PVC prozori vs drvena stolarija

Post Reply

Koji prozor je bolji

a/ PVC
224
47%
b/ drveni prozor
193
41%
c/ danas je kisovit dan
58
12%

Total votes: 475

lovacs

#426 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by lovacs »

Ja sam za cijelu kucu uzimo u Saplastu a na podrum i ulazna vrata u Dom-a(domavija).Sa saplastom nisam bio zadovoljan u pocetku sa prozorima jer je u pocetku bilo 2 3 intervencije da se poprave neke stvari jer sam bio prilicno picajzla al najbitnije je to sto su ljudi odmah dosli da otklone kvar sto je jako bitno. znaci nije sve u tome kakvi su profili nego ima i usluzi.jaran mi je uzimo u ideal iz kaknja i trebo ih je 10 puta zvati da dodju da mu nesto nastimaju i jako su bili drski jes se on izvalio 10 000km za komplet kucu. nisu mu se prozori mogli otvarati zbog onih kolutova za roletne a njihov komentar je bio citiram "eto izmisli ti rjesenje za to pa patentiraj". poslije jos moro da nastima prozore kad je posla grejna sezona i naravno nikad mu nisu dosli na kraju je zvao nekog treceg. ja sam svoje iz saplasta zvao i uvijek su odmah dosli i profesionalno otklonili kvar. prozore sam u saplastu platio nekih 10% vise nego kod drugih sa slicnim profilima i ne zalim. moze se kod njih spustiti cijena za nekih 15% osim ako nije akcija a ako je akcija moze jos 5%. prozori iz dom-e za tu cijenu dobri. ne mozes ocekivat da duplo jeftiniji prozor bude malo losiji nego su skoro duplo losiji ali bitno je da dihtuju i da ne zapinju tj da se mogu nastelovat da ne zapinju a svaki u poectku zapinju dok se ne uhodaju.ulazna vrata su od aluplast profila iz dome i zadovoljan sam stim da sam ih moro stelovati 5 puta al sad su odlicna. ako imate ogranicen budzet probajte ustediti na tome da umjesto prozor sa dva otvaranja uradite sa jedan fix a jedan otvaranje i ustedicete 20-30% ili ako imate trostruki prozor stavite jedan otvaranje a ostalo fix i tu je usteda jos veca. jos mozete uzeti dvostruko staklo umjesto trostrukog. tamo gdje necete prozor otvarati puno tipa podrum ostava hodnik stavite prozore od nekog slabijeg proizvodjaca al slican profil. po meni je bolje napraviti kompromis u ovim stvarima nego kompromis u proizvodjacu. ako vam je bas ogranicen budzet onda se zna uzmes najjeftiniji i ugradnju da vam uradi neko strucan i ozbiljan koga cete moci zvati sutra kad vam zapinjo prozor.
Mantis

#427 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Mantis »

Ovi iz Saplasta djeluju profesionalno vidim da ima dosta pozitivnih iskustava, ja se dvoumim između njih i Ugarka, vjerovatno su obje firme u pet deka :D
quarterback

#428 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by quarterback »

Ima li ko iskustva sa DOM-a prozorima, turski firatpen profil 5 komora?

hvala
kurty

#429 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by kurty »

Bobi wrote:jelovica...nema dalje, drvo oblozeno aluminijem, košta al` vrijedi :D
imal gdje njihovog cjenovnika, ili se moraju kontaktirati???
Mantis

#430 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Mantis »

Kažu da su iz DOM-e loši, dešava se da se iskrive ali ipak su možda bolji od polovnih? :) A ako trebaš fiksni prozor vjerovatno će i taj iz DOM-e poslužit, pogledaj možda jeftinije profile tipa ROPLASTO mislim da su bolji od firatpena.
quarterback

#431 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by quarterback »

hvala drug, prozori mi trebaju za jedan stari objekat pa mi se bas ne ulaze previse, bilo kakvi sadasnji su svakako bolji od onih starih drvenih sa jednim staklom
Oxygenn

#432 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Oxygenn »

U potrazi za prozorima kontaktirao sam putem maila jednu firmu van Sarajeva koja mi je u svojoj ponudi dala preporuku "nikako ne kupovati stolariju sa staklom 4+16+4 - prehladno i rosi" :?: :!: oni uz vrlo malo doplatu nude troslojno staklo 4+12+4+12+4

U pitanju je petokomorni sistem dubina ugradnje 70mm i u dosadasnjim razgovorima su mi neki prodavaci da li savjet da ako se vec odlucim za tri stakla onda treba da idem na opciju profila sa dubinom ugradnje vecom od 70mm jer opcija 4+12+4+12+4 nema velikog efekta u u profilu do 70mm

Molim za komentar na ovo "prehladno i rosi"
quarterback

#433 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by quarterback »

mislim da ti je ta varijanta 4+16+4 standardna
Oxygenn

#434 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Oxygenn »

quarterback wrote:mislim da ti je ta varijanta 4+16+4 standardna
Vecina ih nudi tu opciju dvoslojno, low-e premaz i argon a sad se ovi nadjose da kazu - prehladno i rosi :)
quarterback

#435 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by quarterback »

ja sam zivio 5 godina u stanu koji je imao takva stakla i nije nista rosilo a nije bilo ni nesto hladno, doduse bilo je plinsko grijanje pa koliko upalis toliko se i ugrijes

iskren da budem, a bez namjere da bilo koga uvrijedim, cini mi se to kao preseravanje, evo renoviram jedan stari objekat, drveni prozori, jedno obicno staklo, pa kad si ljudi mogli imati takva stakla, a sada tvrditi da 4+16+4 ne valja ...

ne znam
Filter

#436 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Filter »

ako prozori rose to je uglavnom ili do lose ugradnje ili loseg grijanja. ostavljam mogucnost da je neko kod pravljenja prozora nesta zezno.

troslojno je naravno bolje. ali i tu ce biti problema ako nesto nije uradjeno kako treba
RahatHurmašica

#437 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by RahatHurmašica »

bez argona i onog premaza definitivno rosi. ja da kupujem, i da imam dovoljno para, definitivno bi išao na troslojne.

i argon vremenom hlapi, nekolke godine i opet lokva ispod prozora.
RahatHurmašica

#438 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by RahatHurmašica »

Filter wrote:ako prozori rose to je uglavnom ili do lose ugradnje ili loseg grijanja. ostavljam mogucnost da je neko kod pravljenja prozora nesta zezno.

troslojno je naravno bolje. ali i tu ce biti problema ako nesto nije uradjeno kako treba
niđe veze, nema se tu šta zeznuti.
Danguba

#439 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Danguba »

Ako prozori rose ili je povecana vlaga u prostoriji, losa ventilacija, lose podeseno grijanje ili neki propust kod same izrade i ugradnje stakla(desava se da izgubi vakum).

Svi znamo sta je bolje ali i za te troslojne mora biti pojacan profil zbog tezine stakla. Ne moze se troslojno staklo ugradjivati u svaki PVC profil.
RahatHurmašica

#440 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by RahatHurmašica »

Danguba wrote:Ako prozori rose ili je povecana vlaga u prostoriji, losa ventilacija, lose podeseno grijanje ili neki propust kod same izrade i ugradnje stakla(desava se da izgubi vakum).

Svi znamo sta je bolje ali i za te troslojne mora biti pojacan profil zbog tezine stakla. Ne moze se troslojno staklo ugradjivati u svaki PVC profil.
vlaga nije povećana (imam vlagomjer i zimi uglavnom imam problem sa niskom vlagom), ventilacija nije loša (iako to nema veze sa ovim), grijanje je extra (20-23 konstantna temperatura), stakla su ok (jer nije samo jedno staklo u pitanju i takva su od kad sam ih ugradio).

sa drugim dijelom posta se slažem. ako nema para za troslojne onda ova rasprava nema smisla.
Danguba

#441 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Danguba »

RahatHurmašica wrote:
Danguba wrote:Ako prozori rose ili je povecana vlaga u prostoriji, losa ventilacija, lose podeseno grijanje ili neki propust kod same izrade i ugradnje stakla(desava se da izgubi vakum).

vlaga nije povećana (imam vlagomjer i zimi uglavnom imam problem sa niskom vlagom), ventilacija nije loša (iako to nema veze sa ovim), grijanje je extra (20-23 konstantna temperatura), stakla su ok (jer nije samo jedno staklo u pitanju i takva su od kad sam ih ugradio).

sa drugim dijelom posta se slažem. ako nema para za troslojne onda ova rasprava nema smisla.
Klasican termicki most koji bi morao biti presjecen tim staklima ili amortizovati sudar toplo-hladno.
RahatHurmašica

#442 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by RahatHurmašica »

Danguba wrote:
RahatHurmašica wrote:

Klasican termicki most koji bi morao biti presjecen tim staklima ili amortizovati sudar toplo-hladno.
to je to. zato i kažem da su troslojna rješenje.
Danguba

#443 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Danguba »

RahatHurmašica wrote:
to je to. zato i kažem da su troslojna rješenje.
:-)

ja imam dvoslojno i nikada ni kap rose... :D
sabanss

#444 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by sabanss »

Kako ce staklo presjeci termicki most? Koje staklo ide od kraja do kraja stoka?

Inace, bas me zanima razlika koeficijenta termicke vodljivosti za dvoslojna i troslojna stakla? Meni to vise vuce na marketinske fazone nego na stvarni dobitak.
Danguba

#445 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Danguba »

Image

Image

Image

koeficijent prolaza toplote kroz vazdušni međuprostor (za međuprostor od 16mm ispunjen vazduhom koji ima koeficijent provodljivosti λv = 0,026 W/mk iznosi av = 6,3 W/m2K

ostalo je sve sami proracun
Mantis

#446 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Mantis »

Haha čuj prehladno i rosi, niđe veze...4+16+4 low-e + argon ima sasvim dovoljna izolaciona svojstva Uw= 1.1 čini mi se, sve zavisi koliko imaš novca i koliko si spreman da platiš stolariju, logično ako pare nisu problem onda možeš kupiti najbolje PVC prozore, troslojno staklo punjeno argonom od čega dva prozora neka budu sa low-e, npr. Rehau Geneo 86 koje nudi Ugarak, imaš i u Saplastu odličan izbor prozora iz više klase ako te to već zanima. Sigurno da kad pređeš sa starih drvenih prozora na pvc prozore 4+16+4 low-e + argon da ćeš osjetiti vidljivu razliku u izolaciji, a kad pređeš sa ovih na npr. Rehau geneo 86 4low-e + 16arg +4 +16arg + 4low-e mislim da i nećeš baš neku razliku osjetiti možda griješim. Svako prema dubini džepa. Evo još jedna zanimljiva slika :D

Image
Pitarrr82

#447 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Pitarrr82 »

Planiram uskoro mijenjati stolariju pa se pitam gdje to najbolje uraditi?

Cuo sam da Dom-a nije nesto, mnogi hvale Ideal Kakanj?

Izlaze li oni na teren da izmjere?

:)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#448 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Truba »

od uplate avansa do ugradnje koliko vam je proslo vremena???

ja fakat više živaca nemam za ovo sranje od države i firmi a nemam kud :D

bukvalo šta god sam od igle do lokomotive kupio svi su me jebavali s isporukama ugradnjom montažom
i tako to :roll: :roll: :roll:
Alhemicarkaa

#449 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Alhemicarkaa »

Black swan wrote:od uplate avansa do ugradnje koliko vam je proslo vremena???

ja fakat više živaca nemam za ovo sranje od države i firmi a nemam kud :D

bukvalo šta god sam od igle do lokomotive kupio svi su me jebavali s isporukama ugradnjom montažom
i tako to :roll: :roll: :roll:
2-3 sedmice. Odmah smo se dogovrili datum i vrijeme i došli u dogovoren dan i sat. Saplast firma.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#450 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Truba »

ja sam u februaru uplatio

a koliko avansa su tražili?
Post Reply