Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nedzadrk

#426 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by nedzadrk »

PipiDugaDevetka wrote:
Urban B. wrote:Niko i ne kaze da nema katastrofalnih musterija al ni to opet im ne daje za pravo da se ponasaju onako kako to sad rade i opet se mora istaci da nisu svi isti i da i u Sa taxiju ima normalnih ljudi .
Bio sam se povrijedio u desnu ruku. Krv lipti u ritmu otkucaja srca u krvoskocima. Ja na ulicu. Neki mladić iz knjižare mi pomogao da sa mojim kaišem podvežem ruku. Naiđe SA taxista i otpelja me u najbliži DZ. Besplatno, naravno.
Hvala mu! Nisam u toj frci ništa ni zapisao ili zapamtio ime i slično. Kasnije dr. Aginčić u bolnici sve namjestio kako treba tako da sam i po 300kg tereta prebacivao uz pomoć još jednog radnika.

Dakle, NISU SVI ISTI SA TAXISTI!
Slazem se ....ovo sam vec rekao na drugoj temi...
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#427 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Entropio »

Sunrise00 wrote:
Entropio wrote:Meni nije jasno zašto neko uzima taksi ispred aerodroma... Normalno je da će te zapaliti. Fino kad izađeš sa aerodroma nazoveš Crveni, dođe čovjek i za 10 maraka si na Grbavici.
naravno, turisti koji dodje u sarajevu iz njemacke ce stvarno pasti na pamet da nazove crveni taksi, dok taksiji stoje pred aerodromom :lol:
Pa turisti će biti zapaljeni, ali oni se svakako ne žale, jer su cijene taxija kod nas mizerne. Ako plati 20 eura do grada, to je njemu jeftino. Naravno, to nije u redu, ali tako je. Mi se žalimo. Zato nazovi Crveni i plati regularnu cijenu.
Jon Spencer

#428 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

Znao sam da ćete se zakačiti za navode o saobraćajnim nesrećama ali ću vas razočarati i napomenuti da nisam nijednim slovom spomenuo krivicu u nezgodama nego učešće u saobraćajnim nezgodama, a ovo ostalo ste zaključili sami. Odnos prema strankama je oduvijek bio problem kod određenog broja taksista ali ako niste upoznati postoje i disciplinske mjere protiv takvih. Problem je što je svima mrsko prijaviti slučaj i niko nema vremena za takvo što. Što se tiče taxista sa aerodroma pokušat ću vam objasniti neke stvari koje možda niste znali. Nije da ih branim dapače ali treba pokušati razumjeti zašto je to tako. Sarajevski aerodrom nije kao u svim većim gradovima udaljen po 10-20 km od grada već je bukvalno u gradu i taxo koji odradi 4-5 vožnji dnevno ako bi naplaćivao po taksimetru propao bi momentalno. Čak i da na aerodromu stoji neka od privatnih firmi garant vam nebi radila po ovoj cijeni jer se ne isplati a i nemaju kapaciteta da razvezu jedan avion koji sleti. Taj kapacitet ima samo Sarajevo taxi. U svijetu nije neobično da taxisti na aerodromu imaju veću tarifu od ostalih upravo radi ovih razloga. Samo što su to ljudi odradili pametno i zakonski odredili tarifu a ovi naši su primorani da se bore sami i naplaćuju više.
Npr. Ljubljana u gradu
* startnina - 1,50 €
* km - 1,10 €
* čekanje - 18 €
Ljubljana aerodrom
start-up fee: 2,00 EUR
1 km: 1,40 EUR
waiting hour: 25,00 EUR
large pieces of luggage: 2,00 / EUR

Evo vam još nekih linkova pa prostudirajte malo:
http://www.lju-airport.si/eng/passanger ... -here/taxi
http://www.taxi-ljubljana.si/node/3?language=hr
http://www.businesstaxi-munich.de/en/pricelist.php
http://www.skyportcars.com/pricesquote_75162.html

Hvala na pažnji i razumjevanju. Vaš taxo!
open the pendzer

#429 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by open the pendzer »

Ti si meni legenda, taxo, prvo kazes "Sarajevski aerodrom nije kao u svim većim gradovima udaljen po 10-20 km od grada već je bukvalno u gradu i taxo koji odradi 4-5 vožnji dnevno ako bi naplaćivao po taksimetru propao bi momentalno" a onda SA taxiste sa aerodroma uporedjujes sa ljubljanskim taxistima sa aerodroma Brnik, koji je od Ljubljane udaljen brat bratu ko Visoko od Sarajeva (ima jedno sat voznje busom)

Kao prvo, Taxi drustvo Ljubljana nije ista firma kao i Taxi drustvo letalisca Ljubljana, i opcenito (koliko ja znam) u Ljubljani je taxi organizovan bas po sistemu Zuti taxi, Crveni taxi, dakle privatnici koji su vlasnici vozila i uposljavaju vozace. Vozio sam se vise puta njihovim taxijima, prije dosta godina istina, usluga je savrsena i slicno. Mislim da oni u Ljubljani imaju vise ovakvih taxi firmi, neda mi se sad guglati.

Kao drugo, sa ljubljanskog aerodroma postoji autobuska linija koja vozi do centra grada na BUS stanicu, i cijena karte je nesto oko 4 eura. Vozi svako sat vremena, dakle raja ima izbor. Skup ti taxi, uzmes bus kartu i pravac centar grada.

Sve je zakonom odredjeno, nema muljanja, nema odokativnog odredjivanja cijene, to je sistem i red.
open the pendzer

#430 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Takodje, bitna stvar, Brnik je od centra Ljubljane udaljen 30-ak kilometara, taxi te od Brnika do Ljubljane kosta oko 40 €, ovisno od destinacije, oni su racunali do centra grada, Ljubljana je prilicno siroka geografski pa je cijena varijabilna.

U Sarajevu od aerodroma do centra grada nema ni 10 kilometara, a uzimaju 20 €.
Better Man

#431 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Better Man »

Sarajevo je jedini grad u svijetu koji nema autobusku liniju koja povezuje grad sa aerodromom! Svako ko treba da leti negdje mora da placa taxi da ga odveze na aerodrom, isto tako kad sleti na areodrom opet mora na taxi, jer nema bus linije oja vozi do grada. Ima finih taksista, ali ima i djubradi. Jednom sam prije posla se spustio do banke i zadrzim se malo duze i kad sam izasao na taxi stand (rijec je o Sarajevo taxi)i otvorim vrata auta i kazem taksisti gdje zelim, kad on ljutito mi rece zatvorimi vrata i nastavi da cita novine. Mene uhvati huja da sam mu svom snagom zalupio vratima da se sve streslo. Izleti on iz auta podje psovati i prijetiti, a ja ga samo hladno gledam i usuti se on i sjede u auto. Nakon toga krenem pjeske i naidje vozilo Sarajevo taxi i zaustavim covjeka koji je bio vrlo ljubazan i odvukao me do posla. Jednom sam takodje imao fino iskustvo sa Sarajevo taxi. Cekao da predjem ulicu i da na drugoj strani zaustavim taxi, jer sam trebao u suprotnom pravcu od pravca na kojoj starni stojim, kad dok sam cekao stade taksista misleci da ga zaustvljam. Pridjem i kazem gdje cu i on vrlo ljubazno mi odgovori da nema problema i doda samo da se mi sad fino zaokrenemo kad bude cisto. Opet jednom kad sam se spustao ujutro na posao s prijateljicom, idemo mi ulicom koja je jednosmjerna i uska i uz to nema bas trotuara i ide taksista u velikom Mercedesu prema nama malo vecom brzinom. sklonimo se prijateljica i ja skroz u kraj jedno iza drugog dok prodje taksista i on ocesa retrovizorom malo ruku i tasnu moje prijateljice. Kad zaustavi se i otvara prozor i sad ocekujem da ce nam se izvinuti, kad ono podje urlati derati se mi ga samo blijedo pogledasmi nastavismo dalje. Prijateljica samo rece za taksistu da je zreo za ludnice. Sto veca konkurencija taxi usluga to je bolje i mislim da bi se trebalo nesto uraditi na tome da Sarajevo konacno dobije Bus liniju za areodrom, jer je sramota da u 21 vijeku nema bus linije.
Better Man

#432 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Better Man »

open the pendzer wrote:Takodje, bitna stvar, Brnik je od centra Ljubljane udaljen 30-ak kilometara, taxi te od Brnika do Ljubljane kosta oko 40 €, ovisno od destinacije, oni su racunali do centra grada, Ljubljana je prilicno siroka geografski pa je cijena varijabilna.

Od centra Sarajeva do Wise ima 10 kilometara, tako da do areodroma ima 11-12 kilometara.
drndalo

#433 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

Dragi Taxo, kao i svi drugi taxisti, i tvoje kolege sa aerodroma u doba kada nema letova, mogu i treba da kruze gradom i hvataju voznje, kao i svi ostali, da odgovaraju na licne pozive stalnih musterija koje ih zovu direktno na mobilni... Ili treba po tvome citav dan da igraju saha i citaju A(h)vaz, te zavrnu 2 voznje od 13-15.30 sati, da im ostane cistih 50 EUR taj dan ? Malo li je...? Na kraju krajeva, zasto bi oni po bilo kojem osnovu na te 2 voznje zaradjivali toliko, a da njihove kolege SA taxi iz npr. Hadzica, za 50 KM zarade vrtili po 7-8 tura ?

Ko nece da vozi sa aerodroma po tim cijenama, ako im je malo 6-7 KM do A. Polja, ima mogucnost da bojkotuje to mjesto, i da nikad ne dodje na stand... Neka samo vrti krugove oko Vinoteke i ceka bogate strance da ih odveze do stana u Logavinoj, za sve 3.40 KM koliko ce tu taximetar nakucati...

Da dopunim iskustva, zena mi je imala primjer gdje ju je tvoj kolega u Butmir bazu pokusao voziti sa Grbavice mimo Vraca koji su najkraca veza, iako je i tim putem za SA uslove to sasvim pristojna voznja, i cijena... Pretpostavljam da bi je vozio preko Dobrinje, ali ni Petlja nije iskljucena... Kad mu je rekla da je vozi preko Vraca, a ne okolo, rondao je kako je to sve isto. Pa mu je rekla da je njoj svejedno sto ce je voziti duze, ali za 8-9 KM koliko ta voznja obicno kosta... Naravno, po toj cijeni je nije vozio okolo...

To joj se sa Crvenim nije nikada desilo...
The Realist

#434 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by The Realist »

Jon Spencer wrote:Vidim kultura dijaloga vam je na vrhunskom nivou. Ja vam ponudio neoborive činjenice a vi nastavili sa rekla-kazala a ovi "najkulturniji" čak i vrjeđaju.

Zdrava konkurencija nije loša ali ovo što se događa nije zdrava konkurencija. Ako neko godinama radi sa npr. 30-tak vozila na crno i nije niti jednom kontrolisan a ni kažnjen taj isti je zgrnuo bruku love i naravno da može diktirati nižu cijenu. Da radi legalno i plaća sve što treba da plaća bio bi prvi koji bi se borio za više cijene jer bi u protivnom propao. Ukinut je monopol davno lijepi moji ali umjesto da taxi prevoz bude bolji privredni subjekti su vam ponudili tehnički neispravne krševe, vozače kamikaze, nelegalan rad i naravno vama najbitnije nižu cijenu. Da li je iko od privrednih subjekata platio licencu? Nije 100% već su ih dobivali raznoraznim sumnjivim putevima uz pomoć mita i korupcije. MIsliš da je Žuti taxi imao 400.000 KM da kupi 40 licenci? Sve i jedan vlasnik privrednih subjekata je bivši član Udruženja Sarajevo taxi. Onaj jadnik koji je ljubazan sa vama u kršu od taxija u kojem se vozite misli vam još gore od Sarajevo taxija samo je u previše očajnoj situaciji da bi vam to rekao. U zakonu stoji da profesionalni vozač ne smije voziti duže od 4 sata bez pauze, pitajte jadnike iz privatnih firmi koliko mu traje smjena, kad je zadnji put bio slobodan, koliko ima godišnjeg odmora. Fala bogu imate mogućnost izbora i nebih želio nikoga od vas voziti u svom taxiju. Doviđenja i prijatno! Cmoka od taxe!
Što se tiče Crvenog taksija, kad god sam sjeo, vozila su bila odlična.

A zašto da ja uzmem SA taxi, ako meni po najvećoj zimi i snijegu SA taxi na autobuskoj odbija vožnju i to ne jedan, nego dva vozača, jer im je premalo 6KM koje bi dobili od mene? I kako tada nisam imao brojeve drugih taksija sam morao po užasnom vremenu nositi jako teške torbe do stana.

Također njihov pokušaj na željezničkoj da mi roditelje pokradu i onda ih još počnu vrijeđati, jer oni nisu pristali na njihove cijene. Ma fuuuuuuuuuuuuj.

Ili kada ih pitam koliko je do grada, nikada mi ispod 10KM ne kažu, naravno, to radim čisto da vidim kako će reagovati.

Kada nazovem Crveni taxi bez ikakvih problema me voze gdje god hoću.

Slažem se, nisu svi isti, imam i ugodnog iskustva sa SA taksistima i to sa većinom, ali je problem što sa Crvenim taksije nikada nisam doživio neugnodnost, a sa tvojima jesam i naravno da ću onda uvijek prvo birati ove sa kojima imam bolja iskustva, pa tek onda ostale.
Last edited by The Realist on 14/05/2011 23:28, edited 1 time in total.
The Realist

#435 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by The Realist »

Jon Spencer wrote:Znao sam da ćete se zakačiti za navode o saobraćajnim nesrećama ali ću vas razočarati i napomenuti da nisam nijednim slovom spomenuo krivicu u nezgodama nego učešće u saobraćajnim nezgodama, a ovo ostalo ste zaključili sami. Odnos prema strankama je oduvijek bio problem kod određenog broja taksista ali ako niste upoznati postoje i disciplinske mjere protiv takvih. Problem je što je svima mrsko prijaviti slučaj i niko nema vremena za takvo što. Što se tiče taxista sa aerodroma pokušat ću vam objasniti neke stvari koje možda niste znali. Nije da ih branim dapače ali treba pokušati razumjeti zašto je to tako. Sarajevski aerodrom nije kao u svim većim gradovima udaljen po 10-20 km od grada već je bukvalno u gradu i taxo koji odradi 4-5 vožnji dnevno ako bi naplaćivao po taksimetru propao bi momentalno. Čak i da na aerodromu stoji neka od privatnih firmi garant vam nebi radila po ovoj cijeni jer se ne isplati a i nemaju kapaciteta da razvezu jedan avion koji sleti. Taj kapacitet ima samo Sarajevo taxi. U svijetu nije neobično da taxisti na aerodromu imaju veću tarifu od ostalih upravo radi ovih razloga. Samo što su to ljudi odradili pametno i zakonski odredili tarifu a ovi naši su primorani da se bore sami i naplaćuju više.

Sa aerodroma me uvijek Crveni taksi vozio po regularnoj cijeni, tj. uključi taksimetar i to je to. A ove priče koje ti spominješ su teška sramota, jer ih tako definitivno opravdaš da kradu od ljudi. Do grada uvijek može izvuči 10-tak KM, ali on bi barem 40. Šta to treba imati 200KM dnevno, dva sata aktivnog posla?

Možda ima i boljih od crvenog taksija, ne znam, ali ja njih koristim, jer samo njihov broj imam.

Eh da, ono što je ogromna prednost Sarajeva taksija i to se mora priznati je ta da njih najviše 4-5 minuta čekaš i to je to (kažu oni 2 minuta, ali nekada malo duže bude). Samo mi se jednom desilo da nisu imali nikoga u mojoj blizini, ali inače uvijek neko ima, neki štand je blizu.
Jon Spencer

#436 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

open the pendzer wrote:Takodje, bitna stvar, Brnik je od centra Ljubljane udaljen 30-ak kilometara, taxi te od Brnika do Ljubljane kosta oko 40 €, ovisno od destinacije, oni su racunali do centra grada, Ljubljana je prilicno siroka geografski pa je cijena varijabilna.

Nije istina dođe te preko 50 €.
Jon Spencer

#437 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

open the pendzer wrote:Ti si meni legenda, taxo, prvo kazes "Sarajevski aerodrom nije kao u svim većim gradovima udaljen po 10-20 km od grada već je bukvalno u gradu i taxo koji odradi 4-5 vožnji dnevno ako bi naplaćivao po taksimetru propao bi momentalno" a onda SA taxiste sa aerodroma uporedjujes sa ljubljanskim taxistima sa aerodroma Brnik, koji je od Ljubljane udaljen brat bratu ko Visoko od Sarajeva (ima jedno sat voznje busom

Tebi stvarno treba crtati nije isto imati 100% vožnju od 30 km (Ljubljana) ili eventualnu Ilidžu sa aerodroma cirka 4 km ili Dobrinju 1 km (Sarajevo). Znači taxo na aerodromu u Ljubljani kad mu sjedne stranka ima ziher 30 km vožnju i to po posebnom cjenovniku.

Kao prvo, Taxi drustvo Ljubljana nije ista firma kao i Taxi drustvo letalisca Ljubljana, i opcenito (koliko ja znam) u Ljubljani je taxi organizovan bas po sistemu Zuti taxi, Crveni taxi, dakle privatnici koji su vlasnici vozila i uposljavaju vozace. Vozio sam se vise puta njihovim taxijima, prije dosta godina istina, usluga je savrsena i slicno. Mislim da oni u Ljubljani imaju vise ovakvih taxi firmi, neda mi se sad guglati.

Vidiš da postoje različite tarife o tome ti govorim! I nije isključivo organizovan sa privatnim firmama već postoji i Udruženje Ljubljana taxi ili kako se već zovu-znači udruženje samostalnih taxi prevoznika.

Kao drugo, sa ljubljanskog aerodroma postoji autobuska linija koja vozi do centra grada na BUS stanicu, i cijena karte je nesto oko 4 eura. Vozi svako sat vremena, dakle raja ima izbor. Skup ti taxi, uzmes bus kartu i pravac centar grada.

Sve je zakonom odredjeno, nema muljanja, nema odokativnog odredjivanja cijene, to je sistem i red.
Ovo zadnje je jedina stvar sa kojom se slažem sa tobom i o tome sam ti govorio kada bi sve bilo mak na konac disciplina, sistem i red stvari bi izgledale drugačije jer u ovom haosu mnogo ljudi mulja a tu prvenstveno mislim na privatnike.
Jon Spencer

#438 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

The Realist wrote:
Jon Spencer wrote:Vidim kultura dijaloga vam je na vrhunskom nivou. Ja vam ponudio neoborive činjenice a vi nastavili sa rekla-kazala a ovi "najkulturniji" čak i vrjeđaju.

Zdrava konkurencija nije loša ali ovo što se događa nije zdrava konkurencija. Ako neko godinama radi sa npr. 30-tak vozila na crno i nije niti jednom kontrolisan a ni kažnjen taj isti je zgrnuo bruku love i naravno da može diktirati nižu cijenu. Da radi legalno i plaća sve što treba da plaća bio bi prvi koji bi se borio za više cijene jer bi u protivnom propao. Ukinut je monopol davno lijepi moji ali umjesto da taxi prevoz bude bolji privredni subjekti su vam ponudili tehnički neispravne krševe, vozače kamikaze, nelegalan rad i naravno vama najbitnije nižu cijenu. Da li je iko od privrednih subjekata platio licencu? Nije 100% već su ih dobivali raznoraznim sumnjivim putevima uz pomoć mita i korupcije. MIsliš da je Žuti taxi imao 400.000 KM da kupi 40 licenci? Sve i jedan vlasnik privrednih subjekata je bivši član Udruženja Sarajevo taxi. Onaj jadnik koji je ljubazan sa vama u kršu od taxija u kojem se vozite misli vam još gore od Sarajevo taxija samo je u previše očajnoj situaciji da bi vam to rekao. U zakonu stoji da profesionalni vozač ne smije voziti duže od 4 sata bez pauze, pitajte jadnike iz privatnih firmi koliko mu traje smjena, kad je zadnji put bio slobodan, koliko ima godišnjeg odmora. Fala bogu imate mogućnost izbora i nebih želio nikoga od vas voziti u svom taxiju. Doviđenja i prijatno! Cmoka od taxe!
Što se tiče Crvenog taksija, kad god sam sjeo, vozila su bila odlična.

A zašto da ja uzmem SA taxi, ako meni po najvećoj zimi i snijegu SA taxi na autobuskoj odbija vožnju i to ne jedan, nego dva vozača, jer im je premalo 6KM koje bi dobili od mene? I kako tada nisam imao brojeve drugih taksija sam morao po užasnom vremenu nositi jako teške torbe do stana.

Također njihov pokušaj na željezničkoj da mi roditelje pokradu i onda ih još počnu vrijeđati, jer oni nisu pristali na njihove cijene. Ma fuuuuuuuuuuuuj.

Ili kada ih pitam koliko je do grada, nikada mi ispod 10KM ne kažu, naravno, to radim čisto da vidim kako će reagovati.

Kada nazovem Crveni taxi bez ikakvih problema me voze gdje god hoću.

Slažem se, nisu svi isti, imam i ugodnog iskustva sa SA taksistima i to sa većinom, ali je problem što sa Crvenim taksije nikada nisam doživio neugnodnost, a sa tvojima jesam i naravno da ću onda uvijek prvo birati ove sa kojima imam bolja iskustva, pa tek onda ostale.
Niko ti ne govori koga ćeš koristiti, zrela si osoba i možeš sam odlučiti. Ja vam pokušavam dati k znanju da stvari i nisu baš crno-bijele ko što neki tvrde.
Last edited by Jon Spencer on 15/05/2011 01:40, edited 1 time in total.
Dead Man Walking

#439 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Dead Man Walking »

A jel' se mi to vozamo po Ljubljani? Libo me za Ljubljanu, tema je pljacka taxista sa standa na Aerodromu Sarajevo. A ako vec postoji razlicit cjenovnik u Ljubljani, kao sto vidis istaknut je sasvim jasno da ga mozemo naci i mi koji te usluge u Ljubljani ne koristimo nikad. Cjenovnik postoji i u Sarajevu, ali se krsi, a samim tim i zakon. Al' to je po tebi OK, jer se onim na standu ne isplait raditi po cjenovniku. Neko ih je prisilio da dodju na taj stand?
drndalo

#440 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

Jasta da im se ne isplati, probaj prebaciti nekoga od njih na drugi stand, ne mora u Hadzice, evo npr. u Buca Potok... Pa sam Bakir Izetbegovic bi bio angazovan da ponisti tako nesto...

Jos ce me ubijediti i da su ti ljudi slucajno dobili stan aerodrom, a ne da su to masno platili, krvlju, parama, znojem... :lol:
Dead Man Walking

#441 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Dead Man Walking »

Ma ja ba, slab stand pravo. :lol:

A svi mi ostali, ako kojim slucajem imamo neki biznis ili granapchic, i recimo ako nam taj dan posao slabo ide a taxista nam udje u radnju, nesto sto kosta petaka i na sebi ima cijenu 5KM njemu mozemo naplatiti cenera jer su to dusevni i solidarni ljudi i razumiju da ako biznis slabo ide (ili nam ide dobro, ali se pretvaramo da slabo ide) u redu je da se naplati barem duplo. Jel' tako taxo? Cmokic. :D
sabih05

#442 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sabih05 »

Dead Man Walking wrote:Ma ja ba, slab stand pravo. :lol:

A svi mi ostali, ako kojim slucajem imamo neki biznis ili granapchic, i recimo ako nam taj dan posao slabo ide a taxista nam udje u radnju, nesto sto kosta petaka i na sebi ima cijenu 5KM njemu mozemo naplatiti cenera jer su to dusevni i solidarni ljudi i razumiju da ako biznis slabo ide (ili nam ide dobro, ali se pretvaramo da slabo ide) u redu je da se naplati barem duplo. Jel' tako taxo? Cmokic. :D
Iskustvo (jedno od mnogih) sa Sarajevotaksijem od prije dva mjeseca:
Voznja od grada do aerodroma po taksimetru: 11,50 KM.
Voznja od aerodroma do grada takodje po taksimetru i po istoj ruti: 19,20 KM.

Sve fini i posteni ljudi, samo im eto neko uvalio pokvarene taksimetre.

Ne postoji mjesto na zemlji ili biznis gdje nema prevaranata, ali ponasanje taksista na nasem aerodromu je zaista nevjerovatno. Mozda na tom standu ima dobrih i postenih ljudi, ali iskreno ja posljednjih godina nisam sreo nekog takvog, uvijek neko ubjedjivanje, uvijek neka druga (duza) ruta, uvijek novi dozivljaj, uvijek drugacija cijena, itd... Ako ih ima, neka se ti dobri i posteni ljudi bore protiv kukolja u svojim redovima.

Zato fino izadjete iz zgrade aerodroma, izignorisete sve taksiste koji se tu nalaze i nazovete Crveni taksi (ili neki drugi) koji dolazi za 2-3 minute i naplati po taksimetru.

Sarajevotaksi sada definitivno izbjegavam (i po gradu) i cekam druge taksije.
Gray

#443 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Gray »

Jon Spencer wrote:Znao sam da ćete se zakačiti za navode o saobraćajnim nesrećama ali ću vas razočarati i napomenuti da nisam nijednim slovom spomenuo krivicu u nezgodama nego učešće u saobraćajnim nezgodama, a ovo ostalo ste zaključili sami. Odnos prema strankama je oduvijek bio problem kod određenog broja taksista ali ako niste upoznati postoje i disciplinske mjere protiv takvih. Problem je što je svima mrsko prijaviti slučaj i niko nema vremena za takvo što. Što se tiče taxista sa aerodroma pokušat ću vam objasniti neke stvari koje možda niste znali. Nije da ih branim dapače ali treba pokušati razumjeti zašto je to tako. Sarajevski aerodrom nije kao u svim većim gradovima udaljen po 10-20 km od grada već je bukvalno u gradu i taxo koji odradi 4-5 vožnji dnevno ako bi naplaćivao po taksimetru propao bi momentalno. Čak i da na aerodromu stoji neka od privatnih firmi garant vam nebi radila po ovoj cijeni jer se ne isplati a i nemaju kapaciteta da razvezu jedan avion koji sleti. Taj kapacitet ima samo Sarajevo taxi. U svijetu nije neobično da taxisti na aerodromu imaju veću tarifu od ostalih upravo radi ovih razloga. Samo što su to ljudi odradili pametno i zakonski odredili tarifu a ovi naši su primorani da se bore sami i naplaćuju više.
Npr. Ljubljana u gradu
* startnina - 1,50 €
* km - 1,10 €
* čekanje - 18 €
Ljubljana aerodrom
start-up fee: 2,00 EUR
1 km: 1,40 EUR
waiting hour: 25,00 EUR
large pieces of luggage: 2,00 / EUR

Evo vam još nekih linkova pa prostudirajte malo:
http://www.lju-airport.si/eng/passanger ... -here/taxi
http://www.taxi-ljubljana.si/node/3?language=hr
http://www.businesstaxi-munich.de/en/pricelist.php
http://www.skyportcars.com/pricesquote_75162.html

Jok, pa zašto si onda to spominjao uopšte kada nije relevantno ni sekunde, a još u narednom postu spominješ da su kamikaze, normalno da si htio njih da okriviš.
JThomas

#444 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by JThomas »

u ljubljani start euro i po, a plata...

hebo majku, jadni, zajebani, ništa se nikom ne isplati, a licence životima brane, što neko reče, hajd' pokušaj postati taksista sa taxija...
open the pendzer

#445 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Jon Spencer wrote:

Nije istina dođe te preko 50 €.
Jah...

The taxi rank is right in front of the terminal. Taxis are available according to the klix arrivals of flights. A fare from the Airport to Ljubljana City costs approximately 39 EUR(depending on the desired destination of the trip)

Ili slicno preracunavanje Image

Oko 40 € uglavnom
Jon Spencer

#446 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

Dead Man Walking wrote:Ma ja ba, slab stand pravo. :lol:

Nije uredu da te varaju i to ne podržavam. Ali interesantno je da svima smeta cijena taxija a nikome ne smetaju npr. cijena kafe na aerodromu, sat parkinga na aerodromu 3 KM. Štruca hljeba 1,20. Malo mi ličite na onaj skeč nadrealista sa penzionerima na dnu, kad ih pitaju a šta vam najviše smeta penzionerka ko iz topa odgovara carinske dadžbine na tehničku robu i luksuzne automobile. http://www.youtube.com/watch?v=4ga91JOL0zk

A stvari se nisu puno promjenile i ne izgledaju mnogo bolje od ovoga. Majstore može li jedna kratka? http://www.youtube.com/watch?v=NZ25ZQdXpRk
JThomas

#447 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by JThomas »

majstore, ti si taj koji priča o cijenama a ne mi...cijene su okej kad se ne zavaljuje. lafo ne isplati se. vjerovatno zato licencu ne možeš oteti od sarajevo taksista.
Urban B.

#448 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Urban B. »

ma trebam tim jadnim taksama sa aerodroma udjelit koju sadaku da ljudi mogu prezivjeti u ovim teskim vremenima,stvarno mi ih je zao,nema se jbg! :sad:
poznanik

#449 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by poznanik »

Jon Spencer wrote:... Majstore može li jedna kratka?
Postoji li ikakav propis o minimalnoj duljini u vožnji? Npr. sjednem u taxi vozilo na Otoci kod Merkurove bašte i želim vožnju na drugu stranu Miljacke, do semafora iza Konzuma, pa čak i kraće...a sve po taximetru.
open the pendzer

#450 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

poznanik wrote:
Jon Spencer wrote:... Majstore može li jedna kratka?
Postoji li ikakav propis o minimalnoj duljini u vožnji? Npr. sjednem u taxi vozilo na Otoci kod Merkurove bašte i želim vožnju na drugu stranu Miljacke, do semafora iza Konzuma, pa čak i kraće...a sve po taximetru.
Ma gubi jaran mjesto na standu, mjesto u redu, pa zato odbijaju voznju :D

Mada moram priznati, ne sjecam se kad su mi sa pijace Ciglane odbili voznju do kuce, kad se uprtim kesama, a zivim blizu, ceh oko 3 marke. Ni ne pale taximetre, opale cijenu iz glave. E sad, koliko me zavali, ne znam, ali feninzi su mozda u pitanju :D
Post Reply