Pogresna upotreba rijeci

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
SijuksA

Post by SijuksA »

sulesavic wrote:Podaci izneseni, a stav?

Ako će pomoći. meni se više dopada na crno. Treba mi koji dan da formulišem razloge.
Dakako "na crno". Da se i mi jednom slozimo.
Razlog - isti kao u pravu i u redu. :lol:
baby_angel

Post by baby_angel »

A jeste li primjetili da masa raje kaze HTJEO, dok opet druga masa raje kaze HTIO?
prleitihi

Post by prleitihi »

ova druga masa je u pravu.. :-)
baby_angel

Post by baby_angel »

prleitihi wrote:ova druga masa je u pravu.. :-)
Ovaj primjer mi nesto najvise smeta... Pa makar se elementarne stvari mogu nauciti...
iiddaa

Post by iiddaa »

ne kontam sto ti smeta ,kada je covjek upravu,jer je ispravno reci "htio",a ne "htjeo",toliko znam...
striker

Post by striker »

iiddaa wrote:ne kontam sto ti smeta ,kada je covjek upravu,jer je ispravno reci "htio",a ne "htjeo",toliko znam...
Bojim se da nisi razumjela šta je baby_angel rekla. :-?
baby_angel

Post by baby_angel »

striker wrote:
iiddaa wrote:ne kontam sto ti smeta ,kada je covjek upravu,jer je ispravno reci "htio",a ne "htjeo",toliko znam...
Bojim se da nisi razumjela šta je baby_angel rekla. :-?
Ocito... But never mind :D
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 22:03, edited 2 times in total.
tranquil

#434 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by tranquil »

jOFLA wrote:Da mi je samo znati ko piše tekstove za spikere u medijima, pa napiše i nebuloze ovakvog tipa:
Ne zamjeri, ali kada sam otvarao ovu temu htio sam napisati upravo da se kod nas često pogrešno koristi riječ nebuloza, i onda se to nađe u najnovijem postu :D Koja slučajnost :D

(treba da označava nešto što je nejasno, nedovoljno precizno definirano, "mutno", a kod nas se skoro isključivo koristi u kontekstima "niđe veze sa životom" ili "glupost")

Pored toga pomenuo bih i omiljeni termin naših eksperta iz vlade, "najoptimalnije". :D
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 21:59, edited 2 times in total.
tranquil

#436 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by tranquil »

jOFLA wrote:
tranquil wrote:
jOFLA wrote:Da mi je samo znati ko piše tekstove za spikere u medijima, pa napiše i nebuloze ovakvog tipa:
Ne zamjeri, ali kada sam otvarao ovu temu htio sam napisati upravo da se kod nas često pogrešno koristi riječ nebuloza, i onda se to nađe u najnovijem postu :D Koja slučajnost :D

(treba da označava nešto što je nejasno, nedovoljno precizno definirano, "mutno", a kod nas se skoro isključivo koristi u kontekstima "niđe veze sa životom" ili "glupost")

Pored toga pomenuo bih i omiljeni termin naših eksperta iz vlade, "najoptimalnije". :D
Jest trebalo bi tako na engleskom značiti, dok kod nas nerijetko riječi stranog porijekla imaju sasvim drugo značenje.
To stoji, široko rasprostranjena pogrešna upotreba riječi vodi tome da se to "pogrešno" na kraju standardizuje. Vidjeti pod: digitron.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 22:00, edited 2 times in total.
chengaba

#438 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by chengaba »

Koliko me sjecanje sluzi, rijec nebula dolazi iz latinskog jezika gdje oznacava nesto maglovito, mutno, nejasno...
Samim tim dolazimo i do koristenja termina nebula pri objasnjavanju astroloskih pojava, a za nebulozu se bas i ne moze dati objasnjenje. To je bas autohtona rijec, koju stranci nece nikada nauciti. :D

BTW, meni je također fascinantno koliko su TV emisije poput nadrealista i audicije oblikovali danasnji rijecnik. Rijeci poput hepek, onda how yes no itd...
Ja sam do prije 2 godine mislio da se pravilno kaze skjama :D (skrama) :D :D :D
mare 28

#439 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by mare 28 »

Ili npr. investiciono ulaganje, skupa cijena, jeftina cijena... :) .
negativ

#440 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by negativ »

Uvijek me je interesovali što se u čituljama stavlja dupla negacija ''nikad neprežaljeni''? Biva, nikad ga nije niko ni žalio!
sistem

#441 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by sistem »

cesto procitam na forumu 'to ti impliciras da sam ja rekao...', ali dobro, to je forum :-)
cujem u javnim glasilima 'druga alternativa', 'postoji nekoliko alternativa'
mare 28

#442 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by mare 28 »

Pronađite greške u ovoj rečenici :D :
Čak štaviše, najoptimalnije investiciono ulaganje u preduzeće je ono kod kojeg se fizička oprema kupuje po jeftinoj cijeni, da bi se za cirka oko nekoliko godina, upotrebom te opreme mogao ostvariti veći povrat kroz prodaju gotovih proizvoda po skupim cijenama... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
"Nebuloza" u svakom, ali baš svakom smislu :mrgreen: .
Shoshana

#443 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by Shoshana »

mare 28 wrote:Pronađite greške u ovoj rečenici :D :
Čak štaviše, najoptimalnije investiciono ulaganje u preduzeće je ono kod kojeg se fizička oprema kupuje po jeftinoj cijeni, da bi se za cirka oko nekoliko godina, upotrebom te opreme mogao ostvariti veći povrat kroz prodaju gotovih proizvoda po skupim cijenama... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ti mene podsjeti na onog poljskog novinara, sto je, tamo negdje krajem 70-ih napisao prirucnik za drzanje govora :D Covjek je nasao deset recenica koje si mogao podijeliti na cetiri dijela, i svaki od ta cetiri kombinovati sa bilo kojim drugim. Na taj nacin si mogao drzati politicki govor dva puna sata, a da pri tom apsolutno nista ne kazes :D

Sta meni na forumu cesto zapara usi su macici. Hajde, nek me neko popravi ako nisam u pravu, ali mlado od macke se zove 'mace' a ne 'macic'... Mace, kuce, dijete i mnoge druge imenice srednjeg roda su u nasem jeziku zadrzale dvojinu, pa se u nominativu kaze jedno mace, dva maceta, tri maceta, cetiri maceta, pet macica. Kao i dva teleta, a pet teladi.
The Nightwatchman

#444 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by The Nightwatchman »

negativ wrote:Uvijek me je interesovali što se u čituljama stavlja dupla negacija ''nikad neprežaljeni''? Biva, nikad ga nije niko ni žalio!
mi imamo jedan od rijetkih jezika u kojima se koristi dupla negacija. recenicna konstrukcija koja pocinje sa "nikad nisam....." je skoro nemoguca za objasniti strancu koji uci nas jezik...
Shoshana

#445 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by Shoshana »

The Nightwatchman wrote:
negativ wrote:Uvijek me je interesovali što se u čituljama stavlja dupla negacija ''nikad neprežaljeni''? Biva, nikad ga nije niko ni žalio!
mi imamo jedan od rijetkih jezika u kojima se koristi dupla negacija. recenicna konstrukcija koja pocinje sa "nikad nisam....." je skoro nemoguca za objasniti strancu koji uci nas jezik...
Sto je jos ljepse - on u svom objasnjenju ponudi ni manje ni vise nego cetiri negacije :D
The Nightwatchman

#446 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by The Nightwatchman »

Shoshana wrote:
The Nightwatchman wrote:
Sto je jos ljepse - on u svom objasnjenju ponudi ni manje ni vise nego cetiri negacije :D
ha nije mu nick bezveze "negativ" :D
Shoshana

#447 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by Shoshana »

The Nightwatchman wrote: ha nije mu nick bezveze "negativ" :D
:shock:

:lol: :lol: :lol: :lol:

Hvala ti sto me dobro nasmija na sabahu - nisam ni primijetila...
Toffee karamela

#448 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by Toffee karamela »

Shoshana wrote:

Sta meni na forumu cesto zapara usi su macici. Hajde, nek me neko popravi ako nisam u pravu, ali mlado od macke se zove 'mace' a ne 'macic'... Mace, kuce, dijete i mnoge druge imenice srednjeg roda su u nasem jeziku zadrzale dvojinu, pa se u nominativu kaze jedno mace, dva maceta, tri maceta, cetiri maceta, pet macica. Kao i dva teleta, a pet teladi.
Mislim da mačić ima objašnjenje. To je jednostavno mače muškog roda, samo se kod nas uobičajilo da se ne gledajući sad spol (a ko će im ga i znati kad su još mali) upotrebljava i za žensko i za muško mače.
Paralela bi bila-dijete-sinčić a i kod krava imamo tele-telić (samo što se ovo telić kod nas rijetko koristi, ali ja sam u Hrvatskoj čula dosta ljudi koji tako kažu)-
ružmarin-a

#449 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by ružmarin-a »

Shoshana wrote:
mare 28 wrote:Pronađite greške u ovoj rečenici :D :
Ti mene podsjeti na onog poljskog novinara, sto je, tamo negdje krajem 70-ih napisao prirucnik za drzanje govora :D Covjek je nasao deset recenica koje si mogao podijeliti na cetiri dijela, i svaki od ta cetiri kombinovati sa bilo kojim drugim. Na taj nacin si mogao drzati politicki govor dva puna sata, a da pri tom apsolutno nista ne kazes :D

@mare 28, ja ne vidjeh da ti je iko dao odgovor
cijena može biti samo visoka ili niska,a roba/proizvod skup ili jeftin
@shoshana- pitanje, kako bi onda glasio deminutiv od srednjeg roda bure i tele?
mačka-mačić
mačka-mače (meni mače miriše na hipokoristik) :)
neka dopuni neko, ne tvrdim da sam sve tačno napisala, jer nemam literaturu kraj sebe...ali po sjećanju i logici mi ovako zvuči...
Shoshana

#450 Re: Pogresna upotreba rijeci

Post by Shoshana »

ružmarin-a wrote: @shoshana- pitanje, kako bi onda glasio deminutiv od srednjeg roda bure i tele?
mačka-mačić
mačka-mače (meni mače miriše na hipokoristik) :)
neka dopuni neko, ne tvrdim da sam sve tačno napisala, jer nemam literaturu kraj sebe...ali po sjećanju i logici mi ovako zvuči...
Deminutiv od bure i tele bi bio burence i telence. Hipokoristik od macka je najcesce - maca. Deminutiv od macka bi bio mackica.
Post Reply