Muslimani su svoje poštovanje pokazali kada je najteže bilo, na način da su sacuvali skoro sve bogomolje koje su bile na teritoriju koji su držali. A sto se tiče danasnjice u mojoj firmi pravoslavci i katolici, ne da ne rade za svoje praznike, nego ne rade ni za islamske. i to nikome od muslimana ne predstavlja problem, ne znam sta želiš jos da ti kažem? Da ne jedemo meso i ribu petkom? I to ne bi bio problem ako trebaBloo wrote: ↑02/04/2023 11:11I dalje nije odgovor na moje pitanje.
Nemaš problema da napišeš post kada tebi odgovara, a kada ti se postavi direktno pitanje o tom carstvu i drugarstvu, onda ide relativizacija i napad.
Nije baš da nije viđeno ranije. Edit: Evo stigla ti je i podrška.![]()
S obzirom da ne želiš da odgovoriš na direktno pitajne jer nemaš odgovora, ugodan dan ti želim.
Skraćenje casova tokom ramazana
-
sencobih
#426 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
- skupljac_zeljeza
#427 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ovo bilo prošlo nego de da se dogovorimo šta ćemo za april jer imamo samo u tom mjesecu Uskrs, Vaskrs i Bajram. Onako odokativno po 3-4 dana za svaki blagdan? Ono po zakonu samo 2 dana nekako malo da se pojedu onoliki kolači, pite, jaja, meso 'vako, meso 'nako....
- Bloo
- Globalna šefica
#428 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Riba se jede petkom, a meso se ne jede.
Barem nauci osnove prije nego počneš da dociraš i da se busaš u prsa.
Znam da je teško odgovarati na direktna pitanja, a da se ne koriste unaprijed pripremljeni odgovori po već ustaljenom scenariju, ali brate daj se malo više informiši.
Više ja znam kao ateista od tebe o propisima sve tri mi mrske abrahamske religije, nego ti, a oni su ti bliži nego ja.
- Bloo
- Globalna šefica
#429 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ma čitav april neradni.skupljac_zeljeza wrote: ↑02/04/2023 11:24 Ovo bilo prošlo nego de da se dogovorimo šta ćemo za april jer imamo samo u tom mjesecu Uskrs, Vaskrs i Bajram. Onako odokativno po 3-4 dana za svaki blagdan? Ono po zakonu samo 2 dana nekako malo da se pojedu onoliki kolači, pite, jaja, meso 'vako, meso 'nako....
Onda i maj je valja hodati po doktorima.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#430 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ti si nama najbliza, odmah si tu iza tastature.. 
- skupljac_zeljeza
-
sencobih
#432 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Drago mi je zbog tebe. Samo ne razumijem kako ateisti nemaju nimalo tolerancije za druge, a istu traže za sebe i svaku komunikaciju doživljavate kao licni napad. Uzivaj, nikom ne smetaš ali ocito tebi smetaju svi ostali.Bloo wrote: ↑02/04/2023 11:30Riba se jede petkom, a meso se ne jede.Još kad saznaš šta znači posna hrana..eheeeej...to već dodatno komplicira pokušaj poštovanja prema radnom kolegi.
Barem nauci osnove prije nego počneš da dociraš i da se busaš u prsa.
Znam da je teško odgovarati na direktna pitanja, a da se ne koriste unaprijed pripremljeni odgovori po već ustaljenom scenariju, ali brate daj se malo više informiši.
Više ja znam kao ateista od tebe o propisima sve tri mi mrske abrahamske religije, nego ti, a oni su ti bliži nego ja.![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#433 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Znači na dužinu pendreka...
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#434 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Kod mene su u kucama dole
- konektovan
#435 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
- skrbavi-admin
#436 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
sta bi, ne daj boze bilo da ima i automatsku pusku mozda i pistolj umjesto "pendreka" - vjerovatno bi bilo mrtvih dok legitimise u saobracaju ako se slucajno pobuni "suspect"
osto je taj rigidni totalitarizam smjesten u malenim sitnim ljudima koji dobiju neke polugice da ih se nesto pita

tako da onaj sistemski, ustvari, nikad nije nigdje ni otisao

putin je dobar kakvih ima
osto je taj rigidni totalitarizam smjesten u malenim sitnim ljudima koji dobiju neke polugice da ih se nesto pita
tako da onaj sistemski, ustvari, nikad nije nigdje ni otisao
putin je dobar kakvih ima
-
Ali_G
#437 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Koje su to skole i radna mjesta gdje ljudi koji poste napadaju svoje kolege nepostace posto vidim da ovdje na desetine ljudi ima takva iskustva. Izgleda i na ulici ih zaustavljaju i maltretiraju sto ne poste
- basicm
- dječak sa šibicama
- ¤ jelena ¤
#440 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Šta fali i da djeca i nastavnici stignu na jutarnju službu petkom, da svima časovi budu skraćeni i za vrijeme pravoslavnih uskršnjih i božićnih postova koji traju po mjesec dana i više, ili samo po 14 dana jer veliki broj vjernika posti prvu i posljednju sedmicu posta, a sve to pored već postojećih ustupaka koja imaju u vidu neradnih i slobodnih dana za vrijeme vjerskih praznika. I tako do u beskonačnost, svima podjednako. To nam ga dođe: 6 neradnih vjerskih dana već postojećih i nekih 60-tak dana u godini skraćenih časova po 10 minuta dok je dosad bilo jedan ili eventualno dva dana skraćenih časova u godini i to zbog nekih razloga koji se tiču škole, isključivo, a ne slobodnog vremena i vanškolskih obaveza.sencobih wrote: ↑02/04/2023 08:34 Dajte, šta fali da djeca stignu kući na iftar? eto skolstvo nam je savršeno pa ce ovih pet minuta skraćenja nesto uticati na proces nastave. I dan danas imamo dvije skole pod krovom pa se nije toliko naglabalo kao oko ovoga. Uzgred, juče se dva sata čekalo na granicama jer su europejci (na koje se ugledamo) navalili kući zbog uskrsa.
Da, tačno, dvije škole pod jednim krovom je problemčina i sramota o kojoj bi trebalo govoriti i pisati konstantno - na sva usta! - sve dok se djeca ne spoje i stanje ne normalizuje.
Eto šta dobijemo kad se obrazovni sistem prilagodi volji većine i napravi ustupak dominantnom mentalnom sklopu negdje na teritoriji BiH. Dobijemo provaliju koju 30 godina ne možemo premostiti i uskladiti korak sa onim najnormalnijim tokovima civilizovanog svijeta.
Btw, na granicama se čeka satima i preko ljeta kad većina građana BiH ide na more i na ljetnji odmor. To nema nikakve veze sa katastrofalnom situacijom koju imamo u obrazovanju. Kad tih gužvi ne bude bilo, to će biti samo još jedan razlog za zabrinutost jer će to biti slika i prilika demografskog kraha, nepovratnog egzodusa i teške ekonomske situacije velikog broja građana ove zemlje.
Prema tome, bolje i gužve na granici zbog odlaska na odmor i dolaska u posjete familiji iz inostranstva, nego pustahija, jad i bijeda.
- skupljac_zeljeza
#441 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ne može se praviti poveznica skraćenih časova uz Ramazan sa dvije škole pod jednim krovom. Ovo drugo je inercija UZP-a i nema veze sa religijom. Desilo se i vjersko čiščenje u ratu, ali ne zovemo ga tako nego eufemistički etničko čiščenje.¤ jelena ¤ wrote: ↑02/04/2023 13:24
Da, tačno, dvije škole pod jednim krovom je problemčina i sramota o kojoj bi trebalo govoriti i pisati konstantno - na sva usta! - sve dok se djeca ne spoje i stanje ne normalizuje.
-
smijesni_ste
#442 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Al' što je Kix navalio u ovo dan-dva sa člancima u vezi sa postom i sportom, ovo ne može biti slučajno
https://www.klix.ba/sport/nogomet/trene ... /230402037
https://www.klix.ba/sport/nogomet/franc ... /230401033
https://www.klix.ba/sport/nogomet/utakm ... /230401041
https://www.klix.ba/sport/nogomet/trene ... /230402037
https://www.klix.ba/sport/nogomet/franc ... /230401033
https://www.klix.ba/sport/nogomet/utakm ... /230401041
- konektovan
#443 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Evo frajer u scc-u samara redom nepostace, na gastro odjelu.. 
-
Sid the sloth
- konektovan
#445 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Ma dijete svoje, ne slusa, baca hranu...
- vjeshalica
#446 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Zato svoje bogomolje gdje nisu drzali teritoriju su zaboravili i ne pominju je niti ih boli briga za to. Bitnije je bilo napraviti dzamije nove u Sarajevu, ali nije bilo toliko bitno obnoviti porusene tamo one birvaktilne koje su dokaz postojanja muslimana na jednom prostoru. Nije li prebezobrazna hipokrizija SDA muslimana ????
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#447 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Nisam ministar, tj. dovoljno placen da ti odgovorim na takvo pitanje, mogu porediti sisteme, jer sam zivio/zivim oba.izvrsni direktor wrote: ↑01/04/2023 19:42Dobro. Koji vjerskim praznicima bi prilagodio? Od sve tri religije? Znas koliko bi to onda raspusta godisnje bilo, kad bi djeca isla u skolu?W0rM wrote: ↑01/04/2023 19:34
Sto se mene tice, ako se furamo na Nijemce, kad mogu oni, sto ne mi? Nama je uvijek super tudje, furamo se na strano, kao sekulraizam ha hu, kad taj isti sekularizam ima negdje vjerske konotacije, i veze se za tradiciju drzave, kao nas je toga stid da to primjenimo? ma hajte molim vas.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
- ¤ jelena ¤
#449 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Forumaš na čiji post sam odgovorila je napravio tu poveznicu pa ne vidim da si na njegov post odreagovao.skupljac_zeljeza wrote: ↑02/04/2023 13:53Ne može se praviti poveznica skraćenih časova uz Ramazan sa dvije škole pod jednim krovom. Ovo drugo je inercija UZP-a i nema veze sa religijom. Desilo se i vjersko čiščenje u ratu, ali ne zovemo ga tako nego eufemistički etničko čiščenje.¤ jelena ¤ wrote: ↑02/04/2023 13:24
Dakle, obrati se kolegi istomišljeniku pa njemu skreni pažnju na to.
A ja vam obojici kažem da se ni gužve na granici ne mogu stavljati u isti koš sa Ramazanom i da to nikakve veze nema sa stanjem u obrazovanju i kojekakvim ustupcima i samo jednom ili dvije vjerske grupe. Ljudi prelaze granične prelaze u velikom broju i za Uskrs i za Vaskrs i za božićne kao i za ramazanske praznike - plus more ljeti, planina zimi za vrijeme godišnjih odmora.
- duh_sa_sjekirom
#450 Re: Skraćenje casova tokom ramazana
Kad su u pitanju učenici, u osnovnim školama u KS se već godinama poštuju svi vjerski blagdani. Redovne nastave nema za katolički Božić, uskršnji i vaskršnji ponedjeljak te za oba Bajrama...Radnici imaju pravo na 2 plaćena i 2 neplaćena dana odsustva