime .

Jos kada bi to mogao dokazati osim sto pises onako od oka .Posto ne volis povijest i cinjenice i argumente i stenograme i knjige i Feral Tribune nadam se da volis logiku .Da je ovako kao sto si ti napisao Bosna bi se zvala Hrvatska a ona se zove Bosna .To je ostalo da svjedoci o svim apsurdima i glupostima o zemlji Bosni koja je i srpska i hrvtska i muslimanska .Nije !!!

jedina slavenska plemena koja se spominju pri doseljavanju na ove prostore su hrvati i srbi, izgleda da je netko od zlih povjesničara zaboravio bošnjake ili su oni starosjedioci u bosni, dakle nisu slaveni, s obzirom da sada govore slavenskim jezikom bez obzira što imaju arapska imena, biće da su slavenizirani, što opet znači da ih je bilo manje od slavenskih doseljenika, zato si ti moj neznalico ili hrvat ili srbin ili bosanski slavenizirani starosjedioc porijeklom, moj bošnjače. ljudi imaju domovine, neki izgleda i rezervne ali ti je uopće nemaš ili je ne možeš odrediti, rekoh već prije nekog vremena otiđi u banja luku na trg krajine i zapjevaj bosansku himnu ako joj znaš riječi, ako ne znaš vikni iz sve glasa ovo je bosna i vrlo brzo ćeš se uvjeriti da ti u stvari nemaš domovinu.
travnik

Post by travnik »

feral.tribune wrote:
Liska wrote:Winabike, lijepo si to rekao ali kad ja takvo nesto napisem nalijepe mi etiketu da sam ustasa, HDZ-ovac ili cega se vec mogu sjetiti. :lol: Dobar dio ljudi na forumu ima problem u cinjenici sto se Hrvati zovu Hrvatima a ne nekim bosanskim katolicima. :?
Varas si .Ali ti nisi jedini .Tako vecina Hrvata razmislja .Postoje ljudi na ovom forumu i drugdje koji su pokusali dokazati da su Hrvati u stvari bosanski katolici koji su u vrijeme preporoda koji je vodio Ljudevit Gaj pod uticajem njegovih misionara uzeli sebi to nacinalno ime .Vjera i jezik sa autenticnim Hrvatima je bilo vezivno tkivo .Tako je i danas .Osim vjere ( jezik je takodje razlicit ako pogledas kako prica Cakovec i Varazdin a kako prica Hrvat iz Tuzle ili Mostara ) dakle osim vjere ne vidim nikakvu drugu slicnost tebe i Hrvata u Varazdinu .Takodje osim vjere ne vidim nikakvu razliku izmedju mene i tebe a ja sam po nacionalnosti Bosanac .
Nego imam jedno pitanje za tebe . Zasto Srbi nisu u Hrvtskoj konstitutivni narod ? Zasto Hrvati nisu konstitutivni narod u Srbiji .Bosna nije jedina multi kulti zemlja na svijetu ali je jedina gdje tu jebenu konstitutivnost nose tri naroda .Postoji li jos igdje slucaj da je jedan narod kao sto je hrvtski i srpski konstitutivan i suveren u dvije drzave ? Ali vratimo se pitanju > Zasto Srbi u Hrvtskoj nisu konstitutivni ?
Prvo, ne vidim razloga zašto se netko ne bi izjašnjavao onako kako se osjeća. Ne želim i nemam prava da bilo kome namećem kako će se on izjašnjavati, ali isto također ne dozvoljavam da se i meni to radi. Ultranacionalistima poput Šešelja, Nikolića, Šuška i itd. je tipično nijekanje drugih nacija.
Drugo, kažeš Hrvat iz Varaždina se razlikuje od Hrvata iz Mostara i to je tebi argument da se Hrvat iz Mostara ne bi trebao izjašnjavati tako. Pa Hrvat iz Splita, Zadra ili Šibenika se isto razlikuje od Hrvata iz Varaždina, Bjelovara ili Karlovca pa se i jedni i drugi izjašnjavaju kao Hrvati. Možda bi ti i nekom od njih uskratio to pravo!!??? Trebaš razlikovati državu od nacije.
Treće, prema istraživanju znanstvenika iz Hrvatske svaki četvrti Hrvat u Hravtskoj potječe iz BiH. Onda ako se oni mogu zvati Hrvati, zašto ne bi i Hrvati u BiH.
Četvrto, treba razlikovati nacionalna osjećanja i nacionalistička osjećanja. Prva su dobra i poželjna, a druga ne. Meni je bitna i moja nacionalna i moja državna pripadnosti, a ne vidim razloga zašto bi to bilo u sukobu, ne znam kome to može smetati.
Peto, Srbi nisu konstitutivni u Hrvatskoj zato što čine danas oko 5% stanovništva, a Hrvati oko 85%( popis od prije nekoliko godina). Po nacionalnom pitanju moraš razlikovat BiH i Hrvatsku, a primjer za to je sljedeći, u Hrvatskoj po popisu iz 1991. Hrvati su činili oko 80% stanovništva, a u BiH niti jedna narod nije ni 50%.
Zašto tebi smeta da se Hrvati i Srbi tako izjašnjavaju? Jesi li ti svjestan da time kršiš neka od osnovnih ljudskih prava velikom broju stanovnika BiH?
1gorstak

Post by 1gorstak »

feral.tribune wrote:....ovu frazu i floskulu o Bosni koja i hrvtska i srpska i muslimanska ponavljaju kao papagaji oni koji hoce da Bosnu uniste , podijele i pripoje Hrvtskoj i Srbiji .Ovo sto si ti napisao nema uporiste ni u istorijskom , ni u politckom ni u geografskom .....ni u logickom smislu ......
To sto u BiH zivi vise naroda je bogatstvo a ne teret, nema potrebe da i mi poput tebe iz svojih zivota crnim flomasterom dobrovoljne amnezije, brisemo Olimpijadu, prve majeve i kumstva, vrijeme kad su u BiH zivjela tri naroda ali kad to nije nikom smetalo.
feral.tribune

Post by feral.tribune »

1gorstak wrote:
feral.tribune wrote:....ovu frazu i floskulu o Bosni koja i hrvtska i srpska i muslimanska ponavljaju kao papagaji oni koji hoce da Bosnu uniste , podijele i pripoje Hrvtskoj i Srbiji .Ovo sto si ti napisao nema uporiste ni u istorijskom , ni u politckom ni u geografskom .....ni u logickom smislu ......
To sto u BiH zivi vise naroda je bogatstvo a ne teret, nema potrebe da i mi poput tebe iz svojih zivota crnim flomasterom dobrovoljne amnezije, brisemo Olimpijadu, prve majeve i kumstva, vrijeme kad su u BiH zivjela tri naroda ali kad to nije nikom smetalo.
Ti uopce ne razumijes ono sto ja pisem .U Hrvtskoj i Srbiji zive Njemci , Madjari , Talijani .....ali niko nikad ne kaze da je Istra , Dalmacija ....Talijanska zemlja osim naravno talijanskih desnicara .Meni ne smeta ni ta triple konstitutivnost , ni jos hiljadu naroda u Bosni ali ne moze se i ne smije praviti srpska i hrvatska drzava u Bosni .Da li ste vi ljudi uopste normalni .Ako se neko osjeca i ako neko jeste Srbin ili Hrvat to je sasvim u redu .Ali ne moze se u Capljini raditi po skolskom programu neke druge drzave .Ako se moze raditi po skolskom programu Hrvatske onda moze i po skolskom programu Japana .Hravtska je samo zemlja koja granici sa Bosnom .Nista vise .I Njemacka granici sa Poljskom ali se u Berlinu vije Njemacka a ne Poljska .Bosna je od 1992 godine okupirana zemlja od strane Hrvatske i Srbije . Oni su agresori i okupatori .I dan danas .To je problem .Nije problem u ljudima koji zive u Bosni .Postoje mehanizmi kojima se pravi normalna drzava .A normalna drzava ima jednog predsjednika , jednu vojsku , jednu valutu , jedinstven skolski program , jedinstvenu zastavu , jedinstvene praznike , jedinstvenu himnu .Nama Bosancima nedaju tekst himne pa nam se neki Osa ruga .Mi nemamo zastavu jer Srbima i Hrvtima se ne svidja bosanska zastava sa ljiljanima kao da se meni svidjaju one orlusine u Banja Luci .Ono je zastava drzave Srbije .Zato je Bosna okupirana . Ja hocu normalnu drzavu ni manje ni vise nego kakva je bilo koja druga drzava u Evropi .Zasto Bosna ne bi bila uredjena po istom proncipu kao i Hravtska .Zasto ? Na to nema niko odgovor .Da nisu oni nesto bolji od nas .Odgovor lezi u onome sto je napisao forumas @Pju koji je Bosnu uporedio sa Dalmacijom i tako se otkrio kao hrvtski nacinalista koji ne priznaje drzavu Bosnu i smatra je hrvtskom provincijom bas kao i Ante Pavelic .Bosna se moze porediti jedino sa Francuskom , Njemackom , Hrtvatskom ......a Dalmacija se moze porediti sa Semberijom , Hercegovinom , Krajinom , Posaviniom , Podrinjem ....Kada su Turci dosli zatekli su Kreljivu Bosnu .Kada su dosli Austrijanci i Ugari zatekli su takdje drzavu Bosnu .Kada su dosli Srbi i Hrvati ( Kraljevina SHS ) bosansko ime je nestalo mada je Bosna bila u sastavu te kraljevine .Aspiracije Bg i Zg na Bosnu traju od tog perioda .To se moze zaustaviti kada se Bosna uredi na normalan nacin i kada joj se izbaci natruha Hercegovina iz imena .Bosna ima tri predsjednika , i 5 imena .RS , FBiH , HZHB , Bosna & Hercegovina , ukupno 5 komada .To je cudoviste .Samo se nesto izmislja da se ta zemlja unisti , podijeli , prisvoji zato sto bosanski muslimani brojcano i vojno nisu u stanju da je sacuvaju .Repubika Bosna je nosilac suvereniteta , nedjeljiva je drzava koja postoji hiljadu godina i ima svoje prrodne granice u obiku srca kao malo koja zemlja na svijetu .Prirodne granice , Una , Sava , Drina , Dinara , more ...dok je oblik Hrvatske pomalo neprirodan ali njeni susjedi postuju te granice .I Italija i Slovenija i Srbija a pogotovo Bosna koja nema nikada aspiracije na tudju zemlju . Bosanski narod je nosilac te konstitutivnosti sta god to zbnacilo svi ostali su nacionalne manjine .Sluzbeni jezik je bosanski .To je to .Tu lezi kljuc .Onaj ko se tome protivi morace da se pomarise sa Bosancima .Ja nemam namjeru dokazivati bilamazima poput Ante Djapica i Bore Corbe da Banja Luka i Mostar nisu nikakvi hrvatski i srpski gradovi nego jedino i iskljucivo bosanski .
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

feral.tribune wrote:
1gorstak wrote:
Ti uopce ne razumijes ono sto ja pisem .U Hrvtskoj i Srbiji zive Njemci , Madjari , Talijani .....ali niko nikad ne kaze da je Istra , Dalmacija ....Talijanska zemlja osim naravno talijanskih desnicara .Meni ne smeta ni ta triple konstitutivnost , ni jos hiljadu naroda u Bosni ali ne moze se i ne smije praviti srpska i hrvatska drzava u Bosni .Da li ste vi ljudi uopste normalni .Ako se neko osjeca i ako neko jeste Srbin ili Hrvat to je sasvim u redu .Ali ne moze se u Capljini raditi po skolskom programu neke druge drzave .Ako se moze raditi po skolskom programu Hrvatske onda moze i po skolskom programu Japana .Hravtska je samo zemlja koja granici sa Bosnom .Nista vise .I Njemacka granici sa Poljskom ali se u Berlinu vije Njemacka a ne Poljska .Bosna je od 1992 godine okupirana zemlja od strane Hrvatske i Srbije . Oni su agresori i okupatori .I dan danas .To je problem .Nije problem u ljudima koji zive u Bosni .Postoje mehanizmi kojima se pravi normalna drzava .A normalna drzava ima jednog predsjednika , jednu vojsku , jednu valutu , jedinstven skolski program , jedinstvenu zastavu , jedinstvene praznike , jedinstvenu himnu .Nama Bosancima nedaju tekst himne pa nam se neki Osa ruga .Mi nemamo zastavu jer Srbima i Hrvtima se ne svidja bosanska zastava sa ljiljanima kao da se meni svidjaju one orlusine u Banja Luci .Ono je zastava drzave Srbije .Zato je Bosna okupirana . Ja hocu normalnu drzavu ni manje ni vise nego kakva je bilo koja druga drzava u Evropi .Zasto Bosna ne bi bila uredjena po istom proncipu kao i Hravtska .Zasto ? Na to nema niko odgovor .Da nisu oni nesto bolji od nas .Odgovor lezi u onome sto je napisao forumas @Pju koji je Bosnu uporedio sa Dalmacijom i tako se otkrio kao hrvtski nacinalista koji ne priznaje drzavu Bosnu i smatra je hrvtskom provincijom bas kao i Ante Pavelic .Bosna se moze porediti jedino sa Francuskom , Njemackom , Hrtvatskom ......a Dalmacija se moze porediti sa Semberijom , Hercegovinom , Krajinom , Posaviniom , Podrinjem ....Kada su Turci dosli zatekli su Kreljivu Bosnu .Kada su dosli Austrijanci i Ugari zatekli su takdje drzavu Bosnu .Kada su dosli Srbi i Hrvati ( Kraljevina SHS ) bosansko ime je nestalo mada je Bosna bila u sastavu te kraljevine .Aspiracije Bg i Zg na Bosnu traju od tog perioda .To se moze zaustaviti kada se Bosna uredi na normalan nacin i kada joj se izbaci natruha Hercegovina iz imena .Bosna ima tri predsjednika , i 5 imena .RS , FBiH , HZHB , Bosna & Hercegovina , ukupno 5 komada .To je cudoviste .Samo se nesto izmislja da se ta zemlja unisti , podijeli , prisvoji zato sto bosanski muslimani brojcano i vojno nisu u stanju da je sacuvaju .Repubika Bosna je nosilac suvereniteta , nedjeljiva je drzava koja postoji hiljadu godina i ima svoje prrodne granice u obiku srca kao malo koja zemlja na svijetu .Prirodne granice , Una , Sava , Drina , Dinara , more ...dok je oblik Hrvatske pomalo neprirodan ali njeni susjedi postuju te granice .I Italija i Slovenija i Srbija a pogotovo Bosna koja nema nikada aspiracije na tudju zemlju . Bosanski narod je nosilac te konstitutivnosti sta god to zbnacilo svi ostali su nacionalne manjine .Sluzbeni jezik je bosanski .To je to .Tu lezi kljuc .Onaj ko se tome protivi morace da se pomarise sa Bosancima .Ja nemam namjeru dokazivati bilamazima poput Ante Djapica i Bore Corbe da Banja Luka i Mostar nisu nikakvi hrvatski i srpski gradovi nego jedino i iskljucivo bosanski .
Cvjetaj Bosno u mirisu rudi,
u tebi ja da napaja grudi,
ova pjesma nek te vjecno krasi,
zdravo BOSNO uvijek zdravo da si! :bih:

BOSNA je dusa svijeta,
kaljena hiljadu ljeta,
carstva propdala,
BOSNA opstajala!

BOSNA je u nama,
u tvom i u srcu mom,
tu smo rodjeni,
tu cemo mrijeti,
BOSNA je nas dom!

Nek samo prkosi dusmanima, kao sto je prkosila stoljecima! :D
feral.tribune

Post by feral.tribune »

pjo wrote:
dominikf wrote: 'Stenogrami' su dragocjeni materijali o jednom vremenu i o jednom ratu.
Zašto navodnike.

Ma meni je vrlo sumnjivo da 5. brigada (a navedeno su nekakve tisuce cak spominju "cijela") napusta tu istu Istocnu Slavoniju da bi se borila u Bosni.

Tko je cuvao istocnu Slavoniju ?
Od koga ? Veca opasnost istocnoj Slavoniji prijeti danas od Gruzije nego 1993 od Srbije i od Srba .To ratiste je mirovalo do Maestrala i Oluje koji se desio 1995 .Svaka cast i treba da tako .Dogovori , dogovori , tajni ,i javni , ja da sam Hrvat ja bi Tudjamnu podigao spomenik u svojoj spavacoj sobi .
Taj covjek je sviju zajebo .Izvukao cjelovitu Hrvtsku i uvukao sape i zabio kandze u Bosnu .A " nas " Alija , magarac od gotovine napravio veresiju .
Alija je bio politicki idiot a Franjo Tudjman genije .Istina je jedino da je njogova genijalnost kostala Posavinu .Ali Franjo je bio predsjednik Hrvtaske i boli ga pimpek za Posavinom .Kriv je onaj ko je pustio da Zagreb brine o Hrvtima u Bosni .Ja sam veci prijatelj bosanskim Hrvatima nego Franjo Tudjman ali to ne mozes nikom objasniti ni dokazati .
pjo

Post by pjo »

feral.tribune wrote:
1gorstak wrote:
Ti uopce ne razumijes ono sto ja pisem .U Hrvtskoj i Srbiji zive Njemci , Madjari , Talijani .....ali niko nikad ne kaze da je Istra , Dalmacija ....Talijanska zemlja osim naravno talijanskih desnicara .Meni ne smeta ni ta triple konstitutivnost , ni jos hiljadu naroda u Bosni ali ne moze se i ne smije praviti srpska i hrvatska drzava u Bosni .Da li ste vi ljudi uopste normalni .Ako se neko osjeca i ako neko jeste Srbin ili Hrvat to je sasvim u redu .Ali ne moze se u Capljini raditi po skolskom programu neke druge drzave .Ako se moze raditi po skolskom programu Hrvatske onda moze i po skolskom programu Japana .Hravtska je samo zemlja koja granici sa Bosnom .Nista vise .I Njemacka granici sa Poljskom ali se u Berlinu vije Njemacka a ne Poljska .Bosna je od 1992 godine okupirana zemlja od strane Hrvatske i Srbije . Oni su agresori i okupatori .I dan danas .To je problem .Nije problem u ljudima koji zive u Bosni .Postoje mehanizmi kojima se pravi normalna drzava .A normalna drzava ima jednog predsjednika , jednu vojsku , jednu valutu , jedinstven skolski program , jedinstvenu zastavu , jedinstvene praznike , jedinstvenu himnu .Nama Bosancima nedaju tekst himne pa nam se neki Osa ruga .Mi nemamo zastavu jer Srbima i Hrvtima se ne svidja bosanska zastava sa ljiljanima kao da se meni svidjaju one orlusine u Banja Luci .Ono je zastava drzave Srbije .Zato je Bosna okupirana . Ja hocu normalnu drzavu ni manje ni vise nego kakva je bilo koja druga drzava u Evropi .Zasto Bosna ne bi bila uredjena po istom proncipu kao i Hravtska .Zasto ? Na to nema niko odgovor .Da nisu oni nesto bolji od nas .Odgovor lezi u onome sto je napisao forumas @Pju koji je Bosnu uporedio sa Dalmacijom i tako se otkrio kao hrvtski nacinalista koji ne priznaje drzavu Bosnu i smatra je hrvtskom provincijom bas kao i Ante Pavelic

Prijatelju ako si mislio "samo" na mene onda si gadno pogrijesio. Samo sam ti htio reci da ako neko podrucje ima svoje izvorno ime da to ne znaci kako politicki ne moze biti nesto drugo.

Sa druge strane oni koji negiraju Bosnu kao drzavu su upravo oni koji zagovaraju vladavinu stranih predstavnika. Kakva je to drzava koju vodi stranac, ima ovlasti smjene zastupnika, nacelnika opcine i policije pa sve do clanova predsjednistva.

To nije drzava nego je to gubernija.

Prema tome, svaki put kad si zapljesko kad strani predstavnik smijeni nekakvog zlocestog hadezovca ili kako bi ti rekao Ustasu - znaj da si popljuvao Bosnu i Hercegovinu kao drzavu.

Onog trenutka kad si zapljeskao kad su strani vojnici usli dinamitom u domacu banku znaj da si popljuvao Bosnu i Hercegovinu kao drzavu.

Znam da je to tebi sve tesko za shvatiti, ali shvati samo da ti nemas bas niskakvo pravo optuzivati druge da su protiv BiH jer si ti bio taj koji je govorio kako to nije tvoj rat dok su te ljude tamo napadali, ti si pljesako dok su im smjenjivali legalno izabrane predstavnike i ti si navijao dok su im ustedjevinu odnosili strani vojnici dinamitom.
feral.tribune

Post by feral.tribune »

pjo wrote:
feral.tribune wrote:
1gorstak wrote: To sto u BiH zivi vise naroda je bogatstvo a ne teret, nema potrebe da i mi poput tebe iz svojih zivota crnim flomasterom dobrovoljne amnezije, brisemo Olimpijadu, prve majeve i kumstva, vrijeme kad su u BiH zivjela tri naroda ali kad to nije nikom smetalo.
Ti uopce ne razumijes ono sto ja pisem .U Hrvtskoj i Srbiji zive Njemci , Madjari , Talijani .....ali niko nikad ne kaze da je Istra , Dalmacija ....Talijanska zemlja osim naravno talijanskih desnicara .Meni ne smeta ni ta triple konstitutivnost , ni jos hiljadu naroda u Bosni ali ne moze se i ne smije praviti srpska i hrvatska drzava u Bosni .Da li ste vi ljudi uopste normalni .Ako se neko osjeca i ako neko jeste Srbin ili Hrvat to je sasvim u redu .Ali ne moze se u Capljini raditi po skolskom programu neke druge drzave .Ako se moze raditi po skolskom programu Hrvatske onda moze i po skolskom programu Japana .Hravtska je samo zemlja koja granici sa Bosnom .Nista vise .I Njemacka granici sa Poljskom ali se u Berlinu vije Njemacka a ne Poljska .Bosna je od 1992 godine okupirana zemlja od strane Hrvatske i Srbije . Oni su agresori i okupatori .I dan danas .To je problem .Nije problem u ljudima koji zive u Bosni .Postoje mehanizmi kojima se pravi normalna drzava .A normalna drzava ima jednog predsjednika , jednu vojsku , jednu valutu , jedinstven skolski program , jedinstvenu zastavu , jedinstvene praznike , jedinstvenu himnu .Nama Bosancima nedaju tekst himne pa nam se neki Osa ruga .Mi nemamo zastavu jer Srbima i Hrvtima se ne svidja bosanska zastava sa ljiljanima kao da se meni svidjaju one orlusine u Banja Luci .Ono je zastava drzave Srbije .Zato je Bosna okupirana . Ja hocu normalnu drzavu ni manje ni vise nego kakva je bilo koja druga drzava u Evropi .Zasto Bosna ne bi bila uredjena po istom proncipu kao i Hravtska .Zasto ? Na to nema niko odgovor .Da nisu oni nesto bolji od nas .Odgovor lezi u onome sto je napisao forumas @Pju koji je Bosnu uporedio sa Dalmacijom i tako se otkrio kao hrvtski nacinalista koji ne priznaje drzavu Bosnu i smatra je hrvtskom provincijom bas kao i Ante Pavelic

Prijatelju ako si mislio "samo" na mene onda si gadno pogrijesio. Samo sam ti htio reci da ako neko podrucje ima svoje izvorno ime da to ne znaci kako politicki ne moze biti nesto drugo.

Sa druge strane oni koji negiraju Bosnu kao drzavu su upravo oni koji zagovaraju vladavinu stranih predstavnika. Kakva je to drzava koju vodi stranac, ima ovlasti smjene zastupnika, nacelnika opcine i policije pa sve do clanova predsjednistva.

To nije drzava nego je to gubernija.

Prema tome, svaki put kad si zapljesko kad strani predstavnik smijeni nekakvog zlocestog hadezovca ili kako bi ti rekao Ustasu - znaj da si popljuvao Bosnu i Hercegovinu kao drzavu.

Onog trenutka kad si zapljeskao kad su strani vojnici usli dinamitom u domacu banku znaj da si popljuvao Bosnu i Hercegovinu kao drzavu.

Znam da je to tebi sve tesko za shvatiti, ali shvati samo da ti nemas bas niskakvo pravo optuzivati druge da su protiv BiH jer si ti bio taj koji je govorio kako to nije tvoj rat dok su te ljude tamo napadali, ti si pljesako dok su im smjenjivali legalno izabrane predstavnike i ti si navijao dok su im ustedjevinu odnosili strani vojnici dinamitom.
Presjeci kafom i sokom .
winabike

Post by winabike »

pjo wrote: ...
Quote:
"Begovi Kulenovići nikada nisu nijekali svoje hrvatstvo, nego su ga uvijek izticali. Malo je poznato, da je Ibrahim-paša Kulenović na saboru u Frankfurtu godine 1562. ponosno govorio svojim hrvatskim jezikom"

dr. Džafer Kulenović

Nemoj citatima, molim te. Sam si rekao da moderne nacije postaju u 19. vijeku prije toga je bila papazjanija. Da su danasnji Bosanci i Hercegovci sve tri nacije vecinom istoga porijekla, nepobitno je. Da su se u 19. vijeku iz vjeroispovijesti razvile nacije, takodjer je nepobitno, ali i legitimno.

Da su bosanski franjevci sve do 19. vijeka nazivali sami sebe Bosnjanima, takodjer je nepobitno. U ostalom, kad smo kod citata, evo Lastrica:

Iz knjige "Pregled starina bosanske Provincije", Fra Filip Lastric, 1776:

O postanku Bosne:

"Razlicita su glede toga misljenja pisaca. Medjutim, nije tako samo s Bosnom i nama Bosnjanima, nema gotovo nijednog naroda koji ne pruza gradju za raspravljanje: odakle mu ime i odakle vodi podrijetlo... ...Isti Farlati misljenja je da Bosna ima ime po rijeci Bosnii, a ne od naroda naseg, koji se prije zvao Besi. On iznosi razlog da se kod Besa i Bosne rijeci tako razlikuju te izgleda da nije mogla jedna nastati iz druge. Kao da se toboze vise razlikuju rijeci Besi i Bosi od Bosna, nego Iliri i Ilir od Hila. Ja stoga radije pristajem uz Mavru Orbinija, da Bosna dolazi od Besa, naroda ovamo protjeranog iz Trakije. On kaze: Besi su zivjeli u neslozi s Bugarima u Trakiji, pa su, kad su ih pvi protjerali odatle dosli u Gornju Miziju, i zauzeli one krajeve koji leze izmedju rijeke Save, Voldana, Drine i Jadranskoga mora... ... U ostalom, ako je nasa zemlja dobila ime po rijeci, a ne po nasem narodu, zasto su stari pisci zvali ovaj kraj Gornja Mezija i Dardanija, kad je ta rijeka uvijek u njoj bila? Mavro Orbini navodi druge pretpostavke i pisce, a s kojima se i ja slazem da je rijeka dobila ime po nasem narodu, a ne obratno"

...
O kraljevima:

"Ako se pitamo koji je rod, porodicno stablo i podrijetlo nasih bosanskih kraljeva, cini mi se da se ne varam ako kazem da je svih sedam gore navedenih kraljeva bilo od roda i loze Ivana Kotromanica"

=======

Dakle, ako cemo po Fra Filipu Lastricu, prvom bh. historicaru uopce, gvardijanu samostana Sv. Ive u Kraljevoj Sutjesci i u jednom periodu i provincijala Bosne Srebrene, bosanski katolici nisu Hrvati - naime rijec Hrvat se u njegovoj knjizi spominje samo kad pise o "susjednim Hrvatima"?!

Nemoj da ulazimo u ovo, ovakvih primjera ima gomila (Fra Matija Divkovic je za sebe uvijek tvrdio da pise Bosanskim jezikom).

Cinjenica je da se nacije kakvim ih danas poznajemo formiraju u 19. vijeku, i cinjenica je da to trebamo respektirati i danas!!!

Niti pomaze nazivanje Bosnjaka Hrvatima, niti pomaze negiranje prava Hrvatima da se tako nazivaju. I da, to jeste uskracivanje osnovnih prava i sloboda, kako si i napisao.
winabike

Post by winabike »

Sjajan tekst Fra Mate Topica o Filipu Lastricu mozete procitati na sljedecem linku, sto preporucujem svima kojima je do Bosne stalo:

http://www.vares.pp.se/bobovac/boblist/broj67/67_01.htm
U katoličkom svijetu Bosna je izgubila status provincije i svedena na kustodiju. Prekosavski dio, po sebi jači i sačuvaniji, i članovi Generalne uprave u Rimu odnosili su se prema katolicima u Bosni kao prema dijelu provincije koji će u takvom ozračju zasigurno nestati. Fra Filip je s velikim trudom i naporom pred generalom Reda i pred papom 1758. godine uspio argumentirano predstaviti Bosnu kao vrijednu zemlju kojoj bi se trebalo vratiti ime i status provincije.

Fra Filip je branio malu, raspršenu šačicu katolika i pred pravoslavljem. Lastrić je na sudu pred vezirom u Travniku branio bosanske katolike od namjere pećkog patrijarha koji ih je htio podložiti pod ovisnost pravoslavne crkvene uprave. 1760. godine grčki patrijarh iz Duklje došao je s fermanom u ruci i javio pravoslavnima u Sarajevu kako imaju povelju sultana prema kojoj će katolike podvrgnuti grčkom obredu. Zahvaljujući Lastrićevoj obrani sud u Travniku je presudio parnicu u korist fratara i katoličkog puka.

A koliko su tek Turci bili stalna prijetnja opstanku katolika u Bosni i koliko je fra Filipu bilo potrebno raditi na zaštiti franjevaca i puka od Turaka, samo po sebi je jasno.

Ako znamo da je Lastrić živio neposredno poslije Bečkog rata (1683. – 1699.) i neposredno poslije upada u Bosnu Eugena Savojskog (1697.), u vrijeme još jednog turskog poraza koji je potvrđen mirom u Požarevcu (1718.) i u vrijeme turskog rata s Rusijom, onda ćemo razumjeti zašto se sav turski bijes srušio na katolike toga vremena koji su još ostali u Bosni. Mnogi mučenici iz vremena osmanlijske vladavine Bosnom bili su Lastrićevi suvremenici. Lastrić se vraća u Bosnu da bi pomogao svom napaćenom puku, iako se mogao još više usavršavati na znanstvenom polju da je ostao izvan Bosne. Odlazi do Marije Terezije da bi tražio pomoć za Bosnu. Bori se za samostalnost Bosanske provincije. Tješi i odgaja katolički puk u Bosni pišući propovijedi za dušobrižnike. Osjetio je opasnost življenja katolika u Bosni kada je i sam bio ranjen od turskih siledžija u Kraljevoj Sutjesci.

Kada povučemo paralelu između vremena fra Filipa Lastrića i ovoga našeg vremena, nalazimo veliku sličnost: navala pravoslavlja na neke dijelove Bosne iz kojih su morali otići mnogi katolici; planski rad katolika i katoličkih vladara koji okružuju Bosnu da se bosanski katolici povuku iz Bosne; planski rad islamske zajednice i stalni pritisci na katolike koji zbog toga svakodnevno napuštaju Bosnu, vrlo često bez povratka.
Vrlo cesto se pitam, zasto danas medju Hrvatima nema vise ljudi poput tada Fra Filipa Lastrica, ili danas Fra Mate Topica, Marka Orsolica, Petra Andjelovica, Stjepana Duvnjaka, Ive Markovica... ili bilo kojeg drugog bosanskog franjevca.
pjo

Post by pjo »

winabike wrote: Vrlo cesto se pitam, zasto danas medju Hrvatima nema vise ljudi poput tada Fra Filipa Lastrica, ili danas Fra Mate Topica, Marka Orsolica, Petra Andjelovica, Stjepana Duvnjaka, Ive Markovica... ili bilo kojeg drugog bosanskog franjevca.

Zato sto su postali drugorazredan narod u Bosni.
Locked