Ajeti, hadisi, dove....

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
miskin

#426 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

@Miske ,ja ti napisah kilometar i ti ni habera cccccc :D
Drage oci moje, ma magla ova napolju pa dok to dođe do prijestolnice, znas da smo mi za Vas provincija.

Moze biti da je i problem do mene u nekim stvarima, koji ne vidim i ne mogu ga prepoznati, a mozda ga neko drugi primjeti kod mene. Ali bez obzira da li zivio u serijatskoj drzavi (nema nijedne takve na dunjaluku, jedino Saudija je najblize tome, ali nije 100%, dovoljno je samo nasljedna monarhija to nije uredu tako se ne bira vlast) ili zivio u Engleskoj, postoje stvari koje ne smijes radit, ni u jednoj zemlji, ne iz straha od drzave nego od Allaha. Ta njena stvar nije nesto banalno, to je krupna stvar koja udara na temelj islama, hadis kao drugi izvor serijata odmah poslije Kur'ana, 70% propisa je izgrađeno na hadisu, a 30% na Kur'anu. Uostalom, ja se nikad ne mogu slozit s njom i ne mogu je lagati da je to meni OK kad nije, i da nemam problem s tim a imam ga.

Da probamo zakljucit ovu temu vise, ja mislim da bi bilo najbolje da o ovome vise ne pricamo i ja cu se zaista potrudit da svoj dio probam ispunit, no ovo se uvijek samo nametne jer ovo je pdf:religija i sastvani dio toga je hadis, ali eto ipak.
nasa

#427 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by nasa »

Da se vratimo onda temi :)

’’Zivot na ovom svijetu nije nista drugo do zabava i igra,a samo onaj svijet je zivot,kada bi samo oni znali.’’-Kur’an Al-Ankabut,64.

Abdullah b. Mesu'd, r.a., kaze:

"Allahov Poslanik, s.a.v.s., je spavao na hasuri a kada je ustao vidjeli su se tragovi hasure na njegovom tijelu. Rekli smo: "Allahov Poslanice, da ti napravimo prostirku!" Rekao je: "Sto se tice mene i dunjaluka, ja sam na njemu kao jahac koji se zadrzi u hladu ispod stabla a zatim ode i ostavi ga. " (Prenose Tirmizi, Ahmed, Ibn Madzdze, El-Hakim, Ebu Davud, Et-Tajalisi i dr.)
miskin

#428 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

"...Ne igrajte se Allahovim propisima i neka vam je na umu blagodat koju vam Allah daje, i Knjiga, i mudrost koju vam objavljuje, kojom vas savjetuje. Allaha se bojte i da Allah sve zna - na umu imajte!" ( El-Bekare, 231)

Od Džabira, r.a., se prenosi da je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., kada bi držao hutbu, oči bi mu pocrvenile, podigao bi svoj glas i pojačao bi srdžbu kao da upozorava na neprijatelja, pa bi rekao: 'Neprijatelj će vas iznenaditi ujutro ili uveče.' Zatim bi rekao: 'Ja sam poslat, a između mene i Sudnjeg dana je koliko između ova dva prsta!', uperio bi kažiprst i srednji prst, pa bi rekao: 'Nakon navedenog, znajte da je Allahova Knjiga najbolji govor, a najbolja uputa je uputa Muhammeda, s.a.v.s. Najgore stvari su novotarije, a svaka novotarija je zabluda.' Zatim je rekao: 'Ja sam preči svakom muminu od njega samoga sebi. Ko od vjernika ostavlja imetak, neka ga ostavi svojoj porodici, a ko umre, a ostane mu dug ili djeca, neka ih ostavi meni i i ja cu se za njih brinuti."' - (Muslim)
nasa

#429 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by nasa »

"O vjernici, živite svi u miru i ne idite stopama šejtanovim, on vam je, zaista, neprijatelj otvoreni."(El-Bekare, 208)

"Neka im oproste i ne zamjere, zar vama ne bi bilo drago da vam Allah oprosti?"(En-Nur, 22)

"A onoga koji oprosti i izmiri se Allah će nagraditi."(Eš-Šura, 40)

Božiji Poslanik kaže:

"Pri kome se nađu tri stvari Allah će ga staviti pod svoju zaštitu, zakloniće ga svojom milošću i zavoljeće ga. Ko zahvali kada mu se udjeli, ko oprosti kada je u poziciji da uzvrati i kada se rasrdi on popusti."
(El-Hakim)

"Ko savlada svoju srdžbu Allah će otkloniti kaznu od njega, a ko sačuva svoj jezik Allah će sakriti njegovu sramotu."
(Et-Taberani)
Od Ibn Omera se prenosi hadis:

"Nema zalogaja sa većom nagradom kod Allaha od zalogaja srdžbe koja se priguši želeći time zadobiti Božije zadovoljstvo."
miskin

#430 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Nije hadis, nego jedan događaj iz sire, mozemo ga ubrojati pod ove 3 tacke

Kada je Poslanik oslobađao Mekku pa je obecao ljudim da ce biti sigurni između ostalog i oni ljudi koji se sklone u kucu Ebu Sufjana. Hind njegova zena tada jos nemuslimanka kada je vidjela Muhammed a.s. sa ashabima vraca se u Mekku pobjedonosno, znaju musrici sta su radili muslimanima prije toga, a Poslanik sa svojom vojskom ulazi dostojanstveno, ali ponizno, sto je bio znak da se nece svetiti da nece ciniti zulum kao sto su ga ovi cinili prije muslimanima. Pa kada je Hind vidjela taj prizor rekla je: "Odrzao je obecanje, nije srusio kapije grada", obracajuci se svome muzu Ebu Sufjanu.

A kaze njoj Ebu Sufjan:

"Hind, ovaj covjek nije dosao da rusi kapije grada, ovaj covjek je dosao i poslat da osvaja ljudska srca, da osvaja kapije ljudskih srca."
nasa

#431 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by nasa »

''Svakom muslimanu je obaveza klanjati džuma-namaz u džematu osim četvorici: robu, ženi, malodobniku i bolesniku.“ (hadis)

Interesuje me zasto su robovi oslobodjeni,radi olaksanja ili...zar nije svim muslimanima obaveza ista prema Bogu?
miskin

#432 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

nasa wrote:''Svakom muslimanu je obaveza klanjati džuma-namaz u džematu osim četvorici: robu, ženi, malodobniku i bolesniku.“ (hadis)
Interesuje me zasto su robovi oslobodjeni,radi olaksanja ili...zar nije svim muslimanima obaveza ista prema Bogu?
I taman da objasnim sta sam htio reci obrisase temu "Ateisti preuzimaju svijet", htio sam reci da je isto kada Allah nesto zabrani i kada to Poslanik ucini, odnosno kada naredi, nista vise.

Sto se ovog hadisa tice, opcenito robova muslimana postoje neki propisi koji su posebni za njih, kao sto je npr. kazna za blud, nad njima se izvrsava samo pola od 100 biceva, i ima tu jos nekih stvari. Ja ne znam koja je tu mudrost, zbog cega, mozda neko drugi zna.

Kao sto si i ti musliman-ka, osnova je da su svi propisi isti za muskarca i za zenu, osim tamo gdje je serijat izuzeo, i gdje postoje razlike u propisima i duznostima, muskarca i zene, ne mislim ba bracne partnere nego opcenito. Isto kao sto je osnova da je sve dozvoljeno dok ne dođe zabrane necega, npr. svinja halal sve dok ne dođe serijatski text da je haram, zasto nema dokaza da je zabranjeno ono je dozvoljeno i to ne moze niko zabraniti nesto sto je Allah i Njegov Poslanik dozvolili odnosno sto oni nisu zabranili.
nasa

#433 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by nasa »

miskin wrote:
nasa wrote:''Svakom muslimanu je obaveza klanjati džuma-namaz u džematu osim četvorici: robu, ženi, malodobniku i bolesniku.“ (hadis)
I taman da objasnim sta sam htio reci obrisase temu "Ateisti preuzimaju svijet", htio sam reci da je isto kada Allah nesto zabrani i kada to Poslanik ucini, odnosno kada naredi, nista vise.

Sto se ovog hadisa tice, opcenito robova muslimana postoje neki propisi koji su posebni za njih, kao sto je npr. kazna za blud, nad njima se izvrsava samo pola od 100 biceva, i ima tu jos nekih stvari. Ja ne znam koja je tu mudrost, zbog cega, mozda neko drugi zna.

Kao sto si i ti musliman-ka, osnova je da su svi propisi isti za muskarca i za zenu, osim tamo gdje je serijat izuzeo, i gdje postoje razlike u propisima i duznostima, muskarca i zene, ne mislim ba bracne partnere nego opcenito. Isto kao sto je osnova da je sve dozvoljeno dok ne dođe zabrane necega, npr. svinja halal sve dok ne dođe serijatski text da je haram, zasto nema dokaza da je zabranjeno ono je dozvoljeno i to ne moze niko zabraniti nesto sto je Allah i Njegov Poslanik dozvolili odnosno sto oni nisu zabranili.
Hvala.Pa vjerovatno zbog olaksanja,
A na onoj temi sam se salila ,znam da znas koja je razlika izmedju Poslanika i Boga,a naravno da ono sto je Poslanik naredio bilo je zato sto Bog odobravo,nego ipak nije isto hadis -Kur'an,vazno nam je i jedno i drugo na razlicit nacin!
miskin

#434 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Hvala.Pa vjerovatno zbog olaksanja,
A na onoj temi sam se salila ,znam da znas koja je razlika izmedju Poslanika i Boga,a naravno da ono sto je Poslanik naredio bilo je zato sto Bog odobravo,nego ipak nije isto hadis -Kur'an,vazno nam je i jedno i drugo na razlicit nacin!
Pa dobro ti si mudrija od mene, ocekivao sam da ces ti proniknuti u sustinu.

Ovako kad gledamo posteno ja se s tobom ne mogu ni posvađati kako treba uvijek se nekako dogovorimo, ili me ti prevaris na lijepe oči.
miskin

#435 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Na slijedeci hadis na mene je uticala jedna situacija, gdje se nas par presvlacimo, i sad jedan momak skida majicu, kad sam imao sta vidjeti. Njegove axile su ispunjene gustom crnom dlakom sa sigurno dvocifrenom velicinom, a to treba uzgajati mislim duzi vremenski period i bas sam se iznenadio od tog prizora, inace smo svi bili muslimani praxticari tako da kazem.

Prenosi Enes radijallahu anhu od Allahovog Poslanika: "Određeno nam je da ne ostavljamo više od četrdeset noći kraćenje brkova, podrezivanje noktiju, otklanjanje dlaka ispod pazuha i oko stidnih mjesta". (Muslim)

U islamu nema tabua, nema tema koje su 'sramotne'.

Aiša r.a. je rekla: ”Divne li su ensarijke i muhadžirke. Njih stid nije sprijecio da pitaju o stvarima vjere.”

A zivot je vjera, sve je vjera...nek nas je sram onog cega treba da nas je sram - grijeha, a ne onog cega ne treba - trazenja znanja.

"...a Allah se ne stidi istine..." (Al-Ahzab, 53)
Kroksica

#436 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by Kroksica »

Iiiijuuu Miske!

Taman posla da jedem...thanks a lot.
nasa

#437 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by nasa »

Reci: "Dođite da vam kažem šta vam Gospodar vaš propisuje; da Mu ništa ne pridružujete, da roditeljima dobro činite, da djecu svoju, zbog neimaštine, ne ubijate - Mi i vas i njih hranimo - ne približujte se nevaljalštinama, bile javne ili tajne; ne ubijajte onog koga je Allah zabranio ubiti, osim kada to pravda zahtijeva - eto, to vam On preporučuje da biste razmislili -

i da se imetku siročeta ne približavate, osim na najljepši način, sve dok punoljetno ne postane, i da krivo na litru i na kantaru ne mjerite - Mi nikoga preko njegove mogućnosti ne zadužujemo - i kad govorite, da krivo ne govorite, pa makar se ticalo i srodnika, i da obaveze prema Allahu ne kršite - eto, to vam On naređuje da biste to na umu imali

( Al- An'am 151-152)

Evo lijepi ajeti i sveobuhvatni ....eh' kad bi se samo ova dva ajeta pridrzavala vecina bio bi ovaj svijet mnogo ugodniji za zivot :)
miskin

#438 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

"Onoga ko se suprotstavi Poslaniku, a poznat mu je Pravi put, i koji pođe putem koji nije put vjernika, pustićemo da čini šta hoće, i bacićemo ga u Džehennem - a užasno je on boravište!" (An-Nisa' , 115)
nasa

#439 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by nasa »

Ima ljudi koji se o Allahu prepiru bez ikakva znanja i bez ikakva nadahnuća i bez Knjige svjetilje,

hodeći nadmeno da bi s Allahova puta odvraćali; njih na ovome svijetu čeka poniženje, a na onome svijetu daćemo im da iskuse patnju u ognju
.(El Hadzdz 8-9)

Zar ne znaš da se i onī na nebesima i onī na Zemlji Allahu klanjaju, a i Sunce, i Mjesec, i zvijezde, i planine, i drveće, i životinje, i mnogi ljudi, a mnogi i kaznu zaslužuju. A koga Allah ponizi, niko ga ne može poštovanim učiniti; Allah ono što hoće radi.;(El Hadzdz 18)

On vam daje život i zatim će vam ga oduzeti i poslije vas opet oživiti; a čovjek je, zaista, nezahvalan!
Phosphorus

#440 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by Phosphorus »

Skriveni širk je spomenut u jednom hadisu, u kojem Allahov Poslanik s.a.v.s. kaže:'' Širk u mome ummetu je skriveniji od bata crnog mrava, po mrkoj stijeni u mrkloj noći.''
Ibnu Abbas je, navodeći primjer za ovu vrstu širka rekao da je to kao kad čovjek kaže svome prijatelju:" ono što hoće Allah i ti'', ili kad čovjek kaže:'' Da ne bi Allaha i tog i tog čovjeka, bilo bi to i to.''

Na 32:46 sam zaustavio video, tada počinje priča o skrivenom širku.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... FM#t=1966s

Očišćenje od ove vrste širka se postiže izgovaranjem ove poslanikove dove:'' Allahu moj, ja se Tebi utječem od činjenja širka za koji znam (da je širk,) i molim Te da mi oprostiš grijeh (skriveni širk) za koji ne znam''.

Amin.
miskin

#441 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

"Allahu nije teško otkloniti nijednu bolest, nijedan problem, bio on fizički ili psihički. Koliko je On bolesnih izliječio, siromašnih obogatio, propalih spasio, zalutalih uputio, slabih ojačao, jer Njemu Uzvišenom ne promiče ništa ni na Zemlji ni na nebu."

Ova reecenica je dio texta koji sam procitao i jako me se dojmila, mada ja ovo znam,ali...

Meni je ovo jedan ako smijem reci jedan od najdrazih ajeta, cesto ga se sjetim, svakodnevno, znam ga stalno ponavljati na arapskom dosta puta, meni veliki ajet.

"Zar Allah sam nije dovoljan robu Svome?..."(Az-Zumar, 36)
nasa

#442 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by nasa »

Prenosi se da je Bilal, prvi mujezin, jedanput došao Allahovom Poslaniku, a.s., da uči ezan za sabah-namaz, pa je zatekao Poslanika, a.s., kako plače. Upitao ga je: "Božiji poslaniče, zašto plačeš kad ti je Allah već oprostio grijehe koje si prije učinio i one poslije"? Poslanik, a.s., odgovori: ''Teško tebi, Bilale! Kako da ne plačem kad mi je ove noći objavljeno: U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista, znamenja za razumom obdarene... Teško onome ko ih prouči a ne razmisli o njima!'' (Sujuti, Ed-Durru'l-mensur, 2/111).

Neko je stavio ovo na drugoj temi ali je lijepo pa sam c/p i na ovu temu :)
miskin

#443 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem, reče:

"Allah ima Svoj ehl (čeljad) među ljudima. Ko je to, Allahov Poslaniče? - upita neko. To su oni koji su stalno sa Kur´anom (ehlu-l-Kur´an). Oni su Allahov ehl i Njegovi odabranici." (Hadis prenosi Imam Ahmed u Musnedu od Enesa ibn Malika)
miskin

#444 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Nakon sto sam pogledao ovo http://www.avaz.ba/globus/svijet/tijelo ... dni-tumori odmah sam se sjetio dijela ajeta gdje Uzviseni kaze: "...velika je Allahova blagodat prema tebi!” (En‐Nisa, 113)
miskin

#445 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Vjernik voli i voljen je, nema dobra u čovjeku koji ne voli druge i kojeg drugi ne vole!“ (Musned, Ahmed b. Hanbel)
nasa

#446 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by nasa »

…I reci: “Mir vama!” tvoj gospodar je sam sebi milost propisao…(Kur'an – El-en'am, 54)

"

"Allahu je najdraži Njegov rob koji je najljepše naravi (ahlaqa)."

"Budi milostiv prema onima koji su na zemlji, smilovat će ti se onaj koji je na nebesima."

"Najzahvalniji ljudi Allahu dž.š. su oni koji su najzahvalniji ljudima."

"Želiš li da ti srce omekša (bude blago) i da ostvariš svoje potrebe? Budi milostiv prema siročetu, pomiluj ga po glavi i nahrani ga onim čime se ti hraniš, srce će ti postati blago i ostvarit ćeš svoje potrebe."

"
miskin

#447 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Image :)
nasa

#448 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by nasa »

AN NASR

"U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!"

Kada Allahova pomoć i pobjeda dođu",

i vidiš ljude kako u skupinama u Allahovu vjeru ulaze",

"ti slavi Gospodara svoga hvaleći Ga i moli Ga da ti oprosti, On zaista pokajanje prima."

Kaze se da su i oni koji nisu primili islam govorili "Ako pobjedi svoj narod, zaista je, poslanik."
Pobjeda(oslobodjenje Meke) je dosla,a to je ujedno bio i predznak kraja ovosvjetske misije Allahovog Poslanika....

Prenosi se da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: 'Ljudi su u skupinama ulazili u Allahovu vjeru. U skupinama će je i napuštati.''"
nasa

#449 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by nasa »

Dok je Božiji Poslanik napuštao Meku Allah dž.š., mu na putu Hidžre objavljuje:

„Onaj koji ti objavljuje Kur'an sigurno će te vratiti u zavičaj. Reci: „Gospodar moj dobro zna ko je na Pravome putu i ko je u očitoj zabludi.“

Allah će obistiniti san Poslanika Svoga da ćete, sigurno, u Časni hram ući sigurni ako Allah bude htio - neki obrijanih glava, a neki podrezanih kosa, bez straha. On je ono što vi niste znali znao i zato vam je, prije toga, nedavnu pobjedu dao
I u ovom ajetu je bio nagovjestaj povratka u Meku koji se desio 20. ramazana 8. god. po H.

Nakon ulaska u Meku Poslanika i njegovih slijedbenika medju idolopoklonicima Meke je vladao strah i briga sta ce se desiti s njima
Nakon što su se okupili Poslanik, s.a.v.s., ih pita:
„Kurejšije! Šta mislite da ću uraditi s vama?“ Odgovorili su, potajno se nadajući da im danas ipak nije došao kraj: „Samo dobro. Ti si plemenit brat i sin plemenitoga, a moćan si!“ Tada je Poslanik, s.a.v.s., rekao:
„Reći ću vam isto ono što je rekao moj brat Jusuf: 'Ja vas sada neću koriti', reče - 'Allah će vam oprostiti, od milostivih On je najmilostiviji!' Idite, slobodni ste!“

Kada je vidio muslimanske borce kako ulaze u grad Ebu Sufjan je rekao: „On, Muhammed, ne osvaja kapije, kuće i imanja, već osvaja ljudska srca i duše. To je potpuna pobjeda.“

I reci: „Došla je istina, a nestalo je laži; laž, zaista nestaje!”Uceci ovaj kuranski ajet Poslanik je srusio 360 kipova i idola u Kabi.......

"Nemoj ni pomisliti da Allah neće održati obećanje Svoje poslanicima Svojim - Allah je, uistinu, Silan i Strog." "Na Dan kad Zemlja bude zamijenjena drugom zemljom, a i nebesa, i kad svi iziđu pred Allaha, Jedinoga i Svemoćnog." :)
miskin

#450 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Pretekao je dirhem, stotinu hiljada dirhema!“ Rekoše: „Kako?“ Reče: „Čovjek je imao dva dirhema, pa je dao kao sadaku jedan, a drugi čovjek je otišao do svog obimnog imetka i uzeo stotinu hiljada dirhema i dao kao sadaku!“ (En-Nesai)
Post Reply