Skyfox wrote:jedva cekam da zabrane 100% pusenje na javnim mjestima pa se truj sam u kuci....
al daBogda mi to unacad dozivila

To je najefektivniji nacin.
Da vidis po Americi - prosle godine su u drzavi u kojoj zivim zabranili pusenje po lokalima.
Zabranjeno je pusiti svugdje osim - u svojoj kuci i u svom automobilu. Ilegalno je cak na trotoaru (iako to neki rade). Nije dozvoljeno cak ni u svojoj kuci ako - iznajmljujes stan ili apartman. Ne smijes pusiti ni unutra vec sjedi u automobil i zadaj se.
Sta mislis kad gazda kafica, izlazi, iz kafane, i ide u svoj automobil da zapali cigaretu. E, to smo docekali. Vide li nekog da pusi unutra, moze izgubiti dozvolu za tocenje alkohola koja je najvrijednija stvar u tom lokalu jer svaki grad ima samo odredjeni broj tih dozvola, i jedini nacin da otvoris lokal je da je kupis od nekog dozvoli ili da je neko izgubi i da je dodjele drugom kafandziji - sto znaci da mnogi zele doci do dozvole i jedva cekaju nekog da napravi takav lapsus.
Da vidis preostalih pusaca, skupe se na jednoj lokaciji, u krug i zvalje li zvalje, a kako se samo podrzavaju - i kako su prijateljski nastrojeni jedni naspram drugih.
Ono malo sto je ostalo pusaca placaju $5-7 kutiju Marlbora.
Ali nasli su pusaci novi fazon. Sad zvacu duhan. Ja te ljepote za zube i higijenu. A tek rana po ustima od ljekovit insekticita zvanog nikotin. Nakon 10 godina - rak usta, nema gore operacije od te. Rasjeku te ko u konc logoru sto su cetnici ljude sjekli, ne mozes ni da pricas ni da dises ni da jedes, nista. Samo gledas na okice. Kaze - kolegica gore - pismeni smo. Otidji ti na Podhrastove medju plucne bolesnike da vidis kako se dave u svom sljamu i disu na skrge, otidji na Kosevo tamo gdje su oni koji imaju rak zdrijela, stomaka, rak mokracne besike, rak pluca, da vidis tih ljepih operativnih zahvata, pa ces pitati me gdje treba da saljes marku po marku - ne sto truju tebe - vec sto tvoje pare uzimaju i reklamiraju pusenje dijeci od 15-16, jer pusenje je - djecija bolest. Djecija epidemija. Koliko je samo tabli po i oko Sarajeva na kojima se reklamiraju cigarete? I onaj ko ne pocne pusiti ispod 18, taj ima mnogo vece sanse da prekine.
Jedine ljude koje mogu shvatiti u pusenju su
- shizofrenicari (moraju pusiti, zadnja soba u bolnici u kojoj je zabranjeno pusenje je na spratu gdje su shizofrenicari).
- ljudi koji su nastradali u ratu - logorasi/PTSD i slicno. Njima nemam duse nikakvog ceifa da uskratim jer dovoljno su oni svoje odbolovali.
A ovi drugi bezobraznici sto puse. Ama sto brza i laksa vam smrt bila. Jer - umrti nije nista, al' disati na skrge, hraniti se na slauf, i ne moci nikada vise se popisati u solju - e, to je malo za vise matematike - koliko se voli cigareta. Ja samo znam jedno. Nema niko - da je poceo pusiti - i nije nikad prestao. Svi prestanu - samo pitanje je kad. Neko kad padne u komu a neko - kad se jos ima sta spasiti. Od pusenja nema gore sto mozes uraditi sam sebi. Zbog toga voli se covjece - voli se i sebe i druge, nemoj da se rusis, nemoj da kostas drustvo oko sebe mjesece i godine kad ces biti biljka i tuljan, jer je neko u Fabrici Duhana Sarajevo prodao ti 50 kutija (velikih kartonskih) duhana u zivotu. To sto je jeftino je samo dokaz - u BiH - da je to smrad, a od Drine nema gore cigarete, kao da zilete gutas svaki dan.