Nova Dacia Logan

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
r5gtt

Post by r5gtt »

sudnjidan wrote: Rijec "standard" bitna je i za objasnjenje testa sjevernog jelena za razliku od mase slicnih testova proisteklih iz njega. Za ovaj test niko skoro da nije znao dok se u Svedskoj na testu nije prevrnuo Mercedes A-klase. Tek tada se otkrila topla voda da je pomenuti test obavezan u nordijskim zemljama zbog uslova voznje u ekstremnim zimskim uslovima kada postoji velika opasnost da na cestu nenadano izleti sjeverni jelen. Pomenuti test ima strogo precizirane standarde – voznju brzinom 100 km/h izmedju cunjeva postavljenim po tacno odredjenoj shemi. Kakvi su ti standardi, moze se vidjeti na videu koji je postavio icatenej. To znaci da rezultati testa ne mogu biti mjerodavni ukoliko nisu zadati parametri o kojima govorimo (ne kazem da nece imati uticaja na odluku obicnih kupaca) sto se desava na masi testova "imitacije sjevernog jelena" koji su postali moderni u posljednjih osam godina od kako se A-klasa prevrnula. Dovoljno je da se smanji rastojanje izmedju cunjeva i svako od nas ce biti u stanju prevrnuti svaki auto, pa tako i ML. .
E o ovome ti ja govorim, a ne o banalnim primjerima tipa baba na putu.... sama cinjenica da se u po ljeta vozas na ZIMSKOJ savi s2 dovoljno govori o tebi kao vozacu... :-?
ado-šampion

Post by ado-šampion »

To ništa ne govori o meni kao vozaču jer ja ne finansiram održavanje auta, jer sam student i ne radim. To sve radi stari, a ja mu samo savjetujem. I šta to govori o meni kao vozaču i da je finansiram? Pa znaš li ti da pola Sarajeva vozi na S2 gumama cijelu godinu? Da nisi možda razmislio da neki ljudi nemaju para da kupe i ljetne i zimske gume (ja nisam taj slučaj, ali znam ih puno)? I S2 postoji i kao cjelogodišnja guma, što je i kod mene slučaj, mada ni ona ne valja u ovo vrijeme. Ali ne zadugo, za koji dan nabacujem Pirelli P3000.
r5gtt

Post by r5gtt »

S2 je koliko ja znam M+S guma... dakle zimska, a ne All Season....
A to da nemaju ljudi para bi kao trebalo da bude opravdanje?! Cuj nemaju ljudi para... :roll: A sto voze onda auto, ako nemaju para?! Pa fino mjesecnu u padze i tramvaj laganini.... ti si jos i dobar, ima ih sto na BMW 5ice stavljaju Makbel protektuse... :x
ado-šampion

Post by ado-šampion »

A zašto većina auta dolazi sa tvrdim ovjesom? Većina proizvođača podešava ovjes namekše što može bez žrtve po sigurnost (ima i izuzetaka!). Znači više tvrdo, nego meko. To je ključ dobrog držanja ceste, a ne ESP.
I zašto se većina novinara slaže da su Fordovi auti podjednako sigurni sa i bez ESP-a? Da se razumijemo, novom Focusu ne može prići ni jedan konkurent kada je riječ o držanju ceste imao on ESP ili ne.
Opet kažem, većina vas mora shvatiti da elektronika NIJE svemoguća!
Još jedna statistika: Većina ne zna da u sudaru smrtne ozljede u 77% slučajeva spašava pojas a u SAMO 3% zračni jastuk. Ko je imalo pametan iz ovoga može puno skontati. Poenta svega: Dobar ovjes i bez ESP-a i nema nevolja! Primjer: Ford Focus.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

r5gtt wrote:S2 je koliko ja znam M+S guma... dakle zimska, a ne All Season....
A to da nemaju ljudi para bi kao trebalo da bude opravdanje?! Cuj nemaju ljudi para... :roll: A sto voze onda auto, ako nemaju para?! Pa fino mjesecnu u padze i tramvaj laganini.... ti si jos i dobar, ima ih sto na BMW 5ice stavljaju Makbel protektuse... :x
Izgleda da si ti više tvrdoglav, nego što nemaš pojma! Pa šta to pišeš bolan ne bio? M+S je cjelogodišnja guma, a prava zimska pored M+S ima i snježnu pahuljicu! Pa ljudi moji kako tako lupate gluposti. Hoćeš da me uvjeriš u nešto o čemu veze nemaš!
Šta ti znači da se voze tramvajem? Znači ako ljudi nemaju para za Leviske (najmanje 100 km), trebali bi goli hodat po ulici? :lol:
r5gtt

Post by r5gtt »

E sad si sam sebe nadmasio... M+S znaci MUD AND SNOW.... nidje tu ni ljeta ni jeseni nema prijatelju dragi... blage veze ti nemas o zivotu... All Season gume imaju takav ili slican naziv (uz vrlo cesto cetiri male slicice kao simbole cetiri godisnja doba) UZ oznaku M+S kako bi i zakonski mogle proci kao zimske gume, ako policija to bude gledala...
Opet ti ponavljam, malo se informisi prije nego pocnes bombat bezze...
http://www.carbibles.com/tyre_bible.html
evo ti link, pa nauci nesto o gumama....
r5gtt

Post by r5gtt »

To da se vozaju tramvajem znaci da bi se trebali vozati tramvajem!!! A ne biti pogibeljni po sebe i druge u saobracaju... ako nemaju za leviske, mozda imaju za neke druge hlace, koje nisu 100 maraka, nego 20... i to je upravo ono o cemu ti pricam, ako nemas 100 maraka neces se qrcit k'o da imas, nego ces kupit ono sto mozes sebi priustit... ako nemas za auto, imas za tramvaj...
Zahvaljujuci logici poput tvoje, nasim cestama se voza blizu 40% neregistrovanih auta i sigurno vise od pola koji ne zadovoljavaju minimum tehnickih standarda, tj. voze sa istrosenim krajnicama, celavim gumama, istrosenim amortizerima, neispravnom signalizacijom itd.... :x
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Jarane moj ja tebi o gumama a i uopšte o autima mogu komotno lekcije držati. Jebala te teorija i natpisi jesi li ti glup ba? Idi na google idi na ovaj link..., pa zašto ti mozak služi? Tačno je ovo:
M+S je cjelogodišnja guma, a ako ima snježnu pahuljicu onda je zimska! Gledo sam te dvije vrste svojim očima, šta treba sad da vjerujem nekom linku? Nego dragi moj ako misliš pametovat ono o čemu pojma nemaš, učlani se na neki drugi forum, dok nisi došao ti i takvi kao ti ovaj forum je bio super i sa super temama! Ovim završavam raspravu sa tobom, a ako hoćeš da se trkaš po gradu, daću ti "kravetinin" broj, ona ima još tanje živce nego ja!
r5gtt

Post by r5gtt »

Pojma nemas.... end of discussion! Ti meni lekcije da drzis... razguli ba... admine molim da ove sve izrecene gluposti pobrise... ukljucujuci i sve moje postove na ovu temu....
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Dobro je da si prekinuo diskusiju, jer ja za razliku od tebe imam posla preko glave, u pitanju mi je godina na faksu, i nemam vremena ta raspravljanje o glupostima.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

ado-šampion wrote:Jarane moj ja tebi o gumama a i uopšte o autima mogu komotno lekcije držati. Jebala te teorija i natpisi jesi li ti glup ba? Idi na google idi na ovaj link..., pa zašto ti mozak služi? Tačno je ovo:
M+S je cjelogodišnja guma, a ako ima snježnu pahuljicu onda je zimska! Gledo sam te dvije vrste svojim očima, šta treba sad da vjerujem nekom linku? Nego dragi moj ako misliš pametovat ono o čemu pojma nemaš, učlani se na neki drugi forum, dok nisi došao ti i takvi kao ti ovaj forum je bio super i sa super temama! Ovim završavam raspravu sa tobom, a ako hoćeš da se trkaš po gradu, daću ti "kravetinin" broj, ona ima još tanje živce nego ja!
Rekao sam da necu odgovarati ovom "strucnjaku", ali ovolika gomila gluposti se zaista ne moze otrpjeti. Oznaka M+S ili M&S znaci Mud and Snow (blato i snijeg) i na evropskom kontinentu oznacava ZIMSKU GUMU. Oznaka "pahuljice" (jedne ili vise njih) je tu samo da jace naglasi zimska svojstva gume. Svrstati Eskimo S2 u All season gume? :zzzz: :? :lol:
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ej "stručnjak". Rovio sam pola sata po kolekciji Auto-Bliceva, samo da te ubijedim da si (ste) u krivu. Dakle, AB broj 11, 2000. godina, usporedba zimskih guma preuzeta od Auto Bilda. U kratkom okviriću objašnjenje između ostalog, citat: "Oznaka M+S s oznakom snježne pahuljice. Sama oznaka M+S označava CJELOGODIŠNJU gumu s ograničenom upotrebom zimi. Dodatna oznaka u obliku snježne pahuljice označava pravu zimsku gumu."
Tu razliku sam I ja primjetio. Znači, stručnjaci znaju. Šta god ti sad pomislio, ljudi u Auto Bildu (tiraž 10000 primjeraka samog Auto Bilda, preko 100000 Auto-Bild grupe) misle šta pišu, pa makar se ti ili ja s tim ne slagali! Eto, samo da vidiš da si (ste) u krivu. Ali nećemo se više svađati, nego dođite vi kod Šampiona po lekcije. Peace, ovo je bila samo šala.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

I ljudi naučite biti raspoloženi! Evo kao ja npr., od silnih knjiga i zbirki na stolu ne bih vidio da mi neko stan opljačka, još u pola ljeta vučem gadnu upalu sinusa, pa je opet raspoloženje na nivou…Treba sve gledati s vedrije strane...
sudnjidan

Post by sudnjidan »

ado-šampion wrote:Ej "stručnjak". Rovio sam pola sata po kolekciji Auto-Bliceva, samo da te ubijedim da si (ste) u krivu. Dakle, AB broj 11, 2000. godina, usporedba zimskih guma preuzeta od Auto Bilda. U kratkom okviriću objašnjenje između ostalog, citat: "Oznaka M+S s oznakom snježne pahuljice. Sama oznaka M+S označava CJELOGODIŠNJU gumu s ograničenom upotrebom zimi. Dodatna oznaka u obliku snježne pahuljice označava pravu zimsku gumu."
Tu razliku sam I ja primjetio. Znači, stručnjaci znaju. Šta god ti sad pomislio, ljudi u Auto Bildu (tiraž 10000 primjeraka samog Auto Bilda, preko 100000 Auto-Bild grupe) misle šta pišu, pa makar se ti ili ja s tim ne slagali! Eto, samo da vidiš da si (ste) u krivu. Ali nećemo se više svađati, nego dođite vi kod Šampiona po lekcije. Peace, ovo je bila samo šala.
"Strucnjak", u vrijeme kada si citirao Auto Bild (uzgred, visina tiraza nije proporcionalna vjerostojnosti) postojala je mala nejasnoca zbog oznake M+S "svjeze" preuzete iz SAD, koja je u Evropu dosla sa gumama na americkim terencima (otud Mud and Snow; blato i snijeg). To sto je prije pet godina bilo "djelimicno netacno", danas je "apsolutno netacno" - nazivati cjelogodisnjim gume M+S, pogotovo ne na automobilima. Na kugli zemaljskoj postoji samo jedna namjenska cjelogodisnja automobilska guma Goodyear Vector (nosi izmedju ostalog i oznaku M+S), dok su sve ostale gume sa M+S oznakom i/ili pahuljicama "prave zimske gume", pa tako i Goodyearov Ultra Grip, Savin Eskimo S2/S3, Michelinov Alpin itd... Posalji sutra mail Auto Blicu da ti pojasne ili otidji kod bilo kojeg vulkanizera i ako ti iko kaze da su danas u Evropi M+S cjelogodisnje a ne zimske gume (izuzev Goodyear Vectora), onda prestajemo diskutovati.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

ado-šampion wrote:I ljudi naučite biti raspoloženi! Evo kao ja npr., od silnih knjiga i zbirki na stolu ne bih vidio da mi neko stan opljačka, još u pola ljeta vučem gadnu upalu sinusa, pa je opet raspoloženje na nivou…Treba sve gledati s vedrije strane...
Sorry, zbog stana. :x
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

E HEBI GA SAD.

ZAR SU SVI AMERIKNCI LUDI I SIROMASNI PA DA 99% NJIH VOZA CITAVU GODINU NA M+S GUMAMA :x :x :x :x

ma dajte ne izvalivajte gluposti. sta zato sto guma ima drugciji thread nesmije se koristiti ljeti???? HAHAHAHAHA

hajde GUMARI objesnite mi zasto se gume mjenjaju?????

zimi ili ljeti????
icatenej

Post by icatenej »

Reklo bi se da je i sam ADAC pod pritiskom morao izdati saopstenje kojim se ogradjuje od cele price sa prevrtanjem Logana.

http://presse.adac.de/meldungen/Test_Ve ... ID=15767#0

Ovaj put izgleda bez slika :D

U stvari, kada se pogleda iza kulisa, celu pricu je ocigledno naduvao Bild.

btw. Na onom francuskom videu se moze videti koliko su ekstremno cunjevi postavljeni (nije standardna postavka za severnog jelena) a guma im je sletela sa alu felne u ponovljenom prolazu pri 80 na sat. Bilo bi interesantno videti kako bi se druga vozila ponasala pri slicnom testu sa slicnim felnama i gumama...
r5gtt

Post by r5gtt »

The_Flyer2002 wrote:E HEBI GA SAD.

ZAR SU SVI AMERIKNCI LUDI I SIROMASNI PA DA 99% NJIH VOZA CITAVU GODINU NA M+S GUMAMA :x :x :x :x

ma dajte ne izvalivajte gluposti. sta zato sto guma ima drugciji thread nesmije se koristiti ljeti???? HAHAHAHAHA

hajde GUMARI objesnite mi zasto se gume mjenjaju?????

zimi ili ljeti????
Zato sto zimska guma ima potpuno drugaciji sastav od ljetne (nije samo sara u pitanju), a prilagodjena je niskim temperaturama.... na visim temperaturama ona se deformise i nema performanse koje posjeduje ljetna guma.... put kocenja se produzuje i do 30%, o gripu pri vecim brzinama da i ne govorima....
dugi

Post by dugi »

ado-šampion wrote:Jarane moj ja tebi o gumama a i uopšte o autima mogu komotno lekcije držati. Jebala te teorija i natpisi jesi li ti glup ba? Idi na google idi na ovaj link..., pa zašto ti mozak služi? Tačno je ovo:
Bez uvrede ado, ali nisi u pravu. M+S je cista zimska guma a ta oznaka pahuljice znaci da je jos vise prilagodjena snijegu i ledu. Zar te samo ime gume koje nose M+S oznaku npr sava eskimo S2 ili michelin alpin asociraju na sva godisnja doba ili samo na jedno.
Dobrom poznavaocu guma nije potrebana oznaka da vidi jeli ljetna ili zimska, vidjece razliku po sari.
Npr. kod ljetnih guma na dijelovima izmedju kanala koji odvode vodu tj. sare su bez ikakvih ureza za bolje drzanje ceste, izgleda kao slick guma sa urezanim kanalima, primjer Goodyear F1.
Zimska ima vise kanala i na zimskoj gumi sare su dodatno izreckane
cik-cak u tzv. lamele cija je funkcija da se "urezuju" u snijeg, plus sto zimska guma sadrzi odredjeni procenat silice, materijala koji gumi pomaze da ostane elasticna i pri niskim temperaturama, primjer eskimo S2.
Cijelogodisnja guma je kombinacija ove dvije, u srednjem dijelu je dio sa "lamelama" za zimu, a na bokovima je dio bez lamela za ljeto, primjer Goodyear Vector.
Ove cjelogodisnje gume su se pojavile tek prije par godina, znatno poslije "cjelogodisnje" sava eskimo S2.
Naravno da se M+S kao i bilo koje gume mogu koristiti ljeti, samo sto ce se potrositi za dvije godine uz losije drzanje ceste ljeti i duzi zaustavni put pri kocenju, cichanju gume pri brzem ulasku u krivinu....
Last edited by dugi on 16/08/2005 14:01, edited 5 times in total.
orbit

Post by orbit »

jel kupi neko logan?

meni bas OK izgleda a i jako povoljan. renaultov motor, trebalo bi biti ok?

Volio bi da razbiju njemacki monopol!
Golden

Post by Golden »

10505 učitavanja!
Izgleda da je ovaj Dacia Logan post najposjećeniji iz oblasti automobila.
orbit

Post by orbit »

Golden wrote:10505 uèitavanja!
Izgleda da je ovaj Dacia Logan post najposjeæeniji iz oblasti automobila.
pa dacia bi uz koreance mogla postati i najprodavaniji auto - kad bi se ljudi odlucivali kupovati nove aute. pogledaj cijene novih golfova i sl. - sve jako precjenjeno!
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

r5gtt wrote:Zato sto zimska guma ima potpuno drugaciji sastav od ljetne (nije samo sara u pitanju), a prilagodjena je niskim temperaturama.... na visim temperaturama ona se deformise i nema performanse koje posjeduje ljetna guma.... put kocenja se produzuje i do 30%, o gripu pri vecim brzinama da i ne govorima....
buraz ja sam na floridi gdje je prosjecna temparatura 28 stepeni tokom godine. sada je vani oko 37 a asfalt se zna ugrijati i na 45+ mozda cak i 50+.
ovde 99% ljudi vozi na m+s gumama. nema mjenjanja guma u ljetne zimske vec vozi dokle ima na njima "mesa". na sjeveru US gdje su vece hladnoce i gdje ima snjega oni imaju ljetne i zimske gume. te ljetne ako ih tako mozes zvati su opet M+S.

M+S je all season guma. mozda je nekada ona bila samo zimska ali nije vise. prijanjanje guma na asfalt i kako se ponasaju na visoj tem, na vodi, kocenje itd se mjeri i imaju standardi A, AA, AB, BB itd.

uglavnom ove m+s gume su bolje od ljetnih radi ponasanja na klizavim cestama, kao sto je poslje ljetne kise. tada se ulje sa ceste pocne "topiti" i cesta postaje kao led (cak i gore). pitao sam o ljetnim gumama u prodavnicama (iako su skuplje) serviseri su me odgovorili od njih ali su ponudili da ako bas insistiram da ce ih naruciti.
r5gtt

Post by r5gtt »

Kakav je standard u Americi i sta amerikanci voze ne znam, ali ti govorim sta se nudi na evropskom trzistu....
M+S nikada nije bila i nikada nece biti nista drugo nego zimska guma... ponavljam, za evropsko trziste....
Da zimska guma moze drzati bolje na mokrom od ljetne (pogotovo ako ima tzv. "istisni" tj. kisni profil) je ubleha...

Na svu srecu, u garazi imam GY Eagle Ultra Grip GW3 (M+S) kao i GY UG6 (također M+S) i GY Vector 5 (All Season), uslikat cu ti oznake i sare, pa ces vidjeti u cemu je razlika... a razlika je drasticna!
Qler

Post by Qler »

koliko ja znam ljetne gume su bolje po kisi od zimskih jer imaj bolji taj aquaplaning tj "istiskivanje" vode!

A razliku u sarama izmedju save s2 npr, koju i reklamiraju kako zimsku i GY Eagle Ultra Grip koja je koliko ja znam ljetna, ne moze vidjeti samo slijep covjek sa polomljenim prstima (da ih ne moze napipati) :D
Post Reply