Ulaganje na burzu za početnike

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

HORN1

#426 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by HORN1 »

Pa i početnik nebi trebao startati recimo sa 350 KM jer bi mu troškovi na kupovni nalog od 310Km bili oko 37KM što je skoro 12%, pa da dobije svoje samo trebao bi čekati da cijena sa 310 naraste na 384KM što je porast od 22,5% i tek pri takvom porastu ako proda dobio bi samo svoje.
Dok startom sa 2000KM i porastom od 22% ostvaruje dobit od oko 360KM što je oko osamnest posto na uloženo.
Sve isto osim početne visine ulaganja i ogromna razlika.
Last edited by HORN1 on 13/08/2010 04:11, edited 1 time in total.
seldzuk

#427 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by seldzuk »

Šta je sa Telekomovom dividendom ove godine?
kone

#428 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by kone »

seldzuk wrote:Šta je sa Telekomovom dividendom ove godine?
Skupstina im je zakazana za 27.08.2010 i tada ce donijeti odluku o podjeli dividende.Izgleda da ce biti ista kao i prosle godine....
detroit-mercy

#429 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by detroit-mercy »

Abu FEED el-Castro wrote:eh vidis to je interesantno, pa hajd jedno pitanje: kad bih i ja sad skonto da hocu da se razbrokerim i obogatim preko noci, jeli imate neke stranice gdje bih se mogao obučiti za osnovno, makar one osnovne korake, i dajte mi link te nase berze ako nije sta... i evo za početak prvo laičko pitanje: kojih dionica prvo da kupim da poso laganice krene, sta savjetujete za nekih stotinjak maraka :D
i nemojte bit misevi da vas je strah da cu vam uzeti vas hljeb :D :D
Odgovaram na post koji je prilicno star ali cu pokusati da pomognem Feedlu posto sam na faxu imao par predmeta koji su se bavili investiranjem.
Na prvom casu koji se zvao Investments, dolazi koma profa i odmah kaze "Sada cu da vam dam savjet kako da investirate svoj novac, jer me studenti prvo pitaju za to pa onda za ime".
Po njegovim rijecima, najbolji investment je "Zavrsi fakultet, nadji dobar posao i trosi manje nego sto zaradjujes."
To je prvi postulat investiranja, ako i poslije svega ovoga jos uvijek zelis da investiras onda krenes sa drugim postulatom a to je " Investiranje nije 100m utrka nego maraton", znaci nema nista od safatati na brzinu nego istrcati na duze staze.
I treci postulat je "diversification", znaci ono sto imas razvuci na sto vise strana da bi smanjio rizik, naravno da rizik nikada neces eliminirati jer kada cio market ide dolje ides i ti ali time izbjegavas situaciju da sve skrkas na jednu firmu i da ostanes kratkih rukava.
Ovo se inace placa ali za vas je for free :mrgreen:
seldzuk

#430 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by seldzuk »

Već sam postavio temu, ali da probam i ovdje. Zna li ko šta o obveznicama FBiH koje su sada na berzi. Je li vrijedi šta raditi sa njima i kakva im je trenutna cijena - precijenjena ili potcijenjena. Unaprijed hvala.
HORN1

#431 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by HORN1 »

seldzuk wrote:Već sam postavio temu, ali da probam i ovdje. Zna li ko šta o obveznicama FBiH koje su sada na berzi. Je li vrijedi šta raditi sa njima i kakva im je trenutna cijena - precijenjena ili potcijenjena. Unaprijed hvala.
Pa to ti je potpuno jednostavno, lijepo vidiš datum dospijeća pojedine obaveznice, naprimjer obaveznice serije E1 koje dospjevau najkasnije na naplatu to jest 2023 god. a trenutna im je cijena na berzi 25KM.
Sad ako oročiš na banci novac dobićeš kamatu oko 5do 6% godišnje i na 25KM koje oročiš u banci do 2023 dobićeš oko 47KM.
Sad druga varijanta ako kupiš obaveznice po sadašnjoj cijeni od 25KM dobićeš 2023god. 100KM i možemo izračunati da je ulaganje u obaveznice dosta profitabilnije nego oročavanje na banci.Prilikom oročene štednje vidimo da smo na 25KM zaradili oko 22KM dok smo kupovajući obaveznice sa istim iznosom 25KM zaradili 75KM što je zarada 340% veća nego kad oročavamo novac na banci. Kupovina obaveznica se svugdje u svijetu smatra dosta sigurnije ulaganje od štednje na banci pa i po tom osnovu je bolje kupovati obaveznice od oročavanja na bankama, banka lakše propadne od države.
Realna cijena obaveznice je dosta veća od 40KM i dok se domaći investtori upoznaju sa realnim stanjem cijena obaveznica bi se trebala lijepo povećati. Ja bih predložio svima koji imaju obaveznice da izračunaju koja je realna cijena obaveznica i da ih ne prodaju nikako po ovako niskim cijenama jer takvim potezom bacaju skoro polovinu realne vrijednosti koju imaju. Radije založiti obaveznice i podići kredit ili uzeti pozajmicu uz koleteral obaveznica.
Last edited by HORN1 on 24/08/2010 04:39, edited 1 time in total.
Eborg

#432 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by Eborg »

Cijene na berzi stalno fluktuiraju. Koliki je pad "normalni" pad a koliki pad je krajnja granica za bail-out? Ako je neka dionica 25 KM ona će tokom sedmice varirati od 24 do 26 KM (pretpostavimo). Dakle, da li treba prodavati čim padne na 24 ili je 20 granica na kojoj se treba brinuti?
HORN1

#433 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by HORN1 »

Ja se uopšte nebrinem koliko će pasti dionice koje kupim, važno mi je da kupujem ono što vrijedi bar pet puta više nego što platim na berzi gledajući dugoročni period od petnestak godina.
Tko hoće da kupi dionice koje posjedujem nikad ih nemože kupiti po nekim namještenim cijenama.
Savjetujem nekupujte ako nepoznajete to što kupujete, kad kupite zdravu dionicu nek se neki igraju obarajući i manipulirajući cijenama koliko hoće vi imajte svoj stav i čvrsto se držite njega i sigurno ćete dugoročno biti na dobrom dobitku, usput ako netko jako obori cijenu zdravih i dobrih dionica jako neustručavajte ih se kupiti drugi prave gluposti vi ih iskoristite i idete naprijed polako.
Evo neki dan direktor JPESR izjavljuje veoma loše prognoze vezano za JPESR, šta mislite želili da zaštiti vas ili da vas dovede u zabludu da nekupujete te kvalitetne dionice odnosno da ih prodate po ovim skoro najnižim cijenma.
Logika kaže da se sigurno nebrine za vaše interese već da po samoj logici radi upravo protiv tuđih interesa a u korist svoju i svoje interesna grupe.
Kad bi imao dionice i želio ih prodati nebi govorio da firma nevalja a kad bi htjeo da kupi dionice on ili netko njegov htjeo bi da ih kupi što jeftinije pa bi govorio da firma nevalja da bi drugi nasjeli i prodali dionice što jeftinije.
Prilikom odabira dionica trebate dobro pogledati prave činjenice i usporediti ih sa drugim činjenicama pa se tek tad odlučiti.
sa obzirom na...

#434 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by sa obzirom na... »

Evo neki dan direktor JPESR izjavljuje veoma loše prognoze vezano za JPESR, šta mislite želili da zaštiti vas ili da vas dovede u zabludu da nekupujete te kvalitetne dionice odnosno da ih prodate po ovim skoro najnižim cijenma.
Eto Jerlagic nema pametnija posla, nego da se brine kako da za*ebe nas male dionicare, jerbo se oko nas, kako je opstepoznato, obrce citav svijet.

Buducnost JPESR je maglovita, natovarili su sebi Rudnike koje imaju dugovanja prema drzavi i radnicima koje ne bi podmirila ni Americka elektroprivreda.

Drugo, ako SBIH ispusi u oktobru na izborima, Jerlagic, Heco i ekipa lete, te se nikako ne zna koliko stete/koristi za JPESR bi donijela nova ekipa..
HORN1

#435 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by HORN1 »

Pa ako nema skrivenih namjera zaqšto daje izjave za koje nije plaćen i koje po normalnim standardima nebi nikako smio izjavljivati. Ako je već htjeo da kaže nešto uopšteno o elektroprivredi zašto je nije usporedio sa nekim novim projektima kojiko naprimjer košta da se izgrade takvikapaciteti pomoću kojih se može dobivati toliko i toliko električne energije godišnje.
Evo naprimjer Bugarska je dogovorila sa Rusijom da oni Bugarskoj izgrade nuklearku koja će proizvoditi električne energije otprilike kao što proizvodi naša JPESR za te poslove će Bugarska platiti Rusiji oko šest milijardi eura.
Vjerujem da bi Bugarska bila sretna da im naši hoće prodati JPESR za šest milijardi, dobili bi odmah izgrađeno i stavljeno u pogon, nebi imali problema sa nuklernom opasnosću i nuklearnim otpadom, imali bi dugotrajnije kapacitete jer je nuklearki vrijewme upotrijebe mislim između 25 i 40 godina.
A kad pogledaš JPESR po sadašnjim cijenama bi se kupio za 400miliona eura dok za iste kapacitete Bugarska planira izdvojiti preko šest milijardi eura pa je to petnest puta skuplje od sadašnje cijene JPESR što znači da bi BUgarska bila na dobitku kad bi platila JPESR i 420KM po dionici.
kone

#436 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by kone »

Da li neko zna sta je bilo na sjednici BHTelecoma u petak???Kolika je dividenda za 2009.-u godinu i kad ce biti isplacena???Opet nesto mute :x
kone

#437 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by kone »

Nije valjda da niko ne zna sta je sa dividendom BHTelecoma za proslu godinu????Vidim da Bevanda spominje kako su trazili i dobili povecanje dividendi od JP-a,ali niko ne spominje kad ce biti ispacena dividenda malim dionicarima???Zna li neko nesto o ovome?
kone

#439 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by kone »

Gost1515 wrote:http://www.sase.ba/desktopdefault.aspx? ... 015&mid=97

oko 1,73 KM po dionici ...
Hvala na linku :) Znaci uplatice na isti racun kao i prosle godine u roku od tri naredna mjeseca(60 radnih dana :o )
drndalo

#440 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by drndalo »

More bit' bidne, a more bit' i da ti otvore racun za isplatu u nekoj banci za koju ni ne znas, jer je npr. bila najpovoljnija na tenderu... :cry:

EDIT: Pronadjoh ovu obavijest...
Skupština dioničkog društva BH Telecom, na 23. sjednici održanoj
27.08.2010. godine, donijela je Odluku o raspodjeli dobiti za 2009. godinu.
Za isplatu dividende dioničarima izdvojeno je ukupno 110 miliona KM,
odnosno 1,73 KM po dionici. Dividenda se isplaćuje dioničarima, koji na dan
donošenja odluke budu evidentirani na listi dioničara kod Registra
vrijednosnih papira u FBiH, proporcionalno njihovom učešću u kapitalu
Društva. Dioničari koji imaju pravo na dividendu dužni su u roku od 10
radnih dana od dana objavljivanja odluke na web stranici Društva, odnosno
u dnevnim listovima u BiH, BH Telecomu dostaviti uplatni račun za uplatu
dividende, na adresu: ul. Obala Kulina bana br. 8. Dioničarima koji u
navedenom roku ne dostave uplatne račune ili izmjenu računa isplata
dividende će se izvršiti na račune na koje je izvršena uplata dividende u 2009.
Dioničarima kojima se dividenda isplaćuje prvi put, a koji ne dostave uplatne
račune u navedenom roku, Društvo neće biti u mogućnosti izvršiti uplatu
dividende do dostavljanja računa.
HORN1

#441 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by HORN1 »

Evo država je isplatila mislim oko 76 miliona maraka stare devizne štednje dok ujedno ide i isplata nešto preko pet miliona dividende fizičkim osobama. Sad jedno pitanje šta mislite koliko će od tog novca doći na Sase.
Ako dođe i 25% dionice na Sase će jako rasti a i promet se dosta pojačati.
Svi koji su dobili gorenavedene novce imaju strašnu šansu da kupe kvalitetne dionice po nevjerovatno niskim cijenama, cijene innvesticijski zatvorenih fondova su nevjerovatno niske a i cijene kvalitetnih domaćih kompanija.
Inversor

#442 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by Inversor »

Što mislite što je osnovni preduvjet za prilev stranog kapitala na domću burzu. psto mislite kad će se to dogodti. mislim da će burza minimalno godinu dana ostati u letargiji u kojoj je sad. Samo da se konstruira nova vlada proci ce vise od pola godine,o nekim reformama i rezanju administracije za bolje uvjete poslovanja da i pricam. Čime uopće privući strani kapital na domaću burzu. Već 3 godine političari se ne mogu dogovoriti oko barem jedne veće privatizacije.
HORN1

#443 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by HORN1 »

Šta mislite dali je poćeo utjecaj na sase isplata stare devizne štednje od strane države i koliki bi taj utjecaj mogao biti u pojačanom prometu kao i u oporavku cijena, još da se direktor sase oglasi izjavom da su cijene dionica jako podcijenjene kao što se je oglasio pre nekoliko godina da su jako precijenjene sase bi se mogla da se stabilizira i kreće prema svjetskim i regionalnim trendovima. U svakom slučaju treba sve poduzeti da se otkloni negativan utjecaj direktorove izjave koja je izrečena u najnezgodnijem trenutku i koja je veoma mnogo naštetila tržištu te ga iz pozitivnih trendova razvoja okrenula u negativnom pravcu. Vrijeme je za stabilizaciju i oporavak htjeli to neki ili ne.
Takođe regulator tržišta bi se trebao pobrinuti da nijedna zvanična osoba više nikad nedaje ishitrene nepromišljene izjave koje će jako negativno utjecati na razvoj tržišta.
HORN1

#444 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by HORN1 »

Inversor wrote:Što mislite što je osnovni preduvjet za prilev stranog kapitala na domću burzu. psto mislite kad će se to dogodti. mislim da će burza minimalno godinu dana ostati u letargiji u kojoj je sad. Samo da se konstruira nova vlada proci ce vise od pola godine,o nekim reformama i rezanju administracije za bolje uvjete poslovanja da i pricam. Čime uopće privući strani kapital na domaću burzu. Već 3 godine političari se ne mogu dogovoriti oko barem jedne veće privatizacije.

Dali mogu ili nemogu da se dogovore da privatiziraju neku kompaniju nije trenutno ni važno, naime netreba ni pokušavati privatizaciju dok se tržište ne oporavi bar na 70% onog što je bilo u 5mjesecu 2007godine.
Država može čekati i treba čekati ako će ostvariti minimum dupli efekat u osnovu na to da sad privatizira neke kompanije. Sad privatizacija bi bio obični tal i prodaja dionica nekom ispod cijene koja se je mogla postići pre i koja će se moći opet postići u budućnosti.
Sad treba država samo zaštititi kompanije i donijeti zakone po kojima nadzorni odbor i uprava obavezno odgovaraju za protivpravno upravljanje omogućavajući sebi ili drugima da dođu do protivpravno stečenog profita.
Znači svaka privatizacija državnog kapitala pre oporavka može se izjednačiti sa teškim namjernim nanošenjem materijalne štete državi i cjelokupnom društvu.
Inversor

#445 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by Inversor »

Naravno da ne treba ići u privatizaciju po ovim da kažem smiješnim cijenama, ali nitko ništa ne radi na stvaranju pozitivne investicijske klime a to je osnovni preduvjet za očekivanje boljih dana.Kako stvoriti pozitivnu klimu?
Mišljenja sam da je osnovni problem visok politički rizik zemlje, zato nas i nema na investicijskoj karti stranih investitora točnije elektronskog krda kako to Robert Kiosaki naziva koji ttraže zemlje u razvoju s ciljem većeg prinosa.
Mislim dionice su kod nas podcijenjene usudim se reči 10 puta ispod realne vrijednosti. Pa ussporedite samo dikonte u odnosu na knjigovodstvenu vriednoost blue-chip kompanija u BiH o potencijalu da i ne govorim. Problem je što se nasi političari nisu u stanju dogovoriti ne samo o privatizaciji već o bilo kojoj ozbiljnijoj reformi koja će privući strane investicije.Zato i kazem da dok se ne riješi "politicko" pitanje u ovoj zemlji, nema nikakve ozbiljnije reforme, nema stranih investicija, nema privatizacije. A kada se nadam se riješi politička situacija, tada nam treba poduzetna vlada, koja će biti u stanju stvoriti bolju regulaciju poslovanja, uskladiti financijske propise s EU proisima, još poraditi na deregulaciji financijskog sustava u smislu slobodnijih kretanja kapitala. Bez ovoga ne vidim bolje dane za sarajevsku burzu.

Zaključak: Siguran sam da su strani špekulanti i investitori itekako svjesni potencijalnih zarada uz ovako niske cijene, ali jednostavno ne žele investirati novac na tako dug vrmeneski period(koliko je potrebno našim politickim elitama da nesto pokrenu) uz tako visok politički rizik. A oni sigurno ne zure, niti se boje da će nesto propustiti, jer i sami znaju da bez njih nema ništa, jer dvije burze u zemlji od 4 milijona stanovnika nemaju pottencijal za veću likvidnost na istim. Prezaduženi građani, visoke kamate na kredite, konstantan rast cijena potrošalke korpe, sve lošiji životni standard ne ostavlja prostor srednjoj klasi ako je i ima da nešto novca odvoji za burzu. Zato mislim da unatoč lošijoj političkoj situaciji koja će sigurno potrajati još neko vrijeme možemo nekom većom privatizacijom u koju će biti uključeni građani stvoriti temelje za stvaranje jačeg srednjeg sloja koji će moći odovojiti nešto novca za burzu,a i biti će motiviran za ulaganje na burzu kada jednom osjeti slast zarade. Tako bi i bez stranih investitora bar malo podigli likvidnost i reanimirali burzu, a to sigurno ne bi prošlo nezapaženo ni vani ni unutar zemlje. Kad cijene rastu, ljudi ne mogu odoljeti i to za sobom povlači dalji rast i privlačenje stranaca.

Loša je i stvar što su banke premalo uključene u tržište kapitala, portfelje vlasničkih vrijednosnih papira banke gotovo da i nemaju. NJihova je uloga također jako bitna. Stabilnije tržište povači i motivira i banke da udju na tržište kapitala. Tkođer dobivanjem na stabilnosti tržišta ovara se i povoljno podrucje za daljnje privatizacije, provedbu kvalitetne miroviske reforme i novih institucionalnih ulagača u vidu mirovisnkih fondova, a tu leži dodatna potražnja koja će cije dovesti tamo gdje i pripadaju. X10 H ;-)
Inversor

#446 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by Inversor »

tema je skroz zamrla, bas kao i burza hehe, nacekat cemo se jos izgleda za neku akciju,
zanima me jel zna ko za neku banku u fbih da ima bar nesto dionica u rukama manjih investitora.
Tražio sam na temi poslovanje banaka, al bezuspjesno nitko ne spominje nesto slicno. Pitanje, što mislite koja banka ima bolju perspektivnu Raiffeisen ili Unicredit. Ne bas davno sam citao clanak i postao ga na temi poslovanje banaka o tomu da je u ovoj godini po dobiti Unicredit puno ispred Raiffeisen ). Provjerio sam i izvjestaje na komisiji za vrijednosne papire i uvjerio se da je zaista tako. Nažalost slobodnih dionica banaka ima premalo za bilo kakvo ozbiljno raznmatranje:(

Unicredit
http://www.manager.ba/clanak/?i=656
kone

#447 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by kone »

Inversor wrote:tema je skroz zamrla, bas kao i burza hehe, nacekat cemo se jos izgleda za neku akciju,
zanima me jel zna ko za neku banku u fbih da ima bar nesto dionica u rukama manjih investitora.
Tražio sam na temi poslovanje banaka, al bezuspjesno nitko ne spominje nesto slicno. Pitanje, što mislite koja banka ima bolju perspektivnu Raiffeisen ili Unicredit. Ne bas davno sam citao clanak i postao ga na temi poslovanje banaka o tomu da je u ovoj godini po dobiti Unicredit puno ispred Raiffeisen ). Provjerio sam i izvjestaje na komisiji za vrijednosne papire i uvjerio se da je zaista tako. Nažalost slobodnih dionica banaka ima premalo za bilo kakvo ozbiljno raznmatranje:(

Unicredit
http://www.manager.ba/clanak/?i=656
Imas brate IKBanku Zenica.Ne treba ti nista vise.Nekad dionice bile po 400KM,a sad su oko 60-70KM...
ri0

#448 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ri0 »

Sta bi bilo povoljno i isplativo za uloziti sada ? Zelim neki pasivni dohodak, bilo to dionice, investicioni fondovi ili nesto trece? Any idea? :-D
ri0

#449 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by ri0 »

Jedno glupo pitanje :D kada se kod brokera kupuju dionice da li se kupuje za keš ili preko racuna ?
zonbirile

#450 Re: Ulaganje na burzu za početnike

Post by zonbirile »

Inversor wrote:Naravno da ne treba ići u privatizaciju po ovim da kažem smiješnim cijenama, ali nitko ništa ne radi na stvaranju pozitivne investicijske klime a to je osnovni preduvjet za očekivanje boljih dana.Kako stvoriti pozitivnu klimu?
Mišljenja sam da je osnovni problem visok politički rizik zemlje, zato nas i nema na investicijskoj karti stranih investitora točnije elektronskog krda kako to Robert Kiosaki naziva koji ttraže zemlje u razvoju s ciljem većeg prinosa.
Mislim dionice su kod nas podcijenjene usudim se reči 10 puta ispod realne vrijednosti. Pa ussporedite samo dikonte u odnosu na knjigovodstvenu vriednoost blue-chip kompanija u BiH o potencijalu da i ne govorim. Problem je što se nasi političari nisu u stanju dogovoriti ne samo o privatizaciji već o bilo kojoj ozbiljnijoj reformi koja će privući strane investicije.Zato i kazem da dok se ne riješi "politicko" pitanje u ovoj zemlji, nema nikakve ozbiljnije reforme, nema stranih investicija, nema privatizacije. A kada se nadam se riješi politička situacija, tada nam treba poduzetna vlada, koja će biti u stanju stvoriti bolju regulaciju poslovanja, uskladiti financijske propise s EU proisima, još poraditi na deregulaciji financijskog sustava u smislu slobodnijih kretanja kapitala. Bez ovoga ne vidim bolje dane za sarajevsku burzu.

Zaključak: Siguran sam da su strani špekulanti i investitori itekako svjesni potencijalnih zarada uz ovako niske cijene, ali jednostavno ne žele investirati novac na tako dug vrmeneski period(koliko je potrebno našim politickim elitama da nesto pokrenu) uz tako visok politički rizik. A oni sigurno ne zure, niti se boje da će nesto propustiti, jer i sami znaju da bez njih nema ništa, jer dvije burze u zemlji od 4 milijona stanovnika nemaju pottencijal za veću likvidnost na istim. Prezaduženi građani, visoke kamate na kredite, konstantan rast cijena potrošalke korpe, sve lošiji životni standard ne ostavlja prostor srednjoj klasi ako je i ima da nešto novca odvoji za burzu. Zato mislim da unatoč lošijoj političkoj situaciji koja će sigurno potrajati još neko vrijeme možemo nekom većom privatizacijom u koju će biti uključeni građani stvoriti temelje za stvaranje jačeg srednjeg sloja koji će moći odovojiti nešto novca za burzu,a i biti će motiviran za ulaganje na burzu kada jednom osjeti slast zarade. Tako bi i bez stranih investitora bar malo podigli likvidnost i reanimirali burzu, a to sigurno ne bi prošlo nezapaženo ni vani ni unutar zemlje. Kad cijene rastu, ljudi ne mogu odoljeti i to za sobom povlači dalji rast i privlačenje stranaca.

Loša je i stvar što su banke premalo uključene u tržište kapitala, portfelje vlasničkih vrijednosnih papira banke gotovo da i nemaju. NJihova je uloga također jako bitna. Stabilnije tržište povači i motivira i banke da udju na tržište kapitala. Tkođer dobivanjem na stabilnosti tržišta ovara se i povoljno podrucje za daljnje privatizacije, provedbu kvalitetne miroviske reforme i novih institucionalnih ulagača u vidu mirovisnkih fondova, a tu leži dodatna potražnja koja će cije dovesti tamo gdje i pripadaju. X10 H ;-)
---------------------------------
e jebi ga onda laže Kozarić da građani drže milijarde eura,čini mi se 6 na računima.
Post Reply