Tito i Bosna i Hercegovina

Locked

Tito je bio:

Pozitivna ličnost
104
82%
Negativna ličnost
23
18%

Total votes: 127

sarlo

Post by sarlo »

Jara wrote:
sarlo wrote: Npr. ja kazem da je Josip Broz komunisticki diktator i zbog toga ga smatram losomlicnoscu.
:D :D :D Zbog čega ga smatram....? Zbog toga što ja kažem...
Da. A sa mojom premisom se mnogi slazu i izvlace zakljucak da je tito bio pozitivna licnost.
:) Poenta je u sustini (naravno), a ne u lose sastavljenoj recenici.
Last edited by sarlo on 28/11/2006 18:11, edited 1 time in total.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Dezze wrote:
Vodenjak wrote:
SherlockHolmes wrote: Jeste, tako je i moje vidjenje stvari puno tacnije od tvog :D Ponajvise zahvaljujuci toj drugarskoj samokritici :wink:
De ti nama reci, ali iskreno, ko te je poslao, ko te placa (i koliko? :D ) da skrabas po ovom forumu i razbijas temu do teme koja ne ide na ruku naci-idiotima i krimi-kretenima kojih je jos uvijek povelik broj na vlasti?

I nemoj se pravdati da to nije to jer jedina alternativa tome je da si zaista puko i da imas teskih problema sam sa sobom i da u svojoj isfrustriranosti samo lupetas ko Maksim po diviziji... :oops:

Hajde dakle, reci nam fino ko te placa i u koga je kamufliran dr Watson ovdje na forumu? Mora on biti ovdje negdje jer ne bi ti sve ovo znao sam izvoditi... :zzzz:
Sherlock predstavlja unutrasnjeg neprijatelja.... :D Ali pored ovakvih "prijatelja" nase zemlje, neprijatelji nam nisu potrebni....
Bas tako, ova ti je precizna. :-)

Ja sam onaj sto bi nakon WW2 bio proglasen saradnikom s okupatorom i/ili spijunom, jer bi mozda kuglicu ubacio u "pogresnu" kutiju, za Informbiroa zavrsio na Golom kao "staljinist" i to poslan od stranke nekog bivseg cetnika, za "proljeca" bio proglasen "fasistom", "placenikom" i "reakcionarem" i zavrsio k'o Mesic, za nacional-demokratije koju nam Polutecni donese tecnim govorima i medjusobnim zaokruzivanjem listica bio jal' "Udbas" jal "komunjara", za ovog postratnog demokratskog doba bio i ostao "placenik". I sve te etikete bih dobio od ovakvih polutecnih govana, profesionalnih potkazivaca i sitnih dusa, ma koje nacije, vjere i trenutnih "ideoloskih opredjeljenja" bili.

Interesantno, sve to i sa istim ovim misljenjem i pogledima na svijet. Medjutim, sto je na kraju krajeva ipak najvaznije, bio bih i ostao covjek. :wink:
patrius

Post by patrius »

E moj Stari,da ih samo cujes i vidis!Znas sta,ma tvoj je Goli bio banja za ovaj njihov Guantanamo Bay,Abu-Ghraib...ali eto,demokratama se to vise svidja,da budu tudje sluge umjesto svoji gospodari!
Patron of Formello

Post by Patron of Formello »

Dok je bio, baš je bio,
Sa nama i sa svijetom,
Dok je bio, on je bio,
Sunce nad planetom.

Dok je bio, baš je bio
I junak u priči,
Dok je bio, baš je bio
Da se njime diči.

A sta sada zemljo južna,
Ako nas tko pita?
Rečićemo: Opet Tito,
Tito poslije Tita.
Tito s nama živi,
Jeste Tito samo jedan,
Ali Tito smi i mi.

Tito s nama živi,
Jeste Tito samo jedan,
Ali Tito smo i mi.
Patron of Formello

Nađoh ovaj lijepi tekst pjesme od indeksa pa rekoh da ga postiram. :)
sarlo

Post by sarlo »

Patron of Formello wrote:
sarlo wrote:Rezultati ankete mogu (a i ne moraju) pokazati opceprihvaceno misljenje. Nisu znak da li je nesto istina ili ne. Razlicite percepcije poticu od razlicitih licnosti i njihovih sistema vrijednosti stecenih rodjenjem i zivotnim razvojem.
Npr. ja kazem da je Josip Broz komunisticki diktator i zbog toga ga smatram losom licnoscu. Dosta ljudi ga zbog toga smatra dobrim!
Dalje, kazem da je odgovoran za masovno hapsenje i slanje u kazamate politickih neistomisljenika ili samo protivnika (Staljiniste). Na ovom forumu i ovoj temi @mostarac i drugovi ga krive sto nije hapsio vise.
Na osnovu mnogih dokumenta se moze donijeti zakljucak da je licno naredio egzekucije nad desecima hiljada (vjerovatno i preko 100 hiljada ljudi) i za mene je masovni ubica. Induendo mi je govorio da je pobio malo! Kao oni su krivi za ovu agresiju i odbrambeno-oslobodilacki rat (gotovo svi ucesnici ovog rata su bili rodjeni '60-tih i '70-tih!).
Itd.
Za tebe su diktatori i ubice svi antifašisti.Tebi je jedino prihvatljiva SS Handžar Divizija. :-) Hvalio i si na nekoj od tema i ustaški i četnički merhamet u II svjetskom ratu. :-) Iskreno da ti kažem premalo je pobio i četnika i jotićevaca i nedićevaca i ustaša i zelenog kadra i ostalih kvislinga.Ista ta gamad je na najsvirepije načine sa svojim gospodarima fašistima ubijala klala sve ono što je bilo protiv fašizma.Ista ta gamad je dio BiH pripojila NDH a drugi dio je željela da pripoji Dražinoj Srbiji.Nažalost Tito je bio merhametli duše i vjerovao je u prevaspitavanje gamadi.To je sve trebalo pobiti.
Što se tiče onoga NE Staljinu i hapšenja Staljinista spriječeno je da Jugoslavija a samim tim i BiH bude trabant SSSR-a kao što su bile DDR,Čehoslovačka,Poljska...
SMRT FAŠIZMU!

@Meyra zaista lijepo pismo/pjesma. :)
:? Nikad ih nisam spominjao u tom kontekstu. Na kraju WWII partizani su ubijali prakticno sve redom. Uniformisane, bogate, obrazovane, umjetnike, franjevce, popove, kurve,... Jedino nisu kriminalce ubijali, oni su bili "socijalno bliski".
A partizani su bili i "titov general Franjo Tudjman", Alija Izetbegovic (1 mjesec), Veljko Kadijevic, Narodni heroj Osman Karabeogovic (zakleti milosevicevac, zapravo gotovo svi partizani koji su bili '90-ih u beogradu su bili milosevicevci). Posebna prica je Mira Markovis-Milosevic, rodjena u partizanima, cerka cuvene partizanke i narodnog heroja. Stric joj je bio Draza Markovic, mislim das je bio komandant cuvenog Jablanickog bataljona, Tetka joj je bila licna sekretarica Josipa Broza, cini mi se Ubavka... (potrazim po internetu kad budem imao vremena).
Mnogi partizani su u ovom ratu bili operativci zla, i oni su organizovali veci dio agresije i genocida.
Zavrsio sam ovaj odbrambeno-oslobodilacki rat ratujuci protiv 5. kozarske braigade (..krajina je pet brigada dala..), oni su za sebe govorili da su partizani, naslijednici istoimene brigade u WWII.
Otisao sam daleko od teme jer sam prozvan. Tita smatram negativnom licnoscu jer je bio diktator. To je dio mog zivota.
Sogan

Post by Sogan »

Jimmy_The_Saint wrote:
VIJEST

Dana 4. maja 1980. godine u 15.05 časova u Ljubljani prestalo je da kuca veliko srce predsednika naše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i predsednika Predsedništva SFRJ i vrhovnog komandanta oružanih snaga Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita.
:lol:
I šta je tu smiješno?
Jimmy, sram te bilo cinicni stvorU! Sunce nad planetom i svi mi, jer mi smo On, tog dana odapeli a ti se smijes.
Mislis da je ona: "tragedija + vrijeme = komedija" tako univerzalna da se smije primjenjivati i na Marsala?
cernica

Post by cernica »

Mnogi misle da su umno napredniji ako ne pripadaju “nikom”. To je umisljenost, a ne zrelost. I takav (pogresan) pristup kosmopolitizmu nigdje drugo u svijetu ne postoji nego samo u Bosni. Sta je uzrok tome?

Mozda se odgovor moze pronaci ako imamo u vidu drustvene, mahom okupatorske sisteme, u koje je bosanski narod u posljednja dva vijeka bio redovno, kontinuirano i nadasve, nasilno svrstavan.

U proslom sistemu imali smo naciju Jugosloven koja je trebala (a tako je I shvacena I prezentirana) predstavljala nad – naciju. Statistika pokazuje da su pripadnici te nacije bili mahom bosanski muslimani jer nisu zeljeli da budu “Muslimani” ili “Neopredljeljeni” ili “Ostali”, a s druge strane, nisu zeljeli da budu (vise?) ni “Srbi” ni “Hrvati” (u politickim I kulturnim krugovima Bosne nije bas bilo tako. Ovo se odnosilo vise na narodne mase).

Svi oni “Dobri Bosnjani”, koji o politickoj diktaturi i dalje govore u superlativu ili su i sami po prirodi sitni diktatori ili su (trajno?) hendikepirani-nesposobni da se u politicko-drustvenom aspektu (javnom ili ne) oslobode podanicko-slugansko-puzavackog mentaliteta.

Istinska sloboda za svako ljudsko bice pocinje sa njegovom ovosvjetskom kulturoloskom identifikacijom. Ako u "socijalistickoj" Jugoslaviji nisi smio, u Bosni, na Kotromanica-pradjedovskoj bastini ni da kazes da si, a kamo li da se pises kao Bosnjanin/Bosnjak (ili cak - Bosanac) po nacionalnosti, kako bi se moglo i pomisliti na bilo kakvu duhovnu slobodu?
Patron of Formello

sarlo wrote:
sarlo wrote:Rezultati ankete mogu (a i ne moraju) pokazati opceprihvaceno misljenje. Nisu znak da li je nesto istina ili ne. Razlicite percepcije poticu od razlicitih licnosti i njihovih sistema vrijednosti stecenih rodjenjem i zivotnim razvojem.
Npr. ja kazem da je Josip Broz komunisticki diktator i zbog toga ga smatram losom licnoscu. Dosta ljudi ga zbog toga smatra dobrim!
Dalje, kazem da je odgovoran za masovno hapsenje i slanje u kazamate politickih neistomisljenika ili samo protivnika (Staljiniste). Na ovom forumu i ovoj temi @mostarac i drugovi ga krive sto nije hapsio vise.
Na osnovu mnogih dokumenta se moze donijeti zakljucak da je licno naredio egzekucije nad desecima hiljada (vjerovatno i preko 100 hiljada ljudi) i za mene je masovni ubica. Induendo mi je govorio da je pobio malo! Kao oni su krivi za ovu agresiju i odbrambeno-oslobodilacki rat (gotovo svi ucesnici ovog rata su bili rodjeni '60-tih i '70-tih!).
Itd.
Za tebe su diktatori i ubice svi antifašisti.Tebi je jedino prihvatljiva SS Handžar Divizija. :-) Hvalio i si na nekoj od tema i ustaški i četnički merhamet u II svjetskom ratu. :-) Iskreno da ti kažem premalo je pobio i četnika i jotićevaca i nedićevaca i ustaša i zelenog kadra i ostalih kvislinga.Ista ta gamad je na najsvirepije načine sa svojim gospodarima fašistima ubijala klala sve ono što je bilo protiv fašizma.Ista ta gamad je dio BiH pripojila NDH a drugi dio je željela da pripoji Dražinoj Srbiji.Nažalost Tito je bio merhametli duše i vjerovao je u prevaspitavanje gamadi.To je sve trebalo pobiti.
Što se tiče onoga NE Staljinu i hapšenja Staljinista spriječeno je da Jugoslavija a samim tim i BiH bude trabant SSSR-a kao što su bile DDR,Čehoslovačka,Poljska...
SMRT FAŠIZMU!

@Meyra zaista lijepo pismo/pjesma. :)
:? Nikad ih nisam spominjao u tom kontekstu. Na kraju WWII partizani su ubijali prakticno sve redom. Uniformisane, bogate, obrazovane, umjetnike, franjevce, popove, kurve,... Jedino nisu kriminalce ubijali, oni su bili "socijalno bliski".
A partizani su bili i "titov general Franjo Tudjman", Alija Izetbegovic (1 mjesec), Veljko Kadijevic, Narodni heroj Osman Karabeogovic (zakleti milosevicevac, zapravo gotovo svi partizani koji su bili '90-ih u beogradu su bili milosevicevci). Posebna prica je Mira Markovis-Milosevic, rodjena u partizanima, cerka cuvene partizanke i narodnog heroja. Stric joj je bio Draza Markovic, mislim das je bio komandant cuvenog Jablanickog bataljona, Tetka joj je bila licna sekretarica Josipa Broza, cini mi se Ubavka... (potrazim po internetu kad budem imao vremena).
Mnogi partizani su u ovom ratu bili operativci zla, i oni su organizovali veci dio agresije i genocida.
Zavrsio sam ovaj odbrambeno-oslobodilacki rat ratujuci protiv 5. kozarske braigade (..krajina je pet brigada dala..), oni su za sebe govorili da su partizani, naslijednici istoimene brigade u WWII.
Otisao sam daleko od teme jer sam prozvan. Tita smatram negativnom licnoscu jer je bio diktator. To je dio mog zivota.
Opet ti ponavljam premalo je pobijeno.Slušao sam interviju druga Jureta Galića u kojem opisuje kako su partizane dočekivali fratri.Sa bombama.
Te svoje fašiste ostavi za sebe.Ti se diviš četničko-ustaškom merhametu pa se divi i njima. :D Intresantan podatak za Aliju. :-) Nisam to znao.
Koliko se ja sjećam izjavio si da si rat proveo u podrumu čitajući knjige? :D
sojka

Post by sojka »

Fali medjukategorija.

"Imao je on svojih
dobrih strana,
imao, imao je..."
svojih mana :D
Dezze

Post by Dezze »

Ljudi, pa ovdje se opet pocinje sa licnim prepucavanjima. Medjutim, o temi niko nista ne prica!

Neki Tita zakivaju u zvijezde, a drugi ga opet blate, ali vecina te svoje stavove ne argumentuje. Hoce li se neko vratiti temi i reci da li je Tito bio dobar ili los za BiH?
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

JOSIP BROZ TITO JE COVJEK KOJI JE RAZARANJE I RAT PRETVORIO U MIR I NAPREDAK; BIO JE I OSTAO SVIJETLA STRANICA U ISTORIJI COVJECANSTVA I IZUZETAN SVJETIONIK KOJI OSVJETLJAVA PUTOKAZE BUDUCIM GENERACIJAMA

TRAJNE VRIJEDNOSTI I PORUKE IZ TITOVOG VREMENA:

Antifašizam i pobjeda nad fašizmom u II Svjetskom ratu

Sloboda, bratstvo i jednakost uz patriotizam i uvažavanje ljudskih vrijednosti

Samoupravljanje i borba za prava i standard radnika

Neprihvatanje ničije supermacije, diktata i prava na eksploataciju

Nesvrstanost, mir i razoružanje u svijetu

Intenzivna obnova i izgradnja zemlje

Solidarnost, socijalna pravda i zaštita ljudskih prava

Besplatno školovanje i liječenje, sigurno zapošljavanje, stanovanje i druga prava iz ekonomske demokratije

Obezbjeđenje uslova za masovno sportsko-rekrativnu i kulturno-umjetničku aktivnost, posebno omladine

Putovanja bez viza u preko 150 zemalja svijeta ...

Eh kada bi neko mogao napisati sta koje su vrijednosti i dostignuca sadasnje "demokratije/demokracije". Na zalost i pored najbolje volje ja se nisam sjetio niceg pozitivnog. :(

Kada bi nam oni mogli osigurati samo 20 % od gore prikazanog, mi bi bili sretni ljudi... :shock:
water

Post by water »

smijesno je da se ni nakon 25 i kusur godina ne moze stvoriti objektivan historijski sud o Titu. Ja kao ponosni pionir i omladinac i poslije toga razocarani mladic, a danasnji cinicni pripadnik 'mladje generacije" (hek, ako su Jergovic i Hemon mladja generacija i ja sam) sam pomalo neobjektivan jer na kraju krajeva to je neizostavni dio mog djetinjstva i rane mladosti. Kad kontam o tome cini mi se da jedini razlog zbog cega nema te objektivne ocjene (a dans mi je jasno da po svim normalnim kriterijima to doba bi imalo vise negativnih nego pozitivnih karakteristika) je neumitno poredjenje tog doba i Titove komunisticke vladavine sa dvadeset godina nacionalisticke posasti koja je slijedila nakon toga. U svim normalnim ljudima kombinacija nacionalisticke grandioznosti, ljudske beskrupuloznosti i totalne nekompetentnosti u bilo cemu osim lopovluku i hinjskoj manipulaciji izaziva prirodan refleks nostalgicnog prizivanja nekih boljih vremena. Jedino drugo vrijeme koje vecina nas poznaje je to doba od sedamdesetih na ovamo kada situacija pod Titinom sakom je bila relativno dobra. Je li iko od nas u to doba morao da udje u partiju da bi bio direktor skole: nije; je li iko od nas mogao da sanja da svoje znanje i sposobnosti ulozi u vlastiti biznis: nije. je li iko od nas imaop potrebu u to doba da kaze jebes djuru pucara ili lopove sa mejtasa: nije; a nije da si mogao to reci.

Stoga smijesno je prepirati se oko ovih stvari:

Problem je da ovaj prostor nije uspio u zadnjih tridesetak godina da prihvati nijednu progresivnu ideju niti iznjedri jednu progresivnu licnost a sto je najtuznije nema nista ni na vidiku..... :(
Vodenjak

Post by Vodenjak »

water wrote:smijesno je da se ni nakon 25 i kusur godina ne moze stvoriti objektivan historijski sud o Titu. Ja kao ponosni pionir i omladinac i poslije toga razocarani mladic, a danasnji cinicni pripadnik 'mladje generacije" (hek, ako su Jergovic i Hemon mladja generacija i ja sam) sam pomalo neobjektivan jer na kraju krajeva to je neizostavni dio mog djetinjstva i rane mladosti. Kad kontam o tome cini mi se da jedini razlog zbog cega nema te objektivne ocjene (a dans mi je jasno da po svim normalnim kriterijima to doba bi imalo vise negativnih nego pozitivnih karakteristika) je neumitno poredjenje tog doba i Titove komunisticke vladavine sa dvadeset godina nacionalisticke posasti koja je slijedila nakon toga. U svim normalnim ljudima kombinacija nacionalisticke grandioznosti, ljudske beskrupuloznosti i totalne nekompetentnosti u bilo cemu osim lopovluku i hinjskoj manipulaciji izaziva prirodan refleks nostalgicnog prizivanja nekih boljih vremena. Jedino drugo vrijeme koje vecina nas poznaje je to doba od sedamdesetih na ovamo kada situacija pod Titinom sakom je bila relativno dobra. Je li iko od nas u to doba morao da udje u partiju da bi bio direktor skole: nije; je li iko od nas mogao da sanja da svoje znanje i sposobnosti ulozi u vlastiti biznis: nije. je li iko od nas imaop potrebu u to doba da kaze jebes djuru pucara ili lopove sa mejtasa: nije; a nije da si mogao to reci.

Stoga smijesno je prepirati se oko ovih stvari:

Problem je da ovaj prostor nije uspio u zadnjih tridesetak godina da prihvati nijednu progresivnu ideju niti iznjedri jednu progresivnu licnost a sto je najtuznije nema nista ni na vidiku..... :(
Cijeli post ti je sjajan a ono boldirano briljantno!
Bravo! :thumbup:
valterbranisarajevo

U stvari ja mislim da je posljednji političar koji je ljudima pokušao ponuditi život dostojan čovjeka bio Ante Marković. Njegov ekonomski program i konvertibilni dinar je bio posljednji, doduše iz ove perspektive slabašan, zid koji nas je dijelio od zla i kao takav bio veoma lako pregažen od strane nacional šovinističke ratne mašinerije. :(
Vodenjak

Post by Vodenjak »

valterbranisarajevo wrote:U stvari ja mislim da je posljednji političar koji je ljudima pokušao ponuditi život dostojan čovjeka bio Ante Marković. Njegov ekonomski program i konvertibilni dinar je bio posljednji, doduše iz ove perspektive slabašan, zid koji nas je dijelio od zla i kao takav bio veoma lako pregažen od strane nacional šovinističke ratne mašinerije. :(
Ne ljuti se, kopirao sam ti post na ovu temu:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 224#992224

:)
Patron of Formello

sarlo wrote:
Sarlo wrote:
Opet ti ponavljam premalo je pobijeno.Slušao sam interviju druga Jureta Galića u kojem opisuje kako su partizane dočekivali fratri.Sa bombama.
Te svoje fašiste ostavi za sebe.[b]Ti se diviš četničko-ustaškom merhametu pa se divi i njima..:D Intresantan podatak za Aliju. :-) Nisam to znao. Bio je mobilisan u aprilu 1945. Govorio je vise puta o tome, ne pridajuci tome neki veliki znacaj]Koliko se ja sjećam izjavio si da si rat proveo u podrumu čitajući knjige? :D

Negdje na glavnoj stranici foruma ima prazan pravougaonik i pored njega rijec trazi. Tu ukucaj moj nik i nacices sve moje postove koje sam napisao na ovom forumu. Ovo ti govorim jer te sjecanje lose sluzi. Kako je rekao Mulas Mustafa Baseskija "..sve sto se ne napise, zaboravi se.." I trosi vitamine, dobre su za sjecanje, a znaj da s tim imas problema.
Cetnici i partizani su bili saveznici 1941. (ja kazem da su ponikli iz istog ustanka, kad se taj ustanak organizacijski i politicki oblikovao), Pa i 1942. se nisu ozbiljnije sukobljavali. Od 1943. oni su ljuti protivnici. To sam govorio o cetnicima. Jednostavno je bilo tako! Na stranu sto su moji stradali i od cetnika i od partizana. To je druga prica. I sto sam ja sam ratovao protiv ideologije koja je bastinila naslijedje i jednog i drugog. Da se razumijemo, agresija na Bosnu i odbrambeno-oslobodilacki rat nije nastavak WW2.

Josip Broz je bio diktator. Bosnu je posmatrao kao dobro loviste gdje zive veliki medvjedi, i simpaticni su mu bili vicevi o Muji i Sulji. Nije u nju cesto dolazio jer nije imala dobre puteve i sa njom nije imao problema kao sa Srbijom, Hrvatskom I Slovenijom. Njima je morao da podilazi ili da ih kaznjava. Sve je zavisilo od odnosa snaga.

Vidiš Sarlo napisao sam i tebi i onoj četničkoj ublehi još onda da se serem na vas i na četničko i na ustaški i na SS handžar divizion merhamet.I danas stojim iza te izjave.Svi ste vi bili ista banda bili u II svjetskom ratu!Fašističke sluge.
Tvoj bijedni pokušaj izjednačavanja partizana i četnika je više nego smiješan i potiče sa bosnjaci.net stranice.Zna se kako su prošli četnici na Neretvi. 8-)
I moja je porodica stradala i u ovome a i u onome ratu od četnika.Nosioci su i ordenja narodnog heroja i zlatnog ljiljana.
Što se tiče tvog lajanja na Tita konkretno.Da nije bilo Tita Bosna bi bila ili
dio NDH ili dio Dražine velike Srbije.Gdje bi muslimanski/bošnjački narod bio nije teško zaključiti.Bio bi 2 metra ispod zemlje.Ili bi bio totalno pokršten.Ta tvoja laprdanja o diktaturama,lovištima i ostalim sranjima ostavi za SS forume!
SMRT FAŠIZMU!
valterbranisarajevo

Hm ne znam, ali ja Antari dalje vjerujem. Mislim da nije zlonamjeran, da zeli da nam pomogne. Mislim čovjek ima 80 godina i ne vjerujem da bi pri kraj svog života želio da ga neko spominje po lošem.

E sada vjerovatno kada bi neko od ljudi koji su pokrenuli akciju "Bitka za Neretvu" porazgovarali direktno sa njim i iznijeli mu svoje argumente on bi ih kao razuman čovjek vjerovatno uvažio i odustao od gradnje hidrocentrala. Uostalom u pitanju je i njegov uži zavičaj..

A što se tiče drugog dijela projekta - s obzirom da najveći dio naše struje, koliko se ja razumijem u to, proizvode termoelektrane, mislim da izgradnja još jednog bloka u Te Tuzla i TE Kakanj, a što je predviđeno projektom i nije toliko veliko zlo - naprotiv mislim da bi kakanjci i tuzlaci pristali da malo više "kašljucaju" ako bi im novčanici bili puniji. :? :)

U pitanju je velika lova, milijarde, a mi bi bili jedina država na ovim prostorima koji nešto izvozimo na veliko tržište EU(ako ne računamo drveće iz naših opljačkanih šuma. od čijeg izvoza nemamo ama baš nikakve koristi - ali na žalost na ovu tragediju iz meni nepoznatog razloga nema adekvatnog ekološkog odgovora).

Mislim da u ovom slučaju ima i malo politiziranja. Mnogi su nanjušili unosan posao i hoće da oni umjesto Antare strpaju dio kolača u džep. Poznajući njih mislim da tada narod BiH ne bi od tog projekta imao nikave koristi.. Ali to nije tema ove emisije...

Uglavnom želio sam istaći da je Ante također bio pozitivna ličnost za građane BiH, a on je hvala bogu još uvijek živ i zdrav... :)
digger

Post by digger »

sarlo wrote:...Josip Broz je bio diktator. Bosnu je posmatrao kao dobro loviste gdje zive veliki medvjedi, i simpaticni su mu bili vicevi o Muji i Sulji. Nije u nju cesto dolazio jer nije imala dobre puteve i sa njom nije imao problema kao sa Srbijom, Hrvatskom I Slovenijom. Njima je morao da podilazi ili da ih kaznjava. Sve je zavisilo od odnosa snaga.
Prva ti recenica uglavnom stoji.

Druga valjda ima smisla samo tebi.

Ostale nemaju veze s mozgom. :D
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

Savez komunista SA-x, drugovi Patron, Vodeni i Valter, u progresnom tumacenju istorije:
"jebena vremena, hajmo u partizane"

Image

:lol:
lindjo

Post by lindjo »

:lol: ..
.pogled vizionara :lol: ..jahh...dobri tito... :oops: ...prijateljavo s drazom u jeku najvecih masakara u istocnoj bosni(naravno toga nije bilo u falsifikovanoj historiji :roll: ),razisli se kazu zbog fotelje :o ,islo se po tole i kahvu u trst :shock: ,pa nestanci sruje :? .o slobadama da ne govorim(licno sam u tajnosti sunecen :lol: da mi stari ne najebe :oops: ),cenzura je radila do te mjere da je cak i par brojeva ili stranica Alan Forda rezano :lol: ...da ne govorim o eventualnom prodoru knjiga sa ID*demokratija*..bilo je to dikatatura oligarhijskog kolektivizma(pojedinac nije imao nista,ali partija jeste SVE 8) )...nismo vidili ni banana,prije svega zbog genijalnog kardeljevog samoupravljanja :lol: :D ...yuga je bila utociste i megapopularnom teroristi Carlosu.. :shock: .u njegov vakat je prognano 200.000 zitelja sandzaka(rankovicu glavne zasluge)...nesretni Vecernjak pise i o 700 tisuca zrtava:D ,mada mislim da uvelicavaju...ali i da je 10% previse je...dalje...od JNA je profilirao cetnicku vojsku(jer je 70% oficira bilo srpske nacionalnosti)...otimacina imovine (uglavnom od bosnja)agrarnom reformom,nacionalizacijom ect.i davanje te iste zemlje sumadijcima iz srbije(opet JNA kadar)...uza se drzo najvece protivnike sistema,velikosrbe(cosic,rankovic i td.)..dok je ubijao maloljetnu djecu koja je citala islamsku literaturu...bosnja nije ni bilo :shock: ,ustvari bilo je nakvih muslmana :roll: ...a poslije i Mudsliamana :o : ...i td. i td.

dakle....u pola s kukom i lukom :D (iako nisam glas'o :oops: :D )

evo jedan odlomak od covjeka koji je jedan od hiljada koji su najebali u jozinim pogromima(a nije cetnik,ustasa,fundamentalist)

. Gospodin Dzons nikakvo znanje o Jugoslaviji nije imao. Bio je, dakle, tipican Englez i razgovor je tekao otprilike ovako:

Pitao me gde je ta zemlja.Objasnih mu da nije u Africi, premda je, kao i Juzna Amerika, po imenu na jugu. Da je u Evropi, iako neki od nas misle da nije, drugi da jeste, treci da jeste i nije, a cetvrti tim, kao i ma kojim drugim povodom, nista ne misle. Takodje, da u njoj ne zive samo Sloveni, iako nam ime to kaze. Pitao me zasto imamo ime koje nista ne znaci. Odgovorio sam da ono odgovara zemlji koja stalno napreduje, jer da nesto znaci, moralo bi se stalno menjati, da napredak sto vernije izrazi. Dosta sam vremena utrosio da mu rastumacim sta Jugoslavija nije, pa je doslo vreme da se vidi i sta ona jeste. I tu su pocele moje muke. One su, naravno, kao i sve muke, pocele s komunizmom: pitanjem, naime, da li je Jugoslavija komunisticka zemlja? Nije, kazao sam. Onda je na vlasti desnica? Nije, rekao sam. Ko je na vlasti? Komunisti. A zemlja, kakva je? Socijalisticka. Kao u Rusiji? Ne. U Kini? Ne. Na Kubi? Ne. Nego? Kao nigde na svetu. Mora biti da je jako zanimljiva? To jeste, kazao sam. Ona, znaci, nije demokratska? Naravno da jeste. Imate, dakle, vise partija? Nemamo, samo jednu. Imamo, doduse, i Narodni front. Onda imate dve partije? Nemamo, u njemu su takodje komunisti. Drugi komunisti? Ne, isti. Jugoslavija je, pretpostavljam republika? Jeste. Hvala bogu, rekao je. Zasto, da i vi niste republikanac? Nisam, rece g. Dzons, ali do sada je sve bilo obrnuto, pa sam mislio da je i to. Ne, to slucajno nije. Umesto kralja, imate predsednika? Nemamo. Nemate sefa drzave? Cak i devet! Zasto devet?! Za sest republika i dve pokrajine. To je osam, gde je deveti? Ne znam, odgovorio sam. Zemlja je, nadam se, jedna? Ne nadajte se, osam ih je. Kojima ipak vlada jedan predsednik? Predsednistvo, zapravo. Onda je ono predsednik? Nije, predsednik je predsednik Predsednistva. Ali ko je predsednik drzave? Oprostite, rekao sam, mogu li promeniti pitanje? To je upravo bila i moja ideja, rekao je, vi svakako imate vladu? Svakako. I ona vlada? Pokusava. I uspeva? Ne, bojim se. Zbog otpora naroda? Zbog otpora drugih vlada. Stranih? Domacih. Pa to se u vasoj zemlji vodi gradjanski rat? Ne vodi se, sta vam pada na pamet? Kazali ste da postoje druge vlade koje legalnoj ne daju da vlada? Ne, one legalnoj pomazu da vlada. Pa sto, do vraga, ne vlada? Nema pristanak gradjana. Sto je onda gradjani ne smene? Nemaju pristanak vlade. U vasoj zemlji je vladajuca klasa radnicka? Jeste.Ona, dakle, vlada? ne, rekoh, radnicka klasa radi, samo joj ime kaze, a vlada vladajuca. I ona se o radnicima stara? Oni nisu maloletni, ona se stara o drzavi, a o radnicima se staraju sindikat. Oni stite radnicke interese? Ne, oni stite interese drzave. A ko stiti radnike? Niko, u radnickoj zemlji oni nisu ugrozeni. Ko je ugrozen? Drzava, to je bar jasno. Narod je, dakle, njome nezadovoljan? Naprotiv, zadovoljan je. Pa sto se onda buni? Ko kaze da se buni? To je logicno! U socijalizmu vlada pravda, a ne logika. Vlada se, dakle, kritikuje? I te kako. Kritikuju je njeni protivnici? Ne, oni koji su na vlasti, najvise sama vlada. Mozete li mi to malo razjasniti, pitao je g. Dznos. Ne mogu. Mozete li mi bar dati casu viskija? To mogu.
Sredstva za proizvdnju kod vas nisu u rukama kapitalista? Ne. U rukama su radnika? Ne. Pa u cijim rukama su, do vraga? Nicijim. Znaci li to da kod vas niko ne radi? Naprotiv, svi rade.Proizvode? Slusajte, ne trazimo od socijalizma suvise, ne mozete i raditi i proizvoditi, kod nas se to iskljucuje. Znaci li to da svega imate dovoljno? Niposto, sve nam nedostaje. Zasto onda ne proizvodite? Nemamo cim. Vi ste, znaci, agrarna zemlja? ne, industrijska smo. Imate masine, zasto njima ne radite? Radimo, covece, ali ne rade one. Mogu li dobiti tu casu viskija? To mozete.
Cuje se da imate neke nacionalne teskoce. To je neistina, nacionalni i demografski problem kod nas je jos u ratu resen. U cemu je onda problem? U tome sto ga nema. Kako to? Lepo, da ga ima, resio bi se, posto ga nema, ne moze se ni resiti. Nije, dakle, istina da kod vas jedan narod eksploatise drugi? Ne. To, zacelo, tvrde vasi neprijatelji? Ne, to tvrde nase vlade. Znam, rekao je, toga ima i u Engleskoj, to je stara bajka da bogati eksploatisu siromase? Ne, rekao sam, to je nova bajka da siromasni eksploatisu bogate. Da li je to ono sto se na vasem Kosovu dogadja? Ne, tamo se nista ne dogadja. Oprostite, ali i vase novine priznaju da tamo narodi jedan drugog ugnjetavaju? Vi ste me pitali da li se nesto dogadja, a ne ko koga ugnjetava. Vecinski narod, preptostavljam, ugnjetava manjinu? Jeste. Tako da je ugrozena manjina prinudjena da se seli? Ne, seli se vecina.
I see, razumem, rekao je, mogu li...Mozete, rekao sam, i doneo mu najzad viski.Sta je ovo, pitao je zaprepasceno, ovo nije viski, ovo je prokleta voda! Ne, rekao sam, to je ovde voda. Kod nas se prodaje kao viski.

:D

Borislav Pekic,ledzend 8-)
(iz knjige,gdje su sabrana njegova pisma koja je pisao iz londona,kolegama piscima,porodici i td....posto je morao ipak napustiti Yu...jer je i pored svih poslijeratnih tortura,godina robije i dalje morao redovno ici na isljedjivanja KOSu i nosio zvono na sebi,odnosno bio obiljezen kao kontarevolucionar ,protivnik sistema,i ostale ublehe:D )

za lektiru obavezno uvesti*Godine koje su pojeli skakavci* 8)

Pekic je vrh vrhova ex-yu kjizevnosti.:)

smrt faszimu... :D ...and komunizmu ...:oops:
lindjo

Post by lindjo »

druze kekec...nacionalizam cvijeta u evropi..pogledaj malo :?

aline onaj nacionalizam koji smo gledali 92-95.5
stickitout

Post by stickitout »

lindjo wrote:jbg..tesko je sabrat sva Vozdova nedjela :lol: ..ima ih ihiihiii :shock:

p.s priznaj da nisi ni cito.. :lol: .nego se slazes u tabore i rokas po domino-efektu :lol:...kud svi turci tu i mali stick :D

da ne grijesim dusu(a i u cilju opstanka na forumu :D )...imao je tito i dobrih poteza... :) ...ali necemo o njima...samo da kazem ovo:ja sam protiv idealiziranja ma koga... :-? ....osim alije... :oops: ... :lol:
Koliko si ti nefer, moram priznati i ja sam? Nisam citao priznajem, sve je to izbor literarne ideologije i misljenja autora, ako ces vec citirati nekoga a nemas svoje iskustvo!!! Posteno buraz, svako cita sta mu je milo! :D Kao sto kaze stara narodna ide "sto je babi milo, to joj se i snilo"". Problem je sto "vi" svi negirate ljude koji su krv proljevali da spasavaju zivote i narod protiv fasizma i nacionalizma da bi jednog dana doslo do tog negiranja istog. Britanci, na primjer, svoje mrtve pamte, njeguju i postuju za njihovu krv prolivenu i svake godine im vjence i cvijece poloze, vrte bezbrojne filmove kako je to bilo nekad kad su heroji zivote davali za danjasnicu u kojoj taj narod danas zivi. Kod nas je prva stvar bila unistavanje i negiranje narodno-oslobodilackog rata i ocrnjenje istog u cilju stvaranja nacionalnih identiteta. To je krajnje neposteno jer svi ti, tada mladi momci, su bili istinski heroji koji su se borili protiv agresora ne uzimajuci u obzir njihovu nacionalnost, vjeru i politicku pripadnost. To je u najmanju ruku licemjerno i neposteno prema nasim narodnim herojima. Gdje su nestali nasi spomenici, imena ulica, biste, muzeji, sve ono sto je nas narod zasluzio kao dio istorijskih cinjenica? Pojeli su ih alje, tudjmani, karadjici, milosevici i masa drugih hostaplera koji ovim velikanima o kojim ja pricam nisu no do clanaka dorasli, a koljena njihova su im samo pusti san! :oops: Ljudi, mi imamo bogatu istoriju, sa bogatim porijeklom hrabrosti i dostojanstva pred silom necistom, mora li se to zatrt pred silama demokracije??? :oops:
lindjo

Post by lindjo »

sabur :D ...niko ne dira narodne heroje... :) ustvari:D diro ih je tito.. :shock: ...saljuci neke od njih na goljak :oops: ..mada objektivno... da ne bi saveznika...tesko bi titina gerila ista mogla

sto se tice ulica...posije tite je bilo i pavelicevih,i lenjinovih,i cara dusana,a i gavrilo princip nam je bio hreoj(iako je obicni,velikosrpski terorista :D 8) ,jos ubiti trudnu zenu i jope heroj :roll: )

mislim da je dosta o titi i aliji za ovaj kvartal godine... :-? ...i predlazio bih mandaljenje... :oops: ..ljudi su suvise ostrasceni
stickitout

Post by stickitout »

lindjo wrote:sabur :D ...niko ne dira narodne heroje... :) ustvari:D diro ih je tito.. :shock: ...saljuci neke od njih na goljak :oops: ..mada objektivno... da ne bi saveznika...tesko bi titina gerila ista mogla

sto se tice ulica...posije tite je bilo i pavelicevih,i lenjinovih,i cara dusana,a i gavrilo princip nam je bio hreoj(iako je obicni,velikosrpski terorista :D 8) ,jos ubiti trudnu zenu i jope heroj :roll: )

mislim da je dosta o titi i aliji za ovaj kvartal godine... :-? ...i predlazio bih mandaljenje... :oops: ..ljudi su suvise ostrasceni
Opet se ne slazemo, al' hajde, nismo drva :D Pavelicevih je bilo, a i to je neprovjereno, jer je znao gospodin (Tito) sta to znaci kompromis, isto vrijedi i za Dusana a o Lenjinu da ne govorimo :D To je znacenje pravog diplomate :D Sta je to falilo, recimo, Mustafi Golubicu? Ulici kojom sam svaki dan prolazio i znam vrlo dobro da je ta faca bez kucanja ulazila Staljinu u kancelariju!!! Osim, naravno, sto je prvenstveno bio tzv. komunista? Gdje je ikad ikakvo obiljezje dobio Vlado Segrt, covijek koji je skakao na tenkove vise puta naoruzan molotovim koktelima??? Dobio je titulu narodnog heroja a cim je dosla nova nafaka izbacise mu familiju iz stana, koji je hvala "allahu" ista dobila nazad zahvaljujuci demokratsko natucenim principima zapada!!!! Daj ba, po svim spomenicima te narodno-oslobodilacke borbe se vise pisa nego sto se cvijeca ostavlja. Nije to samo slucaj u sarajevu, daleko od toga. Spomenici se ruse svuda, zaboravlja se istina a prepisuje se Bosna novim junacima. Gdje je onaj junak uzdigfnutih ruku u Hercegovini, nije ni klupa pod njim ostala? Nemoj ba zajebavat'. Tjentiste, Kozara, Jablanica..... ma gdje je moja trka AVNOJ-a koju sam dva puta vozio sa takvim ponosom i zadovoljstvom i svi ostali ucesnici te velicanstvene biciklisticke trke? Haj da postoji bilo koja druga medjunarodna trka pa bih rekao"peke, evo nesto se desava"!! Nidje nista. Pogotovo medjunarodno!!! Odjebaus, blago receno, bez uvrede.
Locked