Novi grb RS

Locked
domacin

Post by domacin »

zavrzlama wrote:
zavrzlama (citat):
Eto @domacin..predlozi ovaj grb srbima u rs-u i oni ce ga glatko odbiti..iako na grbu ipak dominira srpsko obiljezje...zasto...zato sto ne dominira dovoljno jasno da i najnepismeniji srbin u rs-u shvati da se radi o srpskom grbu....ako malo mucnes glavom shvatit ces da srpskim politicarima nije do grba nego do ponizavanja bosnjaka i hrvata u8o tom entitetu....eto garant ce sa tvojim se prijedlogom slozit vecina u federaciji..nece se sloziti velikosrbi u rs-u ..tu je sva poenta....
Па да будемо искрени и ја мислим да би га одбили а не би сад улазио у то који су разлози. Мислим да већина српских политичара желе да нови грб има сличности са старим па им је императив останак орла.

Ал ето добра ствар је бар да смо се ја као Србин и ти као Бошњак, ако се варам исправи ме, око грба 1 коначно сложили а ваљда и остали, ил бар већина.
Јест да је било потребно 17 страница ал то је доказ да се уз конструктивну дискусију са образложењима и међусобним поштовањем, договор и компромис ипак МОГУ постићи поштујући закон и устав БИХ и ентитета.
Vidis da se moze razgovarati konstruktivno......jos da mi odgovoris na ova pitanja:

Sta srbi u BIH/RS gube ako grb u tom entitetu bude takav da ravnomjerno budu zastupljena sva tri simbola sa podjednakom velicinom sva tri simbola/znaka...

Sta srbi dobivaju ako grb bude ocito licio na srpski grb sa dodatim minijaturnim simbolima ostala dva naroda....

Sta je razlog da ce srpski politicari vjerovatno odbiti grb na kojem ce biti ispunjena ravnopravnost sva tri naroda...i zahtijevati ce na minimalnim korekcijama bivseg grba....

Rastumaci sebi ova pitanja pa ces shvatiti do koga je i ko koci suzivot i normalizaciju odnosa medju BIH narodima..
Сами Срби не губе ништа конкретно.
Ако би грб био као мој број 3 онда добијају да има сличности са старим што неки желе.
Разлог одбијања би био што не сличи старом и што РС више својатају као искључиво своју.
Ипак на крају ће РС добити грб који ће бити у складу са уставом.

С друге стране да коче све реформе не бих се сложио.
Харис је рецимо одбио и априлски пакет, за разлику од српске стране а и искључиво је одбио Лајчаков приједлог док је Додик бар рекао да је основа за даљи разговор.

Ја да сам МЗ наметнуо бих и априлски пакет и Лајчаков приједлог а Харе и Додо нек се жале до миле воље.
Тако би одмах могли кренути са припремама за ЕУ.
Сад су нас пустили да се сами договарамо а ови наше се могу договарати 100 година и да ништа не промјене.
nokia6170

Post by nokia6170 »

za domacina:

nisu ti lose ideje, jer se kreces u prilicno legalistickim okvirima postavljanja stvari sto ja apsolutno podrzavam jer se vidi da postujes ovu drzavu posto crpis svoje ideje iz odluke najvise sudske instance ove drzave (moje i tvoje) bosne i hercegovine.

panslavenske boje su ok, ali nekako mi sve to ispadne na furanje na majcicu Rusiju, koja bas i nema neke dodirne veze sa Bosnom i Hercegovinom...jer slozices se, takodje, samnom da je ustavni sud bih rekao da je zastava rs u skladu sa ustavom, ali isto tako ustavni sud bih nije rekao da te boje MORAJU biti u novom grbu RS-a.

Al hajd nek to zvanicno budu panslavenske boje, al intimno znamo kakva je situacija u stvarnosti i za koga se veze ta trobojka na ovim prostorima.

Ti si domacine Srbin i neka si, hvala bogu, i pretpostavljam da zivis u RS-u i neka zivis. Ali hajde mi reci samo jednu stvar posto se RS predstavlja u srpskom narodu kao ideal sroskog zivota i garant opstanka i neugrozenosti srpskog naroda u Bosni i Hercegovini...sta cemo recimo sa Srbimo koji se rodio nakon rata na prostoru danasnje Federacije (u Tuzli recimo gdje ima pravo puno Srba ili Zenici, ili Sarajevu). Sta cemo sa tim Srbima ni krivim ni duznima, ali koji jesu Srbi, ni veci ni manji od onih koji zive na prostoru RS-a.

Jeli posteno domacine dijeliti Srbe na RS-ovske i Federalne, ili smatras prirodnim da se svi Srbi automatski, zbog svoje sigurnost i opstanka, odmah po rodjenju transportuju u RS kao garanta opstanka srpskog naroda?

Sta je, ustvari za tebe RS? Ratni plijen ili nesto drugo? Ili je puko tjeranje inata Hrvatima i Bosnjacima. Volio bi da mi odgovoris intimno sta je za tebe RS, uzimajuci ili ne uzimajuci sam historijski kontekst nastanka RS.
trinaesti

Post by trinaesti »

ljudi prestanite sa ovim groznim prijelozima grbova.

uzas!!!
rashid

Post by rashid »

zavrzlama wrote:
zavrzlama (citat):
Eto @domacin..predlozi ovaj grb srbima u rs-u i oni ce ga glatko odbiti..iako na grbu ipak dominira srpsko obiljezje...zasto...zato sto ne dominira dovoljno jasno da i najnepismeniji srbin u rs-u shvati da se radi o srpskom grbu....ako malo mucnes glavom shvatit ces da srpskim politicarima nije do grba nego do ponizavanja bosnjaka i hrvata u8o tom entitetu....eto garant ce sa tvojim se prijedlogom slozit vecina u federaciji..nece se sloziti velikosrbi u rs-u ..tu je sva poenta....
Па да будемо искрени и ја мислим да би га одбили а не би сад улазио у то који су разлози. Мислим да већина српских политичара желе да нови грб има сличности са старим па им је императив останак орла.

Ал ето добра ствар је бар да смо се ја као Србин и ти као Бошњак, ако се варам исправи ме, око грба 1 коначно сложили а ваљда и остали, ил бар већина.
Јест да је било потребно 17 страница ал то је доказ да се уз конструктивну дискусију са образложењима и међусобним поштовањем, договор и компромис ипак МОГУ постићи поштујући закон и устав БИХ и ентитета.
Vidis da se moze razgovarati konstruktivno......jos da mi odgovoris na ova pitanja:

Sta srbi u BIH/RS gube ako grb u tom entitetu bude takav da ravnomjerno budu zastupljena sva tri simbola sa podjednakom velicinom sva tri simbola/znaka...

Sta srbi dobivaju ako grb bude ocito licio na srpski grb sa dodatim minijaturnim simbolima ostala dva naroda....

Sta je razlog da ce srpski politicari vjerovatno odbiti grb na kojem ce biti ispunjena ravnopravnost sva tri naroda...i zahtijevati ce na minimalnim korekcijama bivseg grba....

Rastumaci sebi ova pitanja pa ces shvatiti do koga je i ko koci suzivot i normalizaciju odnosa medju BIH narodima..
Sta ce dobiti? Cuj pitanja ... BICE SRPSKI!

Znas ... ima ono ...

SRBIJA SRBIJA SRBIJA ... a jebote, zivi u Bosni!

Uopste neznam sto komentiram na teme/forumase tipa domacin. Oni su jednostavno krvi zeljni ... nema druge.
ticoroman

Post by ticoroman »

domacin wrote:Evo za mene bi bio prihvatljiv al nisi dobro boje zastave stavio.
Trebalo bi ovako.

Image
OK, svejedno. Meni ljepse stilisticki izgleda kada se boje rotiraju 90 stepeni lijevo, posto se grb suzava prema dole. Jednostavno je grb ljepse gledati. Medjutim ako je to problem nema veze, mogu se boje staviti i ravno.

Nazalost sumnjam da ce biti usvojen ovakav grb. Ili ce srpski predstavnici uraditi minimalne promjene na starom grbu a nasi idioti prihvatiti, ili ce grb biti nesto sasvim novo (kao naprimjer zastava BiH). Sanse da ce se postaviti ljiljan i sahovnica u istoj velicini kao i srpski simboli su veoma male.

I to nema veze s tim sto se je srpski narod navikao na stari grb, pa eto tesko im sada promijeniti. Problem je sto vide RS kao svoju teritoriju pa zele da se to vidi i na grbu. Volio bih da grijesim i da grb bude pravedan, ali sumnjam.
Last edited by ticoroman on 20/09/2007 21:47, edited 1 time in total.
domacin

Post by domacin »

nokia6170 wrote:za domacina:

nisu ti lose ideje, jer se kreces u prilicno legalistickim okvirima postavljanja stvari sto ja apsolutno podrzavam jer se vidi da postujes ovu drzavu posto crpis svoje ideje iz odluke najvise sudske instance ove drzave (moje i tvoje) bosne i hercegovine.

panslavenske boje su ok, ali nekako mi sve to ispadne na furanje na majcicu Rusiju, koja bas i nema neke dodirne veze sa Bosnom i Hercegovinom...jer slozices se, takodje, samnom da je ustavni sud bih rekao da je zastava rs u skladu sa ustavom, ali isto tako ustavni sud bih nije rekao da te boje MORAJU biti u novom grbu RS-a..
Као прво надлежност уставног суда није да одређује шта ће бити и како, него искључиво да утврди је ли нешто у складу са уставом или није.
Зато застава која је у складу са уставом не мора бити на грбу ал може.

С друге стране сад би се неко нашао рећи да уставни суд није рекао да симболи народа МОРАЈУ бити на 1/3 грба. Зато боље у ово не улазити него да се ми договорим као што и јесмо.

nokia6170 wrote: Ti si domacine Srbin i neka si, hvala bogu, i pretpostavljam da zivis u RS-u i neka zivis. Ali hajde mi reci samo jednu stvar posto se RS predstavlja u srpskom narodu kao ideal sroskog zivota i garant opstanka i neugrozenosti srpskog naroda u Bosni i Hercegovini...sta cemo recimo sa Srbimo koji se rodio nakon rata na prostoru danasnje Federacije (u Tuzli recimo gdje ima pravo puno Srba ili Zenici, ili Sarajevu). Sta cemo sa tim Srbima ni krivim ni duznima, ali koji jesu Srbi, ni veci ni manji od onih koji zive na prostoru RS-a.

Jeli posteno domacine dijeliti Srbe na RS-ovske i Federalne, ili smatras prirodnim da se svi Srbi automatski, zbog svoje sigurnost i opstanka, odmah po rodjenju transportuju u RS kao garanta opstanka srpskog naroda?

Sta je, ustvari za tebe RS? Ratni plijen ili nesto drugo? Ili je puko tjeranje inata Hrvatima i Bosnjacima. Volio bi da mi odgovoris intimno sta je za tebe RS, uzimajuci ili ne uzimajuci sam historijski kontekst nastanka RS.
Прво да ти одговорим на задње питање.
За мене РС је ту јер ја не вјерујем Политичарима из Сарајева да би радили у мом најбољем инересу, прво економском а онда и националном, да се само они питају.

То неповјерење је створено кад су 91 прегласали српске политичаре.
До данас се није ни мало поправило.

Економски примјер је рафинерија у броду.
Ту су се питали и сарајевски политичари и они су то одуговлачили само јер је на подручију РС-а и јер је купују Руси.
Због тог кашњења у међувремену дошло је до промјена у руској банци која је требала обавити трансакцију па се посао практично одгодио за пола године.
И ту ето је могу бити на губитку.
Сличан је примјер био и са Телекомом Српске јер је купац била Србија.

Зато ми данас не пристајемо на јединствену државу гдје би већина могла
остале прегласавати и на њихову штету јер им се нешто ето не свиђа.
А знамо да се данас у свијету код новца не гледа од кога је.

Сличан је примјер и ове везе са Србијом.
РС је добила робну позајмицу пшенице а можда се направе и заједничке резерве што иде мени у корист јер у случају кризе Србија има вишка па ће реаговати на нашем тржишту да не дође до поскупљења.
Да се питају сарајевски политичати они би рекли да им то не треба јер је од Србије а они ето њу не воле. Типа радије би били гладни него појели српски хљеб.

Национални интерес је да ме власти не зову Босанцем, и да моја држава каква год била има обиљежија која мене као припадника једног народа представљају.
Да се Харис пита ја би био Босанац а грб БИХ би био као из рата гдје ја не видим своје симболе.

Ово су неки банални примјери ал на крају све се своди на мноштво оваквих примјера.

Даље Срби се не требају дијелити на ове из РС-а и Федерације.
Иако заштита Срба у овој мјери постоји само у РС-у што није поштено према Србима у ФБИХ ипак не видим други начин.
А Федерација је та која је Србе протјерала, да ме не би напали одмах и раније сам рекао да је и РС протјерала Бошњаке и Хрвате.

Тако да данас у РС-у има 80% Срба а у Федерацији мање од 5%.
А реално повратка више и неће бити.
Знам мноштво Срба у Бањалуци који су протјерани из Сарајева и који се сад тамо не би вратили на да стање буде као прије рата.
Једноставно се превише тога десило током рата а и људи овдје нашли посао, стан, жену.

И сад ако ме питаш да ли би ја радије да сви Срби у БИХ имају исто ал тако да се сви могу прегласати ил да не буду баш исти ал да барем ових 80% у РС има своју аутономију увијек ћу прије изабрати ову другу опцију.
А и тај мали број Срба у ФБИХ као и Хрвата Бошњака у РС су повратници и они знају гдје су се вратили и то су прихватили.
А са овом аутономијом могу утицати на сарајевске политичаре да побољшају услове српским повратницима као и обрнуто.

Мени се чини да се Срби из РС теже слажу са Бошњацима из ФБИХ него Срби и Бошњаци који су у истом ентитету.
Minnela wrote:polako bolan domacine :-) i ti se satra ziv oko tog grba :-) ..mislim svaka cast kad se trudis,ali hoces li bar imati koristi od tog truda :? ..hoce li te ko pitati za savjet kakav grb da bude :? :-)
Па на свим темама форума људи се сатраше од дискусије а немају ништа од тога нит ће их ко шта питати ал ето није на одмет.
Тако да ти питање мало глупо. Није да вријеђам.
nokia6170

Post by nokia6170 »

za domacina:

mislim da je osjecaj ugrozenosti u biti vrlo subjektivna stvar koja apsolutno ne mora da korespondira sa stvarnim stanjem na terenu, vec vise moze biti slika i pirlika medijske propagande stalnim isticanjem negativnih primjera, a presucivanja pozitivnih stvari..stalno koncipirajuci stvari i desavanja negativistickim pristupom. na slican naci i ti sam koncipiras svoje stavove u pogledu ugrozenosti srpskog naroda na ovim prostorima.

moje misljenje je da niko drugi u toj mjeri nije toliko ugrozio sprski narod koliko sami srpski politicari na nacin na koji su djelovali zadnji 17 godina svojim potezima i odlukama. a to rade i danas.

srpski politicari su zrtvovali gradove da bi dobili na kraju selendre. to znaju ponajbolje sarajevski srbi koji su naivno poletjeli za krajisnikom koji ih je pozvao da napuste sarajevo nakon dejtona po integraciji prijeteci im da ce ih balije pobiti sve do jednog..sto apsolutno nije istina nikad bila, sto ce ti potvrditi komsije iz moje zgrade. slobodno mi se javi pa da odemo skupa pa popricamo.

sustina srpske politike je laz sopstvenog naroda u zadnjih 17 godina. a laz se nastavlja i dan danas. od toga da srbima prijeti istrebljenje 1992. godine zbog proglasenja nezavisnosti na referendumu, pa do istrebljenja srba 1995. godine u sarajevu, pa do negiranja da se u srebrenici da se desio genocid, da bi danas insistirali da se samo desio genocid u srebrenici...kako domacine pobogu da se prica jedna prica 10 godina, a onda prevrne u mjesec dana druga prica.

moj licni stav je da su politicari lagali, lazu i lagace, da su stvarali, stvaraju i stvarace vjestacki strah medju narodima bosne i hercegovine koji apsoluto nema objektivnu opravdanost u stvarnosti.

p.s. mozes ti meni pricati sta god zelis, ali politika srpskih politicara s pocetka devedesetih je bila zasnovana na grubom krsenju medjunarodnog i domaceg prava...ako si legalista kao sto zelis da se predstavis, tu cinjenicu ces morati prihvatiti i priznati i sam bez mog nametanja. srpski politicari su 1992. godine izvrsili klasicni drzavni i vojni udar potpomognuti sa jna i rukovodstvom iz beograda sa ciljem nasilne promjene drzavnog uredjenja i razbijanja medjunaorodno priznate drzave republike bosne i hercegovine. jednostavnim rjecnikom receno republika srpska sa svojom vojskom republike srpske prema medjunarodnom pravu u periodu od 1992. do 1995. godine ima pravnu definiciju paradrzave, odnosno paravojske.
Prozor

Post by Prozor »

nokia6170 wrote:za domacina:

mislim da je osjecaj ugrozenosti u biti vrlo subjektivna stvar koja apsolutno ne mora da korespondira sa stvarnim stanjem na terenu, vec vise moze biti slika i pirlika medijske propagande stalnim isticanjem negativnih primjera, a presucivanja pozitivnih stvari..stalno koncipirajuci stvari i desavanja negativistickim pristupom. na slican naci i ti sam koncipiras svoje stavove u pogledu ugrozenosti srpskog naroda na ovim prostorima.

moje misljenje je da niko drugi u toj mjeri nije toliko ugrozio sprski narod koliko sami srpski politicari na nacin na koji su djelovali zadnji 17 godina svojim potezima i odlukama. a to rade i danas.

srpski politicari su zrtvovali gradove da bi dobili na kraju selendre. to znaju ponajbolje sarajevski srbi koji su naivno poletjeli za krajisnikom koji ih je pozvao da napuste sarajevo nakon dejtona po integraciji prijeteci im da ce ih balije pobiti sve do jednog..sto apsolutno nije istina nikad bila, sto ce ti potvrditi komsije iz moje zgrade. slobodno mi se javi pa da odemo skupa pa popricamo.

sustina srpske politike je laz sopstvenog naroda u zadnjih 17 godina. a laz se nastavlja i dan danas. od toga da srbima prijeti istrebljenje 1992. godine zbog proglasenja nezavisnosti na referendumu, pa do istrebljenja srba 1995. godine u sarajevu, pa do negiranja da se u srebrenici da se desio genocid, da bi danas insistirali da se samo desio genocid u srebrenici...kako domacine pobogu da se prica jedna prica 10 godina, a onda prevrne u mjesec dana druga prica.

moj licni stav je da su politicari lagali, lazu i lagace, da su stvarali, stvaraju i stvarace vjestacki strah medju narodima bosne i hercegovine koji apsoluto nema objektivnu opravdanost u stvarnosti.

p.s. mozes ti meni pricati sta god zelis, ali politika srpskih politicara s pocetka devedesetih je bila zasnovana na grubom krsenju medjunarodnog i domaceg prava...ako si legalista kao sto zelis da se predstavis, tu cinjenicu ces morati prihvatiti i priznati i sam bez mog nametanja. srpski politicari su 1992. godine izvrsili klasicni drzavni i vojni udar potpomognuti sa jna i rukovodstvom iz beograda sa ciljem nasilne promjene drzavnog uredjenja i razbijanja medjunaorodno priznate drzave republike bosne i hercegovine. jednostavnim rjecnikom receno republika srpska sa svojom vojskom republike srpske prema medjunarodnom pravu u periodu od 1992. do 1995. godine ima pravnu definiciju paradrzave, odnosno paravojske.
:faraon1:
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

RS 2007 ko nekad omladinska radna akcija, kolonizira se doseljavanjem Srba iz Hrvatske i sa Kosova, Kinezi riljaju, a Bosnjaci prave grb, bice bice :D
and

Post by and »

domacine,stvarno pises nebuloze.ti stvarno mislis da politicari iz rc rade u tvom interesu ekonomskom.ili su rusi i srbi jedini koji imaju para ili se tu nesto mucka.mozda se namiruju neki ratni dugovi ili se pljacka.da se to malo prekontrolise saznalo bi se i zato tvoji politicari nedaju drzavnu policiju i zele svoj entitet da se sami mogu kontrolisati.rusi su kao uslov za rafneriju trazili da se moze u bih prodavati gorivo losijeg kvaliteta,a to bas nije u nasem interesu.zato vi ne pristajeta na jedinstvenu drzavu gdje bi se sve moglo kontrolisati i gdje se ne bi moglo mutiti.
iako ste kako kazes protjerali hrvate i bosnjake iz pc mi se tog dijela bih nismo odrekli i u njemu po dejtonu imamo ista prava kao i vi.posto to nije samo vase ni grb ne moze biti samo vas.konstruktivnost koju ste vi pokazali pri izboru grba bih nadam se da ce i nasi politicari pokazati sto se tice grba pc.
Glasovito

#436 .

Post by Glasovito »

Ako nista drugo, drago mi je da je domacin ovdje...dijalog je nekako najbolja stvar.

I zanimljivo je kako smo se uspjeli dogovoriti ( posto smo legalisti) da sa pocetnog predlozenog grba ( orao u sredini, u stomaku simbolcici) dodjemo do ovog zadnjeg prijedloga ( tri ravnopravna simbola i dole famozne slavenske boje ... 8-) znao sam uvijek da francuzi imaju nesto nase)

hajmo oformiti partiju sa-xa.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

bilo bi jako lijepo kada bismo malo vise slusali jedni druge na ovoj konkretnoj temi, umjesto da se pola vremena gadjamo slikama. ako neko tvrdi da mu se neki simbol ne dopada, ako neko preferira neutralne simbole, ako neko hoce dublje u povijest u potrazi za tim istim simbolima, onda bi to trebao obrazloziti. svi imamo svoje simbole nedavne uzasne proslosti. to nece lako nestati iz nase glave - sto ne znaci da trebamo rovariti po simbolima onih drugih da bismo dokazali kako svi patimo od iste bolesti.

mislim da su na ovoj temi dvoje-troje ljudi vodili diskusiju gadjajuci se slikama i nedavnim povijesnim faktima. ostali su ili ignorirani ili ismijavani. oni koji su ucestvovali u diskusiji nisu procitali pola postova ovdje napisanih, a jedan od najvecih razloga je sto je thread pretrpan slikama.

rasprave su se vodile na medjunacionalnom nivou - ja sam govorila o simbolima koji meni ne odgovaraju, ali ne zato sto pripadaju nekom od naroda u BiH, nego odredjenoj ideologiji. drugi su uglavnom trazili prljave simbole i asocijacije druga dva naroda, ja se ispricavam ako sam nekad ucinila isto, nije mi bila namjera.

meni ova rasprava nije produktivna. zvuci kao rasprava medju nacionalistima koji se sa jedne strane najbolje razumiju u svojim principima, pa zato anuliraju druge i vode raspravu sa drugim nacionalistima koji ih razumiju, a sa druge strane stalno odrzavaju tenzije.

ja ne mislim da je vecina ljudi na ovom threadu nacionalisticki orijentirana, naprotiv. ali diskusija je krenula u tom smjeru, argumenti su se sami nametnuli i postalo je naporno samo citati temu a kamoli ucestvovati u raspravi.

kao da su jedini simboli kojima raspolazemo i oni kojima se ponosimo oni pod kojima smo ratovali.
domacin

Post by domacin »

Да апсолвирам

Грб БИХ

Image

Грб РС

Image

Грб ФБИХ

Image
meskogn

Post by meskogn »

odlicno rjesenje bi bilo,jer bi negiralo moderni fasizam...ali dok je fasista malo su sanse da se prihvati....sadasnji amblen 49% bih je diskriminativan jer nisu zastupljeni jezici dva konstituvna naroda
68847

Post by 68847 »

dawn_upon_dawn wrote: mislim da su na ovoj temi dvoje-troje ljudi vodili diskusiju gadjajuci se slikama i nedavnim povijesnim faktima. ostali su ili ignorirani ili ismijavani. oni koji su ucestvovali u diskusiji nisu procitali pola postova ovdje napisanih, ...
apsolutno istinito
"max"

#441 Novi grb RS

Post by "max" »

domacin wrote:Да апсолвирам

Грб БИХ

Image

Грб РС

Image

Грб ФБИХ

Image

Pa ti covjece nisi svjestan svoje primitivnosti ! Evo citam pojedine komentare i tvoje pokusaje da objasnis nesto na samo tebi pozitivan nacin. Pricas nam o nekakvim simbolima koji tebe predstavljaju a da sve sto je bosansko nije tvoje. Prije svega treba da si svjestan da se nalazis u Bosni i Hercegovini a ne Srbiji i da ta takozvana "rs" je tu jer je silom nastala i sad da bi je zadrzali samo se pozivate na nekakav dejtonski sporazum koji je u sustini sluzio samo da bi se rat zaustavio. Nije mi jasno kako uopste imas obraza (iz prilozenog se vidi da ga nemas) da nam crtas tu nekakve orlove koji nemaju veze sa Bosnom i Hercegovinom a pod kojima je pocinjen genocid nad drugim narodima i zelis da ga ti drugi narodi smatraju svojim. Naravno vidim da si na svakom tom grbu, bilo to u "rs" ili "federaciji", orlice stavio na prvu poziciju (valjda da se nebi osjecao ugrozen). Ako uistinu zelis da se osjecas kao kod svoje kuce ja mislim da bi trebao da se odselis "tamo daleko" jer tebi i takvima kao sto si ti izgleda ovdje nije mjesto. Domacine ovo nije srbija niti ce biti, ovo je Bosna i Hercegovina i ako ti se nesvidja ti znas sta ti je ciniti ! KAD NAM PRICAS O RAVNOPRAVNOSTI ZASTO NEPROKOMENTARISES RECIMO SAMO NAZIV TE TVOJE OMILJENE "RS" PA NAM RECI DALI PO TOM NAZIVU SVI OSTALI TREBAJU DA SE OSJECAJU RAVNOPRAVNO ? Uostalom ti si samo jedna "mrlja" u svemu ovome i ti se nista nepitas ali vjerno slijedis veliko srpski plan koji ce vam nadam se i glave doci. Sad ces mi reci da ovdje rata nije ni bilo i da ste se vi branili jer ste bili ugrozeni. Jedno je izgleda sigurno a to je da se mi necemo nikad sporazumjeti sto se te teme tice. Netrebas ti meni ni da priznajes dali ste vi napravili ovdje agresiju jer to i ptice na grani znaju ali eto il si gluplji od tih ptica ili si "prespavao" taj period. DA APSOLVIRAM: NIKAKVI SRPSKI, HRVATSKI ILI BOSNJACKI SIMBOLI, SAMO BOSANSKI I AKO SE TO NEKOM NESVIDJA OVDJE MU NIJE MJESTO !

ZIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA !
SMRT FASIZMU I "RS" !
ticoroman

Post by ticoroman »

Pet prijedloga u finalu
Vesna Popović 20.09.2007 21:10

BANJALUKA - Pet idejnih rješenja ušlo je juče u finale izbora za novi grb Republike Srpske, nakon što je Ustavni sud BiH prošle godine stari grb proglasio neustavnim.

Image

Komisija za utvrđivanje simbola predložila je pet rješenja za novi grb koji su autorima upućeni na doradu. Poslije dorade, sva predložena rješenja biće upućena Narodnoj skupštini na odlučivanje.

Autori prijedloga grba koji su ušli u konačan izbor su: inženjer Nenad Košanin iz Beograda, Gordan Balaban, student iz Banjaluke, Draško Brković, informatičar i dizajner iz Banjaluke, Milan Stijak, grafičar iz Banjaluke, i Zdravko Krulj, slikar iz Banjaluke.

Igor Radojičić, predsjednik Komisije za simbole, rekao je da će jedno od njihovih rješenja postati novi grb.

Autor čije rješenje bude izabrano biće nagrađen sa 10.000 maraka, s tim da je Komisija odlučila da ne budu dodijeljene tzv. otkupne nagrade.

"To znači da će samo jedno rješenje koje bi bilo usvojeno u Skupštini i Vijeću naroda biti nagrađeno, tako da je ovih pet rješenja samo u konkurenciji za glavnu nagradu", rekao je Radojičić.

Autorima je ostavljen rok od 15 dana kako bi izveli "dizajnerske korekcije", ali ne i suštinske promjene. Prema Radojičićevim riječima, Komisija je dala primjedbe na predložena rješenja "dizajna i heraldike".

"Nema bojazni da će doći do potpune promjene rješenja, s kojima su se složili i bošnjački i hrvatski članovi Komisije. Insistiramo na redizajnu pojednih detalja, a ne suštine", kazao je Radojičić.

Međutim, bošnjački članovi Komisije već su nagovijestili moguću blokadu u Vijeću naroda, koje može da obori svaku odluku parlamenta.

Šaban Sivić, član Komisije iz reda Bošnjaka, vjeruje, naime, da će prijedlozi koji su poslati na doradu doživjeti velike promjene, te da to više neće biti originalni grb, "već neka nova verzija."

"To što su članovi Komisije promijenili stav u odnosu na prošlu sjednicu i prihvatili pet, a ne tri rješenja za novi grb, pokazali su koliko nemaju svoj stav. Mi smo najbliži prijedlogu grba sa dva lava, ali sumnjamo da će taj i biti izabran", rekao je Sivić.

Radojičić ipak ne očekuje da bi delegati iz reda Bošnjaka mogli pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, pošto je svih pet rješenja za grb podržano od svih članova Komisije, bez obzira na njihovu nacionalnost.
Last edited by ticoroman on 21/09/2007 02:11, edited 2 times in total.
ticoroman

Post by ticoroman »

Ma kurac ce biti ista slicno kao sto smo ovdje crtali. 5 prijedloga je uslo u "finale". Prijedlozi su:

Srpski simboli su ubjedljivo dominantni na svim prijedlozima, i meni licno nisu prihvatljivi. Ako bih morao izabrati izmedju ovih pet, losih ideja, onda bih izabrao broj 3 (sa lijeva, prvi red). On je najvise izbalansiran i srpski simboli zauzimaju samo 50% prostora (ha ha ha).

Cekaj malo.. bosnjacki clan komisije (!) predlaze grb sa lavovima, na kojem se najmanje vide hrvatski i bosnjacki simboli, a srpski simbol u sredini ubjedljivo dominira. Ne razumijem ga kako razmislja. Grb sa lavovima je "lijep", ali nije izbalansiran.
Last edited by ticoroman on 21/09/2007 04:47, edited 1 time in total.
xon_sa

Post by xon_sa »

Mogli smo stavit jos i zirafe i nosoroge na grb...
elSaik

Post by elSaik »

xon_sa wrote:Mogli smo stavit jos i zirafe i nosoroge na grb...
pa ovaj sa lavovima je najljepši... ne shvatam šta ti smetaju životinje :D

najbolji bi bio 5.ali da se zamijene mjesta orlu i ljiljanu... znači u sredinu grb sa ljiljanima sa bosanskom krunom, a lijevo orao sa 4s... naravno da od toga nema ništa ali bi bio pravo lijep grb...
ticoroman

Post by ticoroman »

elSaik wrote:pa ovaj sa lavovima je najljepši... ne shvatam šta ti smetaju životinje :D
Nema kod nas lavova. Mi trebamo staviti medvjede!
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

ticoroman wrote:proglasio neustavnim.
Image
Ako su ovo zbilja ti grbovi onda je kvalitet otisao u tri *icke materine :x
Nista nisu bolji od onih s kojima se raja na forumu sprdala. Ovo je zivi cirkus,
nista s nicim. Nabacali ljiljane i sahovnicu onako ko usput, a dvoglavi orao vodi
Moravac kolo :-)
p.s. vise mi je ta kruna na vrh glave, pocevsi od kraljevine koje nema, pa
kralja koji pobjeze i izda "drzavu", itd.
elSaik

Post by elSaik »

ticoroman wrote:
elSaik wrote:pa ovaj sa lavovima je najljepši... ne shvatam šta ti smetaju životinje :D
Nema kod nas lavova. Mi trebamo staviti medvjede!
ovakva dva?... :D

Image
Bosanac_21 wrote:kruna na vrh glave, pocevsi od kraljevine koje nema, pa
kralja koji pobjeze i izda "drzavu", itd.
pa gdje će drugo biti :-)
ella_ina

Post by ella_ina »

Bosanac_21 : kaze:"...dvoglavi orao vodi Moravac kolo ...."

jel ti to sad i kolo moravac smeta??? :razz:
Sir Charles

Post by Sir Charles »

ticoroman wrote:
Pet prijedloga u finalu
Vesna Popović 20.09.2007 21:10

BANJALUKA - Pet idejnih rješenja ušlo je juče u finale izbora za novi grb Republike Srpske, nakon što je Ustavni sud BiH prošle godine stari grb proglasio neustavnim.

Image

Komisija za utvrđivanje simbola predložila je pet rješenja za novi grb koji su autorima upućeni na doradu. Poslije dorade, sva predložena rješenja biće upućena Narodnoj skupštini na odlučivanje.

Autori prijedloga grba koji su ušli u konačan izbor su: inženjer Nenad Košanin iz Beograda, Gordan Balaban, student iz Banjaluke, Draško Brković, informatičar i dizajner iz Banjaluke, Milan Stijak, grafičar iz Banjaluke, i Zdravko Krulj, slikar iz Banjaluke.

Igor Radojičić, predsjednik Komisije za simbole, rekao je da će jedno od njihovih rješenja postati novi grb.

Autor čije rješenje bude izabrano biće nagrađen sa 10.000 maraka, s tim da je Komisija odlučila da ne budu dodijeljene tzv. otkupne nagrade.

"To znači da će samo jedno rješenje koje bi bilo usvojeno u Skupštini i Vijeću naroda biti nagrađeno, tako da je ovih pet rješenja samo u konkurenciji za glavnu nagradu", rekao je Radojičić.

Autorima je ostavljen rok od 15 dana kako bi izveli "dizajnerske korekcije", ali ne i suštinske promjene. Prema Radojičićevim riječima, Komisija je dala primjedbe na predložena rješenja "dizajna i heraldike".

"Nema bojazni da će doći do potpune promjene rješenja, s kojima su se složili i bošnjački i hrvatski članovi Komisije. Insistiramo na redizajnu pojednih detalja, a ne suštine", kazao je Radojičić.

Međutim, bošnjački članovi Komisije već su nagovijestili moguću blokadu u Vijeću naroda, koje može da obori svaku odluku parlamenta.

Šaban Sivić, član Komisije iz reda Bošnjaka, vjeruje, naime, da će prijedlozi koji su poslati na doradu doživjeti velike promjene, te da to više neće biti originalni grb, "već neka nova verzija."

"To što su članovi Komisije promijenili stav u odnosu na prošlu sjednicu i prihvatili pet, a ne tri rješenja za novi grb, pokazali su koliko nemaju svoj stav. Mi smo najbliži prijedlogu grba sa dva lava, ali sumnjamo da će taj i biti izabran", rekao je Sivić.

Radojičić ipak ne očekuje da bi delegati iz reda Bošnjaka mogli pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, pošto je svih pet rješenja za grb podržano od svih članova Komisije, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Meni sve ovo samo govori da je ovaj "domacin" bio jako dobro upucen u izbor novog grba RS-a. :-?
Locked