Reis Ceric izjavljuje da smo mi Bosanci i Hercegovci Turci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Da li su BosanciHercegovci i Bosnjaci Turci?

Da
19
18%
Ne
86
80%
Neznam
2
2%

Total votes: 107

Pearl

Post by Pearl »

SeadBiH wrote:
danas wrote:
Nosferatu wrote: BAHadzicu svidjalo se to tebi ili ne - ima nas koji hocemo da smo Bosanci i necemo da smo Bosnjaci. Necu da sam Bosnjak - jer prvi i najveci Bosnjaci su izdjanici Bosne i Hercegovine - i necu - da meni jedna stranka politicka na svom kongresu - stvara naciju - kojoj ja pripadam - po djelidbii tora - ono - niko te nista i ne pita - samo ti laso bace oko vrata - i ti bleejis i bleejis - a oni te vuku - i kontaju - ko te jebe, sad si nas, mi se pitamo za tebe a ti moras od svih da nas branis, jer smo mi = ti. Meni moji identitet - se ne moze naturiti. Bicu ono sto ja hocu da budem! Taman da je najveci apsurd.
joj, svasta ti nesto napisa, ali evo da se slozim sa gornjim 100%... jer valjda ovo ima neke veze sa temom...

helem, puna nam bosna, a nigdje nijednog bosanca... nemre se bit bosanac rekli nam... pa, posto nam srbi, hrvati, i bosnjaci ne daju da budemo bosanci (ko da njima hljeba jede sta sam ja i kako se ja osjecam, jer meni fakat ne smeta da oni budu sta god hoce da budu)... ostaje nam jedino da budemo turci :D :D :D :lol: :lol: :lol:

@DUREX:
:thumbup:
Kako cu ja biti Bosanac ako sam iz Hercegovine? Jel ima onda i neki nacionalni Hercegovacki identitet? Ili sam ja Bosanac ali iz Hercegovine, a kako onda mogu biti Bosanac kad sam porjeklom iz Hercegovine a ne iz Bosne..
tu znaci lezi glavni problem.. posto su Amerikanci gradjani ujedinjenih americkih drzava, da bi dobili jedinstveno ime, umjesto BiH mozemo imati ime drzave: ujedinjene govnarske drzave, pa bismo svi bili govnari..

ako je biti turcin "casnije" nego biti bosanac, nek vam daju vala pa svi turci budite... samo dok skontate da vas oni nece.. ali ce tad biti kasno... a nadam se da ce tada oni koji se osjecaju kao Bosanci dobiti svoju drzavu, makar se ona zvala i tunguzija, u kojoj cemo da zivimo sretni, operisani od guznih tumora koji nam ne daju da budemo ono sto jesmo, nego nam namecu nesto drugo, stiglo sa vrha i vjestacko, kao bolje (sto bi narod rekao: prodaju nam muda za bubrege)

izvinjavam se na kolicini prostote u postu, ali brate, sa ovim turcima ne mozes nikako, valjda se ne razumijemo.. mozda nam nije isti jezik...
Reina

Post by Reina »

o cemu vi...? a sto se pravite blesavi ?

niti mozete narediti Srbinu, niti Hrvatu a Bogami ni Bosnjaku da se izjasnjavaju samo kao Bosanci ako je tako to smo sto zelimo da budemo i Bosnjaci i Srbi i Hrvati a opet regionalno Bosanci i Hercegovci, naravno...

kao sto rece kolega "Moja nacionalna pripadnost teško se može definirati jednom riječju" :)
Efekt

Post by Efekt »

SeadBiH wrote:
danas wrote:
Nosferatu wrote: BAHadzicu svidjalo se to tebi ili ne - ima nas koji hocemo da smo Bosanci i necemo da smo Bosnjaci. Necu da sam Bosnjak - jer prvi i najveci Bosnjaci su izdjanici Bosne i Hercegovine - i necu - da meni jedna stranka politicka na svom kongresu - stvara naciju - kojoj ja pripadam - po djelidbii tora - ono - niko te nista i ne pita - samo ti laso bace oko vrata - i ti bleejis i bleejis - a oni te vuku - i kontaju - ko te jebe, sad si nas, mi se pitamo za tebe a ti moras od svih da nas branis, jer smo mi = ti. Meni moji identitet - se ne moze naturiti. Bicu ono sto ja hocu da budem! Taman da je najveci apsurd.
joj, svasta ti nesto napisa, ali evo da se slozim sa gornjim 100%... jer valjda ovo ima neke veze sa temom...

helem, puna nam bosna, a nigdje nijednog bosanca... nemre se bit bosanac rekli nam... pa, posto nam srbi, hrvati, i bosnjaci ne daju da budemo bosanci (ko da njima hljeba jede sta sam ja i kako se ja osjecam, jer meni fakat ne smeta da oni budu sta god hoce da budu)... ostaje nam jedino da budemo turci :D :D :D :lol: :lol: :lol:

@DUREX:
:thumbup:
Kako cu ja biti Bosanac ako sam iz Hercegovine? Jel ima onda i neki nacionalni Hercegovacki identitet? Ili sam ja Bosanac ali iz Hercegovine, a kako onda mogu biti Bosanac kad sam porjeklom iz Hercegovine a ne iz Bosne..
Odgovor na tvoje pitanje je prost kao pasulj.Hecegovac je isto sto i Slavonac , Dalmatinac , Istranin ( Istijanac) , Primorac, Zagorac , Medjimurac , Semberac , Krajisnik ........Neki od ovih ljudi su po nacionalnosti Hrvati , neki su Srbi , neki kazu da u Dalmatinci i ne priznaju Htvatsku naciju ( to su tzv Orjunasi , koji se zalazu da Dalmacija bude Drzava ) dalje neko od ovih ljudi je Bosnjak , neko je Ciganin , neko je pak Ceh .Tvoj sugradjanin ( ako si iz Mostara )
Predrag Matvjevic je Hercegovac .a po nacionalnosti nisam siguran , mozda se covjek osjeca Hrvatom a mozda i Ukrajincem jer je njegov otac iz Ukrajine.Budi sta hoces , ko ti moze zabraniti.Ja sam prvo Bosanac !!!!!!!!!!!!! Ne bunim se kad mi kazu da sam Bosnjak .Nisam alergican na to ime.Kada me pitaju da li sam musliman ( mada ne upraznjavam vjeru ) kazem da jesam , jer moje ime je muslimansko , moja mama pravi baklavu za Bajram , moj djed je isao u dzamiju ......i ja sam zaista i u tradicionalnom i kulturnom smislu musliman.Od svih spomenika na mezarima moje familije najljepsi su mi nisani .Da se vratimo tvom odgovoru.Ti mozes sebi napisati u papirima Hercegovac .Fakat ne znam ko ti to moze zabraniti.Ja pisem Bosanac , ko mi kaze da toga nema i ne moze biti .....taj moze racunati da ce zavrsiti na hirurgiji .Ni rodjena ga majka ne bi prepoznala ko bi mi rekao da nisam po nacionalnosti Bosanac.
kuripesic

Post by kuripesic »

Reina wrote:o cemu vi...? a sto se pravite blesavi ?

niti mozete narediti Srbinu, niti Hrvatu a Bogami ni Bosnjaku da se izjasnjavaju samo kao Bosanci ako je tako to smo sto zelimo da budemo i Bosnjaci i Srbi i Hrvati a opet regionalno Bosanci i Hercegovci, naravno...

kao sto rece kolega "Moja nacionalna pripadnost teško se može definirati jednom riječju" :)
:lol:
skolski primjer izvrcanja cinjenica .
e sad sam definitivno puko,
ubjedjujes me da danas u bih bosanci nekom brane da bude srbin,hrvat , bosnjak ? :lol:
jebi ga ,
pa valjda oni nas negiraju :zzzz:
sestro draga , sta ti bi ?
furlan

Post by furlan »

To ti je ono.Ne talasaj,nego u tor.Ti ces sebi odredjivat sta si?Sram te bilo. :shock: :?
Šandor

Post by Šandor »

Nesferatu, radi ono što ti srce želi. Imaš pravo na to. Ali nakon svega što se desilo ja to ne bih mogao sve i kad bih otkrio da sam direktni potomak kralja Tomislava. :D

Zna se kako se paze braća i sestre. Moj brat ne može biti neko ko mi je o glavi radio.
Reina

Post by Reina »

kuripesic wrote:
Reina wrote:o cemu vi...? a sto se pravite blesavi ?

:lol:
skolski primjer izvrcanja cinjenica .
e sad sam definitivno puko,
ubjedjujes me da danas u bih bosanci nekom brane da bude srbin,hrvat , bosnjak ? :lol:
jebi ga ,
pa valjda oni nas negiraju :zzzz:
sestro draga , sta ti bi ?
na znam da li si puko ali tako izgledas :P smanji dozivljaj :-)

ne nisam rekla da se nekom brani da bude bilo sta... za domacu zadacu ponovo post procitaj i @Efekt slazem se ..... :)
SeadBiH

Post by SeadBiH »

Naravno da mozes biti Bosanac ali sta to znaci, da mi nismo isti narod? Jel znaci ako sam ja Hercegovac a ti Bosanac da smo onda dva razlicita naroda? Sta onda velis za Sandzaklije, jesu li oni neki treci narod? Neznam zbog cega nekim ljudima smeta da se zovu Bosnjaci jer to neiskljucuje njihovu regionalnu pripadnost. Historijska cinjenica je da smo mi Bosnjaci i to nema nikakve veze sa SDA ili sa nekom politickom strankom. Starosjedioci Bosne i Hercegovine su uvjek bili Bosnjaci...
Pearl

Post by Pearl »

SeadBiH wrote:Naravno da mozes biti Bosanac ali sta to znaci, da mi nismo isti narod? Jel znaci ako sam ja Hercegovac a ti Bosanac da smo onda dva razlicita naroda? Sta onda velis za Sandzaklije, jesu li oni neki treci narod? Neznam zbog cega nekim ljudima smeta da se zovu Bosnjaci jer to neiskljucuje njihovu regionalnu pripadnost. Historijska cinjenica je da smo mi Bosnjaci i to nema nikakve veze sa SDA ili sa nekom politickom strankom. Starosjedioci Bosne i Hercegovine su uvjek bili Bosnjaci...

ne, starosjedioci Bosne su biuli Bosnjani.. a ne Bosnjaci

i sta se vise sandzaklije svuda guraju cim se Bosnjakluk spomene.. od kad su to oni isti narod ko mi? a eto vojvodjani, crnogorci i licani nisu, samo su sandzaklije isto ko bosanci... tj ko Bosnjaci.. malo me prenijelo...
BECHO

Post by BECHO »

Odgovor na tvoje pitanje je prost kao pasulj.Hecegovac je isto sto i Slavonac , Dalmatinac , Istranin ( Istijanac) , Primorac, Zagorac , Medjimurac , Semberac , Krajisnik ........Neki od ovih ljudi su po nacionalnosti Hrvati , neki su Srbi , neki kazu da u Dalmatinci i ne priznaju Htvatsku naciju ( to su tzv Orjunasi , koji se zalazu da Dalmacija bude Drzava ) dalje neko od ovih ljudi je Bosnjak , neko je Ciganin , neko je pak Ceh .Tvoj sugradjanin ( ako si iz Mostara )
Predrag Matvjevic je Hercegovac .a po nacionalnosti nisam siguran , mozda se covjek osjeca Hrvatom a mozda i Ukrajincem jer je njegov otac iz Ukrajine.Budi sta hoces , ko ti moze zabraniti.Ja sam prvo Bosanac !!!!!!!!!!!!! Ne bunim se kad mi kazu da sam Bosnjak .Nisam alergican na to ime.Kada me pitaju da li sam musliman ( mada ne upraznjavam vjeru ) kazem da jesam , jer moje ime je muslimansko , moja mama pravi baklavu za Bajram , moj djed je isao u dzamiju ......i ja sam zaista i u tradicionalnom i kulturnom smislu musliman.
Slazem se. Najveci fenomen ustvari je da danas niko od ovih nasih suncokreta nije vise Musliman. Evo cujem da pojedini nasi Bosancerosi iz Australije, Amerike i prekookeanskih zemalja amerikaniziraju vlastita imena, tako da danas imamo Nihada Nicka ili Nermina Neda. Pa cak i ona nasa 'Svedjanka' Amna je odjednom postala Anna. Tako ti je to kad imas dzon-obraz i kad si labilna licnost, ili sto bi rek'o Mesa 'uvijek neciji miraz'. Dzaba sto im mame prave baklave za Bajram, sto su se 91 pisali k'o Muslimani i sto im babo ide u dzamiju. Preko noci bi prodali ono sto su im ocevi i djedovi bili vijekovima, bez trunke stida i bez osjecaja krivice zbog otpadnistva (opet Mesa).Trebalo nas je sve uz jedno tarabicu i ozezi, jer ocigledno nismo dozivili ono sto smo trebali dozivit.
Efekt

Post by Efekt »

SeadBiH wrote:Naravno da mozes biti Bosanac ali sta to znaci, da mi nismo isti narod? Jel znaci ako sam ja Hercegovac a ti Bosanac da smo onda dva razlicita naroda? Sta onda velis za Sandzaklije, jesu li oni neki treci narod? Neznam zbog cega nekim ljudima smeta da se zovu Bosnjaci jer to neiskljucuje njihovu regionalnu pripadnost. Historijska cinjenica je da smo mi Bosnjaci i to nema nikakve veze sa SDA ili sa nekom politickom strankom. Starosjedioci Bosne i Hercegovine su uvjek bili Bosnjaci...
Nikome ne smata naziv Bosnjak .Svako ima pravo da bude ono sto on hoce.
srpski i hrvatski nacionalisti igraju na kartu da nema Bosanaca u Bosni i tako je pokusavaju podijeliti , na srpski , hrvatski i bosnjacki dio ( zato stalno i namjerno ponavljaju i svjesno grijese i govore bosnjacki a ne bosanski jezik , obrati paznju pa ces vidjeti ) .Bosanci su im smatnja jer Bosanac ima tapiju na Bosnu kao Francuz na Francusku.Sto vise Bosanaca to vise Bosne.Sto se tice Sandzaklija , Bosnjastvo njima odgovara,
barem Fahrudinu Radoncicu kojem kad kazes da je lopov on kaze da je to napad na Bosnjacki narod .A Radoncicu stoji Bosnjastvo isto kao magarcu sedlo.Sto se tice istorijske cinjenice stanovnici Bosne su Bosanci , u Sloveniji Slovenci , u Njemackoj Njemci Sa istorijom se moze manipulirati u politcke svrhe kao sto Srbi i Hrvati pricaju da to bili prije hiljadu godina i da su bosanski kraljevi bili Hrvati .Kako ce biti bosanski kraljevi Hrvati.Kako ? Kako ce Francuski kraljevi biti Njemci ? Kako ? Nikako !!!!! Vidis kako se da manipulirati sa istorijom ali sa logikom se ne moze manipulirati.Ispod savskog mosta tece rijeka Sava.Nikako ne biti Neretva.Ama bas nikako !!!!!!!!!!!!!Bosna = Bosanci !!!!!!!!!!!! SHVATI , to je isto dva i dva .
BECHO

Post by BECHO »

Posmatrajuci sa vremenske distance, razlika je very drasticna. :-) Kao izmedju Bosone, BosnieE i sl. od 10-og do Srednjeg Vijeka pa do danasnje Bosne i Hercegovine. :)
ma_hajde

Post by ma_hajde »

ko to nepismeno u anketi stavi "neznam" umjesto "ne znam"?

bosanci koji ne znaju ni bosanski se pitaju sta su po porijeklu....
Pearl

Post by Pearl »

BECHO wrote:
Posmatrajuci sa vremenske distance, razlika je very drasticna. :-) Kao izmedju Bosone, BosnieE i sl. od 10-og do Srednjeg Vijeka pa do danasnje Bosne i Hercegovine. :)
informisi se malo... Bosnjaci je naziv koji se sad veze uz Muslimanski dio stanovnistva BIH, greskom nekih ljudi... mislim da 2/3 stanovnika BIH samo iz tog razloga u ovoj situacji ne bi prihvatili taj naziv..

ja prva ne bih, jer mi Bosnjak stoji kao treci izbor uz Hrvata i Srbina na svim zvanicnim dokumentima drzave BIH.. jasno je za sta je izraz Bosnjak trenutno sinonim..

meni treba cetvrti izbor: bosanac/hercegovac :)
Efekt

Post by Efekt »

Na znanje i ravnanje svima .I prijateljima Bosne i njenim neprijateljima.
Ti mozes u bosni biti sta hoces .Nema problema .Srbin , Hrvat , Bosnjak , Slovak .......ali ako u isto vrijeme kazes da nisi Bosanac ( kao sto govori poprilican broj Hrvata i Srba ) ti si vec debelo sumnjiv.Debelo , ti hoces da nosis Bosnu negdje drugo.100% ja oko toga ne dvojim , nemam dileme.
Svi oni koji u Bosni nisu Bosanci ( ne zele to da budu , ne priznaju to , nece da prevale preko usta ) oni su ULJEZI !!!!!!!!Kada uljez u tvom tijelu uzme maha ( bakterija virus ) postoji mogucnost da ce ti amputirati dio tijela i tako ces zivjeti kao invalid ili ce ti upropastiti cijeli organizam ako budes puno oklijevao i ti ces umrijeti.Sta ti je najdraze od ovoga troje.Predpostavljam da vam je najdraze da se rijesite uljeza i zivite zdravi i cijeli i jedinstveni u jednom komadu sa onima koji vas najvise vole vidjeti takvog normalnog i zdravog. Smrt fasizmu sloboda mojoj cjelovitoj i jedinstvenoj BiH.Tako ce i biti!!!! Dzaba vam trud dusmani !!!!!!!!
BECHO

Post by BECHO »

Pearl wrote:
Licno ne bi imao nista protiv. :) S obzirom da preko 99% Bosnjaka (po nekim anketama) smatra Bosnu i Hercegovinu svojom domovinom, mislim da bi velika vecina - ako ne svi - radog srca, zajedno sa mnom, pristali da se nacionalno pisemo kao Bosanci ili Hercegovci.
Šandor

Post by Šandor »

Pearl wrote:informisi se malo... Bosnjaci je naziv koji se sad veze uz Muslimanski dio stanovnistva BIH, greskom nekih ljudi... mislim da 2/3 stanovnika BIH samo iz tog razloga u ovoj situacji ne bi prihvatili taj naziv..
Da je tako kako tvrdiš početkom rata bi se pravoslavni, muslimani i katolici rame uz rame borili protiv najezde četnika i ustaša iz Srbije i Hrvatske. Jer da je to bio naš problem to bi bilo riješeno prije rata.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Šandor wrote:
Pearl wrote:informisi se malo... Bosnjaci je naziv koji se sad veze uz Muslimanski dio stanovnistva BIH, greskom nekih ljudi... mislim da 2/3 stanovnika BIH samo iz tog razloga u ovoj situacji ne bi prihvatili taj naziv..
Da je tako kako tvrdiš početkom rata bi se pravoslavni, muslimani i katolici rame uz rame borili protiv najezde četnika i ustaša iz Srbije i Hrvatske. Jer da je to bio naš problem to bi bilo riješeno prije rata.

Fakat odgovor nidje veze...
danas

Post by danas »

kub lajkan wrote:
Šandor wrote:

Fakat odgovor nidje veze...
nije bas da je nidje veze...
da je vecina stanovnika BiH smatrala sebe bosancima prije svega, ne bi podrzavali veliko-srpske i veliko-hrvatske (a bogami ni malo-muslimanske) projekte kasapljenja te iste bosne. nego bi svi stali da brane bosnu. ne bi izabirali nacionalne, vec pro-bosanske stranke na izborima, pocev od prvih izbora pa do danas.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Pearl wrote:
BECHO wrote:
informisi se malo... Bosnjaci je naziv koji se sad veze uz Muslimanski dio stanovnistva BIH, greskom nekih ljudi... mislim da 2/3 stanovnika BIH samo iz tog razloga u ovoj situacji ne bi prihvatili taj naziv..

ja prva ne bih, jer mi Bosnjak stoji kao treci izbor uz Hrvata i Srbina na svim zvanicnim dokumentima drzave BIH.. jasno je za sta je izraz Bosnjak trenutno sinonim..

Znači, najveći dio Srba i Hrvata u BiH,zapravo ne prihvataju Bošnjaštvo, jer je ono, greškom nekih ljudi,vezano za "muslimanski dio stanovništva" u BiH?I da nije ove greške, naši bi zemljaci koji sebe nazivaju Srbima i Hrvatima, pohrlili Bošnjaštvu,ko nekoć,u onoj staroj legendi, bogumili sultanu Fatihu? :)
bleka

Post by bleka »

Da je srece ime zemlje bi bilo Bosna, mi Bosanci , a zastava sa ljiljanim.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

BECHO wrote:
Pearl wrote:
Licno ne bi imao nista protiv. :) S obzirom da preko 99% Bosnjaka (po nekim anketama) smatra Bosnu i Hercegovinu svojom domovinom, mislim da bi velika vecina - ako ne svi - radog srca, zajedno sa mnom, pristali da se nacionalno pisemo kao Bosanci ili Hercegovci.

BECHO, evo, hajde da pokrenemo peticiju, da se kao Ustavna kategorija ,a u smislu konstitutivnosti, svima nama pruži i ova četvrta opcija: Bosanci ili Hercegovci.

I ne bi trebalo pojam Hercegovac izjednačavati sa pojmovima Slavonac, Dalmatinac, Šumadinac.....Hercegovina je sastavni dio imena države u kojoj živimo, pa je stoga više od regionalne odrednice. :)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

bleka wrote:Da je srece ime zemlje bi bilo Bosna, mi Bosanci , a zastava sa ljiljanim.

Eh, nismo te sreće, a i da jesmo, smislili bi mi već neke probleme,oko kojih bismo deverali!
Jara

Post by Jara »

Efekt wrote: Tvoj sugradjanin ( ako si iz Mostara )
Predrag Matvjevic je Hercegovac .a po nacionalnosti nisam siguran , mozda se covjek osjeca Hrvatom a mozda i Ukrajincem jer je njegov otac iz Ukrajine.
Budi sta hoces , ko ti moze zabraniti.Ja sam prvo Bosanac !!!!!!!!!!!!!
Ti mozes sebi napisati u papirima Hercegovac .Fakat ne znam ko ti to moze zabraniti.
Nekad je na popisu stanovništva u rubrici "nacionalnost" bila i mogućnost opredjeljivanja po geografskoj pripadnosti...
Dobar primjer za P.M. koji je prvenstveno jedna sjajna osoba i uopće nije bitna njegova nacionalna pripadnost kao ni bilo čija...
Btw, nije bitno (ni inače, ni u ovoj priči ) nego samo informativno - otac mu je Bjelorus...pričao on o tome (a i većina bjelorus. prezimena se zavrsava na - ič).
Efekt

Post by Efekt »

Jara wrote:
Efekt wrote: Tvoj sugradjanin ( ako si iz Mostara )
Predrag Matvjevic je Hercegovac .a po nacionalnosti nisam siguran , mozda se covjek osjeca Hrvatom a mozda i Ukrajincem jer je njegov otac iz Ukrajine.
Budi sta hoces , ko ti moze zabraniti.Ja sam prvo Bosanac !!!!!!!!!!!!!
Ti mozes sebi napisati u papirima Hercegovac .Fakat ne znam ko ti to moze zabraniti.
Nekad je na popisu stanovništva u rubrici "nacionalnost" bila i mogućnost opredjeljivanja po geografskoj pripadnosti...
Dobar primjer za P.M. koji je prvenstveno jedna sjajna osoba i uopće nije bitna njegova nacionalna pripadnost kao ni bilo čija...
Btw, nije bitno (ni inače, ni u ovoj priči ) nego samo informativno - otac mu je Bjelorus...pričao on o tome (a i većina bjelorus. prezimena se zavrsava na - ič).
Predrag Matvejevic , je moj heroj , to je ljudina veca od planine , srpsko -hrvatski fasisti koji su zapalili Bosnu i Hercegovinu osjetili su ostrinu njegovog pera koje je u sluzbi istine .Naravno da je nebitna njegova nacionalnost samo sam ga uzeo kao paradigmu odgovarjuci na jedno pitanje.
Locked