Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Abacija

#426 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Abacija »

Kjajević Majko wrote:To se podrazumijeva, nego ima li šta konkretno?
Ne biras ti ovisnost nego ovisnost bira tebe. Natjeraj se da ne pusis jedno 10-tak dana pa ce sigurno pokupiti nesto drugo. Da li su to kompjuterske igrice, slatkisi, obilazak kladionica ili nesto slicno, zavisi od trenutka slabosti. Tako ces proci jedno 3-5 navika sve dok ne postanes 'workaholic'. Ali u tom slucaju ces makar imati para. ;-)

Kjajević Majko wrote: Sve to stoji, otrov je i plaćaš ga al opet je uživancija kad zapališ. I kad se toga sjetiš padne nova kutija ronhilla. :D
Dodo, jes' to ti?! :-) :mrgreen: :run:
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#427 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Šeherzada »

Krigla_Sa wrote:Cigara je zlo... PIH. Svaki dan sebi kazem "hvala Bogu pa sam prestao"
Cigara nije zlo,cigara je najgore zlo.I ja svaki dan kazem "Dragi Boze daj mi volju da prestanem"
arabela

#428 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by arabela »

Imam 44 god, pusila sam 26 god ,kutiju do kutiju ipo dnevno ,nekad manje nekad vise.Muz ,djeca uvijek su se svadali sa mnom da prestanem .Medutim mislila sam nema sanse da prestanem,cini mi se svega sam se odrekla e cigara necu.Pogotovo sto sam operisala kicmu (2 puta,diskus hernije)i sad imam probleme ,non stop bolovi,cigareta mi je bila kao neko smirenje ,stalno sam bila nervozna od bolova ,od nemogucnosti hodanja i rada koliko ja hocu i sta hocu.Svi su me opominjali prestani nije dobro i sve do jednom .Odem na more ,ujutro rano oko 8 odem da se iskupam prije guzve i vreline .plivala jedno 5-do10 min izadem i zapalim onako da ocefim ,kcerka mi dosaduje ,kao smrdi joj ,smeta ja ugasim i opet u vodu kad najednom takvi bolovi u prsima grcevi nemogu disat neznam ni dan danas kako sam uspjela izac iz vode .Da ne duzim kad su me stabilizovali s mora me prebac u Mostar na intezivnu ,poslije Sarajevo 3 interna i u svoj toj frci tih mjesec mjesec ipo nije mi ni naumpala cigara .Znaci sve se moze kad se mora .Ja znam i sad sanjat i to fino mi zamirise,ili kad se umorim sjednem i kao hocu da zapalim pa se sjetim pa ja ne pusim ,imam osjecaj kao da sam izgubila najboljeg prijatelja a vec ima dvije ipo god kako ne pusim ,i mogu vam rec da se nista bolje ne osjecam .Samo znam da mi smeta sad ako neko pusi ne zbog mirisa cigarete nego me pocne bolit u prsima .Moj muz je pusio po tri kutije i on je prestao prije5 godina ali njemu nikad ne padnu na pamet i on kaze da se sad osjeca mnogo bolje.Zato ko god pusi bolje prestat na vrijeme nego da mu se nesto desi ,pa da vidi kako se sve moze,ustvari mora :)
Skyfox

#429 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Skyfox »

pored svih dokazanih "steta" koje naprave organizmu, (meni je slika seciranih pluca pusaca bila dovoljna) ljudi i dalje zvale to njesra kao moraju, mislim hello baci to iz ruku i pare koje bi potrosio mjesecno na to stavi sa strane i kupi sebi komd namjestaja il djetetu kakvo kvalitetno biciklo. Nemam razumjevanja za one koji se vade na to da nemogu prestat...
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#430 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Šeherzada »

Skyfox wrote:pored svih dokazanih "steta" koje naprave organizmu, (meni je slika seciranih pluca pusaca bila dovoljna) ljudi i dalje zvale to njesra kao moraju, mislim hello baci to iz ruku i pare koje bi potrosio mjesecno na to stavi sa strane i kupi sebi komd namjestaja il djetetu kakvo kvalitetno biciklo. Nemam razumjevanja za one koji se vade na to da nemogu prestat...
Nemoj tako prestrogo suditi....Evo ja se mozda vadim na to,ali me safata nervoza i nekako mi zamirise.... :sad:
Krigla_Sa

#431 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Krigla_Sa »

aida05 wrote:
Krigla_Sa wrote:Cigara je zlo... PIH. Svaki dan sebi kazem "hvala Bogu pa sam prestao"
Cigara nije zlo,cigara je najgore zlo.I ja svaki dan kazem "Dragi Boze daj mi volju da prestanem"
Ma moze se ,bitno je samo koliko to zelis . Nije dovoljno reci "joj sto bih voljela prestati " a stiklati jednu na drugu :) Fazon je to stvarno zeljeti i biti svjestan da se mora mala kriza proci. Meni nije bilo tesko,mozda iz razloga sto me je malo prpa uhvatila za zdravlje jer mi je pocelo fakat smetati,pa sam odlucio da cu prestati ma sta god bilo ,na kraju sam skontao da ih i nije tako tesko baciti koliko sam se ja toga bojao, kontao sam sav cu merak izgubiti i da nista vise nece biti isto.,ni kafa,ni "ono poslije jela" ,merak poslije sexa :) cuga ...

Nego meni je dosta pomoglo trcanje , nekako sam se fokusirao na zdrav zivot i bas sam nakon 2-3 dana od prestanka bio ponosan na sebe :) Raja mi je govorila "ma ja ne pusis do prve cuge" i prva subota i kontam e sad cu se olesit,svi nude cigaru a ja "ma jok" ,i ujutro kad sam se probudio sjecam se da sam bio pravo sretan bez obzira na mahmurluk :)
Vjeruj mi,napokon disem punim plucima i super se osjecam hvala Bogu,da kucnem u drvo :)
Nemoj me pogresno shvatiti i reci vidi ovog,prestao pusiti pa sad nama uzeo soliti pamet i pricati o zdravom zivotu,ali majke mi,nebi vise onaj smrdljivi dim uvukao u pluca ma nema sanse...

Puno srece svakome ko odluci baciti to smece ;) moze se vjerujte ;)
Krigla_Sa

#432 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Krigla_Sa »

Skyfox wrote:pored svih dokazanih "steta" koje naprave organizmu, (meni je slika seciranih pluca pusaca bila dovoljna) ljudi i dalje zvale to njesra kao moraju, mislim hello baci to iz ruku i pare koje bi potrosio mjesecno na to stavi sa strane i kupi sebi komd namjestaja il djetetu kakvo kvalitetno biciklo. Nemam razumjevanja za one koji se vade na to da nemogu prestat...
Meni drug studira medicinu, imali su valjda iz anatomije neke vjezbe sta li :) i posmatrali su pluca pusaca i ne pusaca, kaze da je to strasno za vidjeti,shebo se pravo,cak je jedno vrijeme i prestao pusiti ali opet je poceo.
Zox

#433 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Zox »

pjega wrote:
Zox wrote:Prestao prije jedno pola godine sa knjigom "Lak nacin da ostavite pusenje" (Easyway), medjutim bilo je TOLIKO lako (a pusio deset godina, dvije kutije dnevno) da sam se vrlo brzo opet propusio, jer "opet cu prestati, kad je ovako lako".
Prije mjesec dana prestao opet, i znam da vise SIGURNO necu nikad zapalaiti.
Savjetujem Easyway, knjiga kosta 15 maraka, ima na Siranu. Nisam imao nekih ocekivanja, a evo ispalo je super (kuc kuc). Nisam nervozan, ne debljam se i ZNAM sta cu s rukama :)
Ja je procitala neki dan. Mozda sam sve to previse neozbiljno shvatila. Ni pokusala nisam prestati nakon citanja knjige. Nimalo mi nije motivisala. Mozda da je procitam jos koji put? :?
Iskreno, mislim da je 60% knjige potpuno nemotivirajuce i, sve u svemu, bezvezno. Neka te to ipak ne sprijeci da pronadjes ono sto vrijedi, jer se isplati. ako si vec sama po sebi motivisana, postoje neke tri - cetiri tacke u knjizi koje su kljucne da ti pomognu kod prestanka, a jedan koncept pogotovo nije cak ni jednostavan da se shvati (niti objasni ovako u dva reda) ali je meni bio od nevjerovatne pomoci.
Sretno!
(evo tri mjeseca bez cigara!)
cHupjahalic@

#434 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by cHupjahalic@ »

pusenje nije nikome dobro doslo, ali ko sam sebe truje i svjestan je toga onda je do nje/ njega da li zeli da poradi na tom problemu ili ne.

do sada najgoru situaciju sto sam vidjela i sto mogu vidjeti je kad trudnica sjedi i zapali cigaru jer to je njoj "cejf". :roll: ljetos sam vidjela jednu trudnicu u Bosni, sjela ona sa svojim jaranicama u kaficu, niko joj nije ravan, gotovo da nosem dira u trbuh ali PUSI. ja sam se sokirala. jos sam se vise sokirala kako ona uvlaci taj dim u sebe.
i onda se pitam... u toku trudnoce da li nema niko petlje, ni muz, ni bliza familija, ni medicinsko osoblje da joj bace karte na stol i ocitaju bukvicu?
najzalosnije je sto se neki vade na to da je njihova rodica pusila tokom cijele trudnoce, rodila zdravu bebu i nista joj ne fali, pa oni ne vide problem u tome. :-?

uvijek se rastopim kad vidim trudnu zenu, ali kad vidim trudnu zenu sto pusi u stanju bih bila da joj samarcinu jednu dobru slozim - bez ikakve griznje savjesti.
arzuhal

#435 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by arzuhal »

Prije par godina sam ostavio gareci (al vratio sam se opet, majku mu). Presto sam odjednom jer mi je baš smetalo. Nisam od vojske imo nakih fizikanerija, nemaš kondicije i kad na to nalijepiš katrana-belay. Kažem "odjednom" jer apsolutno ne vjerujem da strastveni pušač može prestat onom "smanjuj malo po malo jer ne valja naglo prestat". Znam da ne valja al nema drugog načina...bar za mene.
Helem, presto ja i ta "tri dana" koja spominješ prošla pravo dobro upravo iz razloga što odmah osjetiš razliku u kvaliteti disanja. Problem su "tri druga dana", kad organizam skonta da posti od nikotina. Dakle, haj ti preživi kraj prve i cijelu drugu sedmicu i već si na konju. Tada, kada sam prestao, nisam pušio 3-4 mjeseca. Promijenio se totalno. Smanjio fuka i pošo čaj pit. Nervozu istreso na biciklu. Tako sam i kondiciju vratio. Zvali me neki agenti iz Hollywooda, za neke filmove, nešta :D . Dobro...Uglavnom, otreso se ja cigare...Ali, jedna strašna dijagnoza utvrđena meni dragoj osobi me navuče ponovo na cigaru. Nisam karakter, ubij me. Kad sam zapalio tu cigaru nakon tih mjeseci, osjećao sam se ko budala. Nisam znao kako da je držim. Lopov. Slabić. I skontam da mi nije ni trebala, al šejtan me moj odradio. Usput, dijagnoza se ispostavila totalno pogrešna, sve bilo OK.
Eo i ja se opet kanim da ih ostavim (1-2 kutije dnevno). Znam da sam jednom mogo pa mogu opet, vala.
p.s.
Jedan od najjačih razloga ostavljanja je bila i rečenica iz nekog filma (ne sjećam se ni naziva ni glumaca, ničeg-al' nju dobro pamtim!):"Pušiš? Bah...porok slabih ljudi."
arabela

#436 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by arabela »

Ljudi moze se ,samo cvrsta volja, malo vise aktivnosti jer kad nesto radis onda manje i pusis,kospice, zvake,orbit bombone...kad se god sjetis nesto od ovoga stavi usta, ali ne i pretjerano pa da se udebljas.Meni je sreca pa nesmijem ni pomislit zbog zdravstvenog stanja,ali kad nesto skontam koliko sad razlikujem mirise,hranu ,ne smrdi mi kosa ,kuca.Stavi na vagu razloge i vidjeces koliko je pozitivnih.Mada sam sad i kafu skoro izbacila samo ujutro pijem ,jer kafa bez cigare nikako mi ne prija :-D
leticija

#437 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by leticija »

Moje iskustvo;

Kupila sam kutiju cigara i novine.
Otisla u prvi kafic i narucila kafu.
Cigare stavila na sto (neotvorenu kutiju), pila kafu i citala novine.
Odupirala sam se da otvorim kutiju i zapalim,
govoreci u sebi 'ja od danas ne pusim'.
Uzivala sam u svakom gutljaju kafe i
govorila 'kafa je mnogo ukusnija bez cigare,
cigara joj kvari ukus'.
Kad sam dosla kuci, otvorila sam kutiju s cigaretama
i sve ih izlomila. Cijela kutija je zavrsila u kanti za smece.
Taj dan sam izdrzala bez problema.
Sutradan sam osjecala da mi fali nesto
u rukama i u ustima.
Kupila sam 2 kg mandarina i kad mi je god cigareta pala na um,
uzela bih po jednu mandarinu.
Kroz par dana sam svjesno izasla na kafu sa prijateljicama koje puse
da vidim mogu li odoljeti.
Znala sam da ce to biti veliki izazov.
I odoljela sam.
Pocela sam mijenjati i druge navike.
Manje vremena na kompjuteru (tad je bilo obavezno pusenje),
a vise citanja (knjiga, novina, casopisa....nisam imala naviku da pusim dok citam)
Poslije obroka sam umjesto cigare pila vodu (na silu) i ona mi je umanjivala volju za pusenjem.
Odlucila sam da svaki mjesec kupim sebi po jedne cipele
od para koje sam trosila na cigare.
Nakon par mjeseci prestala sam kupovati cipele
i napravila plan trosenja tih para za godinu dana;
Jedan mjesec - kvalitetan karmin,
drugi - kvalitetna krema za lice
treci - odlazak na masazu ili kozmeticarski tretman,
cetvrti - izlazak u restoran na veceru...itd, itd...
Sve je super funkcionisalo i ja sam se vec smatrala
dozivotnim nepusacem.
Nakon cetiri godine, ponovo propusim... 'iz cista mira'.
Pocela me je gristi savjest, bila sam ljuta na sebe samu,
i odlucim da se kaznim tako sto cu pusiti dvije kutije dnevno.
Moja vec ociscena pluca i mozak to nisu mogli podnijeti.
Ponovo sam prestala nakon 10 dana.
Od tada je proslo vec 2 godine,
mislim da sam definitivno prestala pusiti
mada se ne bih smjela zakleti.
Ono sto znam sa sigurnoscu je to, da niposto
ne smijem uzeti cigaru u ruke 'iz cista mira'
smatrajuci da sam vec trajni nepusac...
To je najopasnije iskusenje i nikad, bas nikad
ne treba se poigravati sa tim iskusenjem.
Sad sam se posvetila zdravom nacinu zivota;
svako jutro svjeze iscijedjen vocni sok,
popodne, brzo hodanje po 30-40 min,
Navece malo meditiranja (ranije sam isla na Yogu).
cHupjahalic@

#438 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by cHupjahalic@ »

@leticija nepusac sam i nikad pusac nisam bila, ali citajuci ovo sto si napisala mogu ti reci da sigurno sa ovim svojim tekstom mozes inspirisati mnoge koji zele da budu ono sto smo MI - nepusaci. :)
leticija

#439 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by leticija »

Bilo bi mi drago da moje iskustvo bude nekome od koristi
i bar potakne na pokusaj.
Nista nije nemoguce.
arabela

#440 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by arabela »

Leticija SVAKA CAST :thumbup: samo nastavi .Imene jos uvijek fataju krize ali ne cesto ,najvise kad sam tuzna, nervozna,ali uvijek nadem nesto da se zabavim.Rad ,red i disciplina :D Ja sam sebi nabavila akvarij mali 20l pa uvjek nesto imam oko biljaka ,vode ...radit ili jednostavno legnem i promatram ribice kako se zabavljaju a mozak na pasu :-D
Skyfox

#441 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Skyfox »

jedva cekam da zabrane 100% pusenje na javnim mjestima pa se truj sam u kuci....
al daBogda mi to unacad dozivila :roll:
zeleno volim te

#442 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by zeleno volim te »

Skyfox wrote:jedva cekam da zabrane 100% pusenje na javnim mjestima pa se truj sam u kuci....
Jezik pregrizo-za zabranu!
Svi mi znamo citati i znamo sta nam steti i do nas je sta cemo uraditi s tim! Meni, kad kazu da bi trebala prestati pusiti,jer kasljem ko tuberan,a ja zapalim jos jednu! :x :x :x :x
I da znate da sam bila zakleti nepusac sve do 27 godine i nisam dala da mi u stanu prave pusionicu i da ne vidim prst pred nosom,a onda sam i ja pocela i za svoje pare pusim koliko hocu. Na poslu mi je smetalo sto se ostavljaju pune pepeljare preko noci (ujutro je stvarno gadno kad dodjes a ono smrdi ko hala) i zabranili su pusenje u kancelarijama i odredili "pusionicu" i nimalo mi nije bilo krivo kad sam pocela pusiti i morala i ja na pus-pauzu.Gdje ima bolesnih ili male djece ,ne bi zapalila ni pod razno ali u svojoj kuci,u kaficu....cejf je cejf!
Ako se trujem,ja se trujem,a trovali se ne trovali--sve ce to crvi pojesti.Mozda ce one nepusace prvo,jer mi malo tuknemo na duhan,ali svi ce doci na red!
:dance: :dance: :dance: :run: :run: :dance: :dance: :lol: :lol:
izvor

#443 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by izvor »

E, da i ja koju o pusenju, bolje reci o prestanku pusenja ili bacanju duhANA :-D . Prije 2 i po godine, ako nema i 2 godine i 9 mjeseci. Jes, jes 2 godine i 9 mjeserci, prestao SAM da konzumiram duhan zamotan u tanki papir, sa filterom na vrhu, a sve to zajedno nazvano cigareta. :) I to odjednom. Ujutro zapalio, popiu kahvu, bezbeli, i rek'o necu vise. Tad rek'o, i do danas izdrz'o fala Bogu. MOgu vam reć da se puuuuuno bolje osjecam (do tad kaslj'o ko tuberan, kad bi se prehladio, nebi prestajao kasljati i po mjesec dana). Sad, nikad ne kahnem, fala Bogu. :D :D
Krigla_Sa

#444 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Krigla_Sa »

zeleno volim te wrote:
Skyfox wrote:jedva cekam da zabrane 100% pusenje na javnim mjestima pa se truj sam u kuci....
Jezik pregrizo-za zabranu!
Svi mi znamo citati i znamo sta nam steti i do nas je sta cemo uraditi s tim! Meni, kad kazu da bi trebala prestati pusiti,jer kasljem ko tuberan,a ja zapalim jos jednu! :x :x :x :x
I da znate da sam bila zakleti nepusac sve do 27 godine i nisam dala da mi u stanu prave pusionicu i da ne vidim prst pred nosom,a onda sam i ja pocela i za svoje pare pusim koliko hocu. Na poslu mi je smetalo sto se ostavljaju pune pepeljare preko noci (ujutro je stvarno gadno kad dodjes a ono smrdi ko hala) i zabranili su pusenje u kancelarijama i odredili "pusionicu" i nimalo mi nije bilo krivo kad sam pocela pusiti i morala i ja na pus-pauzu.Gdje ima bolesnih ili male djece ,ne bi zapalila ni pod razno ali u svojoj kuci,u kaficu....cejf je cejf!
Ako se trujem,ja se trujem,a trovali se ne trovali--sve ce to crvi pojesti.Mozda ce one nepusace prvo,jer mi malo tuknemo na duhan,ali svi ce doci na red!
:dance: :dance: :dance: :run: :run: :dance: :dance: :lol: :lol:
Ma vala da je hoce uvesti,ma platio bi majke mi :D Hajde ljeti i nije problem kad su baste aktuelne ali sad,zimi... Pa ja ne mogu naprati stvari,gdje god izadjem na kafu,poslije smrdim isto pepeljara,dzemper kad upije ili ona mont jakna,pa ne moze je tito oprati . Sad ce neko mozda reci "pa nemoj izlaziti,ostani kuci"
jest ahaaaa,garant ! :) Izlazit cu i trpiti,ali u sebi molim Boga da se zabrani,ili makar ko sto je u swe u pocetku bilo da imas u kaficima posebne prostorije za pusace,jbg ne moramo se svi trovati vasim cigarama :)
Inace u swe je to ljepota regulisano,sjecam se kad sam bio,ljudi setaju gradom i puse (kod nas to ofirno,kazu gdje ces hodati i pusiti) a izadjes u neki pub ili diskoteku,ljepota kako je cist zrak.
U to vrijeme sam pusio,sjecam se izasao u jednu diskoteku,napio se i reko da mi je sad pripaliti,krenem po jaknu kad kod garderobe hiljadu dusa ,ma kontam ko ce cekati jaknu i izadjem ja u maicici na minus nekoliko,zapalim i zaletio se ko pi*** ,rekoh hebo ovo i ovaj ceif,uletim unutra i halalim se da necu pusiti bar 3-4 sata.Poslije pocnem uzimati neki snus i nicorete,vidim i kod nas ima u apoteci .
Nego
HOCEMO ZABRANU HOCEMO ZABRANU ... ! :D
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#445 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Nosferatu »

To je najefektivniji nacin.

Da vidis po Americi - prosle godine su u drzavi u kojoj zivim zabranili pusenje po lokalima.

Zabranjeno je pusiti svugdje osim - u svojoj kuci i u svom automobilu. Ilegalno je cak na trotoaru (iako to neki rade). Nije dozvoljeno cak ni u svojoj kuci ako - iznajmljujes stan ili apartman. Ne smijes pusiti ni unutra vec sjedi u automobil i zadaj se.

Sta mislis kad gazda kafica, izlazi, iz kafane, i ide u svoj automobil da zapali cigaretu. E, to smo docekali. Vide li nekog da pusi unutra, moze izgubiti dozvolu za tocenje alkohola koja je najvrijednija stvar u tom lokalu jer svaki grad ima samo odredjeni broj tih dozvola, i jedini nacin da otvoris lokal je da je kupis od nekog dozvoli ili da je neko izgubi i da je dodjele drugom kafandziji - sto znaci da mnogi zele doci do dozvole i jedva cekaju nekog da napravi takav lapsus.

Da vidis preostalih pusaca, skupe se na jednoj lokaciji, u krug i zvalje li zvalje, a kako se samo podrzavaju - i kako su prijateljski nastrojeni jedni naspram drugih.

Ono malo sto je ostalo pusaca placaju $5-7 kutiju Marlbora.

Ali nasli su pusaci novi fazon. Sad zvacu duhan. Ja te ljepote za zube i higijenu. A tek rana po ustima od ljekovit insekticita zvanog nikotin. Nakon 10 godina - rak usta, nema gore operacije od te. Rasjeku te ko u konc logoru sto su cetnici ljude sjekli, ne mozes ni da pricas ni da dises ni da jedes, nista. Samo gledas na okice. Kaze - kolegica gore - pismeni smo. Otidji ti na Podhrastove medju plucne bolesnike da vidis kako se dave u svom sljamu i disu na skrge, otidji na Kosevo tamo gdje su oni koji imaju rak zdrijela, stomaka, rak mokracne besike, rak pluca, da vidis tih ljepih operativnih zahvata, pa ces pitati me gdje treba da saljes marku po marku - ne sto truju tebe - vec sto tvoje pare uzimaju i reklamiraju pusenje dijeci od 15-16, jer pusenje je - djecija bolest. Djecija epidemija. Koliko je samo tabli po i oko Sarajeva na kojima se reklamiraju cigarete? I onaj ko ne pocne pusiti ispod 18, taj ima mnogo vece sanse da prekine.

Jedine ljude koje mogu shvatiti u pusenju su
- shizofrenicari (moraju pusiti, zadnja soba u bolnici u kojoj je zabranjeno pusenje je na spratu gdje su shizofrenicari).
- ljudi koji su nastradali u ratu - logorasi/PTSD i slicno. Njima nemam duse nikakvog ceifa da uskratim jer dovoljno su oni svoje odbolovali.

A ovi drugi bezobraznici sto puse. Ama sto brza i laksa vam smrt bila. Jer - umrti nije nista, al' disati na skrge, hraniti se na slauf, i ne moci nikada vise se popisati u solju - e, to je malo za vise matematike - koliko se voli cigareta. Ja samo znam jedno. Nema niko - da je poceo pusiti - i nije nikad prestao. Svi prestanu - samo pitanje je kad. Neko kad padne u komu a neko - kad se jos ima sta spasiti. Od pusenja nema gore sto mozes uraditi sam sebi. Zbog toga voli se covjece - voli se i sebe i druge, nemoj da se rusis, nemoj da kostas drustvo oko sebe mjesece i godine kad ces biti biljka i tuljan, jer je neko u Fabrici Duhana Sarajevo prodao ti 50 kutija (velikih kartonskih) duhana u zivotu. To sto je jeftino je samo dokaz - u BiH - da je to smrad, a od Drine nema gore cigarete, kao da zilete gutas svaki dan.
StLouis

#446 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by StLouis »

Nosferatu wrote:
To je najefektivniji nacin.

Da vidis po Americi - prosle godine su u drzavi u kojoj zivim zabranili pusenje po lokalima.

Zabranjeno je pusiti svugdje osim - u svojoj kuci i u svom automobilu. Ilegalno je cak na trotoaru (iako to neki rade). Nije dozvoljeno cak ni u svojoj kuci ako - iznajmljujes stan ili apartman. Ne smijes pusiti ni unutra vec sjedi u automobil i zadaj se.

Sta mislis kad gazda kafica, izlazi, iz kafane, i ide u svoj automobil da zapali cigaretu. E, to smo docekali. Vide li nekog da pusi unutra, moze izgubiti dozvolu za tocenje alkohola koja je najvrijednija stvar u tom lokalu jer svaki grad ima samo odredjeni broj tih dozvola, i jedini nacin da otvoris lokal je da je kupis od nekog dozvoli ili da je neko izgubi i da je dodjele drugom kafandziji - sto znaci da mnogi zele doci do dozvole i jedva cekaju nekog da napravi takav lapsus.

Da vidis preostalih pusaca, skupe se na jednoj lokaciji, u krug i zvalje li zvalje, a kako se samo podrzavaju - i kako su prijateljski nastrojeni jedni naspram drugih.

Ono malo sto je ostalo pusaca placaju $5-7 kutiju Marlbora.

Ali nasli su pusaci novi fazon. Sad zvacu duhan. Ja te ljepote za zube i higijenu. A tek rana po ustima od ljekovit insekticita zvanog nikotin. Nakon 10 godina - rak usta, nema gore operacije od te. Rasjeku te ko u konc logoru sto su cetnici ljude sjekli, ne mozes ni da pricas ni da dises ni da jedes, nista. Samo gledas na okice. Kaze - kolegica gore - pismeni smo. Otidji ti na Podhrastove medju plucne bolesnike da vidis kako se dave u svom sljamu i disu na skrge, otidji na Kosevo tamo gdje su oni koji imaju rak zdrijela, stomaka, rak mokracne besike, rak pluca, da vidis tih ljepih operativnih zahvata, pa ces pitati me gdje treba da saljes marku po marku - ne sto truju tebe - vec sto tvoje pare uzimaju i reklamiraju pusenje dijeci od 15-16, jer pusenje je - djecija bolest. Djecija epidemija. Koliko je samo tabli po i oko Sarajeva na kojima se reklamiraju cigarete? I onaj ko ne pocne pusiti ispod 18, taj ima mnogo vece sanse da prekine.

Jedine ljude koje mogu shvatiti u pusenju su
- shizofrenicari (moraju pusiti, zadnja soba u bolnici u kojoj je zabranjeno pusenje je na spratu gdje su shizofrenicari).
- ljudi koji su nastradali u ratu - logorasi/PTSD i slicno. Njima nemam duse nikakvog ceifa da uskratim jer dovoljno su oni svoje odbolovali.

A ovi drugi bezobraznici sto puse. Ama sto brza i laksa vam smrt bila. Jer - umrti nije nista, al' disati na skrge, hraniti se na slauf, i ne moci nikada vise se popisati u solju - e, to je malo za vise matematike - koliko se voli cigareta. Ja samo znam jedno. Nema niko - da je poceo pusiti - i nije nikad prestao. Svi prestanu - samo pitanje je kad. Neko kad padne u komu a neko - kad se jos ima sta spasiti. Od pusenja nema gore sto mozes uraditi sam sebi. Zbog toga voli se covjece - voli se i sebe i druge, nemoj da se rusis, nemoj da kostas drustvo oko sebe mjesece i godine kad ces biti biljka i tuljan, jer je neko u Fabrici Duhana Sarajevo prodao ti 50 kutija (velikih kartonskih) duhana u zivotu. To sto je jeftino je samo dokaz - u BiH - da je to smrad, a od Drine nema gore cigarete, kao da zilete gutas svaki dan.
@ Nosferatu, ovaj tvoj tekst treba svaki pusac da procita :run: :mrgreen: :thumbup: od straha ce i nepusaci zapaliti :mrgreen:
d2

#447 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by d2 »

poptuno u duhu mojih radikalnih stavova - slazem se :D
_ja_

#448 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by _ja_ »

Ma da se i ja upisem u ovu "knjigu" nepusaca :D . Sve gledam temu i zaobilazim je danima. Vec ima mjesec dana kako sam bacila cigarete, jednostavno ustala jedno jutro i rekla sebi NECU VISE. I Boga mi ni sama sebi ne vjerujem , ali evo dan po dan ima mjesec. Super se osjecam , jest da mi zafali........ne znam gdje cu i sta cu sa rukama. :D Pocela sam siti neke jastucnice i to na ruke samo da se zabavim.
Nego , svega mi , kako se covjek bolje osjeca ....... sve mi je drugacije ...... ljepse...... kao sto neko gore rece napokon disem punim plucima. Jest da sam nabacila koju kilu vise , ali polako s vremenom ce i to nadoci .
Samo jaka volja ce pomoci da se prestane.Nek je sa srecom svima koji namjeravaju prestati :)
Skyfox

#449 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Skyfox »

d2 wrote:
poptuno u duhu mojih radikalnih stavova - slazem se :D
brate radikalni :D

@_ja_
klap klap klap :thumbup:
madner

#450 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by madner »

U cast ovim radikalnim ici cu ulicom i dimit.
Bio presto.

Opet poceo.
Kako se samo bolje osjecam. Zivot je ljepsi.
Post Reply