Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
senada wrote:
Sarajevo, grad sa prvim tramvajem u Evropi... a danas nas ta ista Evropa "uci" kulturi i civilizaciji...
Treba malo obnoviti gradivo iz historije.
Nije istina da je Sarajevo imalo prvi tramvaj u Evropi, nego je Sarajevo imalo tramvaj u funkciji prije Beča.
Samo se provaljujemo bezveze.
Sarajevo je prvo imalo "tramvaj" ali na konjsku vuchu, a Bec je imao prvi elektricni tramvaj
The tram developed after that in numerous cities of Europe (London, Berlin, Paris, etc.). Faster and more comfortable than the omnibus, trams had a high cost of operation because they were pulled by horses. That is why mechanical drives were rapidly developed, with steam power in 1873, and electrical after 1881, when Siemens AG presented the electric drive at the International Electricity Exhibition in Paris.
danas sam pronasao jednu knjizici turistickog saveza BiH iz 1979 godine, ima nekih slicica koje sam skenirao pa cu ih sad postaviti na forum,
starije generacije ce se vjerovatno sjetiti starog Sarajeva
Gdje je onaj sto obeca slike Sarajeva iz ratnog i poratnog vremena...dajte ljudi organizujte nesto to su slike od istorijskog znacaja, pa ne bi bilo lose da se nadju na netu...
[quote="liberal" Upisano: 21/03/2007 21:13 ]jel ima neko sliku tog avazovog nebodera...neki dan citam da je dosao do 20 spratove bas me zanima kako se uklapa u to naselje[/quote]
A SAD JE MAJ pa nisu valjda gradili dva mjeseca tri sprata
To je park kod bivse komande JNA ne znam tacno kako se zove ali autenticna gradjevina je restoran sa muzikom zivom naravno isto kao i prije dvije stotine godina mozda malo manje,ta muzicka pozornica je bila tu za vrijeme austrougarske vladavine