Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Masooma

#426 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

ljubav_aha wrote:
Masooma wrote:
ljubav_aha wrote: npasiala sam da ne posjeduju naucnu ili intelektualnu percepciju Islama

napsiao si d apodrzavas njihovu ideju,o kojoj tacno ideji je rijec :?:
Nije tacno da ne posjeduju naucnu ili intelektualnu percepciju islama.
Osvrni se na dokaze i mnostvo ucenjaka iz istorije islama iz cijih knjiga crpe znanje.

otvori temu o njima i objasni narodu ko su i sto su vehabije danas u BiH ,jer si se ocevidno registrovao iz istog razloga
Novi sam tacno. Nemam potrebe da otvaram novu temu. Ova je dovoljna i obuhvata sve.
Ako kazes da nemaju naucnih percepciju islama onda moras navesti odakle ti to malo pojasniti
jer upravo oni vjeru temelje na dokazima a ne na pukim obicajima.
kamen spoticanja

#427 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by kamen spoticanja »

ljubav_aha wrote:
Masooma wrote:
ljubav_aha wrote: npasiala sam da ne posjeduju naucnu ili intelektualnu percepciju Islama

napsiao si d apodrzavas njihovu ideju,o kojoj tacno ideji je rijec :?:
Nije tacno da ne posjeduju naucnu ili intelektualnu percepciju islama.
Osvrni se na dokaze i mnostvo ucenjaka iz istorije islama iz cijih knjiga crpe znanje.

otvori temu o njima i objasni narodu ko su i sto su vehabije danas u BiH ,jer si se ocevidno registrovao iz istog razloga
ova tema nosi naziv vehabizam-selefizam dakle tema je otvorena,ko se i zbog kojeg razloga registrovao nije tvoja stvar,objasnjava ti se ovde sve ono sto pitas,pa ako zelis slusati naci ces odgovore...nego odgovori mi konacno ko su "tihe ubice",od koga si naucila taj termin,koga to oni ubijaju i s kojim pravom nazivas bilo koga ubicom?
zlafa

#428 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

Prvenstveno ovdje mislim na sljedbenike pojedinih selefijskih ucenjaka. Ne dostatak sabura u onome sto iznose, nekad ne promisljene rijeci ( izrevoltirane u vecini slucajeva) koje nemaju uporiste u tome sto oni slijede. Naveo sam negdje Kur`anski ajet "a ti sa svakim lijepo" Ima jos stvari s kojima se ne slazem al nisu za javnost i to cu reci onome kome treba reci.
ljubav_aha

#429 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by ljubav_aha »

zlafa wrote:Prvenstveno ovdje mislim na sljedbenike pojedinih selefijskih ucenjaka. Ne dostatak sabura u onome sto iznose, nekad ne promisljene rijeci ( izrevoltirane u vecini slucajeva) koje nemaju uporiste u tome sto oni slijede. Naveo sam negdje Kur`anski ajet "a ti sa svakim lijepo" Ima jos stvari s kojima se ne slazem al nisu za javnost i to cu reci onome kome treba reci.
aha,nisu za javnost

napisao si dovljno
zlafa

#430 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

Hmm recimo da sam ja vise za to selfijska aqida - sufijski ahlak. ako me razumijes, a ako ne nikom nista :D
Masooma

#431 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

bogumil-8 wrote:Na prethodnim stranicama postavio sam dosta linkova iz kojih možete pročitati zašto su "wehabije" - "zlo po muslimanski svijet" u cjelini (i nemojte to zlo podcjenjivati, nije u pitanju religija već ideologija protivna islamu). Protiv zla se trebamo boriti svakodnevno, prije svega u sebi i bližoj nam okolini, a zatim i šire (koliko možemo). Wehabizam dozvoljava teror (terorizam) i ubijanje u ime vjere!!!! Wehabizam se miješa u moj način vjerovanja i prakticiranja vjere (državu i njeno uređenje, moj pogled na svijet, itd). Nije mi sve jedno kakav se islam predaje na našim fakultetima islamskih nauka. Nije mi sve jedno što se propagira da je to čisto vjersko pitanje i stvar IZ (jer se tiče i svih državljana BiH ma koje vjere bili i budućnosti BiH kao državne zajednice).
Jesu li zlo za muslimanski svijet ili ih ti smatras zlim ?
bogumil-8

#432 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Ponovo postavljam jedan od prvih postova (zbog linkova na odgovarajuću literaturu):

PostPostao/la bogumil-8 dana 16/10/2009 16:07
Šejh Muhammed b. Abdul-Vehab, također, nije "vehabija"! Skinuti knjigu "Vjerovanja imama tevhida" i pogledati šta i na osnovu čega "vehabije" zagovaraju.
Dobro bi bilo da o "vehabizmu" ne diskutuju oni koji (uz prethodnu) bar ne pročitaju i ove knjige:
"Demokratija je vjera" i "Stav islama o demokratiji" (skinuti ih odavde: http://www.---NO LINKS---.com/Islamske-knjige/ ).
Last edited by bogumil-8 on 03/01/2010 20:25, edited 1 time in total.
Masooma

#433 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

bogumil-8 wrote:Ponovo postavljam jedan od prvih postova (zbog linkova na odgovarajuću literaturu):

PostPostao/la bogumil-8 dana 16/10/2009 16:07
Šejh Muhammed b. Abdul-Vehab, također, nije "vehabija"! Skinuti knjigu "Vjerovanja imama tevhida" i pogledati šta i na osnovu čega "vehabije" zagovaraju.
Dobro bi bilo da o "vehabizmu" ne diskutuju oni koji (uz prethodnu) bar ne pročitaju i ove knjige:
"Demokratija je vjera" i "Stav islama o demokratiji" (skinuti ih odavde: http://www.---NO LINKS---.com/Islamske-knjige/ ).
Dobro pocnimo sa diskusijom jer te teme su mi poznate.
Sta znaci rijec VEHABIJA ? Postavljam pitanje kako bi imali konstruktivan dijalog ukoliko zelis
mozes ti da vodis glavnu rijec i ideju samo da se redom dotaknemo jednog po jednog fenomena.
Da li se slazes ?
bogumil-8

#434 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Masooma wrote:Dobro pocnimo sa diskusijom jer te teme su mi poznate.
Sa diskusijom smo davno počeli (pročitaj prve stranice ove teme). ... . A iz ovog linka ćeš uvidjeti da je diskusija početa i prije nego što je postojao ovaj forum.

khm, nemojte mi te linkove anti-(određena grupacija ljudi), postati više. upozorenje se odnosi na sve.

Chmoljo
Masooma

#435 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

Ja i dalje cekam da mi neko odgovori sta znaci rijec VEHABIJA !
Iznose se krupne rijeci i optuzbe na racun vjernika pa dajte odgovore.
BHF_Manijak

#436 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
i dalje ti pisem moj izbor nije zasnovan na ne-znanju :-D Bozija, milsot,hm, mnogi ne klanjaju,pa im je dobro :-D iskljucivost nije formula ;-) , a drugo,kako cu klanjati ako ne osjecam potrebu,da lazem sebe i Boga kao sto mnnogi tako rade :mrgreen: znaci,bez namaza ne mogu u dzenet :-) glupost :lol: ne omalovazavam propise,ali omalovazavam propise koje su drugi dodali,improvizirali,izumili :mrgreen: ti ocevidno ne razumijes radove enesa karica :)
I to ti logika,"mnogi ne klanjaju pa im je dobro"?!?! :-? Evo zasto je to tako: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: ‘Da dunjaluk vrijedi kod Allaha kao krilce mušice, ne bi kafir na njemu popio ni gutljaj vode."' - (Trmizi, Hasen-sahih)
Idemo dalje...Normalno da nemas volju prema namazu jer ga nisi dozivjela onako kako treba,to jeste nemas namasku naviku,a sve sto vise padas na sedzdu sve ti je draza i bliza,moras od nule krenuti a ti ocigledno nemas zelje za tim!A time sto opravdas ne klanjanje odnosno kazes da neces zbog toga biti kaznjenja jer ipak mnoga druga dobra cinis,automatski negiras mnoge ajete u Kur`anu u kojima se naredjuje namaz i hhadise Poslanika saws!!!
Navedi,koje su to propise i kako donijeli "drugi",ko je to sta izumio,improvizovao?!A jesi li svjesna da tom recenicom sto si sad rekla,negiras samu sebe i opovrgavas :lol: Kazes islam se treba mijenjati prema vremenu,novi propisi itd,a negiras onda te iste ako neko donese sa danasnjim vremenom?! :-? :lol:
Da bi ovakve krupne stvari izrekla i osudila oko propisa moras poznavati islam i fikh,a ti ocigledno o tome blage nemas,pa eto kad vec gotivis Karica(i meni je drag jer je enormno inteligentan i NACITAN :wink: )onda malo porazgovaraj kad budes u mogucnosti sa njim o svim ovim pitanjima,pa kad ti kaze neke stvari onda ces sve sama skontati :wink:

PS kad tolikoj ljubavi tezis,pravdi,dobrocinstvu itd,jer napala si Arzuhala zbog toga,onda vjerovatno znas da u islamu nema osudjivanja onih koji sehadet donose,nemas rpavo brata muslimana ili sestru muslimanku napasti ako joj vec ne mozes pomoci,a ti to upravo radis,kontra si selefija,jos jednom samoj sebi u stomak skaces :wink:
Masooma

#437 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

bogumil-8 wrote:
Masooma wrote:Dobro pocnimo sa diskusijom jer te teme su mi poznate.
Sa diskusijom smo davno počeli (pročitaj prve stranice ove teme).... . A iz ovog linka ćeš uvidjeti da je diskusija početa i prije nego što je postojao ovaj forum.
Na zalost nece da mi otvori link koji si postavio, Pa ako mozes reci sta je kljucno u tekstu.
Prijetnja ? Ideologija ? Autori je neprijateljski raspolozen prema "novom" islamu ?
Ne bih da te zamaram samo kratko ako moze.
zlafa

#438 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zlafa »

ljubav_aha wrote: aha,nisu za javnost
napisao si dovljno
a mislim da mi nisi jos odgovorila sta to ljudi tebe licno rade? a odgovor o naucno-inelektualnoj percepciji mislim da ne vidim da tebi opet neko nesto radi :-)a ne znam sta je cudno ako sam napisao nisu za javnost? mozda si cula za rijec gibet ako jesi mislim da ce ti biti jasnije sto nisam nista pisao. opet bih volio odgovor sta ti ljudi tebi licno rade i cime ugrozavaju nasu nam BiH. Ja se trudim odgovoriti na svaku tvoju repliku pa bih zelio ako je moguce da konkretno s dokazom odgovoris.
Masooma

#439 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

Mislio sam da na ovom forumu ima jacih polemicara. Na pitanje sta znaci VEHABIJA, nisam dobio
odgovor a spominju se ideje, misljenja, knjige sejha Muhammeda ibn Abdulvehaba i stavovi o demokratiji
i drugo sto zahtijeva siru elaboraciju.
Sigurno je taktika da se popljuje po onima koje nazivaju u narodu Vehabijama i onda se usuti !
bogumil-8

#440 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Masooma wrote:Mislio sam da na ovom forumu ima jacih polemicara. Na pitanje sta znaci VEHABIJA, nisam dobio
odgovor a spominju se ideje, misljenja, knjige sejha Muhammeda ibn Abdulvehaba i stavovi o demokratiji
Sigurno je taktika da se popljuje po onima koje nazivaju u narodu Vehabijama i onda se usuti !
Probaj početi sa ovim linkom:http://www.znaci.com/nas_dijalog/mislje ... 515_0.html
Ja ti neću napisati traženi odgovor (već ću ti dati linkove koji o tome govore, pa sam sebi odgovori).
Međutim, čim si napisao "sigurno je taktika da se popljuje"....govori mi da nisi vrijedan (moje) diskusije!!!
Mislim da ovu knjigu nisi ni pogledao: http://www.islamhouse.com/p/131944
To što se spominju "stavovi o demokratiji" upućuju te direktno na knjige i tekstove koji govore o tome zašto je wehabizam štetan po BiH (kao državu) i same muslimane u BiH.
Ima u tim knjigama i dosta obrazloženja "opravdanog terorizma" (u ime vjere).
Masooma

#441 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

bogumil-8 wrote:
Masooma wrote:Mislio sam da na ovom forumu ima jacih polemicara. Na pitanje sta znaci VEHABIJA, nisam dobio
Probaj početi sa ovim linkom:http://www.znaci.com/nas_dijalog/mislje ... 515_0.html
Ja ti neću napisati traženi odgovor (već ću ti dati linkove koji o tome govore, pa sam sebi odgovori).
Međutim, čim si napisao "sigurno je taktika da se popljuje"....govori mi da nisi vrijedan (moje) diskusije!!!
Mislim da ovu knjigu nisi ni pogledao: http://www.islamhouse.com/p/131944
Vidi...ja odgovore znam. Voditi monolog nije bas zanimljivo.
Ti procjeni da li sam vrijedan tvoje diskusije, a nakon toga pripazi kad ubudce budes nekoga optuzivao
da nije spreman na dijalog, da je zatucan, da je prijetnja jer ovo sto kazes da nisam vrijedan tvoje diskusije
govori ili da sebe vidis vecim od mene a to je znak oholosti ili pak vidis da je na forum dosao neko ko zna vise
od tebe o islamu i vehabizmu kako vole popularno da kazu pa se bojis da ne budes porazen u diskusiji.

Knjigu Vjerovanje imama Tewhida imam u pdf formatu na kompu velicine 25 313 KB. Knjiga orginal ima crveni
tvrdi oomot i cijena se krece negdje od 20-35 maraka zavisi od koga nabavljas.
Prijatno ! Javi se ako imas sta konstruktivno da kazes da doprinese diskusiji.
bogumil-8

#442 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Možeš ti imati i pet fakulteta i kamion knjiga, ali ako napišeš: "Sigurno je taktika da se popljuje po onima koje nazivaju u narodu Vehabijama i onda se usuti !" to je za mene siguran znak o tvojim ljudskim kvalitetima.
Ako si navedenu knjigu pročitao, pa i pored toga došao da braniš ideje M. Abdulvehaba onda mi je jasno da tu nema mjesta za fer diskusiju! Ne govori se " u narodu o wehabijama", već se u svijetu priča o wehabijama i wehabizmu ( i to od vakta prije nego što smo se nas dvojica rodili).
Masooma

#443 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

bogumil-8 wrote:Možeš ti imati i pet fakulteta i kamion knjiga, ali ako napišeš: "Sigurno je taktika da se popljuje po onima koje nazivaju u narodu Vehabijama i onda se usuti !" to je za mene siguran znak o tvojim ljudskim kvalitetima.
Ako si navedenu knjigu pročitao, pa i pored toga došao da braniš ideje M. Abdulvehaba onda mi je jasno da tu nema mjesta za fer diskusiju!
Vidis autor knjige ili ti citati autora jer ih je vise nisu Muhammed ibn Abdulvehab, jer jedan covjek ne znaci dva covjeka ili vise.
Da mozda ti nisi procitao knjigu a stavljas link kao eto ti si upucen u materiju ? Samo pitam.
Tvoji postovi su puni optuzbi na racun vjernika.
Link stvarno nisam mogao da otvorim tako da ne mogu nista da kazem o tome sto pise tamo.
Ti povedi diskusiju, budi vodja, postavljaj pitanja radi sta zelis ali nemoj imati predrasude jer predrasude
obicno se tesko otklone. O fer diskusiji govori kad je budemo imali, ako je budemo imali jer eto ti se povlacis.
bogumil-8

#444 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Knjigu je napisao Muhammed Abdul-Vehab i u knjizi se zagovara i otvorena borba protiv države, izabranih predstavnika u parlamentu,... Zato, ponovo upućujem: pročitaj navedene knjige i shvatit ćeš zašto su wehabije u sukobu sa čitavim svijetom ( i islamskim i ne islamskim).
Ovakva tvoja rečenica: "Tvoji postovi su puni optuzbi na racun vjernika." oslikava način tvog razmišljanja ( ne govoriš istinu, je ne optužujem nikoga, a pogotovu vjernike). Govorim o "wehabizmu" (uopšteno) kao o ideologiji koja je strana većini u muslimanskom svijetu.
Last edited by bogumil-8 on 03/01/2010 21:54, edited 1 time in total.
skim

#445 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by skim »

Mislio sam da na ovom forumu ima jacih polemicara. Na pitanje sta znaci VEHABIJA,
Ja nosim bradu jer je nosio i Muhamed s.a.v.s,a slijeđenje poslanika se zove sunet.
Klanjam namaz kako su ga klanjali ispravni predhodnici,a ispravni predhodnici se zovu selefu salihin.
Mrzim novotarije u vjeri isto kao i Abdulvehab, a mrzitelji novotarija se zovu vehabije.
Zena mi nosi zar kao sto su nosile nase nene prije pedesetak god,a to zovu tradicijom.
Imam crnu kosu a moj komsija plavu,i zato me neki zovu mrki.
E sada,ja sebe smatram bošnjakom i muslimanom ispravnog vjerovanja a drugi me zovu prema potrebi i zelji.Najbolje se vidi ko je kakav preko načina kako me zove.Ko me pokusa zavaditi sa komšijom kaze mi ti si mrki a vidi ti komsije plavog a ko me hoce zavaditi sa bosanskim narodom zovne me vehabija,a ako zele šije nahuškati na mene onda sam sunija.I tako ako se slučajno pokušam odbraniti onda ću dobiti novokomponovani naziv, terorista.A ja se samo trudim da budem dobri bošnjak,musliman.
Kako li ces me ti nazvati masooma????
Masooma

#446 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

bogumil-8 wrote:Knjigu je napisao Muhammed Abdul-Vehab i u knjizi se zagovara i otvorena borba protiv države, izabranih predstavnika u parlamentu,... Zato, ponovo upućujem: pročitaj navedene knjige i shvatit ćeš zašto su wehabije u sukobu sa čitavim svijetom ( i islamskim i ne islamskim).
CITAT IZ KNJIGE VJEROVANJE IMAMA TEWHIDA
Knjiga - koja je pred cijenjenim citaocem - je sazeti prikaz vjerovanja (akide) imama ovog ummeta, sa posebnim fokusom na vjerovanje imama - reformatora Muhameda ibn Abdul-Vehaba i njegovih nasljednika od sinova i unuka i njihovih ucenika pa sve do imama u ovom nasem vremenu, i ona (tj. knjiga) predstavlja sazetu verziju knjige "Fetve imama Nedzda..." od istog autora (MIdhata Alu-Ferradza)
Ovo sto sam citirao stoji u predgovoru izdavaca. Dakle autor nije Muhammed ibn Abdulvehab, greska. Knjiga sadrzi stavove i dokaze uleme Nedzda, kao sto ti pise lijepo u citatu.
Knjiga je korisna i govori o temeljima vjere, tevhidu (onome sto svaki musliman treba da poznaje),

Sto se tice parlamenta, to je mesela (pitanje) vezano za taguta, sudjenje pred tagutom, kufr u taguta tako da brzo prelazis s teme
na temu. Hajdemo redom.
Pocnimo od termnia VEHABIJA. Ipak ovaj forum prate mnogi.
Masooma

#447 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Masooma »

skim wrote:
Mislio sam da na ovom forumu ima jacih polemicara. Na pitanje sta znaci VEHABIJA,
Ja nosim bradu jer je nosio i Muhamed s.a.v.s,a slijeđenje poslanika se zove sunet.
Klanjam namaz kako su ga klanjali ispravni predhodnici,a ispravni predhodnici se zovu selefu salihin.
Mrzim novotarije u vjeri isto kao i Abdulvehab, a mrzitelji novotarija se zovu vehabije.
Zena mi nosi zar kao sto su nosile nase nene prije pedesetak god,a to zovu tradicijom.
Imam crnu kosu a moj komsija plavu,i zato me neki zovu mrki.
E sada,ja sebe smatram bošnjakom i muslimanom ispravnog vjerovanja a drugi me zovu prema potrebi i zelji.Najbolje se vidi ko je kakav preko načina kako me zove.Ko me pokusa zavaditi sa komšijom kaze mi ti si mrki a vidi ti komsije plavog a ko me hoce zavaditi sa bosanskim narodom zovne me vehabija,a ako zele šije nahuškati na mene onda sam sunija.I tako ako se slučajno pokušam odbraniti onda ću dobiti novokomponovani naziv, terorista.A ja se samo trudim da budem dobri bošnjak,musliman.
Kako li ces me ti nazvati masooma????
Ja cu te nazvati bratom u vjeri ako si to sto kazes.
Lakat Jebić

#448 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Lakat Jebić »

ja dobre emisije, sto bi reko djuro

onaj trazi vehabijski statut, ona vice da se ne mora klanjat, onaj da vehabije nemaju intelektualni bekgraund...

:sax:
Boddah

#449 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Boddah »

Lakat Jebić wrote:ja dobre emisije, sto bi reko djuro

onaj trazi vehabijski statut, ona vice da se ne mora klanjat, onaj da vehabije nemaju intelektualni bekgraund...

a ti si zreo za ban
Lakat Jebić

#450 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Lakat Jebić »

Boddah wrote:
Lakat Jebić wrote:ja dobre emisije, sto bi reko djuro

a ti si zreo za ban
dok chmoljo tako ne rece, ja se ne sikiram

a sad nastavite sto se mene tice, necu se vise ukljucivat...
Locked