Ti daj svome dijetetu ime koje god zelis i ja cu to postovati. Mi ovdje ne pricamo uopste o tome. Cinjenica je da ima ogroman broj Bosnjaka koji su svjesni svoje nacije a koji su uz to muslimani samo za sebe i koji to ne vezu za svoj narodni identitet. Ti Bosnjaci se i pitaju kad je rijec o kulturoloskim i ideoloskim pitanja Bosnjacke nacije jer su oni najobrazovaniji i najugledniji. Nije se Ceric pitao kada je se birala zastava za Bosnjake. To su bili Muhamed Filipovic (ateista) i drugi. Ja ne zelim da nikoga vrijedam ali ja vidim konekciju izmedu nivoua obrazovanja i nacionalne svijesti. Jedan covijek koji ima srednju skolu u vecini slucajeva nije bas ni nacitan. Znaci da nemoze biti nacionalno svjestan. Ta veze postoji od kada su Plemena postajala da se difereniciraju u klase u srednjem vijeku. Vlastela je imala narodnu svijest u recimo 14. stoljecu ali obicni seljaci nisu imali pojma o tome. Vlastela je sama sebe nazivala, konkretno u Bosni, dobrim Bosnjanima. Isto tako za vrijeme Turske u Bosnjacko-muslimanskom korpusu, obican narod nije imao pojma koje je narodnosti do 18. stoljeca. To je vrlo jasno zapisao jedan Hrvatski putopisac. Tek "Citaniji ljudi su nam odgovarali da su Bosnjacke narodnosti." To je isto i danas tako. Jedan taxi-sofer iz Sarajeva zna da je Musliman i to je to ali jedan doktor ili profesor zna da je Bosnjak i zna vjerovatno objasniti i etnogenezu Bosnjaka od 1000 - 1850. godine.BSn wrote:Pietje_Bel wrote:
Bh muslimani nisu narod nego jedan skup vjernika. Sve nacije u svijetu svojoj djeci daju imena koja imaju veze sa njihovim jezikom, istorijom itd. Npr. jedan krscanin iz Sirije ili Libanona ce dati svome djetetu ime Ibrahim ili Jawid, Faruk. To je njegov jezik Arapski i ta imena su Arapi svojoj djeci davali prije Islama. Jedan Turcin ce dati svome djetetu ime Deniz ili Ozgur i ta imena nemaju veze sa Islamom. Neki veliki musliman ce svome djetetu dati ime Muhamed ili Idriz posto su to vec Arapska imena koja su povezana sa Islamom.
Kod nas u Bosni postoji jedan trend da vise obrazovani ljudi svojoj djeci daju imena Slavenska. Npr. Mak Dizdar ili Mak je primjer. Unuk Maka dizdara se takoder zove Gorcin. Tvrtko Kulenovic (covijek od 60 godina) i clan Bosnjackog instituta. Ja znam jedan mladi par iz Swedske koji je svojem djetetu dao ime Tvrtko. To su ljudi koji znaci malo sire gledaju na svijet po meni i koji su malo vise obrazovani. Ne postoje Muslimanska imena jer ako neko da svom djetetu ime recimo Faruk onda imamo i na hiljade krscana u Libanonu, Palestini, Siriji, Jordanu itd. koji isto imaju to ime. Znaci da niije muslimansko. Ako neko svom djetetu da ime Vrbas, Tvrtko ili Kulin, Kotroman onda se tacno zna odakle je i sta mu je porijeklo. Za mene bi bilo ponizenje svom djetetu dati Tursko ili Perzijsko ime. A vala i Arapsko. Moje djete ce imati Bosansko ime.
To da je musliman odrednica za vjernike islamske vjeroispovjesti, a ne za naciju, smo na ovim prostorima davno apsolvirali. Medjutim, ja ti govorim da od onog trenutka kada su danasnji bh. muslimani postali muslimani oni su prihvatili to i postalo im je bitnije od nacije (sto je za moj pojam i normalno, al' shvatam da je nekima i nacija na prvom mjestu, pa drzava i sve ostalo). To sto su bh. muslimani na jedan odredjen period, ili za stalno, odbacili dio tradicije koji su imali do dolaska Turaka je njihovo vlastito pravo izbora i nema niko pravo da im to zamjera, jer svako sam za sebe odlucuje sta su mu prioriteti u zivotu i sta on jeste. Primjetio sam na drugoj temi da ti ubjedjujes ljude da ne mogu biti Bosanci i Hercegovci, sto je totalno van svake logike, jer je njihovo pravo izbora da se izjasnjavaju kako god zele. Ti odmah povlacis historiju, medjutim, najbitnije je ono sto je sada. To sto je Bosna za vrijeme Tvrtka imala mnogo veci izlaz na more nego danas je stvar proslosti i nema nikakvog utjecaja na danasnju BiH. Isto tako, to sto su nekada bila popularnija imena tipa Tvrtko, ili vec koja, nista ne znaci i ne osporava pravo danasnjim Bosnjacima da vecinski djeci daju arapska, turska, ili pak perzijska imena.
Eh, sad da se vratimo na moju prvu recenicu.
Iako smo 90-ih uveli odrednicu Bosnjak, koja je trebala da zamjeni onu drugu - Musliman, dan-danas imas ljude koji za sebe kazu da su Muslimani, a zvanicno se upisuju kao Bosnjaci. Na neki nacin, bosnjacka nacija je nametnuta bosanskim muslimanima preko cega su oni precutno i presli, no oni se i dalje u svakodnevnom govoru izjasnjavaju kao muslimani.
Kroz tu bosnjacku naciju se, opet na neki nacin, bh. muslimanima daje ekskluzivitet da koriste tu odrednicu, mada se ona prije koristila kao odrednica za sve zitelje BiH. Mozda i sami Bosnjaci uvidjaju da je to sto bas oni nose to nacionalno ime, vjestacko i nametnuto. Mozda su se bas zato i pojavile osobe koje se izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci, jer i sami ljudi uvidjaju da je to "vaskrsnuce" Bosnjaka, ustvari, iskontruisano i da su Bosnjaci isto sto i bh. Hrvati i bh. Srbi.
Mislim da je stvaranje nove nacije, koja mora biti priznata kao i ove tri, spas za BiH, jer su ljudi shvatili potrebu pripadnosti drzavi, a ne toru. Nekada davno su nam to Austrijanci pokusali nametnuti, ali narod to nije zelio - mozda bas zato sto su nam htjeli nametnuti.
Eto tako, ja se napisah o svemu i svacemu, a sad o onoj tvojoj recenici o nadjevanju imena djetetu. Planiram svome djetetu dati ime koje ce meni licno biti lijepo, zvucno i koje ima neko znacenje.
Sto se tice Gorcina i Vrbasa, to mi se ne cini prikladnim za moje dijete, al' postujem svacije pravo da se zove kako god on hoce, pa zato ocekujem da i drugi postuju moje pravo da djetetu dam ime na kojem god ja jeziku zelim.
Odrecicu Bosnjak niko nije nametnuo. Nemozes ti sam sebi odredivati kako ce se nacija zvati. Svaka nacija crpi snagu iz proslosti. Ako ima iko koga vise mrzim od silovatelja i ubica onda su to ljudi koji pljuju u svoju naciju. Muslimanstvo ili BH muslimani (kako ih ti nazivas) nisu ni u ludilu bili muslimani. To su vecinom bile najvece ateiste i Jugoslaveni u Yugoslaviji. Jedini pravi Yugoslaveni su bili BH-muslimani. Vrlo vjesto su naucili da pljuju po svemo sto mogu smatrati svojim i da spavaju. Hvala bogu to vrijeme je proslo. Muslimanstvo je razbijeno do temelja i sada kada je SDA izgubila pocinje definitvna demontaza tog Muslimanstva i u svim segemntima drustva. Tu imamo samo jos IZ i Cerica koja stoji na tom putu. Znaci Muslimanstvo nije nikada postojalo u narodu jer takvo nesto jednostavno ne moze da opstane u narodu koji se nalazi u okruzenju "nacionalne svjesnih zemalja" i sekularnih drzava. To je skontala Turska koja je 40 puta veca a to smo skontali i mi. Moze samo opstati ako neko iz vana brani to Muslimanstvo i ako se neko brine za isto kao sto je to MZ radila u BiH. Muslimanstvo ne bi moglo na svoje noge ni u ludilu stati u ovom okruzenju. To ce ti reci svaki malo obrazovaniji covijek koji je naucio da razmislja.
Pogledajmo Palestinu. Palestinci su u direktnom dodiru sa jednom sekularno i demokratskom drzavom Izraelom. Ne zelim reci da je ta drzava dobra ili losa samo konstatujem da je strogo sekularna. Ti Palestinci su skontali vec vrlo davno da i oni moraju postati sekularni ako zele da opstanu. Znaci skontali su da oni moraju postati nacija a ne skup Palestinskih vjernika. Zbog toga je nastao Fatah i "razne intifade" (krvavi Palestinski nacionalni preporodi ---> u prevodu) dok je se Hamas odlucio da to pitanje nacije zaobide. Zbog toga je doslo do krvavih obracuna izmedu Hamasa i Fataha. Ali cak je i Hamas zabranio Dzihadiske pokrete i iste iskorijenio iz Gaze sto nam znaci da i oni osjecaju neku podrebnost za nacijom kao fundamentom za uredenje drustva.