Djela - ne riječi.
Svaka čast, oodličan tekst.
Ništa, onda se fino vratimo na metode učenja iz 1848. da nam djeca budu još više kreativna i snalažljiva.
Ne mogu ni svi otići vani i to zbog raznoraznih razloga. Neki nemaju love, neki imaju bolesne roditelje, a neki su i sami bolesni. Poanta je da svi imaju pravo da negoduju jer je živjeti u ovoj državi isto kao živjeti u ludnici.¤ jelena ¤ wrote:Poenta: ne kmeči da ne valja, zašto ne valja i da ćeš se ispalit - nego se ispali.
Djela - ne riječi.
Haris.ba wrote:Mislim da je rješenje na kraju mjeseca profi koji je skontao ovu zadaću umjesto plate reći da nacrta sebi nekoliko andrića. Može i regres zaračunati.
pici wrote:polovnih racunara kolko hoces, jos svabo godisnje refunduje kompletnu opremu, da se nemre izganjat koja donacija al treba se zakitit a i nasih hahara ima pa klepaju tu opremu i vamo preprodaju... 10 racunara za potrebe ove djece nije ni milja mara, polovnih naravno...
to je za prosjecan (polovan) monitorkiligonzales wrote:pici wrote:polovnih racunara kolko hoces, jos svabo godisnje refunduje kompletnu opremu, da se nemre izganjat koja donacija al treba se zakitit a i nasih hahara ima pa klepaju tu opremu i vamo preprodaju... 10 racunara za potrebe ove djece nije ni milja mara, polovnih naravno...
Pa to ja govorim. eto ako sta hoce da nije staro cenera, vec 4-5 godina od 200-250 mara pristojan polovan racunar i da traje barem jos 5 godina.
Doduse kakav je kod nas program dok ovi predju na novije software moce i decenija da traju.
Mi smo prvaci zaljenja. Svak nam je kriv, a nismo sebi krivi. Svi nasi problemi nisu u drugima, vec u nama samima i mi smo im rjesenje. Nemas posao, trazi posao, radi nekada i nesto ispod tog nekog svog imaginarnog nivoa, hoces da imas, raditi moras, pa makar tacnu ili cigle noso, hodnike briso, teglio i lomio se, ne ide za stalno, radi na crno, snalazi se bori se. Svima nama su krivci vlast koju opet sami izaberemo. Nije me vlast rodila, niti su me oni podigli, niti u usta hranu stavili, niti su me obrazovali, niti zaposlili prvi put, niti su me oni naucili da se sa svojim zivotom kockam, poslom, zdravljem i svime vec ne i da se hiljadu puta iz govana vadim, radim zaradim, pa opet ostanem bez posla i tako iznova, nova firma novi pocetak. Sve te odluke su ipak samo nase i nicije druge.kamberovica polje wrote:Ne mogu ni svi otići vani i to zbog raznoraznih razloga. Neki nemaju love, neki imaju bolesne roditelje, a neki su i sami bolesni. Poanta je da svi imaju pravo da negoduju jer je živjeti u ovoj državi isto kao živjeti u ludnici.¤ jelena ¤ wrote:Poenta: ne kmeči da ne valja, zašto ne valja i da ćeš se ispalit - nego se ispali.
Djela - ne riječi.
I oni koji nisu ludi vremenom izgube pojam o realnosti i utope se i zamru u žabokrečini.
Konkretan problem, naveden u ovoj temi, je samo jedan od mnogih simptoma sveukupne dekadencije.
Svi vi koji volite gledati stvari kroz ružičaste naočale i pisati znanstvenu fantasku o tome kako treba djelovat u ovoj namještenoj igri i korumpiranon sistemu, ste blago rečeno naivni.
Sve je divno i krasno, do trenutka u kojem se moraš osloniti na sistem, a od istog dobiješ lopatu u facu i naivnost nestane.
Pa prijatelj, tacnije njegova firma, 22 prodaje za 70 maraka.CPT wrote:to je za prosjecan (polovan) monitorkiligonzales wrote:pici wrote:polovnih racunara kolko hoces, jos svabo godisnje refunduje kompletnu opremu, da se nemre izganjat koja donacija al treba se zakitit a i nasih hahara ima pa klepaju tu opremu i vamo preprodaju... 10 racunara za potrebe ove djece nije ni milja mara, polovnih naravno...
Pa to ja govorim. eto ako sta hoce da nije staro cenera, vec 4-5 godina od 200-250 mara pristojan polovan racunar i da traje barem jos 5 godina.
Doduse kakav je kod nas program dok ovi predju na novije software moce i decenija da traju.pogotovo za gore pomenutu gospodju... mogu mislit kakva bi bila reakcija na tamo neki 17" ili 19" monitor
Za 70 maraka moze dobiti p4 sa 17" monitorom i Vistom... Low end PC za skolstvo pocinje 800KM+monitor i sve sto ide uz to. Polovne legalno i ne bi mogli staviti.kiligonzales wrote:moze gurati i to, ali hajde ti to objasni nasim informaticarima po skolama, isto tako za w3school, codeacademy, freecodecamp, khanacademy ili neki learning website odakle mogu uciti naprednije stvari da zato ne moraju imati zvjercugu racunar
Meni je zalosno kad nasa djeca to moraju tako da uce i rade. Nije 92.Entropio wrote:Kako ne podnosim ove feministkinje sa dva prezimena... samo se nesto bune i seru. Ona bi da zivi u Luksemburgu, da djeca koriste VR, sve 8K, uce Python i Javu i printaju sa 3D printerima, a crtaju na skupim tabletima. Od cega ba? Kakvo je stanje, dobro je da imaju stolice i stolove u skoli. Profesori daju sve od sebe, izvlace maksimum, pokusavaju nesto sa tim sto imaju na raspolaganju, a ona sere.
Ili ponudi konkretno rjesenje problema ili ne seri. Ovo pisanje populistickih objava na Fejsbuku kako bi ona pokazala neku osvjestenost nema apsolutno nikakvu svrhu.
Ko hoce, taj i moze, da se i novo nekoristeno naci po manjim cijenama od navedene, koliko ima te tehnike danas i proizvodjaca, lagerovane stare opreme koja se nije prodala, a ispravna, dzabaluka da se prodaje i ovdje i vani, jbg samo kod nas se poslovi vole rjesavati pregovarajuci sa drugom ili trecom rukom prodavaca racunarske opreme. Tender pa ko jari nabaci posao. Sta fali kompaniji na vlasti u kantonima FBIH, otici i pregovarati sa jednim Dellom, HP, Compaqom, Acerom, Asusom, Lenovom i td.CPT wrote:Za 70 maraka moze dobiti p4 sa 17" monitorom i Vistom... Low end PC za skolstvo pocinje 800KM+monitor i sve sto ide uz to. Polovne legalno i ne bi mogli staviti.kiligonzales wrote:moze gurati i to, ali hajde ti to objasni nasim informaticarima po skolama, isto tako za w3school, codeacademy, freecodecamp, khanacademy ili neki learning website odakle mogu uciti naprednije stvari da zato ne moraju imati zvjercugu racunar
Ovo je jedna velika istina.cyprus wrote:Ja vjerujem da u Bosni i Hercegovini nema škole u kojoj učenici ne mogu koristiti kompjuter... Kada sam ga ja mogao koristiti tamo nekad krajem 90-tih, sad smijem ruku u vatru staviti da u sve i jednoj školi u državi postoji kakva-takva mogućnost izvođenja nastave informatike uz kompjutere... Kvalitet i kvanitet kompjuterske opreme u većini slučajeva vjerovatno nisu na zadovoljavajućem nivou, ali kompjuteri u školama postoje... Dakle, nastava se ne mora izvoditi crtanjem worda zasigurno...plain vanilla wrote:Pa kad pogledam kolike su obaveze na platu i koliko para ode drzavi, plus sto od te neto plate opet placas PDV, i onda ugledam ovo crtanje worda, da, pomislim da smo sirotinja. AKcize, klincevi razni, koliko samo drzava na cigarama zaradi, ali ocito je zapelo kad raspodjele tih sredstava.cyprus wrote:Zaintrigiralo me malo i ovo 'sirotinjo' iz naslova... Jel vi mislite da se kod nas u privatnim školama, tj. onim koje se plaćaju, stiče bolje znanje nego u državnim?
Dakle, ne bih ja rekao da je u konkretnom slučaju primarni problem nedostatak para (to jeste problem, ali u ovome o čemu govorimo, nije primarni, da budem jasan), već nastavni kadar u kojem ima dosta ljudi koji nisu za tog posla, i naravno generalni manjak vizije kako to savremeno obrazovanje treba izgledati (čini mi se da taj problem posebno postoji u okviru predmeta informatike)
PS Btw, ovo je jedna od rijetkih "atraktivnih" tema koje su mogle oživjeti podforum Nauka i edukacija, a ti je metnu u Razne diskusije![]()
vrlo naivan pogled na stvarikiligonzales wrote:Ko hoce, taj i moze, da se i novo nekoristeno naci po manjim cijenama od navedene, koliko ima te tehnike danas i proizvodjaca, lagerovane stare opreme koja se nije prodala, a ispravna, dzabaluka da se prodaje i ovdje i vani, jbg samo kod nas se poslovi vole rjesavati pregovarajuci sa drugom ili trecom rukom prodavaca racunarske opreme. Tender pa ko jari nabaci posao. Sta fali kompaniji na vlasti u kantonima FBIH, otici i pregovarati sa jednim Dellom, HP, Compaqom, Acerom, Asusom, Lenovom i td.
kamberovica polje wrote:Ne mogu ni svi otići vani i to zbog raznoraznih razloga. Neki nemaju love, neki imaju bolesne roditelje, a neki su i sami bolesni. Poanta je da svi imaju pravo da negoduju jer je živjeti u ovoj državi isto kao živjeti u ludnici.¤ jelena ¤ wrote:Poenta: ne kmeči da ne valja, zašto ne valja i da ćeš se ispalit - nego se ispali.
Djela - ne riječi.
I oni koji nisu ludi vremenom izgube pojam o realnosti i utope se i zamru u žabokrečini.
Konkretan problem, naveden u ovoj temi, je samo jedan od mnogih simptoma sveukupne dekadencije.
Svi vi koji volite gledati stvari kroz ružičaste naočale i pisati znanstvenu fantasku o tome kako treba djelovat u ovoj namještenoj igri i korumpiranon sistemu, ste blago rečeno naivni.
Sve je divno i krasno, do trenutka u kojem se moraš osloniti na sistem, a od istog dobiješ lopatu u facu i naivnost nestane.
A ja imadoh cas' upoznati LepuSaraFina wrote:Znam i čiji je tekst
Ne sumnjam.¤ jelena ¤ wrote:Oooo, ima lepih i danas po bih...