Mozebit' imate pravo, i evo recu vam zasto sam u dilemi s tim.Romeo 80 wrote:Sve super, samo nemoj izbacivati iz brzine kad ideš po inerciji. Motor više troši goriva ne ler gasu nego kad pustiš auto da se kotrlja u brzini!ahuseino wrote:Evo htjeo sam da "podijelim" svoje iskustvo.![]()
U zadnje mi je vrijeme cilj da stedim na gorivu. Do posla mi je 22 milje i obichno vozim prilichno agresivno (naglo ubrzavanje, te kochenje po potrebi) 80 - 85 mph na hajveju.
U glavnom, potrosnja od kuche do posla mi je obichno bila ujutro (hladnije) 23- 24 mpg, a navecher (toplije) 25 - 26 mpg.
Zadnja tri dana pokusavam da promijenim nachin voznje.
Sada vozim u srednjoj traci 60 - 65 mph, ubrzavam kao puz, ne kochim na hajveju, i koristim svaku nizbrdicu da izbacim iz brzine. Jos sta radim je da ne drzim gas konstantno pritisnut nego pulsiram po 2 - 3 sekunde (i po potrebi vishe) da odrzim brzinu (to je u el. motorima poznato kao "pulse width modulation" - PWM).
U glavnom, sada mi je ujutro potrosnja 28 - 29 mpg, a navecher 30 - 32 mpg.
Usteda: 18 %- 19%![]()
Nema vishe tiketa
![]()
Stedim kochnice![]()
Ne galamim na sporache![]()
Nije velika cijena to sto mi je vrijeme u autu do posla otislo sa 25 minuta na 31 minutu.![]()
Neko je spomenuo cut-off sistem i to ti je to...
Praktički ne trošiš gorivo dok se kotrljaš po inerciji u određenom stepenu prenosa.
Instantaneous fuel consumption na kompjuteru mi potvrdjuje to sto govorite, t.j. kad izbacim iz brzine mi pokazuje 150 - 170 mpg, a kad ostavim u brzini -- mpg odnosno 0.
Medjutim, ako si u brzini, force load na autu je uz rolling resistance te air drag i motor sam. Drugim rijechima tockovi okrechu output shaft na motoru i michu klipove u cilindru - znachi kochis motorom.
Ako nisi u brzini samo imash rolling resistance i ari drag - ne "kochis" motorom.
To je to sto me malo buni. Zasto bi prvi bio vishe ekonomichan?
Jedino sto bih mogao vidjeti je da benzin koji odlazi za odrzavanje rada u leru predstavlja vishe energije nego koliko kochenje oduzima iz sistema...
Makes sense?