nego, sta ce biti danas u michiganu :-
Obama i SAD (2008-2016)
- danas
da, elector (osoba) uopste ne mora glasati kako je glasalo biracko tijelo te drzave. sa druge strane, ako imas pametnog electora -- on je mogao da odluci da da glasove ne-fasistickom kandidatu iako je isti uzeo vecinu
loodilo 
- pitt
ja se nadam da bi obama mogao tu lako pokupiti ispred demokrata....a stro se republikanaca tice Mitt ima sansu da uknjizi prvu pobjedu. Tata mu je bio guverner tamo. Florida ce biti zajebana, republikancima pogotovo. Rudy najavljuje pobjedu tamo....valjda ce mu oni djuturumi malo sadake udjelitidanas wrote:da, elector (osoba) uopste ne mora glasati kako je glasalo biracko tijelo te drzave. sa druge strane, ako imas pametnog electora -- on je mogao da odluci da da glasove ne-fasistickom kandidatu iako je isti uzeo vecinuloodilo
- jeza u ledja
Obama ne ucestvuje na izborima u Michiganu, kao ni Edwards. Takodje ni na Floridi Demokratski prajmariz ce biti anulirani. Dakle danas samo pratimo Reps.pitt wrote:ja se nadam da bi obama mogao tu lako pokupiti ispred demokrata....a stro se republikanaca tice Mitt ima sansu da uknjizi prvu pobjedu. Tata mu je bio guverner tamo. Florida ce biti zajebana, republikancima pogotovo. Rudy najavljuje pobjedu tamo....valjda ce mu oni djuturumi malo sadake udjelitidanas wrote:da, elector (osoba) uopste ne mora glasati kako je glasalo biracko tijelo te drzave. sa druge strane, ako imas pametnog electora -- on je mogao da odluci da da glasove ne-fasistickom kandidatu iako je isti uzeo vecinuloodilo
nego, sta ce biti danas u michiganu :-:D
- pitt
vala mi je i on drazi od onog rudya. I iz njega hinjaluk izvire......kad zaskilji onim ocima sitnimdanas wrote:ovo je sve poludjelo, pola ih ne uzima ucesca u primaries...mislim da ce ovo biti najgori izbori ikad...
![]()
a mittnemojte mi na guvernera
![]()
![]()
![]()
uzas
- jeza u ledja
Al fakatpitt wrote:vala mi je i on drazi od onog rudya. I iz njega hinjaluk izvire......kad zaskilji onim ocima sitnimdanas wrote:ovo je sve poludjelo, pola ih ne uzima ucesca u primaries...mislim da ce ovo biti najgori izbori ikad...
![]()
![]()
![]()
![]()
uzas
:D:D

- danas
ma znam da ti je mittonja drag, poligamiju i on propagirapitt wrote:vala mi je i on drazi od onog rudya. I iz njega hinjaluk izvire......kad zaskilji onim ocima sitnimdanas wrote:ovo je sve poludjelo, pola ih ne uzima ucesca u primaries...mislim da ce ovo biti najgori izbori ikad...
![]()
![]()
![]()
![]()
uzas
:D:D
- jeza u ledja
Nego, u Michiganu svi koji zele mogu izaci na primaries. Znaci, ne moras biti registrovani D ili R da bi glasao za njih. E sad, s obzirom da Demokrate nemaju razloga da izlaze na izbore danas, pitanje je koliko ce njih izaci da glasa za Republikance, i za kojeg kandidata bi glasali? S jedne strane, McCain se cini kao najbolji izbor za jednog Demokratu od onih anamo, ali s druge McCain bi bio najbolji protivkandidat demokratskom kandidatu, pa je mozda bolje nasuprot imati nekog poput Romneya ili Huckabeeja, za koje sigurno puno Demokrata ne bi glasalo.
- danas
pa to je upravo ono sto sam ja govorila za NH, a ti me napaojeza u ledja wrote:Nego, u Michiganu svi koji zele mogu izaci na primaries. Znaci, ne moras biti registrovani D ili R da bi glasao za njih. E sad, s obzirom da Demokrate nemaju razloga da izlaze na izbore danas, pitanje je koliko ce njih izaci da glasa za Republikance, i za kojeg kandidata bi glasali? S jedne strane, McCain se cini kao najbolji izbor za jednog Demokratu od onih anamo, ali s druge McCain bi bio najbolji protivkandidat demokratskom kandidatu, pa je mozda bolje nasuprot imati nekog poput Romneya ili Huckabeeja, za koje sigurno puno Demokrata ne bi glasalo.
- Hantraga
Kako mislis, pa u NH su demokrate imali obzir da izadju, jel su svi kandidati demokrata ucestvovali...danas wrote:pa to je upravo ono sto sam ja govorila za NH, a ti me napaojeza u ledja wrote:Nego, u Michiganu svi koji zele mogu izaci na primaries. Znaci, ne moras biti registrovani D ili R da bi glasao za njih. E sad, s obzirom da Demokrate nemaju razloga da izlaze na izbore danas, pitanje je koliko ce njih izaci da glasa za Republikance, i za kojeg kandidata bi glasali? S jedne strane, McCain se cini kao najbolji izbor za jednog Demokratu od onih anamo, ali s druge McCain bi bio najbolji protivkandidat demokratskom kandidatu, pa je mozda bolje nasuprot imati nekog poput Romneya ili Huckabeeja, za koje sigurno puno Demokrata ne bi glasalo.
No posto Demokrati neprave prajmaris u Micigenu, za koga ce sad Micigen Delegati glasat?
- jeza u ledja
Hantraga ti je odgovorio.danas wrote:pa to je upravo ono sto sam ja govorila za NH, a ti me napaojeza u ledja wrote:Nego, u Michiganu svi koji zele mogu izaci na primaries. Znaci, ne moras biti registrovani D ili R da bi glasao za njih. E sad, s obzirom da Demokrate nemaju razloga da izlaze na izbore danas, pitanje je koliko ce njih izaci da glasa za Republikance, i za kojeg kandidata bi glasali? S jedne strane, McCain se cini kao najbolji izbor za jednog Demokratu od onih anamo, ali s druge McCain bi bio najbolji protivkandidat demokratskom kandidatu, pa je mozda bolje nasuprot imati nekog poput Romneya ili Huckabeeja, za koje sigurno puno Demokrata ne bi glasalo.
- Hantraga
Al meni niko ne odgovori na moje?jeza u ledja wrote:Hantraga ti je odgovorio.danas wrote:pa to je upravo ono sto sam ja govorila za NH, a ti me napaojeza u ledja wrote:Nego, u Michiganu svi koji zele mogu izaci na primaries. Znaci, ne moras biti registrovani D ili R da bi glasao za njih. E sad, s obzirom da Demokrate nemaju razloga da izlaze na izbore danas, pitanje je koliko ce njih izaci da glasa za Republikance, i za kojeg kandidata bi glasali? S jedne strane, McCain se cini kao najbolji izbor za jednog Demokratu od onih anamo, ali s druge McCain bi bio najbolji protivkandidat demokratskom kandidatu, pa je mozda bolje nasuprot imati nekog poput Romneya ili Huckabeeja, za koje sigurno puno Demokrata ne bi glasalo.
- danas
govorila sam za mogucnost da neko (recimo republican kome je bitno samo da republican pobijedi, a nevazno mu je koji kandidat) u ovakvim situacijama moze izaci i glasati za po njegovom misljenju najgoreg kandidata u protivnickoj stranci. tako je neko iz NH mogao dati glas za hillary, samo da sjebe demokratskog protu-kandidata i time otvori put svojoj stranci (nebitno koji kandidat). ne kazem da se to masovno desavalo -- samo kazem da je teoretski lako moguce...Hantraga wrote:Kako mislis, pa u NH su demokrate imali obzir da izadju, jel su svi kandidati demokrata ucestvovali...danas wrote:pa to je upravo ono sto sam ja govorila za NH, a ti me napaojeza u ledja wrote:Nego, u Michiganu svi koji zele mogu izaci na primaries. Znaci, ne moras biti registrovani D ili R da bi glasao za njih. E sad, s obzirom da Demokrate nemaju razloga da izlaze na izbore danas, pitanje je koliko ce njih izaci da glasa za Republikance, i za kojeg kandidata bi glasali? S jedne strane, McCain se cini kao najbolji izbor za jednog Demokratu od onih anamo, ali s druge McCain bi bio najbolji protivkandidat demokratskom kandidatu, pa je mozda bolje nasuprot imati nekog poput Romneya ili Huckabeeja, za koje sigurno puno Demokrata ne bi glasalo.
No posto Demokrati neprave prajmaris u Micigenu, za koga ce sad Micigen Delegati glasat?
- jeza u ledja
Ispravka, Demokrati imaju prajmariz u Michiganu, ALI na listicima su samo imena Clinton, Kucinich, Gravel i Dodd. Delegati iz Michigana na konvenciji nece imati pravo glasa, mada se oni i dalje nadaju da ce stranka promjeniti misljenje (sto bi bilo pravo bezobrazno jer zbog ove odluke Obama i Edwards ne ucestvuju). Medjutim, mada sad ne izgleda tako, siguran sam dok dodje do konvencije jedan od kandidata na kraju odnjeti ubjedljivu pobjedu (Clinton ili Obama), pa ni ovi glasovi iz Michigana nece praviti neku razliku.Hantraga wrote: No posto Demokrati neprave prajmaris u Micigenu, za koga ce sad Micigen Delegati glasat?
Usput, isto ovo vazi i za Floridu, koja nosi mnogo vise boba. Dakle, delegati iz Michigana i Floride nece imati pravo glasa na konvenciji na ljeto.
- Hantraga
Ok to mi onda govori da se Obami i Edwardsu jebe za narodom Michigena i Floride...jeza u ledja wrote:Ispravka, Demokrati imaju prajmariz u Michiganu, ALI na listicima su samo imena Clinton, Kucinich, Gravel i Dodd. Delegati iz Michigana na konvenciji nece imati pravo glasa, mada se oni i dalje nadaju da ce stranka promjeniti misljenje (sto bi bilo pravo bezobrazno jer zbog ove odluke Obama i Edwards ne ucestvuju). Medjutim, mada sad ne izgleda tako, siguran sam dok dodje do konvencije jedan od kandidata na kraju odnjeti ubjedljivu pobjedu (Clinton ili Obama), pa ni ovi glasovi iz Michigana nece praviti neku razliku.Hantraga wrote: No posto Demokrati neprave prajmaris u Micigenu, za koga ce sad Micigen Delegati glasat?
Usput, isto ovo vazi i za Floridu, koja nosi mnogo vise boba. Dakle, delegati iz Michigana i Floride nece imati pravo glasa na konvenciji na ljeto.
Posto vasi delegati nece imati pravo glasa, onda se jebite, necemo vam ni dolaziti...
ovo je perfektan primjer zasto se u americi koristi electoral college, a ne popular vote...
Kad bi se racunao samo popular vote, kandidati bi samo obisli velike metropole sa najvecim brojem stanovnika, a one drzave koje su sa malom populacijom, nikad niko nebi ni posjecivao, niti bi one imale nekog uticaja...
- jeza u ledja
Ko kaze da posjecuju male drzave? Ne posjecuju oni ni mnogo vece, a kamo li sve male. Oni posjete Iowu, New Hampshire i South Carolina i to je to. Male drzave koje nisu rano u prajmariz niko ne posjecuje. Takodje, kada se vec izaberu kandidati, posjecuju se samo drzave u kojima imas sanse da pobjedis. Mislis da ce iko posjecivati Utah ili Wyoming, ili jedan Rhode Island ili Vermont? Hoce vraga. Cak sta vise, slabo posjecuju i najvece drzave: Californiju, Texas, New York. Ni jedni ni drugi tamo ne idu, jer se zna 'cije su' drzave. Gro para se potrosi na Floridu, Ohio i slicne swing drzave. I u parama je problem, samo u parama. Primaries pocinju u Iowi i NH zato sto su to male drzave i tamo se moze voditi intenzivna kampanja sa relativno malo para. Da to uradis u malo vecoj drzavi poput Michigana trebalo bi ti 5-6 puta vise novaca. Zato Obama i Edwards tamo ne idu i zato je uopste Dem Stranka kaznila Michigan i Floridu, jer su svojom odlukom htjeli natjerati kandidate da istresu jos bruku para na primaries.Hantraga wrote:Ok to mi onda govori da se Obami i Edwardsu jebe za narodom Michigena i Floride...jeza u ledja wrote:Ispravka, Demokrati imaju prajmariz u Michiganu, ALI na listicima su samo imena Clinton, Kucinich, Gravel i Dodd. Delegati iz Michigana na konvenciji nece imati pravo glasa, mada se oni i dalje nadaju da ce stranka promjeniti misljenje (sto bi bilo pravo bezobrazno jer zbog ove odluke Obama i Edwards ne ucestvuju). Medjutim, mada sad ne izgleda tako, siguran sam dok dodje do konvencije jedan od kandidata na kraju odnjeti ubjedljivu pobjedu (Clinton ili Obama), pa ni ovi glasovi iz Michigana nece praviti neku razliku.Hantraga wrote: No posto Demokrati neprave prajmaris u Micigenu, za koga ce sad Micigen Delegati glasat?
Posto vasi delegati nece imati pravo glasa, onda se jebite, necemo vam ni dolaziti...
ovo je perfektan primjer zasto se u americi koristi electoral college, a ne popular vote...
Kad bi se racunao samo popular vote, kandidati bi samo obisli velike metropole sa najvecim brojem stanovnika, a one drzave koje su sa malom populacijom, nikad niko nebi ni posjecivao, niti bi one imale nekog uticaja...
- jeza u ledja
Po rezultatima do sada prebrojanih glasova u Michiganu Romney je odnio pobjedu sa oko 39% boba, McCain je drugi sa oko 30%, Huckabee treci sa oko 15%.
Spekulise se da je Romneyu cinjenica da je rodjen u Michiganu i da je njegov otac bio nekad davno guverner te drzave donjela pobjedu.
Spekulise se da je Romneyu cinjenica da je rodjen u Michiganu i da je njegov otac bio nekad davno guverner te drzave donjela pobjedu.
- pitt
pa rekao sam ti i juce da ce tako biti i da ce to biti razlog. Medjutim "mediji" navode kako eto gradjani micigena vjeruju da ce Mittonja iskoristiti svoje VC skills da sacuva poslove u big three. jasta ce........jeza u ledja wrote:Po rezultatima do sada prebrojanih glasova u Michiganu Romney je odnio pobjedu sa oko 39% boba, McCain je drugi sa oko 30%, Huckabee treci sa oko 15%.
- pitt
a sreca njena sto Barak nije bio na ballotu
:D
Potentially troubling news for Clinton in Michigan 'win'
Posted: 09:00 AM ET
Clinton won less than a quarter of support from black voters.
(CNN) — Hillary Clinton faced a grim statistic in Michigan tonight, despite her primary "win" there: results revealed that she may have reason to worry about her grasp on the African-American vote.
The Michigan primary vote was essentially meaningless: the national party stripped the state of its delegates because it held its contest too early in the election season, and Clinton was the only major Democratic contender whose name appeared on the ballot.
Even so, roughly 70 percent of Michigan’s African-American voters — a group that makes up a quarter of Michigan’s Democratic electorate — did not cast their votes for Clinton, choosing the “uncommitted” option instead. Yet these voters weren’t uncommitted at all: in fact, according to CNN exit polls, they overwhelmingly favored Barack Obama, whose name did not appear on the ballot.
Had Obama’s name been on the Michigan ballot, CNN exit polls show that he would have won an overwhelming 73 percent of the African-American vote, in contrast to 22 percent who say they would have voted for Clinton under those circumstances. If South Carolina’s large African-American community votes as Michigan’s, Hillary may not be feeling much ‘southern hospitality’ in that state.
Potentially troubling news for Clinton in Michigan 'win'
Posted: 09:00 AM ET
Clinton won less than a quarter of support from black voters.
(CNN) — Hillary Clinton faced a grim statistic in Michigan tonight, despite her primary "win" there: results revealed that she may have reason to worry about her grasp on the African-American vote.
The Michigan primary vote was essentially meaningless: the national party stripped the state of its delegates because it held its contest too early in the election season, and Clinton was the only major Democratic contender whose name appeared on the ballot.
Even so, roughly 70 percent of Michigan’s African-American voters — a group that makes up a quarter of Michigan’s Democratic electorate — did not cast their votes for Clinton, choosing the “uncommitted” option instead. Yet these voters weren’t uncommitted at all: in fact, according to CNN exit polls, they overwhelmingly favored Barack Obama, whose name did not appear on the ballot.
Had Obama’s name been on the Michigan ballot, CNN exit polls show that he would have won an overwhelming 73 percent of the African-American vote, in contrast to 22 percent who say they would have voted for Clinton under those circumstances. If South Carolina’s large African-American community votes as Michigan’s, Hillary may not be feeling much ‘southern hospitality’ in that state.
- jeza u ledja
Dakle Romney je u Michiganu uzeo 22 delegatska boda, McCain samo 5, te Huckabee 1.
Trenutno stanje u GOP je:
Romney 46 boba
Huckabee 19
McCain 15
Thompson 6
Paul 2
Hunter 1
Giuliani 1
Next stop - South Carolina za Republikance, Nevada za Demokrate, u subotu. Sedam dana poslije toga Demokrate imaju prajmariz u SC. Mislim da ce ova drzava biti kljucna za obje trke.
Trenutno stanje u GOP je:
Romney 46 boba
Huckabee 19
McCain 15
Thompson 6
Paul 2
Hunter 1
Giuliani 1
Next stop - South Carolina za Republikance, Nevada za Demokrate, u subotu. Sedam dana poslije toga Demokrate imaju prajmariz u SC. Mislim da ce ova drzava biti kljucna za obje trke.