Imena u Bosni i Hercegovini

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Pietje_Bel

#426 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Pietje_Bel »

BSn wrote:
Pietje_Bel wrote:
Bh muslimani nisu narod nego jedan skup vjernika. Sve nacije u svijetu svojoj djeci daju imena koja imaju veze sa njihovim jezikom, istorijom itd. Npr. jedan krscanin iz Sirije ili Libanona ce dati svome djetetu ime Ibrahim ili Jawid, Faruk. To je njegov jezik Arapski i ta imena su Arapi svojoj djeci davali prije Islama. Jedan Turcin ce dati svome djetetu ime Deniz ili Ozgur i ta imena nemaju veze sa Islamom. Neki veliki musliman ce svome djetetu dati ime Muhamed ili Idriz posto su to vec Arapska imena koja su povezana sa Islamom.

Kod nas u Bosni postoji jedan trend da vise obrazovani ljudi svojoj djeci daju imena Slavenska. Npr. Mak Dizdar ili Mak je primjer. Unuk Maka dizdara se takoder zove Gorcin. Tvrtko Kulenovic (covijek od 60 godina) i clan Bosnjackog instituta. Ja znam jedan mladi par iz Swedske koji je svojem djetetu dao ime Tvrtko. To su ljudi koji znaci malo sire gledaju na svijet po meni i koji su malo vise obrazovani. Ne postoje Muslimanska imena jer ako neko da svom djetetu ime recimo Faruk onda imamo i na hiljade krscana u Libanonu, Palestini, Siriji, Jordanu itd. koji isto imaju to ime. Znaci da niije muslimansko. Ako neko svom djetetu da ime Vrbas, Tvrtko ili Kulin, Kotroman onda se tacno zna odakle je i sta mu je porijeklo. Za mene bi bilo ponizenje svom djetetu dati Tursko ili Perzijsko ime. A vala i Arapsko. Moje djete ce imati Bosansko ime.

To da je musliman odrednica za vjernike islamske vjeroispovjesti, a ne za naciju, smo na ovim prostorima davno apsolvirali. Medjutim, ja ti govorim da od onog trenutka kada su danasnji bh. muslimani postali muslimani oni su prihvatili to i postalo im je bitnije od nacije (sto je za moj pojam i normalno, al' shvatam da je nekima i nacija na prvom mjestu, pa drzava i sve ostalo). To sto su bh. muslimani na jedan odredjen period, ili za stalno, odbacili dio tradicije koji su imali do dolaska Turaka je njihovo vlastito pravo izbora i nema niko pravo da im to zamjera, jer svako sam za sebe odlucuje sta su mu prioriteti u zivotu i sta on jeste. Primjetio sam na drugoj temi da ti ubjedjujes ljude da ne mogu biti Bosanci i Hercegovci, sto je totalno van svake logike, jer je njihovo pravo izbora da se izjasnjavaju kako god zele. Ti odmah povlacis historiju, medjutim, najbitnije je ono sto je sada. To sto je Bosna za vrijeme Tvrtka imala mnogo veci izlaz na more nego danas je stvar proslosti i nema nikakvog utjecaja na danasnju BiH. Isto tako, to sto su nekada bila popularnija imena tipa Tvrtko, ili vec koja, nista ne znaci i ne osporava pravo danasnjim Bosnjacima da vecinski djeci daju arapska, turska, ili pak perzijska imena.

Eh, sad da se vratimo na moju prvu recenicu.
Iako smo 90-ih uveli odrednicu Bosnjak, koja je trebala da zamjeni onu drugu - Musliman, dan-danas imas ljude koji za sebe kazu da su Muslimani, a zvanicno se upisuju kao Bosnjaci. Na neki nacin, bosnjacka nacija je nametnuta bosanskim muslimanima preko cega su oni precutno i presli, no oni se i dalje u svakodnevnom govoru izjasnjavaju kao muslimani.
Kroz tu bosnjacku naciju se, opet na neki nacin, bh. muslimanima daje ekskluzivitet da koriste tu odrednicu, mada se ona prije koristila kao odrednica za sve zitelje BiH. Mozda i sami Bosnjaci uvidjaju da je to sto bas oni nose to nacionalno ime, vjestacko i nametnuto. Mozda su se bas zato i pojavile osobe koje se izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci, jer i sami ljudi uvidjaju da je to "vaskrsnuce" Bosnjaka, ustvari, iskontruisano i da su Bosnjaci isto sto i bh. Hrvati i bh. Srbi.

Mislim da je stvaranje nove nacije, koja mora biti priznata kao i ove tri, spas za BiH, jer su ljudi shvatili potrebu pripadnosti drzavi, a ne toru. Nekada davno su nam to Austrijanci pokusali nametnuti, ali narod to nije zelio - mozda bas zato sto su nam htjeli nametnuti.

Eto tako, ja se napisah o svemu i svacemu, a sad o onoj tvojoj recenici o nadjevanju imena djetetu. Planiram svome djetetu dati ime koje ce meni licno biti lijepo, zvucno i koje ima neko znacenje.
Sto se tice Gorcina i Vrbasa, to mi se ne cini prikladnim za moje dijete, al' postujem svacije pravo da se zove kako god on hoce, pa zato ocekujem da i drugi postuju moje pravo da djetetu dam ime na kojem god ja jeziku zelim.
Ti daj svome dijetetu ime koje god zelis i ja cu to postovati. Mi ovdje ne pricamo uopste o tome. Cinjenica je da ima ogroman broj Bosnjaka koji su svjesni svoje nacije a koji su uz to muslimani samo za sebe i koji to ne vezu za svoj narodni identitet. Ti Bosnjaci se i pitaju kad je rijec o kulturoloskim i ideoloskim pitanja Bosnjacke nacije jer su oni najobrazovaniji i najugledniji. Nije se Ceric pitao kada je se birala zastava za Bosnjake. To su bili Muhamed Filipovic (ateista) i drugi. Ja ne zelim da nikoga vrijedam ali ja vidim konekciju izmedu nivoua obrazovanja i nacionalne svijesti. Jedan covijek koji ima srednju skolu u vecini slucajeva nije bas ni nacitan. Znaci da nemoze biti nacionalno svjestan. Ta veze postoji od kada su Plemena postajala da se difereniciraju u klase u srednjem vijeku. Vlastela je imala narodnu svijest u recimo 14. stoljecu ali obicni seljaci nisu imali pojma o tome. Vlastela je sama sebe nazivala, konkretno u Bosni, dobrim Bosnjanima. Isto tako za vrijeme Turske u Bosnjacko-muslimanskom korpusu, obican narod nije imao pojma koje je narodnosti do 18. stoljeca. To je vrlo jasno zapisao jedan Hrvatski putopisac. Tek "Citaniji ljudi su nam odgovarali da su Bosnjacke narodnosti." To je isto i danas tako. Jedan taxi-sofer iz Sarajeva zna da je Musliman i to je to ali jedan doktor ili profesor zna da je Bosnjak i zna vjerovatno objasniti i etnogenezu Bosnjaka od 1000 - 1850. godine.

Odrecicu Bosnjak niko nije nametnuo. Nemozes ti sam sebi odredivati kako ce se nacija zvati. Svaka nacija crpi snagu iz proslosti. Ako ima iko koga vise mrzim od silovatelja i ubica onda su to ljudi koji pljuju u svoju naciju. Muslimanstvo ili BH muslimani (kako ih ti nazivas) nisu ni u ludilu bili muslimani. To su vecinom bile najvece ateiste i Jugoslaveni u Yugoslaviji. Jedini pravi Yugoslaveni su bili BH-muslimani. Vrlo vjesto su naucili da pljuju po svemo sto mogu smatrati svojim i da spavaju. Hvala bogu to vrijeme je proslo. Muslimanstvo je razbijeno do temelja i sada kada je SDA izgubila pocinje definitvna demontaza tog Muslimanstva i u svim segemntima drustva. Tu imamo samo jos IZ i Cerica koja stoji na tom putu. Znaci Muslimanstvo nije nikada postojalo u narodu jer takvo nesto jednostavno ne moze da opstane u narodu koji se nalazi u okruzenju "nacionalne svjesnih zemalja" i sekularnih drzava. To je skontala Turska koja je 40 puta veca a to smo skontali i mi. Moze samo opstati ako neko iz vana brani to Muslimanstvo i ako se neko brine za isto kao sto je to MZ radila u BiH. Muslimanstvo ne bi moglo na svoje noge ni u ludilu stati u ovom okruzenju. To ce ti reci svaki malo obrazovaniji covijek koji je naucio da razmislja.

Pogledajmo Palestinu. Palestinci su u direktnom dodiru sa jednom sekularno i demokratskom drzavom Izraelom. Ne zelim reci da je ta drzava dobra ili losa samo konstatujem da je strogo sekularna. Ti Palestinci su skontali vec vrlo davno da i oni moraju postati sekularni ako zele da opstanu. Znaci skontali su da oni moraju postati nacija a ne skup Palestinskih vjernika. Zbog toga je nastao Fatah i "razne intifade" (krvavi Palestinski nacionalni preporodi ---> u prevodu) dok je se Hamas odlucio da to pitanje nacije zaobide. Zbog toga je doslo do krvavih obracuna izmedu Hamasa i Fataha. Ali cak je i Hamas zabranio Dzihadiske pokrete i iste iskorijenio iz Gaze sto nam znaci da i oni osjecaju neku podrebnost za nacijom kao fundamentom za uredenje drustva.
ljubav_aha

#427 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by ljubav_aha »

Pietje_Bel wrote: Za mene bi bilo ponizenje svom djetetu dati Tursko ili Perzijsko ime. A vala i Arapsko. Moje djete ce imati Bosansko ime.
cekam odgovor,zasto :?:

Pietje_Bel wrote:Pogledajmo Palestinu. Palestinci su u direktnom dodiru sa jednom sekularno i demokratskom drzavom Izraelom. Ne zelim reci da je ta drzava dobra ili losa samo konstatujem da je strogo sekularna. Ti Palestinci su skontali vec vrlo davno da i oni moraju postati sekularni ako zele da opstanu. Znaci skontali su da oni moraju postati nacija a ne skup Palestinskih vjernika. Zbog toga je nastao Fatah i "razne intifade" (krvavi Palestinski nacionalni preporodi ---> u prevodu) dok je se Hamas odlucio da to pitanje nacije zaobide. Zbog toga je doslo do krvavih obracuna izmedu Hamasa i Fataha. Ali cak je i Hamas zabranio Dzihadiske pokrete i iste iskorijenio iz Gaze sto nam znaci da i oni osjecaju neku podrebnost za nacijom kao fundamentom za uredenje drustva.
hm,znas li da je palestina imala 50/% kriscana ,a danas su 99% muslimani,kako to objsanjavas da su danasnje palestinici svjesni da moraju posatati sekurlani :?:
ljubav_aha

#428 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by ljubav_aha »

Esma_saida wrote:
To su bili Muhamed Filipovic (ateista) i drugi
Onaj koji u avazu proziva bosnjacku elitu da se okupi oko islamske zajednice? i on obrazovan?
M.F. jeste vlro obrazovan,a zasto vas interesuje njgovo religizono usmjerenje,a ako vam se ne dopada njegova filozfiija rada,to je nesto drugo,ali to opet nema veze sa nedostatkom obrazovanja :lol:
hrabren miloradovic

#429 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by hrabren miloradovic »

sarajevonekad wrote:hrabrene hvala na doprinosu. Vrlo interesantno.

primijetio sam medjutim na ovom spisku imena vlaha da tu ima i dosta slavenskih imena, ali je evidentno da ima i onih koja se ne mogu objasniti slavenskim jezicima i nisu uobicajena kod slavena kao npr. "Bukor", "Brajen", "Doda", "Dedol","Dragušla", "Gripon", "Kuman", "Nanota", "Šarban" (često kod starih vlaha i prije dolaska Turaka a opet slično muslimanskom imenu "Šaban", s kojim vjerovatno nema nikakve veze),"Tudor","Tus", i "Singur". Nekako me podsječaju na rumunska i albanska imena, ali mozda je to samo moj utisak.

Naravno tu je i ime Kulin koje mi nekako ne zvuci slavenski, ali je nadaleko poznato po nasem legendarnom kralju (Banu) Kulinu, u doba kad je slavenska kutura u Bosni ( a vjerovatno i na cijelom balkanu) bila dominantna.

Na spisku ipak dominiraju slavenska imena, sto me navodi na zakljucak da su vlasi vec tada bili manje-vise asimilirani u slavene ili polu-asimilirani, ako je suditi po imenima.

U svakom slucaju hvala na prilogu.

Ako još neko ima neki prilog u vezi imena Kulin, bio bih zahvalan da mi to proslijedite.
hrabren miloradovic wrote:
sarajevonekad wrote:

s.
Ova boldovana imena su slovenska! , npr.Brajen ti je hipokristik imena Bratislav,Bratonja,Bratko , ovaj Dodo je od onog koji hoda...

Imena u stara vremena kod Slovena su bila svrsishodna , a nikako po zvučnosti i slično!
Uglavnom protiv uroka,bolesti,tepanja porodice(majke)...
Tako stara imena sa "Stan" u sebi(Staniislav,Stana,Stanoje..) su davana kad nešto treba da stane , ženskoj deci se davalo ime Stana da stanu ženska deca da se rađaju a krenu muška!!

Evo ti još jedan primer , koji takođe važi i za Bosnu naravno!!

Prema ispitivanjima Milice Grković, koja je proučavala imena u Dečanskim hrisovuljama (1330. godina), 90 odsto imena na području Dečanskog vlastelinstva su narodna. (Slična situacija je, prema istraživanjima iste autorke, i u drugim nemanjićkim poveljama.) Autorka ih po formi deli na složena (Bratoljub, Dabiživ), samotvorna (Ban, Vlk, odnosno Vuk), izvedena (Milan, Miloš) i gramatički tip hipokoristika (Boža, Rade, Bogo). Najviše imena postalo je od osnova Bog, brat, drag, mil, rad, voj i hrana. Interesantna je i semantika ovih imena, koja obuhvata nazive životinja (Bikovac, Vuk, Jež, Lisica, Medved), ptica (Vran, Golub, Kraguj), biljaka (Božurin, Kupusac, Lilijan, Loza), zatim vatru (Viganj, Žarilo), prirodne pojave (Vremac, Zoran, Zorislav, Mećavac), metale (Gvozdij, Zlatoje), mesto rođenja (Dubravac Gora), broj (Prve, Prvota, Prvoš), terminologiju srodstva (Brat, Bratanac, Bratač, Bratoslav,Brajen, Dedoš, Sestronja), anatomsku leksiku (Glavatac, Zub, Zubač, Grdnos, Okoje, Prstac, Šakoje, Ušoje), nazive boja (Beloš, Belša, Belac, Črnoglav, Črnel), negaciju (Nenad, Nenada, Nenadej, Nerad), opisne prideve (Brz, Brzota, Veselko, Golem, Dobrota, Dobroš, Dragan, Drageta, Junak, Junota, Kosmatac, Krasa, Krasil, Krasimir, Lepčin, Lepotić, LJuban, LJupko, Milko, Miloje, Miluj, Milja, Mladen, Radič, Hrabren), ime Božje (Bogdan, Boguživ, Bogo), slovenski panteon (Hrs, Črtalo), društveni položaj (Rob, Roban, Hlap), zanimanje (Vezilija, Zlatar, Kovač), nazive predmeta (Britva, Rešeto), apstraktne pojave (Div, Dušan), i profilaktičnost neobuhvaćenu prethodnim kategorijama (Dobiživ, Žival, Vragooča, Golozlo, Gruban, Grube, Grdoš, Zavida, Zlomanica, Mrša, Mršten, Tvrdan, Tvrde, Tvrdoje, Stajka, Stajko, Stanilo, Rastoje).

Ova boldovana su meni omiljena ,čista priroda!! :D , i sa pravim značenjem u smislu samoga života , a ne neke puke uzvišene značajke da bi se ljudi divili samom imenu , tih poriva tada nije bilo!!
Pietje_Bel

#430 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Pietje_Bel »

ljubav_aha wrote:
Pietje_Bel wrote: Za mene bi bilo ponizenje svom djetetu dati Tursko ili Perzijsko ime. A vala i Arapsko. Moje djete ce imati Bosansko ime.

Pietje_Bel wrote:Pogledajmo Palestinu. Palestinci su u direktnom dodiru sa jednom sekularno i demokratskom drzavom Izraelom. Ne zelim reci da je ta drzava dobra ili losa samo konstatujem da je strogo sekularna. Ti Palestinci su skontali vec vrlo davno da i oni moraju postati sekularni ako zele da opstanu. Znaci skontali su da oni moraju postati nacija a ne skup Palestinskih vjernika. Zbog toga je nastao Fatah i "razne intifade" (krvavi Palestinski nacionalni preporodi ---> u prevodu) dok je se Hamas odlucio da to pitanje nacije zaobide. Zbog toga je doslo do krvavih obracuna izmedu Hamasa i Fataha. Ali cak je i Hamas zabranio Dzihadiske pokrete i iste iskorijenio iz Gaze sto nam znaci da i oni osjecaju neku podrebnost za nacijom kao fundamentom za uredenje drustva.
hm,znas li da je palestina imala 50/% kriscana ,a danas su 99% muslimani,kako to objsanjavas da su danasnje palestinici svjesni da moraju posatati sekurlani :?:
Pa znam zbog poketa koji su pokrecali. Sama rijec "intifada" znaci "preporod" na Arapskom. Ovdje u nizozemskoj su neki strucnjaci i akademici objasnjavali na tv-u kako je intifada osmisljena kao prvi Palestinski nacionalni preporod. Hamas nije zelio da cuje za to i sada se nalazi negdje u nekoj nejasnoj zoni izmedu Islamskog nacionalizma i Palestinkog jada. Pitaj bilo koga arapa sta znaci rijec "intifadha" i pitaj nekog strucnjaka dali je Fatah jedna sekularna politicka stranka koja zeli da "preporodi" Palestince.

Sto se tice Turskih imena i zasto ih ja nebi davao svojoj djeci. Kao prvo nebi zato sto ja nisam Turcin. Znaci jednaka je sansa da ja dam svome dijetetu ime Hans ili Hrvoje sa jedne strane ili Ozgur, Tarkan sa druge strane. Sva ova imena su ne-Bosnjacka i ne-Slavenska. Uz to dolazi jos da su upravo Turci bili okupatori Bosne mnogo godina. Oni su nam ubili kralja, srusili drzavnost, napravili od nas sluge koje ce se boriti za njihove ciljeve i oni su 500 godina gusili svaki pokusaj Bosnjackog narodnog osvijescivanja. Oni su i odvodili nasilno Bosnjacku djecu od roditelja koju su obucavali kao ratnike i koja su nakon toga ginuli za njih ili cuvali linije (vecinom u Sudanu- daleko od Bosne). Oni su nam "uprlali jezik sa mnogo Turcizama". U kratko su oni od nas napravili vjerne sluge koje su se borile za njihove ciljeve a koje bi zaboravljali ono sta su.

Mesa Selimovic to opisuje ovako:
Pametni su ovo ljudi. Primaju nerad od Istoka, ugodan zivot od Zapada; nikuda ne zure jer sam zivot zuri, ne zanima ih da vide sta je iza sutrasnjeg dana, doci ce sto je odredjeno, a od njih malo sta zavisi; Zajedno su samo u nevoljama zato i ne vole da cesto budu zajedno; malo kome vjeruju a najlakse ih je prevariti lijepom rijeci; ne lice na junake a najteze ih je uplasiti prijetnjom; dugo se ne osvrcu ni na sto, svejedno im je sta se oko nih desava, a onda odjednom pocne sve da ih se tice, sve isprevrcu i okrenu na glavu, pa opet postanu spavaci, i ne vole da se sjecaju niceg sto se desilo; boje se promjena jer su im cesto donosile zlo, a lako im dosadi jedan covjek makar im cinio i dobro. Cudan svijet, ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te, ismijava plemenita djelaa pamti ih kroz mnoge pasove, zivi i nadom i sevapom i ne znas sta nadjaca i kada. Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su oni to i sve izmedju toga. A povrh svega moji su i ja njihov, kao rijeka i kaplja. I sve ovo sto govorim kao o sebi da govorim.

A mi nismo niciji, uvijek smo na nekoj medji, uvjek neciji miraz. Zar je onda cudno sto smo siromasni? Stoljecima mise trazimo i prepoznajemo, uskoro necemo znati ni tko smo, zaboravljamo vec da nesto i hocemo, drugi nam cine cast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odsluzimo, najtuzniji vilajet na svijetu, gubimo svoje lice a tudje ne mozemo da primimo, otkinuti a ne prihvaceni, strani svakome i onima ciji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Zivimo na razmedji svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvjek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo pametni iz prkosa.

Sta smo onda mi? Lude? Nesrecnici? Najzamrseniji ljudi na svijetu. Ni s kim istorija nije napravila takvu salu kao s nama. Do jucer smo bili ono sto danas zelimo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nesto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne mozemo vise nikud. Otrgnuti smo a nismo prihvaceni. Kao rukavac sto ga je bujica odvojila od rijeke, i nema vise ni toka ni usca, suvise malen da bude jezero, suvise velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjecajem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadnistva, necemo da gledamo unazad, a nemamo kamo da gledamo unaprijed, zato zadrzavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rijesenja. Preziru nas i braca i dosljaci, a mi se branimo ponosom i mrznjom. Htjeli smo da se sacuvamo, a tako smo se izgubili, da vise ne znamo ni sta smo. Nesreca je sto smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i necemo iz nje. A sve se placa, pa i ova ljubav. Zar smo mi slucajno ovako pretjerano mekani i pretjerano surovi, raznjezeni i tvrdi, veseli i tuzni, spremni uvjek da iznenadimo svakoga pa i sebe? Zar se slucajno zaklanjamo za ljubav, jedinu izvjesnost u ovoj neodredjenosti? Zar bez razloga pustamo da zivot prelazi preko nas, zar se bez razloga unistavamo, drukcije nego Dzemail, ali isto tako sigurno. A zasto to cinimo? Zato sto nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno, znaci da smo posteni. A kad smo posteni, svaka nam cast na nasoj ludosti!

Mesa Selimovic
Charuga
Globalni moderator

#431 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Charuga »

Najlakse je, izgleda, sjediti u Holandiji i nama ovde pricati sta cemo i kakko cemo raditi i kako bi trebali svojoj djeci davati imena. Kako da ganjamo identitet i nacionalno osvjescenje ... 8-)
Charuga
Globalni moderator

#432 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Charuga »

Pietje_Bel wrote: Odrecicu Bosnjak niko nije nametnuo. Nemozes ti sam sebi odredivati kako ce se nacija zvati. Svaka nacija crpi snagu iz proslosti. Ako ima iko koga vise mrzim od silovatelja i ubica onda su to ljudi koji pljuju u svoju naciju. Muslimanstvo ili BH muslimani (kako ih ti nazivas) nisu ni u ludilu bili muslimani. To su vecinom bile najvece ateiste i Jugoslaveni u Yugoslaviji. Jedini pravi Yugoslaveni su bili BH-muslimani. Vrlo vjesto su naucili da pljuju po svemo sto mogu smatrati svojim i da spavaju. Hvala bogu to vrijeme je proslo. Muslimanstvo je razbijeno do temelja i sada kada je SDA izgubila pocinje definitvna demontaza tog Muslimanstva i u svim segemntima drustva. Tu imamo samo jos IZ i Cerica koja stoji na tom putu. Znaci Muslimanstvo nije nikada postojalo u narodu jer takvo nesto jednostavno ne moze da opstane u narodu koji se nalazi u okruzenju "nacionalne svjesnih zemalja" i sekularnih drzava. To je skontala Turska koja je 40 puta veca a to smo skontali i mi. Moze samo opstati ako neko iz vana brani to Muslimanstvo i ako se neko brine za isto kao sto je to MZ radila u BiH. Muslimanstvo ne bi moglo na svoje noge ni u ludilu stati u ovom okruzenju. To ce ti reci svaki malo obrazovaniji covijek koji je naucio da razmislja.
Boze me sacuvaj sta sve necu procitati ovde ...
BH muslimani nisu ni u ludilu bili muslimani. - Govoriti ovako nesto u globalu za sve ljude koji su se nazivali muslimanima u bivsoj drzavi je krajnje smijesno. Ti znas da moja nana i moj dedo (rahmet im dusi) nisu bili muslimani? I mnogi ljudi pored njih? A sta su bili, de zivota ti mi reci da znam nakon toliko godina?
Muslimanstvo je razbijeno do temelja - A sta je ovo sto sad imamo? Daj mi reci sta ja sad osjecam i sta sam ja ako se pridrzavam pravila Islama? Ako nisam musliman, sta sam?
i sada kada je SDA izgubila pocinje definitvna demontaza tog Muslimanstva i u svim segemntima drustva - SDA izgubila?? NAZALOST nije. Nema veze sto bi ja volio da jeste ali oni su i dalje najjaca stranka u BiH! Gdje si ti procitala da je SDA izgubila? Demontaza TOG muslimanstva! Kojeg TOG? Daj malo mi pojasni ovo sve.
Znaci Muslimanstvo nije nikada postojalo u narodu jer takvo nesto jednostavno ne moze da opstane u narodu koji se nalazi u okruzenju "nacionalne svjesnih zemalja" i sekularnih drzava - Opet isto, muslimanstvo ne moze da opstane. A sta je ovo sto imamo sad kod ljudi koji vjeruju u Allaha? Sta su sad oni? Daj malo koju uputu iz Holandije da znamo gdje smo i sta smo.

Hvala na objasnjenjima koja ces mi dati!
Fairplayer

#433 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Fairplayer »

Pietje, mislim da sve to ipak treba prepustiti izboru. Dakle, ipak mi je najlogicnije da narod sam izabere identitet, bilo da se vodi jezikom bilo religijom.

I meni se slavenski supstrat cini necto "domacijim" u odnosu na turski, ali opet ako cemo ici unazad, i slaveni su dosljaci na balkanu, i ako se moze reci sa su turci ( preciznije "osmanlije) "okupatori" u BiH, onda su to sigurno i sloveni naspram starosjedilaca Ilira, a ovi potonji opet to isto u odnosu na pred-indoveropske zajednice na balkanu ( neolitske zajednice, nrp. "Butmirska kultura" i sl.)

Dakle pitanje je dokle ići u prošlost u traganju za identitetom.

Sve i jedan narod na ovoj planeti zivi na teritoriju na kojem je zivjelo najmanje nekoliko razlicitih kultura u razlicitim epohama istorije.

Mislim da vecina naroda ima jedan primarni identitet, i najcesce je to onaj baziran na jeziku, ali mnogi narodi smatraju da su i druge kulture koje su postajale na tlu na kojem danas zive neosporni dio njihovog identiteta.

Tako su npr. skandinavci svjesni starosjedilačkih kultura Saama i Laponaca, i kolko ja znam uče o toj kulturi i u školi.

Amerikanci su se konačno osvjestili ( nakon što su njihovi preci englezi gotovo poptpuno istrijebili starosjedioce, indijance), pa danas čak i svojoj djeci daju indijanska imena (neki od njih), i u školamo uče o indijanskoj kulturi. Isto vazi i za Australce ( mada ja licno mislim da mi Balkancerosi, pogotovo mi Bosnjaci nikad nisamo bili ni izbliza bili "katili" ko kolonijalni narodi, prvenstveno englezi, sto najbolje pokazuje brojcano stanje indijanaca u americi i aboridjina u australiji, te stanje crnaca u Africi). Uglavnom, eto danas su ko biva toleratni i "postuju" domorodacke i druge kulture.

Britanci, koji govore engleski masovno svojoj djeci daju keltska imena i dok su jezicki vezani za englesku kulturu, tradicionalno i obicajno vole rec da su Britanci, pa tako otvoreno gaje postivanje i prema keltskoj i prema germanskoj ( tacnije engleskoj ) kulturi.

Mi naravno nemamo niti smo ikada imali "domoroce" u smisli afrikanaca, indijanaca ili aboridjina, ali smo imali tzv. nase starosjedioce ( koji su doduce najvjerovatnije bili najslicniji americkim indijancima a potom drevnim grcima), tj. par kultura koje su dominirale prostorom Balkana hiljadama godina, pa tako i teritorijem BiH
(butmirska/neolitska kultura a zatim dolaskom indo-evropljana na Balkan ilirska).U doba Titove jugoslavije, i mi smo u BiH imali neki civilizovan odnos prema svim kulturama koje su nekad dominirale u BiH, pa tako i prema tzv. starosjedilačkim kulturama, tj. butmirskoj a poslije nje ilirskoj. Zapravo proučavanje ovih kultura kod nas su počeli Austrougari, koji su osnavali i nas zemaljski muzej, jer osmanlije se nesto i nisu satrale za naukom potkraj svoje vladavine ovdje, kolko je meni poznato.

Uglavnom, najlogicnije i najpostenije je da narod sam odluci o svom identitetu i na kojim osnovama ce ga izgraditi.

Mislim da je vecina Bosnjaka poslije ovog rata vec onijela tu odluku, a to je odluka da nastavi da veze svoj identitet (barem kad su imena u pitanju) za osmalijsko kulturno nasljedje BiH (kao i za novoprispjelo arapsko), za razliku od onih drugih kulturnih nasljedja BiH , Slavensko (cijim jezikom govorimo), Austrougarsko (koje nas veze za zapadnu evropu) ili ilirsko (od kojeg je preostao jos pokoji kamen,pokoji obicaj te sjećanje na njihovu ratnicku slobodoljubivost).

Dakle izbor je na samom narodu i na vidim apsolutno ništa sporno u tome. Pod ovakvim okolnostima, Bosnjaci nemaju poriv da daju djeci slavenska imena ( da ih neko ne bi identifikovao kao Srbe ili Hrvate), ilirska imena ( da ih neko ne bi identifikovao sa Albancima) ili germanska i madjarska imena ( da ih neko ne bi pogresno identifikovao sa Austrougarima). Od citavog tog izbora nekako im najbolje odgovara identifikovanje sa osmanlijskom kulturom, pa im samim tim ne smeta da ih neko greskom identifikuje sa Turcima, i to je njihov izbor, obzirom na politicke okolnosti.

Ne vidim apsolutno nista lose u tome. Jedino loše je da taj isti narod zamjeri drugim pripadnicima "vlastitog" etnickog korpusa na durgacijem izboru, izboru koji nije izbor vecine.

Ljudska velicina se ogleda u tome kako postupas prema onome u inferironijem polozaju.

Tolerancija i razumijevanje su odlike civlizovanog društva ;)

F.

Pietje_Bel wrote:
ljubav_aha wrote:

Pa znam zbog poketa koji su pokrecali. Sama rijec "intifada" znaci "preporod" na Arapskom. Ovdje u nizozemskoj su neki strucnjaci i akademici objasnjavali na tv-u kako je intifada osmisljena kao prvi Palestinski nacionalni preporod. Hamas nije zelio da cuje za to i sada se nalazi negdje u nekoj nejasnoj zoni izmedu Islamskog nacionalizma i Palestinkog jada. Pitaj bilo koga arapa sta znaci rijec "intifadha" i pitaj nekog strucnjaka dali je Fatah jedna sekularna politicka stranka koja zeli da "preporodi" Palestince.

Sto se tice Turskih imena i zasto ih ja nebi davao svojoj djeci. Kao prvo nebi zato sto ja nisam Turcin. Znaci jednaka je sansa da ja dam svome dijetetu ime Hans ili Hrvoje sa jedne strane ili Ozgur, Tarkan sa druge strane. Sva ova imena su ne-Bosnjacka i ne-Slavenska. Uz to dolazi jos da su upravo Turci bili okupatori Bosne mnogo godina. Oni su nam ubili kralja, srusili drzavnost, napravili od nas sluge koje ce se boriti za njihove ciljeve i oni su 500 godina gusili svaki pokusaj Bosnjackog narodnog osvijescivanja. Oni su i odvodili nasilno Bosnjacku djecu od roditelja koju su obucavali kao ratnike i koja su nakon toga ginuli za njih ili cuvali linije (vecinom u Sudanu- daleko od Bosne). Oni su nam "uprlali jezik sa mnogo Turcizama". U kratko su oni od nas napravili vjerne sluge koje su se borile za njihove ciljeve a koje bi zaboravljali ono sta su.

Mesa Selimovic to opisuje ovako:
Pametni su ovo ljudi. Primaju nerad od Istoka, ugodan zivot od Zapada; nikuda ne zure jer sam zivot zuri, ne zanima ih da vide sta je iza sutrasnjeg dana, doci ce sto je odredjeno, a od njih malo sta zavisi; Zajedno su samo u nevoljama zato i ne vole da cesto budu zajedno; malo kome vjeruju a najlakse ih je prevariti lijepom rijeci; ne lice na junake a najteze ih je uplasiti prijetnjom; dugo se ne osvrcu ni na sto, svejedno im je sta se oko nih desava, a onda odjednom pocne sve da ih se tice, sve isprevrcu i okrenu na glavu, pa opet postanu spavaci, i ne vole da se sjecaju niceg sto se desilo; boje se promjena jer su im cesto donosile zlo, a lako im dosadi jedan covjek makar im cinio i dobro. Cudan svijet, ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te, ismijava plemenita djelaa pamti ih kroz mnoge pasove, zivi i nadom i sevapom i ne znas sta nadjaca i kada. Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su oni to i sve izmedju toga. A povrh svega moji su i ja njihov, kao rijeka i kaplja. I sve ovo sto govorim kao o sebi da govorim.

A mi nismo niciji, uvijek smo na nekoj medji, uvjek neciji miraz. Zar je onda cudno sto smo siromasni? Stoljecima mise trazimo i prepoznajemo, uskoro necemo znati ni tko smo, zaboravljamo vec da nesto i hocemo, drugi nam cine cast da idemo pod njihovom zastavom jer svoje nemamo, mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odsluzimo, najtuzniji vilajet na svijetu, gubimo svoje lice a tudje ne mozemo da primimo, otkinuti a ne prihvaceni, strani svakome i onima ciji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Zivimo na razmedji svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvjek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila, i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo pametni iz prkosa.

Sta smo onda mi? Lude? Nesrecnici? Najzamrseniji ljudi na svijetu. Ni s kim istorija nije napravila takvu salu kao s nama. Do jucer smo bili ono sto danas zelimo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nesto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne mozemo vise nikud. Otrgnuti smo a nismo prihvaceni. Kao rukavac sto ga je bujica odvojila od rijeke, i nema vise ni toka ni usca, suvise malen da bude jezero, suvise velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjecajem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadnistva, necemo da gledamo unazad, a nemamo kamo da gledamo unaprijed, zato zadrzavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog rijesenja. Preziru nas i braca i dosljaci, a mi se branimo ponosom i mrznjom. Htjeli smo da se sacuvamo, a tako smo se izgubili, da vise ne znamo ni sta smo. Nesreca je sto smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i necemo iz nje. A sve se placa, pa i ova ljubav. Zar smo mi slucajno ovako pretjerano mekani i pretjerano surovi, raznjezeni i tvrdi, veseli i tuzni, spremni uvjek da iznenadimo svakoga pa i sebe? Zar se slucajno zaklanjamo za ljubav, jedinu izvjesnost u ovoj neodredjenosti? Zar bez razloga pustamo da zivot prelazi preko nas, zar se bez razloga unistavamo, drukcije nego Dzemail, ali isto tako sigurno. A zasto to cinimo? Zato sto nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno, znaci da smo posteni. A kad smo posteni, svaka nam cast na nasoj ludosti!

Mesa Selimovic
Last edited by Fairplayer on 22/01/2009 13:08, edited 1 time in total.
zambaklija

#434 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zambaklija »

Moja rahmetli nana je bila prava Muslimanka ali nije imala nikakvo Arapsko ili Tursko ime,ime joj je bilo prelijepo sa našeg govornog područja,zašto se otuđivamo i sebi tj.svojoj djeci tuđa imena dajemo,nije mi uopšte jasno a i moje je strano...sva imena koja nemaju u našem jeziku neko značenje lično smatram stranim jer ona imaju značenje u onom narodu iz čijeg jezičnog područja to ime pristiže.Žalosno. :cry: :zoka:
zonbirile

#435 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zonbirile »

ovakvih diskusija je bilo na drugim temama,čak i one koje nominalno ne vode takvom toku diskusije.Onog momenta kada sazrije,ako sazrije,vlastita svijest i potreba za nacionalnim,a ne vjerskim ,od toga može nešto i biti i javiti se kao programski cilj.Sve ostalo segmentirano,kao ovde na imenima,druga tema arhitektura,treća istorija i tako dalje,to su samo fragmenti,struje ,koju treba pokupiti,kanalisati,ostalo samo izaziva podozrenje i svađu.
Za forumaše,najbolje dati konkretne primjere da bi ljudi,praktično vidjeli dubinu značenja ,nacionalnog.
Charuga
Globalni moderator

#436 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Charuga »

zambaklija wrote:Moja rahmetli nana je bila prava Muslimanka ali nije imala nikakvo Arapsko ili Tursko ime,ime joj je bilo prelijepo sa našeg govornog područja,zašto se otuđivamo i sebi tj.svojoj djeci tuđa imena dajemo,nije mi uopšte jasno a i moje je strano...sva imena koja nemaju u našem jeziku neko značenje lično smatram stranim jer ona imaju značenje u onom narodu iz čijeg jezičnog područja to ime pristiže.Žalosno. :cry: :zoka:
Eto moja je isto bila prava muslimanka a imala je arapsko ime. Rodjena je 20-tih godina proslog stoljeca. Dedo sa oceve strane (rahmet mu dusi) je bio vjerski sluzbenik (imam) i pravi vjernik (kao i njegova zena) pa je ocu dao arapsko ime (otac je 1938. godiste.). I sta cemo sad? Sta je u svemu tome zalosno? Sto vam to sve smeta? Kome se ne daju ta imena neka ne daje ali ne treba da mu smeta sto drugi ljudi daju. Pa sta ako su strana imena? Manite se te price vise. Svakom svoje!
zambaklija

#437 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zambaklija »

Plavih_11 wrote:
zambaklija wrote:Moja rahmetli nana je bila prava Muslimanka ali nije imala nikakvo Arapsko ili Tursko ime,ime joj je bilo prelijepo sa našeg govornog područja,zašto se otuđivamo i sebi tj.svojoj djeci tuđa imena dajemo,nije mi uopšte jasno a i moje je strano...sva imena koja nemaju u našem jeziku neko značenje lično smatram stranim jer ona imaju značenje u onom narodu iz čijeg jezičnog područja to ime pristiže.Žalosno. :cry: :zoka:
Eto moja je isto bila prava muslimanka a imala je arapsko ime. Rodjena je 20-tih godina proslog stoljeca. Dedo sa oceve strane (rahmet mu dusi) je bio vjerski sluzbenik (imam) i pravi vjernik (kao i njegova zena) pa je ocu dao arapsko ime (otac je 1938. godiste.). I sta cemo sad? Sta je u svemu tome zalosno? Sto vam to sve smeta? Kome se ne daju ta imena neka ne daje ali ne treba da mu smeta sto drugi ljudi daju. Pa sta ako su strana imena? Manite se te price vise. Svakom svoje!

pa jarane u tom grmu i leži zec svijuh ovih naših patnji,nemam ja ništa protiv religije ili u ovom slučaju islama,nijedan narod nečini sebi kao ovaj naš,nijedan narod nenosi zastave druge države kao ovaj moj,glede turska zastava.....moja rahmetli nana se rodila 1914 a na ahiret se preselila 1988 i imala je prelijepo bosansko ime,koje je i svoje značenje imalo,i bila je 100%% indentifikovana sa svojom zemljom a mi sebi to samo umišljamo jer nebi mi arape ili turke veličali koji nam 100%%%% nisu baš najbolji prijatelji ali to nije tema.
Charuga
Globalni moderator

#438 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Charuga »

zambaklija wrote:
Plavih_11 wrote:

pa jarane u tom grmu i leži zec svijuh ovih naših patnji,nemam ja ništa protiv religije ili u ovom slučaju islama,nijedan narod nečini sebi kao ovaj naš,nijedan narod nenosi zastave druge države kao ovaj moj,glede turska zastava.....moja rahmetli nana se rodila 1914 a na ahiret se preselila 1988 i imala je prelijepo bosansko ime,koje je i svoje značenje imalo,i bila je 100%% indentifikovana sa svojom zemljom a mi sebi to samo umišljamo jer nebi mi arape ili turke veličali koji nam 100%%%% nisu baš najbolji prijatelji ali to nije tema.
Ako sam ja dao djetetu arapsko i tursko ime to nema veze sa tim da ja njih velicam nego samo to da su mi se ta dva imena svidjela ... Nista drugo ... Vjeruj mi da svim srcem volim ovu zemlju i da cak nekad i pretjerujem sa tom ljubavlju (mozda i ne) i da se osjecam 100% gradjaninom iste ... Da volim sve sto je bosansko a i hercegovacko ... :). Znaci sve, od krajine do istocne hercegovine i ponosim se svime nasim ... Znam ja koliko nas "vole" arapi i turci i svjestan sam da smo prepusteni sami sebi i da nam niko nece pomoci dok sebi ne pomognemo ...
Samo me uzasno nervira ova prica oko toga da ljudima smetaju drugi ljudi koji svojoj djeci daju arapska i turska imena ...
zonbirile

#439 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zonbirile »

plavi 11

mislim da ne znaš o čemu pričaš i navoditi lične primjere i emocije je bez veze.Priča se globalno o imenima u Bosni.Srž,suština je da imenom legitimišeš nacionalnu pripadnost,nastankom nacionalnih država,i državnu pripadnost.Kada imenom legitimišeš samo vjersku pripadnost,to je kuso,prikračeno,ne samo u formi informacije,nego pripadnosti.Izuzeci,samo potvrđuju pravila,ali princip ostaje isti.
Charuga
Globalni moderator

#440 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Charuga »

zonbirile wrote:plavi 11

mislim da ne znaš o čemu pričaš i navoditi lične primjere i emocije je bez veze.Priča se globalno o imenima u Bosni.Srž,suština je da imenom legitimišeš nacionalnu pripadnost,nastankom nacionalnih država,i državnu pripadnost.Kada imenom legitimišeš samo vjersku pripadnost,to je kuso,prikračeno,ne samo u formi informacije,nego pripadnosti.Izuzeci,samo potvrđuju pravila,ali princip ostaje isti.
Ma samo ti se cini da ne znam o cemu pricam .. Ali nikako neces da procitas onaj moj dio posta u kojem kazem da me uzasno nervira sto ljudima (u ovom slucaju tebi) smetaju ta druga imena (arapska i turska) koja drugi roditelji daju. I ne samo turska i arapska nego i imena iz drugih naroda van bivse Juge a vode se kao krscanska. Tema je "Imena u BiH" a ne "Zasto ljudi daju ta i ta imena" pa se lijepo uhvatite objasnjavanja o izvornim imenima sa ovih podrucja i njihovim znacenjima. Trebate ovde iznjeti i predstaviti sto vise tih izvornih imena pa se mozda neki ljudi odluce na neko o njih a manite se kritika na racun tudjih imena i njihovog porjekla.
Baghira

#441 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Baghira »

Aha, fino. A sta cemo s prezimenom? Nekom Salihovicu, Ahmetovicu, Hadziomerovicu promijeniti prezime i nadjeti bosanko, da bude sve u kompletu? Imena arapskog, turskog i inog porijekla su dio danasnje bosanke kulture, kao i kahva, pita, dolme, i nezamislivo ih je ne koristiti. Ta se imena vide kao svoja, ne vidjevsi u njima vise strani element. Cuj, ponizenje. :-? Pitas li se ti, da li bi dijete mozda bilo izlozenu ruganju ako mu je ime Tvrtko npr.? Znas djecu, svasta im pada na pamet :D Inace, ovaj Fairplayer je to sve fino srocio, da se ne ponavljamo. :)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#442 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by dr.gog »

@zonbirile ,@plavi...raspravu možete nastaviti putem pp-a.Onih par chat postova je,naravno, obrisano.
Hvala na razumjevanju :kravata:
ljubav_aha

#443 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by ljubav_aha »

Fairplayer wrote:Pietje, mislim da sve to ipak treba prepustiti izboru. Dakle, ipak mi je najlogicnije da narod sam izabere identitet, bilo da se vodi jezikom bilo religijom.

I meni se slavenski supstrat cini necto "domacijim" u odnosu na turski, ali opet ako cemo ici unazad, i slaveni su dosljaci na balkanu, i ako se moze reci sa su turci ( preciznije "osmanlije) "okupatori" u BiH, onda su to sigurno i sloveni naspram starosjedilaca Ilira, a ovi potonji opet to isto u odnosu na pred-indoveropske zajednice na balkanu ( neolitske zajednice, nrp. "Butmirska kultura" i sl.)

Sve i jedan narod na ovoj planeti zivi na teritoriju na kojem je zivjelo najmanje nekoliko razlicitih kultura u razlicitim epohama istorije.

Mislim da vecina naroda ima jedan primarni identitet, i najcesce je to onaj baziran na jeziku, ali mnogi narodi smatraju da su i druge kulture koje su postajale na tlu na kojem danas zive neosporni dio njihovog identiteta.

Tako su npr. skandinavci svjesni starosjedilačkih kultura Saama i Laponaca, i kolko ja znam uče o toj kulturi i u školi.

Amerikanci su se konačno osvjestili ( nakon što su njihovi preci englezi gotovo poptpuno istrijebili starosjedioce, indijance), pa danas čak i svojoj djeci daju indijanska imena (neki od njih), i u školamo uče o indijanskoj kulturi. Isto vazi i za Australce ( mada ja licno mislim da mi Balkancerosi, pogotovo mi Bosnjaci nikad nisamo bili ni izbliza bili "katili" ko kolonijalni narodi, prvenstveno englezi, sto najbolje pokazuje brojcano stanje indijanaca u americi i aboridjina u australiji, te stanje crnaca u Africi). Uglavnom, eto danas su ko biva toleratni i "postuju" domorodacke i druge kulture.

Britanci, koji govore engleski masovno svojoj djeci daju keltska imena i dok su jezicki vezani za englesku kulturu, tradicionalno i obicajno vole rec da su Britanci, pa tako otvoreno gaje postivanje i prema keltskoj i prema germanskoj ( tacnije engleskoj ) kulturi.

Mi naravno nemamo niti smo ikada imali "domoroce" u smisli afrikanaca, indijanaca ili aboridjina, ali smo imali tzv. nase starosjedioce ( koji su doduce najvjerovatnije bili najslicniji americkim indijancima a potom drevnim grcima), tj. par kultura koje su dominirale prostorom Balkana hiljadama godina, pa tako i teritorijem BiH
(butmirska/neolitska kultura a zatim dolaskom indo-evropljana na Balkan ilirska).U doba Titove jugoslavije, i mi smo u BiH imali neki civilizovan odnos prema svim kulturama koje su nekad dominirale u BiH, pa tako i prema tzv. starosjedilačkim kulturama, tj. butmirskoj a poslije nje ilirskoj. Zapravo proučavanje ovih kultura kod nas su počeli Austrougari, koji su osnavali i nas zemaljski muzej, jer osmanlije se nesto i nisu satrale za naukom potkraj svoje vladavine ovdje, kolko je meni poznato.

Uglavnom, najlogicnije i najpostenije je da narod sam odluci o svom identitetu i na kojim osnovama ce ga izgraditi.

Mislim da je vecina Bosnjaka poslije ovog rata vec onijela tu odluku, a to je odluka da nastavi da veze svoj identitet (barem kad su imena u pitanju) za osmalijsko kulturno nasljedje BiH (kao i za novoprispjelo arapsko), za razliku od onih drugih kulturnih nasljedja BiH , Slavensko (cijim jezikom govorimo), Austrougarsko (koje nas veze za zapadnu evropu) ili ilirsko (od kojeg je preostao jos pokoji kamen,pokoji obicaj te sjećanje na njihovu ratnicku slobodoljubivost).

Dakle izbor je na samom narodu i na vidim apsolutno ništa sporno u tome. Pod ovakvim okolnostima, Bosnjaci nemaju poriv da daju djeci slavenska imena ( da ih neko ne bi identifikovao kao Srbe ili Hrvate), ilirska imena ( da ih neko ne bi identifikovao sa Albancima) ili germanska i madjarska imena ( da ih neko ne bi pogresno identifikovao sa Austrougarima). Od citavog tog izbora nekako im najbolje odgovara identifikovanje sa osmanlijskom kulturom, pa im samim tim ne smeta da ih neko greskom identifikuje sa Turcima, i to je njihov izbor, obzirom na politicke okolnosti.

Ne vidim apsolutno nista lose u tome. Jedino loše je da taj isti narod zamjeri drugim pripadnicima "vlastitog" etnickog korpusa na durgacijem izboru, izboru koji nije izbor vecine.

Ljudska velicina se ogleda u tome kako postupas prema onome u inferironijem polozaju.

Tolerancija i razumijevanje su odlike civlizovanog društva
;)

F.

fairplay,prvi post :thumbup:

tolerancija i razumijevanje su jos u fazi izgradnje kod mnogih osoba,unutar ili van BiH
arzuhal

#444 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by arzuhal »

Fairplayer wrote:Pietje, mislim da sve to ipak treba prepustiti izboru. Dakle, ipak mi je najlogicnije da narod sam izabere identitet, bilo da se vodi jezikom bilo religijom.

Tolerancija i razumijevanje su odlike civlizovanog društva ;)

F.
Tačno tako. I drago mi je što si se dotakao tog najkompleksnijeg problema današnjice - identiteta. Na žalost, očito je da pitanje identiteta mnogi olahko shvaćaju (ne razumjevajući, uopće, šta je identitet), nedopustivo pojednostavljuju stvari i izvlače naprečac pogrešne zaključke (po bilo kom konkretnom pitanju: religija, jezik, povijest, znanost, globalizacija, tradicija), te se time uvlačimo u beskrajni ciklus jalovih rasprava. :thumbup: za fair play odigrano :) .
Pietje_Bel

#445 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Pietje_Bel »

Ja ne uopste nisam rekao da meni bilo ko smete. Meni bi smetalo da MOJE dijete nosi Tursko ime. Zar nemam pravo reci da bi mi smetalo? Naravno da su Sogandolma i Pita i kahva dio Bosnjacke kulture i meni to uopste ne ne smeta. Ali malo nacionalne svijesti nije pogresno uopste. Mi smo jedini narod u evropi ali bas jedini koji nismo dozivijeli nacionalno budenje. Nema se tu sta vaditi ili ne-vaditi iz kontexta jer je to tako. To je i Mesa Selimovic rekao i mnoi drugi. Danas se ove kvazi komunjare probaju izvaditi iz toga kroz "Bosansku Herceovacku naciju". Zele da svi mi i Srbi i Hrvati i Bosnjaci budu Bosanci i Hercegovci po nacionalnosti iako je to nemouce. Opet ovi Islamisti se fataju za Islam, IZ, Aliju Izetbegovica itd. U praksi ne postoji nikakva perspektiva ili organizacija koja se zalaze za ozbiljan Bosnjacki preporod.

To je mozda i logicno jer kroz citavu nasu istoriju je Bosnjacki intelekt zivio vani. Posle Huseinovog ustanka su Turci protjerali taj intelekt. Nakon pada Turske su protjerali Srbi, nakon 1991. su se ponovo razbjezali po svijetu. Za jedan nacionalni preporod je potrebna vlastita knjizevnost, jaka progresivna snaga koja ce teziti ka nacionalnom preporodu, institucije i instituti koji promovicu tako nesto a pored svega toga treba u narodu da postoji nacitana, skolovana i kriticna masa koja je naucila da razmislja vlastitim mozgom i koju ne mozes na nista nagovoriti. Takvi u Bosni jednostavno nema. Nisu to gradani koji su dosli iz Srebrenice i Foce, Visegrada i Sandzaka u Sarajevo. To ne znaci da ti ljudi nece postati gradani za nekih 50 godina te da njihova djeca nece ici u pozorista i muzeje. Ali sad za sada nisu i te ljude ne zanima uopste Bosnjastvo. Zanima ih nesto da imaju kada se ide na utakmicu da masu. Oni samo zele da imaju fasadu Bosnjacku. Niti jedan od tih ljudi meni nece moci objasniti sta je Bosnjastvo i sta to "ön" ili "ona" ima Bosnjacko u sebi. Tu pocinje i tu se zaustavlja od prilike njihov narodni identitet. Znaci Srbi i Hrvati, Turci, Albanci, Poljaci su narodi i nacija a Bosnjaci su u praksi samo vjerski skup, kako god ga mi okrenemo to je tako.
almin-78

#446 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by almin-78 »

pietje,imas li ti tursko/arapsko ime? valjda shvacas da ce ti djete biti izlozeno ismijavanju ako mu das ime Tvrtko,Gorcin ili sl? nije fer prema djetetu
Pietje_Bel

#447 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Pietje_Bel »

almin-78 wrote:pietje,imas li ti tursko/arapsko ime? valjda shvacas da ce ti djete biti izlozeno ismijavanju ako mu das ime Tvrtko,Gorcin ili sl? nije fer prema djetetu
Zasto ce ga ismijavati? Pa kakvo ime ima najugledniji covijek u Bosnjackom institutu? Tvrtko Kolenovic? Kakvo ime je imao najpoznatiji Bosnjacki pjesnik Mak Dizdar? Kakvo ime ima njegov unuk Gorcin Dizdar? Koja glupost. Naravno da moje dijete nece niko ismijavati zbo toga.
BSn

#448 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by BSn »

Pietje_Bel wrote:Ja ne uopste nisam rekao da meni bilo ko smete. Meni bi smetalo da MOJE dijete nosi Tursko ime. Zar nemam pravo reci da bi mi smetalo? Naravno da su Sogandolma i Pita i kahva dio Bosnjacke kulture i meni to uopste ne ne smeta. Ali malo nacionalne svijesti nije pogresno uopste. Mi smo jedini narod u evropi ali bas jedini koji nismo dozivijeli nacionalno budenje. Nema se tu sta vaditi ili ne-vaditi iz kontexta jer je to tako. To je i Mesa Selimovic rekao i mnoi drugi. Danas se ove kvazi komunjare probaju izvaditi iz toga kroz "Bosansku Herceovacku naciju". Zele da svi mi i Srbi i Hrvati i Bosnjaci budu Bosanci i Hercegovci po nacionalnosti iako je to nemouce. Opet ovi Islamisti se fataju za Islam, IZ, Aliju Izetbegovica itd. U praksi ne postoji nikakva perspektiva ili organizacija koja se zalaze za ozbiljan Bosnjacki preporod.

To je mozda i logicno jer kroz citavu nasu istoriju je Bosnjacki intelekt zivio vani. Posle Huseinovog ustanka su Turci protjerali taj intelekt. Nakon pada Turske su protjerali Srbi, nakon 1991. su se ponovo razbjezali po svijetu. Za jedan nacionalni preporod je potrebna vlastita knjizevnost, jaka progresivna snaga koja ce teziti ka nacionalnom preporodu, institucije i instituti koji promovicu tako nesto a pored svega toga treba u narodu da postoji nacitana, skolovana i kriticna masa koja je naucila da razmislja vlastitim mozgom i koju ne mozes na nista nagovoriti. Takvi u Bosni jednostavno nema. Nisu to gradani koji su dosli iz Srebrenice i Foce, Visegrada i Sandzaka u Sarajevo. To ne znaci da ti ljudi nece postati gradani za nekih 50 godina te da njihova djeca nece ici u pozorista i muzeje. Ali sad za sada nisu i te ljude ne zanima uopste Bosnjastvo. Zanima ih nesto da imaju kada se ide na utakmicu da masu. Oni samo zele da imaju fasadu Bosnjacku. Niti jedan od tih ljudi meni nece moci objasniti sta je Bosnjastvo i sta to "ön" ili "ona" ima Bosnjacko u sebi. Tu pocinje i tu se zaustavlja od prilike njihov narodni identitet. Znaci Srbi i Hrvati, Turci, Albanci, Poljaci su narodi i nacija a Bosnjaci su u praksi samo vjerski skup, kako god ga mi okrenemo to je tako.

Malo tolerancije ne bi bilo na odmet, a ne nazivati ljude drugacijeg misljenja kvazi-komunjarama i islamistima.
Ti si prvi koji je na ovim prostorima, a sigurno i sire, svrstao ove dvije skupine u isti kos. :D

I da, nacija Bosanc i Hercegovac ce postojati dok god ljudi budu zeljeli da se tako izjasnjavaju.
Nacija Bosnjaci ce postojati sve dok se u BiH ne desi nacionalni preporod, pa svi postanemo Bosanci i Hercegovci.
Pietje_Bel

#449 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Pietje_Bel »

Ne moze se desiti preporod necega sto nikada nij epostojalo. Bosanci su postojali i prvi put se spominju 1155. godine kao narod. Ali Hercegovci ama bas nikada nisu postojali kao narod. Zbog toga se ne moze preporoditi nesto sto nikada nije rodeno. :D

Bosanci i Hercegovci su oni kojima je tata Hrvat a mama "Muslimanka". Da je Bosna podijeljena na Bosnu i Pasaluk ili na Bosnu i Begovinu onda bi nam nasi Bosanci i Hercegovci bili ponosni Bosanci i Pasalukovci ili Bosanci i Begovicnci. Herce = Titula. Herceovina je direktno izvedeno iz te titule.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#450 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by dr.gog »

Pietje_Bel wrote:Ne moze se desiti preporod necega sto nikada nij epostojalo. Bosanci su postojali i prvi put se spominju 1155. godine kao narod. Ali Hercegovci ama bas nikada nisu postojali kao narod. Zbog toga se ne moze preporoditi nesto sto nikada nije rodeno. :D

Bosanci i Hercegovci su oni kojima je tata Hrvat a mama "Muslimanka". Da je Bosna podijeljena na Bosnu i Pasaluk ili na Bosnu i Begovinu onda bi nam nasi Bosanci i Hercegovci bili ponosni Bosanci i Pasalukovci ili Bosanci i Begovicnci. Herce = Titula. Herceovina je direktno izvedeno iz te titule.
Pietje de prestani :)

Tema prečišćena.
Post Reply