HI FI - BiH Audiofil

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
alanford78

#426 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by alanford78 »

oaza wrote:vozdra momci i divojke .. evo npokon sam nabasao i na forum o hifi tehnici i na nasm jeziku :-D ...
pa da odma predjemo na stvar... ej alanford .... kako si zadovoljem s tim tvojim Elacom imao sam priliku juce slusati elak 243 og vrlo su interesantno zvucali ... u lovu sam na moje sljedece zvucnike koje cu koristiti u mom homebio sistemu... dinamika i detalji su mi vrlo bitni posto ce tii zvucnici biti koristeni samo za film .. jer imam drugi stereo sistem za muziku
Posto ja svoje koristim samo u stereo mislim da ti dinamika i detalji nece puno pomoci jer stereo i surround je razlicita materija.Inace kod mene su u kucnom kinu od Teufel System 5 THX Select .Za moju konfiguraciju sam vise nego prezadovoljan i svaki euric koji sam ulozio ne zalim.

http://www.megatest.de/expertenWertung/ ... 8yNDkuY2Zt
http://www.teufel.de/THXsysteme/System- ... w=test#tab

Kazes da si BS 243 slusao evo ti jedan test pa prevedi sa google

http://www.stereoplay.de/Testbericht/El ... 17997.html

Inace sam po njemackim forumima cesto susrecao ljude koji dovode njih u kombinaciji

Front: Elac FS-249
Surround : Elac BS-243
Center: Elac CC-24
Pojacalo:Pioneer SC-LX71

pa su prezadovoljni mada za odabir konfiguracije utice mnogo faktora od kroja, visine , sirine, duzine sobe,razdaljine,ostale opreme itd i ne vrijedi sad pricati ovakvi ili onakvi su i budi 100 % siguran jedna te ista konfiguracija ce kod mene drukcije zvucati nego kod tebe.
Jos jedan savjet nemoj nikad da ti kojekakvi testovi budu referenca jer danas industrijski alibi je tako mocan da parama kupuju pozitivne ocjene i ishode testa, nego vec si uvijek postavi u glavi tvoje zelje i tvoja ocekivanja jer sta ti vrijede kojekakve frequncije koje nase uho i nemoze da uoci razliku ili sta ce mi ferari kad za put na posao je dovoljan Jugo 45 :-D .
Ocijeni svoj budzet i glavna referenca neka ti budu oci i usi i ako imas priliku uvijek sam pogledaj i poslusaj.
Samo nemoj da te zanese ona teorija da moras u kablove 20 % od ukupne investicije da investiras.Ako znas koji strani jezik njemacki/engleski pogledaj malo po svijetu pa ces da vidis koliko Voodoo maste je vezano za tu teoriju.
ako ti treba jos koji URL nije problem javi se

Evo ti jos nesto za Elac

http://www.elac.de/de/products/l240/pdf/fs249.pdf
lab3352 wrote:
izvinjavam se, svaka cast na ulozenom trudu ali provokacija je dosla sa druge strane posto sam svoje misljene kazao a kontra je bila ......
ali zaboravimo i nastavi dalje :thumbup:
Last edited by alanford78 on 10/12/2009 19:34, edited 1 time in total.
lab3352

#427 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

@Alan Ford: Sve je OK, nema problema ... Teufel home cinema System 9 THX Ultra 2je prošle godine bio proglasen za najbolji home cinema sound po Hi Fi Choice i dobio je odlicne ocjene ... Meni se nekako izgledom ne sviđa, mislim bas moras imati sobu za njega ...

Image

Image
oaza

#428 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by oaza »

he he alan..
napokon sam naletio na covjeka koji ima teufel THX... ja sam ti u Danskoj i stari sam poznavalac razni kombinacija ... sto se mene tice ja se potpuno skazem s tobom da zvuk za souround i za stereo su dva svijeta... zbog toga ja upravo i imam dva sistema...
stereo : Vienna Bethoven grand , Primare cd 31. primare a30.2 effekt pojacalo i primare pre 30 pred pojacalo...
souround: imam denona 3808.Oppo 83 bluray, benq w5000 projektor,da-lite platno itd ... posto sam prodao stare zvucnike za souround sam sam u lovu na novi sistem...

nesto od ovoga ce biti : MK 150 THX, ... Klipsch THX ULTRA sa kl-650 frontovima .... ili mozda Teufel 8 ultra ( malo sam gledao i na ovaj Selekt 2 ) ...
ali sto se tice teufela sam u velikoj dvoumici jer ga ovdje nigdje nije moguce cuti a u danskoj se tek probija polako kao brend... tako da je ono lutrija ali posto imaju onih 8 sedmica probni tako da im mozes vratiti mozda ga i probam posto je mnogo jeftini od ova druga dva navedena sistema...

dali poznajes M&K to su zvucnici koji se vode kao jedni od najboljih za souround i nalaze se u skoro svim mix studijima ... lucas film ih koristi vec decenijama... takodje i dizni i ostali veliki igraci na film sceni ... cista referanca...
bio sam i u kontaktu s jednim njemcom u vezi ovog Klipsch THX ultra sistema ali mi je malo preglomazan tako da nisam siguran da ce biti ta kombinacija...

kakav je zvuk ti tvoji teufela : interesuje me dinamika, jasnoca i cistoca tonova .... detaljnost itd... ( izvinjavam se na ovom mom tipkanju ali rijetko pisem na nasem)
vecinom sam na danskim i americko/engleskim forama
lab3352

#429 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

@ Oaza: Daj nam postavi koju sliku svoga sistema. Vidim da imas veoma fin sistem. Ja inace nisam ljubitelj slaganja opreme od samo jednog proizvođača, vise volim da mjesam opremu i to isprobavam :D . Vienna su odlicni zvučnici (kako cijenom, tako i kvalitetom). Moj neki plan za buducnost jeste samo da nabavim Dynaudio Confidence c2:

Image

a to sve na kraju bi trebalo da izgleda nesto kao ovo :D

Image

u kombinaciji s nekim McIntosh ampom i to je to ... Nemam nekih prevelikih zelja vise. Home cinema sistem mi je sada sasvim OK, sto se tice moje dnevne sobe. Nemam mogucnosti za neke projektore i tome slicno...

I ova sadasnja kombinacija (Dynaudio, Unison Research) mi je dovoljna i jos uzivam u tome ...

Lab3352
MA DAJ...

#430 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by MA DAJ... »

alanford,ti ucis polako ono sto nikada neces nauciti sta znaci pravi izvorni zvuk...ali ipak da te ne odvracam od tvojih svacanja oko sterea,samo ti nastavi...

http://www.soundstage.com/revequip/nordost_valkyrja.htm

nadam se da si cuo za ovaj list..evo ti link i pazljivo ga prostudiraj...cisto sumnjam da su ovi podkupljivi kako ti tvrdis sa nekom teorom o potkupljivanju sa ciljom lobiranja za neku firmu...

http://www.stereophile.com/

http://www.nordost.com/

ako ti nije sta jasno u vezi audiofil zajebancije,samo pitaj...ne treba te sta biti stid...
evo da te ja prvi pitam,da li ti je poznat ucinak kugli na stereo komponente?ej,ali bez guglanja,molit cu lijepo

i jos nesto za kraj,

ima li igdje taj povoljan multikultivator na vidiku?
oaza

#431 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by oaza »

hej lab3352

ti Dynaudio Confidence c2 su danski zvucnici tako da ih ovdje kod mene ima u dosta hifi shopova tako da sam imao priliku da i cujem mnogo puta i nji i model veci od nji... dizajn im je specifican ali zvuk je izvrstan ... bas sam prije nekoliko dana vidio jedan set bio je priblizno snizen kao demo skoró pola cjene...sto se tice fotki mojih sistema moracu to malo da islikam i da stavim tu na forum...
pozdrav
lab3352

#432 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

@Oaza: Znam da su danski, jer imam Dyaudio Contour 1.4s s Unison Research ampom i Rega kablovima (transport je u tijeku nabavke, sada imam neki "no name"). Slusao sam Confidence 1 i Confidence 2 u Frankfurtu u jednom shopu i pravo mi se sviđaju. Inace sam imao B&W 804, ali sam se kanio tog zvuka prije par godina. Slusao sam i B&W 801 u kombinaciji s T&A ampom i Accuphase, koji su bili odlicni, ali moja dnevna soba ne dozvoljava vise eksperimenata s velikim zvučnicima. Tako da sam ti ja sada "zaljubljen" u Dynaudio zvuk i zelja mi je da imam Confidence 2 (conf 1 nisu nesto extra bolji od mojih Contour 1.4 iako su duplo skuplji - 4800E cijena prosli mjesec u Frankfurtu vidio) ... Ali za sada sam OK sto se tice setupa, samo da ga uklopim s jednim dobrim transportom i to je to ... za narednih par godina, pa onda idemo dalje :lol: :lol: :lol: ... a kraj je, hmmmmmmmm, veoma daleko :run: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Lab3352
alanford78

#433 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by alanford78 »

MA DAJ... wrote:alanford,ti ucis polako ono sto nikada neces nauciti sta znaci pravi izvorni zvuk...ali ipak da te ne odvracam od tvojih svacanja oko sterea,samo ti nastavi...

nadam se da si cuo za ovaj list..evo ti link i pazljivo ga prostudiraj...cisto sumnjam da su ovi podkupljivi kako ti tvrdis sa nekom teorom o potkupljivanju sa ciljom lobiranja za neku firmu...

ako ti nije sta jasno u vezi audiofil zajebancije,samo pitaj...ne treba te sta biti stid...
evo da te ja prvi pitam,da li ti je poznat ucinak kugli na stereo komponente?ej,ali bez guglanja,molit cu lijepo

i jos nesto za kraj,

lab3352 wrote:Iako sam rekao sebi da se vise necu mjesati ovdje oko bilo čega, ali moram ... ipak sam ja ovo postavio i dosta radio na ovom topicu. Zato Vas molim obojcu da uradite i odslusate neki chill out cd ... :D ... ovo je tema da se hvalimo sta imamo i sta bi zeljeli da imamo, a ne da pametujemo jedni drugima sta je dobro, a sta nije ... Hedonizam do kraja! :thumbup:

Uzivajte

Lab3352
I pored ove istinske molbe i lab3352-og prijedloga ti se opet pravis frajer i pametnjakovic ali kako vidim nije nikakvo cudo od tebe jer i sa Radoje i Nexe si se bio zakacio na pocetku pa ljudi otvorise novi podforum pa si im utekao sa svojim biserima. A i Zoom ti je uputio javnu opomenu radi tvog nacina ponasanja sto znaci da to pokazuje taj tvoj karakter. Ti jednostavno nemas respekta prema drugima i kontas kao da si sveznalica koji je sa svojom opremom za potragom za zlatnim gralom i pri tome gazis principe drugih i njihova razmisljanja.

Sta ti treba da znaci da ""ucis polako ono sto nikada neces nauciti sta znaci pravi izvorni zvuk"" da li ti to zakljucujes na osnovu opreme pa ti to kao da bi stavio akcenat na svoju skupu opremu i svoje skupe kablove ( voden logikom da su mrak i da svi drugi to govore :? ) podcjenujes druge koji su ispod tvog nivoa i ocitajes lekcije kako ko i kako ce sta nauciti.
Nesto kontam zasto si se navukao na mene pa sve dolazim do zakljucka da je to samo zbog teorije kabla. Znaci ja ako se neslazem sa tvojom ideologijom da trebam 20 % investirati u kablove i da meni netrebaju zadnja 2-3 metra kabla po 2000 € tako da nebi industrija zadovoljna trljala ruke zato sto je nasla jos jednog glupana, treba po tvom nacinu razmisljanja da se stidim i ako mi nije nesto jasno da tebe pitam.

Postavljas pitanje i bez da dopustis vremena drugoj strani da ti odgovori ubacujes taj svoj neki sarkazam i time zatvaras sve mogucnosti za daljnu raspravu.
Sta ti znaci ""evo da te ja pitam"" ili bolje receno ko ti daje pravo da ti samnom pravis Kviskoteku i dali si ti to novi Lazo Goluza a ja neka osoba A B C pa da me ispitujes a kako sam primjetio to si pokusao i kod drugih. Mislis da ja nebi volio normalno da malo prodiskutujemo o 1/f Rauschen -Roza rauschen((kako kazes bez goglija)), Bassu Peak Managementu, Timbru Matchingu i jos nekim drugim stvarima o kojima i ja nesto znam mada nisam sveznalica kao ti.Zato sam ovdje i dosao i lijepo se predstavio i vrlo lijepo primljen od Lab-a i dr.Ali samo ovaj tvoj divljacki cinizam i nacin pristupanja jednostavno mi zgadi daljnu aktivnost.

Postavljas nekakve ultimatume bez goglanja?? Da li je tebi jasno da ima ljudi koji su negdje daleko i mozda rodzeni tamo tako da nemaju pristup rijecima kao ti sveznalica pa Internet upotrebljavaju za te svrhe, ili ti znas sta je npr.du Depp. Mozda imas pojma o komponetama ali takav kakav si pun sebe nemas jednostavno obraza i kulture.

i jos nesto za kraj,

takav sa tvojim cinizmom i sakrazmom u reali bi ti facu razlupo bez puno predmisljanja ali ovako cemo ipak dzentlimenski.
____________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________
Lab3352 wrote:
izvinjavam ti se jos jedanput i zadnji put i potpuno cijenim tvoj rad i trud. Sa velikim postovanjem

Oaza wrote:
i nakon 5 godina jos uvijek me fasciniraju mada su to sada boxe u nekom low segmentu. Treba samo napomenuti da je Teufel prva njemacka firma koja je dobila THX lizenzu sto mozda govori o kvaliteti Teufela a poznavajuci zahtjevnost Sprocket Systems Studia i njihove standarde.
Pozabavi se jos http://www.nubert.de/. Ako se odlucis za Teufel THX kontaj da bi bilo preporucljivo A/V Receiver sa THX licencom tako da bi uzivao tu kvalitetu mada i bez ide ali se osjeti razlika ..

Pozdrav
lab3352

#434 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

@AlanFord78: Kao sto sam prije rekao nemas razloga za izvinjavanje. Moj savijet, samo ukljuci IGNORE, kao sto sam ja uradio i bice sve OK. Nije ovo neka škola ovdje, sta i kako biti audiofil, vec mjesto za uzivanje i ako nekome treba neki savijet, tu smo ... Ja imam cvijece pored svojih zvucnika i problema s kablovima, ali iskreno me BK :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: , jer uzivam u svakom tonu koji izađe iz mojeg sistema ... To je bitno, sve ostalo je pametovanje :mrgreen: ... Zato, samo IGNORE ...

Prije nekoliko mjeseci sam supruzi kupio iPod 80GB, a u posljednje vrijeme vidim da svi (nije vise većina) imaju uređaje koji polako iPod uvode u hi fi svijet. Tu je, prema svim ocjenama, najbolja Wadia iPod dock, dok Chord naravno po starom obicaju ima najskuplji dock (oko 12.000USD :-) :-) :-) :-) :-) :-) )

Image
Image
Image

Ja iskreno jos nisam spajao iPod na svoj sistem, niti imam tu zelju. Nekako mi se to neuklapa u pricu. Je li neko od Vas imao priliku da spaja iPod na svoj hi fi sistem i ako jeste kako je zvucalo?

Lab3352
oaza

#435 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by oaza »

ako su ti pjesme ripane u FLAC formatu zvuk je prilicno dobar... sto se tive vuka sa mp3 filova moras ocekivati da ces izgubiti neke detalje jer je snimak obicno oko 190 ako si sretan bice 254 ali to je daleko od zvuka na CD-u... ali ono za svakodnevno slusanje gdje nisi u lovu na sve detalje je ok... ja imam moj iphon/ipod konektovan s denon doking station ... oo sto je najinteressantnije je to da imas sav displaj na tv vrlo prakticno
lab3352

#436 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Evo za sve ljubitelje hi fi zvuka, svi ovogodišnji brojevi odličnog Stereophile Magazine u pdf formatu, veoma dobro za uživati u čitanju s monitora kada nema sta drugo da se radi:

http://avaxhome.ws/magazines/stereophil ... ction.html

Image

Lab3352
NIN

#437 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by NIN »

Samo da se javim svom drugu @Lab3352i da kazem da su zvucnici legli! Osim dva JBL L880 tornja uzeo sam i JBL ES 250P woofer, ono da se dobije malo dubine jel'. :D Takodjer, komponente su povezane AudioQuest RCA kablovima. Zvuk je neuporediv sa dosadasnjim koji je bio temeljen na Technicsu 950 sa stereo Bose Acoustimas-om (ne znam koji je tacno model, uglavnom je stereo sa dva para malih zvucnika i jednim aktivnim wooferom). Osposobio sam, mada samo nakratko, i onaj Technicsov gramofon i imam jedno pitanje vezano za ovaj domen. Naime, kada direktno spojim gramofon na Sony 2400ES signal je dosta slab, ono cuje se ali nije to ni blizu CD reprodukciji. S druge strane, kada signal pojacam predpojacalom onda mi signal postane prejak sto za posljedicu ima znatno distorziran zvuk. Doduse, i nisam nesto bio sa vremenom da se detaljnije pozabavim sa ovim. Nego, sta konkretno predlazes sto se ovoga tice?

Blu-ray reprodukcija zvuka sa Sony BDP550 povezana AudioQuest HDMI kablovima je fantasticna, barem mom uhu i mojim ocekivanjima. O blu-ray reprodukciji slike na Sony KDL46V400 ne trebam ni trositi rijeci - nesto sto se mora dozivjeti, naravno, uz dobru kapljicu vina jel'. :)

Posto vidim da ste par postova iznad izlistavali svoje blu-ray kolekcije onda da se i ja pohvalim sa sljedecim (bez filmova)

• Planet Earth (obavezno za svaciju blu-ray kolekciju),
• Blue Planet
• Galapagos,
• Baraka,
• Journey to the Edge of Universe,
• David Gilmour – koncert,
• Incubus – koncert,
• Dave Matthews – koncert,

i jos nekoliko kojih se sada ne mogu sjetiti. U planu je serija Rome, trilogija Gospodara prstenova (cim izadje), tri sezone The Universe sa Historyja i jos mnogo toga samo da finansije budu kako treba. :D

Postavim par fotki prvom prilikom. I hvala na trudu i tehnickoj podrsci! :thumbup:
lab3352

#438 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

@NIN: Drago mi sto cujem da si zadovoljan prijedlogom za JBL i da ti se sviđa izbor. Hajde cim budes u prilici uradi koju fotografiju da vidimo kako to izgleda sada kada je sve postavljeno!

Čestitam i nadam se da uživaš punim plućima (i očima i ušima :mrgreen: ) ... Nadam se da postavka izgleda nesto slicno ovome :D

Image

Lab3352
ja71

#439 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by ja71 »

MA DAJ... wrote:alanford,ti ucis polako ono sto nikada neces nauciti sta znaci pravi izvorni zvuk...ali ipak da te ne odvracam od tvojih svacanja oko sterea,samo ti nastavi...

i jos nesto za kraj,

Jesi li ti ikad pokusao razaznati razliku izmedju zvucnickih kablova a da ne znas koji je prikljucen.
To se zove slijepi test i inace je naucno priznata metoda kod. npr. testiranja lijekova.

Nazalost svi smo mi skloni sugestiji.
Svi mi (necu reci audiofili posto je to u medjuvremenu za mene postalo tako otrcano)
smo citali neku HiFi literaturu punu kojekakvih reklama za sve i svasta.
Ili imamo prijatelje koji su takodje audiofili i koji furaju svaki fazon.
Mislim da je svako na pocetku svoje "audiofilske karijere" sebi postavio pitanje:;
kako drugi cuju tako male razlike a ja ih ne cujem.
Zelimo biti dio necega sto se zove audiofilizam.
I zato padamo pod uticaj.
Pitanje je koliko smo spremni da to sebi priznamo.

Upravo da bi takav uticaj iskljucio koristis slijepi test.
Znaci zamolis nekog prijatelja da ti mijenja kablove,
ti ne znas koji su prikljuceni i pokusavas odgonetnunti koji su prikljuceni.

Mislim da ce to i najzagrizenije audiofile osvijestiti da udju u "tajnu" zvuka kablova.
Trebas od 20 pokusaja 17 puta pogodit, da bi bilo statistiski ispravno da se ne radi da si slucajno pogodio.

Inace zvuk kabla za zvucnike nema nikakvu elektrotehnbicku osnovu, osim ako se nopr. ne radi o vrlo tankim i vrlo dugim kablovima, ili su npr. namotani. Za normalne prilike od recimo 2x3m dovoljan je najobicniji kabal od 2,5m² prosjeka.
Nikakva mjerenja ne pokazuju odstupanje od onoga sto ti zoves "pravi izvorni zvuk" a nadam se da pod time podrazumijevas sto manje izoblicenje zvuka (oodnosno gubtike), u nasem slucaju izmedju pojacala i zvucnika.

Zato: slijepi test, jer on iskljucuje sve ostale uticaje i koncentrise se samo na ono sto se testira.
U nasem slucaju sluh onoga koji slusa (i vjeruje u zvuk zvucnickog kabla).

Razmisli malo: kablovi su najjeftiniji u proizvodnji.

Medjutim kod nekih interkonekta stvarno postoji razlika u zvuku.
Ali tu se radi o tome da se u interkonekte ugrade mali otpornici i kondenzatori tako da onda ti kablovi "smeksaju".
Ali to je upravo primjer suprotnosti od onoga sto ti zoves "pravi izvorni zvuk" jer takvi kablovi izoblicavaju zvuk.
U stvari djeluju kao mali ekvilajzeri (ono sto svaki audiofil mrzi).
Osim toga takvim kablovima se uglavnom "pegalaju" nedostaci drugih komponenti, npr. zvucnici daju previse visokih.

Ja licno nemam problema sa neistomisljenicima po pitanju zvuka:
npr. @oaza kaze da mu je bitan "dinamican zvuk sa puno detalja".
Ja sam imao Focal Chorus 707S koji tako zvuci.
Medjutim imam problema sa ljudima koji kazu da cuju zvuk kabla sto nije nicim dokazivo (zato je plod maste)

Za kraj jos malo o slijepom testu: kod testiranja lijekova se npr. prave 2 grupe pacijenata
Prvoj grupi se daje placebo (izgleda kao pravi lijek ali bez supstance koja lijeci)
a drugoj pravi lijek. Interesantno je posmatrati da u prvoj grupi nekima bude bolje.
Zato se pravi ucinak lijeka tek moze vidjeti u usporedbi sa drugom grupom.

Na vikipediji ima na jedino na sprskom (PAZI cirilica) vrlo kratak artikel o placebu.
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B0%D1%82

Nazalost nista o slijepom testu na "nasim" jezicima
oaza

#440 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by oaza »

ovo je stvarno super ... gdje god da covjek ode na bilo koji forum da se zakaci prica se uvijek nekad rasplamsa na kablovima ,bio to danski,norveski ,engleski ,usa ili evo nasi forumi... i uvijek je ista prica

neko cuje razliku u kablovima
nekoje cuje ali nece da prizna
neko je necuje ali se pravi da je cuje
a neko opet pokusava da nadze sam sebe u svemu tome..

i ko je tu sad u pravu da li je "koka ili jaje starije" ja licno vise paznje posvecujem razlici zvuka samih zvucnih kutija... i u ovom mom hobiju sam ih promjenio mnogo .u pocetku je to sve zvucalo slicno gotovo isto zvuk je bio zvuk a muzika muzika... uopste mi je bilo neshvatljivo u mojim mladjim danima da uopste postoji neka razlika tu... sto moj jedan jaran kaze "daj ba oaza oladi malo svaki sviraju sta jos hoces" :) ... ali vremenom covjek dobije neko iskustvo zna sta treba da slusa . znao na koje detalje da obrati paznju.. ima neka ocekivanja i predrasude ... mnogo vece iskustvo ...( isto kao s vinom ako nisi neki ljubitelj vina svako ti je isto neko gorko , neko blago ali sve je to vino... kad malo vise znas kakv ukus zelis i na sto da obratis paznju onda pocnes da cjenis dobru flasu Amaronea u odnosu naneko jeftino iz super markeda)
upravo zato sad kad trazim nove zvucnike kao sto je trenutno situacija moje potrage za ultimativnim zvukom koga kucnog kina... imam neke parametre... imao sam priliku u zadnjih evo mjesec dana da donesem kuci najmanje 8-9 razlicitih marki zvucnika .. i cesto sam imao priliku da imam nekad i 2-3 para u isto vrijem kuci... i upravo zbog ti nekih nasih predrasuda sam cesto molio prijatelja ili zenu da promjeni signal s jedni na druge.. slijepi test..i mogu reci da u vecini slucajeva covjek vrlo brzo cuje dali je to to .. pogotovo kad imas mogucnost da usporedis s necim drugim... to je i dovelo do toga da sam definitivno konstatovao da zvuk koji zelim da imam na mome stereo set opu je daleko od zvuka koji zelim da imam na souround setopu...jer sve to sto je bar sto se mene licno tice prednos zvuka moga stereo setopa je fakticki negativa souround film zvuka...
NIN

#441 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by NIN »

Jeste vala zapeli za te kablove, cudo jedno... :lol: nego, evo nesto konkretno:
NIN wrote:...kada direktno spojim gramofon na Sony 2400ES signal je dosta slab, ono cuje se ali nije to ni blizu CD reprodukciji. S druge strane, kada signal pojacam predpojacalom onda mi signal postane prejak sto za posljedicu ima znatno distorziran zvuk?
Dakle, gramofon je Technics SL-B3, a predpojacalo je TCC TC-750 Audiophile Phono Preamp. Koristim AQ G-Snake RCA kablove. :D I da, gramofon spajam na phono ulaz.

U cemu grijesim?
ja71

#442 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by ja71 »

@NIN
Mislim da treba ovako:

1. Mogucnost
Gramofon BEZ gramofonskog predpojacala direktno na PHONO ulaz

2. Mogucnost
Gramofon na gramofonsko predpojacalo. Odatle na neki High Level ulaz, svejedno je je li CD, Tuner, Tape itd.
Ali niposto na Phono !

Ja sam doduse gramofon zadnji put prije 15-tak godina prikljucivao, neznam koliko sam kompetentan :-)
ja71

#443 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by ja71 »

oaza wrote: neko cuje razliku u kablovima
nekoje cuje ali nece da prizna
neko je necuje ali se pravi da je cuje
a neko opet pokusava da nadze sam sebe u svemu tome..
Naravno da svako moze da tvrdi sta hoce.
Ali je pitanje da li postoji diskrepanca izmedju onoga sto tvrdi i onoga sto cuje.
Zato ponavljam: slijepi test

Mislim da nije problem da neko se pravi da cuje razliku.
Mislim da ti ljudi sebi umisljaju da cuju razliku. A to je naravno moguce dok
znaju koji su kablovi prikljuceni.

oaza wrote: i ko je tu sad u pravu da li je "koka ili jaje starije" ja licno vise paznje posvecujem razlici zvuka samih zvucnih kutija... i u ovom mom hobiju sam ih promjenio mnogo .
nikakvo cudo, kutije je najteze napraviti da zvuce dobro (neutralno)
najveca sprega je izmedju kutija i prostora a odmah iza nje je sprega izmedju kutija i pojacala.
kutije imaju najveci uticaj na zvuk.
oaza wrote: u pocetku je to sve zvucalo slicno gotovo isto zvuk je bio zvuk a muzika muzika... uopste mi je bilo neshvatljivo u mojim mladjim danima da uopste postoji neka razlika tu...
sluh se da istrenirati
oaza wrote: sto moj jedan jaran kaze "daj ba oaza oladi malo svaki sviraju sta jos hoces" :) ... ali vremenom covjek dobije neko iskustvo zna sta treba da slusa . znao na koje detalje da obrati paznju.. ima neka ocekivanja i predrasude ... mnogo vece iskustvo ...
( isto kao s vinom ako nisi neki ljubitelj vina svako ti je isto neko gorko , neko blago ali sve je to vino... kad malo vise znas kakv ukus zelis i na sto da obratis paznju onda pocnes da cjenis dobru flasu Amaronea u odnosu naneko jeftino iz super markeda)
upravo zato sad kad trazim nove zvucnike kao sto je trenutno situacija moje potrage za ultimativnim zvukom koga kucnog kina... imam neke parametre... imao sam priliku u zadnjih evo mjesec dana da donesem kuci najmanje 8-9 razlicitih marki zvucnika .. i cesto sam imao priliku da imam nekad i 2-3 para u isto vrijem kuci... i upravo zbog ti nekih nasih predrasuda sam cesto molio prijatelja ili zenu da promjeni signal s jedni na druge.. slijepi test..i mogu reci da u vecini slucajeva covjek vrlo brzo cuje dali je to to .. pogotovo kad imas mogucnost da usporedis s necim drugim... to je i dovelo do toga da sam definitivno konstatovao da zvuk koji zelim da imam na mome stereo set opu je daleko od zvuka koji zelim da imam na souround setopu...jer sve to sto je bar sto se mene licno tice prednos zvuka moga stereo setopa je fakticki negativa souround film zvuka...
jos u proslom postu sam rekao da nemam problema sa razlicitim ukusima.
jedino mi smeta kad neko prvo samog sebe laze.

Dobro je da si pomenuo to sa vinom.
Pravili su ljudi slijepe testove i sa vinom.
Prvo puste "strucnjake" za vino da se raspricaju o porijeklu, godistu i sorti.
i onda im ponude dvije case a da ne znaju u kojoj je jeftino vino a u kojoj skupo.
i pokazalo se da je vrlo mali broj pravih strucnjaka.

paralela sa kablovima je jasna

-----------------------------------------

puno se ja "napametova".
Obecajem da cu za par dana napisati izvjestaj sa zadnjeg HiFi sajma koji sam posjetio prije nekih 10-tak dana.
uglavnom je bio High End, nista ispod 10000 Ojra u kompletu, ali o tom potom :-)
u frci sam sa vremenom zadnjih dana
lab3352

#444 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Uh, to cekam ... da vidimo slike s sajma ... Pozdrav svima, imao sam posla, pa me nije bilo ovdje. A vidim da se prica pravo raširila oko kablova(pro and contra) ...

Ja sam i dalje stajalista da u ovom hobiju treba uzivati i da svako po sebi pravi sistem i govori da li mu je uredu ili ne? Ostalo da li su ovi ili oni kablovi OK s tim i tim pojacalom ili zvucnicima, mislim da nije bitno. Po meni ta prica oko kablova igra neku ulogu nekim veoma high end sistemima, sve ispod je samo subjektivno razmišljanje ...

Ali dodavanje vina uz slusanje nekog albuma na finom sistemu, eh to je prica ... ja cu je pricati veceras :D :D :D ... dolazi ekipa, imam fin karton vina Chaetau Court Les Muts i uz Miles Davis "Bitches Brew" veceras poceti jedno druženje i uživanje (za gledanje ide Diana Krall "Live In Rio" blu ray, pa onda Mike Stern Trio "Live In Paris")

Cujemo se
Lab3352
dr.Gonzo

#445 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by dr.Gonzo »

Ali dodavanje vina uz slusanje nekog albuma na finom sistemu, eh to je prica ... ja cu je pricati veceras ... dolazi ekipa, imam fin karton vina Chaetau Court Les Muts i uz Miles Davis "Bitches Brew" veceras poceti jedno druženje i uživanje (za gledanje ide Diana Krall "Live In Rio" blu ray, pa onda Mike Stern Trio "Live In Paris")
Mene zanima kako uspjevas kombinovati drustvo i ostale vidove uzivanja koje si ovdje naveo? Da bih potpuno uzivao u muzici, nekom koncertu, pa cak i vinu, moram biti koncentrisan na to. Prepustiti se. Za mene to ne ide u drustvu, jer drustvo zahtjeva aktivno ucesce i paznju.
U dobrom drustvu su culna zadovoljstva od manjeg znacaja.
lab3352

#446 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Razni ljudi, razni načini uzivanja:

Ali ide nekako ovako (nas troje bude):
- prvo se otvori jedna boca vina, dok svira neki neobavezni CD, pa se prica o vinu
- onda nakon price o vinu, prelazimo na gledanje nekog koncerta, pa se o njemu prica nakon gledanja
- vino i dalje ide
- pa onda slusamo muziku, pa komentarisemo o muzici, o detaljima, o zvuku, o produkciji (tacnije preseravamo, da budem iskren :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )
- vino i dalje ide
- onda se oko 04-05h ujutro raziđemo i bude super.

:D

Nadam se da sam uspio samo malo da priblizim na koji nacin uzivam. Tvoj recept primjenjujem i nije los ponekada, ali biti sam covjek u sobi često nije bas dobra stvar ;-) ...
dr.Gonzo

#447 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by dr.Gonzo »

Ma dobro, na kraju sve zavisi od drustva. Lijepo je sto si nasao jos ljudi koji dijele iste strasti...
oaza

#448 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by oaza »

he he lab a kad se slusa hanka,saban i ceca... to je garant poslije ti 5-6 ujutro... moras si dati i malo oduska :wink: .... nemora sve biti ozbilja... poslije nekoliko flasa vina fini tonovi i prefinjenost zvuka se mjenjaju u ..... :-D ...
lab3352

#449 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ... da, pretvaraju se u opšte ludilo ... na svu sreću žena i dijete spavaju snom pravednika, pa i ne čuju cajke ... :lol: :lol: :lol: :run: Odličan!
lab3352

#450 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Ovo je kraj price o zvucniku ove godine :mrgreen: :

Novi Dynaudio Consequence Ultimate Edition

Technical Specifications
Sensitivity (2.83 V/1 m) 85 dB
IEC Long Term Power Handling > 400 W
Impedance 4 Ohms
Frequency Response (+/- 3 dB)) 17 Hz – 30 kHz
Crossover Frequencies 800 Hz / 1400 Hz / 2700 Hz / 15000 Hz
System Five-way speaker