Nije ljepoto moja, ti samo postavio i procitao one prve, u kojima se naredjuje namaz, trebao si nastavit citat pa bi nadosao.sarajlija_ba wrote:Bio sam u pravu.Kroksica wrote:Meni vise nego dovoljno. Elhamdulillah.sarajlija_ba wrote: Ja sam siguran da nije sve obuhvaćeno ovim tvojim tekstom ali eto...
Evo ti dio ajeta koji govore o namazu. Nije mi se dalo da baš sve c/p ovdje. Uglavnom, sve je na ovom principu.
NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
- Kroksica
#426 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
- sarajlija_ba
#427 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Ne da mi se večeras...demoralisan sam fuZbalomKroksica wrote: Nije ljepoto moja, ti samo postavio i procitao one prve, u kojima se naredjuje namaz, trebao si nastavit citat pa bi nadosao.
Da sam sve preveo a samo zadnji ostavio bilo bi "eee, u zadnjem je sve sadržano"
Haj ti ljepoto ovo odradi
Evo ti motivacija
- Kroksica
#428 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Nemoj biti tuzan, bice revansh.sarajlija_ba wrote:Ne da mi se večeras...demoralisan sam fuZbalomKroksica wrote: Nije ljepoto moja, ti samo postavio i procitao one prve, u kojima se naredjuje namaz, trebao si nastavit citat pa bi nadosao.![]()
Da sam sve preveo a samo zadnji ostavio bilo bi "eee, u zadnjem je sve sadržano"![]()
Haj ti ljepoto ovo odradi![]()
Evo ti motivacija
Haj moze sutra, sutra nemam nikakva posla pa cu zasjest i to ti odradit, aBd. Ok?
-
caco_sarajevo
#429 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Hvala na pojašnjenju, ljubazno od tebe .... Znači to je "daif" hadis, taj koji spominje majmune i kamenovanje ali se ipak nalazi u Buharijinoj zbirci ako se ne varam s tim što je obilježen kao "daif" tj. slab?[/quote]
Ne znam tačno glede tog hadisa gdje se spominju majmuni i kamenovanje (imam sažetak a čitavu zbirku samo u pdf-u), ali znam da ima dosta hadisa koji su daif i tako su i označeni da ne bi bilo zabuna. Tako je ako se ne varam i u Tirmizijnoj zbirci. Kao dokaz, koliko ja znam uzimaju se sahih i muteffikun alejhi hadisi. Postoji još kategorizacija, nisam previše upućen a vjerujem da imaš predavanja na youtubeu o tome.
Ne znam tačno glede tog hadisa gdje se spominju majmuni i kamenovanje (imam sažetak a čitavu zbirku samo u pdf-u), ali znam da ima dosta hadisa koji su daif i tako su i označeni da ne bi bilo zabuna. Tako je ako se ne varam i u Tirmizijnoj zbirci. Kao dokaz, koliko ja znam uzimaju se sahih i muteffikun alejhi hadisi. Postoji još kategorizacija, nisam previše upućen a vjerujem da imaš predavanja na youtubeu o tome.
- sarajlija_ba
#430 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
DogovorenoKroksica wrote:Nemoj biti tuzan, bice revansh.sarajlija_ba wrote:Ne da mi se večeras...demoralisan sam fuZbalomKroksica wrote: Nije ljepoto moja, ti samo postavio i procitao one prve, u kojima se naredjuje namaz, trebao si nastavit citat pa bi nadosao.![]()
Da sam sve preveo a samo zadnji ostavio bilo bi "eee, u zadnjem je sve sadržano"![]()
Haj ti ljepoto ovo odradi![]()
Evo ti motivacija![]()
![]()
Haj moze sutra, sutra nemam nikakva posla pa cu zasjest i to ti odradit, aBd. Ok?
- sarajlija_ba
#431 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Ja naprosto ne mogu da vjerujem da ovakav hadis može zalutati kod Buharija, Muslima ili Tirmizija.caco_sarajevo wrote:Hvala na pojašnjenju, ljubazno od tebe .... Znači to je "daif" hadis, taj koji spominje majmune i kamenovanje ali se ipak nalazi u Buharijinoj zbirci ako se ne varam s tim što je obilježen kao "daif" tj. slab?
Ovaj hadis je čista nebuloza i nema ama baš nikakvog smisla.
Ko je provalio da je ovaj hadis našao kod Buharije ?
Ovo je neka novinarska patka ba
- fatamorgana
#432 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Biće prije da je kakva islamska patka,sarajlija_ba wrote:
- sarajlija_ba
#433 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Ova patka će završiti u čorbi koliko ja vidimfatamorgana wrote:Biće prije da je kakva islamska patka,sarajlija_ba wrote:
- fatamorgana
#434 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
"Cosa vostra",sarajlija_ba wrote:Ova patka će završiti u čorbi koliko ja vidimfatamorgana wrote:Biće prije da je kakva islamska patka,sarajlija_ba wrote:
- Kroksica
#435 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
One koji vjeruju u nevidljivo i obavljaju salat i od onog čim smo ih opskrbili, udjeljuju, I one koji vjeruju u ono šta je objavljeno tebi i šta je objavljeno prije tebe, a u Ahiret su oni sigurni. Takvi su na Uputi od Gospodara njihovog, i ti takvi su uspješni. [2:3-5]
I obavljajte salat i dajite zekat, i činite ruku´ sa onima koji čine ruku´.[2:43]
O vi koji vjerujete! Kad ustanete na salat, tad operite lica svoja i ruke svoje do lakata, i potarite glave svoje, i (operite); noge svoje do članaka....[5:6]
Čuvajte salate i salat srednji, i stojte Allahu skrušeni.[2:238]
Pa pozvaše njega meleci, a on je stajao obavljajući salat u mihrabu: "Allah raduje tebe Jahjaom, potvrđivačem Riječi od Allaha, i Sejjidom i neporočnim, i vjerovjesnikom od dobrih."[3:39]
I kad smo Ibrahimu odredili mjesto Kuće: "Nepridružuj Meni ništa, i očisti Kuću Moju za činitelje tawafa i one na kijamu i one koji se pregibaju i čine sedždu;[2:26]
Muhammed je poslanik Allahov; a oni koji su snjim, žestoki su prema nevjernicima, milosrdni međusobno. Vidiš ih čine ruku´, padaju na sedždu,traže blagodat od Allaha i zadovoljstvo. Znak njihovje na licima njihovim od učinka sedždi. To je primjer njihov u Tewratu. A primjer njihov u Indžilu je: kaosjemenka su - probije izdanak svoj pa ga ojača, pazadeblja, te stane čvrsto na stabljici svojoj zadivljujući sijače - da bi (On); njima rasrdio nevjernike. Obećao je Allah onima koji vjeruju od njih i rade dobra djela, oprost i nagradu veličanstvenu. [48:29]
Recitiraj šta ti se objavljuje od Knjige i obavljaj salat. Uistinu, salat odvraća od razvrata iružnog, a sigurno je spominjanje Allaha najveće; a Allah zna šta radite. [29:45]
Nisu isti. Od sljedbenika Knjige (ima); zajednica ispravna, uče ajete Allahove svu noć i oni padaju na sedždu,[3:113]
Pa kad učiš Kur´an, tad zatraži zaštitu u Allaha od šejtana prokletog. [16:68]
Slavi ime Gospodara svog Svevišnjeg,[87:1]
Pa strpi se nad onim šta govore i slavi sa hvalom Gospodara svog, prije izlaska Sunca, i prijezalaska. I od noći: pa slavi Ga i poslije sedždi. [50:39-40]
I obavljaj salat na dva kraja dana i dolaskom noći. Uistinu dobra djela otklanjaju zla djela. To je opomena za one koji se podsjećaju.[11:114]
Obavljaj salat sa naginjanjem Sunca (zapadu);,do mraka noći, i Kur´an (uči); zorom. Uistinu, Kur´anzorom je svjedočen.A od noći - pa probdij je nafilom za sebe. Možda će Gospodar tvoj da te uzdigne na mjesto pohvalno. [17:78-79]
O vi koji vjerujete! Kad se pozove na salat na dan petak, tad požurite na zikr Allaha i ostavite trgovinu; to je bolje za vas - kad biste znali!Pa kad se završi salat, tad se raširite po zemlji i tražite od blagodati Allahove, i spominjite Allaha mnogo, da biste vi uspjeli. [62:9-10]
Doista vidimo okretanje tvog lica nebu. Pa sigurno ćemo te okrenuti kibli koja će te zadovoljiti. Zato okreni lice svoje prema Mesdžidul-haramu. I ma gdje bili okrećite licas voja u pravcu njega. A uistinu, oni kojima je data Knjiga, znaju da je to Istina od Gospodara njihovog; a nije Allah nemaran prema onom šta rade. [2:144]
Reci: "Prizivajte Allaha", ili "Prizivajte Milostivog." Kako god zovete - pa Njegova imena su najljepša. I ne budi glasan u salatu svom, i nepriguši (glas); u njemu, i traži između toga put, [17:110]
I objavismo Musau i bratu njegovom:"Sagradite narodu svom u Egiptu kuće, i učinite kuće svoje kiblom, i obavljajte salat; a obraduj vjernike."[10:87]
A na Dan kad u svakom ummetu podignemo svjedoka protiv njih, između duša njihovih, i dovedemo tebe svjedokom protiv tih ... I objavili smo ti Knjigu (kao); objašnjenje za svaku stvar, i Uputu i milost, i radosnu vijest muslimanima.[16:89]
Evo Sajo, nisam sve postavila sa onog linka, ali ovo je dovoljno da shvatis poentu.
I obavljajte salat i dajite zekat, i činite ruku´ sa onima koji čine ruku´.[2:43]
O vi koji vjerujete! Kad ustanete na salat, tad operite lica svoja i ruke svoje do lakata, i potarite glave svoje, i (operite); noge svoje do članaka....[5:6]
Čuvajte salate i salat srednji, i stojte Allahu skrušeni.[2:238]
Pa pozvaše njega meleci, a on je stajao obavljajući salat u mihrabu: "Allah raduje tebe Jahjaom, potvrđivačem Riječi od Allaha, i Sejjidom i neporočnim, i vjerovjesnikom od dobrih."[3:39]
I kad smo Ibrahimu odredili mjesto Kuće: "Nepridružuj Meni ništa, i očisti Kuću Moju za činitelje tawafa i one na kijamu i one koji se pregibaju i čine sedždu;[2:26]
Muhammed je poslanik Allahov; a oni koji su snjim, žestoki su prema nevjernicima, milosrdni međusobno. Vidiš ih čine ruku´, padaju na sedždu,traže blagodat od Allaha i zadovoljstvo. Znak njihovje na licima njihovim od učinka sedždi. To je primjer njihov u Tewratu. A primjer njihov u Indžilu je: kaosjemenka su - probije izdanak svoj pa ga ojača, pazadeblja, te stane čvrsto na stabljici svojoj zadivljujući sijače - da bi (On); njima rasrdio nevjernike. Obećao je Allah onima koji vjeruju od njih i rade dobra djela, oprost i nagradu veličanstvenu. [48:29]
Recitiraj šta ti se objavljuje od Knjige i obavljaj salat. Uistinu, salat odvraća od razvrata iružnog, a sigurno je spominjanje Allaha najveće; a Allah zna šta radite. [29:45]
Nisu isti. Od sljedbenika Knjige (ima); zajednica ispravna, uče ajete Allahove svu noć i oni padaju na sedždu,[3:113]
Pa kad učiš Kur´an, tad zatraži zaštitu u Allaha od šejtana prokletog. [16:68]
Slavi ime Gospodara svog Svevišnjeg,[87:1]
Pa strpi se nad onim šta govore i slavi sa hvalom Gospodara svog, prije izlaska Sunca, i prijezalaska. I od noći: pa slavi Ga i poslije sedždi. [50:39-40]
I obavljaj salat na dva kraja dana i dolaskom noći. Uistinu dobra djela otklanjaju zla djela. To je opomena za one koji se podsjećaju.[11:114]
Obavljaj salat sa naginjanjem Sunca (zapadu);,do mraka noći, i Kur´an (uči); zorom. Uistinu, Kur´anzorom je svjedočen.A od noći - pa probdij je nafilom za sebe. Možda će Gospodar tvoj da te uzdigne na mjesto pohvalno. [17:78-79]
O vi koji vjerujete! Kad se pozove na salat na dan petak, tad požurite na zikr Allaha i ostavite trgovinu; to je bolje za vas - kad biste znali!Pa kad se završi salat, tad se raširite po zemlji i tražite od blagodati Allahove, i spominjite Allaha mnogo, da biste vi uspjeli. [62:9-10]
Doista vidimo okretanje tvog lica nebu. Pa sigurno ćemo te okrenuti kibli koja će te zadovoljiti. Zato okreni lice svoje prema Mesdžidul-haramu. I ma gdje bili okrećite licas voja u pravcu njega. A uistinu, oni kojima je data Knjiga, znaju da je to Istina od Gospodara njihovog; a nije Allah nemaran prema onom šta rade. [2:144]
Reci: "Prizivajte Allaha", ili "Prizivajte Milostivog." Kako god zovete - pa Njegova imena su najljepša. I ne budi glasan u salatu svom, i nepriguši (glas); u njemu, i traži između toga put, [17:110]
I objavismo Musau i bratu njegovom:"Sagradite narodu svom u Egiptu kuće, i učinite kuće svoje kiblom, i obavljajte salat; a obraduj vjernike."[10:87]
A na Dan kad u svakom ummetu podignemo svjedoka protiv njih, između duša njihovih, i dovedemo tebe svjedokom protiv tih ... I objavili smo ti Knjigu (kao); objašnjenje za svaku stvar, i Uputu i milost, i radosnu vijest muslimanima.[16:89]
Evo Sajo, nisam sve postavila sa onog linka, ali ovo je dovoljno da shvatis poentu.
- sarajlija_ba
#436 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Nadam se da si sad i sama svjesna da bez hadisa ne bismo znali klanjati.Kroksica wrote: Evo Sajo, nisam sve postavila sa onog linka, ali ovo je dovoljno da shvatis poentu.
Ima li đe ezan u Kur'anu ?
- fatamorgana
#437 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Ne znam za Kuran, ali ima u Saraj'vu koliko god hoćeš,sarajlija_ba wrote: Ima li đe ezan u Kur'anu ?
- sarajlija_ba
#438 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Znaš li da ezan neprekidno traje 24 sata ?fatamorgana wrote:Ne znam za Kuran, ali ima u Saraj'vu koliko god hoćeš,sarajlija_ba wrote: Ima li đe ezan u Kur'anu ?
- fatamorgana
#439 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Nisam primjetio ....sarajlija_ba wrote:Znaš li da ezan neprekidno traje 24 sata ?fatamorgana wrote:Ne znam za Kuran, ali ima u Saraj'vu koliko god hoćeš,sarajlija_ba wrote: Ima li đe ezan u Kur'anu ?
- Kroksica
#440 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Nije istina.sarajlija_ba wrote:Nadam se da si sad i sama svjesna da bez hadisa ne bismo znali klanjati.Kroksica wrote: Evo Sajo, nisam sve postavila sa onog linka, ali ovo je dovoljno da shvatis poentu.
Ima li đe ezan u Kur'anu ?
Nadam se da si svjestan da u svim ovim ajetima nema pomena o tome da iz hadisa mozemo nauciti kako da klanjamo. Takodjer, nadam se da si svjestan da sam ti upravo postavila ajete u kojima je evidentno da nije Muhammed prvi koji je obavljao namaz i kome je namaz propisan. A najvise se nadam da si obratio paznju na posljednji citirani ajet.
- sarajlija_ba
#441 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Da ne ulazim u raspravu. Pitanje je jednostavno. Na osnovu čega su muslimani naučili klanjati ako namaz nije opisan u Kur'anu.Kroksica wrote: Nije istina.![]()
Nadam se da si svjestan da u svim ovim ajetima nema pomena o tome da iz hadisa mozemo nauciti kako da klanjamo. Takodjer, nadam se da si svjestan da sam ti upravo postavila ajete u kojima je evidentno da nije Muhammed prvi koji je obavljao namaz i kome je namaz propisan. A najvise se nadam da si obratio paznju na posljednji citirani ajet.
Nisi mi ni za ezan odgovorila
- Kroksica
#442 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Na koji si ti nacin naucio da klanjas? Uzeo Buhariju i laganini?sarajlija_ba wrote:Da ne ulazim u raspravu. Pitanje je jednostavno. Na osnovu čega su muslimani naučili klanjati ako namaz nije opisan u Kur'anu.Kroksica wrote: Nije istina.![]()
Nisi mi ni za ezan odgovorila
A za ezan...pa razmisli malo moj ti, ima ajet koji kaze, parafraziram "O vjernici, kada cujete poziv na namaz, ostavite poslove svoje..." sto znaci da je ezan ili ti ga poziv na namaz potreban i da je spomenut u Kur'anu, na koji nacin ces pozivat - irelevantno sve dok velicas Allaha swt i pozivas. To je ta danasnja verzija.
- sarajlija_ba
#443 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Ja sam naučio iz ilimihalaKroksica wrote: Na koji si ti nacin naucio da klanjas? Uzeo Buhariju i laganini?
A za ezan...pa razmisli malo moj ti, ima ajet koji kaze, parafraziram "O vjernici, kada cujete poziv na namaz, ostavite poslove svoje..." sto znaci da je ezan ili ti ga poziv na namaz potreban i da je spomenut u Kur'anu, na koji nacin ces pozivat - irelevantno sve dok velicas Allaha swt i pozivas. To je ta danasnja verzija.
Čuj irelevantno ! Koja bona današnja verzija ?
Sjooo, štoš' dobit po dupetu za ove izjave
Pa Bilal r.a. je proučio prvi ezan pred Poslanikom a.s. prije 1400 godina i otad se taj ezan koristi kao poziv na namaz.
Ma Kur'anija u čistom obliku
- Kroksica
#444 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Mene naucila nana a nju njena nana i tako u nedogled. Nisu ljudi prije imali priliku citati Buhariju, ali su klanjali jer je namaz od Poslanika prenosen s koljena na koljeno, isto tako i ezan. Uostalom, k'o sto rekoh, Nije Muhammed saws prvi poslanik koji je obaljao namaz. Ja ne vjerujem da Allah swt zahtjeva odredjenu formu namaza, dokle god ti Njega velicas i padas mu na sedzdu - dobro je. I Bilal je proucio prvi ezan po svom nahodjenju, nije mu niko objasnio kako ce.sarajlija_ba wrote:
Ja sam naučio iz ilimihala![]()
Čuj irelevantno ! Koja bona današnja verzija ?![]()
Sjooo, štoš' dobit po dupetu za ove izjave![]()
Pa Bilal r.a. je proučio prvi ezan pred Poslanikom a.s. prije 1400 godina i otad se taj ezan koristi kao poziv na namaz.
Ma Kur'anija u čistom obliku
Rekoh ti da se ne etiketiram nikako osim muslimanka.
- thea
#445 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Ja se divim ljudima koji citaju religiozne knjige u 2013, jos hadise i slicno...
tacno mi vas zao, jer vas vrijeme ibija a ne vi njeg.
- Kroksica
#446 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Ili se divis ili ti je zao? Ti ocito ne citas nikakve, ne postoje religiozne knjige.thea wrote:Ja se divim ljudima koji citaju religiozne knjige u 2013, jos hadise i slicno...
- sarajlija_ba
#447 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Ti, hvala Allahu dž.š. jesi muslimanka samo imaš neke čudne stavove i razmišljanja o pojedinim pitanjima, ali nejse...Kroksica wrote: Mene naucila nana a nju njena nana i tako u nedogled. Nisu ljudi prije imali priliku citati Buhariju, ali su klanjali jer je namaz od Poslanika prenosen s koljena na koljeno, isto tako i ezan. Uostalom, k'o sto rekoh, Nije Muhammed saws prvi poslanik koji je obaljao namaz. Ja ne vjerujem da Allah swt zahtjeva odredjenu formu namaza, dokle god ti Njega velicas i padas mu na sedzdu - dobro je. I Bilal je proucio prvi ezan po svom nahodjenju, nije mu niko objasnio kako ce.You just proved my point, babe.
Rekoh ti da se ne etiketiram nikako osim muslimanka.
Islam je vrlo jasan po pitanjima obaveza.
Tačno je propisano koje su to obaveze, ko je dužan da ih obavlja, koje uslove moraš ispunjavati da bi obavljao obaveze, tačno je precizirano vrijeme namaza, farzovi namaza, svaki dio namaza (od nijeta do salavata) i ... svaki drugi način obavljanja namaza se odbacuje.
Islam je vjera preciznosti počev od vremena (svaki namaz je u određeno vrijeme...od tad do tad), nema viška ni manjka pokreta u namazu, izgovaranje ajeta je tačno propisano, pa čak i oči moraju gledati u određeno mjesto u svakom trenutku...nema zvjeranja po džamiji itd.
A sve smo mi to saznali kroz Sunnet i nema govora da se može činiti sedžda kako ko misli da treba.
Na šta bi islam ličio kad bi svako klanjao kako misli da je najbolje...
- Kroksica
#448 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Ja mislim da te forme i propisi odvlace paznju od sustine namaza a to je obozavanje Allaha swt i potpuna predanost. Nemoj me pogresno shvatiti, i ja klanjam k'o i ti, samo ne obracam veoma paznju na to kako sam svezala ruke i jesam li proucila dvije male sure ili jednu i jesam li klanjala 5 rekata ili 4. Nebitno, dokle god sam skoncentrisana na tu vec pomenutu sustinu.sarajlija_ba wrote:
Ti, hvala Allahu dž.š. jesi muslimanka samo imaš neke čudne stavove i razmišljanja o pojedinim pitanjima, ali nejse...
Tačno je propisano koje su to obaveze, ko je dužan da ih obavlja, koje uslove moraš ispunjavati da bi obavljao obaveze, tačno je precizirano vrijeme namaza, farzovi namaza, svaki dio namaza (od nijeta do salavata) i ... svaki drugi način obavljanja namaza se odbacuje.
Islam je vjera preciznosti počev od vremena (svaki namaz je u određeno vrijeme...od tad do tad), nema viška ni manjka pokreta u namazu, izgovaranje ajeta je tačno propisano, pa čak i oči moraju gledati u određeno mjesto u svakom trenutku...nema zvjeranja po džamiji itd.
A sve smo mi to saznali kroz Sunnet i nema govora da se može činiti sedžda kako ko misli da treba.
Ove ostale stvari koje pominjes su u Kur'anu a poznate su i od prije, sedzda npr. Nejse.
- sarajlija_ba
#449 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
UglavnomKroksica wrote:Ja mislim da te forme i propisi odvlace paznju od sustine namaza a to je obozavanje Allaha swt i potpuna predanost. Nemoj me pogresno shvatiti, i ja klanjam k'o i ti, samo ne obracam veoma paznju na to kako sam svezala ruke i jesam li proucila dvije male sure ili jednu i jesam li klanjala 5 rekata ili 4. Nebitno, dokle god sam skoncentrisana na tu vec pomenutu sustinu.sarajlija_ba wrote:
Ti, hvala Allahu dž.š. jesi muslimanka samo imaš neke čudne stavove i razmišljanja o pojedinim pitanjima, ali nejse...
Ove ostale stvari koje pominjes su u Kur'anu a poznate su i od prije, sedzda npr. Nejse.
- Towelie
#450 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA
Konacno nadjoh ovu temu o hadisu. Pratim.