Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
ahuseino

#426 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

Romeo 80 wrote:
ahuseino wrote:Evo htjeo sam da "podijelim" svoje iskustvo. :-D

U zadnje mi je vrijeme cilj da stedim na gorivu. Do posla mi je 22 milje i obichno vozim prilichno agresivno (naglo ubrzavanje, te kochenje po potrebi) 80 - 85 mph na hajveju.

U glavnom, potrosnja od kuche do posla mi je obichno bila ujutro (hladnije) 23- 24 mpg, a navecher (toplije) 25 - 26 mpg.

Zadnja tri dana pokusavam da promijenim nachin voznje.
Sada vozim u srednjoj traci 60 - 65 mph, ubrzavam kao puz, ne kochim na hajveju, i koristim svaku nizbrdicu da izbacim iz brzine. Jos sta radim je da ne drzim gas konstantno pritisnut nego pulsiram po 2 - 3 sekunde (i po potrebi vishe) da odrzim brzinu (to je u el. motorima poznato kao "pulse width modulation" - PWM).

U glavnom, sada mi je ujutro potrosnja 28 - 29 mpg, a navecher 30 - 32 mpg.

Usteda: 18 %- 19% :thumbup:
:D Nema vishe tiketa :-)
Stedim kochnice :-D
Ne galamim na sporache :P

Nije velika cijena to sto mi je vrijeme u autu do posla otislo sa 25 minuta na 31 minutu. :-D
Sve super, samo nemoj izbacivati iz brzine kad ideš po inerciji. Motor više troši goriva ne ler gasu nego kad pustiš auto da se kotrlja u brzini! :wink:
Neko je spomenuo cut-off sistem i to ti je to...
Praktički ne trošiš gorivo dok se kotrljaš po inerciji u određenom stepenu prenosa.
Mozebit' imate pravo, i evo recu vam zasto sam u dilemi s tim.

Instantaneous fuel consumption na kompjuteru mi potvrdjuje to sto govorite, t.j. kad izbacim iz brzine mi pokazuje 150 - 170 mpg, a kad ostavim u brzini -- mpg odnosno 0.

Medjutim, ako si u brzini, force load na autu je uz rolling resistance te air drag i motor sam. Drugim rijechima tockovi okrechu output shaft na motoru i michu klipove u cilindru - znachi kochis motorom.

Ako nisi u brzini samo imash rolling resistance i ari drag - ne "kochis" motorom.

To je to sto me malo buni. Zasto bi prvi bio vishe ekonomichan?

Jedino sto bih mogao vidjeti je da benzin koji odlazi za odrzavanje rada u leru predstavlja vishe energije nego koliko kochenje oduzima iz sistema... :-)

Makes sense? :?: :-)
Last edited by ahuseino on 12/06/2008 23:05, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#427 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

U zadnje mi je vrijeme cilj da stedim na gorivu. Do posla mi je 22 milje i obichno vozim prilichno agresivno (naglo ubrzavanje, te kochenje po potrebi) 80 - 85 mph na hajveju.

U glavnom, potrosnja od kuche do posla mi je obichno bila ujutro (hladnije) 23- 24 mpg, a navecher (toplije) 25 - 26 mpg.

Sada vozim u srednjoj traci 60 - 65 mph, ubrzavam kao puz, ne kochim na hajveju, i koristim svaku nizbrdicu da izbacim iz brzine. Jos sta radim je da ne drzim gas konstantno pritisnut nego pulsiram po 2 - 3 sekunde (i po potrebi vishe) da odrzim brzinu (to je u el. motorima poznato kao "pulse width modulation" - PWM).

Nije velika cijena to sto mi je vrijeme u autu do posla otislo sa 25 minuta na 31 minutu. :-D
pa to je oduvjek najpravilniji nacin voznje ;-)
ljubav_aha

#428 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

[quote="ahuseino]

Instantaneous fuel consumption na kompjuteru mi potvrdjuje to sto govorite, t.j. kad izbacim iz brzine mi pokazuje 150 - 170 mpg, a kad ostavim u brzini -- mpg odnosno 0.

Medjutim, ako si u brzini, force load na autu je uz rolling resistance te air drag i motor sam. Drugim rijechima tockovi okrechu output shaft na motoru i michu klipove u cilindru - znachi kochis motorom.

Ako nisi u brzini samo imash rolling resistance i ari drag - ne "kochis" motorom.

To je to sto me malo buni. Zasto bi prvi vio vishe ekonomichan.

Jedino sto bih mogao vidjeti je da benzin koji odlazi za odrzavanje rada u leru predstavlja vishe energije nego koliko kochenje oduzima iz sistema... :-)

Makes sense? :?: :-)[/quote]

hm,ja se skoncentrisem na RPM,navika :lol:

hehehe,izgleda da nisam djabe ucila o avionskim motorima

pogledaj stranicu ,sad sam je nasla:

http://www.omninerd.com/articles/Improv ... Efficiency

formula razumjevanja rada masine :

Image

oh,da ugasi A/C :lol:
ljubav_aha

#429 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

the same info source :

Changing driving habits introduces the most profound effect on fuel efficiency for any vehicle. In brief, the following tips collectively save gas in the long run.

slower acceleration
reduced top speed
proper tire inflation
using cruise control
proper vehicle lubrication
correct transmission gears
using air conditioning only when necessary
reducing aerodynamic drag
removing excess weight
ljubav_aha

#430 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

spoiler,koji pomaze za stabilnije manevrisanje auta na velikim brzinama , ali zato "vuce" vise beznina

eh,eto ,mogu sljediti sve prijedloge ,ali ne mogu skinuti spolier :lol:
ahuseino

#431 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

ljubav_aha wrote:the same info source :

Changing driving habits introduces the most profound effect on fuel efficiency for any vehicle. In brief, the following tips collectively save gas in the long run.

slower acceleration
reduced top speed
proper tire inflation
using cruise control
removing excess weight
Ovdje se samo ne bih slozio za cruise control konstatacijom. Ne znam dali bi se dokazala moja tvrdnja da se add the area under the curve koju oni pokazuju na sajtu, ali primarno ovo tvrdim jer sam "experimentalno" came up with the pedal pattern, t.j. uporedio sam fuel consumption sa ova dva metoda (all else equal).

Kod kruz kontrole gas je manje vishe - on all the time at constant amplitude. Ja kad pulsiram pedalu, dajem vechu amplitudu ali na manje vremenske periode. :-) :shock:
Last edited by ahuseino on 12/06/2008 23:59, edited 1 time in total.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#432 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by Romeo 80 »

ahuseino wrote:
Romeo 80 wrote:

Sve super, samo nemoj izbacivati iz brzine kad ideš po inerciji. Motor više troši goriva ne ler gasu nego kad pustiš auto da se kotrlja u brzini! :wink:
Neko je spomenuo cut-off sistem i to ti je to...
Praktički ne trošiš gorivo dok se kotrljaš po inerciji u određenom stepenu prenosa.

To je to sto me malo buni. Zasto bi prvi bio vishe ekonomichan?

Makes sense? :?: :-)
Razmišljaš logički, no da bih te poštedio daljnjeg mozganja :) samo ću ti reći da motor zahtijeva puno više goriva u "leru" nego kad auto pustiš da se kreće po inerciji u određenoj brzini. Tačno je da takvim načinom vožnje ostvaruješ efekat kočenja motorom ali je isti u stvari neznatan pri većoj brzini kretanja i većem stepenu prenosa. ECU prekida dovod goriva kad za njim nema potrebe i zato ti putni kompjuter i pokazuje potrošnju 0! :-D
Probaj pored svih onih ostalih stvari koje si i sam spomenuo da primijenis i ovo o čemu ti govorim. Vidjećeš da ti se potrošnja još može smanjiti... :dance:
ljubav_aha

#433 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

ahuseino wrote:
ljubav_aha wrote:the same info source :

slower acceleration
reduced top speed
proper tire inflation
using cruise control
removing excess weight
Ovdje se samo ne bih slozio za cruise control konstatacijom. Ne znam dali bi se dokazala moja tvrdnja da se add the area under the curve koju oni pokazuju na sajtu, ali primarno ovo tvrdim jer sam "experimentalno" came up with the pedal pattern, t.s. uporedio sam fuel consumption sa ova dva metoda (all else equal).

Kod kruz kontrole gas je manje vishe - on all the time at constant amplitude. Ja kad pulsiram pedalu, dajem vechu amplitudu ali na manje vremenske periode. :-) :shock:
i ja sam malo sumnjicava sto se tice efikasnosti kruz kontorle,ali navodno savremeniji su efikasniji,ali si u pravu,licno sam probala sa istm nacinom koristenja pedale :lol: ;-) inace,uopce ne koristim cruise control
ljubav_aha

#434 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

zaboravih napisati,procitala sam da je manuelni mjenjac bolji "stedisa" goriva ,iako naravno,prvo sto pomislim je ne samo transmisija,vec i zagrijavanje mjenjaca tokom njegove frekventne upotrebe, a cula sam od kolega da je to najslabija tacka manuenlog mjenjaca
jefferson

#435 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by jefferson »

ljubav_aha wrote:zaboravih napisati,procitala sam da je manuelni mjenjac bolji "stedisa" goriva ,iako naravno,prvo sto pomislim je ne samo transmisija,vec i zagrijavanje mjenjaca tokom njegove frekventne upotrebe, a cula sam od kolega da je to najslabija tacka manuenlog mjenjaca
hmmm, ulje se mora zagrijati i u transmisiji, samo sto ti to ne osjetis jer nemjenjas brzine, pa moze dovesti i do goreg kvara, jer uopce ne razmisljas o tome da je potrebno odredjeno vrijeme da sve dodje na svoju radnu temperaturu.
Ja uvijek autu dam minimalno 5 min lagane voznje prije nego sto krene sa normalnim tempom, tj. pokusavam da mi mjenjac prebaci na sto nizim obrtajima, obicno do 2,000 o/min. Tako dok sve tekucine ne dostignu svoju temperaturu ne forsiram auto.
I da, izbjegavajte rad u leru. 10 sec je sasvim dovoljno da ulje dodje u sve djelove, kao i da hidraulika u a. mjenjacu dostigne pravi pritisak.
ljubav_aha

#436 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:
ljubav_aha wrote:zaboravih napisati,procitala sam da je manuelni mjenjac bolji "stedisa" goriva ,iako naravno,prvo sto pomislim je ne samo transmisija,vec i zagrijavanje mjenjaca tokom njegove frekventne upotrebe, a cula sam od kolega da je to najslabija tacka manuenlog mjenjaca
hmmm, ulje se mora zagrijati i u transmisiji, samo sto ti to ne osjetis jer nemjenjas brzine, pa moze dovesti i do goreg kvara, jer uopce ne razmisljas o tome da je potrebno odredjeno vrijeme da sve dodje na svoju radnu temperaturu.
Ja uvijek autu dam minimalno 5 min lagane voznje prije nego sto krene sa normalnim tempom, tj. pokusavam da mi mjenjac prebaci na sto nizim obrtajima, obicno do 2,000 o/min. Tako dok sve tekucine ne dostignu svoju temperaturu ne forsiram auto.
I da, izbjegavajte rad u leru. 10 sec je sasvim dovoljno da ulje dodje u sve djelove, kao i da hidraulika u a. mjenjacu dostigne pravi pritisak.
jefferson,wow,iskreno receno mislila sam da treba malo duze ,ne bas ispod samo 1 minuta,hvala

od sada cu poceti prakticirati stratnih laganih 5 minuta vozenje
jefferson

#437 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by jefferson »

ljubav_aha wrote:
jefferson wrote:
jefferson,wow,iskreno receno mislila sam da treba malo duze ,ne bas ispod samo 1 minuta,hvala

od sada cu poceti prakticirati stratnih laganih 5 minuta vozenje
Stvar je u tome sto motorno ulje, a pogotovo ulje mjenjaca treba vis evremena da dostigne radnu temperaturu nego tekucina koja hladi motor. Znaci kada indikator temperature tekucine za rashladjivanje pokaze radnu temperaturu, ulje u motoru i mjenjacu jos uvijek nije dostiglo radnu temperaturu!
Ovo se POSEBNO odnosi na motore sa turbo punjacem!
Rad u leru je vrlo stetan za motor. Znaci to treba svest na 10-tak sekundi da ulje dostigne sve djelove motora, poslije toga samo treba lagano s gasom dok sve tekucine ne dostignu radnu temperaturu.
Nikakve bojazni nema, POGOTOVO ako se koristi sinteticko ulje!
pitt

#438 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by pitt »

kazu kod mene u mahali amishi pare zgrcu taxirajuci u kocijama i prodavajuci ih za dobre pare :D :D :D :D
ahuseino

#439 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

pitt wrote:kazu kod mene u mahali amishi pare zgrcu taxirajuci u kocijama i prodavajuci ih za dobre pare :D :D :D :D
Kakva je potrosnja kochije :?: :-)

Kakve su taxe?
Imal' kakvog bisnis smisla :?:
neko iz mase

#440 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by neko iz mase »

Cuo sam da Ford treba uskoro izbaciti novi model Ford Tabanus, ko fol ima instalirano neko novo podnozje za eliminisanje potrosnje goriva. Jel iko ista cuo za to?
mofo33

#441 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by mofo33 »

neko iz mase wrote:Cuo sam da Ford treba uskoro izbaciti novi model Ford Tabanus, ko fol ima instalirano neko novo podnozje za eliminisanje potrosnje goriva. Jel iko ista cuo za to?
ja cula da japanci ..base mater Fordu (i ostalima):-D
nego koga to interesuje ekologija, zastita planete i slicno?
rajvosa^

#442 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by rajvosa^ »

neko iz mase wrote:Cuo sam da Ford treba uskoro izbaciti novi model Ford Tabanus, ko fol ima instalirano neko novo podnozje za eliminisanje potrosnje goriva. Jel iko ista cuo za to?
Ma jasta ba - otvor na podu pa ko Flinston tabanas :D
exliberal

#443 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by exliberal »

kad vec pricate o potrosnji....malo me jebe to vase milje po galonu elem
ja imam cadillac cts 2006 i kad sam na otvorenom i idem od 100- do 115 pokazuje mi 8.8 na 100 km...masina je V6 3.3
drugo auto je oldsmobile V6 3.8 i kod njega je potrosnja ispod 9 na autoputu...sad po gradu je otprilike 13-15 zavisi od voznje.
neki dan slusam kazu ako si na autoputu isplatnije je da imas ukljucen a/c nego da imas otvorene prozore......al jos uvijek je jeftinije nego u evropi..doduse vozi se vise ...ma sve je to u pet deka sto bi se reklo... :x
jefferson

#444 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by jefferson »

exliberal wrote:kad vec pricate o potrosnji....malo me jebe to vase milje po galonu elem
ja imam cadillac cts 2006 i kad sam na otvorenom i idem od 100- do 115 pokazuje mi 8.8 na 100 km...masina je V6 3.3
drugo auto je oldsmobile V6 3.8 i kod njega je potrosnja ispod 9 na autoputu...sad po gradu je otprilike 13-15 zavisi od voznje.
neki dan slusam kazu ako si na autoputu isplatnije je da imas ukljucen a/c nego da imas otvorene prozore......al jos uvijek je jeftinije nego u evropi..doduse vozi se vise ...ma sve je to u pet deka sto bi se reklo... :x
Ako je gradska voznja, onda je bolje otvoren "pendzer."
Ako je otvorena, onda A/C jer na otvorenom je aerodinamika najvaznija, a tada je najbolje sve zatvoriti i upaliti A/C!
malizeleni

#445 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by malizeleni »

Znaci ako je gallon 3.8 litara, i kosta oko 4$, sto hoce reci da vam je gorivo 3 puta jeftinije nego meni :P
ahuseino

#446 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

malizeleni wrote:Znaci ako je gallon 3.8 litara, i kosta oko 4$, sto hoce reci da vam je gorivo 3 puta jeftinije nego meni :P
Tako nekako, samo stvar je sto u USA ljudi u prosjeku voze puno vishe.

Javni transport je generalno losh (ja krivim auto i oil industriju i njihov lobi) tako da te to primorava da vozish (sto ja znam jedino valja u Manhattan - u i Washington DC-ju). Ja dnevno predjem minimalno 44 mi (70.8 km). Stari posao je bio 35 mi x 2 = 70 mi (112 km).

Sad sam promijenio still voznje, a ako bi trazio drugi posao, trazio bih na nekih 5 - 10 milja od kuche (i opet bih morao voziti, samo manje).
malizeleni

#447 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by malizeleni »

Meni je posao 30ak km od kuce. Na svu srecu javni saobracaj je super. A da je put ista kraci, npr 10ak km, ishao bi biciklom.
exliberal

#448 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by exliberal »

ja sam vozio par godina 25 km u jednom pravcu svaki dan.problem je bio sto je sve bila gradska, nisam mogao koristit auto puteve nikako...sad sam promjenio firmu i koristim gradski i zadovoljan sam. razmisljao sam o biciklu (sad je udaljenost 5 km) ali mi je problem sto se moram presvlacit kad dodjem pa sam tu opciju zasad odbacio. razmilsljam o vespi ili kakvom malom motorinu...
ahuseino

#449 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by ahuseino »

exliberal wrote:ja sam vozio par godina 25 km u jednom pravcu svaki dan.problem je bio sto je sve bila gradska, nisam mogao koristit auto puteve nikako...sad sam promjenio firmu i koristim gradski i zadovoljan sam. razmisljao sam o biciklu (sad je udaljenost 5 km) ali mi je problem sto se moram presvlacit kad dodjem pa sam tu opciju zasad odbacio. razmilsljam o vespi ili kakvom malom motorinu...
Ja bih ishao biciklom do jedno 10 milja, ili 16 km (to mi je rekreaciona distanca)... samo sto postaje problem zimi, nekih 5 mjeseci u godini gdje ja zivim.
exliberal

#450 Re: Amerikanci, ode gorivo preko $ 4.00

Post by exliberal »

ma i kod mene je tako....ja sam preko 45 paralele...ne tako daleko od tebe.
zima je jedan od razloga sto i nekupujem motor, nemozes ga vozit minimalno 5 mjeseci a moras da platis osiguranje za njega za cijelu godinu.......ma nije ni to lose...jos uvijek se prekontavam
Post Reply