gitara&gitaristi

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply

moj izbor

fender
85
43%
gibson
67
34%
ostalo
48
24%

Total votes: 200

tatoo

#426 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

fwh wrote:Koliko to "nije puno para", ako nije tajna?

Ja sam ljetos kupio neki ST model marke Harley Benton - (nisam fan LP) sa torbom, stalkom, pojačalom od 20W, remenom, štimerom i još nekom sićom - sa šipingom, carinom i PDV-om oko 300KM... Onako samo da uporedim...

Evo i sličice mojih instrumenata i ozvučenja - sve HOME EDITION, ne nastupam nigdje svakako...

Image
Lijepo izgleda. Nema veze nastupas li, to je super hobi. Za LP pp poslan.
Frtalj_Duše

#427 Re: gitara&gitaristi

Post by Frtalj_Duše »

Planiram uskoro nabaviti opremu za home studio pa me zanima sta bi mi sve od opreme trebalo, neki savjeti, prijedlozi bio bih zahvalan. Vec sam napravio listu opreme i znam koja mi treba, ali da chekiram da slucajno neko od vas ima iskustva sa snimanjem kuci, pa ako ima da napise koju ;)
kojeime

#428 Re: gitara&gitaristi

Post by kojeime »

Frtalj_Duše wrote:Planiram uskoro nabaviti opremu za home studio pa me zanima sta bi mi sve od opreme trebalo, neki savjeti, prijedlozi bio bih zahvalan. Vec sam napravio listu opreme i znam koja mi treba, ali da chekiram da slucajno neko od vas ima iskustva sa snimanjem kuci, pa ako ima da napise koju ;)
Pazi kod zvucnih kartica. Neke imaju lose drajvere pa ne rade kako treba. Neke zahtijevaju ASIO drajvere. I pazi da ti softver podrzava ASIO drajvere inace mozes imati problem. Na primjer, kartica ti daje 4 izlaza (kanala) kroz USB, a ti mozes koristiti samo dva jer ili su uz karticu dosli losi drajvere ili kada stavis ASIO4ALL drajvere, softver ti ih ne podrzava (recimo Audacity iako je spreman za ASIO, nema ASIO drajvere zbog problema patenta, Audacity je open source, a ASIO je patentovan od Steinberga pa tvorci Audacityja ne smiju staviti ASIO drajvere u program). Nada je da ce Steinberg proglasiti ASIO otvorenim, ali za sada ako moras koristiti ASIO drajvere ne mozes onda raditi sa Audacityjem, ili moras kompajlirati Audacity sa ASIO drajverima (za licnu upotrebu to je legalno) ali moras znati programiranje da bi to uradio.

Najcesce uz zvucne kartice (ADC) dodje Steinbergov Cubase LE ili slican softver koji je dovoljan za kucni studio, podrzava visekanalno snimanje, efekte, VST instrumente, MIDI instrumente i kontrolere, a podrzava ASIO drajvere. Ako ne dodje taj softver, onda se osiguraj da softver koji koristis ili koji ti dodje uz karticu i drajveri za karticu rade kako treba i jedni sa drugim i sa tvojim racunarom. U suprotnom si u belaju. Ili ces imati problema pri snimanju ili ces platiti karticu, a neces moci koristiti sve njene funkcije.

Osiguraj se od buke, to jeste da ti ventilatori racunara (nadam se da ces korisititi laptop, tisi je od desktopa) kao i buka iz vana, iz komsiluka, od ukucana, itd. ne pravi probleme. Zatim, pazi da ti soba nije previse prazna da ne odzvanja i da se zvuk ne odbija od zidove pa smeta kada snimas mikrofonom. Deke preko zidova to rjesavaju :)

Racunar na kojem ces snimati, da bi imao sto manju latenciju i da ne bi bilo nepredvijenih zastoja i klikova u audio materijalu, trebas prilagoditi audio snimanju. To znaci iskljuciti sve procese i programe koji nisu neophodni. Prebaci windowse na mod koji iskljucuje sve sve lijepe izglede menija i slicno, dakle preioritet je funkcija, ne izgled. Iskopcaj ga sa interneta, ugasi antivirusne programe, screen savere, pozadine, sve sistemske procese koji nisu neophodni. U power planu iskljuci sve, promjene svjetoce ekrana, sleep i hibernate mod, zaustavljanje diska, sve iskljuci. Iskljuci automatsko preoznavanje greska i slanje raporta pri radu windowsa. Imas na internetu uputstva koje procese i kako iskljuciti da bez problema radis, a da ne dovedes racunar u nestabilno stanje. I ako imas 4 jezgre procesor i jedno 8 GB RAM to je lijepo, ali da barem imas 2 jezgreni procesor i 4 GB RAM-a. Najbolje da imas racunar samo za audio rad, dakle ,bez igrica, internet browsera, office programa i raznih drugih programa, ali ako nemas, vec koristis racunar "opste prakse". prilagodi ga kako sam napisao. Ukucaj u Google nesto kao PC tweak for audio recording ili slicno pa citaj.

Dodji do ovih knjiga (kupi ili pronadji u bespucima interneta):

http://www.nostarch.com/audacity.htm - Osim sto pise kako se radi u Audacityju ima dobro objasnjeno sta i zasto treba ili ne treba u kucnom studiju, kako se sta radi, itd. Super knjiga.

Ili na primjer: http://www.recordingreview.com/killerhomerecording/

Ili ukucaj u Google home recording books ili PDF books ili slicno ili samo home recording (ovo pogledaj i na youtube-u, tu mozes vidjeti testove opreme koji mislis kupovati, na primjer kako zvuce mikrofoni, kako rade zvucne kartice koje planiras kupiti, itd.) pa ces naici na mnogo literature. Neka je besplatna, neka se placa, neka je bolja neka losija, ali vec ces se snaci.

Sretno.
kojeime

#429 Re: gitara&gitaristi

Post by kojeime »

Frtalj_Duše

#430 Re: gitara&gitaristi

Post by Frtalj_Duše »

@kojeime

Hvala ti kralju! :thumbup:
Rock n rolla

#431 Re: gitara&gitaristi

Post by Rock n rolla »

tatoo wrote:
fwh wrote:Koliko to "nije puno para", ako nije tajna?

Ja sam ljetos kupio neki ST model marke Harley Benton - (nisam fan LP) sa torbom, stalkom, pojačalom od 20W, remenom, štimerom i još nekom sićom - sa šipingom, carinom i PDV-om oko 300KM... Onako samo da uporedim...

Evo i sličice mojih instrumenata i ozvučenja - sve HOME EDITION, ne nastupam nigdje svakako...

Image
Lijepo izgleda. Nema veze nastupas li, to je super hobi. Za LP pp poslan.
i kod mene ista bentonka samo skroz bjela, solidna gitara za pochetnika, meni zanimljivo na guitar rigu chachkat efekte i ucit osnove. moja 250 na piku bila, sve u svemu zadovoljan sam sa njom za pocetak dok ne uzmem kakvu holow body elektricnu il kakog les-a
kojeime

#432 Re: gitara&gitaristi

Post by kojeime »

I ja sam prije neki dan kupio pocetnicki komplet. Doduse, nije kit (sve od jednog proizvodjaca u jednoj kutiji) vec kupovao pojedinacno. Gitara Jay Turser JT300 (kopija Stratocastera, tremolo, 3 single coil pickapa, volume i 2 tone potenciometra), pojacalo Randall 10W Kirk Hammett signature (sto nista ne znaci, necete dobiti zvuk Metallice, sto meni i odgovara jer ja sam vise blueser, ali lijepo zvuci :)), i sitnice (kabl, stimer, torba, kais, trzalice). Nije jeftino kao kit, kostalo me je oko 550 KM.

Gitara i pojacalo bolji nego sto dolaze u kitovima. Medjutim, boljke svih jeftinih instrumenata su ocigledne. Na primjer kada se koristi rucica za tremolo, gitara ispada iz stima, a to znaci da je tremolo neupotrebljiv. Medjutim, to se desava na primjer i sa jeftinom Fenderovom markom, Squyer. To jeste, Fender ima jos jednu firmu koja se zove Squier. I oni prave jeftine kopije skupih Fenderovih modela. Ima i Gibson svoju jeftinu kompaniju, Epiphone. Na youtubeu se lijepo moze vidjeti test Sqyerove kopije Stratocastera kojem takodje pri koristenju tremola ode stim. Ako se to desava Fenderu, zasto ne i nekom tamo Jay Turseru :).

Malo bolja i skuplja pojacala imaju i reverb i jos neke efekte, ali skinete programe Amplitube 3 ili Gutar Rig 5 (oba se mogu skinuti sa zvanicne web stranice kao osiromasene besplatne verzije skupih PRO programa), prikopcate gitaru na racunar, racunar na neko pojacalo i koristite efekte Amplitubea ili Guitar Rig-a (distorzije, wah-wah, zvukove nekih pojacala i ostale efekte). A ima i besplatnih VST dodataka za DAW (Audacity i ostale) i standalone efekata koje mozete skinuti sa interneta i koristiti. Ukucate u Google VST gutar effects, skinete ih, pa ili ih ugradite u Audacity (ili program koji koristite) kao pluginove ili ih koristite kao standalone aplikacije.
tatoo

#433 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

kojeime wrote:I ja sam prije neki dan kupio pocetnicki komplet. Doduse, nije kit (sve od jednog proizvodjaca u jednoj kutiji) vec kupovao pojedinacno. Gitara Jay Turser JT300 (kopija Stratocastera, tremolo, 3 single coil pickapa, volume i 2 tone potenciometra), pojacalo Randall 10W Kirk Hammett signature (sto nista ne znaci, necete dobiti zvuk Metallice, sto meni i odgovara jer ja sam vise blueser, ali lijepo zvuci :)), i sitnice (kabl, stimer, torba, kais, trzalice). Nije jeftino kao kit, kostalo me je oko 550 KM.

Gitara i pojacalo bolji nego sto dolaze u kitovima. Medjutim, boljke svih jeftinih instrumenata su ocigledne. Na primjer kada se koristi rucica za tremolo, gitara ispada iz stima, a to znaci da je tremolo neupotrebljiv. Medjutim, to se desava na primjer i sa jeftinom Fenderovom markom, Squyer. To jeste, Fender ima jos jednu firmu koja se zove Squier. I oni prave jeftine kopije skupih Fenderovih modela. Ima i Gibson svoju jeftinu kompaniju, Epiphone. Na youtubeu se lijepo moze vidjeti test Sqyerove kopije Stratocastera kojem takodje pri koristenju tremola ode stim. Ako se to desava Fenderu, zasto ne i nekom tamo Jay Turseru :).

Malo bolja i skuplja pojacala imaju i reverb i jos neke efekte, ali skinete programe Amplitube 3 ili Gutar Rig 5 (oba se mogu skinuti sa zvanicne web stranice kao osiromasene besplatne verzije skupih PRO programa), prikopcate gitaru na racunar, racunar na neko pojacalo i koristite efekte Amplitubea ili Guitar Rig-a (distorzije, wah-wah, zvukove nekih pojacala i ostale efekte). A ima i besplatnih VST dodataka za DAW (Audacity i ostale) i standalone efekata koje mozete skinuti sa interneta i koristiti. Ukucate u Google VST gutar effects, skinete ih, pa ili ih ugradite u Audacity (ili program koji koristite) kao pluginove ili ih koristite kao standalone aplikacije.

Cestitam na kupovini i neka te dugo i dobro sluzi oprema i kupio jos bolju. Za ovo sto sam ti boldao...

Rastimavanje gitare kod upotrebe trema ne mora biti do samog trema.

String nut
Tuners
Trem

Jedno od ova tri gore, znaci ne samo trem su najcesci uzroci. Osim ako je kvalitet ugradjenih komponenti za otpad da se dosta korigovati (da bude pristojno upotrebljivo) ako su ova tri podesena kako treba.

I skupe i jeftine gitare pate od toga. Naravno uz razumjevanje da Strat tip tremola nije locking trem i da se tako i koristi :mrgreen: .

Pozdrav.
tatoo

#434 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

Moze posluziti. Ima dobrih savjeta i informativnih linkova.

http://www.youtube.com/user/fruduatv

Preporucujem pogledati svih 5 dijelova od Set up your Strat for best tremolo use radi razumjevanja cijelog setupa.
tatoo

#435 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

Jeste Custom Shop Fender ali ipak interesantno

http://www.youtube.com/watch?v=O0Oyc6sl ... ePqXOJBgXw
kojeime

#436 Re: gitara&gitaristi

Post by kojeime »

tatoo wrote:
kojeime wrote:I ja sam prije neki dan kupio pocetnicki komplet. Doduse, nije kit (sve od jednog proizvodjaca u jednoj kutiji) vec kupovao pojedinacno. Gitara Jay Turser JT300 (kopija Stratocastera, tremolo, 3 single coil pickapa, volume i 2 tone potenciometra), pojacalo Randall 10W Kirk Hammett signature (sto nista ne znaci, necete dobiti zvuk Metallice, sto meni i odgovara jer ja sam vise blueser, ali lijepo zvuci :)), i sitnice (kabl, stimer, torba, kais, trzalice). Nije jeftino kao kit, kostalo me je oko 550 KM.

Cestitam na kupovini i neka te dugo i dobro sluzi oprema i kupio jos bolju. Za ovo sto sam ti boldao...

Rastimavanje gitare kod upotrebe trema ne mora biti do samog trema.

String nut
Tuners
Trem

Jedno od ova tri gore, znaci ne samo trem su najcesci uzroci. Osim ako je kvalitet ugradjenih komponenti za otpad da se dosta korigovati (da bude pristojno upotrebljivo) ako su ova tri podesena kako treba.

I skupe i jeftine gitare pate od toga. Naravno uz razumjevanje da Strat tip tremola nije locking trem i da se tako i koristi :mrgreen: .

Pozdrav.
Hvala, tatoo.

Ne znam, tek sam poceo, ali sve je u redu dok vjezbam sto je oko sat dnevno, stim mi ostaje dobar cijelo vrijeme. I kada ostavim gitaru, pa je sutra ponovo koristim, ne primijetim da je stim otisao. Mozda jeste a da ja nisam dovoljno razvio sluh za to, ali za sada ne primijetim. Ali, onog trenutka kada pritisnem rucicu za tremolo stim ode. Ma sve je to OK, koliko para toliko muzike. U stvari, kako sam vidio, ova gitara daje malo vise muzike nego sto je para :) Jos mi je rano, ali i kada dodje vrijeme nisam siguran da li ce se vise isplatiti mijenjati mehanizme, pikapove i elektroniku na ovoj gitari ili kupovati bolju. Ne znam kakvo je drvo. Mislim, znam koje su vrste drveta koristene, to pise u specifikacijama, ali ne znam u kom je stanju drvo. Nadam se da se vrat nece iskriviti jer drvo nije bilo dovoljno suho kada su pravili gitaru i slicno :)

Ovaj frudua youtube kanal sam vec slucajno otkrio prije neki dan :)
Hiran

#437 Re: gitara&gitaristi

Post by Hiran »

kojeime wrote:
Ja sam na svojoj kopiji fendera ubacio drveni blok i napravio hard-tail . Tremolo nisam nešto pretjerano koristio i ne fali mi , a gitara se puno bolje ponaša pri sviranju. :)
kojeime

#438 Re: gitara&gitaristi

Post by kojeime »

Treba onih nekoliko frudua video instrukcija dobro pogledati pa nesto uraditi :)
tatoo

#439 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

@kojeime,

Upgrade gitare je stvar najvise finansija a potom licnog ukusa. Naravno moje misljenje a imam recimo 2 Strata od Warmoth komponenti koji su kostali vise od USA Fendera.

Ali to je bio izbor po mojim preferencama i mogucnostima. Ipak za vecinu se vise isplati uloziti u bolju gitaru. Uzmi recimo dobre magnete (SD, Dimarzio) ili one skuplje (ne nuzno i bolje, stvar ukusa) kao Suhr, Fender CS, Lollar i slicno to je vec pristojna cifra. Pa mijenjas trem za Gotoh ili Wilky ili ako bas ulazes Callaham ...

Sad kad bi prodao svoju gitaru i te pare donamirio/ustedio vec si u rangu pristojne gitare a ako imas srece da se naci i jako dobra. U bIh malo teze jer je malo trziste ali imas sliku sta hocu da kazem. I takva gitara opet bolje drzi cijenu nego neka koju su ti upgradeovao. Pa opet prodas pa donamiris i nakon godina (u nekim slucajevima decenija :D ) dodjes do skupog instrumenta. Tako sam bar ja jer nije to jeftin sport kraj familije.

Sretno i samo sviraj :thumbup: . Ko zna, zna i na fosni i dobra gitara te motivise ali te ne pravi boljim automatski.
kojeime

#440 Re: gitara&gitaristi

Post by kojeime »

Iako se slazem da ko zna i na dasci ce dobro svirati, instrument je strasno vazan. Mene je pod stare dane uhvatilo da se vratim u djetinjstvo, zato sam kupio gitaru. A kada sam bio klinac, nisam svirao elektricnu (u to doba 1970-ih, 1980-ih je to bio preskup sport za nas, nije bilo elektricnih gitara za 250 KM, bile su preskupe), ni akusticnu, vec klasicnu koncertnu. Znas ono Tarrega, Albeniz, Bach... ucio kod Basraka.

Elem, gitaru koju sam imao uzeo rodjak, otisao na izlet, unistio i kupio mi drugu. A ta druga je bila losa, vrat nije bio dobro pricvrscen za trup i stalno se "krivio" pa sam ga stalno morao pritezati. I kada se vrat iskrivi zice budu toliko daleko od vrata da je sviranje bilo patnja. A tada nije bilo lako kupiti plasticne zice, cesto ih nije bilo kupiti u Sarajevu, vec sam koristio metalne. Tako da sam stalno bio krvavih prstiju. Ako je los instrument, ne da ti se ni svirati. I poslije rata, kada sam mislio da nikada vise necu moci svirati, naidjem sucajno na jedno djevojce koje je patilo sto ne moze priustiti gitaru i dam joj svoju. Ova sada gitara je OK, ono sto sam platio to sam i dobio. Cak mislim da je malo bolja nego sto kosta. Samo, ili je vrat uzak ili su mi prsti predebeli, ali moram ponovo nauciti kako pritisnuti zicu a da ne prigusim one do nje. Salim se, tanki su mi prsti, ali vrat elektricne je puno uzi od vrata klasicne gitare.

Samo mi je zao sto zbog ranjavanja vise ne mogu svirati klasiku. Zato sam i kupio elektricnu, muziku koja se svira na klasicnoj fizicki ne mogu svirati (ne mogu korisititi palac za D, A i E6 zice a domali, srednji i kaziprst za E1, B (H smo zvali u moje vrijeme) i G zice, pokretljivost sake i prstiju mi je ogranicena ili nemam nikako neke pokrete zbog ranjavanja). Ritam na elektricnoj ili akusticnoj i sporije solaze mogu svirati, klasicnu vise ne mogu. To je i razlog sto nisam htio kupiti skupu gitaru, znam da nikada necu moci svirati tako da mi se isplati kupovati skup instrument. To ja samo malo za sebe, sobica i za svoju dusu. Da se opet osjetim dijete :)

Jos kupujem kasnije (opet jeftinu) akusticnu gitaru, set usnih harmonika u bluz tonalitetima, drzac za harmoniku i odoh u bluzere :)

Hvala ti na savjetima i podrsci.
tatoo

#441 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

kojeime wrote:Iako se slazem da ko zna i na dasci ce dobro svirati, instrument je strasno vazan. Mene je pod stare dane uhvatilo da se vratim u djetinjstvo, zato sam kupio gitaru. A kada sam bio klinac, nisam svirao elektricnu (u to doba 1970-ih, 1980-ih je to bio preskup sport za nas, nije bilo elektricnih gitara za 250 KM, bile su preskupe), ni akusticnu, vec klasicnu koncertnu. Znas ono Tarrega, Albeniz, Bach... ucio kod Basraka.

Elem, gitaru koju sam imao uzeo rodjak, otisao na izlet, unistio i kupio mi drugu. A ta druga je bila losa, vrat nije bio dobro pricvrscen za trup i stalno se "krivio" pa sam ga stalno morao pritezati. I kada se vrat iskrivi zice budu toliko daleko od vrata da je sviranje bilo patnja. A tada nije bilo lako kupiti plasticne zice, cesto ih nije bilo kupiti u Sarajevu, vec sam koristio metalne. Tako da sam stalno bio krvavih prstiju. Ako je los instrument, ne da ti se ni svirati. I poslije rata, kada sam mislio da nikada vise necu moci svirati, naidjem sucajno na jedno djevojce koje je patilo sto ne moze priustiti gitaru i dam joj svoju. Ova sada gitara je OK, ono sto sam platio to sam i dobio. Cak mislim da je malo bolja nego sto kosta. Samo, ili je vrat uzak ili su mi prsti predebeli, ali moram ponovo nauciti kako pritisnuti zicu a da ne prigusim one do nje. Salim se, tanki su mi prsti, ali vrat elektricne je puno uzi od vrata klasicne gitare.

Samo mi je zao sto zbog ranjavanja vise ne mogu svirati klasiku. Zato sam i kupio elektricnu, muziku koja se svira na klasicnoj fizicki ne mogu svirati (ne mogu korisititi palac za D, A i E6 zice a domali, srednji i kaziprst za E1, B (H smo zvali u moje vrijeme) i G zice, pokretljivost sake i prstiju mi je ogranicena ili nemam nikako neke pokrete zbog ranjavanja). Ritam na elektricnoj ili akusticnoj i sporije solaze mogu svirati, klasicnu vise ne mogu. To je i razlog sto nisam htio kupiti skupu gitaru, znam da nikada necu moci svirati tako da mi se isplati kupovati skup instrument. To ja samo malo za sebe, sobica i za svoju dusu. Da se opet osjetim dijete :)

Jos kupujem kasnije (opet jeftinu) akusticnu gitaru, set usnih harmonika u bluz tonalitetima, drzac za harmoniku i odoh u bluzere :)

Hvala ti na savjetima i podrsci.

Drago mi je da i pored posljedica ranjavanja nisi odustao skroz. Ne sekiraj se, kazu da su najbolje pjesme bile bez brzinskih solaza. Ako gdje zapne pisi pa cemo gurati dalje.

Kako stojis sa potrosnom robom, zice, trzalice, kablovi i slicno?
kojeime

#442 Re: gitara&gitaristi

Post by kojeime »

Kako stojis sa potrosnom robom, zice, trzalice, kablovi i slicno?

Na sta mislis kada pitas kako stojim sa tim? Imam sav potrosni materijal i sicu tipa kablovi, stimer, itd. Sad, nisu to kablovi od 100 KM vec od 15 KM, ali rade :)
tatoo

#443 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

kojeime wrote:Kako stojis sa potrosnom robom, zice, trzalice, kablovi i slicno?

Na sta mislis kada pitas kako stojim sa tim? Imam sav potrosni materijal i sicu tipa kablovi, stimer, itd. Sad, nisu to kablovi od 100 KM vec od 15 KM, ali rade :)
Imas pp.
nobra

#444 Re: gitara&gitaristi

Post by nobra »

ako neko slucajno cita ovu temu od pocetka vidjece par iznimno pametnih recenica sto sam postovao ranije :). sada imam malo vise iskustva u ovoj avanturi zvanoj gitara pa mogu korigovati svoje pametovanje i reci da je ipak bolje uzeti neku gitaru koja drzi stim za razliku od najjeftinijih koje ne drze stim, pod uslovom ako mislite bar jednom sedmicno koristiti gitaru. stimati gitaru svaki put kad se javi zelja za sviranjem je na duze staze bas onako zesci smor tako da ipak preporucujem pri kupovini gitare da, ako nije akutna paranemija, ipak kupite nesto kvalitetnije. jeftine fender starcaster i fender squier sto se prodaju ovdje u usa za $100 - $200 ne bi preporucio iz gore navedenog razloga.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#445 Re: gitara&gitaristi

Post by Chmoljo »

pošto imam sluh k'o Betoven u poznim godinama,

http://www.aptuner.com/cgi-bin/aptuner/apmain.html

odgovara mojim potrebama :D
didgeridoo

#446 Re: gitara&gitaristi

Post by didgeridoo »

neka preporuka za akusticnu gitaru - marka, tip,...

totalni pocetnik...
weltschmertz

#447 Re: gitara&gitaristi

Post by weltschmertz »

furuna wrote:neka preporuka za akusticnu gitaru - marka, tip,...

totalni pocetnik...
Jbg ja sam počeo sa Washburn-om D10S..:) Ali gledam po ovim MShop-ovima i ima jedna fina gitarica u Artist-u Washburn WD10 pack, baš onako za početnike (244,00 KM).. Pogledaj na artist-ovoj stranici..

U svakom slučaju sretno sa trzanjem, samo nemoj odustajat', moraš imati strpljenja..;)
kojeime

#448 Re: gitara&gitaristi

Post by kojeime »

ako neko slucajno cita ovu temu od pocetka vidjece par iznimno pametnih recenica sto sam postovao ranije :). sada imam malo vise iskustva u ovoj avanturi zvanoj gitara pa mogu korigovati svoje pametovanje i reci da je ipak bolje uzeti neku gitaru koja drzi stim za razliku od najjeftinijih koje ne drze stim, pod uslovom ako mislite bar jednom sedmicno koristiti gitaru. stimati gitaru svaki put kad se javi zelja za sviranjem je na duze staze bas onako zesci smor tako da ipak preporucujem pri kupovini gitare da, ako nije akutna paranemija, ipak kupite nesto kvalitetnije. jeftine fender starcaster i fender squier sto se prodaju ovdje u usa za $100 - $200 ne bi preporucio iz gore navedenog razloga.

Nobra, moja gitara je Jay Turser JT300 i kostala je 232 KM u Artistu. Imam je oko 7 dana, svaki dan vjezbam barem jedan sat i do sada ne gubi stim na sviranju bez tremola. A sinoc sam opet koristio tremolo i za divno cudo ostala je u stimu. Tako da, necu se suprotstaviti tvom postu, ali cu reci da izgleda ima i iznimaka od pravila koje si ti napisao :)

Kada sam kupovao gitaru prodavac nije htio prvo nista da kaze, medjutim kada sam odustao od Washburna i kompleta i na kraju odabrao svoju gitaru, onda je rekao da bi i on to odabrao za pocetnika (a on kaze da je gitarista takodje) jer je gitara puno bolja od onih koje se prodaju u kompletima i da je ta gitara bolja nego sto to njena cijena pokazuje. Ja sam se dvoumio izmedju JT300 i Washburn WI14 (kopija Les Paula, ima u kompletu ali sa WIN14, ne sa WI14), gledao sam na youtube testove tih gitara. Na kraju sam izabrao kopiju Stratocastera zato sto mislim da je "strat" univerzalniji od "LP".

Izgleda da se ipak moze proci jeftino, a dobiti pristojan pocetnicki instrument. I tatoo je postao prije nekoliko postova youtube video klipove koji su i vise nego korisni, pa izgleda da se tako i jeftina gitara moze dovesti u pristojno stanje za udobno sviranje.
kojeime

#449 Re: gitara&gitaristi

Post by kojeime »

pošto imam sluh k'o Betoven u poznim godinama,

http://www.aptuner.com/cgi-bin/aptuner/apmain.html

odgovara mojim potrebama :D

Da, ali kada na to dodas cijenu kompjutera (i mikrofona ako ne kopcas direkyno) onda :)

Ja imam ovaj: http://www.artist.ba/mex/artikal.php?gl ... 4&art=3088

Ali mana mu je sto nema mikrofon pa ne moze stimati akusticne gitare. Medjutim, za 5 KM kupi se pista stimer i stvar rijesena :). Salim se (u stvari ne salim, imam tu pistu), u Amedexu ima za 29 KM Tenison stimer i za elektricne i za akusticne gitare. Naravno, ima stimera i za 150 KM, pa ko voli...
Hiran

#450 Re: gitara&gitaristi

Post by Hiran »

furuna wrote:neka preporuka za akusticnu gitaru - marka, tip,...

totalni pocetnik...
Koji god tip gitare da izabereš važno je da je bar gornja ploča napravljena od punog drveta.

Što se tiče marki koje se kod nas mogu kupiti , yamaha je vjerovatno najbolja. Seagull gitare su takođe dobre ali njihov najjeftiniji model je negdje oko 900-1000 KM . Cort daje najviše za pare , ali njihova finalna obrada nije baš na zavidnom nivou, ali kome to ne smeta....

Što se tiče tipova:

Klasična gitara :

Namjenjena je za sviranje najlonskim žicama ili metalnim ako ima šipku u vratu.

Image

Folk akustična gitara:

Ima oblik tijela sličan klasičnoj što joj uveliko određuje zvuk koji ima izražene srednje tonove , što opet znači da su ovakve gitare vrlo pogodne za sviranje prstima.

Image

Dreadnought akustična gitara :

Oblik tijela određuje da ove gitare imaju izraženije basove i visoke tonove.

Image

Evo i oblici tijela uporedo:

Image

000 - Klasična ------> izraženiji srednji tonovi.
0M - folk akustična
itd...
Jumbo ---------> Izraženiji basovi i visoki tonovi.
Post Reply