BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rikta123

#426 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by rikta123 »

imal ko šifru da otkljucam ove kanale arena sport?
kakaljin

#427 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by kakaljin »

perfect_guy wrote: 05/03/2025 15:08
kakaljin wrote: 05/03/2025 14:28

Ima telecom i 500 i 1000 brzine tako da zavisi gdje su mogu birati. Ali svakako ce to uskoro sve biti izjednaceno po paketima
u smjeru postojećih u telemachu ili telecomu?
Najbolje od jednih i drugih
Laplace

#428 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Laplace »

zippoo87 wrote: 05/03/2025 13:28
Trappist wrote: 05/03/2025 09:18
zippoo87 wrote: 04/03/2025 22:49 Ne smeta vam sto Telemach SADA ODMAH dize cijene ali vam smeta sto ce BHT "MOZDA" nekada dizati cijene ?
:lol: :lol:

Ovakva razmisljanja samo imaju kod nas :lol:
kome ne smeta kralju, pa udji na temu telemach, 4 stranice ih raja pere zbog poskupljenja
Ali niko ne odjavljuje,jel?
To ovo kao Dodo...brise institucije a onda glasa za budzet za te iste institucije 🤣
On ne voli institucije, ali zato voli novac.
Laplace

#429 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Laplace »

Ima telecom i 500 i 1000 brzine tako da zavisi gdje su mogu birati. Ali svakako ce to uskoro sve biti izjednaceno po paketima
Na 56 kbps, logično.
zippoo87

#430 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by zippoo87 »

rikta123 wrote: 05/03/2025 15:40 imal ko šifru da otkljucam ove kanale arena sport?
Sifra je 5 KM mjesecno 🤣
Pritisnes zeleno dugme na daljincu i onda pritisnes OK i aktivirao si sifru.
kakaljin

#431 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by kakaljin »

Laplace wrote: 05/03/2025 16:23

Na 56 kbps, logično.
Mislis na ovo

Image
Laplace

#432 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Laplace »

kakaljin wrote: 05/03/2025 16:44
Laplace wrote: 05/03/2025 16:23

Na 56 kbps, logično.
Mislis na ovo

Image
Tu brzinu bih trebao imati na svojem priključku (Telemach). Ovo je super brzina.
Celticross

#433 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Celticross »

zippoo87 wrote: 05/03/2025 13:28
Trappist wrote: 05/03/2025 09:18
zippoo87 wrote: 04/03/2025 22:49 Ne smeta vam sto Telemach SADA ODMAH dize cijene ali vam smeta sto ce BHT "MOZDA" nekada dizati cijene ?
:lol: :lol:

Ovakva razmisljanja samo imaju kod nas :lol:
kome ne smeta kralju, pa udji na temu telemach, 4 stranice ih raja pere zbog poskupljenja
Ali niko ne odjavljuje,jel?
To ovo kao Dodo...brise institucije a onda glasa za budzet za te iste institucije 🤣
Upravo i to jeste problem što neće biti konkurencije, jer i pored povećanja cijena, konkurencija ima lošu uslugu generalno, zapravo iskreno daleko goru uslugu s jednakim cijenama. Imam mogućnost izbora između 2 kompanije i biram onu koja mi je povoljnija. Problem će nastati kada Telekom kupit Telemach, što ja neću imati tu mogućnost :)
zippoo87

#434 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by zippoo87 »

Ko ima optiku,nema nista losiju uslugu nego TM,cak naprotiv. Optika je toliko stabilna,da nema nikakvih problema niti intervencija tu. Evo kod mene je online 3 godine,bez ijedne intervencije .
Programska sema je isto bolja,sport je sav kod BHTa.

Jedino sto je bolje kod TM je servisna podrska i "bolji" pijacarski nacin poslovanja i dogovaranja ponuda i produzenja ugovora. Meni se to zgadilo dok sam bio kod njih,ali bas ono zgadilo. Gdje ti za svoje pare moljakas a sto je najgore,ne prodje ni godina,da mijenjaju ponudu,cijene i ugovore,tako da ono sto dogovoria,u praksi ne vrijedi ni godinu dana,jer ide novo poskupljenje ili novo izbacivanje kanala.
Ne znam sta je tu "dobro" ?
Celticross

#435 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Celticross »

zippoo87 wrote: 06/03/2025 13:32 Ko ima optiku,nema nista losiju uslugu nego TM,cak naprotiv. Optika je toliko stabilna,da nema nikakvih problema niti intervencija tu. Evo kod mene je online 3 godine,bez ijedne intervencije .

Jedino sto je bolje kod TM je servisna podrska i "bolji" pijacarski nacin poslovanja i dogovaranja ponuda i produzenja ugovora. Meni se to zgadilo dok sam bio kod njih,ali bas ono zgadilo. Gdje ti za svoje pare moljakas a sto je najgore,ne prodje ni godina,da mijenjaju ponudu,cijene i ugovore,tako da ono sto dogovoria,u praksi ne vrijedi ni godinu dana,jer ide novo poskupljenje ili novo izbacivanje kanala.
Ali i to je prednost konkurencije, mogućnost izbora.

Kod Telemacha sam prezadovoljan brz i stabilan internet, tek nekoliko prekida u 12 godina korištenja. Stvarno kvalitetna programska šema, filmski kanali, tad mi je bio važan i hbo, danas max. Ponuda serija, pickbox serijali. Donedavno su imali i arene, ali riješio sam i to s cloudom. Što se tiče EON aplikacije da ne govorim, pogotovo kada si vani, znači dosta to vraćanje, kvalitetan interface, rezolucija, mogućnost mijenjanja jezika, komentatora npr. na F1 itd.
Što se tiče usluge, 24/7 dostupni, izađu odmah na teren, znam moji kod čišćenja nisu nešto ukopčali, ja poslao poruku na fb došli odmah ljudima povezali kablove. Gdje god se obratiš, odgovore bez problema. Udario grom, došli odmah riješili sav problem. Kod pregovora novog ugovora, daju popuste, prilagode ponudu itd.
Šteta stvarno što napuštaju BiH.
zippoo87

#436 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by zippoo87 »

Naravno da je bolje kada ima konkurencija,ali TM je jalova i kircheva konkurencija. Naravno da je TM superioran na mjestima gdje BHT nudi brzinu 10 Mbps ali kada se uporedi u uslovima gdje je optika vs TM,TM je kurchina. Optika nema konkurencije.

Jedino sto bih ja istakao kao pravu prednost TMa je EON aplikacija i sistem,koja je stvarno odlicna .
Peacean

#437 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Peacean »

zippoo87 wrote: 06/03/2025 22:32 Naravno da je bolje kada ima konkurencija,ali TM je jalova i kircheva konkurencija. Naravno da je TM superioran na mjestima gdje BHT nudi brzinu 10 Mbps ali kada se uporedi u uslovima gdje je optika vs TM,TM je kurchina. Optika nema konkurencije.

Jedino sto bih ja istakao kao pravu prednost TMa je EON aplikacija i sistem,koja je stvarno odlicna .
Problem je što telecom ne radi aktivno na širenju optike i unaprijeđenju usluge već korisnici sami moraju da se izbore za to ako žele bolju uslugu. Kada bi se iz telecoma digli sa guzica i počeli na svoju ruku da rade više na tom polju mnogo više zadovoljnih korisnika bi imali.
bob_1921

#438 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by bob_1921 »

zippoo87 wrote: 06/03/2025 13:32 Ko ima optiku,nema nista losiju uslugu nego TM,cak naprotiv. Optika je toliko stabilna,da nema nikakvih problema niti intervencija tu. Evo kod mene je online 3 godine,bez ijedne intervencije .

druze logicno da je optika stabilinija al evo ja sam na telemachu 15 godina mozda 3 puta da sam imao neki prekid i to kad je neki problem globalno im bio a ne kod mene nesto mozda je bilo jos neki put al da nisam osjetio … ono sto je sig trenutno i kod bht i telemacha premium paket je kvalitetniji kod telemacha vamo 300 brizina a na drugoj strani 500 .. arena prica kes bht plus al mi je paket bitniji tj svjedno jer jer je gledam na drugi nacin placam kao sto netflix i ostale gluposti platim :D
zippoo87

#439 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by zippoo87 »

Te napucane brzine su samo gimmic,za kucnu upotrebu malo kome treba 300-500 Mbps i to je samo da se mjeri "ciji je duzi" i nista vise. Znam jer sam ih imao a sada imam manju brzinu ali opet OK za kucnu upotrebu.
Ono sto je vecini korisnika bitno,to su stabilnost,sportski kanali,solidna brzina i najbitnije NORMALNA CIJENA za osnovne pakete a ko hoce egzotiku ili kome je potrebno,on zna da ce to vise i platiti.

Trenutno i BHT ni TM nemaju taj drustveno-korisno-interesni nacin razmisljanja i poslovanja da zadovolje sve kategorije korisnika i ide se iskljucivo na komercijalu,tj. na klepanje korisnika,jer znaju i jedni i drugi da su samo oni opcije i da trece opcije nema. Znaju da su korisnici bili i kod jednih i kod drugih i da su tu gdje jesu,jer je to bolje. E zato nas muzu...posebno TM,gdje svake godine 1-2 puta dizu cijene i prave te budalom sa svojim objasnjenjima. Sa druge strane imas BHT,koji isto tako dize cijene i ima kanale koje im srbijanci uvaljuju i dizu cijene i opet i ovamo dakle raste cijena a usluga se ne popravlja. Naravno da bi oni trebali sve svoje resurse uloziti u samo dvije stvari a to su ,optika do svakog doma i OTT aplikacija/sistem ali niti jedno od to dvoje oni ne rade. Evo sada idu u kupovinu TMa,koji ce platiti u stotinama miliona KM i opet nece biti novca za ulaganje u infrastrukturu (optiku). Mada ,tu sada ima ova mogucnost da iskoriste i prosire TM mrezu,kablovsku dakle a da ne ulazu u optiku kroz zemlju...pa mozda tako dovuku brzi internet do veceg broja korisnika. I ono sto bih ja naveo kao glavni interni problem u BHTu a to je uvidio i novi direktor a to su REGIONALNE JEDINICE,koje su de facto firme u firmi i nedodirljive su bile do sada ...pa ako te tu zapadne neki nesposobni direktorcic u toj jedinici,onda je cijeli kanton najebao zbog njega. Tamo gdje je direktor bolji,tu se vidjeli rezultati i sirilo se.
Novi direktor je kao strateski cilj naveo smanjenje i reogranizaciju regionalnih jedinica i ja to jako pozdravljam. Tu su radile stele i zaposljavani uhljebi a ljudi i monteri koje trebaju na terenu,nisu zaposljavani i onda je logicno da 2 montera ne mogu pokriti cijeli grad i onda ljudi nezadovoljni kada prijave kvar i cekaju po 5-6 dana. Dakle unutarnja organizacija BHTa je klasicno SDA uredjenje za uhljebe i nehljebe i stranacke vojnike i zato je i ta firma troma ,kao i sve sto su ovi termiti koristili za izvlacenje para i zaposljavanje.

Stvari u BHTu se pomjeraju ali sve to ide jako tromo i nadam se nekom ubrzanju i zamahu.
bob_1921

#440 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by bob_1921 »

zippoo87 wrote: 07/03/2025 12:11 Te napucane brzine su samo gimmic,za kucnu upotrebu malo kome treba 300-500 Mbps i to je samo da se mjeri "ciji je duzi" i nista vise. Znam jer sam ih imao a sada imam manju brzinu ali opet OK za kucnu upotrebu.
Ono sto je vecini korisnika bitno,to su stabilnost,sportski kanali,solidna brzina i najbitnije NORMALNA CIJENA za osnovne pakete a ko hoce egzotiku ili kome je potrebno,on zna da ce to vise
ma naravno da ne treba al isto je nidje veze prica sta ti treba ta brzina a razlika dosta velika a cijena ista haman .. recimo kod mene je bitna jer mi je u drugom dijelu stana slab signal i to mizerno mal wifi sig pa sam sa mesh sistmom rijesio prob. gdje mi se sing prepolovio pa u jednom dijelu imam wifi 450 a i drugom 200/ 250 sa bht bi mi to islo ispod jos … iskreno evo da telecom prilagodi paket kao i kod konkurencije preso bi malo za promjenu a i sto su ovi supci povecavaju svako malo …
kakaljin

#441 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by kakaljin »

bob_1921 wrote: 07/03/2025 12:51
zippoo87 wrote: 07/03/2025 12:11 Te napucane brzine su samo gimmic,za kucnu upotrebu malo kome treba 300-500 Mbps i to je samo da se mjeri "ciji je duzi" i nista vise. Znam jer sam ih imao a sada imam manju brzinu ali opet OK za kucnu upotrebu.
Ono sto je vecini korisnika bitno,to su stabilnost,sportski kanali,solidna brzina i najbitnije NORMALNA CIJENA za osnovne pakete a ko hoce egzotiku ili kome je potrebno,on zna da ce to vise
ma naravno da ne treba al isto je nidje veze prica sta ti treba ta brzina a razlika dosta velika a cijena ista haman .. recimo kod mene je bitna jer mi je u drugom dijelu stana slab signal i to mizerno mal wifi sig pa sam sa mesh sistmom rijesio prob. gdje mi se sing prepolovio pa u jednom dijelu imam wifi 450 a i drugom 200/ 250 sa bht bi mi to islo ispod jos … iskreno evo da telecom prilagodi paket kao i kod konkurencije preso bi malo za promjenu a i sto su ovi supci povecavaju svako malo …
To ti nije do operatera vec do opreme, ali slazem se da telecom treba napraviti viese paketa, da korisnici imaju veci izbor da izaberu sta im odgovara.

PS: ja sam proveo mrezne kablove u svaku sobu tako da tih problema nikada nisam imao, svugdje imam punu brzinu, a i ovi sada modemi imaju vece pokrivanje nego prije
bob_1921

#442 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by bob_1921 »

kakaljin wrote: 07/03/2025 12:54
bob_1921 wrote: 07/03/2025 12:51
To ti nije do operatera vec do opreme, ali slazem se da telecom treba napraviti viese paketa, da korisnici imaju veci izbor da izaberu sta im odgovara.

PS: ja sam proveo mrezne kablove u svaku sobu tako da tih problema nikada nisam imao, svugdje imam punu brzinu, a i ovi sada modemi imaju vece pokrivanje nego prije
ma jasno da je do opreme tj do stana debeli zidovi :D nemam provuceno po stanu jer je wifi sve i ovaj mesh sistem stvarno fercera za deset .. poenta slabiji paket bj mi utjecao i na ostatak stana :D tako da brzina mj jest bitna :)
Malisa11

#443 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Malisa11 »

Naravno da brzina od 300mpbs ne treba. Kao sto ne treba auto koje bolje od fiće, bez klime, absa itd. Pa i fico te preveze od A do B.

FIćo sasvim dovoljan za kucnu upotrebu, od mahale do mahale, od grada do grada.
Mehemed
Vozim: automobil

#444 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Mehemed »

Možeš ti sa Fićom preći od grada do grada, ali ljeti teško jer ćeš prokuhati bez klime a i on će se pregrijati bez vodenog hlađenja.
Fićo u automobilma ti je otprilike kao 10Mbita u internetu, možeš ti koristiti i 10Mbita za Viber/WhatsApp, Messenger, oglase, ali ako ti treba šta ozbiljnije to će biti teže.
Nekih 50Mbita je dovoljno za većinu korisnika, to je dovoljno da pustiš 4K video bez problema dok još par uređaja lista Facebook ili slično.
zippoo87

#445 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by zippoo87 »

Vecina korisnika,posebno starijih i ovih sto samo listaju drustvene mreze i tik tok,nemaju pojma ni koja im je brzina,niti to znaju i provjeriti.
Ali to nije razlog da se i ostali koji znaju pate sa malim brzinama.
Ali evo neko moje iskustvo sa raznim brzinama. Dakle,trenutno u 2025. godini,neki minimum bi bio 50 Mbps ,jer radi 4K na toj brzini.
Neki otpimum je od 100-200 Mbps i dovoljno je 95% korisnika za sve kucne svrhe i za vise racunara,mobitela,streamova.
Preko 200 Mbps je za content creatore ,veliku obradu video i audio sadrzaja i staljinupload/download,vise za neki posao.
Preko 300 Mbps je realno vise kurcenje i ono,hoces li film un4K skinuti za 2 minute brze ili sporije.
I opet ponavljamo,vise bi znacilo da imamo upload 50 Mbps,nego download 300 Mbps.
probook

#446 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by probook »

Malisa11 wrote: 07/03/2025 13:12 Naravno da brzina od 300mpbs ne treba. Kao sto ne treba auto koje bolje od fiće, bez klime, absa itd. Pa i fico te preveze od A do B.

FIćo sasvim dovoljan za kucnu upotrebu, od mahale do mahale, od grada do grada.
Opet izvrces stvari o kojem se diskutuje. Neka brzine 300, ali ponudi mi i brzinu 30-50 ako hocu za duplo manje para? Nabili minimalnu brzinu od 200 mbps i cijenu od oko 55 KM da bi imali neko pravdanje - a zasto nema paketa od 50 mbps za 30 KM npr? Pa zato sto bi ljudi to masovno uzimali i nisu ni oni ludi
Malisa11

#447 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Malisa11 »

probook wrote: 07/03/2025 20:37 ali ponudi mi i brzinu 30-50 ako hocu za duplo manje para?
TO nije poslovni model niti jednog operatera. Isto tako nije poslovni model da ti proda samo 10 kanala. Vecina destimulira koristenje samo jedne usluge, odnosno nudi paketske.

Nisam nasao na pozitivne primjere ni u EU gdje je internet 30mbps 15e recimo. Daj primjere?
Mehemed

#448 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Mehemed »

Magenta Austria 60/15 za 27.90€, u poređenju sa našim standardom to je kao 30KM.
Maharadza

#449 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Maharadza »

Mehemed wrote: 08/03/2025 19:36 Magenta Austria 60/15 za 27.90€, u poređenju sa našim standardom to je kao 30KM.
Ja u švabiji 400/20 plaćam 35EUR. Kablovski PYUR radi bez greške a i kada se nešto desi odmah poruku/mail šalju "znamo za smetnje u vašoj regiji, radimo na tome" i riješe stvarno prebrzo + pošalju mail sa upitom "da li je sada sve uredu kod vas ili da otvorimo ticket za dolazak tehničara?" :bih:
Mehemed

#450 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Mehemed »

A tih 35€ na standard kakav je u Njemačkoj je možda kao 30KM u BiH, ili čak i manje.
Post Reply