vlastimir mijovic - novi urednik oslobodjenja

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
basta sljezove boje

#426 Re: o budućnosti "oslobodjenja"

Post by basta sljezove boje »

tribina oslobodjenje wrote:Nije potrebno da "Oslobodjenje" propadne,nego da postane bolje
što najvjerojatznije neće sa V,M,A otjerati Senku (ostaviti je bez
kolumne je vrlo nekorektno;ona to nije učinila M.Šagolju kada je
prestao biti glavni urednik zbog štrajka;ovo je sileđijski)
Naravno,sada čitam SAN.
CIAO.
dobre!!!

za bureka :D
kaokakao

Post by kaokakao »

ispravka za priloge...od cetvrtka pocinju izlaziti...

istina je za Max magazin....grupica ljudi koji su uredjivali taj list je otisla iz Oslobodjenja i navodno ce poceti izdavati svoj casopis koji ce se zvati Max press a bit ce isto ili slicno koncipiran kao Max magazin.
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 15:47, edited 1 time in total.
Neelix

Post by Neelix »

koja to sad novina ukida kulturnu rubriku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Faust

Post by Faust »

Neelix wrote:koja to sad novina ukida kulturnu rubriku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nije KUN bio kulturna rubrika, nego sedmični kulturni dodatak... :lol: :lol: :lol:
titami

Post by titami »

Kultura....Umjetnost....Nauka

i nije kulturna rubrika, nego rubrika kultura. u tvom slucaju "ukida rubriku kultura"
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 15:24, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Evo sklonio, sorry ako sam koga uvrijedio!
Hajde ba, sta fali malo duvati, ovo-ono... :D
Last edited by chuchumbamayumbe on 08/06/2007 21:11, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

8)
Jara

Post by Jara »

U lingvističkim kolumnama predratnog Oslobođenja jezički su stručnjaci ( na način primjeren i djeci i odraslima ) ukazivali na česte semantičke, pravopisne, gramatičke, stilske i druge jezičke greške ( sjećam se interesantnog teksta J. Baotića o tome zašto je pravilno "palačinka" a ne "palačinak").

Ne bi bilo zgoreg uvesti opet neku sličnu rubriku.

Sa zanimanjem pročitah prilog Almira Terzića "Bastion nepismenosti u državnom vrhu" i priloženi faksimil jednog saopćenja kao ilustracije o "gramatičkim, slovnim, stilskim i drugim greškama".
Ima grešaka, najviše onih "tip feler" pa onda pravopisnih ( što je nedopustivo), ali gramatičkih - ni jedne!
Ispada da su za A.T. pravopis i gramatika sinonimi. :-) :roll:
Jara

Post by Jara »

Današnji dodatak Gurman :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Lisac

Post by Lisac »

Ckapice :D shto te vishe chitam sve vishe pochinjem sumnjati da si tiskarski stroj :D pa ti lezhe offset ploche :D :D

a ova sa kupovinom AS-a, samo (shatro) da se vidi o chemu se radi je jaka :D prejaka :D i ja neki dan uzmem neki film sa tracy lords :D da vidim o chemu se radi :D :D
Jara

Post by Jara »

Danasnji prilog Dom i vrt :thumbup:

Oslobođenje sve bolje i bolje. :thumbup: Ne znam koliko se povećao tiraž, ali primjećujem da ga sve više ljudi čita u vozilima gras-a, u čekaonicama, na klupi u parku... :)
Zbog toga valjda i one smicalice "konkurencije" :-) o čemu je i urednikov tekst u današnjem broju.
sanel76

Post by sanel76 »

Zna li se ko je dopisnik Oslobođenja iz Mostar?a Znam da su imali problema prijašnji dopisnici zbog neplaćanja, pa je Oslobođenje bilo skoro godinu i po bez dopisnika iz Mostara.
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

nane_hercegovac wrote:eto covjek ti rece.
zar covjek nije zena :D
Spliff.Master

Post by Spliff.Master »

Opet ponavljam:

GRATIS INTERNET IZDANJE je jedini opstanak stampanih medija u dugotrajnoj buducnosti!

Umjesto da je cijela novina pristupna u PDF formatu na web stranici, oni objavljuju tri-cetri clanka dnevno. NIGDJE VEZE! :x

Ako se Oslobodjenje ozbiljno vratiti na vrh, to mora biti uz GRATIS INTERNET IZDANJE! Svaka velika svjetska novina ima pun dnevni sadrzaj na netu, pa zasto ne i Oslobodjenje?

LA Times, kao i vecina vecih americkih novina, kao i NY Times, kostaju 25% jeftinije nego Oslobodjenje, imaju sve moguce rubrike i priloge, koriste TONU vise papira i idalje gube citaoce! Znaci ovo je globalna dilema...
A sta su uradili? Pa ljudi fino prenjeli cijeli list na net. Jer su vizionari i znaju da ce sa koju deceniju (citaj dvije u vrh glave), stampane novine biti suvisne, posebno smatrajuci kojom se brzinom tehnologija razvija.

GRATIS INTERNET IZDANJE U POTPUNOSTI!
sanel76

Post by sanel76 »

InfraRedRidinghood wrote:
sanel76 wrote:Zna li se ko je dopisnik Oslobođenja iz Mostar?a Znam da su imali problema prijašnji dopisnici zbog neplaćanja, pa je Oslobođenje bilo skoro godinu i po bez dopisnika iz Mostara.
Amil Dučić
Mislim da ipak nije u pitanju stalni dopisnik z Mostara, nažalost! Amil Dučić ne živi u Mostaru niti je mostarac. Bilo bi veoma dobro kada bi Oslobođenje imalo stalnog dopisnika iz Mostara.
sanel76

Post by sanel76 »

Nismo se razumjeli. Taj čovjek radi u Sarajevu i ponekad napiše nešto o događajima u Mostaru, Tuzli, Goraždu...
Ono što sam ja rekao je da bi bilo dobro kada bi Oslobođenje imalo STALNOG dopisnika iz Mostara. Dakle, nekog ko živi ovdje i ko zna ovdašnja dešavanja. Oslobođenje je oduvijek imalo svoje mostarske dopisnike i bilo bi dobro kad bi se nastavila ta tradicija. (Znam da su potrebni novci za to, no valjda bi se nekako snašli, sada kad im je krenulo malo bolje.)
erazmo

Post by erazmo »

Amil Ducic zivi i radi u Mostaru.
haris ubleha

Post by haris ubleha »

Nakon obilaska 5-6 trafika, uz dosta muke najzad dodjem do subotnjeg primjerka "tirazno posrnulog" (:-D) Oslobodjenja. Kazu na trafikama "sve prodato do 12 sati", dok sa strane stoje veliki (mashallah :-D) buntovi Scepinog smeca. :thumbup:
Ako cita neko iz Oslobodjenja: meni nije mrsko hodati i obici nekoliko trafika da nadjem Oslobodjenje, a ako ne nadjem, necu kupiti nista. Ali, nemojte sebi dozvoliti da neko kupi Smradonciceve novine zato sto na trafici nema Oslobodjenja.
dizZaster

Post by dizZaster »

citat;
U našim sudbinama, prvi sinonim za „novine“ bilo je „Oslobođenje“. Novine koje su se kupovale jer se tako moralo, ali bogami i htjelo. U predvečerje rata „Oslobođenje“ pod rukom je značilo jedno, a neke druge novine nešto sasvim drugo.
kraj citata;

tipični tekst jednog jugonostalgičara.
Fair Life

Post by Fair Life »

Spliff.Master wrote:...
Ako se Oslobodjenje ozbiljno vratiti na vrh, to mora biti uz GRATIS INTERNET IZDANJE! Svaka velika svjetska novina ima pun dnevni sadrzaj na netu, pa zasto ne i Oslobodjenje?
...
Upravo zato sto Oslobodjenje nije "velika svjetska novina".
suncica24

Post by suncica24 »

Ja bih samo molila jedno: MOLIM GDINA. MIJOVIĆA DA UKINE, ILI NA NAJMANJU MJERU SMANJI "UTJECAJ" JOSIPA VRIČKA U OSLOBOĐENJU, jer znam veliki broj ljudi koji su zbog istog prestali kupovati Oslobođenje (vjerujte, dugogodišnji čitaoci), a i mene samu i moju porodicu dovede do povraćanja svojim ustaško-prohrvatsko-nacionalističko orjentisanim tekstovima kojima zaista nije mjesto u novini kakva pokušava biti Oslobođenje!!!
A ko ne zna "biografiju", lik i djelo dotičnog "novinara"... neka progoogla, a i obrati pažnju na neki od tekstova potpisanih njegovim imenom...sve će mu biti jasno.
Čovjek je primjereniji Večernjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Jutarnjem listu, Politiki, Avazu i sličnim propagandno-nacionalističkim tiskovinama. :x
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

Fair Life wrote:
Spliff.Master wrote:...
...
Upravo zato sto Oslobodjenje nije "velika svjetska novina".
tacno. meni jos uvijek nije jasno zasto ne uloze u razvoj stranice, ne vjerujem da bi ih raja u bosni prestala kupovati, pretpostavljam da vecina citala i nisu bas neki internetfanatici, s druge strane bi ih dijaspora masovno citala i na osnovu toga bi mogli prodati masu reklamnog prostora na netu. siguran sam da bi raznorazne turisticke i putne agencije i sl rado placali reklamu kada bi znali da je stranica dobro posjecena. uz malo truda i (dugo) vremena ulozeni novac bi im se sigurno vratio.
Timotije

Post by Timotije »

nane_hercegovac wrote:
suncica24 wrote:Ja bih samo molila jedno: MOLIM GDINA. MIJOVIĆA DA UKINE, ILI NA NAJMANJU MJERU SMANJI "UTJECAJ" JOSIPA VRIČKA U OSLOBOĐENJU, jer znam veliki broj ljudi koji su zbog istog prestali kupovati Oslobođenje (vjerujte, dugogodišnji čitaoci), a i mene samu i moju porodicu dovede do povraćanja svojim ustaško-prohrvatsko-nacionalističko orjentisanim tekstovima kojima zaista nije mjesto u novini kakva pokušava biti Oslobođenje!!!
A ko ne zna "biografiju", lik i djelo dotičnog "novinara"... neka progoogla, a i obrati pažnju na neki od tekstova potpisanih njegovim imenom...sve će mu biti jasno.
Čovjek je primjereniji Večernjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Jutarnjem listu, Politiki, Avazu i sličnim propagandno-nacionalističkim tiskovinama. :x
Baš tako!
Pogotovo za nas koji smo osjetili na svojoj koži "hrvatski nacionalni interes".
Da ne bude zabune, ovo nije neki nacionalistički komentar usmjeren protziv Hrvata, ali Vričko komentariše ono što ne poznaje. Trebali su njega poslati u Mostar, umjesto Amila Dučića, da se malo bolje upozna sa stanjem na terenu.
Sjecam se Vricka iz predratnog Oslobodjenja, ratnog Vjesnika i evo ponovo poratnog Oslobodjenja. Negdje na pocetku ove teme sam pisao o njemu i njegovim pisanijama u Vjesniku 1993-94, niko ni mukajet. Redovno sam citao vjesnik tih godina (dolazio u biblioteku u izbjeglistvu), ako je iko, a vidim da nije ili se pravi da nije, procitao samo jedan njegov tadasnji tekst, sve mu je jasno o kakvoj se "ljudskoj velicini" radi. Djogo, Smiljko, Guzina, Milijana Baletic kao centralni vezni, a Jole u spicu....
Oslobodjenje i casni Vlastimir Mijovic sigurno imaju razlog zasto ga drze, ali u mojim ocima gube ogroman kredibilitet koji su imali...
Post Reply