Druga Gimnazija Sarajevo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
mhi123

#426 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by mhi123 »

e ljudi koji su tezi predmeti na IB-u po vama ? i koji su ono bas zanimljivi i dobri ? npr. sta je sa Design tech. ? ili mozda Ekonomija .. ili ITGS ?
casanova123

#427 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by casanova123 »

...
Last edited by casanova123 on 06/07/2015 12:39, edited 1 time in total.
timurv123

#428 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by timurv123 »

Znate sta, ja licno mislim da je ta medjunarodna skola sranje, to funkcionise na principu internata, sto znaci da skola traje od 8 do 4:15, sto je jednostavno zamarajuce. I meni su to ponudili radi moje sposobnosti za pjevanje, imaju kao neku mini euroviziju u Turskoj svake godine i kao mene bi poslali i stipendirali. Ali ta skola je meni licno previse zamarajuca, prvu godinu ima 12 casova Turskog sedmicno, a ostatak skole ima manje casova ali sve se na Turskom govori. I u prvom razredu se na Turskom govori, a za djecu koja ne razumiju, sporazumijevanje se vrsi "govorom tijela". Zanimljivo je kako oni odvode svu nasu talentovanu djecu vam Bosne, zato nam drzava ovako i propada. Ako mene pitate, ja bi to djete dao u Drugu gimnaziju, mnogo je nasih ljudi odatle izaslo i nista im ne fali, cak i moja mama, prije 25-26 godina. Nista joj ne fali. Zara joj bila razrednica. Nema tu los nastavnik, dobar nastavnik ako se vrijedno i redovno radi, to sam jos iz osnovne ponio... pozzz...
casanova123

#429 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by casanova123 »

o cemu ti pricas? kakav internat? kakva turska?
to si ti pomijesao sa onom turskom skolom odnosno turskim koledzom na ilidzi..
Individualism18

#430 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by Individualism18 »

.
Last edited by Individualism18 on 08/12/2012 18:08, edited 1 time in total.
timurv123

#431 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by timurv123 »

casanova123 wrote:o cemu ti pricas? kakav internat? kakva turska?
to si ti pomijesao sa onom turskom skolom odnosno turskim koledzom na ilidzi..

Ja, govorim o onoj medjunarodnoj skoli na ilidzi, covjek pitao gdje da upise djete, sad je malo kasno, ali eto... oni nam vode svu inteligentnu i sposobnu djecu vani... :D
casanova123

#432 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by casanova123 »

e svasta :D

uglavnom Druga je zakon :D
SARAJKA75

#433 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by SARAJKA75 »

casanova123 wrote:
RhYnO wrote:Ovako,ove godine se ja(aBd)upisujem u 2. gimaziju,predao sam papire i to sve...
Po ovome što sam vidio,većina ljudi se na ovom forumu žali na nju.Ako mogu neka objektivna mišljenja da dobijem,da budem siguran da nisam pogriješio,jer meni se ljudi tamo čine super,komisija je bila ok,ljubazna,i čistačice(ne znam jesu li to one,one što sjede na ulazu u školu) :D
Unaprijed hvala :D
nisu to cistacice sto bi rekla zara :D
to su tete koje odrzavaju cistocu u skoli! :D

ma bit ce ti super.. nezz ko se zali na skolu? jedino se svi zale na direktoricu a i ti ces kada vidis stanje.. i ne placaj i slucajno 20km na kraju skole kada vam bude receno kao za stetu da morate platiti.. zbog mene su jednom cak i sjednicu odrzali jer nisam htjeo da platim 20km zbog stete nacinjenoj skoli(nista nisam pokvario ili unistio niti je iko to uradio).. te pare uzima direktorica i sebi u djep i kupi sebi novo auto ili vikendicu popravi :D

DIREKTORICE... AKO OVO CITAS... SRAM TE I STID BILO!!

novac za popravke i renoviranje skole i tako to se dobije iz budzeta koji pune porezni obaveznici odnosno mi ucenici i nasi roditelji!! :D

20 KM je za nastalu štetu u toku školske godine...KOJA ŠTETA????

Iz predhodnih iskustava na ovoj temi znamo da direktorica čita postove stoga bih je zamolila da u srijedu pripremi uplatnice sa pečatom i potpisom da je novac preuzela i da nama roditeljima uz svjedočanstvo dostavi i dokument po kojem smo dužni da platimo navodnu štetu.

U protivnom može da se pozdravi sa 20 KM.

PS: koliko djece ima u 2. gimnaziji da izračunamo koliko je to novca svake godine završavalo u "nečijem" džepu
Individualism18

#434 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

.
Last edited by Individualism18 on 08/12/2012 18:07, edited 1 time in total.
lodjack

#435 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by lodjack »

Individualism18 wrote:I u drugim sarajevskim gimnazijama se placa za tu stetu. Nije do direktorice Druge gimnazije to se placa odavno i u ostalim skolama (sigurna sam za 3 sarajevske gimnazije da to isto placaju). Eh, sada ja ne znam za sta se taj novac trosi, nije ni meni drago da placam za stetu koju nisam pocinila, ali u svakom slucaju nije samo do Druge gimnazije.
naravno, sto znaci da se i u drugim sarajevskim skolama na isti nacin kradu pare, nista novo :) koliko se sjecam ide 25 upisnina na pocetku i 20 kermi na kraju za odstetu i odrzavanje objekta (krecenje i ostalo), da sjecam se kad sam sa kolegom iz klupe prije 2-3 godine pravio racunicu koliko se para prikupi, koliko treba para za krecenje hodnika, kvadraturu smo sracunali i cijenu boje sve... na kraju opet ispadne da ima viska para za pokoji novi auto... uglavnom nista novo, u skolama kako i u drzavi cijeloj...

ovom prilikom sretno svim novoupisani DRUGArima :)
SARAJKA75

#436 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by SARAJKA75 »

Kao sto sam vec napisala neka nam daju priznanice da smo uplatili i dokument po kojem smo obavezni i dobit ce pare.
Kontaktirala sam Ministarstvo i oni nisu donijeli odluku o bilo kakvom placanju i sve je to samovolja skole.
Mozete provjeriti na broj 033/562-126
Vrlo ljubazno su mi objasnili da su vec zaprimili par poziva roditelja sa istim pitanjem i da je njihova zvanicna informacija: SAMOVOLJA SKOLA (direktora) i da se skole krece od novca koji se izdvaja iz budzeta kantona.
jasta radi jarane

#437 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by jasta radi jarane »

raja jel boga vam onaj kadar ZA BIH stranke AIDA ARNAUTOVIC direktorica jos, pa ta zena vlada desetljece ako ne i vise
Impavidus

#438 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by Impavidus »

Jašta radi jarane...
Ghost_Rider_XXX

#439 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by Ghost_Rider_XXX »

Arnautovićka, nula od profesora, nula od direktora. Furstrirana do bola. Samo kad se sjetim kako je IF petlju objašnjavala dodje mi da plačem. :lol:
nOrMaLaC

#440 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by nOrMaLaC »

Maturanti, gdje idete i kada idete na maturalnu? :D
wall3

#441 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by wall3 »

Ma druga gimnazija je korumpirana i lagana skola. Neuporediva sa trecom, obalom, dobrinjom i ostalim normalnijim skolama. Druga gimnazija svoje ucenike ne obara da bi se stekao utisak da su oni elitna skola, da niko ne zasluzuje da padne, a daleko su od toga. Pogledajte jednu obalu koja obara desetine ucenika sto na popravni sto na godinu, a odlicnih u nekim razredima cak i nema.
casanova123

#442 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by casanova123 »

nije to do skole nego do ucenika :D
u Drugoj su uglavnom inteligentnija djeca i ucenici koji nisu toliko lijeni samo da znas :D

Obala nije ni to prvog sprata Druge gimnazije. Ni blizu. Treca mozda jeste jer vecina ih dosta uci i nije toliko lagano imati 5, dok na primjer prva je isto tu negdje..
wall3

#443 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by wall3 »

casanova123 wrote:nije to do skole nego do ucenika :D
u Drugoj su uglavnom inteligentnija djeca i ucenici koji nisu toliko lijeni samo da znas :D

Obala nije ni to prvog sprata Druge gimnazije. Ni blizu. Treca mozda jeste jer vecina ih dosta uci i nije toliko lagano imati 5, dok na primjer prva je isto tu negdje..
:skoljka:
Kad si pohađao srednju školu? Ne priznajem mišljenja onih koji su je završili do 2005 jer se mnogo toga promijenilo.

U obje škole se upisuju djeca sa otprilike jednakim brojem bodova, isti je plan i program, strogoća profesora u Obali je nakon smjene generacija u drugoj na nešto višem nivou, obala je naravno najuspješnija u sportu, druga više nije ni u prirodnim naukama što je nekada bila. Škola je korumpirana sa lošom politikom, iz dana u dan propada i drži je samo prijeratna reputacija.

Naravno sigurno je do đaka* jer je Obala jedna od rijetkih škola koja obara đake koji ne zaslužuju prolaz u viši razred, nema poklanjanja ocjena, provlačenja, štele, apsolutno svako ko ne zaslužuje viši razred ide na popravni ili obnavlja godinu. Da ne govorimo da u svim odjeljenjima jednog razreda ima odličnih kao u jednom do dva razreda Druge(10-15). Ucenici su slične inteligencije, oni lijeni ispadnu iz igre u prvom-najkasnije drugom razredu tako da su treći i četvrti sa puno vrijednijim đacima. A sada, naravno u svim školama kantona možete biti dobri do vrlodobri samo ako pazite na času, bez ikakvog učenja kući, ali to je već do sistema.

*-sarkazam
Individualism18

#444 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

.
Last edited by Individualism18 on 08/12/2012 18:08, edited 1 time in total.
wall3

#445 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by wall3 »

Ako je tako onda koliko ih to padne na godinu, a koliko na popravni u generaciji? Koliko ih ponovi godinu sa popravnog?
Individualism18

#446 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Ne mogu govoriti o tačnim ciframa jer ih ne znam i ne želim nagađati. Ja znam da je u mojoj generaciji, kao i u godinu starijoj (jer sam se s njima družila) bilo ponavljača. Ne smatram da se kvalitet škole mjeri učenicima koji ponavljaju. Mislim da je realnije uporediti na kojem stepenu se izučava gradivo u Drugoj gimnaziji, a na kojem u Obali. Besmislena je rasprava o tome koja je škola bolja, svi imamo priliku izabrati školu za koju smatramo da će nam najviše pružiti i koja nam najviše odgovara. Meni je kvalitet Druge gimnazije neosporan, a o kvalitetima drugih škola ne želim raspravljati jer ih nisam završila i nemam realan uvid u njih.
wall3

#447 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by wall3 »

Individualism18 wrote:Ne mogu govoriti o tačnim ciframa jer ih ne znam i ne želim nagađati. Ja znam da je u mojoj generaciji, kao i u godinu starijoj (jer sam se s njima družila) bilo ponavljača. Ne smatram da se kvalitet škole mjeri učenicima koji ponavljaju. Mislim da je realnije uporediti na kojem stepenu se izučava gradivo u Drugoj gimnaziji, a na kojem u Obali. Besmislena je rasprava o tome koja je škola bolja, svi imamo priliku izabrati školu za koju smatramo da će nam najviše pružiti i koja nam najviše odgovara. Meni je kvalitet Druge gimnazije neosporan, a o kvalitetima drugih škola ne želim raspravljati jer ih nisam završila i nemam realan uvid u njih.
Slažem se, samo me nervira kad bez ikakvog znanja omalovažavaju druge škole iako je njihova ista, ako ne i gora od drugih.
casanova123

#448 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by casanova123 »

...
Last edited by casanova123 on 06/07/2015 12:40, edited 1 time in total.
Impavidus

#449 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by Impavidus »

Ima istine u tome da kriteriji u drugoj polako padaju, dovode se neki profesori koji su realno kvalitetom ispod onog do kojeg je Druga znala držati, i po čemu je bila poznata. Isto tako nekoliko onih profesora starog kova svake godine lagano napušta svoju jazbinu, dolaze te već spomenute nove generacije, ali mislim da je to još uvijek na visokom nivou.
Normalno neće druga biti bolja od svake druge srednje škole u svim mogućim oblastima. Iako su srednje manje više sve deklarisane kao opšte, uvijek je bilo prva-jezička, druga-matematička/informatika, peta-sportska, itd.

Ja sam prošle godine maturirao u drugoj, upisao elektrotehniku. Od 250-300 studenata koji su upisali prvu godinu, nas oko 25 je završilo sve u roku. Ostalih preko 2 stotine brige vuče sad do septembra, a sigurno pola od toga će i obnovit.
od tih 25, 13 je iz Druge gimnazije, dok od ovih 10-ak ostalih nema nijedan slučaj da su 2 studenta iz iste srednje.
Valjda i to nešto govori o drugoj, i njenoj struci. :)
delirium.sa

#450 Re: Druga Gimnazija Sarajevo

Post by delirium.sa »

Obala pokušava da dostigne neki nivo time što će obarati ljude na popravni i godinu, ali ne znam kako nekome broj takvih učenika može biti mjerilo kvaliteta škole. Lično znam osobe iz obje škole i ako ništa, u Drugoj su gradska raja, dok je Obala leglo kića i šunda (neka se niko ne nađe uvrijeđenim).
Post Reply