Recepti
Moderator: anex
- neprilagodjena
#426 Re: Recepti
I ja sam pravila cokoladnu baklavu za Bajram i bila je njamiiiiiiiiiiiii

- jedna tamo
#427 Re: Recepti
evo i od mene jedan recept
Nona torta:
1 litar jogurta
350 grama šećera
pola naranče
1 KG keksa (petit ili kent)
1 jaffa keks
2 šlaga
u jogurt sipati šećer, iscijediti pola naranče, dodati keks( samljeven) i nožem sitno isjeckati jaffa keks, sve dobro izmiješati i staviti u kalup koji želite ili okruglo napraviti il četvrtasto
umutiti 2 šlaga i premazati, možete dodati bombone ili mrvice ako želite
torta je super, bar meni, nepeče se, brzo se napravi, a ukusna je....
ljetna je više jer osvježava, moj savjet prepolovite sastojke i opet dobijete tortu.. ovaj originalni recept je velika torta pravo...
Nona torta:
1 litar jogurta
350 grama šećera
pola naranče
1 KG keksa (petit ili kent)
1 jaffa keks
2 šlaga
u jogurt sipati šećer, iscijediti pola naranče, dodati keks( samljeven) i nožem sitno isjeckati jaffa keks, sve dobro izmiješati i staviti u kalup koji želite ili okruglo napraviti il četvrtasto
umutiti 2 šlaga i premazati, možete dodati bombone ili mrvice ako želite
torta je super, bar meni, nepeče se, brzo se napravi, a ukusna je....
ljetna je više jer osvježava, moj savjet prepolovite sastojke i opet dobijete tortu.. ovaj originalni recept je velika torta pravo...
- bez_ideje
#428 Re: Recepti
E ovo je pravo mjesto za ovakvo pitanje
Naime,treba mi recept neke klasicne cokoladne osnove za tortu,s tim da su filovi "tvrdi",mislim na gustu cokoladu i sl.znaci ne sa onim vazdusastim filovima....nego teski krem filovi......
Poenta je da mi treba torta na kojoj ce se moc raditi neko umjetnicko djelo,a da se ne razmecka i sl.
Zahvaljujem
Naime,treba mi recept neke klasicne cokoladne osnove za tortu,s tim da su filovi "tvrdi",mislim na gustu cokoladu i sl.znaci ne sa onim vazdusastim filovima....nego teski krem filovi......
Poenta je da mi treba torta na kojoj ce se moc raditi neko umjetnicko djelo,a da se ne razmecka i sl.
Zahvaljujem
- bez_ideje
#429 Re: Recepti
razlicite vrste cokolada,neke razlijevat,neke prvo susit pa slagat 
fazon je sto mi treba neka "postojana" torta koja ce podnijeti taj rad ,naravno mislim prvo razliti deblji sloj cokolade preko,izjednaciti pod konac taj "oklop" pa na njemu raditi te dekoracije
fazon je sto mi treba neka "postojana" torta koja ce podnijeti taj rad ,naravno mislim prvo razliti deblji sloj cokolade preko,izjednaciti pod konac taj "oklop" pa na njemu raditi te dekoracije
- bez_ideje
#430 Re: Recepti
sve izgledaju odlicno........Hvala puno na trudu,moram da odlucim izmedju prve i zadnje
sutra u nabavku i u akciju dok me drzi inspiracija
Indigo
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#431 Re: Recepti
Burek Obama:
Pola kg faširanog purećeg (500gr=6,5KM), 250gr očišćene heljde u zrnu(1/2kg=3KM).
Heljdu kuhati u 1,5 do 2l vode (Visoku posudu jer kipi) nekih petnaestak minuta dok ne ''popije" vodu, dodati pureće faširano, dodati potrebne začine (So, biber,++), nasjeckani luk i ulje, složiti uz mazanje/pomašćivanje uljem u kupovnu jufku Adelina-Novi Travnik (1,80KM - Najbolja) ili po želji, napravite sami jufku. Pitu polaganu ili da bude savijača staviti u odgovarajuću posudu tipa tepsija, pa u pećnicu,...
Burek Obama! mmmm!
EDITOVANO:
Heljdu u zrnu, oljuštenu firme Long-Komerc...ZAOBIĐI!
Puno kamenja zube da polomiš.
Do sada nije bilo kamenja, ali posljednji put prije 7 dana kada sam kupio u Merkatoru1, sve pobacao.
Kupio u DM Alnatura heljdu.
Pola kg faširanog purećeg (500gr=6,5KM), 250gr očišćene heljde u zrnu(1/2kg=3KM).
Heljdu kuhati u 1,5 do 2l vode (Visoku posudu jer kipi) nekih petnaestak minuta dok ne ''popije" vodu, dodati pureće faširano, dodati potrebne začine (So, biber,++), nasjeckani luk i ulje, složiti uz mazanje/pomašćivanje uljem u kupovnu jufku Adelina-Novi Travnik (1,80KM - Najbolja) ili po želji, napravite sami jufku. Pitu polaganu ili da bude savijača staviti u odgovarajuću posudu tipa tepsija, pa u pećnicu,...
Burek Obama! mmmm!
EDITOVANO:
Heljdu u zrnu, oljuštenu firme Long-Komerc...ZAOBIĐI!
Puno kamenja zube da polomiš.
Do sada nije bilo kamenja, ali posljednji put prije 7 dana kada sam kupio u Merkatoru1, sve pobacao.
Kupio u DM Alnatura heljdu.
Last edited by PipiDugaDevetka on 07/12/2009 00:31, edited 1 time in total.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#432 Re: Recepti
Patentiraj ovo. Javi se USAIDU. Dace ti namah donaciju i mozes jamljat tentijeme umjesto peMzije.PipiDugaDevetka wrote:Burek Obama:
Burek Obama! mmmm!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#433 Re: Recepti
Ja mislim da će nam Slovenci ''klepiti'' i ovo, a zgrada USAIDA je više zgrada CIA-e i sličnih službi, nego USAIDA.Toto wrote:Patentiraj ovo. Javi se USAIDU. Dace ti namah donaciju i mozes jamljat tentijeme umjesto peMzije.PipiDugaDevetka wrote:Burek Obama:
Burek Obama! mmmm!
Stvarno sam napravio burek od ćuretine sa heljdom. Može se jesti. Hbga, bojim se govedine, zamrznute prije 10 godina iz Estonije, Argentine, Brazila,...
- Toto
#434 Re: Recepti
Bogme ti ja vjerujem
. I u mene sultanije slozi burek i sa tucetinom. Dok me nisu drmale masnoce jeo sam burek i sa skembom ili kulen burek.
-
Broj 1
#435 Re: Recepti
Niko da mi napise recept za kajmak baklavu, davno sam zamolio ?????

- Toto
-
kanga
#437 Re: Recepti
ZIMSKA TORTA
500 g svježeg sira
1 staklenka kompota od breskvi
3 listića želatine
100 g maslaca
260 g keksa SPEKULAAS
2 bjelanca
2,5 dcl slatkog vrhnja
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 kivi
malo limunovog soka
Sir i breskve ocijediti.Namočiti želatinu u hladnoj vodi.Maslacem iznutra namazati rub kalupa.Kekse naribati.Otopiti maslac i zaliti keks u kalupu.Staviti kalup u frižider.
Otopiti želatinu u 2 žlice vruće vode i mikserom primješati siru.
Istući snjeg od bjelanjaka, pa dodati siru.Slatko vrhnje izmiksati sa šećerom i dodati u sir.Dodati breskve izrezane na kockice.Staviti u kalup da se stvrdne.Ukrasiti kivijem i naribanim keksom.Dobro ohladiti u frižideru.
Prijatno !
500 g svježeg sira
1 staklenka kompota od breskvi
3 listića želatine
100 g maslaca
260 g keksa SPEKULAAS
2 bjelanca
2,5 dcl slatkog vrhnja
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 kivi
malo limunovog soka
Sir i breskve ocijediti.Namočiti želatinu u hladnoj vodi.Maslacem iznutra namazati rub kalupa.Kekse naribati.Otopiti maslac i zaliti keks u kalupu.Staviti kalup u frižider.
Otopiti želatinu u 2 žlice vruće vode i mikserom primješati siru.
Istući snjeg od bjelanjaka, pa dodati siru.Slatko vrhnje izmiksati sa šećerom i dodati u sir.Dodati breskve izrezane na kockice.Staviti u kalup da se stvrdne.Ukrasiti kivijem i naribanim keksom.Dobro ohladiti u frižideru.
Prijatno !
- Toto
#438 Re: Recepti
Nije moj vec scan/paste
idem bekana facat za mesa

ps
jel' se rekne jagnjeca ili janjeca
idem bekana facat za mesa

ps
jel' se rekne jagnjeca ili janjeca
- Toto
#439 Re: Recepti
zagasi krechadzinica wrote:znam jatech10 wrote:Zna li ko sklepati ono slatko od sljiva u krecu?
mozda je ovaj vec sklepao salungu
-
zijancer
- Irm@
#441 Re: Recepti
kraljica
a Meryl Streep ju je bas "skinula"

-
zijancer
#442 Re: Recepti
zena fenomenalno objasnjava one male cakice kod kuhanja, koje ako ne upotrijebis upropaste cijelo jelo..
recimo ovaj omlet
ona omlet jednostavno sroza na pola tave , tako da ostane kremast unutra, i nikada u maloj tavi ne pravi omlet sa vise od 3 jaja, jer kaze tada bude kožasto
-
Slovka
#443 Re: Recepti
Je li ovdje mogu dobiti recepte za one delicije sa teme s fotografijama?
Strašno bi me zanimala turska torta koju je postavila Irma@
I ako može mala pomoć, prijedlozi, sugestije...trebala bih neke provjerene recepte za kolače/torte koji mogu podnijeti transport i duže izbivanje iz frižidera, svi moji recepti uključuju kreme koje bi se rastopile nakon cca sat vremena.
Eventualno mi padaju na pamet neke kuglice i varijacije sa mljevenim keksom, kokosom... ali voljela bih imati veći izbor.
Strašno bi me zanimala turska torta koju je postavila Irma@
I ako može mala pomoć, prijedlozi, sugestije...trebala bih neke provjerene recepte za kolače/torte koji mogu podnijeti transport i duže izbivanje iz frižidera, svi moji recepti uključuju kreme koje bi se rastopile nakon cca sat vremena.
Eventualno mi padaju na pamet neke kuglice i varijacije sa mljevenim keksom, kokosom... ali voljela bih imati veći izbor.
- Irm@
#444 Re: Recepti
@slovka: izvolton
http://www.coolinarika.com/recept/turska-torta
-
Slovka
#445 Re: Recepti
Zahvaljujem, ne djeluje komplikovano za napraviti 
- Irm@
#446 Re: Recepti
nije uopce samo slijedi/te upute posebno u vezi pecenjem biskvita; a torta je prelegana bas za poslije neke teske zimske vecere
prijatno 
- Toto
#447 Re: Recepti
za duga puta bih ti preporucio gurabija.Slovka wrote:Je li ovdje mogu dobiti recepte za one delicije sa teme s fotografijama?
Strašno bi me zanimala turska torta koju je postavila Irma@![]()

- Irm@
#448 Re: Recepti
moj kuglof je prezivio put do Svabije...tako da mozes i to napraviti

-
Slovka
#449 Re: Recepti
I peksimeti i kuglof su mi mljac, ali ovo mi treba za jednu after-diplomski proslavu pa bih nešto malo drugačije
I samo da se pohvalim da je veći dio turske torte "puk'o" za manje od po' dana, nisu se trudili ni da vade iz pleha
I samo da se pohvalim da je veći dio turske torte "puk'o" za manje od po' dana, nisu se trudili ni da vade iz pleha
- Irm@
#450 Re: Recepti
a najbolje je onda da tamo napravis neku mljac tortu...jer svaka dobra torta (barem) po meni treba imati neki kremasti fil i biti cokoladna po mogucnosti
a drago mi je da je Turska uspjela
a drago mi je da je Turska uspjela