Nacrtaj WORD, sirotinjo

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
¤ jelena ¤

#426 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by ¤ jelena ¤ »

Poenta: ne kmeči da ne valja, zašto ne valja i da ćeš se ispalit - nego se ispali.

Djela - ne riječi.

Svaka čast, oodličan tekst. :thumbup:
kamberovica polje

#427 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by kamberovica polje »

Ništa, onda se fino vratimo na metode učenja iz 1848. da nam djeca budu još više kreativna i snalažljiva.
Haris.ba

#428 ol..čRe: Nacrtaj WORD, sirotinjornbvg/č0,l

Post by Haris.ba »

Mislim da je rješenje na kraju mjeseca profi koji je skontao ovu zadaću umjesto plate reći da nacrta sebi nekoliko andrića. Može i regres zaračunati.
kamberovica polje

#429 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by kamberovica polje »

¤ jelena ¤ wrote:Poenta: ne kmeči da ne valja, zašto ne valja i da ćeš se ispalit - nego se ispali.

Djela - ne riječi.

Ne mogu ni svi otići vani i to zbog raznoraznih razloga. Neki nemaju love, neki imaju bolesne roditelje, a neki su i sami bolesni. Poanta je da svi imaju pravo da negoduju jer je živjeti u ovoj državi isto kao živjeti u ludnici.
I oni koji nisu ludi vremenom izgube pojam o realnosti i utope se i zamru u žabokrečini.
Konkretan problem, naveden u ovoj temi, je samo jedan od mnogih simptoma sveukupne dekadencije.
Svi vi koji volite gledati stvari kroz ružičaste naočale i pisati znanstvenu fantasku o tome kako treba djelovat u ovoj namještenoj igri i korumpiranon sistemu, ste blago rečeno naivni.
Sve je divno i krasno, do trenutka u kojem se moraš osloniti na sistem, a od istog dobiješ lopatu u facu i naivnost nestane.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#430 Re: ol..čRe: Nacrtaj WORD, sirotinjornbvg/č0,l

Post by plain vanilla »

Haris.ba wrote:Mislim da je rješenje na kraju mjeseca profi koji je skontao ovu zadaću umjesto plate reći da nacrta sebi nekoliko andrića. Može i regres zaračunati.
:mrgreen:
wewa

#431 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by wewa »

I mene je rat zatekao u osnovnoj skoli, I ja sam srednju skolu zavrsila bez udzbenika, ali posto zivim ovdje I djecu gojim ovdje s pravom mogu reci da sam pod granatama naucila vise nego moja djeca u osnovnoj skoli u 21. vijeku.
kiligonzales

#432 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by kiligonzales »

pici wrote:polovnih racunara kolko hoces, jos svabo godisnje refunduje kompletnu opremu, da se nemre izganjat koja donacija al treba se zakitit a i nasih hahara ima pa klepaju tu opremu i vamo preprodaju... 10 racunara za potrebe ove djece nije ni milja mara, polovnih naravno...

Pa to ja govorim. eto ako sta hoce da nije staro cenera, vec 4-5 godina od 200-250 mara pristojan polovan racunar i da traje barem jos 5 godina.
Doduse kakav je kod nas program dok ovi predju na novije software moce i decenija da traju. :lol:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#433 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by Entropio »

Kako ne podnosim ove feministkinje sa dva prezimena... samo se nesto bune i seru. Ona bi da zivi u Luksemburgu, da djeca koriste VR, sve 8K, uce Python i Javu i printaju sa 3D printerima, a crtaju na skupim tabletima. Od cega ba? Kakvo je stanje, dobro je da imaju stolice i stolove u skoli. Profesori daju sve od sebe, izvlace maksimum, pokusavaju nesto sa tim sto imaju na raspolaganju, a ona sere.

Ili ponudi konkretno rjesenje problema ili ne seri. Ovo pisanje populistickih objava na Fejsbuku kako bi ona pokazala neku osvjestenost nema apsolutno nikakvu svrhu.
CPT

#434 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by CPT »

kiligonzales wrote:
pici wrote:polovnih racunara kolko hoces, jos svabo godisnje refunduje kompletnu opremu, da se nemre izganjat koja donacija al treba se zakitit a i nasih hahara ima pa klepaju tu opremu i vamo preprodaju... 10 racunara za potrebe ove djece nije ni milja mara, polovnih naravno...

Pa to ja govorim. eto ako sta hoce da nije staro cenera, vec 4-5 godina od 200-250 mara pristojan polovan racunar i da traje barem jos 5 godina.
Doduse kakav je kod nas program dok ovi predju na novije software moce i decenija da traju. :lol:
to je za prosjecan (polovan) monitor :wink: pogotovo za gore pomenutu gospodju... mogu mislit kakva bi bila reakcija na tamo neki 17" ili 19" monitor :lol:
kiligonzales

#435 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by kiligonzales »

kamberovica polje wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Poenta: ne kmeči da ne valja, zašto ne valja i da ćeš se ispalit - nego se ispali.

Djela - ne riječi.

Ne mogu ni svi otići vani i to zbog raznoraznih razloga. Neki nemaju love, neki imaju bolesne roditelje, a neki su i sami bolesni. Poanta je da svi imaju pravo da negoduju jer je živjeti u ovoj državi isto kao živjeti u ludnici.
I oni koji nisu ludi vremenom izgube pojam o realnosti i utope se i zamru u žabokrečini.
Konkretan problem, naveden u ovoj temi, je samo jedan od mnogih simptoma sveukupne dekadencije.
Svi vi koji volite gledati stvari kroz ružičaste naočale i pisati znanstvenu fantasku o tome kako treba djelovat u ovoj namještenoj igri i korumpiranon sistemu, ste blago rečeno naivni.
Sve je divno i krasno, do trenutka u kojem se moraš osloniti na sistem, a od istog dobiješ lopatu u facu i naivnost nestane.
Mi smo prvaci zaljenja. Svak nam je kriv, a nismo sebi krivi. Svi nasi problemi nisu u drugima, vec u nama samima i mi smo im rjesenje. Nemas posao, trazi posao, radi nekada i nesto ispod tog nekog svog imaginarnog nivoa, hoces da imas, raditi moras, pa makar tacnu ili cigle noso, hodnike briso, teglio i lomio se, ne ide za stalno, radi na crno, snalazi se bori se. Svima nama su krivci vlast koju opet sami izaberemo. Nije me vlast rodila, niti su me oni podigli, niti u usta hranu stavili, niti su me obrazovali, niti zaposlili prvi put, niti su me oni naucili da se sa svojim zivotom kockam, poslom, zdravljem i svime vec ne i da se hiljadu puta iz govana vadim, radim zaradim, pa opet ostanem bez posla i tako iznova, nova firma novi pocetak. Sve te odluke su ipak samo nase i nicije druge.

I drazih mi je mojih 20 maraka zaradjenih posteno, nekada servisirajuci komp nekome, radeci neki fizicki posao, pa i svi moji poslodavci dobri i losi, nego da imam drzavni posao, stalnu platu, zaradjenu tako sto me neko vezom progurao na posao, strankom ili lovom i da mi sutra neko kaze ja sam tebi to ucinio. Mars.

Lazu mnogi kad kazu da djetetu ne mogu kupiti smartphone ili tablet od 50-100 maraka na kome bi i tu informatiku mogli uciti, racunar priustiti. Mnogi bi dijetetu uskratili za svoj cejf, kafa, cigara, piva, kurac palac.

Moze se itekako djelovati, ko hoce nadje nacina, sa ovog foruma je dosta akcija uspjesno ispraceno, od pomoci poplavljenima, donacija domovima za nezbrinutu djecu, humanitarnih akcija, druzenja zajednickih, zajednickih poslova i td.

Eto konkretno, prije par mjeseci sam bio na praksi kod jedne IT firme od nasih forumasa. Dobri momci za primjer. Praksa je dosla niotkud poslje otkaza u jednoj firmi.

Otkud uopste potreba oslanjanja na sistem? Covjeku svakako pripada ono sto uradi sam.
kiligonzales

#436 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by kiligonzales »

CPT wrote:
kiligonzales wrote:

to je za prosjecan (polovan) monitor :wink: pogotovo za gore pomenutu gospodju... mogu mislit kakva bi bila reakcija na tamo neki 17" ili 19" monitor :lol:
Pa prijatelj, tacnije njegova firma, 22 prodaje za 70 maraka. :D Racunari sa i3, i5 i i7 procesorima treca cetvrta generacija, mahom brendovi, naravno koristeni. Za word, internet i mailove, dosta je bilo koji racunar sa par giga rama i manjim hard diskom, sad je i ssd pala cijena. Nece djeca igrati fortnite, pubg, warcraft, igrice sa steama, da im treba zvijer, za neke minimalne operacije u photoshopu i illustratoru, svaki racunar koji gura win7 moze gurati i to, ali hajde ti to objasni nasim informaticarima po skolama, isto tako za w3school, codeacademy, freecodecamp, khanacademy ili neki learning website odakle mogu uciti naprednije stvari da zato ne moraju imati zvjercugu racunar :D
CPT

#437 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by CPT »

kiligonzales wrote:moze gurati i to, ali hajde ti to objasni nasim informaticarima po skolama, isto tako za w3school, codeacademy, freecodecamp, khanacademy ili neki learning website odakle mogu uciti naprednije stvari da zato ne moraju imati zvjercugu racunar :D
Za 70 maraka moze dobiti p4 sa 17" monitorom i Vistom... Low end PC za skolstvo pocinje 800KM+monitor i sve sto ide uz to. Polovne legalno i ne bi mogli staviti.
kiligonzales

#438 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by kiligonzales »

Entropio wrote:Kako ne podnosim ove feministkinje sa dva prezimena... samo se nesto bune i seru. Ona bi da zivi u Luksemburgu, da djeca koriste VR, sve 8K, uce Python i Javu i printaju sa 3D printerima, a crtaju na skupim tabletima. Od cega ba? Kakvo je stanje, dobro je da imaju stolice i stolove u skoli. Profesori daju sve od sebe, izvlace maksimum, pokusavaju nesto sa tim sto imaju na raspolaganju, a ona sere.

Ili ponudi konkretno rjesenje problema ili ne seri. Ovo pisanje populistickih objava na Fejsbuku kako bi ona pokazala neku osvjestenost nema apsolutno nikakvu svrhu.
Meni je zalosno kad nasa djeca to moraju tako da uce i rade. Nije 92.
kiligonzales

#439 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by kiligonzales »

CPT wrote:
kiligonzales wrote:moze gurati i to, ali hajde ti to objasni nasim informaticarima po skolama, isto tako za w3school, codeacademy, freecodecamp, khanacademy ili neki learning website odakle mogu uciti naprednije stvari da zato ne moraju imati zvjercugu racunar :D
Za 70 maraka moze dobiti p4 sa 17" monitorom i Vistom... Low end PC za skolstvo pocinje 800KM+monitor i sve sto ide uz to. Polovne legalno i ne bi mogli staviti.
Ko hoce, taj i moze, da se i novo nekoristeno naci po manjim cijenama od navedene, koliko ima te tehnike danas i proizvodjaca, lagerovane stare opreme koja se nije prodala, a ispravna, dzabaluka da se prodaje i ovdje i vani, jbg samo kod nas se poslovi vole rjesavati pregovarajuci sa drugom ili trecom rukom prodavaca racunarske opreme. Tender pa ko jari nabaci posao. Sta fali kompaniji na vlasti u kantonima FBIH, otici i pregovarati sa jednim Dellom, HP, Compaqom, Acerom, Asusom, Lenovom i td.

Evo sad se nasi kantonalci uhvatili price o IT parku, super je to, hajmo sada provuci pricu da u KS, svaku skolu a nije ih mnogo, opremimo sa kabinetom racunarske opreme, svaka firma iz toga buduceg parka neka donira jedan kabinet bilo novih ili polovnih racunara nekoj od osnovnih ili srednjih skola. Nesto nek opremi kanton, cak i literaturu prihvatljivu za skolarce prilagoditi njihovim godinama. Imamo 81 osnovnu skolu, srednjih 40.
kiligonzales

#440 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by kiligonzales »

cyprus wrote:
plain vanilla wrote:
cyprus wrote:Zaintrigiralo me malo i ovo 'sirotinjo' iz naslova... Jel vi mislite da se kod nas u privatnim školama, tj. onim koje se plaćaju, stiče bolje znanje nego u državnim? :D
Pa kad pogledam kolike su obaveze na platu i koliko para ode drzavi, plus sto od te neto plate opet placas PDV, i onda ugledam ovo crtanje worda, da, pomislim da smo sirotinja. AKcize, klincevi razni, koliko samo drzava na cigarama zaradi, ali ocito je zapelo kad raspodjele tih sredstava.
Ja vjerujem da u Bosni i Hercegovini nema škole u kojoj učenici ne mogu koristiti kompjuter... Kada sam ga ja mogao koristiti tamo nekad krajem 90-tih, sad smijem ruku u vatru staviti da u sve i jednoj školi u državi postoji kakva-takva mogućnost izvođenja nastave informatike uz kompjutere... Kvalitet i kvanitet kompjuterske opreme u većini slučajeva vjerovatno nisu na zadovoljavajućem nivou, ali kompjuteri u školama postoje... Dakle, nastava se ne mora izvoditi crtanjem worda zasigurno...

Dakle, ne bih ja rekao da je u konkretnom slučaju primarni problem nedostatak para (to jeste problem, ali u ovome o čemu govorimo, nije primarni, da budem jasan), već nastavni kadar u kojem ima dosta ljudi koji nisu za tog posla, i naravno generalni manjak vizije kako to savremeno obrazovanje treba izgledati (čini mi se da taj problem posebno postoji u okviru predmeta informatike)

PS Btw, ovo je jedna od rijetkih "atraktivnih" tema koje su mogle oživjeti podforum Nauka i edukacija, a ti je metnu u Razne diskusije :oops: :D
Ovo je jedna velika istina.
CPT

#441 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by CPT »

kiligonzales wrote:Ko hoce, taj i moze, da se i novo nekoristeno naci po manjim cijenama od navedene, koliko ima te tehnike danas i proizvodjaca, lagerovane stare opreme koja se nije prodala, a ispravna, dzabaluka da se prodaje i ovdje i vani, jbg samo kod nas se poslovi vole rjesavati pregovarajuci sa drugom ili trecom rukom prodavaca racunarske opreme. Tender pa ko jari nabaci posao. Sta fali kompaniji na vlasti u kantonima FBIH, otici i pregovarati sa jednim Dellom, HP, Compaqom, Acerom, Asusom, Lenovom i td.
vrlo naivan pogled na stvari :wink:
SaraFina

#442 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by SaraFina »

Ništa ne pada s neba pa ni reforme. Bio to obrazovni, ekonomski, socijalni ili neki drugi sustav. BiH nastala je kao država( protektorat )početkom devedesetih godina. Stanje u državi je konfuzno u svim mogućim aspektima življenja.. Očekivati nešto ozbiljnije, i rangirati se uz Čehe, Slovake, Poljake i li Mađara, npr., i očekivati da budemo ekonomski, socijalno, prosvetno uspješni... generalno kao oni je posve nerealno. Mi imaju jaku balkansku i komponentu, a ona je preslika korupciji, mita, lošeg pravnog i obrazovnog sustavu, socijalnog i ekonomsog također. Dakle nismo mi ništa ni bolji ni gori od drugih kad se sve sabere i oduzme...Od susjestva i komšiluka pogotovo...

Vidim ljudi postavljaju linkove planova i programa po američkim školama. A i u 'najdemokratskijoj USA' školovanje se plaća.
Ljudi koji do 25- 30-te studiraju recimo ulaze u 40-te sa kreditima za studij koji otplaćuju.
pinkman

#443 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by pinkman »

Imam jedno pitanje za ove sto govore da nema nista lose u crtanju Worda:

Zasto ovaj sjajni nacin ucenja ne primjenjuju top svjetske skole u Finskoj, SAD-u, Japanu, itd? :D

Djecu bi, po mom misljenju, trebalo uciti kako da nadju rjesenje problema. Licno ne koristim prozivode kompanije Microsoft, za tablice recimo preferiram Google Sheets, ponekad zaboravim gdje se nesto nalazi, ali rjesenje nadjem za minutu-dvije.

U visim razredima OS, djeca ne bi trebala crtati Word, vec uciti kako sigurno koristiti internet, kako se zastititi od prevara, kako prepoznati phising, na koji nacin pretrazivati internet, kako se zastiti od opasnosti na drustvenim mrezama itd. Prepoznati lazni profil na Facebook-u je poprilicno jednostavno, ali mnoga djeca misle da se dopisuju sa vrsnjakom! Mi trosimo cas da objasnimo sta je mis (po planu i programu).

Mi smo u OS ucili programiranje u BASIC-u, a u srednjoj skoli Pascal. Zasto ne uvesti osnove Pythona? Djeca sa talentom se u visim razredima mogu izdvojiti u posebnu grupu, pa da na taj cas-dva sedmicno talentovani skupa idu, pa ih tamo dodatno edukovati, a one manje talentovane za informatiku nastaviti obrazovati osnovama.

Da ne pricam o code.org gdje se kroz igru moze razvijati logika, kroz igru nauciti sta su loops, if-statements. Tu 40% U.S. ucenika i studenata ima korisnicki racun, jedan milion nastavnika koristi code.org, itd.

Pogledajte samo ovu ljepotu ucenja programiranja kroz igru:
https://studio.code.org/s/coursee-2019/stage/4/puzzle/4
https://studio.code.org/s/coursee-2019/ ... 1/puzzle/5
https://studio.code.org/s/coursef-2019/ ... 2/puzzle/4

Uglavnom, moj zakljucak je da je u pitanju velika inertnost, nezainteresovanost za bilo kakav napredak, nedostatak motiva za prenos znanja, itd.
¤ jelena ¤

#444 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by ¤ jelena ¤ »

kamberovica polje wrote:

Djela - ne riječi.

Ovo crtaj onima koji ne žive u BiH

iliti autoru onog teksta, koji ima holandske dokumente, a sebe i svoje drugove što su se takođe razmilili po bijelom svijetu navodi kao svijetle primjere u mraku, koji, eto, nisu kmečali i bespotrebno talasali - kao ona majka po FB i njoj slični danas - nego su se ispalili vani i uspjeli u životu. OK, kao što rekoh - svaka čast, što se mene tiče. :thumbup:

Btw, jeste da živimo u doba koje zahtijeva i informatičku pismenost, ali ne bi trebalo, vala, ni onoj elementarnoj, koja podrazumijeva razumijevanje pročitanog i prepoznavanje ironije, dozvoliti da baš skroz-naskroz zakržlja.
pustopoljina

#445 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by pustopoljina »

SaraFina wrote:Znam i čiji je tekst :thumbup:
A ja imadoh cas' upoznati Lepu :lol:
Kako je svijet mali. Cak sam je i citirala od nekom od postova :lol:
¤ jelena ¤

#446 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by ¤ jelena ¤ »

Oooo, ima lepih i danas po bih...
pustopoljina

#447 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by pustopoljina »

¤ jelena ¤ wrote:Oooo, ima lepih i danas po bih...
Ne sumnjam.
Dosadno mii

#448 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by Dosadno mii »

Vracaju ljude iz penzije da budu ministri i vi nesto ocekujete od obrazovanja
Haha
wewa

#449 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by wewa »

A samo su trebali ostaviti Kazazovica da on do kraja zavrsi posao.

Pa ne povrati.
Dosadno mii

#450 Re: Nacrtaj WORD, sirotinjo

Post by Dosadno mii »

Ne daj Boze naci nekog mladjeg i pametnijeg sa novim idejama
:bih:
Post Reply