Pozdrav iz Republike Srpske!
-
Bosanski Zmaj
Da vam kazem nesto o vasoj RS:
Po jugoslavenskom ustavu svaka republika je samostalna clanica federacije, te se moze izdvojiti ako vecina naroda to zeli..Po dejtonskom ustavu clanice "federacije" nisu samostalne,vec cine cjelinu BiH, te se ne mogu izdvojiti...
Ako bi RS uspjela provuci Referendum,to moze jedino ovako:
Da ga uspije progurati kroz PREDSTAVNICKI DOM (ali kako?)...
A onda kad ga prugura, onda na Referendumu mora postojati neki plan, kojeg bi prihvatilo 50% stanovnistva BiH...
Kada bi svi Srbi izasli nema ih toliko, morali bi progurati i sve Hrvate s nekim podsticajem za njih u tom planu "nove BiH" ili ti podjele BiH... i opet... ne vjerujem da bi oni zajedno imali vise od 50%...
Eto to je vasa prica...Nema otcjepljenja...
A jos nesto...kada bi se to i desilo sve to,(prilicno nerealno),opet bi dobro izginuli,prije bi i ako bi izgurali tu tzv. nezavisnu rs...
Po jugoslavenskom ustavu svaka republika je samostalna clanica federacije, te se moze izdvojiti ako vecina naroda to zeli..Po dejtonskom ustavu clanice "federacije" nisu samostalne,vec cine cjelinu BiH, te se ne mogu izdvojiti...
Ako bi RS uspjela provuci Referendum,to moze jedino ovako:
A onda kad ga prugura, onda na Referendumu mora postojati neki plan, kojeg bi prihvatilo 50% stanovnistva BiH...
Kada bi svi Srbi izasli nema ih toliko, morali bi progurati i sve Hrvate s nekim podsticajem za njih u tom planu "nove BiH" ili ti podjele BiH... i opet... ne vjerujem da bi oni zajedno imali vise od 50%...
Eto to je vasa prica...Nema otcjepljenja...
A jos nesto...kada bi se to i desilo sve to,(prilicno nerealno),opet bi dobro izginuli,prije bi i ako bi izgurali tu tzv. nezavisnu rs...
-
tiha_noc
Pa i imaju, to je volja naroda RS. Prirodna tvorevina, a ne vjestacka, je ona koju hoce njeno stanovnistvo.Propast1 wrote: Cudno je ja sam uvijek mislio da oni koji brane RS imaju neke izuzetno dobre argumente pa tako dugo uspjevaju ocuvati RS.
Pa nek im je sa srecom.1. RS je siromašni dio BiH. RS obuhvata 1/3 ukupne ekonomije BiH. RS skoro da ima ekonomske potencijale kao sarajevski kanton i vjerujem da ce Sarajevo za godinu dvije biti ekonomski jaca regija od cijele RS (ovo na zalost).
Svi oni koji misle da bi za FBiH bilo bolje da se RS ne otcijepi po meni cisto nisu normalni ljudi. Jednostavno to su neznalice koji nemaju veze sa onim sto se desava u stvarnom zivotu. FBiH bi u sustini trebala biti ta koja bi iz petnih zila trebala zagovarati podjelu BiH. To se ne mora puno objasnjavati: kad bogat i siromat sastave budzete i onda dijele na pola, dobiva siromah a gubi bogat. Da je suprotno i da bogatiji moli siromasnijeg da mu se prikljuci, odavno bi mi bili u EU.3. Svi oni koji misle da bi RS bilo bolje da se odcjepe od BiH po meni cisto nisu normalni ljudi. Jednostavno to su neznalice koje nemaju veze sa onim sta se desava u stvarnom zivotu. RS bi u sustini trebala biti ta koja bi iz petnih zila trebala zagovarati jedinstvenu BiH a ne F BiH. To se nemora puno objasnjavati: kad bogat i siromah sastave budzete i onda dijele na pola dobiva siromah a gubi bogat. Da je suprotno i da bogatiji moli siromasnijeg da mu se prikljuci, odavno bi mi bili u EU.
I da ne duljim da samo jedno pitanje postavim:
Na osnovu cega ljudi iz RS misle da bi bolje zivjeli u podjeljenoj BiH?
Samo ljudima iz FBiH je dobrobit RS toliko bitna da ih mole da im se prikljuce, bitnija od sopstvene koristi. Pa ljudi iz FBiH vise brinu za interese RS nego sami ljudi iz RS! Mislim da je krajnje vrijeme da ljudi iz FBiH prestanu da misle samo o tudjoj dobrobiti, i posvete se svojoj. Zivjela nezavisna Federacija!
Zaboravljas jedan jako bitan preduslov za ekonomsko blagostanje - postojanje. Evo recimo, od 150.000 Srba koji su zivjeli u sarajevskim opstinama prije rata, njih cca 140.000 nema neku posebnu priliku da osjeti taj silni ekonomski napredak Sarajeva. A zasto? Zato sto vise nisu u Sarajevu.
U Bosni su jasno izrazene teznje da se Srbima ne dozvoli ravnopravnost, ucestvovanje u donosenju odluka, odsustvo diskriminacije, postovanje ljudskih prava, pa bogami i samo postojanje (price o tome kako su Srbi u Srbiji, Hrvati u Hrvatskoj, a u Bosni samo Bosanci, Bosanci pravoslavci, itd. itd).
Nema tog naroda koji moze da racuna na ekonomsko blagostanje ako je izlozen diskriminaciji i obespravljivanju. RS omogucuje Srbima iz BiH zivot u slobodi, miran zivot, da slobodno budu ono sto jesu. I samo tako se moze pricati o ekonomskom razvoju. Jedini napadi na RS dolaze iz FBiH, i zato bi otcjepljivanje RS za RS znacilo i one stvari koje su potrebne za ekonomski napredak, bez kojih ga nema: mir i stabilnost. U ambijentu u kom se stalno govori o mrznji, ukidanju, optuzivanju itd. nema ni razvoja ekonomije kako valja.
Trebalo bi. I ispalo bi da ih ne finansiraju nikako. Stavise, gradjani RS finansiraju FBiH, tako sto penzioni zavod FBiH, uprkos odlukama Ustavnog suda i OHRa, odbija da isplacuje penzije svima onima koji su je zaradili na teritoriji FBiH, dakle onima koji su izgradili FBiH, vec su oni na teretu penzionog zavoda RS.Na kraju, mozda bi bas i trebalo svesti racune i reci koliko građani F BiH direktno i indirektno finansiraju RS, pa da vidimo cija majka crnu vunu prede.
DOSTA!
RS i FBiH imaju svaka svoje budzete, i FBiH ne finansira RS ama bas ni u cemu. Mada, ako FBiH recimo misli da ih RS iskoristava, ja najiskrenije podrzavam otcjepljenje FBiH od BiH!
-
tiha_noc
U ustavu SFRJ nigdje nije pisalo da je svaka republika samostalna i da nije dio SFRJ, negdje si nesto pogresno procitao.Bosanski Zmaj wrote:Da vam kazem nesto o vasoj RS:
Pisalo je jedino da NARODI, a ne republike, imaju pravo na samoopredjeljenje.
U prilog stavu da u Ustavu SFRJ nije bilo ni govora o pravu na otcepljenje republika govori i normativna odredbe clana 5 i 283 stav 4
Ustava. Tu se veli da se granica SFRJ ne moze menjati bez saglasnosti svih
republika i autonomnih pokrajina, a na temelju takve saglasnosti odluku o
tome donosi savezni parlament.
Netacno. Ako bi se referendum odnosio samo na RS, onda bi morao da se progura samo kroz Narodnu skupstinu RS. Kao sto se odluka o referendumu u BiH donijela u skupstini BiH, ne u skupstini SFRJ.Ako bi RS uspjela provuci Referendum,to moze jedino ovako:
Ni referendum u BiH nije prihvatilo 50% stanovnistva SFRJ.A onda kad ga prugura, onda na Referendumu mora postojati neki plan, kojeg bi prihvatilo 50% stanovnistva BiH...
Novi rat... svasta, sta tebi pada na pamet. Ovo je Evropa, alo!Eto to je vasa prica...Nema otcjepljenja...
- Drvosjeca iz Dejcica
Eh odmah mi lakse, znaci da mozemo JOPE mirno spavati, rata nece biti...tiha_noc wrote: Novi rat... svasta, sta tebi pada na pamet. Ovo je Evropa, alo!
-
tiha_noc
Ti nemereš, čula sam da je Paravac pokrenuo inicijativu pred Ustavnim sudom BiH da Dejčići moraju da promijene ime u Zapadno TrnovoDrvosjeca iz Dejcica wrote:Eh odmah mi lakse, znaci da mozemo JOPE mirno spavati, rata nece biti...tiha_noc wrote: Novi rat... svasta, sta tebi pada na pamet. Ovo je Evropa, alo!
- pike
Hahaha pa zar nije ovo bila evropa i '92 godine, ili smo tad bili u africiDrvosjeca iz Dejcica wrote:Eh odmah mi lakse, znaci da mozemo JOPE mirno spavati, rata nece biti...tiha_noc wrote: Novi rat... svasta, sta tebi pada na pamet. Ovo je Evropa, alo!
- dizZaster
quote="tiha_noc"Pa i imaju, to je volja naroda RS. Prirodna tvorevina, a ne vjestacka, je ona koju hoce njeno stanovnistvo.
"srpski entitet" (genocidna tvorevina) ne moze opstati.
o tome ce odluciti internacionalni sud pravde.
RBiH ide polahko ali sigurno ka Europskoj uniji.
buducnost RBiH je u opciji "jedan covjek-jedan glas"

"srpski entitet" (genocidna tvorevina) ne moze opstati.
o tome ce odluciti internacionalni sud pravde.
RBiH ide polahko ali sigurno ka Europskoj uniji.
buducnost RBiH je u opciji "jedan covjek-jedan glas"
-
Panasonic
.... SFRJ je proslost, kao sto ce i RS biti.tiha_noc wrote:U ustavu SFRJ nigdje nije pisalo da je svaka republika samostalna i da nije dio SFRJ, negdje si nesto pogresno procitao.Bosanski Zmaj wrote:Da vam kazem nesto o vasoj RS:
U prilog stavu da u Ustavu SFRJ nije bilo ni govora o pravu na otcepljenje republika govori i normativna odredbe clana 5 i 283 stav 4
Netacno. Ako bi se referendum odnosio samo na RS, onda bi morao da se progura samo kroz Narodnu skupstinu RS. Kao sto se odluka o referendumu u BiH donijela u skupstini BiH, ne u skupstini SFRJ.Ako bi RS uspjela provuci Referendum,to moze jedino ovako:
Ni referendum u BiH nije prihvatilo 50% stanovnistva SFRJ.A onda kad ga prugura, onda na Referendumu mora postojati neki plan, kojeg bi prihvatilo 50% stanovnistva BiH...
Novi rat... svasta, sta tebi pada na pamet. Ovo je Evropa, alo!Eto to je vasa prica...Nema otcjepljenja...
- Drvosjeca iz Dejcica
ALELUJA...neka samo nema prefiks "srpsko", sve ostalo je maskenbal.tiha_noc wrote:Ti nemereš, čula sam da je Paravac pokrenuo inicijativu pred Ustavnim sudom BiH da Dejčići moraju da promijene ime u Zapadno TrnovoDrvosjeca iz Dejcica wrote:Eh odmah mi lakse, znaci da mozemo JOPE mirno spavati, rata nece biti...tiha_noc wrote: Novi rat... svasta, sta tebi pada na pamet. Ovo je Evropa, alo!![]()
-
BECHO
To je nasa bosnjacka realnost mashenka. Ruku pomirenja upravo pruzaju oni koji su najvise stradali.mashenka wrote:Lucy01 wrote:
Najgore u svemu ovome je sto je Bosnjacki dio i dalje spreman da zivi zajedno, u jednoj zemlji....a oni koji su palili i zarili i ubijali i etnicki cistili....svoje pa svoje....
Ja sam PONOSNA sto pripadam bosnjackom narodu, jer pored svega.... oni su hvala Bogu pokazali da su za mir, toleranciju, uzajamno uvazavanje i postovanje, jer gdje bi ih odvela mrznja.... pogledaj Srbe svoju mrznju prema Turcima prenose sa koljena na koljena stoljecima, i gdje ih je to odvelo..... u ambis...... Ljude treba dijeliti na dobre i lose, i naravno kako ti napisa bosnjacki narod je spreman i zeli da zivi zajedno. Samo takvo razmisljanje nas moze odvesti u bolju buducnost.
p.s. pokusala sam vjerodostno rekonstruisati post koji sam danas napisala i mislim da nije bilo razloga da se obrise.
- sule_krug
kakvi ba narodi. samo narodi imaju pravo na otcjeplenje. kakva je ovo prica, majke ti.zar narodi predstavljaju i tertoriju.i gdje to u svijetu su narodi imali pravo na otcjepljenje bez teritorije.pa sto se srbi nisu otcjepili od BiH i otisli u srbiju ili? to je suplja pricatiha_noc wrote:U ustavu SFRJ nigdje nije pisalo da je svaka republika samostalna i da nije dio SFRJ, negdje si nesto pogresno procitao.Bosanski Zmaj wrote:Da vam kazem nesto o vasoj RS:
-
zavrzlama
KAd malo razmislim i analiziram pojedine muaslimane i srbe u BIH,imam utisak da su muslimani u bosni volili srbe radi komsiluka i pripadnosti ,po onoj "bosanc" je svako ko zivi u geografskom podrucju zvani BIH.
Dok srbi(pojedinci) volili su muslimane samo zato sto su zivjeli s njima u drzavi zvanoj SFRJ.u kojoj je srpski narod bio vecinski.Ispada da je ljubav srba i muslimana bila samo zbog zivljenja u istoj drzavi....volio bih da sam pogrijesio.
Dok srbi(pojedinci) volili su muslimane samo zato sto su zivjeli s njima u drzavi zvanoj SFRJ.u kojoj je srpski narod bio vecinski.Ispada da je ljubav srba i muslimana bila samo zbog zivljenja u istoj drzavi....volio bih da sam pogrijesio.
- kriticarka_nikova
Ja mislim da je nekada stvarno bila ljubav izmedju nas,ili samo mislim
a kamo srece da tog rata nije ni bilo 
-
Dijaspora
#439 Jaoooooo
Pa, zar nemamo genijalne komsije? Prvo na prevaru poklope pola zemlje, macem i ognjem poharaju (noz, zica, Srebrenica) i onda, da prostite, seru ovakve gluposti.
Aferim!
Novi rat... svasta, sta tebi pada na pamet. Ovo je Evropa, alo!
#440 Re: Jaoooooo
Pa reci mu da smo bili Evropa i prije 14 godinaDijaspora wrote:_____________________________________________________
-
zavrzlama
Da bi se razumjela neka situacija najbolje se staviti u polozaj onog drugog.
Srbi su najveci gubitnici raspadom SFRJ,i najvise su ulagali u tu drzavu,raspad je bio neminovan,od 1989 sva svjetska javnost je bila protiv srpskih interesa,i srbima nije nista ostalo od aduta do vojne sile i nadmoci u ljudstvu u odnosu na druge.Samo sto su srbi ratovali na pogresan nacin i poluge rata dali u ruke pogresnim ljudima,i na pola puta /rata poceli trgovinu teritorijama i preseljenjima naroda.Srbima je bilo tesko ratovat na vise frontova,rat oruzjem,rat pljacke i rat sa mz-om.
Recimo srbi prepustaju hrvatima sve teritorije gdje su srbi bili vecina ,radi dijela BIH,a ovi poput karadica odradise posao na najbrutalniji nacin,znamo kako,sto se smucilo svjetskoj javnosti i radi te brutalnosti ,propade onaj plan tudman/milosevic.
Samo se pitam da je hrvatska bila na mjestu srbije sta bi se desilo?
Srbi su najveci gubitnici raspadom SFRJ,i najvise su ulagali u tu drzavu,raspad je bio neminovan,od 1989 sva svjetska javnost je bila protiv srpskih interesa,i srbima nije nista ostalo od aduta do vojne sile i nadmoci u ljudstvu u odnosu na druge.Samo sto su srbi ratovali na pogresan nacin i poluge rata dali u ruke pogresnim ljudima,i na pola puta /rata poceli trgovinu teritorijama i preseljenjima naroda.Srbima je bilo tesko ratovat na vise frontova,rat oruzjem,rat pljacke i rat sa mz-om.
Recimo srbi prepustaju hrvatima sve teritorije gdje su srbi bili vecina ,radi dijela BIH,a ovi poput karadica odradise posao na najbrutalniji nacin,znamo kako,sto se smucilo svjetskoj javnosti i radi te brutalnosti ,propade onaj plan tudman/milosevic.
Samo se pitam da je hrvatska bila na mjestu srbije sta bi se desilo?
-
tiha_noc
#442 Re: Jaoooooo
Dijaspora wrote:_____________________________________________________
1991. godine u BiH je bilo ukupno 4.354.911 stanovnika. Od toga su 1.902.869 stanovnika (43.7%) bili Muslimani, 1.364.363 (31.3%) Srbi, 752.068 (17.3%) Hrvati, dok su 7.7 posto činili pripadnici drugih nacija i Jugosloveni. Muslimani su bili većina u 45 opština (u 13 relativna, u 31 apsolutna), Srbi u 34 opština (5 relativna, 29 apsolutna), a Hrvati su bili većina u 20 opština (6 relativna, 14 apsolutna).
Može se reći da su komšije uzele više nego što im pripada, ili da su uzele manje nego što im pripada. Ali niko ne može reći da komšijama ni prije ovog rata ništa nije pripadalo, pa makar da je svaki od tih milion i tristo šezdeset četiri hiljade tristo šezdeset tri bio vlasnik ne pola duluma već pola lopate zemlje.
-
Zadig
komsije?1991. godine u BiH je bilo ukupno 4.354.911 stanovnika. Od toga su 1.902.869 stanovnika (43.7%) bili Muslimani, 1.364.363 (31.3%) Srbi, 752.068 (17.3%) Hrvati, dok su 7.7 posto činili pripadnici drugih nacija i Jugosloveni. Muslimani su bili većina u 45 opština (u 13 relativna, u 31 apsolutna), Srbi u 34 opština (5 relativna, 29 apsolutna), a Hrvati su bili većina u 20 opština (6 relativna, 14 apsolutna).
Može se reći da su komšije uzele više nego što im pripada
- nokia6170
LEGALITET I LEGITIMITET REFERENDUMA
U BOSNI I HERCEGOVINI
Svima na znanje da vise okoncamo ovu pricu o zakonitosti i ustavnosti referenduma odrzanog u Bosni i Hercegovini pocetkom 1992. godine. Procitajte sve fino sto cu vam sada izloziti dole, naucite napamet i svaki put kad neko potegne ovo pitanje, fino hronoloski argumentovano pravno, cinjenicno mu recite dole navedeno.
S obzirom da su pojedinci rekli da je referendum bio ilegalan i da nije postojalo zakonsko i ustavno uporiste u vezi sa njegovim raspisivanjem saljem vam detaljan tok kretanja osamostaljenja i medjunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine kao drzave."
ODLUKA O RASPISIVANJU REPUBLICKOG REFERENDUMA ZA UTVRDJIVANJE STATUSA BOSNE I HERCEGOVINE
I
Raspisuje se referendum u Socijalistickoj republici Bosni i Hercegovini
II
Referendum ce se odrzati 29. februara i 1. marta 1992. godine
III
Na referendumu, ce se gradjani Socijalisticke Republike Bosne i Hercegovine izjasniti o pitanju:
JESTE LI ZA SUVERENU I NEZAVISNU BOSNU I HERCEGOVINU , DRZAVU RAVNOPRAVNIH GRADJANA, NARODA BOSNE I HERCEGOVINE - MUSLIMANA, SRBA, HRVATA I PRIPADNIKA DRUGIH NARODA KOJI U NJOJ ZIVE? ZA / PROTIV
IV
referendum ce sprovesti republicka izborna komisija i opstinske izborne komisije
V
Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenom listu SR BiH" SKUPSTINA SOCIJALISTICKE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE ("Sluzbeni list RBiH" br. 2; 27. januara 1992.)
Na osnovu Amandmana LXXI tacka 5. Stav 2. na Ustav Socijalisticke Republike Bosne i Hercegovine, Skupstina Socijalisticke Republike Bosne i Hercegovine, na zajednickoj sjednici Vijeca Skupstine Socijalisticke Republike Bosne i Hercegovine odrzanoj 24. I 25. januara 1992. godine donijela je:
ODLUKU O POVLACENJU BOSANSKOG PREDSTAVNIKA ODLUKU O POVLACENJU PREDSTAVNIKA SOCIJALISTICKE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE IZ SVIH SAVEZNIH DRZAVNIH ORGANA I ORGANIZACIJA
I
Povlace se predstavnici Socijalisticke Republike Bosne i Hercegovine iz svih saveznih organa i organizacija
II
Ovu odluku objaviti u "Sluzbenom listu SR BiH". SKUPSTINA SOCIJALISTICKE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE ("Sluzbeni list RBIH", br. 2;27. januara.)
REZULTATI REFERENDUMA
Na osnovu clana 28. Tacke 6. Zakona o referendumu ("Sluzbeni list SRBiH", br 29/77 i 24/91), Republicka izborna komisija na sjednici odrzanoj 6. marta 1992. godine, utvrdila je rezultate REPUBLICKOG REFERENDUMA ZA UTVRDJIVANJE STATUSA BOSNE I HERCEGOVINE KOJI JE ODRZAN 29. FEBRUARA I 1. MARTA 1992. GODINE iste
OBJAVLJUJE
Od ukupnog broja glasaca 3.253.847 na republicki referendum za utvrdjivanje statusa Bosne i Hercegovine izaslo je i glasalo 2.073.568 gradjana sa pravom glasaili 64,31% i to prema izvodima iz opstih birackih spiskova 1.989.786 i na osnovu potvrda o upisu u opsti biracki spisak 83.535. glasaca. Vazecih glasackih listica bilo je 2.067.969 ili 64,14%. Od ukupnog broja vazecih listica "ZA" je bilo 2.061.932 glasaci, ili 99,44%, dok je "PROTIV" glasalo 6.037 ili 0,29%, a nevazecih glasackih listica bilo je 5.227 ili 0,25%. Dakle, od ukupnog broja (2.073.568) gradjana koji su glasali na republickom referendumu za utvrdjivanje statusa Bosne i Hercegovine 29. februara i 1. marta 1992. godine, ZA SUVERENU I NEZAVISNU BOSNU I HERCEGOVINU, DRZAVU RAVNOPRAVNIH GRADJANA, NARODA BOSNE I HERCEGOVINE - MUSLIMANA, SRBA, HRVATA I PRIPADNIKA DRUGIH NARODA KOJI U NJOJ ZIVE izjasnilo se 2.061.932. gradjana ili 99,44% ("Sluzbeni list RBiH", br. 7; 27.mart.1992)
*obratite na Zakon o referendumu na osnovu kojeg je raspisan referendum. Ovo je pravni osnov raspisivanja referenduma u Bosni i Hercegovini.Ovaj zakon je usvojen jos davne 1977. godine, cak znaci i kada je Tito bio ziv. Ovaj zakon nije djelo Alije Izetbegovica, vec je postojao jos davno prije nego je iko i pomislio da ce do raspada bivse Jugoslavije i doci.
Nadalje, izvolite vidjeti kako je pravno teklo stvaranje Bosne i Hercegovine i njenih osnovnih obiljezja, kao sto su zastava, grb, praznici...itd.
UREDBA SA ZAKONSKOM SNAGOM UTVRDJIVANJU PRIVREMENOG GRBA I ZASTAVE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Na osnovu Amandmana LI tacka 5. Stav 3. Na Ustav Socijalisticke Republike Bosne i Hercegovine, Predsjednistvo Republike Bosne i Hercegovine
Clan 1.
Grb Republike Bosne i Hercegovine je stitastog oblika plave boje podijeljen na dva polja dijagonalnom gredom bijele boje sa po tri ljiljana zlatno-zute boje u svakom polju.
Clan 2.
Zastava Republike Bosne i Hercegovine je pravougaonog oblika sa grbom Republike Bosne i hercegovine u sredini na bijeloj podlozi. Odnos sirine i duzini zastave je jedan prema dva.
Clan 3.
Ova uredba stupa na snagu odmah, a objavice se u "Sluzbenom listu R BiH".
Clan 4.
Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenom listu RBiH".
Predsjednik Skupstine R BiH Miro Lazovic, s.r.
ZAKON O DANU DRZAVNOSTI I DANU NEZAVISNOSTI
Na osnovu Amandmana LXXIII tacka 1. Stav 7. Na Ustav Republike Bosne i Hercegovine, Predsjednistvo Republike Bosne i Hercegovine donosi
UKAZ PROGLASENJU ZAKONA O PROGLASENJU 25. NOVEMBRA DANOM DRZAVNOSTI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Proglasava se Zakon o proglasenju 25. novembra Danom drzavnosti Republike Bosne i Hercegovine, koji je Skupstina Republike Bosne i Hercegovine donijela na sjednici Skupstine od 28. februara 1995. godine.
PR.Broj 1781/95 6. marta 1995. godine
Sarajevo
Predsjednik Predsjednistva R BiH,
Alija Izetbegovic. S.r.
UKAZ O PROGLASENJU ZAKONA O PROGLASENJU 1. MARTA DANOM NEZAVISNOSTI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Clan 1.
Proglasava se Zakon o proglasenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, koji je Skupstina Republike Bosne i Hercegovine donijela na sjednici Skupstine od 28. februara 1995. godine.
PR Broj 1780/95 6. marta 1995. godine
Sarajevo
Predsjednik Predsjednistva RBiH
Alija izetbegovic, s.r.
ZAKON O PROGLASENJU 1. MARTA DANOM NEZAVISNOSTI REPUBLIKE BOSNE I HERECEGOVINE
Clan 1.
Proglasava se dan 1. mart Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine.
Clan 2.
Dan nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine je drzavni praznik.
Clan 3.
Na Dan nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, drzavni organi, preduzeca i druga pravna lica ne rade. Vlada Republike Bosne i Hercegovine odredit ce koji drzavni organi, preduzeca i druga pravna lica su duzna da rade na dan drzavnog praznika.
Clan 4.
Ovaj Zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenom listu R BiH"
Predsjednik Skuptine R BiH
Miro Lazovic, s.r. 13.
ZAKON O PROGLASENJU 25. NOVEMBRA DANOM DRZAVNOSTI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Clan 1.
Progalasava se 25. novembar Danom drzavnosti Republike Bosne i Hercegovine
Clan 2.
Dan drzavnosti Republike Bosne i Hercegovine je drzavni praznik.
Clan 3.
Na Dan drzavnosti Republike Bosne i Hercegovinae drzavni organi, preduzece i druga pravna lica ne rade. Vlada Republike Bosne i Hercegovine odredit ce koji drzavni organi, preduzeca i druga pravna lica su duzna da rade i u kom obimu na dan drzavnog praznika.
Clan 4.
Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da vazi Zakon o proglasenju Dvadesetpetog novembra drzavnim praznikom Socijalisticke Republike Bosne i Hercegovine ("Sluzbeni list SRBiH" , broj 5/69).
Clan 5.
Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenom listu R BiH".
Predsjednik Skupstine R BiH, Miro Lazovic, s.r
E sad, kad vam neko kaze kako su svi ovi akti usvojeni u toku rata, onda recite da je to tacno. Pa kad vam neko kaze kako 25. novembar nije dan drzavnosti BiH i kada kaze kako kako ne priznaje nijedan praznik na drzavnom nivou jer dejtonska parlamentarna skupstina Bosne i Hercegovine nije usvojila zakon o drzavnim praznicima, onda mu fino recite i objasnite da u trenutnom dejtonskom ustavu postoji:
Član I 1. Kontinuitet
"Republika Bosna i Hercegovina, čije je oficijelni naslov od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa svojim unutarnjim ustrojem izmijenjenim kako je to predviđeno ovim Ustavom, sa svojim sadašnjim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje članica Ujedinjenih naroda, a kao Bosna i Hercegovina može zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sustava Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim ustanovama."
E nakon tog famoznog clana 1Ustava Bosne i Hercegovine koji je potvrdio kontinuitet drzavnosti Bosne i Hercegovine (ovo vam je da doskocite onim slatkorjecivim koji isticu da je Bosna i Hercegovina nastala u Daytonu), malo odete u Annex II Ustava Bosne i Hercegovine i pogledate slijedeci clan 2 Annexa II:
2. Kontinuitet pravnih propisa
Svi zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaće na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti Bosne i Hercegovine.
Eh dragi moji, ovaj clan vam daje kontinuitet pravnih propisa koje je usvojila Skupstina Bosne i Hercegovine pocetkom i u toku rata. I svaki zakon koji je usvojen do potpisivanja dejtonskog ustava ostaje na snazi dok se ne donese novi zakon od strane Parlamentarne Skupstine Bosne i Hercegovine. Posto ovi zakoni o praznicima nisu jos uvijek doneseni (kao sto je npr. Donesen zakon o zastavi, grbu ili himnoj) onda postojeci zakoni koji su usvojeni u ratu od strane Skupstine Republike Bosne i Hercegovine jos uvijek ostaju na snazi svidjalo se to nekom ili ne. Pravno je tako i bice tako.
Ovaj sporazum, tj. dejtonski ustav su potpisali i predstavnici Srba i Hrvata i Bosnjaka. Prema tome slozili se sa svim njegovim odredbama. Dejton se postuje u cjelini, a ne kako kome odgovara. Prema tome, pravno gledajuci, sve dok se ne donese novi zakon o praznicima vaze postojeci zakoni koje je usvojila Republika Bosna i Hercegovina. Slagali se vi ili ne, voljeli vi to ili ne, gradjani Bosne i Hercegovine, drzava zajedno sa entitetima su duzni to postivati. Ovo se ne odnosi samo na praznike, vec i na sve druge akte koje je donijela tadasnja Republika Bosna i Hercegovina, pa cak i na one u ratu.
Ovo sam vam doslovice sve objasnio kako bi vidjeli da nista ilegalno nije bilo u referendumu. Ovo su gospodine cinjenice. Ako ne vjerujete, slobodno provjerite i pitajte.
Dragi Srbi...ovo sve su u Daytonu su potpisali Karadzic, Alija i ostali tadasnji predstavnici naroda..znaci ljudi Karadzic je zajedno sa Milosevicem znao sta potpisuje i da daje drzavnost, legitimitet i legalitet Bosni i Hercegovini, referendumu, praznicima...sto je problem ostalim Srbima prihvatiti sve ovo kad su najveci u njih Srbi Karadzic i Milosevic prihvatili sve ovo.
U BOSNI I HERCEGOVINI
Svima na znanje da vise okoncamo ovu pricu o zakonitosti i ustavnosti referenduma odrzanog u Bosni i Hercegovini pocetkom 1992. godine. Procitajte sve fino sto cu vam sada izloziti dole, naucite napamet i svaki put kad neko potegne ovo pitanje, fino hronoloski argumentovano pravno, cinjenicno mu recite dole navedeno.
S obzirom da su pojedinci rekli da je referendum bio ilegalan i da nije postojalo zakonsko i ustavno uporiste u vezi sa njegovim raspisivanjem saljem vam detaljan tok kretanja osamostaljenja i medjunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine kao drzave."
ODLUKA O RASPISIVANJU REPUBLICKOG REFERENDUMA ZA UTVRDJIVANJE STATUSA BOSNE I HERCEGOVINE
I
Raspisuje se referendum u Socijalistickoj republici Bosni i Hercegovini
II
Referendum ce se odrzati 29. februara i 1. marta 1992. godine
III
Na referendumu, ce se gradjani Socijalisticke Republike Bosne i Hercegovine izjasniti o pitanju:
JESTE LI ZA SUVERENU I NEZAVISNU BOSNU I HERCEGOVINU , DRZAVU RAVNOPRAVNIH GRADJANA, NARODA BOSNE I HERCEGOVINE - MUSLIMANA, SRBA, HRVATA I PRIPADNIKA DRUGIH NARODA KOJI U NJOJ ZIVE? ZA / PROTIV
IV
referendum ce sprovesti republicka izborna komisija i opstinske izborne komisije
V
Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenom listu SR BiH" SKUPSTINA SOCIJALISTICKE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE ("Sluzbeni list RBiH" br. 2; 27. januara 1992.)
Na osnovu Amandmana LXXI tacka 5. Stav 2. na Ustav Socijalisticke Republike Bosne i Hercegovine, Skupstina Socijalisticke Republike Bosne i Hercegovine, na zajednickoj sjednici Vijeca Skupstine Socijalisticke Republike Bosne i Hercegovine odrzanoj 24. I 25. januara 1992. godine donijela je:
ODLUKU O POVLACENJU BOSANSKOG PREDSTAVNIKA ODLUKU O POVLACENJU PREDSTAVNIKA SOCIJALISTICKE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE IZ SVIH SAVEZNIH DRZAVNIH ORGANA I ORGANIZACIJA
I
Povlace se predstavnici Socijalisticke Republike Bosne i Hercegovine iz svih saveznih organa i organizacija
II
Ovu odluku objaviti u "Sluzbenom listu SR BiH". SKUPSTINA SOCIJALISTICKE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE ("Sluzbeni list RBIH", br. 2;27. januara.)
REZULTATI REFERENDUMA
Na osnovu clana 28. Tacke 6. Zakona o referendumu ("Sluzbeni list SRBiH", br 29/77 i 24/91), Republicka izborna komisija na sjednici odrzanoj 6. marta 1992. godine, utvrdila je rezultate REPUBLICKOG REFERENDUMA ZA UTVRDJIVANJE STATUSA BOSNE I HERCEGOVINE KOJI JE ODRZAN 29. FEBRUARA I 1. MARTA 1992. GODINE iste
OBJAVLJUJE
Od ukupnog broja glasaca 3.253.847 na republicki referendum za utvrdjivanje statusa Bosne i Hercegovine izaslo je i glasalo 2.073.568 gradjana sa pravom glasaili 64,31% i to prema izvodima iz opstih birackih spiskova 1.989.786 i na osnovu potvrda o upisu u opsti biracki spisak 83.535. glasaca. Vazecih glasackih listica bilo je 2.067.969 ili 64,14%. Od ukupnog broja vazecih listica "ZA" je bilo 2.061.932 glasaci, ili 99,44%, dok je "PROTIV" glasalo 6.037 ili 0,29%, a nevazecih glasackih listica bilo je 5.227 ili 0,25%. Dakle, od ukupnog broja (2.073.568) gradjana koji su glasali na republickom referendumu za utvrdjivanje statusa Bosne i Hercegovine 29. februara i 1. marta 1992. godine, ZA SUVERENU I NEZAVISNU BOSNU I HERCEGOVINU, DRZAVU RAVNOPRAVNIH GRADJANA, NARODA BOSNE I HERCEGOVINE - MUSLIMANA, SRBA, HRVATA I PRIPADNIKA DRUGIH NARODA KOJI U NJOJ ZIVE izjasnilo se 2.061.932. gradjana ili 99,44% ("Sluzbeni list RBiH", br. 7; 27.mart.1992)
*obratite na Zakon o referendumu na osnovu kojeg je raspisan referendum. Ovo je pravni osnov raspisivanja referenduma u Bosni i Hercegovini.Ovaj zakon je usvojen jos davne 1977. godine, cak znaci i kada je Tito bio ziv. Ovaj zakon nije djelo Alije Izetbegovica, vec je postojao jos davno prije nego je iko i pomislio da ce do raspada bivse Jugoslavije i doci.
Nadalje, izvolite vidjeti kako je pravno teklo stvaranje Bosne i Hercegovine i njenih osnovnih obiljezja, kao sto su zastava, grb, praznici...itd.
UREDBA SA ZAKONSKOM SNAGOM UTVRDJIVANJU PRIVREMENOG GRBA I ZASTAVE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Na osnovu Amandmana LI tacka 5. Stav 3. Na Ustav Socijalisticke Republike Bosne i Hercegovine, Predsjednistvo Republike Bosne i Hercegovine
Clan 1.
Grb Republike Bosne i Hercegovine je stitastog oblika plave boje podijeljen na dva polja dijagonalnom gredom bijele boje sa po tri ljiljana zlatno-zute boje u svakom polju.
Clan 2.
Zastava Republike Bosne i Hercegovine je pravougaonog oblika sa grbom Republike Bosne i hercegovine u sredini na bijeloj podlozi. Odnos sirine i duzini zastave je jedan prema dva.
Clan 3.
Ova uredba stupa na snagu odmah, a objavice se u "Sluzbenom listu R BiH".
Clan 4.
Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenom listu RBiH".
Predsjednik Skupstine R BiH Miro Lazovic, s.r.
ZAKON O DANU DRZAVNOSTI I DANU NEZAVISNOSTI
Na osnovu Amandmana LXXIII tacka 1. Stav 7. Na Ustav Republike Bosne i Hercegovine, Predsjednistvo Republike Bosne i Hercegovine donosi
UKAZ PROGLASENJU ZAKONA O PROGLASENJU 25. NOVEMBRA DANOM DRZAVNOSTI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Proglasava se Zakon o proglasenju 25. novembra Danom drzavnosti Republike Bosne i Hercegovine, koji je Skupstina Republike Bosne i Hercegovine donijela na sjednici Skupstine od 28. februara 1995. godine.
PR.Broj 1781/95 6. marta 1995. godine
Sarajevo
Predsjednik Predsjednistva R BiH,
Alija Izetbegovic. S.r.
UKAZ O PROGLASENJU ZAKONA O PROGLASENJU 1. MARTA DANOM NEZAVISNOSTI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Clan 1.
Proglasava se Zakon o proglasenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, koji je Skupstina Republike Bosne i Hercegovine donijela na sjednici Skupstine od 28. februara 1995. godine.
PR Broj 1780/95 6. marta 1995. godine
Sarajevo
Predsjednik Predsjednistva RBiH
Alija izetbegovic, s.r.
ZAKON O PROGLASENJU 1. MARTA DANOM NEZAVISNOSTI REPUBLIKE BOSNE I HERECEGOVINE
Clan 1.
Proglasava se dan 1. mart Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine.
Clan 2.
Dan nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine je drzavni praznik.
Clan 3.
Na Dan nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, drzavni organi, preduzeca i druga pravna lica ne rade. Vlada Republike Bosne i Hercegovine odredit ce koji drzavni organi, preduzeca i druga pravna lica su duzna da rade na dan drzavnog praznika.
Clan 4.
Ovaj Zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenom listu R BiH"
Predsjednik Skuptine R BiH
Miro Lazovic, s.r. 13.
ZAKON O PROGLASENJU 25. NOVEMBRA DANOM DRZAVNOSTI REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Clan 1.
Progalasava se 25. novembar Danom drzavnosti Republike Bosne i Hercegovine
Clan 2.
Dan drzavnosti Republike Bosne i Hercegovine je drzavni praznik.
Clan 3.
Na Dan drzavnosti Republike Bosne i Hercegovinae drzavni organi, preduzece i druga pravna lica ne rade. Vlada Republike Bosne i Hercegovine odredit ce koji drzavni organi, preduzeca i druga pravna lica su duzna da rade i u kom obimu na dan drzavnog praznika.
Clan 4.
Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da vazi Zakon o proglasenju Dvadesetpetog novembra drzavnim praznikom Socijalisticke Republike Bosne i Hercegovine ("Sluzbeni list SRBiH" , broj 5/69).
Clan 5.
Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenom listu R BiH".
Predsjednik Skupstine R BiH, Miro Lazovic, s.r
E sad, kad vam neko kaze kako su svi ovi akti usvojeni u toku rata, onda recite da je to tacno. Pa kad vam neko kaze kako 25. novembar nije dan drzavnosti BiH i kada kaze kako kako ne priznaje nijedan praznik na drzavnom nivou jer dejtonska parlamentarna skupstina Bosne i Hercegovine nije usvojila zakon o drzavnim praznicima, onda mu fino recite i objasnite da u trenutnom dejtonskom ustavu postoji:
Član I 1. Kontinuitet
"Republika Bosna i Hercegovina, čije je oficijelni naslov od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa svojim unutarnjim ustrojem izmijenjenim kako je to predviđeno ovim Ustavom, sa svojim sadašnjim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje članica Ujedinjenih naroda, a kao Bosna i Hercegovina može zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sustava Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim ustanovama."
E nakon tog famoznog clana 1Ustava Bosne i Hercegovine koji je potvrdio kontinuitet drzavnosti Bosne i Hercegovine (ovo vam je da doskocite onim slatkorjecivim koji isticu da je Bosna i Hercegovina nastala u Daytonu), malo odete u Annex II Ustava Bosne i Hercegovine i pogledate slijedeci clan 2 Annexa II:
Svi zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaće na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti Bosne i Hercegovine.
Eh dragi moji, ovaj clan vam daje kontinuitet pravnih propisa koje je usvojila Skupstina Bosne i Hercegovine pocetkom i u toku rata. I svaki zakon koji je usvojen do potpisivanja dejtonskog ustava ostaje na snazi dok se ne donese novi zakon od strane Parlamentarne Skupstine Bosne i Hercegovine. Posto ovi zakoni o praznicima nisu jos uvijek doneseni (kao sto je npr. Donesen zakon o zastavi, grbu ili himnoj) onda postojeci zakoni koji su usvojeni u ratu od strane Skupstine Republike Bosne i Hercegovine jos uvijek ostaju na snazi svidjalo se to nekom ili ne. Pravno je tako i bice tako.
Ovaj sporazum, tj. dejtonski ustav su potpisali i predstavnici Srba i Hrvata i Bosnjaka. Prema tome slozili se sa svim njegovim odredbama. Dejton se postuje u cjelini, a ne kako kome odgovara. Prema tome, pravno gledajuci, sve dok se ne donese novi zakon o praznicima vaze postojeci zakoni koje je usvojila Republika Bosna i Hercegovina. Slagali se vi ili ne, voljeli vi to ili ne, gradjani Bosne i Hercegovine, drzava zajedno sa entitetima su duzni to postivati. Ovo se ne odnosi samo na praznike, vec i na sve druge akte koje je donijela tadasnja Republika Bosna i Hercegovina, pa cak i na one u ratu.
Ovo sam vam doslovice sve objasnio kako bi vidjeli da nista ilegalno nije bilo u referendumu. Ovo su gospodine cinjenice. Ako ne vjerujete, slobodno provjerite i pitajte.
Dragi Srbi...ovo sve su u Daytonu su potpisali Karadzic, Alija i ostali tadasnji predstavnici naroda..znaci ljudi Karadzic je zajedno sa Milosevicem znao sta potpisuje i da daje drzavnost, legitimitet i legalitet Bosni i Hercegovini, referendumu, praznicima...sto je problem ostalim Srbima prihvatiti sve ovo kad su najveci u njih Srbi Karadzic i Milosevic prihvatili sve ovo.
-
tiha_noc
Pa ako si ti odlucio da okoncas pricu o kojoj nema saglasnosti cca 14 godina, mora da si neki poseban kapacitet.Svima na znanje da vise okoncamo ovu pricu o zakonitosti i ustavnosti referenduma odrzanog u Bosni i Hercegovini pocetkom 1992. godine.
Sta ti znaci "pravno mu recite"?Procitajte sve fino sto cu vam sada izloziti dole, naucite napamet i svaki put kad neko potegne ovo pitanje, fino hronoloski argumentovano pravno, cinjenicno mu recite dole navedeno.
Bolje bi bilo kad bi nam poslao nesto vise o zakonskom i ustavnom uporistu nego o detaljnom toku.S obzirom da su pojedinci rekli da je referendum bio ilegalan i da nije postojalo zakonsko i ustavno uporiste u vezi sa njegovim raspisivanjem saljem vam detaljan tok kretanja osamostaljenja i medjunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine kao drzave."
Odluka donesena bez predstavnika srpskog naroda u skupstini SRBiH. Sto ce reci, legitimitet odluke - nepostojeci, nisu je donijeli predstavnici sva tri konstitutivna naroda.ODLUKA O RASPISIVANJU REPUBLICKOG REFERENDUMA ZA UTVRDJIVANJE STATUSA BOSNE I HERCEGOVINE
(gomila citiranih za temu nebitnih odluka obrisano)
Totalno nebitno. Referendumom se ne mogu donositi protivustavne odluke, makar taj referendum bio raspisan u postupku koji je u skladu sa ustavom i zakonom.*obratite na Zakon o referendumu na osnovu kojeg je raspisan referendum. Ovo je pravni osnov raspisivanja referenduma u Bosni i Hercegovini.Ovaj zakon je usvojen jos davne 1977. godine, cak znaci i kada je Tito bio ziv. Ovaj zakon nije djelo Alije Izetbegovica, vec je postojao jos davno prije nego je iko i pomislio da ce do raspada bivse Jugoslavije i doci.
Posto je ustav SRBiH bio nizi pravni akt od ustava SFRJ, u kom je jasno bilo definisano na koji JEDINI nacin se mogu mijenjati granice SFRJ, nijedna odluka koja derogira ustav SFRJ nije mogla biti donijeta na osnovu ustava SRBiH.
I opet nebitno, tema nije da li je RBiH donosila uredbe sa zakonskom snagom, vec da li je nezavisnost proglasena u skladu sa ustavom i zakonima.Nadalje, izvolite vidjeti kako je pravno teklo stvaranje Bosne i Hercegovine i njenih osnovnih obiljezja, kao sto su zastava, grb, praznici...itd.
Kristalno jasno ti pise da BiH nastavlja svoje pravno postojanje po medjunarodnom pravu, dok se unutarnji ustroj mijenja u skladu sa dejtonskim Ustavom.E sad, kad vam neko kaze kako su svi ovi akti usvojeni u toku rata, onda recite da je to tacno. Pa kad vam neko kaze kako 25. novembar nije dan drzavnosti BiH i kada kaze kako kako ne priznaje nijedan praznik na drzavnom nivou jer dejtonska parlamentarna skupstina Bosne i Hercegovine nije usvojila zakon o drzavnim praznicima, onda mu fino recite i objasnite da u trenutnom dejtonskom ustavu postoji:
Član I 1. Kontinuitet
Sto ce reci da BiH zadrzava medjunarodnopravni kontinuitet, ali ne i unutrasnjepravni.
Jedini problem je to sto ova odredba znaci da pravni akti vaze na teritoriji na kojoj su i dotad vazili. Tako pravni akti RS ostaju da vaze na teritoriji RS, pravni akti RBiH u dijelu Federacije sa bosnjackom vecinom, a pravni akti HB u dijelu Federacije sa hrvatskom vecinom.E nakon tog famoznog clana 1Ustava Bosne i Hercegovine koji je potvrdio kontinuitet drzavnosti Bosne i Hercegovine (ovo vam je da doskocite onim slatkorjecivim koji isticu da je Bosna i Hercegovina nastala u Daytonu), malo odete u Annex II Ustava Bosne i Hercegovine i pogledate slijedeci clan 2 Annexa II:
Nijedan jedini zakon koji je donijela RBiH nije se prosirio na cijelu BiH potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, ni zakon o saobracajnim prekrsajima, a kamo li o praznicima.
Probaj da mi navedes zakon ili bilo koji pravni akt koji je donijela RBiH a da je primjenjivan na cijeloj teritoriji BiH posle Dejtona.Eh dragi moji, ovaj clan vam daje kontinuitet pravnih propisa koje je usvojila Skupstina Bosne i Hercegovine pocetkom i u toku rata. I svaki zakon koji je usvojen do potpisivanja dejtonskog ustava ostaje na snazi dok se ne donese novi zakon od strane Parlamentarne Skupstine Bosne i Hercegovine. Posto ovi zakoni o praznicima nisu jos uvijek doneseni (kao sto je npr. Donesen zakon o zastavi, grbu ili himnoj) onda postojeci zakoni koji su usvojeni u ratu od strane Skupstine Republike Bosne i Hercegovine jos uvijek ostaju na snazi svidjalo se to nekom ili ne. Pravno je tako i bice tako.
Potpisali su da priznaju drzavnost, legitimitet i legalitet BiH, ali ne i referendumu i praznicima. Ma, ni zakonu o zastiti voda, istrazivanju ruda i gubljenju vremena, a kamo li o drzavnim praznicima.Ovo sam vam doslovice sve objasnio kako bi vidjeli da nista ilegalno nije bilo u referendumu. Ovo su gospodine cinjenice. Ako ne vjerujete, slobodno provjerite i pitajte.