Ivo Komšić kaže, veoma je dobro što je Šmit povećao broj Srba po kantonima za Dom naroda... I nabroja sve.
Iz Kantona gdje žive većinom Bošnjaci USK, TK, KS to je ukupno 5 , a iz Kantona gdje žive Hrvati 1.
Pa onda kaže povećao je i broj Hrvata i poče nabrajati i tu stade.
Njegovi odgovori kao i onih koji brane Šmidta su otprilike ovakvi;
Na pitanja zašto se nije bavio Vijećem Naroda u RS u?
Pa obećao je.
Zašto se bavi samo presudom Ljubić , a ne i Pudarić , Zornić Sejdić Finci i drugi?
Pa ne znam ja, valjda će biti to sljedeći korak.
Zašto je povećao broj delegata sa 17 na 23?
To mi je nejasno!
Na pitanja o procentima koji su bili u igri 3 % etničkog u nekom Kantonu kao uslov za ulazak u Dom naroda.
Kaže da je to dobro da nije prošlo i da je to garant da se neće formirati etnički kantoni da neki narod ostane bez delegata..
A PREMA RASPODJELI 50 % JEDNOG NARODA IZ HNK DAJE SAMO JEDNOG KANDIDATA!!!
Šmidt je pao u očima mnogih kada je urlao na novinare u Goraždu, a ostala je javna tajna zbog čega je urlao!
Na pitanje da kaže konkretno gdje su Hrvati ugroženi , on je počeo psovati i urlati. Zašto na tom snimku nema postavljenog pitanja nego samo njegovo urlanje i psovanje ostaje pitanje ko je to zabranio i zašto?
Još ako se uzme u obzir da je dobitnik Hrvatskog ORDENA ANTE STARČEVIĆ za doprinos i uspostavi Hrvatskoj državotvornisti,
A koji je prije njega dobio i Mate Boban i Dario Kordić
ONDA ZAISTA NE ZNAM KO MOŽE OSPORAVATI NEKOME SUMNJU DA DOTIČNI NEĆE NAPRAVITI ILI NAMJERAVATI NAPRAVITI ili POMOĆI NEŠTO ŠTO SU POKUŠALI Mate Boban i Dario Kordić nosioci istog ordena!?