jest, bas bila za rucakdacina_curica wrote:mamice jel' domaca tarhana? njam, njam
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
-
mamica papucarka
-
mamica papucarka
a sto sam ja mislila da se tursija pravi od kruskica 
- dacina_curica
hadzinice, buhtle izgledaju fantasticno
je li ih tesko napraviti? (ja ih pravo volim ali ne znam kako)
je li ih tesko napraviti? (ja ih pravo volim ali ne znam kako)
-
amrino
Joj sad si mi posmigala!!!hadzinica wrote:zasto? povrca ima, temperatura vani ide mi u korist, ionako u podrum odnesem , ali ovo nije "glavan" tursija , nego samo 6 tegli da imam uz ramazan, tj. pri kraju ramazana!amrino wrote:zar vec tursiju pravis?![]()
da nije malo rano?![]()
glavnu pravim pocetkom oktobra, bice i kiselog kupusa, roga, pindzura i jos tursije koju onda kiselim u kacama!
prosle godine pravila i bestilj od sljiva i slatko i dinja, a vidjecemo sta cu stici ove godine!
Odoh odmah poslije posla da kupim svega pa da i ja koju teglicu pokiselim
Ja i dragi smo prosle godine kiselili kupus- i bio je FENOMENALAN! (najvise ga volim malo pouljit i pobiberit )...i tursiju, a neki dan sam eto pravila roge s bijelim lukom- ali su se vec pojele.
Jedno pitanje- mogu li njih stavljati u tegle? Jel treba konzervans ili nesto?
A planiram praviti i paradajiz sos
JOOOJ voda mi na usta....
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
ja bih dodala i brokuleamrino wrote:? eh to fakat ne znammamica 31 wrote:a sto sam ja mislila da se tursija pravi od kruskica![]()
Tursija je kiselo, razno povrce...ugl. mrkva, karfiol, paprike i krastavice
-
amrino
Pa da- i ja tursiju pravim samo sa "rasolom"
- ne koristim konzervans...Potrebno je samo sezinfikovat tegle u rerni...
ali me zanimalo za roge- nisam sigurna mogu li stajati...
Ugl. dobila sam onaj Pizza- pekac
- i on je za te stvari super.
Mislim za ispeci paprike....patlidjane....a nista ne zadimi.
Joj- ja cu paprike punjene kupusom!!! Uh- a tek kad prestanem raditi....ima da povazdan samo nesto pravim!

ali me zanimalo za roge- nisam sigurna mogu li stajati...
Ugl. dobila sam onaj Pizza- pekac
Mislim za ispeci paprike....patlidjane....a nista ne zadimi.
Joj- ja cu paprike punjene kupusom!!! Uh- a tek kad prestanem raditi....ima da povazdan samo nesto pravim!
- zena21
naravno da je kompliment... i ja sam majka, kuham, ali nista ovako spektakularnohadzinica wrote:zena21 wrote:draga hadzinice, pa kad bona ovo sve stignes spremiti![]()
svaka ti cast![]()
![]()
hvala , shvaticu ovo kao veliki kompliment!!!!
ma stizem, NOCU!!!fazon je sto imam dvije male bebice, pa preko dana sam Mama a nocu Kuham tj. kad zaspu!
![]()
hahaha, e da je meni velika kuhinja i ostav, bilo bi tu mjesta za pokoju teglu za i vas![]()
ja zaista volim kuhati, kuham od svoje 11 god, tako da mislim da sam zanat ispekla, a kad volis jesti i imas kome kuhati, to je predivan osjecaj, samo sto moram poceti payiti na visk kg, poceli se ljepiti, valjda s godinama
jos jednom, svaka ti cast
- danas
hadzinica wrote:da ne zaboravim, napravila i pokoju rogu, pukle za dan.. valja mi vrecu kupituhhh sto volim ovo vrijeme, nekakv me elan spuca samo bi kuhala hiihihhi
jesi imala i domaceg sira sa strane... uuhhh... nema NISTA bolje... NJAM
- dacina_curica
ja sam sinoc konacno nesto skuhala (obecavam nisam nikoga otrovala), tj. przila sam purece snicle panirane u japanskoj panko prezli (da budu fino "hrskave"), gnocci u sosu od friskog paradajza, basilikuma i maslinovog ulja (sa malo friske mocarele) i sparglu zapecenu u rerni sa malo maslinovog ulja (so i biber naraFno)......i ne uslikah jer mi je bilo mrsko servirati u fini tanjir (inace jedem "s' nogu" u zadnje vrijeme)....uslikam sledeci put 
- dacina_curica
sparglu sam prvi put sinoc pravila (vidjela na tv-u i cinilo mi se jednostavno pravo - ono kao, to mogu i ja napraviti
) i ispala je super
......samo je ocistila (tj. odsjekla krajeve jer su nekako "drveni") i stavila u pleh, namazala maslinovim uljem, malo (krupne) soli, malo friskog bibera i zapekla u rerni kratko (samo da malo "uhvati")...sledeci put stavljam slike 
-
Leonid Breznjev
vidim, rasturate svaka cast i hiljade komplimenata za sve vas! hadzinice one paprike mi plaho fajne!
dacina curice, jesi ogulila sparuge? mora da si ih plaho platila, ili su drvene jerbo im je davno senzona prosla.. cccc!
nego, pochirana pastrmka (65° - 80°) na limunu i fondu od ribe.. bareni krompir i naravno sezonsko pareno povrce.... paradaiz, bazilikum na ulju od susama...

dacina curice, jesi ogulila sparuge? mora da si ih plaho platila, ili su drvene jerbo im je davno senzona prosla.. cccc!
nego, pochirana pastrmka (65° - 80°) na limunu i fondu od ribe.. bareni krompir i naravno sezonsko pareno povrce.... paradaiz, bazilikum na ulju od susama...

- dacina_curica
kao i uvijek svaka cast Arslane, uvijek se postidim kad vidim ove tvoje slike i probam porediti sa mojim izmisljotinama
BTW spargle su bile za lijeka skupe ali su takodje bile pravo ukusne tako da je vrijedilo
(i nisam ih gulila komplet nego samo malo onim cudom za guljenje krompira) 
sutra pravim buhtle (hadzinica me je "zarazila")

BTW spargle su bile za lijeka skupe ali su takodje bile pravo ukusne tako da je vrijedilo
sutra pravim buhtle (hadzinica me je "zarazila")
-
Leonid Breznjev
hvala curice! hvala!dacina_curica wrote:kao i uvijek svaka cast Arslane, uvijek se postidim kad vidim ove tvoje slike i probam porediti sa mojim izmisljotinama![]()
![]()
![]()
BTW spargle su bile za lijeka skupe ali su takodje bile pravo ukusne tako da je vrijedilo(i nisam ih gulila komplet nego samo malo onim cudom za guljenje krompira)
zelene ili bijele sparuge?
- dacina_curica
juce sam pravila zelene, a vidjela sam da ima i bijelih kupiti.....probacu te sljedeci put (sto ce biti uskoro jer su mi se pravo svidjele)......a bernaise cu kupiti jer nisam bas nesto spretna kad su sosovi u pitanju...vazda nesto kipi, zagori

- dacina_curica
dajdzinice ne znam ja to napraviti....vazda mi ti kremasti sosovi zagore 
-
Leonid Breznjev
sauce bernaise se i ne stavlja direktno na vatru, nego se poshira, curice.... max. tem. 80° i to naravno indirektna toplina!dacina_curica wrote:dajdzinice ne znam ja to napraviti....vazda mi ti kremasti sosovi zagore
recimo u ovakvom posudju.. dole je voda i zagrijava gornju posudu sa parom! nema da zagori..

a i inace kad pravite crem sose, nemoj plaho topline..
-
Zhaba
Sta ti sve znas...ako ces mi kuhati "zenim" te odmahArslan wrote:sauce bernaise se i ne stavlja direktno na vatru, nego se poshira, curice.... max. tem. 80° i to naravno indirektna toplina!dacina_curica wrote:dajdzinice ne znam ja to napraviti....vazda mi ti kremasti sosovi zagore
recimo u ovakvom posudju.. dole je voda i zagrijava gornju posudu sa parom! nema da zagori..
a i inace kad pravite crem sose, nemoj plaho topline..