Zaustavite religijsku segregaciju u vrticima Sarajeva!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Zox

Post by Zox »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
nikad_izvini wrote:Tužno,tužno.Veoma tužno.Zašto.Jednostavno. Vidim,čim spomeneš "nas",neki majstor spomene "njih"Čim spomeneš da možda nije dobro nasilu,kao što se radi,trpati vjeronauk u škole i obdaništa dobiješ odgovor idi u rs,pa ih tamo školuj.
Ko je ono potpisao i legalizaovao taj rs? Osim četnika,ustaša i Europe.Ko je stavio svoj potpis?Ne sjećam se nešto,može li me neko podsjetiti.Nisu ovi što se sada šalju da školuju djecu u rs,garant.
Samo,ima par razlika između "nas" i "njih".Oni su klali,mi nismo.Oni su protjerivali,mi opet nismo.Oni su spaljivali vjerske objekte,mi nismo.Oni željeli rs za Srbe,tako im je i u ustavu pisalo,dok smo mi kao željeli multikonfesionalnu,multietničku BiH i tim se ponosili.........zar ne?
Znači,postoji neka razlika.Ima još jedna,vrlo bitna razlika.Naime,kod "njih" je bilo veoma malo boraca druge vjere.Jelde.Kod nas je bilo mnogo više "kjafira".Kjafira koji su se borili i ostavili kosti svoje,noge,ruke u rovovima,u akcijama.
Nakon agresije,nakon odbrane,nakon svega istrpljenog.Počelo je.Selami se nazivaju u školama i državnim institucijama uredno,poslovi,donacije,sta

novi se dobijaju u džamijama,na sijelima,vjeronauk se uvodi u škole,ne bi me iznenadilo da se uvede i u obdanište,džamije se grade konstantno,svašta nešto se dešava(Iz iskustva pričam,krećem se u tim "biznis vodama"-ko kaže da nije ovako-LAŽE).Da pitam nešto,zašto su se oni gore navedeni kjafiri borili,baš me zanima.Neko će reći da odbrane živu glavu.Ok,poštujem.A jesu li se borili da im djeca budu odvojena u školi,a biće da jesu? Jesu li se borili da im posao daju prema imenu? Jesu li se borili za to?

Pouk djela,idući put bježite.Jer ako ostanete,naguziće vas.Budite sigurni u to 100%.Na ovaj ili onaj način.

Vidim da je neko spomenuo one preko Drine,ispade kao vjeronauk će da nas odbrani :-D Kakav farsa.Ako sam dijete ne naučiš historiji i ako mu ne objasniš šta je bilo,ko će ga naučiti? Na vjeronauku će ga naučiti,jel? Reis Cerić kojeg su uhvatili sa koferom punim para u ratu na aerodromu.A takvi i guraju vjeronauk u škole i obdaništa.Jer moraju i oni nešto uraditi za dobrobit zemlje.Pa ako ništa,vjeronauk da uvedu,Eto,uradili su nešto.Lijepo.
Da vjerujem u poštene namjere oko uvođenja vjeronauka,ja bih ga podržao i u školama i u obdaništima.Mislim da je to samo mazanje očiju,pokušaj pravdanja svojih grijeha,lopovluka.Jer kako objasniti,za deset-petnaest godina,vrlo pitcu,koji počne da se pita.Gdje su pare,zašto ovo i zašto ono.Odgovor je jednostavan.Ko želi da vidi,vidjeće.Ko ne želi,neće.

Vjera i vjerski odgoj DA,u školama i obdaništima NE.

PS I ja sam fasovao metak u ratu u Sarajevu.Da mi neko slučajno ne prigovori da nisam patriota.
Eto sada naucismo i nesto novo, da se patriotizam mjeri fasovanjem metka. :D

Zasto do sada (jednu citavu deceniju :( ) niko nije pokrenuo peticiju protiv aparthejda u Hercegovini ili u R.S-u? Sada svi znamo pametovani i navoditi licne primejre kao argumente. Vidim niko ni habera na to sto peticiju potpisuju sa pseudonimom Vojislav Šešelj. Valjda se spremate na doalzak vasih jer koliko vidim cika Voja vec dobiva izbore u Srbiji.
Eto vidis da ne dobiva. S ovakvom nasom politikom, jos malo pa cu reci "pa nisu oni mi". Ma koliko to do prije samo par godina paradoksalno zvucalo.
tempora

Post by tempora »

silence_is_sexy wrote:
tempora wrote:Stoga, mozemo li pricati o sprovodjenju zakona i o organima/aparatima koji nadgledaju zakone o obrazovanju i na koji legalan nacin se mozemo boriti protiv ilegalnih praksi direktora obdanista i obrazovnih centara?Moze li se u ovoj cijeloj temi povuci pitanje informisanosti, znanja i cinjenica, pa da skontam o cemu je ovdje uistinu rijec? Ili da cekam novu godinu pa da vidim hoce li uistinu neko biti uskracen za Djeda Mraza. :?
ok. nastavi "nekontati", to ti je demokratsko pravo.

kad skontas da je pisanje peticije jedan od legitimnih nacina skupljanja podrske za pokretanje price o sprovodjenju zakona i o organima/aparatima koji nadgledaju zakone o obrazovanju - tada neces imatii problema sa svim ovim.

pokretanje gradjanske tuzbi protiv osbe koja je prekrsila zakon a radi u spomenutim institucijama je, priznat ces, malo skupljee i pitanje je da li gospodja majka ima sredstava da samostalno vodi borbu "protiv vjetrenjaca". anyway, nije lose ovakvom peticijom provjeriti da li postoje istomisljenici koji ovu pricu smatraju problematicnom.

u protivnom, cekaj novu godinu...
Jedan si od rijetkih ljudi na ovom forumu ciji postovi odisu dubokoumnim analizama i odlicnim argumentacijama.U ovoj temi si pak zakazao.Nista strasno.No zasto smatram da si zakazao je slijedece.
Sve ono sto pripisujes mnogim izjavama onih koji upucuju na Lukavicu i ogledalo RS'a cinis i sam.Procitaj se u epidemiji.

Drugo, ako sam dobro razumjela, ne znam odakle ti pravo i zakljucak da ja smatram pokusaj jedne majke da zastiti svoje dijete od nezeljenih nakana direktora-suludim!

Da se sto bolje razumijemo.Kao majka jednog djeteta u ma kojoj vjeri rodjena, svoje dijete ne prepustam cak ni blizima po razmisljanju ili prisnosti, vec po onome sto ja smatram ispravnim.A tu moju ispravnost ne moze utjesiti ni necija marama, jer ako smo iste religije nismo iste vjere, a kamo li istog zeljenog odgoja, niti bilo koji drugi segment.Sto ce opet reci, da svi vi koji se drznete reci da neki od nas ovdje stite direktoricu jer nam je valjda prisna po vjeri, ne samo da ste puni predrasuda, vec i vrijedjate sugovornike pripisujuci im nekakav nizi nivo inteligencije koja eto ne moze da shvati o cemu je rijec.

Drugo, kao neko ko se eto od skora bavi nadgledanjem zakona o obrazovanju, znam ponesto o tome koliko je tesko suzbiti nepravilnosti koje se desavaju u skolama i koliko zakon po tom pitanju i u najbolje uredjenim drzavama moze da zakaze i zakazuje.Stoga i moj skepticizam po pitanju peticije ( ako eto podjemo od toga da je prica istinita i da ima temelje-te da se moze dokazati) i njenog ishoda.Jer to sto nekompetentna direktorica zeli primjeniti ne znaci da ce se isto i desiti. I bila bih krajnje zahvalna da mi neko objasni koji je cilj ove peticije?
vektor68

Post by vektor68 »

Uze mi pitanje iz usta tempo , sta je konacni cilj ove nazovi peticije ....koje je pomalo smijesna ako procitate malo pazljivije imena potpisnika, ukino sam se sa stolice kad sam procito ime Hajrudin Somun, :) ( bas me je prijatno iznenadilo da jedan 80 to godisnjak , novinar , vanjsko-politicki komentator , nekad savjetnik Alije za vanjsku politiku luta po sa x i potpisuje peticiju )pa Danis Tanovic itd ....
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

vektor68 wrote:Uze mi pitenje iz usta tempo , sta je konacni cilj ove nazovi peticije ....koje je pomalo smijesna ako procitate malo pazljivije imena potpisnika, ukino sam se sa stolice kad sam procito ime Hajrudin Somun, :) ( bas me je prijatno iznenadilo da jedan 80 to godisnjak , novinar , vanjsko politicki komentator , nekad savjetnik Alije za vanjsku politiku luta po sa x i potpisuje peticiju )pa Danis Tanovic itd ....
909. Arzija Mahmutovic No

:lol: :lol: :lol:

direktorica vrtica :D
suncokret13

Post by suncokret13 »

mIRCerka wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
mIRCerka wrote: Jadi moji... :roll: ne bi me cudilo i to da se desi :D

shalu na stranu, kad vam se licno desi problem prouzrokovan segregacijom ove vrste, onda cete pjevati drugu pjesmu...
Zar nam se vec ne desava od 1992. godine? Ovo danas je samo posljedica, uzoci su mnogo kompleksniji da bi se objasnili na ovoj diskusiji.
Ja bih bila najsretnija da moje Sunce zna cemu i Bozic i Bajram i paljenje Badnjaka...sto zna, naucila je od mene...u skoli je od "drugarice" iz razreda naucila da je ona cetnik zbog imena. A u obdanistu je naucila odabrane pjesme dine merlina...

Gdje je sad ministarstvo da bilo sta kaze i uradi?
Da sprovedu istragu, jer se ovakve ankete ne smiju provoditi bez znanja i odobrenja Ministarstva.

Kad smo radili akciju pomoci ono osmero male djece sto im je mama umrla, htjeli smo pokrenuti sve skole, ali za to se morala imati dozvola, sto je oduzimalo puno vremena. Tako da je samo u mojoj gimnaziji odradjeno brzinski, djeca usput obavjestena ako imaju sta donirati, da donesu tad i tad, pa smo edu i ja otisli po to i odvukli u Nedjarice. A u pitanju je bilo doniranje odjece, obuce i hrane. A ovdje je u pitanju vjeronauk, i ucenje od malih nogu da su svi razliciti. Umjesto da ih uce o svemu, kao sto je bila poenta predmeta Kultura religija....

Ja bih bila najsretnija da moje Sunce zna cemu i Bozic i Bajram i paljenje Badnjaka...sto zna, naucila je od mene...u skoli je od "drugarice" iz razreda naucila da je ona cetnik zbog imena. A u obdanistu je naucila odabrane pjesme dine merlina...

Gdje je sad ministarstvo da bilo sta kaze i uradi?

nazalost -istinito.

u gradu u kojem se GROMOGLASNO i NA SVA ZVONA FURA sistem MULTIETICNOSTI,tolerancije,ravnopravnosti i sveg' onoga ostalog sto se obicno izgovori uz to..........
exliberal

Post by exliberal »

to za vrtice u Sarajevu me uopste ne iznenadjuje , posteno da kazem ocekivao sam to davno...... znam da ce mnogi da kazu nije to to ali nedavno su u mome gradu odobrili predlog da se otvori Black Only skola...mnogi su se bunili i dan danas se bune ali...........ma ode ova planeta u materinu
JohnnyS

Post by JohnnyS »

Ja sam na vjeronauk išao u crkvu, a nakon "demokratskih promjena" :D u školu. Zanimljivo je kako nas je od 30 iz župe odjednom bilo 300. Pomodarstvo...
Elem, vjeronauk u vrtiću je glupa stvar, ne za samo zato što se djeca odvajaju i pravi se odmah podjela od malih nogu, nego upravo zato što su to djeca. Ona trebaju biti u pijesku, skakati, igrati se autića, lutki, biti na tobganima, ljuljačkama, dolazit doma raskrvavljani jer su pali dok su igrali nogomet i slično. Ima kad će naučiti (kad već eto moraju) tko je stvorio svijet, more, bla bla... Nek se igraju dok mogu
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Najodaniji NACI su oni odojeni. SRAMOTNO kakvo je drustvo palo na NACI grane. Trujte djecu i ucite ih da mrze. JEBES BIH. Gadi mi se iz dana u dan sve vise i vise,.

PS. Sorry na jeziku.
Fair Life

Post by Fair Life »

[Matrix]

Post by [Matrix] »

SiSaJuMe wrote:Najodaniji NACI su oni odojeni. SRAMOTNO kakvo je drustvo palo na NACI grane. Trujte djecu i ucite ih da mrze. JEBES BIH. Gadi mi se iz dana u dan sve vise i vise,.

PS. Sorry na jeziku.
To njima njihova profesija nalaze,da budu ne-ljudi.Slucajno sam bio u situaciji da vidim i cujem,za Bajram u skoli Mak Dizzdar ,na Otoci.Sta sam to vidio ? Pa evo,uciteljica rece da svi nacrtaju bajramsku cestitku,a mali I. pita:"A sta cu ja nacrtati ,jel i ja isto ?"(dijete je hrvatske nacionalnosti).To "isto" treba da brine svakoga.
Dijete ne shvata kakvo ce razdvajanje usljediti poslije,i u glavi i u drustvu.Sklon sam i sve skloniji marksovom misljenju da smo mi stvorili religiju a ne ona nas pa je otud i sav nesporazum.Ucestvovao sam u svim ratovima na prostorima Ex-yu ,od Slovenije do BiH.Moj vam je savjet,idite odavde,ako imate bilo kakvu priliku.Pa vidite i sami ,njima njihova profesija nalaze da budu fasisti,neko kao biva iznad i izvan njih ,kao sizofrenicni glas im naredjuje da budu to sto u principu nisu.Zastitite svoju djecu od ovih otrova,raznih vaspitacica,uciteljica i onih "sto im profesija nalaze" da vam od djece prave kretene.Peticije su dobre,ali u Svedskoj i Danskoj,ovdje njima njihova profesija nalaze da budu to sto jesu,njih vodi glasic mrznje a tu peticije ne pomazu.Uzmite svoje dijete iz ruku ovih idiota,nemojte da se sutra kajete.Cika I.Kant kaze u odgovoru na to "Sta je prosvjetiteljstvo ?",da ce ljudi sve uciniti da vi ne mislite svojoj glavom a posebno ovi sto su obrazovani da ne misle nista,vec da nas isprazno zasipaju "istinama".Dijete je vase ,a ne drzavno.Vodite racuna o njemu i volite ga.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

tempora wrote: I bila bih krajnje zahvalna da mi neko objasni koji je cilj ove peticije?
Ja jos imam 3 sveske pune potpisa ljudi sto sam skupljala 1991/1992 ZA MIR, preko SA3cica...peticijom mozes promijeniti SIPAK. Ali mozes skrenuti paznju javnosti na stvari koje se rade ispod zita.

Za svako istrazivanje putem ankete se mora dobiti amin od ministarstva obrazovanja, a sami tekst peticije kaze da su samo ljudi iz jedne grupe dobili te anketne listice...
Ako nadgledas zakon o obrazovanju, bez obzira sto je u pitanju druga drzava, znas i sama da ministar obrazovanja nije tu reda radi...

Jutros sam cula na TVSA da je il Avaz il Oslobodjenje objavio clanak o ovome...
ako nista drugo, javnost je upoznata sa desavanjima...
vektor68

Post by vektor68 »

Ja predlazem da krsna slava Javna ustanove (JU) “Djeca Sarajeva” bude Sv. Georgije Velikomucenik , 6. Maja , taman da se djeca mogu vani igrati.

I hocel' nam neko reci koji je krajnji cilj peticije , samo nemojte pominjati djecu , i 'tice znaju da je to sa djecom nema veze.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

vektor68 wrote:Ja predlazem da krsna slava Javna ustanove (JU) “Djeca Sarajeva” bude Sv. Gergije Velikomucenik , 6. Maja , taman da se djeca mogu vani igrati.

I hocel' nam neko reci koji je krajnji cilj peticije , samo nemojte pominjati djecu , i 'tice znaju da je to sa djecom nema veze.
skretanje paznje kako se stvari rade ispod stola vektore...
kako se na mala vrata uvode stvari a da te niko ni za zdravlje ne pita...
da su se roditelji nasli nacionalno ugroyeni, mogli su kontaktirati OHR ili Ombdusmana...
danas

Post by danas »

silence_is_sexy wrote:
black wrote: ....elem, toliko o sekularizmu. jer tema nije ni vrtic, ni neka lijeva
uciteljica i njene nebuloze (koje se cak nisu ni obistinile), vec je
tema sekularizam i neciji licemjerni odnos prema istom koji izbije
svaki put kad se potegnu ovakve teme. cak i ne znamo da li je ova
informacija -- uopste tacna. da sam u krivu uvjericete me tek kad
vidim inicijatora ove 'peticije' i njemu/njoj slicne sa ovog threada
da se sa istim zarom protive onome sto se VEC DESAVA izvan sarajeva, a
ne samo onome sto je jedva i predlozeno a kamoli realizovano u
sarajevu. toliko :)
kazes da niko nije spomenuo "nesekularne" pojave u ostatku zemlje. ocigledno ti je promaklo nesto od ovih 16 stranica "diskusije".

ne sporim da ljudi lupaju gluposti, da mijesaju babe i zabe (ili kako neke ministrice vole da kazu kruske i jabuke), da se koriste poluargumentima i poluinformacijama da bi na forumu ispali face i "dokazali" da su u pravu po cijenu izvrtanja price na nesto sto nema veze sa temom.

sva ova forumaska prica nije razlog da se pokretacica peticije omalovazava i gura u prve redove borbe protiv rs-a ili segregacije u srednjoj bosni da bi time stekla kredibilitet da se pobuni protiv necega sto se desava njenom vlastitom djetetu. kakva je to logika?

po toj logici (da karikiramo malo) se ne bi imao pravo pozaliti sto ti je neko provalio u kucu i opljackao te, a da pri tome ne spomenes privatizacijsku pljacku u bih i njene posljedice po standard gradjana i uzrocno-posljedicnu vezu sa porastom maloljetnickog kriminala koji je i doveo do pojave pljackasa koji su ti opuhali imovinu. super logika.
ovo je post koji sam ja napisala a ne black, pa da se ukratko osvrnem...

ne kazem da niko nije spomenuo ostale nesekularne -- kazem da ih ne spominje gospodja pinjo. meni je savrseno jasno da se svako cese tamo gdje ga svrbi, pa tako ni gdju pinjo ne svrbi sto bosnjacka djeca mozda negdje ne mogu ni ici u skolu, ili sto -- ako idu -- moraju ici u skolu koja se zove sveti sava. i jasno mi je da je ona, na osnovu svega sto je napisala, za sekularizaciju -- ali ako moze do marindvora. za nju dalje ne postoji, kao ni za sve vas koji spominjete ciscenje 'svoje' avlije jer time implicirate da vama BL ili drvar ili foca -- nisu vasa avlija... i naravno da mi je jasno da sve ovo za gospodju pinjo blijedi pred strahom od mogucnosti -- da ce njeno dijete morati uciti islamski vjeronauk, ili biti izdvojeno sa tog casa...

ono sto mi docim smeta je jeftino pozivanje na svu djecu -- citiram: "Cilj nam je da sakupimo što više glasova i pokažemo da su sva NAŠA DJECA ISTA i da je vjera privatna stvar koja se uèi u vjerskim, a ne u javnim ustanovama." -- iako samo ime peticije ukazuje da gdji pinjo ipak smeta SAMO segregacija u sarajevu... da nije tako, mozda bi gospodja pinjo -- idealisticna i hrabra kakva vec jeste -- ponukana primjerom svog sincica pokusala zaista promijeniti nesto za SVU DJECU u BiH umjesto sto ih jeftino koristi u PR svrhe.

dalje, polako pocinje da bude jasno da BiH ipak nije ni ustavno ni pravno regulisana kao sekularna drzava. u tom slucaju, direktorica i roditelji vrtica mogu i imaju pravo (na osnovu zakona koji je neko vec okacio) traziti vjerski odgoj. cinjenica da BH nije sekularno uredjena, i da se djeca diskriminisu svakodnevno na osnovu imena i prezimana je ipak mnogo kompleksnija stvar od jednog vrtica u sarajevu i jednog djeteta uvazene gospodje pinjo. te kad apeluje na SVU DJECU, onda makar neka ima obraza da spomene i koje drugo dijete koje je -- za razliku od njenog svena -- istinski ugrozeno.

i da -- tvoja analogija sa pljackom ne pije vode. problem je upravo u tome sto gospodja pinjo apeluje na SVU DJECU i zaustavljenje segregacije u generalnom smislu, sto je isto kao apelovati na generalnu stopu kriminala u drustvu. sa tim da gospodja pinjo jedino i samo zeli da NJEN SVEN ne bude razdvojen od esme; a to je isto sto i tvrditi da ce se drustveni kriminalitet smanjiti time sto ce se postaviti drot da cuva SAMO NJENA ulazna vrata od provale.

drugim rijecima, ja ne bih napisala nista da je gdja pinjo bila makar toliko postena da napise ono sto jeste -- da njoj smeta sta se radi sa njenim djetetom, u tom i tom vrticu. i gotova prica. mislim, smetalo bi i meni -- ali makar ne bih bila ovako ofirna... makar bih bila postena i prema sebi i drugima, pa nazvala peticju -- ukinimo segregaciju u vrtiu moga sina (sa time sto bih makar sacekala da ta segregacija postane realnost) i ne bih spominjala drugu (SVU) djecu sa koju me -- nesto zaboli.... :)
danas

Post by danas »

tempora wrote: I bila bih krajnje zahvalna da mi neko objasni koji je cilj ove peticije?
evo da ja probam -- cilj peticije nije da se ukaze na tuznu realnost segregacije djece po vjerskom i nacionalnom principu koja se desava uzduz i poprijeko BiH u drzavnim skolama. cilj peticije nije da se ukaze na grozomornu cinjenicu da BiH zapravo nije sekularna drzava; svakako ne u praksi a izgleda ni u teoriji. cilj peticije nije poziv na ukidanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti, diskriminacije i segregacije koja se redovito desava po javnim ustanovama BiH pocev od skola pa do sudova, od sirokog brijega pa do banja luke. cilj peticije nije ni da ponudi neko rijesenje, niti da ukaze na ove probleme.

cilj peticije je da mali sven ne bude razdvojen od esme :)

:kravata:
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Preambula Ustava BiH.

Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i gra-
đani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine.

Dakle

Bošnjaci, Hrvati, Srbi (konstitutivni narodi), a ne pravoslavci, muslimani i katolici (vjerske zajednice) i GRAĐANI BiH utvrđuju ustav BiH..

Pa je prema tome

Ustav koji su utvrdili građani je građanski, pa je i država čiji je to pravni akt građanska. Ako iza Ustava BiH stoje narodi i GRAĐANI, onda je Ustav i država predata građanskom vodstvu. To je sekularizacija, pa je prema tome BiH građanska, odnosno sekularna država...

sekularizacija - izuzimanje nečega ispod vjerskog vodstva i predaja svjetskom, građanskom vodstvu. Oslobođenje od vjerskog utjecaja.... (B. Klaić, Rječnik stranih riječi, Nakladni zavod matice Hrvatske, 1985)
danas

Post by danas »

valterbranisarajevo wrote:
Ustav koji su utvrdili građani je građanski, pa je i država čiji je to pravni akt građanska. Ako iza Ustava BiH stoje narodi i GRAĐANI, onda je Ustav i država predata građanskom vodstvu. To je sekularizacija, pa je prema tome BiH građanska, odnosno sekularna država...

sekularizacija - izuzimanje nečega ispod vjerskog vodstva i predaja svjetskom, građanskom vodstvu. Oslobođenje od vjerskog utjecaja.... (B. Klaić, Rječnik stranih riječi, Nakladni zavod matice Hrvatske, 1985)
nisam pravnik pa ne znam, ali znam da u praksi, sekularna dzava izricito razdvaja vjeru od drzave, te se u takvim drzavama (USA ili turska recimo) vjeronauk ne moze predavati u skolama koje se finansiraju iz drzavnog budzeta. zakon koji je suncica okacila veli ipak -- da se vjeronauk u BiH moze predavati kao izborni predmet cak i u drzavnim skolama (ovo je valjda nasa interpretacija 'slobode religije' -- nakaradno kao i sve drugo).

primjer, prvi amandman USA ustava: Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof -- kongres nece donijeti zakon koji ce postovati niti braniti... znaci, kao sto sam vec definisala -- sekularna drzava je neutralna, te nece braniti licno vjerovanje, ali iz svog budzeta nece ni finansirati bogomolje niti vjersku instrukciju. to je princip sekularizma. ocito je on u BH narusen. da nije tako, ne bi drzavna skola slavila SLAVU (WTF!?!?!?) niti bi se iko usudio u drzavnom vrticu spominjati mejtef.
uozo

Post by uozo »

"Hamas Kindergarten" ili nesto slicno, uskoro i u vasem gradu :?
http://www.youtube.com/watch?v=6WHdWgES-Uw
:?
danas

Post by danas »

uozo wrote:"Hamas Kindergarten" ili nesto slicno, uskoro i u vasem gradu :?
a zasto ne dzizuz kamp?
http://www.youtube.com/watch?v=c94b1_dx9Q8
uozo

Post by uozo »

danas wrote:
uozo wrote:"Hamas Kindergarten" ili nesto slicno, uskoro i u vasem gradu :?
a zasto ne dzizuz kamp?
http://www.youtube.com/watch?v=c94b1_dx9Q8
:shock:
To u HB i RS! :roll:
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

, dvije skole pod jednim krovom ili kad vlada rs obiljezava krsnu slavu nije to problem i ne udara to u temelje gradjanske drzave, a jos manje i ako djeca u rs ili katolickim skolama imaju vjeronauku nije ni to problem problem svih problema, nije ni problem diskriminacija u rs, u temelje drzave udara samo to sto Bosnjaci imaju vjeronaku pa makar i neobavezno e to je vec problem .... i udara u temelje gradjanske drzave :lol:
valterbranisarajevo

danas wrote:

nisam pravnik pa ne znam, ali znam da u praksi, sekularna dzava izricito razdvaja vjeru od drzave, te se u takvim drzavama (USA ili turska recimo) vjeronauk ne moze predavati u skolama koje se finansiraju iz drzavnog budzeta. zakon koji je suncica okacila veli ipak -- da se vjeronauk u BiH moze predavati kao izborni predmet cak i u drzavnim skolama (ovo je valjda nasa interpretacija 'slobode religije' -- nakaradno kao i sve drugo).

primjer, prvi amandman USA ustava: Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof -- kongres nece donijeti zakon koji ce postovati niti braniti... znaci, kao sto sam vec definisala -- sekularna drzava je neutralna, te nece braniti licno vjerovanje, ali iz svog budzeta nece ni finansirati bogomolje niti vjersku instrukciju. to je princip sekularizma. ocito je on u BH narusen. da nije tako, ne bi drzavna skola slavila SLAVU (WTF!?!?!?) niti bi se iko usudio u drzavnom vrticu spominjati mejtef.
Tačno tako, sve ovo što si navela je kršenje Ustava. Kada opština Stari Grad potpidsuje ugovor o zakupu hotela Central i traži da se u njemu sprovode šerijatski propisi, pravdajući svoj čin time da će ta zgrada sutra, možda biti vraćena vakufu - ona krši ustav. Sveti Sava jeste prosvetitelj, ali za razliku od npr. Dositeja Obradovića i vjerska ličnost te mu nije mjesto u učionicama.

Također ugovor potpisan između Vatikana i BiH u kojem država daje pravo Vatikanu da traži obavezan vjeronauk u školama ( ne u vjerskim objektima je kršenje Ustava...

Kao i uvođenje vjeronauka u škole i obdaništa (državna)....

Ako je država sekularna, onda to mora biti i školstvo...

Jako puno potencijalnih apelacija za Ustavni sud - da procijene da li se ovim svim primjerima narušava Ustav..Možda je to najbolje rješenje.. neka ljudi kažu ko je u pravu..
danas

Post by danas »

danas wrote:

Tačno tako, sve ovo što si navela je kršenje Ustava. Kada opština Stari Grad potpidsuje ugovor o zakupu hotela Central i traži da se u njemu sprovode šerijatski propisi, pravdajući svoj čin time da će ta zgrada sutra, možda biti vraćena vakufu - ona krši ustav. Sveti Sava jeste prosvetitelj, ali za razliku od npr. Dositeja Obradovića i vjerska ličnost te mu nije mjesto u učionicama.

Također ugovor potpisan između Vatikana i BiH u kojem država daje pravo Vatikanu da traži obavezan vjeronauk u školama ( ne u vjerskim objektima je kršenje Ustava...

Kao i uvođenje vjeronauka u škole i obdaništa (državna)....

Ako je država sekularna, onda to mora biti i školstvo...

Jako puno potencijalnih apelacija za Ustavni sud - da procijene da li se ovim svim primjerima narušava Ustav..Možda je to najbolje rješenje.. neka ljudi kažu ko je u pravu..
slazem se -- ako je ustav BiH jasno definisan kao sekularni, onda je sve ovo navedeno -- neustavno. i u tome je problem, od svetog save do bosnjacke i hrvatske skole pod jednim krovom, pa do vjeronauka (cak i kao izbornog predmeta) u skolama i vrticima... ako su ovo drzavne skole i ako je nasa drzava sekularna (sto se iskreno nadam da jeste) -- sve ovo je vrlo problematicno i porazno. i to mi je -- nek mi gospodja pinjo ne zamjeri -- daleko veci problem od cinjenice da se njen sven MOZDA ne moze igrati sa esmom pola sata.
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

bosanska rijec wrote:, dvije skole pod jednim krovom ili kad vlada rs obiljezava krsnu slavu nije to problem i ne udara to u temelje gradjanske drzave, a jos manje i ako djeca u rs ili katolickim skolama imaju vjeronauku nije ni to problem problem svih problema, nije ni problem diskriminacija u rs, u temelje drzave udara samo to sto Bosnjaci imaju vjeronaku pa makar i neobavezno e to je vec problem .... i udara u temelje gradjanske drzave :lol:
jeste naporni s rs-om, sto puta je potvrdjeno da je to problem i bla bla.
:-)
valterbranisarajevo

bosanska rijec wrote:, dvije skole pod jednim krovom ili kad vlada rs obiljezava krsnu slavu nije to problem i ne udara to u temelje gradjanske drzave, a jos manje i ako djeca u rs ili katolickim skolama imaju vjeronauku nije ni to problem problem svih problema, nije ni problem diskriminacija u rs, u temelje drzave udara samo to sto Bosnjaci imaju vjeronaku pa makar i neobavezno e to je vec problem .... i udara u temelje gradjanske drzave :lol:
Eh hajmo sada malo o tim famoznim "dvije škole pod jednim krovom"

Taj aparthejdski problem postoji u dva kantona u FBiH koji su Vašingtonskim sporazumom dobili specijalni status. Bez obzira na broj stanovnika, sudska, izvršna i zakonodavna vlast mora biti ravnomjerno raspoređena između Bošnjaka i Hrvata. S obzirom na rezultate izbora, u tim kantonima je Bošnjake predstavljala uglavnom SDA, a Hrvate uglavnom HDZ. Sve škole u ta dva Kantona su prema tome osnovane po važećim Kantonalnim propisima koje su donijele te dvije stranke (Školstvo je u ingerenciji Kantona). Prema tome odgovornost za školski aparthejd u Srednjoj Bosni i HNK ravnomjerno snose HDZ i SDA. S obzirom da oni i danas drže većinsku vlast također su zajednički odgovorni što takav sistem još postoji.

Ako neko smatra da su za to krivi samo "jedni" mogu vam navesti nedavni primjer zbog kojeg je intervenisao čak i OSCE. Mislim da su u pitanju dvije škole pod jednim krovom u Prozoru..
Post Reply