Milić Vukašinović

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Better Man

#426 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

Škobo Habu wrote: 12/05/2026 15:25
dr_Evil wrote: 12/05/2026 09:04

Komentari na ovoj temi su ti uvijek odlicni, enciklopedija si. Mislim da Divlje jagode nikad nisu snimile album vani, jednostavno nije bilo hajra

Naravno da jesu. Još 1987. godine, kada su pokušali proboj na zapadno tržište.
Nisu ga snimili 1987.g, već 1985.g ili1986.g. 1987.g Alen je uvelike bio član Dugmeta, a album Pljuni zapjevaj moja Jugoslavijo su objavili jeseni 1986.g.
Better Man

#427 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

Haris.ba wrote: 12/05/2026 22:43
milojicabrzi wrote: 12/05/2026 09:34 Elem, od tada je Zele jako kivan na Alena, jer njega drži jednim od najodgovornijih za "propast" tog projekta.
Nece Zele nikad priznati da ipak nisu imali pjesmu.
Nista protiv njega. Odlicna karijera. Ali, jednostavno nije znao napisati pjesmu za strano trziste. Trebala im je samo jedna hit pjesma, sa dobrom melodijom.

https://youtu.be/r0OYx5vDLMU?si=Ob8e8SyrGqwWYfMU

I to je razlog sto se Mica brzo vratio iz dijaspore. Tolerisace Britanac svasta ako imas melodiju.
Tu pjesmu je napisao njihov producent iz Njemačke, koji je i producirao njihove Albume s Alenom kao pjevačem. I nije baš sve kako Zele kaže u vezi Alena i neuspjeha u Londonu.
Better Man

#428 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 12/05/2026 15:30 Ovih dana će u Beogradu biti prezentacija izložbe, ima naziv nešto kao "Punk u Sloveniji 1977.-1985. godina", koja se bavi fenomenologijom punka u toj ex Yu republici, kao oblika bunta slovenačke omladine protiv tadašnjeg socijalističkog društva. Svako područje imalo je svoj način pobune, Slovenci punk, Sarajlije New Primitives itd.

Tačno je da se Punk najbolje "primio" u Sloveniji, imao je on jake epicentre i u Beogradu i N.Sadu,

Ova izložba pokazuje popularnost ovog muzičkog pokreta među slovenačkom omladinom kako starijim "Buldožer" generacijama sa pok. Breceljom i Beleom, tako i velikom broju izuzetno mladih ljudi, čak tinejdžera, koji su sivrali u brojnim punk bendovima na toj sceni.

Čak i nakon rata, većina ovih punk imena sa prostora bivše Jugoslavije, ide na svirke i mini turneje po Sloveniji, od Goblina, pa do KBO! i Trule koalicije iz Kragujevca.

Ne znam zašto, ali bilo je različitih specifičnih baza publike u različitim krajevima bivše YU. Npr. Beograd se jako ložio na New primitivse, Nadrealiste i te fore, dok je to nama bilo nešto drago, ali domaće, Beograđani i N. Sad su "sjekli vene" za njima.

Plavi Orkestar je svojevremeno bio jako popularan u Srbii i danas ih tamo zovu na svirke.

Atomsko sklonište iako je iz Pule, nije ni izbliza imalo tako jaku bazu publike u HR, čak i danas ima jaku bazu publike u Beogradu, tamo sviraju svako malo na festivalima i tribute koncertima, Kud Idijoti isto iz Pule su npr. bili jako popularni u N. Sadu i Vojvodini, dok npr. niški Kerber nikada nije imao ozbiljnu bazu publike izvan Srbije, a po mom mišljenju fenomenalan su bend i nisu politizirani, slično je i sa Smakom, koji nikad nije bio popularan u Hrvatskoj ili Sloveniji. Ok jasno mi je da su neki bendovi zbog politike, sami sebi "ograničili" bazu publike politikom kao npr. Galija, koja je mnoga vrata zatvorila slično kao i R. Čorba.

Leb i sol nikada nisu bili nešto popularni u Hrvatskoj, možda zbog tog "Pravoslavnog" prizvuka i melodija, tek se poslije rata Vlatko malo uspio probiti u Sloveniji.

Opet, imaju bendovi kao Bijelo dugme, Azra i sl. koji su bili dobro došli svuda i imali su svugdje solidnu publiku.

Ima tu dosta i do mentaliteta i popularnosti neke vrste muzike na određenom području.

Evo npr. Indexi, imaju opus od mislim 2-3 albuma, sve stane u 30-ak pjesama, najvažniji članovi Davor, Bodo, Đorđe Kisić, već preko dvije decenije nisu među živima, ali njihovo naslijeđe i dalje živi, evo večeras u SA ima koncert posvećen njima....
Većih instrumentalista i umjetnika od Leb I Sol nije bilo. Bili su svirački najbolja grupa. Danas je Vlatko itekako cijenjen na čitavom prostoru ex Yu i u Hrvatskoj ga strašno cijene. Smaku je izdavač bila Slovenačka izdavačka kuća ZKP RTLJ i oni su bili veliki instrumentslisti sa fenomenalnim Točkom, a tu su bili i Laza, Kepa i drugi i naravno odlični pjevač Boris Aranđelović. Neša iz Galije se javno pokajao svojih nekih izjava i stavova i danas imaju i publiku i sviraju izvan Srbije. Voljeli ili nevoljeli Galiju, jedna stvar im se mora priznati da su teški profesionalci i da odlično zvuče u živo. Koncerti su im odlični. Za razliku od Neše, Bora je bio radikalniji u izjavama i jedino gdje su svirali van Srbije i Crne Gore je Slovenija, zemlja u kojoj je na kraju živio, a svi se sjećamo njegove izjave kad je Slovence nazvao Bečkim konjušarima. Glede Azre treba reći da postava sa Mišom Hrnjakom i Borisom Leinerom je bila.genijalna i prva četiri albuma su im fenomenalna. Meni lično najbolji album Azre je Sunčana strana ulice. Čisto remek djelo. Njihov živi album Ravno do dna je najbolji živi album snimljen na ovim prostorima. Od drugih živih albuma bih izdvojio Braćo i sestre od Električnog Orgazma, mini live album od Filma i live album od EKV. Svi nabrojani albumi su snimljeni na koncertima u kultnom Kulušiću u Zagrebu. Inače u ono vrijeme ako si iole relevantan svirao si u Kulušiću. Čak je i Bijelo Dugme snimilo live album u Kulušiću pod nazivom 05.04.1981.
gold'n'brown

#429 Re: Milić Vukašinović

Post by gold'n'brown »

Obzirom na broj offtopica na temi, da spomenem da je meni jedna od ludjih spoznaja u zivotu bila kada sam saznao da su Amir Kazic Leo i Dado Topic zajedno drzali muzicki studio. Ja ta dva lika ne bih spojio ni u crtananom filmu. Navodno je Dado u neka doba puko i zakljuco se u studio i nije pustao Lea da udje :-)
Osmi Socrates

#430 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

toska wrote: 12/05/2026 17:38
Osmi Socrates wrote: 12/05/2026 13:13 ...

Ne mora biti ni kritički osvrt, može biti i o tome kakve osjećaje muzika tog i tog u vama probudi.

Valjda nismo odrvenili toliko da ne znamo više ni o osjećajima pisati. :lol:
Poslušaj ovo, live i tinejdžeri, samo će ti se kazat:

EKV je bez ikakve dileme meni najdraži bivšejugoslovenski bend. I možda sam subjektivan, ali mislim da imaju četiri albuma bez greške.

Haustor mi je isto drag. Sve njihove albume rado slušam. Bolero mi je poseban.

I tek onda dolaze ostali bendovi. Ima ih dosta dobrih za tu muzičku scenu.

Ako bih morao birati najbolji album, a i o tom se ovdje govorilo, vjerovatno varira kako postajem stariji. Ljudi se mijenjaju. Modra Rijeka i Dnevnik Jedne Ljubavi me sve više oduševljavaju, recimo.
PixelDrifter

#431 Re: Milić Vukašinović

Post by PixelDrifter »

EKV, Leb i Sol, Atomsko, pa poslije mogu i ostali. EKV i Atomsko sam vidio uživo, žao mi što ne odoh na Leb i Sol. Bio i na Dugmetu, u doba najveće slave. Vidio Smak, Buldožer, Galiju, Laboratoriju Zvuka.
milojicabrzi

#432 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

gold'n'brown wrote: 12/05/2026 23:35 Obzirom na broj offtopica na temi, da spomenem da je meni jedna od ludjih spoznaja u zivotu bila kada sam saznao da su Amir Kazic Leo i Dado Topic zajedno drzali muzicki studio. Ja ta dva lika ne bih spojio ni u crtananom filmu. Navodno je Dado u neka doba puko i zakljuco se u studio i nije pustao Lea da udje :-)
Poznata je priča o tome...valjda je Dado nagovorio Lea, koji je tamo u drugoj polovini '90-ih bio dobar u biznisu i imao novce, da za dobre novce otkupi pola vlasništva u njegovom tonskom studiju (mislim da je Rovinj ili negdje Istra bila u pitanju). Nakon toga, saradnja je pukla i Dado je prodavao neke miksete i opremu, uglavnom Lea je "zavio u crno", da se ovaj dugo oporavljao.

Inače, za Dadu kruže priče da je sklon tom nekom "zavaljivanju" ljudi sa finansijske strane, neki lik ga je tužio u vezi auta koje je uzeo, dugo se vukla ta trakavica, ima tome godina...
Toffee karamela

#433 Re: Milić Vukašinović

Post by Toffee karamela »

gold'n'brown wrote: 12/05/2026 23:35 Obzirom na broj offtopica na temi, da spomenem da je meni jedna od ludjih spoznaja u zivotu bila kada sam saznao da su Amir Kazic Leo i Dado Topic zajedno drzali muzicki studio. Ja ta dva lika ne bih spojio ni u crtananom filmu. Navodno je Dado u neka doba puko i zakljuco se u studio i nije pustao Lea da udje :-)
a meni je još luđa spoznaja bila da je Dadi pravo ime Adolf i da su mu ga roditelji dali u Vojvodini 1949

zamisli djetetu 4 godine nakon rata dati ime Adolf :shock:

sva sreća pa te na Balkanu brzo "prekrste" s nekim nadimkom da dočekaš i smrt a da ti okolina ne sazna pravo ime.
milojicabrzi

#434 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Pričali smo prije nekoliko stranica, o djeci vojnih lica, kao frontmenima bendova u ex Yu. Mislim da je Dadin otac bio također vojno lice, ako ne i general, negdje sam to čuo ili pročitao.

A da je bila petlja dati to ime 4 godine nakon 2. svjetskog rata, bila je. :run: :thumbup: :bih:

Inače, Dado i grupa Time, imaju svoju jaku bazu poštovalaca među starim rockerima. Ljudi se kunu u njih i taj sound iz '70-ih. Meni lično nikad nije naročito ležao taj zvuk, nije to loše super su muzičari, sve same zvjerke su svirale u tom bendu, ali kompletno kao fazon i muzički izraz, nikad nisam bio nešto veliki fan.
Osmi Socrates

#435 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

Evo šta Google pretraga kaže o Adolfu Topiću. Direktno od njega. Najbolji prijatelj njegovog oca se zvao Adolf. Zubar. Jevrej.

Otac je obećao prijatelju da će sinu dati ime po njemu, i održao obećanje.

Crazy world. :-)
Toffee karamela

#436 Re: Milić Vukašinović

Post by Toffee karamela »

milojicabrzi wrote: 13/05/2026 09:22 Pričali smo prije nekoliko stranica, o djeci vojnih lica, kao frontmenima bendova u ex Yu. Mislim da je Dadin otac bio također vojno lice, ako ne i general, negdje sam to čuo ili pročitao.

A da je bila petlja dati to ime 4 godine nakon 2. svjetskog rata, bila je. :run: :thumbup: :bih:

Inače, Dado i grupa Time, imaju svoju jaku bazu poštovalaca među starim rockerima. Ljudi se kunu u njih i taj sound iz '70-ih. Meni lično nikad nije naročito ležao taj zvuk, nije to loše super su muzičari, sve same zvjerke su svirale u tom bendu, ali kompletno kao fazon i muzički izraz, nikad nisam bio nešto veliki fan.
ma čiji general ako boga znaš, možda neki austro-ugarski u penziji? jugović bi izletio iz službe prije nego bi službenica u matičnom uredu sastavila A i D!

Dado je za mene = najljepša balada YU muzike ikad - "Princeza" sa Slađanom Milošević. resto njegova opusa me ne dotiče
Last edited by Toffee karamela on 13/05/2026 16:50, edited 1 time in total.
gold'n'brown

#437 Re: Milić Vukašinović

Post by gold'n'brown »

milojicabrzi wrote: 13/05/2026 09:22 Pričali smo prije nekoliko stranica, o djeci vojnih lica, kao frontmenima bendova u ex Yu. Mislim da je Dadin otac bio također vojno lice, ako ne i general, negdje sam to čuo ili pročitao.

Istina masina je meni jedna od najboljih ex-yu stvari.
gold'n'brown

#438 Re: Milić Vukašinović

Post by gold'n'brown »

Toffee karamela wrote: 13/05/2026 09:06
a meni je još luđa spoznaja bila da je Dadi pravo ime Adolf i da su mu ga roditelji dali u Vojvodini 1949

zamisli djetetu 4 godine nakon rata dati ime Adolf :shock:

sva sreća pa te na Balkanu brzo "prekrste" s nekim nadimkom da dočekaš i smrt a da ti okolina ne sazna pravo ime.
Ima i ona prica da je lik sebi na stageu iscupao zub koji ga je bolio.
Better Man

#439 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

gold'n'brown wrote: 13/05/2026 10:03

Istina masina je meni jedna od najboljih ex-yu stvari.
Tu pjesmu je odradila EKV na albumu Neko nas posmatra. Inače prvi album grupe Time je genijalan, a da ne spominjem kakvi su genijalci svirali na istom. Od Vedrana Božića, Tihomira Popa Asanovića, Ratka Divjana itd. Sve pjesme sam napisao Dado Topić izuzev jedne. Za koji život treba da se rodim je najbolja stvar na al umu i jedna od najboljih u ex Yu rocku. A tu je i odlična balada Pjesma no. 3.
Better Man

#440 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

Osmi Socrates wrote: 13/05/2026 00:19
Osmi Socrates wrote: 12/05/2026 13:13 ...

Ne mora biti ni kritički osvrt, može biti i o tome kakve osjećaje muzika tog i tog u vama probudi.

Valjda nismo odrvenili toliko da ne znamo više ni o osjećajima pisati. :lol:

EKV je bez ikakve dileme meni najdraži bivšejugoslovenski bend. I možda sam subjektivan, ali mislim da imaju četiri albuma bez greške.

Ako bih morao birati najbolji album, a i o tom se ovdje govorilo, vjerovatno varira kako postajem stariji. Ljudi se mijenjaju. Modra Rijeka i Dnevnik Jedne Ljubavi me sve više oduševljavaju, recimo.
Meni je komplet diskografija EKV-a bez greške. Haustor je isto bio strašan bend. Treći svijet je remek djelo, a i Bolero, pa i Tajni grad su odlični i naravno prvi album.
dr_Evil

#441 Re: Milić Vukašinović

Post by dr_Evil »

Better Man wrote: 14/05/2026 00:03
Osmi Socrates wrote: 13/05/2026 00:19

Meni je komplet diskografija EKV-a bez greške. Haustor je isto bio strašan bend. Treći svijet je remek djelo, a i Bolero, pa i Tajni grad su odlični i naravno prvi album.
Zaista sam se vise puta tjerao da ih zavolim, najvise jer mi je kao omladincu, a i danas njihova tragedija bila zanimljiva, odlicni ljudi i odnese ih lijepi sve. Kad ih slusam osjecam se kao Sheldon u onoj sceni:

milojicabrzi

#442 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Better Man wrote: 14/05/2026 00:00 Tu pjesmu je odradila EKV na albumu Neko nas posmatra. Inače prvi album grupe Time je genijalan, a da ne spominjem kakvi su genijalci svirali na istom. Od Vedrana Božića, Tihomira Popa Asanovića, Ratka Divjana itd. Sve pjesme sam napisao Dado Topić izuzev jedne. Za koji život treba da se rodim je najbolja stvar na al umu i jedna od najboljih u ex Yu rocku. A tu je i odlična balada Pjesma no. 3.
Bubnjar Ratko preziva se Divjak :) izuzetan instrumentalista. Mislim da je sa njima radio i Peco Petej, stara BUBNJARČINA, svirao je sad prije dan-dva na ovom koncertu u čast Indexa, ima 100 godina, a još svira :)

Dado je nekad sredinom '70-ih imao problema sa izbjegavanjem JNA, a tadašnja država bila je vrlo rigorozna i bilo im je "duša" pokupiti jednog Bregovića, Zdravku Čolića i viđenije pjevače i glumce, da pokažu kako "odslužuju dug domovini".

Najahale su mu se vojne vlasti prilično na kosti, dva puta je bio i hapšen, da bi nakon toga odslužio vojni rok u Sloveniji. Od tog perioda i pokušaja nekih ljudi iz svijeta muzike da mu pomognu u odgađanju vojske u koju se moralo otići do 27. godine života, datira i ta priča u smisliu "šta ćeš njemu pomagati, njemu je stari ili neko iz familije jak u vojsci".

Sad si me sjetio na jednu anegdotu, mislim negdje sa kraja '90-ih i početka 2000-ih. Bio je Dado Topić sa bendom na koncertu u Slogi, trajala je svirka skoro 3 sata, nakon toga, sva ekipa, zajedno sa lokalnim sarajevskim rockerima, muzičarima (Time su uvijek zbog njihove virtuoznosti slušali high class muzičari), pa se sva ekipa "after party" prebacila kod Zlaje u kafić Marquee na obali, ispod Pravnog fakulteta.

Kako je Zlaja imao mini-binu i instrumente u kafiću, ubrzo se tu formira neki jam-session muzičara i svirka nastavi dalje :)

Zlaja koji je držao Marqee poznat je kao veliki audio-fil, ima na stotine ploča raznih izvođača.

Ne znam šta je sad sa Zlajom kao i sa tim kafićem, svira li se još tamo, uglavnom bilo je kultno mjesto sa kraja '90-ih, gdje su se okupljali sarajevski muzičsri ovih poslijeratnih bendova :run: :thumbup: :bih:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#443 Re: Milić Vukašinović

Post by Chmoljo »

Komentari na ovoj temi su ti uvijek odlicni, enciklopedija si. Mislim da Divlje jagode nikad nisu snimile album vani, jednostavno nije bilo hajra

atmel

#444 Re: Milić Vukašinović

Post by atmel »

Chmoljo wrote: 14/05/2026 09:04

Tad su album snimali u Londonu sa Alenom.
Ovu pjesmu gore pjeva Zanil Žak Tataj.
gold'n'brown

#445 Re: Milić Vukašinović

Post by gold'n'brown »

milojicabrzi wrote: 14/05/2026 08:53
Better Man wrote: 14/05/2026 00:00 Tu pjesmu je odradila EKV na albumu Neko nas posmatra. Inače prvi album grupe Time je genijalan, a da ne spominjem kakvi su genijalci svirali na istom. Od Vedrana Božića, Tihomira Popa Asanovića, Ratka Divjana itd. Sve pjesme sam napisao Dado Topić izuzev jedne. Za koji život treba da se rodim je najbolja stvar na al umu i jedna od najboljih u ex Yu rocku. A tu je i odlična balada Pjesma no. 3.
Bubnjar Ratko preziva se Divjak :) izuzetan instrumentalista. Mislim da je sa njima radio i Peco Petej, stara BUBNJARČINA, svirao je sad prije dan-dva na ovom koncertu u čast Indexa, ima 100 godina, a još svira :)

Dado je nekad sredinom '70-ih imao problema sa izbjegavanjem JNA, a tadašnja država bila je vrlo rigorozna i bilo im je "duša" pokupiti jednog Bregovića, Zdravku Čolića i viđenije pjevače i glumce, da pokažu kako "odslužuju dug domovini".

Najahale su mu se vojne vlasti prilično na kosti, dva puta je bio i hapšen, da bi nakon toga odslužio vojni rok u Sloveniji. Od tog perioda i pokušaja nekih ljudi iz svijeta muzike da mu pomognu u odgađanju vojske u koju se moralo otići do 27. godine života, datira i ta priča u smisliu "šta ćeš njemu pomagati, njemu je stari ili neko iz familije jak u vojsci".

Sad si me sjetio na jednu anegdotu, mislim negdje sa kraja '90-ih i početka 2000-ih. Bio je Dado Topić sa bendom na koncertu u Slogi, trajala je svirka skoro 3 sata, nakon toga, sva ekipa, zajedno sa lokalnim sarajevskim rockerima, muzičarima (Time su uvijek zbog njihove virtuoznosti slušali high class muzičari), pa se sva ekipa "after party" prebacila kod Zlaje u kafić Marquee na obali, ispod Pravnog fakulteta.

Kako je Zlaja imao mini-binu i instrumente u kafiću, ubrzo se tu formira neki jam-session muzičara i svirka nastavi dalje :)

Zlaja koji je držao Marqee poznat je kao veliki audio-fil, ima na stotine ploča raznih izvođača.

Ne znam šta je sad sa Zlajom kao i sa tim kafićem, svira li se još tamo, uglavnom bilo je kultno mjesto sa kraja '90-ih, gdje su se okupljali sarajevski muzičsri ovih poslijeratnih bendova :run: :thumbup: :bih:
Markija nazalost vise nema. A Zlaja je koliko znam tu, ziv i zdrav.
A jedna prica vezana za Marki i Micu, navodno je nekada rekao: "Izlazim ja normalno iz Markija kad neko mi stade na ruku" :D
Škobo Habu

#446 Re: Milić Vukašinović

Post by Škobo Habu »

Better Man wrote: 12/05/2026 22:48

Nisu ga snimili 1987.g, već 1985.g ili1986.g. 1987.g Alen je uvelike bio član Dugmeta, a album Pljuni zapjevaj moja Jugoslavijo su objavili jeseni 1986.g.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Wild_Strawberries

Zvanična godina izdanja albuma je 1987.
LSD

#447 Re: Milić Vukašinović

Post by LSD »

Škobo Habu wrote: 14/05/2026 14:14
Better Man wrote: 12/05/2026 22:48

https://hr.wikipedia.org/wiki/Wild_Strawberries

Zvanična godina izdanja albuma je 1987.
Ovaj dio je bitan
Snimano 1986. u Londonu
:mrgreen: to je ovo o cemu pise Better.
detroit-mercy

#448 Re: Milić Vukašinović

Post by detroit-mercy »

milojicabrzi wrote: 12/05/2026 15:30 Ovih dana će u Beogradu biti prezentacija izložbe, ima naziv nešto kao "Punk u Sloveniji 1977.-1985. godina", koja se bavi fenomenologijom punka u toj ex Yu republici, kao oblika bunta slovenačke omladine protiv tadašnjeg socijalističkog društva. Svako područje imalo je svoj način pobune, Slovenci punk, Sarajlije New Primitives itd.

Tačno je da se Punk najbolje "primio" u Sloveniji, imao je on jake epicentre i u Beogradu i N.Sadu,

Ova izložba pokazuje popularnost ovog muzičkog pokreta među slovenačkom omladinom kako starijim "Buldožer" generacijama sa pok. Breceljom i Beleom, tako i velikom broju izuzetno mladih ljudi, čak tinejdžera, koji su sivrali u brojnim punk bendovima na toj sceni.

Čak i nakon rata, većina ovih punk imena sa prostora bivše Jugoslavije, ide na svirke i mini turneje po Sloveniji, od Goblina, pa do KBO! i Trule koalicije iz Kragujevca.

Ne znam zašto, ali bilo je različitih specifičnih baza publike u različitim krajevima bivše YU. Npr. Beograd se jako ložio na New primitivse, Nadrealiste i te fore, dok je to nama bilo nešto drago, ali domaće, Beograđani i N. Sad su "sjekli vene" za njima.

Plavi Orkestar je svojevremeno bio jako popularan u Srbii i danas ih tamo zovu na svirke.

Atomsko sklonište iako je iz Pule, nije ni izbliza imalo tako jaku bazu publike u HR, čak i danas ima jaku bazu publike u Beogradu, tamo sviraju svako malo na festivalima i tribute koncertima, Kud Idijoti isto iz Pule su npr. bili jako popularni u N. Sadu i Vojvodini, dok npr. niški Kerber nikada nije imao ozbiljnu bazu publike izvan Srbije, a po mom mišljenju fenomenalan su bend i nisu politizirani, slično je i sa Smakom, koji nikad nije bio popularan u Hrvatskoj ili Sloveniji. Ok jasno mi je da su neki bendovi zbog politike, sami sebi "ograničili" bazu publike politikom kao npr. Galija, koja je mnoga vrata zatvorila slično kao i R. Čorba.

Leb i sol nikada nisu bili nešto popularni u Hrvatskoj, možda zbog tog "Pravoslavnog" prizvuka i melodija, tek se poslije rata Vlatko malo uspio probiti u Sloveniji.

Opet, imaju bendovi kao Bijelo dugme, Azra i sl. koji su bili dobro došli svuda i imali su svugdje solidnu publiku.

Ima tu dosta i do mentaliteta i popularnosti neke vrste muzike na određenom području.

Evo npr. Indexi, imaju opus od mislim 2-3 albuma, sve stane u 30-ak pjesama, najvažniji članovi Davor, Bodo, Đorđe Kisić, već preko dvije decenije nisu među živima, ali njihovo naslijeđe i dalje živi, evo večeras u SA ima koncert posvećen njima....
Bijelo Dugme yes, Azra recimo nije bila toliko popularna u Srbiji.
Baresi 6

#449 Re: Milić Vukašinović

Post by Baresi 6 »

Milic je muzicki genije za mene najbolji muzičar bivše drzave. Plejlista najboljih njegovih pjesama, znaci pjesme bez mane koje mogu slusat uvjek, broji nekih 80-tak pjesama. Nijedan drugi pjevač ili grupa ne može da stigne taj broj.
Edin H.

#450 Re: Milić Vukašinović

Post by Edin H. »

Što se punka tiče:

1. Pekinška Patka
2. Paraf
3. Pankrti

:oops:
Post Reply