Šta je to Sarajlija/Sarajka ?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

idic wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Mora da se radilo o obračunu ljaksafona iz Foče i Sandžaklija, sa bagrom iz Srbije i Srbinja, koji su čisto zbog olimpijskog duha odabrali planine oko Sarajeva, i pobili se oko toga ko će šljegnut' dole.

:D
Budi ljubazan pa reci odakle vode porjeklo tvoji roditelji ( skoro pa 90% sam sigurna u odgovor) pitam iz čiste radoznalosti.

Zatim mi objasni činjenicu da se u nekim dijelovima BiH u zadnjih 100 godina tri ili četri puta dešavao identičan pokolj i genocid, a u nekim se nije desio nikada.

Takođe činjenicu da se u posljednja dva rata dio Bošnjaka Muslimana tradicionalno priključuje na srpsku ili hrvatsku stranu, a protiv svog naroda. Zašto :?
Zašto bih bio ljubazan, ko misliš tačno da si? Nema u toj tvojoj FAŠISTIČKOJ radoznalosti ništa čisto.

Moji roditelji, kao i svi ostali, vode porijeklo iz PM. Ako baš vučeš za to, i mrsko ti je roviti po starim postovima, da, ja sam IB i bestidno to ističem gdje god i kad god nađen za shodno. Ovdje sam dovoljno kratko da ostanem autsajder, dovoljno dugo da znam o čemu se radi.

Dalje: zašto bih ja to objašnjavao tebi genocid? Jesam li ja Smajo Čekić ili Daniel Jonah Goldhagen? U KOJIM SE TO DIJELOVIMA NIJE DESIO "NIKADA"? Pitaš li možda za Sarajevo 1941? E pa šta, ako ti kažem, da je SA 1941 bilo, između ostalog, relativno bezbjedno od četnika, i zato što su četnici cvikali od neviđene koncentracije ustaša obje vjere? Ma neee, Valter brani Sarajevo :D

"Činjenica"? Ma jah, proglasi nebulozu činjenicom i preduprijedi raspravu. Ko se to, gdje, i kada priključio "Srbima protiv svog naroda", osim par zaluđenih ikebana kod Mihailoviča i zlosretne brigade VRS Meša Selimović gore na sjeveru? Ko? A što se tiče ustašenja u IB i IH u anamonom ratu, to je uglavnom počelo kao oportunizam, a završilo kao brutalni revolt. Zašto ne u partizane? Zato što im se nije moglo vjerovati U TOM KRAJU: olako su primali četnike.

Uostalom, šta hoćeš reći?
Last edited by Jimmy_The_Saint on 22/11/2006 12:09, edited 1 time in total.
Jimmy_The_Saint

Celicna_saka wrote:
idic wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Mora da se radilo o obračunu ljaksafona iz Foče i Sandžaklija, sa bagrom iz Srbije i Srbinja, koji su čisto zbog olimpijskog duha odabrali planine oko Sarajeva, i pobili se oko toga ko će šljegnut' dole.

Budi ljubazan pa reci odakle vode porjeklo tvoji roditelji ( skoro pa 90% sam sigurna u odgovor) pitam iz čiste radoznalosti.

Zatim mi objasni činjenicu da se u nekim dijelovima BiH u zadnjih 100 godina tri ili četri puta dešavao identičan pokolj i genocid, a u nekim se nije desio nikada. Takođe činjenicu da se u posljednja dva rata dio Bošnjaka Muslimana tradicionalno priključuje na srpsku ili hrvatsku stranu, a protiv svog naroda. Zašto :?
Taj bi point trebao dokazati sta?
Dokazati da sam papak, vjerovatno. I da su papci iz IB skrivili rat jer su gledali ko je koje vjere, što u SA naravno nikada nije bio slučaj :roll:
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

mamica 31 wrote:

ovaj post ce uci u legendu :lol:
Slazem se!!! :thumbup:
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

DobroJutroKolumbo wrote:
mamica 31 wrote:

ovaj post ce uci u legendu :lol:
Slazem se!!! :thumbup:
mene uhvati strah od pola postova na ovu temu :roll:
DobroJutroKolumbo

Jimmy_The_Saint wrote:
Celicna_saka wrote:
idic wrote: Budi ljubazan pa reci odakle vode porjeklo tvoji roditelji ( skoro pa 90% sam sigurna u odgovor) pitam iz čiste radoznalosti.

Zatim mi objasni činjenicu da se u nekim dijelovima BiH u zadnjih 100 godina tri ili četri puta dešavao identičan pokolj i genocid, a u nekim se nije desio nikada. Takođe činjenicu da se u posljednja dva rata dio Bošnjaka Muslimana tradicionalno priključuje na srpsku ili hrvatsku stranu, a protiv svog naroda. Zašto :?
Taj bi point trebao dokazati sta?
Dokazati da sam papak, vjerovatno. I da su papci iz IB skrivili rat jer su gledali ko je koje vjere, što u SA naravno nikada nije bio slučaj :roll:
Jimmy ba sta se sekiras kad bi uzeli od sviju iz Sa. , porodicna stabla vidili bi, da ama bas niko nije iz Sarajeva po toj logici...! Pusti ba lude glave i djecu koja ne znaju ni sta su rekli...

A po toj logici propagiranja, Amerika bi bila najpapanskija zemlja na svijetu...Nekad je i bila za Engleze, dok im ovi nisu uzeli primat No.1 Svjetske Sile pa su im isli na noge i ko picke plakali da ovi udju u Rat protiv Njemacke i da spase slavnu Englesku mornaricu...I dan danas im ovi kulturnjaci iz Engleske sluze...A Amere boli kita sto su "Indijanci"...
Jimmy_The_Saint

Бориша Старовић је рођен у Сарајеву 1940.године. У родном граду завршио Класичну гимназију с одличним успјехом 1958 године и постао студент Медицинског факултета. Дипломирао је 1964 као један од најболјих студената генерације. Специјалистички испит из опште хирургије положио је 1973.године на Хируршкој клиници Медицинског факултета у Сарајеву са највишом оцјеном. Субспецијалистички испит из пластичне и реконструктивне хирургије положио је 1976.год. Као стипендиста British Counicil - током 1976. и 1977. године боравио је у водећим центрима Велике Британије за хирургију шаке, реконструктивну хирургију и микрохирургију / Edinburg,Derbi, London / где започиње рад на докторској дисертацији из подручја реконструктивне хирургије шаке. Била је то прва докторска дисертација из ове медицинске области на просторима тадашње Југославије. Дисертацију одбранио 1981. године на Медицинском факултету у Сарајеву.

Један од оснивача одјељења за пластичну и реконструктивну хирургију Хируршке клинике у УМЦ Сарајево. Трансформацијом поменуте установе 1977. године постао је њен директор и на тој дужности остао до 1993. године. У наставном процесу Медицинског и Стоматолошког факултета учествује од 1972. године када је изабран за асистента на предмету хирургија, а затим кроз избор у доцента, ванредног и редовног професора уобличава блиставу универзитетску каријеру.

Продекан Медицинског факултета постаје 1985. године, Декан 1988. године. На том мјесту остао је до јануара 1993. године када је напустио Сарајево. Првог дана рата, 6 априла 1992. године, био је жртва атентата. Пуних 400 дана провео је у заточеништву на Клиници којој је он био један од оснивача и коју је водио 20 година. Одмах по изласку из Сарајева, постављен је за декана Медицинског факултета Универзитета у Сарајеву, Републике Српске, а већ од 18. септембра започиње са наставом по типу Универзитетског кампуса у просторима Клиничког центра Општа болница Србиње.
Универзитетска каријера проф. др Борише Старовића, је обогаћена највишом функцијом ректора Универзитета у Српском Сарајеву коју је обављао шест година. Био је ментор или члан у 22 магистарска рада и 8 доктората на Медицинском и Стоматолошком факултету. Носилац је или учесник, преко 20 научно истраживачких пројеката у земљи и иностранству. Организатор десетак конгреса, интернационалних стручних састанака и бројних домаћих симпозијума. За свој рад, заслуге у раду добио је Шестоаприлску награду града Сарајева, Првомајску награду БИХ, Медаљу рада те 1990 године Повељу хуманости Југославије. Новембра 2002. године добио је награду Хипократ за животно дјело и 2003. године Велики печат за постигнуте резултате у професији. Блистава каријера, резултати у научном раду, допринос развоју науке били су довољни да се проф. др Бориша Старовић уврси у оснивача Академије наука и умјетности Републике Српске. Био је њен дописни и редован члан, обављао је функцију предсједника Одјељења за медицинске науке, генералног секретара и потпредсједника.

Zna li netko ćirilicu da mi pojasni šta ovo gore piše.... :lol:
DobroJutroKolumbo

@Jimmy i ja te nekad ne kontam!!! Sta si htio sa ovim postom da kazes?? :? Kakve veze sad ovaj ima? :? :shock:
Vingo

Post by Vingo »

Joj pa sto bas Borisu? Niti se popeo na brdo, niti je pucao....Obrati paznju na datum odlaska. Od njegovog sam prijatelja cula da je krvav i razbijen hodao gradom....Ne stojim iza tih rijeci, ali mi nisu ni nevjerovatne.
Reina

Post by Reina »

a bio je zatocen na klinici 400 dana :lol: imao je srece nisu ga bacali javovima :-)
Jimmy_The_Saint

Vingo wrote:Joj pa sto bas Borisu? Niti se popeo na brdo, niti je pucao....Obrati paznju na datum odlaska. Od njegovog sam prijatelja cula da je krvav i razbijen hodao gradom....Ne stojim iza tih rijeci, ali mi nisu ni nevjerovatne.
Zato što sam od njegovih poslijeratnih studenata a mojih prijeratnih drugova čuo da je "patološki mrzio muslimane", a rođeni je Sarajlija.

Pokoj duši, ipak je ostatcima mojega rodnoga sela podario fakultet :D

Tražio sam ustvari OVO, on je naletio kolateralno :D

http://www.pogledi.co.yu/diskusije/view ... 30ba47b370
idic

Post by idic »

Želim reći da je lokalna povezanost najjača veza i ono što poneseš iz porodice i svog najužeg okruženja obilježava te za cijeli život. Nema u tome ništa loše i sasvim je prirodan slijed stvari. Način na koji govoriš o pripadnicima srpske nacionalnosti me je u početku opredjelilo da vjerujem da vučeš korjene iz Istočne Bosne. To nije samo tvoja karakteristika, većina ljudi iz tog područija nose pečat predhodnih pokolja. To je sasvim normalno i prirodno. Lično iskustvo je najveće iskustvo i ne zaboravlja se generacijama. S druge strane moraš shvatiti da ljudi koji nemaju tvoje iskustvo ili iskustvo generacija tvoje porodice ne dijele tvoje mišljenje i stavove. Ja nemam taj otklon prema pripadnicima drugih nacija i ne gledam stvari tvojim očima. Neznači da gajim netrpeljivost prema bilo kome na osnovu porjekla, a ako pročitaš moje postove na ovu temu shvatit ćeš da je istina ovo što ti govorim.
Meni smetaju necivilizirani i primitivni ljudi koji svojim ponašanjem remete mir i životno okruženje ljudi oko sebe. Zašto si se ti osjećao prozvanim mojim postovima prosudi sam. :?
Vingo

Post by Vingo »

Tekst je napisan nakon njegove smrti....nije ga pisao on - za reinu....a na tu vrstu propagande o sarajevskim ratnim zbivanjima smo se valjda vec navikli....
....................

Moguce je da je patoloski mrzio muslimane....Kad te zivot smakne iz Sarajeva u Focu.....nije to lako za sujetu ljekara njegovog kova.
Ako je patoloski mrzio muslimane prije rata....mislis da bi cekao da ga u Sarajevu snadje sto ga je snaslo.
Ma zabole me.....nije mi namjera da ga branim....ja sam cula da je bio dobar covjek. I dobar ljekar.

Odoh sad vidjeti sta si trazio.
Reina

Post by Reina »

seka wrote:
Reina wrote:a bio je zatocen na klinici 400 dana :lol: imao je srece nisu ga bacali javovima :-)
:-)

mozes li citav clanak prevesti :oops: ...ima ih sto ne razumiju :oops:

jimmy :oops: fakat je l´ to bolujes sto nisi sarajlija :oops:
nema o javovima nista :lol: vingo naravno da je cetnicka propaganda :-)
i nema nista o hanki i nedzadu da su pjevali dok su nejac bacali javovima
steta
:lol:
Vingo

Post by Vingo »

Vingo wrote:Tekst je napisan nakon njegove smrti....nije ga pisao on - za reinu....a na tu vrstu propagande o sarajevskim ratnim zbivanjima smo se valjda vec navikli....
....................

Moguce je da je patoloski mrzio muslimane....Kad te zivot smakne iz Sarajeva u Focu.....nije to lako za sujetu ljekara njegovog kova.
Ako je patoloski mrzio muslimane prije rata....mislis da bi cekao da ga u Sarajevu snadje sto ga je snaslo.
Ma zabole me.....nije mi namjera da ga branim....ja sam cula da je bio dobar covjek. I dobar ljekar.

Odoh sad vidjeti sta si trazio.

Bila i prosla..... :zzzz:
Jimmy_The_Saint

idic wrote:Želim reći da je lokalna povezanost najjača veza i ono što poneseš iz porodice i svog najužeg okruženja obilježava te za cijeli život. Nema u tome ništa loše i sasvim je prirodan slijed stvari. Način na koji govoriš o pripadnicima srpske nacionalnosti me je u početku opredjelilo da vjerujem da vučeš korjene iz Istočne Bosne. To nije samo tvoja karakteristika, većina ljudi iz tog područija nose pečat predhodnih pokolja. To je sasvim normalno i prirodno. Lično iskustvo je najveće iskustvo i ne zaboravlja se generacijama. S druge strane moraš shvatiti da ljudi koji nemaju tvoje iskustvo ili iskustvo generacija tvoje porodice ne dijele tvoje mišljenje i stavove. Ja nemam taj otklon prema pripadnicima drugih nacija i ne gledam stvari tvojim očima. Neznači da gajim netrpeljivost prema bilo kome na osnovu porjekla, a ako pročitaš moje postove na ovu temu shvatit ćeš da je istina ovo što ti govorim.
Meni smetaju necivilizirani i primitivni ljudi koji svojim ponašanjem remete mir i životno okruženje ljudi oko sebe. Zašto si se ti osjećao prozvanim mojim postovima prosudi sam. :?
Možda zato što sam primitivan. Možda zato što remetim mir. A možda zato što, po osnovu naglaska i par sličnih detalja, automatski bivam svrstan među Međeđane. E sad, mene su prvi s Međeđanima u isti tor zatvorili četnici. Tu sam naučio da su Međeđani ponekad primitivni, obično sirovi, uvijek surovi, a opet jedni divni i dobri i plemeniti domoljubi s kojima se, ako navikneš na pošalice o balegi i "papansko" odijevanje, ustvari mogu sasvim fino funkcionirati.
Vingo

Post by Vingo »

A i ovo patronsko postavljanje dijagnoze tipa "ma nisi ti jadan kriv sto te poklalo.....trudim se da te shvatim...ali mene nije poklalo pa sam zato civiliziranije bice....a i iz Sarajeva sam...", mi je malo (o)tuzno....
idic

Post by idic »

Jimmy_The_Saint wrote:
idic wrote:Želim reći da je lokalna povezanost najjača veza i ono što poneseš iz porodice i svog najužeg okruženja obilježava te za cijeli život. Nema u tome ništa loše i sasvim je prirodan slijed stvari. Način na koji govoriš o pripadnicima srpske nacionalnosti me je u početku opredjelilo da vjerujem da vučeš korjene iz Istočne Bosne. To nije samo tvoja karakteristika, većina ljudi iz tog područija nose pečat predhodnih pokolja. To je sasvim normalno i prirodno. Lično iskustvo je najveće iskustvo i ne zaboravlja se generacijama. S druge strane moraš shvatiti da ljudi koji nemaju tvoje iskustvo ili iskustvo generacija tvoje porodice ne dijele tvoje mišljenje i stavove. Ja nemam taj otklon prema pripadnicima drugih nacija i ne gledam stvari tvojim očima. Neznači da gajim netrpeljivost prema bilo kome na osnovu porjekla, a ako pročitaš moje postove na ovu temu shvatit ćeš da je istina ovo što ti govorim.
Možda zato što sam primitivan. Možda zato što remetim mir. A možda zato što, po osnovu naglaska i par sličnih detalja, automatski bivam svrstan među Međeđane. E sad, mene su prvi s Međeđanima u isti tor zatvorili četnici. Tu sam naučio da su Međeđani ponekad primitivni, obično sirovi, uvijek surovi, a opet jedni divni i dobri i plemeniti domoljubi s kojima se, ako navikneš na pošalice o balegi i "papansko" odijevanje, ustvari mogu sasvim fino funkcionirati.

Silom i zorom u životu se ne postiže ništa, lijepo je imati osjećaj da si prihvaćen i poštovan u svom okruženju, ali je isto tako kontraproduktivno taj osjećaj tražiti na silu. Ako si se osjetio nepoželjnim od strane nekih Sarajlija ne znači automatski da svi tako misle. Uvjek sebi možeš naći društvo koje te prihvata kao takvog sa svim tvojim osobinama i manama. Svako od nas ima svoj mikrokosmos, malo okruženje ljudi koje možeš zvati prijateljima i koji to isto mogu reći za tebe.
Ja sam se u životu našla u situaciji da vrlo mlada odem u inostranstvo i započnem svoj život od nule i da se osjećam neprihvaćenom zbog nacionalne pripadnosti, ali svojim ponašanjem i radom i zalaganjem dokažeš da si im ravan ili bolji od njih pa ti onda ukažu svoje povjerenje i poštovanje. :shock: :shock:
Vingo

Post by Vingo »

Vingo: (klima glavom)" Odoh zapalit'...."
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Vingo wrote:Vingo: (klima glavom)" Odoh zapalit'...."
ma kad si se propusila :D

odoh i ja zapalit :D ja sam na pet dnevno :D
debela

Post by debela »

ja kakvih se gadosti ovdje moze procitati, a tek kompleksi, pa rak rane, a sve zbog nekog nazovi grada, mahale u vukojebini bogu iza tregera, zvanog sarajevo :roll:

sarajka sam po mjestu rodjenja i po mjestu stanovanja i ni po cemu vise!

ovi satro kriteriji i klasifikacije ko jeste ko nije, koga sta cini, ko ima pravo, ko nema...pa halo, planeta zemlja zove. sta vi mislite ko ste i kakvu to sebi vaznost dajete? ko sarajevo neki faktor vrijedan ovolikog klanja.
fuj, sitne duse!
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Za ove "sarajlije" sa asfalta: Iz vaših postova (šljegli, seljakluk, opanci, seljaci,....) se da zaključiti da u BiH imamo jedan grad - Sarajevo i stotinjak sela što većih, što manjih, npr. Banjaluka, Mostar, Bihać, Zenica, Tuzla, Tešanj, Neum, Stolac, Čitluk, ....
Uvijek je bilo onih koji su napuštali rodni grad u potrazi za srećom i nafakom. Sa sobom su donosili ono što su mogli ponijeti, kulturu i tradiciju, govor, odgoj. Zašto bi za prihvatanje bilo bitno da se prilagođava sredini u koju dođe. Meni je najviše smetalo kad neki moj komšija ode u Čačak u "vojsku" pa se za tri mjeseca jedva razumemo, bre. U mojoj čaršiji je bilo nekoliko učitelja i nastavnika iz Crne Gore koji ni nakon 20-tak godina nisu mijenjali svoj govor ili običaje ali su poštovali naše.
Na kraju krajeva nije bitno gdje si rođen nego šta si učinio za grad u kome živiš.
Jimmy_The_Saint

Tako je, seljak_cojek... Al' kako kažu Srbi iz kninske Krajine: "Nekima prd'jo, divanijo, isto ti je"...
Edin H.

Post by Edin H. »

Nije precizirano da li se ova tema odnosi na Istocno Sarajevo ili Sarajevo? :roll:
danas

Post by danas »

idic wrote:
Silom i zorom u životu se ne postiže ništa, lijepo je imati osjećaj da si prihvaćen i poštovan u svom okruženju, ali je isto tako kontraproduktivno taj osjećaj tražiti na silu.
i ja sam mislila ovo kad sam bila mlada i naivna, pa mi onda silom i zorom iznice RS pod prozorom. sad mislim malo drugacije... :roll:
Vingo

Post by Vingo »

Nego ima li tog Sencicinog pisma da vidimo jel momak pobjeg'o u Srbe ili od nje? :D :-)
Post Reply