nokia6170 wrote:za domacina:
nisu ti lose ideje, jer se kreces u prilicno legalistickim okvirima postavljanja stvari sto ja apsolutno podrzavam jer se vidi da postujes ovu drzavu posto crpis svoje ideje iz odluke najvise sudske instance ove drzave (moje i tvoje) bosne i hercegovine.
panslavenske boje su ok, ali nekako mi sve to ispadne na furanje na majcicu Rusiju, koja bas i nema neke dodirne veze sa Bosnom i Hercegovinom...jer slozices se, takodje, samnom da je ustavni sud bih rekao da je zastava rs u skladu sa ustavom, ali isto tako ustavni sud bih nije rekao da te boje MORAJU biti u novom grbu RS-a..
Као прво надлежност уставног суда није да одређује шта ће бити и како, него искључиво да утврди је ли нешто у складу са уставом или није.
Зато застава која је у складу са уставом не мора бити на грбу ал може.
С друге стране сад би се неко нашао рећи да уставни суд није рекао да симболи народа МОРАЈУ бити на 1/3 грба. Зато боље у ово не улазити него да се ми договорим као што и јесмо.
nokia6170 wrote:
Ti si domacine Srbin i neka si, hvala bogu, i pretpostavljam da zivis u RS-u i neka zivis. Ali hajde mi reci samo jednu stvar posto se RS predstavlja u srpskom narodu kao ideal sroskog zivota i garant opstanka i neugrozenosti srpskog naroda u Bosni i Hercegovini...sta cemo recimo sa Srbimo koji se rodio nakon rata na prostoru danasnje Federacije (u Tuzli recimo gdje ima pravo puno Srba ili Zenici, ili Sarajevu). Sta cemo sa tim Srbima ni krivim ni duznima, ali koji jesu Srbi, ni veci ni manji od onih koji zive na prostoru RS-a.
Jeli posteno domacine dijeliti Srbe na RS-ovske i Federalne, ili smatras prirodnim da se svi Srbi automatski, zbog svoje sigurnost i opstanka, odmah po rodjenju transportuju u RS kao garanta opstanka srpskog naroda?
Sta je, ustvari za tebe RS? Ratni plijen ili nesto drugo? Ili je puko tjeranje inata Hrvatima i Bosnjacima. Volio bi da mi odgovoris intimno sta je za tebe RS, uzimajuci ili ne uzimajuci sam historijski kontekst nastanka RS.
Прво да ти одговорим на задње питање.
За мене РС је ту јер ја не вјерујем Политичарима из Сарајева да би радили у мом најбољем инересу, прво економском а онда и националном, да се само они питају.
То неповјерење је створено кад су 91 прегласали српске политичаре.
До данас се није ни мало поправило.
Економски примјер је рафинерија у броду.
Ту су се питали и сарајевски политичари и они су то одуговлачили само јер је на подручију РС-а и јер је купују Руси.
Због тог кашњења у међувремену дошло је до промјена у руској банци која је требала обавити трансакцију па се посао практично одгодио за пола године.
И ту ето је могу бити на губитку.
Сличан је примјер био и са Телекомом Српске јер је купац била Србија.
Зато ми данас не пристајемо на јединствену државу гдје би већина могла
остале прегласавати и на њихову штету јер им се нешто ето не свиђа.
А знамо да се данас у свијету код новца не гледа од кога је.
Сличан је примјер и ове везе са Србијом.
РС је добила робну позајмицу пшенице а можда се направе и заједничке резерве што иде мени у корист јер у случају кризе Србија има вишка па ће реаговати на нашем тржишту да не дође до поскупљења.
Да се питају сарајевски политичати они би рекли да им то не треба јер је од Србије а они ето њу не воле. Типа радије би били гладни него појели српски хљеб.
Национални интерес је да ме власти не зову Босанцем, и да моја држава каква год била има обиљежија која мене као припадника једног народа представљају.
Да се Харис пита ја би био Босанац а грб БИХ би био као из рата гдје ја не видим своје симболе.
Ово су неки банални примјери ал на крају све се своди на мноштво оваквих примјера.
Даље Срби се не требају дијелити на ове из РС-а и Федерације.
Иако заштита Срба у овој мјери постоји само у РС-у што није поштено према Србима у ФБИХ ипак не видим други начин.
А Федерација је та која је Србе протјерала, да ме не би напали одмах и раније сам рекао да је и РС протјерала Бошњаке и Хрвате.
Тако да данас у РС-у има 80% Срба а у Федерацији мање од 5%.
А реално повратка више и неће бити.
Знам мноштво Срба у Бањалуци који су протјерани из Сарајева и који се сад тамо не би вратили на да стање буде као прије рата.
Једноставно се превише тога десило током рата а и људи овдје нашли посао, стан, жену.
И сад ако ме питаш да ли би ја радије да сви Срби у БИХ имају исто ал тако да се сви могу прегласати ил да не буду баш исти ал да барем ових 80% у РС има своју аутономију увијек ћу прије изабрати ову другу опцију.
А и тај мали број Срба у ФБИХ као и Хрвата Бошњака у РС су повратници и они знају гдје су се вратили и то су прихватили.
А са овом аутономијом могу утицати на сарајевске политичаре да побољшају услове српским повратницима као и обрнуто.
Мени се чини да се Срби из РС теже слажу са Бошњацима из ФБИХ него Срби и Бошњаци који су у истом ентитету.
Minnela wrote:polako bolan domacine

i ti se satra ziv oko tog grba

..mislim svaka cast kad se trudis,ali hoces li bar imati koristi od tog truda

..hoce li te ko pitati za savjet kakav grb da bude

Па на свим темама форума људи се сатраше од дискусије а немају ништа од тога нит ће их ко шта питати ал ето није на одмет.
Тако да ти питање мало глупо. Није да вријеђам.