Bojim se da BiH broji svoje posljednje dane...

CondoR

#426 Re: Bojim se da BiH broji svoje posljednje dane...

Post by CondoR »

signature wrote:quote]
recimo,da tako nesto kaze neki drugi covjek,recimo neki general ili covjek koji ima malo vise reputacije kod naroda i patriotizma,da li bi se tako i prema njemu odnosio.nije uopce vazno jel' Grebo ili Jebo,situacija je komplikovana,junacino!!!
:lol: :lol: :lol:

Ne treba razmišljati kao oni podanici iz rs-a koji kažu " svi mi mislimo kao Dodik " . Grebo zbog takve izjave treba da se izvine građanima i traži njihov oprost. On je neodgovoran čovjek, ako želi nešto da učini, nek se prihvati posla. Lako je pričati priču za malu raju.

Jel ti poznato da su Grebi nudili da bude Agent BiH u tužbi protvi SCG za genocid i da je on odbio ? Što li

:?
signature

#427 Re: Bojim se da BiH broji svoje posljednje dane...

Post by signature »

CondoR wrote:
recimo,da tako nesto kaze neki drugi covjek,recimo neki general ili covjek koji ima malo vise reputacije kod naroda i patriotizma,da li bi se tako i prema njemu odnosio.nije uopce vazno jel' Grebo ili Jebo,situacija je komplikovana,junacino!!!

Ne treba razmišljati kao oni podanici iz rs-a koji kažu " svi mi mislimo kao Dodik " . Grebo zbog takve izjave treba da se izvine građanima i traži njihov oprost. On je neodgovoran čovjek, ako želi nešto da učini, nek se prihvati posla. Lako je pričati priču za malu raju.

Jel ti poznato da su Grebi nudili da bude Agent BiH u tužbi protvi SCG za genocid i da je on odbio ? Što li

ja se slazem s tobom da svaki Bosnjak mora razmisljati drugacije/razlicito, jer cemo samo tako brze stici do cilja,a gdje je cilj? to nisu mnogi mogli vjerovati,danas ih sretnem kako stoje, gledaju u nebo,cipelom sutaju pozutjelo lisce negdje po gradovima ove planete.otpuhuju,pluca im se nadimaju,od cega ja neznam,nezgodno mi ih pitati.mozda donose neku odluku u sebi ali ne zele da to neko zna,

sa Grebom ili bez grebe smo isto lose prosli na sudu.mozda covjek nema hrabrosti da se prihvati takvog zadatka a mozda je unaprijed procijenio da je to pokusaj sunacenja kornjaca.

ima li smo dobrog advokata i zasto ga nismo angazovali kad se covjek nudio,iskusan, koji dobro poznaje zakone iz ovog djelokruga,ali sve je to prodano,Bosnjo je prevrtljivac i lakom na lovu.
CondoR

#428 Re: Bojim se da BiH broji svoje posljednje dane...

Post by CondoR »

signature wrote:
CondoR wrote:

ja se slazem s tobom da svaki Bosnjak mora razmisljati drugacije/razlicito, jer cemo samo tako brze stici do cilja,a gdje je cilj? to nisu mnogi mogli vjerovati,danas ih sretnem kako stoje, gledaju u nebo,cipelom sutaju pozutjelo lisce negdje po gradovima ove planete.otpuhuju,pluca im se nadimaju,od cega ja neznam,nezgodno mi ih pitati.mozda donose neku odluku u sebi ali ne zele da to neko zna,

sa Grebom ili bez grebe smo isto lose prosli na sudu.mozda covjek nema hrabrosti da se prihvati takvog zadatka a mozda je unaprijed procijenio da je to pokusaj sunacenja kornjaca.

ima li smo dobrog advokata i zasto ga nismo angazovali kad se covjek nudio,iskusan, koji dobro poznaje zakone iz ovog djelokruga,ali sve je to prodano,Bosnjo je prevrtljivac i lakom na lovu.
Ljepo rečeno ...

Ljudi se moraju probuditi, i odgovornije uzeti sudbinu u svoje ruke.

Na forumu u RH, sam diskutovao sa Hrvatima o mostu Kopno Peljašac, većina Hrvata zna sve pojedinosti o mostu i sporu sa BiH ali isto tako većina forumaša iz BiH nema pojma. Takav je naš odnos prema većini stvari, mnogo pričamo a malo uradimo... :sad:
signature

#429 Re: Bojim se da BiH broji svoje posljednje dane...

Post by signature »

CondoR wrote:
signature wrote:
CondoR wrote: :lol: :lol: :lol:

Ljepo rečeno ...

Ljudi se moraju probuditi, i odgovornije uzeti sudbinu u svoje ruke.

Na forumu u RH, sam diskutovao sa Hrvatima o mostu Kopno Peljašac, većina Hrvata zna sve pojedinosti o mostu i sporu sa BiH ali isto tako većina forumaša iz BiH nema pojma. Takav je naš odnos prema većini stvari, mnogo pričamo a malo uradimo... :sad:
vidim,drago mi je da si razumio moj post,prve se rijeci odnose na ono: svi smo mi Dodik Bosnjaci kad je u pitanju opstanak Bosne moraju imati jedinstvenu strategiju,jer ako nas jos jednom uhvate na spavanju onda Bosna ostaje bez Bosnjaka.
CondoR

#430 Re: Bojim se da BiH broji svoje posljednje dane...

Post by CondoR »

signature wrote:
vidim,drago mi je da si razumio moj post,prve se rijeci odnose na ono: svi smo mi Dodik Bosnjaci kad je u pitanju opstanak Bosne moraju imati jedinstvenu strategiju,jer ako nas jos jednom uhvate na spavanju onda Bosna ostaje bez Bosnjaka.
Šta vidiš :?

Vodeća politička elita kod Bošnjaka nema tu jedinstvenu strategiju i nije u stanju da istraju u toj strategiji do kraja. To su dokazali bezbroj puta. Silajdžić je najbolji primjer.

Pored strategije, nešto mnogo važnije nedostaje. Lobi i uticaj u međunarodnim krugovima. Silajdžiću bi bilo mnogo pametnije, ako objektivno ima takve mogućnosti, da lobira kod SAD-a a ne da stalno spominje hebeni Kuvajt.

Prema tome, mnogo odgovornije i ozbiljnije, treba situaciju razmotriti, manje pričati a više raditi na terenu .
xyz2007

Post by xyz2007 »

boergoat wrote:
xyz2007 wrote: Pa evo ta druga politika sa taktikom o kojoj pricas se vodi 15 godina pa sta se desi? Pa uzese nam ( otese nam 1/2 Bosne! )
Jedina formula uspjeha je stvarati državu u kojoj će se i oni koji je ne vole osjećati ugodno i sigurno, onda se otvaraju mogućnosti da je polako počnu prihvatati kao svoju.
Naivan si. :D Vrlo. :D
Pooll

Post by Pooll »

Ne znam da li je neko upratio, Senad je sinoc u CD-u kao reakciju naveo ovu temu na Sarajevo-x-u... i istakao da je do jucer bilo 30.000 citaca ove teme...
ulpinian

Post by ulpinian »

Ne znam da li je neko upratio, Senad je sinoc u CD-u kao reakciju naveo ovu temu na Sarajevo-x-u... i istakao da je do jucer bilo 30.000 citaca ove teme...
Mislim da ga je i Sidran zakenjao i baš baš pretjerao kada je govorio o Grebi...
Frankyee

Post by Frankyee »

hrizantema wrote:Na jednom dijelu granice sa RS prema Ribniku su dva sela:Dubocani i Velecevo.Sela 100% bosnjacka, a 80 % tih bosnjaka bilo u 17.krajiskoj u njihovim elitnim crnim kojotima(dakle,nisu prestari prosjek oko 35, ima ih podosta i svi su dole)...Iza njih grad KLjuc, glavni nosilac tadasnje 17. ,a pored Sanski Most.I necemo dalje! Jer dalje ni ne treba, a samo da spomenem Buzim, pa vi skontajte sta ih ceka sa one strane gdje je Krajina...A vi sad sjedite imalo razmislite gore o Brcanskim brigadama i o ostalim nasim herojskim brigadama po cijeloj Bosni i po tim granicnim dijelovima...To u slucaju, ne daj boze, rata..
Slazem se, RS je jedna demografska pustos osim oko Banjaluke i par gradova. Vidim neki u Sarajevu se prepali sta Dodik prica. Pa zar vam sad zalede nije cisto. Vogosca, Ilidza, Rajlovac i okolna naselja ovaj put ne bi pravili okruzenje i tukli minobacacima. Pa ima vas toliko mogli bi da se popnete na Pale i to tamo pocistite da uzmete sjekire i krampove. Nadam se ( i vjerujem) da rata nece biti jer je to ogromno zlo za ovaj narod ali treba reci: AKO DODIK I NJEGOVI SRBI HOCE RAT IMACE GA. Cetnici se ku**e dok ne udare na tvrdo, kao sto je vec mnogo puta dokazano.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Frankyee wrote:
hrizantema wrote:Na jednom dijelu granice sa RS prema Ribniku su dva sela:Dubocani i Velecevo.Sela 100% bosnjacka, a 80 % tih bosnjaka bilo u 17.krajiskoj u njihovim elitnim crnim kojotima(dakle,nisu prestari prosjek oko 35, ima ih podosta i svi su dole)...Iza njih grad KLjuc, glavni nosilac tadasnje 17. ,a pored Sanski Most.I necemo dalje! Jer dalje ni ne treba, a samo da spomenem Buzim, pa vi skontajte sta ih ceka sa one strane gdje je Krajina...A vi sad sjedite imalo razmislite gore o Brcanskim brigadama i o ostalim nasim herojskim brigadama po cijeloj Bosni i po tim granicnim dijelovima...To u slucaju, ne daj boze, rata..
Slazem se, RS je jedna demografska pustos osim oko Banjaluke i par gradova. Vidim neki u Sarajevu se prepali sta Dodik prica. Pa zar vam sad zalede nije cisto. Vogosca, Ilidza, Rajlovac i okolna naselja ovaj put ne bi pravili okruzenje i tukli minobacacima. Pa ima vas toliko mogli bi da se popnete na Pale i to tamo pocistite da uzmete sjekire i krampove. Nadam se ( i vjerujem) da rata nece biti jer je to ogromno zlo za ovaj narod ali treba reci: AKO DODIK I NJEGOVI SRBI HOCE RAT IMACE GA. Cetnici se ku**e dok ne udare na tvrdo, kao sto je vec mnogo puta dokazano.
Realan pogled, okolina Sarajeva u RS je prava demografska pustos, od Zvornika pa do prevoja Cemerno, ne vidim zasto uopste trzati na Dodine izjave bez pokrica.
CondoR

Post by CondoR »

ulpinian wrote:
Mislim da ga je i Sidran zakenjao i baš baš pretjerao kada je govorio o Grebi...
Jest vala, meni to njihovo hebeno dumanje ide na živac .

Volio bih znati kako će Grebo objasniti svojim studentima iz Srebrenice, za koje se navodno najviše zalaže, ove posljednje ( nedaj Bože da su posljednje :D ) riječi :sad:
Cryptoman

Post by Cryptoman »

Pooll wrote:Ne znam da li je neko upratio, Senad je sinoc u CD-u kao reakciju naveo ovu temu na Sarajevo-x-u... i istakao da je do jucer bilo 30.000 citaca ove teme...
Skolski primjer kako se dezinformise javnost. Doduse, nije puno... u samo jednom slovu... :D

Nije 30.000 citaCa, nego 30.000 citaNJa...
etovidis

Post by etovidis »

xyz2007 wrote:
boergoat wrote:
xyz2007 wrote: Pa evo ta druga politika sa taktikom o kojoj pricas se vodi 15 godina pa sta se desi? Pa uzese nam ( otese nam 1/2 Bosne! )
Jedina formula uspjeha je stvarati državu u kojoj će se i oni koji je ne vole osjećati ugodno i sigurno, onda se otvaraju mogućnosti da je polako počnu prihvatati kao svoju.
Boergoat nije naivan, naprotiv potpuno je u pravu.
Jedina dugorocna opcija za BiH je upravo ono o cemu je on govorio; ostale varijante su nazalost Dodikov i Silajdzicev primitivni populizam i nacionalizam, korumpirana vlast, medjunacionalna mrznja i bezvezna drzava.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#439 Re: Bojim se da BiH broji svoje posljednje dane...

Post by pici »

CondoR wrote:
Cryptoman wrote:Kada ovako nesto izjavi Zdravko Grebo (veceras u Hadzifejzovicevom Dnevniku), onda je to... najblaze receno... zabrinjavajuce...
Zdravko Grebo doslovno sere.

Hebiga, al taj me je čovjek u potpunosti iznevjerio.
Razlozi nisu političke prirode ali dovoljni da se zaključi da priča gluposti.

Zdravko Grebo je imao više puta šansu da pomogne državi BiH ali se ni jednom nije prihvatio posla. Nekad je bio revulucionar ali danas se samo slika po medijima i priča šta priča, dok drugi pričaju da je RS trajna . Sramotno !

tačno ,tako i još Senada izjavi 30 000 na sarajevo-x bilo posjetitelja na ovu temu.....ma ljudi moji čista propaganda i ništa više,ja vam po ko zna koji put pričam jedno te isto i nek gospoda na CD dnevniku kažu gdje se kriju JNA kasarne ,gdje su Šešeljevci,Arkanovci i ini drugi kokošari....GDJE SU !!!!!

A gdje bi Zdravko Grebo,Sidran i Senada kad jurnuše 92 na predsjedništvo tenkovima i Niški specijalci po gradu raspoređeni i snajperi i kasarne i opsada grada tenkovima,haubicama,VBR-ovima,minobacačima itd itd
do je Sarajevo gorilo neču da navodim ko al neko od te trojice se je opijao u kafeu Raguza i četverenoške izlazio iz birtije.....sramotno ste onda gospodo branili BiH ....nemojte pogotovo sada.

Nek vam objasne ko što je Dodik izletio u Beogradu ...šta je plan ATILA !!! :D
Last edited by pici on 18/11/2007 16:00, edited 1 time in total.
se

Post by se »

edita_31 wrote:Uhh...u svemu ovome ja vidim nas dalekopoznati crni humor...
vala da me je strah jeste...ne zbog mene nego zbog moje djece...jednostavno nije fer..zasto da mi ne mozemo zivjeti rahat u ovoj lijepoj drzavici???
Jesmo li prokleti ,ukleti ,osudjeni na nemire i ratove????

Jedno pitanje?
Koji je interes Rusije u svemu ovome..sta to Rusija dobiva od Srba...je li to bas ono cisto zastitnicki "majcica rusija" i ta sranja???
Edit ,mislim naprotiv da stanujemo u predivnoj zemlji i nebih rekao da je jedna trećina stanovništva zaslužuje.Ali šta je tu je .Nisam prorok ali mislim da bi bilo kakav novi sukob na Balkanu a posebno u BiH bio jedan ogroman spoljnopolitički krah i EU i SAD-a.Pa čak i jedna velika pretnja za stabilnost i mir u samoj EU.Bosna mora ostati cijelovita ne zato što ja i ti i mnogi drugi bosanci to znamo i što nam je to u genima,nego to zna i EU i međunarodna zajednica.U suprotnom posljedice bi bile ;novi sukobi na Balkanu između Hrvatske i Srbije.Dalji raspad Srbije jer bi joj pored Kosova otišla i Vojvodina,Sanđak.Pa Baskija u Španiji ,Belgija te dalje raspadanje Rusije itd.,itd.
E sad pitaš kakva je uloga Rusije u svemu ovome.Ja bih to opisao kao ludog slona koji je upao u fabriku stakla.
Od pada berlinskog zida karta Evropea naročito Rusije se toliko izmjenila i mjenja da je to skoro postao i nemoguć zadatak za kartografe.Predstoji dalji raspad Ruske federacije ,jer vjerovatno znaš da ima mnogo malih republika u sastavu federacije sa narodima koji nemaju ništa zajedničko sa rusima a prosto plivaju na nafti.Zapad hoće tu naftu i NATO se sve više prostire ka istoku odnosno Rusiji.Afganistan im je stajao na putu i to je riješeno još je ostao Iran.Zar misliš da se Rusija protivi poduzimanju bilo kakvih akcija protiv Irana što voli irance.
Iran joj je zadnji bastion a braneci srpske interese na balkanu nastoji da dokaže da je posrnuli div ponovo ustao i da se i on treba pitati.Međutim taj div je samo sirovina ,tehnološka nula .Ja još nisam čuo ni za jedan ruski proizvod osim votke i da prostiš lahkih ruskinja.
Zato mislim i nadam se da ce evropa onosno zapad najostrije i bez ikakvog kompromisa ovom slonu baš na balkanu reći njet.Poslije toga če uslijediti prevaspitavanje Srbije i spuštanje na zemlju nebeskog naroda.Da se to može postići nema boljeg primjera od nijemaca.
se

Post by se »

edita_31 wrote:Uhh...u svemu ovome ja vidim nas dalekopoznati crni humor...
vala da me je strah jeste...ne zbog mene nego zbog moje djece...jednostavno nije fer..zasto da mi ne mozemo zivjeti rahat u ovoj lijepoj drzavici???
Jesmo li prokleti ,ukleti ,osudjeni na nemire i ratove????

Jedno pitanje?
Koji je interes Rusije u svemu ovome..sta to Rusija dobiva od Srba...je li to bas ono cisto zastitnicki "majcica rusija" i ta sranja???
Edit ,mislim naprotiv da stanujemo u predivnoj zemlji i nebih rekao da je jedna trećina stanovništva zaslužuje.Ali šta je tu je .Nisam prorok ali mislim da bi bilo kakav novi sukob na Balkanu a posebno u BiH bio jedan ogroman spoljnopolitički krah i EU i SAD-a.Pa čak i jedna velika pretnja za stabilnost i mir u samoj EU.Bosna mora ostati cijelovita ne zato što ja i ti i mnogi drugi bosanci to znamo i što nam je to u genima,nego to zna i EU i međunarodna zajednica.Jer bi posljedice bile novi sukobi na Balkanu između Hrvatske i Srbije.Dalji raspad Srbije jer bi joj pored Kosova otišla i Vojvodina,Sanđak.Pa Baskija u Španiji ,Belgija te dalje raspadanje Rusije itd.,itd.
E sad pitaš kakva je uloga Rusije u svemu ovome.Ja bih to opisao kao ludog slona koji je upao u fabriku stakla.
Od pada berlinskog zida karta Evropea naročito Rusije se toliko izmjenila i mjenja da je to skoro postao i nemoguć zadatak za kartografe.Predstoji dalji raspad ruske federacije ,jer vjerovatno znaš da ima mnogo malih republika u sastavu federacije sa narodima koji nemaju ništa zajedničko sa rusima a prosto plivaju na nafti.Zapad hoće tu naftu i NATO se sve više prostire ka istoku odnosno Rusiji.Afganistan im je stajao na putu i to je riješeno još je ostao Iran.Zar misliš da se Rusija protivi poduzimanju bilo kakvih akcija protiv Irana što voli irance.
Iran joj je zadnji bastion a braneci srpske interese na balkanu nastoji da dokaže da je posrnuli div ponovo ustao i da se i on treba pitati.Međutim taj div je samo sirovina ,tehnološka nula .Ja još nisam čuo ni za jedan ruski proizvod osim votke i da prostiš lahkih ruskinja.
Zato mislim i nadam se da ce evropa onosno zapad najostrije i bez ikakvog kompromisa ovom sirovku baš na balkanu reći njet.
boergoat

Post by boergoat »

xyz2007 wrote:
boergoat wrote:
Naivan :o A kako bi bilo da ti malo ohladis svoje emocije i ukljucis razum?
xyz2007

Post by xyz2007 »

Sacekaj. :D Sta ono ti zastupas? :D

Da se onima koju Bosnu NE VOLE stvara drzava u kojoj ce se oni osjecati sigurno i bezbjedno?

a sta je sa drzavom za one koji Bosnu vole a u kojoj se ne osjecaju bezbjedno i sigurno?

Umjesto da kazes da se stvara drzava bosanskohercegovackog naroda i svih onih koji Bosnu priznaju i VOLE kao svoju drzavu --- ti ode na kreiranje neke drzave za "one koji je NE VOLE" da se ona stvori na takav nacin u kojem bi se oni koji je NE VOLE osjecali sigurno i bezbjedno ( da bi je ti isti na kraju NEKAKO zavolili ).

Milosave... :D mani se srpske politike i stvaranja velike srbije na racun bosanskohercegovackog naroda, Srebrenice, genocida, etnickog ciscenja i svega sto ne prilici jednom civilizovanom drustvu.

Ovo je vec moja treca replika na temu da Bosni trebaju i dominantni politicari ( a ne samo oni koji je dijele ) kojima se integritet Bosne ne moze nikako kompromitovati, koji ne priznaju SRPSXXX genocidnu tvorevinu ama ni u kom slucaju i koji zastupaju borbu za pravdu, slobodu cijele zemlje od okupatora, i kaznjavanje svh onih koji su sa svojom mrznjom prema svim Ne Srbima i doprinijeli da Bosna uopste bude u ratu.

Bosanskohercegovacki narod nece nikad pristati ni na jdnu drugu opciju jer znas kad izgubis ti 50 clanova familije a taj ti cetnik koji ih je iz mrznje unistio postane komsija ne mozemo se mi nikako voliti a ni osjecati sigurno i bezbjedno.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Dodikov clanak danas u Nezavisnim:

Krizu proizveo OHR
Milorad Dodik

18.11.2007 18:30

Dobro kaže Gerald Knaus, direktor Instituta za evropsku stabilnost: "Međunarodne institucije u BiH imaju interes da prikazuju krizu u BiH da bi opravdale svoje postojanje". Najbolje se to vidi po krizi od 19. oktobra.

Iako je dobro konstatovao stanje, svojim mjerama visoki predstavnik je izazvao krizu koja je produbila podjele i uvela strah u BiH. Nedavno je sadašnji, već šesti visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH gospodin Miroslav Lajčak pred Vijećem OEBS-a u Beču svjedočio da postoje velike razlike u shvatanjima tri bosanskohercegovačka naroda. Ta različitost je u odnosu na zajedničku državu, na osjećaj ravnopravnosti, odnosno ugroženosti. Lajčak kaže: "Bošnjaci Republiku Srpsku smatraju nelegitimnom. Srbi i Hrvati se boje dominacije Bošnjaka u bilo kakvoj unitarnoj državi. Svi žele imati svoju vlastitu državu. Sistem vlasti u BiH nikada neće prestati da bude komplikovan, jer to nije moguće u višenacionalnoj državi kakva je BiH."

Jasno je da su mjere visokog predstavnika došle nakon neuspjeha u reformi policije po izmišljenom receptu OHR-a. Iako se i domaći i strani od Sarajeva do Brisela slažu da je reforma policije nepotreban i nepravedan uslov, ipak, kako kaže Gerald Knaus, "sada ga svi samo ponavljaju ne želeći priznati da je možda napravljena greška". Kada nije uspjelo da se kroz OHR-ovu reformu policije promijeni Ustav BiH kao sastavni dio Dejtonskog sporazuma, onda je gospodin Rafi Gregorijan cinično zaprijetio Republici Srpskoj: "Ako ste tražili Dejtonski sporazum, onda ćete ga i dobiti." Upravo i samo to i traži Republika Srpska koja s pravom očekuje da je očuvanje Dejtonskog sporazuma jedina američka politika. SAD ne mogu dozvoliti da se neko time poigrava dramatično prikazujući propast BiH u narednim sedmicama i šireći lažnu priču o glasačkim listićima.

Mjerama sadašnjeg visokog predstavnika "ukinut" je raniji visoki predstavnik i raniji OHR. Evo kako: Pedi Ešdaun je 2.12.2002. nametnuo Zakon o Savjetu ministara, kojim je broj članova Savjeta ministara povećao sa dotadašnjih šest na devet, ali je istovremeno povećao broj pripadnika konstitutivnih naroda za kvorum i odlučivanje. Tako je članom XVI.3. Ešdaunovog Zakona o Savjetu ministara propisano da "Savjet ministara može ODRŽATI SJEDNICU i ODLUČIVATI ako sjednicama prisustvuje više od polovine članova Savjeta ministara, od kojih, vodeći računa o članu IX.3. Ustava Bosne i Hercegovine, najmanje po dva iz svakog konstitutivnog naroda." Znači, Ešdaunov kvorum za sjednicu i odlučivanje utvrdio je obavezno po najmanje dva člana iz svakog konstitutivnog naroda. Ako je tada visoki predstavnik vodio računa o Ustavu pa je propisao najmanje dva glasa iz svakog konstitutivnog naroda, onda očigledno sada Lajčak smanjujući broj glasova na jedan ne vodi računa o Ustavu BiH. Ako je većina za održavanje sjednice šest članova, tih šest članova po Lajčakovim izmjenama može konsenzusom donijeti bilo koju odluku iz konačne nadležnosti Savjeta ministara, kao što su propisi, imenovanja i postavljenja. Prema sadašnjoj strukturi tih šest glasova mogu biti samo sa glasovima ministara iz dva konstitutivna naroda, što znači da može doći do preglasavanja jednog konstitutivnog naroda, bez obzira o kome se narodu radi. Može se desiti i druga situacija: da su u Savjetu ministara Bošnjaci, Srbi i Hrvati koji nisu izabrani na prijedlog većinskih stranaka konstitutivnih naroda. Ko, recimo, sigurno zna da li je ministar Sven Alkalaj predstavnik Bošnjaka ili Hrvata zato što ima i hrvatsko državljanstvo po osnovu porijekla ili se osjeća ostalim? Kako se računa njegov glas ili kako bi se računao glas Srbina Desnice Radivojevića, člana većinske bošnjačke SDA? Kao razlog za svoje "funkcionalne mjere" gospodin Lajčak je odlukom o nametanju naveo što nije donesena odluka o izboru novog direktora Regulatorne agencije za komunikacije. Savjet ministara je donio odluku da ne imenuje ponovo Kemala Huseinovića. Imenovanje nije dobilo podršku nijednog srpskog člana, između ostalog, i zbog nacionalnog sastava RAK-a u kome je na čelu sa Huseinovićem zaposleno 93 odsto Bošnjaka! Ali odluka je donesena. I po "funkcionalnim izmjenama" bi bilo isto. Da li se funkcionalnost podrazumijeva samo ako se odluke donose preglasavanjem i protiv jednog konstitutivnog naroda?

Drugi primjer je ultimatum visokog predstavnika parlamentu BiH: ili promijenite poslovnike ili ću ih nametnuti. Na upozorenje predsjednika parlamenta da je to stvar narodnih predstavnika, gospodin Lajčak kaže - samo vi raspravljajte, a ja ću 1. decembra "izvršiti pregled stanja i napretka koji je učinjen na usvajanju izmjena i dopuna, te ODLUČITI jesu li vijeća uskladila svoje poslovnike sa Ustavom"!? Visoki predstavnik ukida dio međunarodnog sporazuma, jer ukida Ustavni sud BiH propisan Aneksom IV Dejtonskog sporazuma. Šta god gospodin Lajčak i njegovo osoblje mislili, Ustav je jasan: članom IV.3.d. propisano je da u glasovima kojima se donosi odluka mora biti najmanje po jedna trećina glasova sa teritorije svakog entiteta. Tako je i u tumačenju Pravnog odjela OHR-a od 25.2.2000. godine, po kome je "apsolutno pravilo u osnovi koga je cjelokupno izabrano članstvo tog doma, bez obzira na to koliko je članova prisutno ili koliko članova od prisutnih je glasalo". Inače, u Ustavu je već vrlo rigorozno postavljeno pravilo protiv eventualne opstrukcije u radu parlamenta. Ustavom je propisano da je "za" donošenje odluke potrebna samo jedna trećina, a da se odluka ne donese potrebne su dvije trećine glasova od ukupnog broja izabranih. Sada se po Lajčakovom zahtjevu dodatno smanjuje broj glasova za donošenje odluke na jednu trećinu, ali ne svih izabranih, već samo prisutnih i koji glasaju. To znači da je za odluku iz Republike Srpske, od ukupno 14 glasova u Predstavničkom vijeću, sa prisutnih šest, dovoljno imati svega dva glasa, a od pet glasova u Vijeću naroda samo jedan ili dva glasa. Ovo bi bila potpuna negacija ustavnog pravila iz tačke IV.3.d. Ali zato gospodin Lajčak ima dvostruki aršin: ništa ne mijenja u većini glasova "protiv". Tu su i dalje i uvijek potrebne dvije trećine, odnosno 10 glasova u Predstavničkom vijeću i više od tri (zapravo četiri) glasa u Vijeću naroda, računajući poslanike odnosno delegate iz Republike Srpske. Tu se ne računa po broju glasova prisutnih, već izabranih, pa se još jednom pokazuje protivustavnost novih mjera i njihova očigledna štetnost po Republiku Srpsku. I gospodin Lajčak je vidio šta mu je podmetnuto, pa nema potrebe da svoj mandat veže za osoblje? Čemu njegova izjava da je napad (?) na OHR, napad na visokog predstavnika? Znam na šta je sve spremno osoblje. Znam i to da osim pravne akrobatike nisu ponudili nijedno suvislo pravno objašnjenje koje i ne očekujem. To očekivanje je posao visokog predstavnika koji je odgovoran za ono što mu osoblje servira, a on bezrezervno uzme kao svoje.

Da li visoki predstavnik i OHR mogu nametanjem zakona i ustavnih amandmana, smjenjivanjem izabranih funkcionera, zabranom svim sudovima u BiH i izvan BiH da ocjenjuju njihove odluke voditi BiH prema Evropskoj uniji? Ako visoki predstavnik ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, čak i dalje od BiH, onda nam ne trebaju ni izbori, ni parlamenti, ni vlade, ni sudovi, a ni građani. Univerzalni surogat je visoki predstavnik i njegovo osoblje poznato kao OHR. Ispada da su svi građani BiH samo statisti u vječitom filmu koji se zove: "Ja sam tvoj OHR i nemoj imati drugog boga osim mene." Vidimo koliko nas je to svih ovih 10 godina i 829 odluka po bonskim ovlašćenjima približilo Evropskoj uniji, koliko je BiH učinilo stabilnijom i koliko je uticalo na međunacionalno povjerenje. Sve je ispalo suprotno od proklamovanih "dobrih namjera OHR-a". Ili da kažemo istinu, ispalo je upravo po mjeri ostanka i neophodnosti OHR-a.

Za razliku od OHR-a, vojne snage poznate kao IFOR, SFOR i sada EUFOR, su uspješno obavile svoj zadatak i ovu zemlju učinile stabilnom i mirnom. To potvrđuje i smanjenje broja sa 65.000 na svega 2.500 vojnika i ocjena NATO pakta da čak ni sada ne postoji kriza koja bi ugrožavala mir. Ali Bosni i Hercegovini je i dalje potreban EUFOR kao sigurnost, za razliku od OHR koji proizvodi nesigurnost. Pitam Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, SAD i Rusku Federaciju kao jedine nadležne, imenovane strane po Dejtonskom sporazumu: "Da li im se ikad učini da su dvije misije vojna - EUFOR i civilna - OHR, smještene u različitim zemljama na različitim kontinentima?"

Kriza koju je proizveo OHR 19. oktobra pokazuje da je pravi razlog ostajanja OHR-a jedino proizvodnja razloga za ostajanje OHR-a.
Sta mislite o njegovom objasnjenju Lajcakovih mjera?
xyz2007

Post by xyz2007 »

A zasto ga toliko forsiras? :D

Pa sta je on, ko je on?
Pooll

Post by Pooll »

Cryptoman wrote:
Pooll wrote:Ne znam da li je neko upratio, Senad je sinoc u CD-u kao reakciju naveo ovu temu na Sarajevo-x-u... i istakao da je do jucer bilo 30.000 citaca ove teme...
Skolski primjer kako se dezinformise javnost. Doduse, nije puno... u samo jednom slovu... :D

Nije 30.000 citaCa, nego 30.000 citaNJa...
Hajde ti drugi put provjeri dobro prije nego otvor... otkucas nesto i lijepo sam ti evo izdvojio dio... naculi usi i uzivaj
Znam ja na sta mislis, a znam i sta je Senad rekao :) :D

http://rapidshare.com/files/70681510/senadcd.mp3.html
Edin H.

Post by Edin H. »

Evo ohrabrujuci :shock: :roll: clanak iz Observera

We risk sleepwalking into another war in the Balkans

http://observer.guardian.co.uk/comment/ ... 54,00.html
Prozor

Post by Prozor »

Edin H. wrote:Evo ohrabrujuci :shock: :roll: clanak iz Observera

http://observer.guardian.co.uk/comment/ ... 54,00.html

Neither Gordon Brown nor David Cameron is talking about it, but there are darkening storm clouds over Kosovo and Bosnia

Andrew Rawnsley
Sunday November 18, 2007
The Observer

To paraphrase Neville Chamberlain, the Balkans are a nearby place about which we would prefer to know nothing. Within weeks, we could be facing a desperately grave crisis in the most combustible area of Europe. And yet so far there has been little curiosity about it in most of the media and among most of our politicians. Smoke alarms are shrieking, but most of Westminster is still asleep.
We should know the perils of ignoring storm clouds when they begin to gather over the Balkans. It has been the arena of the only war on European soil since 1945. That was a vicious conflict with genocidal dimensions that cost at least 100,000 lives and displaced millions of people. The failure to act when Muslims were being massacred in Bosnia is part of the anti-Western propaganda narrative of al-Qaeda. It exposed the pitiful inadequacies of the European Union, which proved powerless to prevent conflict raging in its own neighbourhood without American intervention.
signature

Post by signature »

clanak je dobar i analiza je odlicna ali mi moramo znati da smo mi sada na jednom velikom ispitu.mislim da mnogi i neshvataju ozbiljno situaciju,Srbi ce zaigrati na svoju kartu jos jednom pa taman da ih ponovo bombarduju,a nece ovog puta.najvise me strah da Srpska vojska preko noci ne umarsira u istocni dio Bosne i hercegovine,tkz, rs.
xyz2007

Post by xyz2007 »

Svi vec znaju da je srz srpska politike da se Bosna i Kosovo predstave kao teroristicke drzave i da njihovo postojanje na nasim i kosovkim teritorijama znace - cuvanje mira u Evropi od islamskih terorista. :lol:

To im dosada nije upalilo.

Citajte verziju amerike :D
Post Reply