MALI Šengen

Locked
MarshalDodik

#426 Re: MALI Šengen

Post by MarshalDodik »

Haman2 wrote:Kroz obrazovni sistem MarsalDodik. Da ucimo svoju a ne tdju istoriju i knjizevnosti, da bosnjacka djeca znaju kako su muslimani prognani iz Srbije, kako su stradali u Balkanskim ratovima i koja sve zvjerstva cinjena nad civilima, zatim da uce o stradanju Bosnjaka u Drugom svjetskom ratu i ovom poslednjem, da spoznaju politiku nasih istocnih i zapadnih susjeda Veliku Srbiju i Veliku Hrvatsku sa Bosnjacima ili bez Bosnjka itd.
:thumbup:
Ali ne ovakav trenutni obrazovni sistem, jel da?
Jer evo imamo vec skoro deset generacija koje su proizasle iz naseg novog bosanskohercegovackog obrazovnog sistema ( imamo predmete bosanski jezik i knjizevnost, izucavamo nasu historiju..) i koji svejedno glume kao neke bunotvnike pa cesto i ne izlaze na izbore, a neki od njih i nerijetko povjere svoj glas nekim od srpskih stubova ???
Sreca izvade nas penzioneri ( koji uvijek ispadnu pametniji od ove nove mladezi) i ljudi sredovjecnih godina mahom dobri radnici.
zilog

#427 Re: MALI Šengen

Post by zilog »

Kikibombona wrote:Pogledajte video, srpski nacionalista koristi IDENTICNE argumente kao nacionalisti na ovoj temi. Potpuno identicno, sve sto je spomenuto na temi i on je rekao, uz zamjenjene uloge.

Mini Sengen je Velika Albanija, JugoslavijE su unistile Srbiju, sve zemlje Mini Sengena su protiv nas i zele nas unistiti, iza svega stoji Erdogan i islamski fundamentalizam, prema Albaniji treba dizati ZID, Mini Sengen je izdaja a Vucic je albanski agent itd itd.

Potpuno identicni argumenti. To je dokaz da svaki nacionalista razmislja isto, isti mozak, samo je etnijom i vjerom odredjeno koju ce stranu zauzeti.

https://m.youtube.com/watch?v=6iViDgBfa9M
:roll:
Srbijanski moj Kiki i to uglavnom zbog Albanije i da kontriraju Vucicu. Osim toga ovo je opozicija, a koliko znam u Srbiji su i na vlasti nacionalisti. Nadji srpskog nacionalistu iz RS-a i uopste BiH, koji je protiv Malog Sengena.

Nisam ja protiv Malog Sengena zato sto sam nacionalista, nego sam protiv Malog Sengena sa ovakvom Srbijom.
Znam ja da nam fali ekonomije, ali nam itekako fali i mira, koji se trebao ostvariti haskim presudama, a ne ostvaruje se.

BTW, pdf je Politika, a ne Ekonomija, da bi nam bila na prvom mjestu...
spreca

#428 Re: MALI Šengen

Post by spreca »

Kikibombona wrote:
spreca wrote:
Kikibombona wrote:
A jebe se tebi, ti si tamo u Moskvi u savezu sa Bjelorusijom, Kazahstanom, Uzbekistanom i koga jos tu ima. :D

A nas u BiH bi volio vidjeti izoliranim. Jarane, mi imamo tri susjeda, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru. Bez saradnje sa njima nama nema napretka. Hrvatska je vec clanica EU i sa njima je nemoguce postizati sporazume. Ostaju Srbija i CG, te Albanija, Makedonija i Kosovo.
Izgleda tebi se jebe za BiH jer ti ja vazniji komsiluk i susjedstvo a izgleda da si zaboravio kako je ta ljubav kosija i susjeda nam uzvracena i ne jednom u zadnjem stoljecu.....ti bi opet da nas gurnes dzelatu u shake za neke sitne grose koji bosnu mogu kostati glave...dzaba se trudis i trunis,nikad od toga nece biti nista vise nego kakvu sada saradnju imamo a i ovo je izgleda previse pogotovu sto se tice onih s onu stranu drine koji misle da smo njihova gubernija.zato mani se ove demagogije koju prosipas na ovoj temi o nebeskim dobrotama od od Vucicevog malog Aushvica
Ne zajebavaj Spreca, tebi nije problem zaradjivati u Moskvi, drzavi koja je podrzala srpsku zlocinacku politiku, koja negira genocid u Srebrenici i podmece nogu BiH u svakoj prilici.

Ovdje se radi o ekonomiji, trogivini. Ovaj narod pati, nema moskovske i stokholmske plate i penzije.
Ali ga ti usporedi zlocince i one koji ih podrzavaju iz nekih njima korisnih razloga....Kiki ne brukaj se ba.....Znaci(po tvojemu) i da su svi srbi zlocinci jer neki od njih ne osudjuju zlocince ili ih onako potajno podrzavaju i ti sa njima hoces bratski savez (a ekonomski imamo i previse)bez obzira na proslost i sadasnjost i akavu nam buducnost zele a to je da BiH nestane...Bravo ...aplauz za tebe
spreca

#429 Re: MALI Šengen

Post by spreca »

Kikibombona wrote:
asker wrote:Onako na prvu, ne treba sa Srbijom ni u udruzenje pcelara zajedno. Na obali Drine izgraditi zid ko u GoT, sa samo jednim malim ulazom da za Bajrame i Nove Godine estrada moze doc da pjeva.
Cini mi se da niko ovdje nema bas jasnu sliku sta ovo sve skupa znaci. Svidja mi se Zvizdiceva izjava, parafraziram, BiH nije bila ukljucena od pocetka, nismo zajedno kreirali ovaj sporazum, ukoliko nas zele tamo vratimo se na pocetak, iskljucivo raditi sa expertnim timovima drzava, provuci kroz parlamente, dobiti siru sliku svih aspekata, a kod granice prije svega ratifikovati konacno granice prije bilo kakvih sengena. Po meni sasvim ok stav.
Stav Zvizdica je sasvim ok.

I ovdje se ne radi o sengenu, brisanju granica. To nigdje nije navedeno.

U tom segmentu sporazuma, govori se u prelasku granica sa licnom kartom, sto mi vec imamo sa Srbijom, ali nema Srbija sa Albanijom.
Nisu ni u Sengenu granice izbrisane ali su prije ulaska uglavnom utvrdjene a srbija odbija utvrdjenje granica ako nije po njenom.....metar za metar oko hidrocentrala za metar neke vukojebine gdje nema ni medvjeda....
Maraschino

#430 Re: MALI Šengen

Post by Maraschino »

zilog wrote:
Kikibombona wrote:Pogledajte video, srpski nacionalista koristi IDENTICNE argumente kao nacionalisti na ovoj temi. Potpuno identicno, sve sto je spomenuto na temi i on je rekao, uz zamjenjene uloge.

Mini Sengen je Velika Albanija, JugoslavijE su unistile Srbiju, sve zemlje Mini Sengena su protiv nas i zele nas unistiti, iza svega stoji Erdogan i islamski fundamentalizam, prema Albaniji treba dizati ZID, Mini Sengen je izdaja a Vucic je albanski agent itd itd.

Potpuno identicni argumenti. To je dokaz da svaki nacionalista razmislja isto, isti mozak, samo je etnijom i vjerom odredjeno koju ce stranu zauzeti.

Srbijanski moj Kiki i to uglavnom zbog Albanije i da kontriraju Vucicu. Osim toga ovo je opozicija, a koliko znam u Srbiji su i na vlasti nacionalisti. Nadji srpskog nacionalistu iz RS-a i uopste BiH, koji je protiv Malog Sengena.

Nisam ja protiv Malog Sengena zato sto sam nacionalista, nego sam protiv Malog Sengena sa ovakvom Srbijom.
Znam ja da nam fali ekonomije, ali nam itekako fali i mira, koji se trebao ostvariti haskim presudama, a ne ostvaruje se.

to je to
Hajvan

#431 Re: MALI Šengen

Post by Hajvan »

protiv sengena u malog samo su nacijonalisti i sovinsti.
samo oni su protiv integracija, prosperiteta, ekonomske, kulturne i svake druge saradnje…
napose, svi smo mi jedna vrata…ljudska vrsta…
samo brisati granice!!
a priroda ce uciniti svoje, snazniji ce opstati, veliki gradovi na povoljnim pozicijama ce napredovat, gradovi koji su nastali tamo dje trebaju biti mala mjesta (sarajvo npr) ce se svesti na pravu mjeru…

samo neometanoo i deregulisano drustvo, i sve ce uleci na svoje mjesto.
Kikibombona

#432 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

zilog wrote:

Danas se Vucic pravda da 'mini sengen' ne znaci Velika Albanija, da se radi samo o trgovini. Danas ga je napao ultra nacionalisticki pokret Dveri. Kazu da ce Srbija u tom slucaju nestati, da ce Albanci kupiti cijelu Srbiju. :D

Svi nacionalisti navode identicne razloge. Ako si poslusao izlaganje sa linka iznad, sve ti je jasno. Svaki nacionalizam zeli zatvorenost i zidove.

Vucic je nacionalista ali nije glup. Nekada je govorio: smrt EU, forza Rusija. Danas je svjestan da bez EU i medjuregionalne saradnje nema Srbije i Srba. Mladi ne zele zivjeti u konzervi, zele otvorenost i ubrzan ekonomski rast.

Ljudi koji su blizi grobu nego mladosti su najvise ostrasceni. Mladi zele prospirtet. Ako ga nema ovdje ima i Njemackoj. Svi ce otici.
Kikibombona

#433 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

Hajvan wrote:protiv sengena u malog samo su nacijonalisti i sovinsti.
samo oni su protiv integracija, prosperiteta, ekonomske, kulturne i svake druge saradnje…
napose, svi smo mi jedna vrata…ljudska vrsta…
samo brisati granice!!
a priroda ce uciniti svoje, snazniji ce opstati, veliki gradovi na povoljnim pozicijama ce napredovat, gradovi koji su nastali tamo dje trebaju biti mala mjesta (sarajvo npr) ce se svesti na pravu mjeru…

samo neometanoo i deregulisano drustvo, i sve ce uleci na svoje mjesto.
:thumbup: :thumbup:

Ljudi zive u proslom vremenu, ne vide da se svijet mijenja.

Srpski, hrvatski i bosnjacki narod izumire. Natalitet nikakav + masovna iseljavanja. U BiH, Srbiji i Hrvatskoj ce za 100-200 godina zivjeti neki drugi ljudi, vjerovatno Azijati ili Afrkanci, te ce se mijesati sa nama i formirati neku novu 'vrstu'.

Srbija je danas prevelika za 6 miliona stanovnika. Sve to moze stati u Vojvodinu i da budu komotni... a oni se glodju oki Kosova na kojem Srbi ne zele zivjeti. Za to vrijeme Srbija svake godine gubi 40-50 000 ljudi.

Isto kod nas u BiH. Banglades je povrsinom duplo veci a ima 150 miliona stanovnika. Mi nemamo ni 3 miliona a moglo bi bez problema stati 50 miliona. Mi bi da se zatvaramo u konzervu dok mladost odlazi i niko se ne radja. Nevjerovatna kratkovidost i zaostalost u proslom vremenu. Za 50 godina ce biti 1m Bosnjaka, 400 000 Srba i 200 000 Hrvata, uz prosjecnu starost 50 godina. :D Takva drzava ne moze zivjeti ako ne uveze Afrikance, Azijate i druge ljude koji zele doci. 200 000 migranata i mi smo manjina, sve nacionalisticke price su zavrsene.

Cijela Evropa ce biti kao sto je Amerika danas, veliki miks raznih nacija. Umjesto da se baziramo na obrazovanje, nauku i ekonomiju mi vodimo bitke iz proslog milenijuma.
Hajvan

#434 Re: MALI Šengen

Post by Hajvan »

pa i treba da idu, narocito iz bosne..
bosna nije povoljno mjesto, geografski, niti za ovoliki broj stanovnika.
sve deregulisat, izbrisat granice, pa ce se tako stvari poslozit.
tandmand

#435 Re: MALI Šengen

Post by tandmand »

Kikibombona wrote:Ljudi koji su blizi grobu nego mladosti su najvise ostrasceni. Mladi zele prospirtet. Ako ga nema ovdje ima i Njemackoj. Svi ce otici.
Mislim da je za prosperitet kasno. Masovno, masovno se odlazi ... mali gradovi nakon radnog vremena i školske nastave zjape prazni. Niko neće čekati mali Šengen, a pogotovo efekte takve asocijacije. Onaj ko je već sada odlučio da ide, ganja papire ili priprema dijete (educira) za zapad, nikakve "dobre vijesti" kao mali Šengen neće zaustaviti. Inercija događaja je teška, trebalo je puno vremena da dotaknemo dno, pa puno vremena da se narod pokrene na masovni odlazak .... ta ista inercija, će teško dopustiti da se stvari poprave, da ljudi odluče da neće ići. Lakše je bilo ići nizbrdo i ko će sada zaustaviti masu na nizbrdici? Neki mali Šengen? Jaštaće.
Hajvan

#436 Re: MALI Šengen

Post by Hajvan »

za realaksaciju odnosa na zapadnom balkanu treba umirit i namiriti tri glavna i najmnogoljudnija igraca- srbiju, hrvatsku i albaniju
ja fakat ne znam koj ce klinac tu bosna, samo remeti balans, suvisna je svakaako- i ekonomski, a i kao politicki organizazirana i suverena cjelina..

da bi Sengen u malog zaista imao smisla, dijelovi bosne u kojoj zive etnije koje su vec u sengenu velikome treba da budu izuzeti od malog , te dati velikome…. Sengenu, dakako.
Last edited by Hajvan on 13/11/2019 15:57, edited 1 time in total.
spreca

#437 Re: MALI Šengen

Post by spreca »

Kiki me pdsjeca na nekog okorjelog SDAovca.....ima onaj njihov stil ubjedjivanja...isto kad Bakir kaze 100hiljda radnih mjesta dok mu se raja valja od smjeha a on misli da mu je raja povjerovala i pala na foru :lol:
Kikibombona

#438 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

tandmand wrote:
Kikibombona wrote:Ljudi koji su blizi grobu nego mladosti su najvise ostrasceni. Mladi zele prospirtet. Ako ga nema ovdje ima i Njemackoj. Svi ce otici.
Mislim da je za prosperitet kasno. Masovno, masovno se odlazi ... mali gradovi nakon radnog vremena i školske nastave zjape prazni. Niko neće čekati mali Šengen, a pogotovo efekte takve asocijacije. Onaj ko je već sada odlučio da ide, ganja papire ili priprema dijete (educira) za zapad, nikakve "dobre vijesti" kao mali Šengen neće zaustaviti. Inercija događaja je teška, trebalo je puno vremena da dotaknemo dno, pa puno vremena da se narod pokrene na masovni odlazak .... ta ista inercija, će teško dopustiti da se stvari poprave, da ljudi odluče da neće ići. Lakše je bilo ići nizbrdo i ko će sada zaustaviti masu na nizbrdici? Neki mali Šengen? Jaštaće.
Mali sengen i slicne inicijative, ako su zaista ekonomske a ne politicke prirode, mogu usporiti odlazak za 5-10%. Za neke vece procente potrebno je desetine 'malih sengena' koji ce prije svega vratiti nadu, a zatim osigurati bolje uslove za zivot.

Mali gradovi i sela su zavrsena prica. To je gotovo. Pitanje je kako dugorocno sacuvati vece centre, odrzati koliko-toliko mladu populacija koja ce producirati ekonomsku vrijednost.
Hajvan

#439 Re: MALI Šengen

Post by Hajvan »

a dje je studija za te procente?
ako moze link.
Lincoln-Burrows

#440 Re: MALI Šengen

Post by Lincoln-Burrows »

Ima država koje su u velikom Šengenu pa im ljudi iseljavaju a da neće iz malog Šengena,
a opet nikad ne znaš more bit da će sve procvjetat i neće nitko odlaziti.

Šanse za to su 0,1% (nemam studiju :D )
asurbanipal

#441 Re: MALI Šengen

Post by asurbanipal »

Kikibombona wrote:
Dakle, radi se o trgovinskom savezu sa NATO clanicama uz blagoslov NATO Boga Amerike.

Taj NATO bog je prdnuo u čabar

Profesor David Kanin: Zafrkali smo Bošnjake u Daytonu

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... onu-505810

Zbog čega se onda Sjedinjene Države vraćaju na Balkan?

Kanin: Vraćaju se je smiješna fraza.

U redu, ponovo se angažuju?

Kanin: Ono što rade jeste pokušavaju da shvate šta ustvari žele da rade i gledaju u region. Ide nam loše svuda drugdje. I sada mislimo, ajmo ostvariti veliku pobjedu na Balkanu, to bi bilo dobro za nas.
atmel

#442 Re: MALI Šengen

Post by atmel »

spreca wrote:
Kikibombona wrote:
A jebe se tebi, ti si tamo u Moskvi u savezu sa Bjelorusijom, Kazahstanom, Uzbekistanom i koga jos tu ima. :D

A nas u BiH bi volio vidjeti izoliranim. Jarane, mi imamo tri susjeda, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru. Bez saradnje sa njima nama nema napretka. Hrvatska je vec clanica EU i sa njima je nemoguce postizati sporazume. Ostaju Srbija i CG, te Albanija, Makedonija i Kosovo.
Izgleda tebi se jebe za BiH jer ti ja vazniji komsiluk i susjedstvo a izgleda da si zaboravio kako je ta ljubav kosija i susjeda nam uzvracena i ne jednom u zadnjem stoljecu.....ti bi opet da nas gurnes dzelatu u shake za neke sitne grose koji bosnu mogu kostati glave...dzaba se trudis i trunis,nikad od toga nece biti nista vise nego kakvu sada saradnju imamo a i ovo je izgleda previse pogotovu sto se tice onih s onu stranu drine koji misle da smo njihova gubernija.zato mani se ove demagogije koju prosipas na ovoj temi o nebeskim dobrotama od od Vucicevog malog Aushvica
Kakva BiH. Kurdistan na nacrtanoj mapi na prvom mjestu. I ti se našao sa njim razgovarati.
99 posto postova o nepostojećem Kurdistanu. Terapija moj Spreča.
BHCluster

#443 Re: MALI Šengen

Post by BHCluster »

Kikibombona wrote:
tandmand wrote:
Mali sengen i slicne inicijative, ako su zaista ekonomske a ne politicke prirode, mogu usporiti odlazak za 5-10%. Za neke vece procente potrebno je desetine 'malih sengena' koji ce prije svega vratiti nadu, a zatim osigurati bolje uslove za zivot.

Mali gradovi i sela su zavrsena prica. To je gotovo. Pitanje je kako dugorocno sacuvati vece centre, odrzati koliko-toliko mladu populacija koja ce producirati ekonomsku vrijednost.

Mladima daj brzi internet, 10KM u padže i nek ima gdje zavuci glOvu njima dosta. Treba se dosta oznojiti ako zelis ekonomski uspjeh, tj ako imas sta da ponudis sirem trzistu inace postajes potrosac jacima.
Kikibombona

#444 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

Hajvan wrote:za realaksaciju odnosa na zapadnom balkanu treba umirit i namiriti tri glavna i najmnogoljudnija igraca- srbiju, hrvatsku i albaniju
ja fakat ne znam koj ce klinac tu bosna, samo remeti balans, suvisna je svakaako- i ekonomski, a i kao politicki organizazirana i suverena cjelina..

da bi Sengen u malog zaista imao smisla, dijelovi bosne u kojoj zive etnije koje su vec u sengenu velikome treba da budu izuzeti od malog , te dati velikome…. Sengenu, dakako.
Problem su stare generacije koje su jednom nogom u grobu. Smisao njihovog zivota je da brane ono za sto su se u mladosti borili. Njima je obrazovanje, nauka, ekonomija u drugom i trecem planu, ako za tim uopste mare. Kod takvih ljudi su najradikalniji stavovi i oni su najmanje spremni za promjene.

Onda na to imas neobrazovanost, zatucanost. Podanicki i lopovski mentalitet, odsustvo drustvene odgovornosti itd. Totalno zapusten narod.

A politika podilazi narodu zeljna vlasti. I tu napretka nema, zacarani krug.

Jos kad na to dodas nacionalizme i vjersku ostrascenost, jebena situacija.

...

Neke stvari samo majka priroda moze rijesiti.
Kikibombona

#445 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

BHCluster wrote:Mladima daj brzi internet, 10KM u padže i nek ima gdje zavuci glOvu njima dosta. Treba se dosta oznojiti ako zelis ekonomski uspjeh, tj ako imas sta da ponudis sirem trzistu inace postajes potrosac jacima.
Ne bih se slozio sa tim.

Svaka nova generacija je pametnija od prethodne. Valjda je to prirodan proces.

Mladi nece da tegle za kikiriki, radije ce lezati nego lomiti ledja i trpiti mobing za smijesan iznos. U to sam se uvjerio u vise navrata. Stari Bosanac suti i radi, mozes mu po ledjima skakati on se nece pobuniti. Njegovo dijete ce u vecini slucajeva odjebati los posao i zlostavljaca.

A da hoce raditi dokaz je Njemacka. Imam nekoliko primjera za pohvaliti. Vecina nase djece hoce da radi kada su uslovi zadovoljavajuci.

...

Kada uzmem za primjer svoju mahalu, evidentno je da su djeca u svakom slucaju pametnija od roditelja. Otac seljak, dosao u grad u mladosti, nikada se nije asmilirao. Njegovo dijete pametnije razmislja i kulturnije se ponasa. A tek ce djeca danasnje djece napraviti ozbiljniji civilizacijski iskorak. Potrebno je vrijeme, da se obrne par generacija.

...

Mladi su dosta liberalniji i otvoreniji za nove stvari i promjene. Neki ce reci da su mladi veci nacionalisti sto je notorna glupost. Odgovorno tvrdim da je u 90% slucajeva otac radikalniji od djeteta. Stvar je u tome da je otac lukav i uhinjen, kroz godine omudrao, dok dijete kaze sto misli.
Last edited by Kikibombona on 13/11/2019 17:02, edited 2 times in total.
Hajvan

#446 Re: MALI Šengen

Post by Hajvan »

Kikibombona wrote:
Hajvan wrote:za realaksaciju odnosa na zapadnom balkanu treba umirit i namiriti tri glavna i najmnogoljudnija igraca- srbiju, hrvatsku i albaniju

Problem su stare generacije koje su jednom nogom u grobu. Smisao njihovog zivota je da brane ono za sto su se u mladosti borili. Njima je obrazovanje, nauka, ekonomija u drugom i trecem planu, ako za tim uopste mare. Kod takvih ljudi su najradikalniji stavovi i oni su najmanje spremni za promjene.

Onda na to imas neobrazovanost, zatucanost. Podanicki i lopovski mentalitet, odsustvo drustvene odgovornosti itd. Totalno zapusten narod.

A politika podilazi narodu zeljna vlasti. I tu napretka nema, zacarani krug.

Jos kad na to dodas nacionalizme i vjersku ostrascenost, jebena situacija.

...

Neke stvari samo majka priroda moze rijesiti.
dakle, slazes se da je bosna visak!?

spreca

#447 Re: MALI Šengen

Post by spreca »

atmel wrote: Kakva BiH. Kurdistan na nacrtanoj mapi na prvom mjestu. I ti se našao sa njim razgovarati.
99 posto postova o nepostojećem Kurdistanu. Terapija moj Spreča.
Ma ja ovo dobronamjerno ,da ne potone ipak zasluzuje da se ga malo probudi iz sna :mrgreen:
Hajvan

#448 Re: MALI Šengen

Post by Hajvan »

MALI Šengen
VAM je ko
MALI Šlager
DJECI namjenjen

:lol:
Kikibombona

#449 Re: MALI Šengen

Post by Kikibombona »

Hajvan wrote:dakle, slazes se da je bosna visak!?

Kada je u pitanju 'mali sengen', o tome ce odluciti Srbija i Albanija. I Vucic i Rama trpe zestoke napade unutar svojih naroda. Radikalni elemnti zele zidove izmedju Srbije i Albanije a ne otvaranje granica. Mislim da mi necemo praviti probleme ako se Srbi i Albanci dogovore.

...

Nama treba totalno otvaranje ekonomije da bi bili spremni uci u EU u ring sa najjacim igracima iz EU. Ovakve bi nas sazvakali i ispljunili. Ako nismo sposobni konkurisati Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Kosovu i CG, onda najbolje da se samounistimo.

Sve ako je srpska privreda danas jaca, otvaranje ce podstaci nasu privredu da uci i napreduje, da trazi nacine da se probije na trziste Srbije ili Albanije, a sutra Madjarske ili Ceske.

Zenicka mljekara danas jedva dobaci do Travnika, a ima odlicne proizvode. Zasto ne bi umjesto 100 imala 400 zaposlenih i proizvodila 5 puta vise?
BHCluster

#450 Re: MALI Šengen

Post by BHCluster »

Kikibombona wrote:
BHCluster wrote:Mladima daj brzi internet, 10KM u padže i nek ima gdje zavuci glOvu njima dosta. Treba se dosta oznojiti ako zelis ekonomski uspjeh, tj ako imas sta da ponudis sirem trzistu inace postajes potrosac jacima.
Ne bih se slozio sa tim.

Svaka nova generacija je pametnija od prethodne. Valjda je to prirodan proces.

Mladi nece da tegle za kikiriki, radije ce lezati nego lomiti ledja i trpiti mobing za smijesan iznos. U to sam se uvjerio u vise navrata. Stari Bosanac suti i radi, mozes mu po ledjima skakati on se nece pobuniti. Njegovo dijete ce u vecini slucajeva odjebati los posao i zlostavljaca.

A da hoce raditi dokaz je Njemacka. Imam nekoliko primjera za pohvaliti. Vecina nase djece hoce da radi kada su uslovi zadovoljavajuci.

...

Kada uzmem za primjer svoju mahalu, evidentno je da su djeca u svakom slucaju pametnija od roditelja. Otac seljak, dosao u grad u mladosti, nikada se nije asmilirao. Njegovo dijete pametnije razmislja i kulturnije se ponasa. A tek ce djeca danasnje djece napraviti ozbiljniji civilizacijski iskorak. Potrebno je vrijeme, da se obrne par generacija.

...

Mladi su dosta liberalniji i otvoreniji za nove stvari i promjene. Neki ce reci da su mladi veci nacionalisti sto je notorna glupost. Odgovorno tvrdim da je u 90% slucajeva otac radikalniji od djeteta. Stvar je u tome da je otac lukav i uhinjen, kroz godine omudrao, dok dijete kaze sto misli.
Mladi danas zavrse neke privatne "fakultete" po raznim bosanskim vukojebinama naravno uz popust ako je gotovinsko placanje, bez radnog iskustva i kaze da je pametnij oni bi ovo ono samo da je njima... Kazes uslovi OK kad nemamo uslova za mlade sada kako ce mo ih imati ulaskom u tzv "MALI Šengen", nemamo nista ponuditi ali zato mozemo i ovo malo ekonomije sto imamo unistiti.
Locked