Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Dozer

#426 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Dozer »

shape of despair wrote:Još kad mi neko kaže 1000-1200KM dobra plata, jest ako si samac sa rješenim stambenim pitanjem i nemoraš pomagati starce koji su il umrli il su dobrostojeći.
Ja svoju djecu vodim u Neum gdje nema jebene plaže da mi mali fino zakorači u vodu, gdje sve izgleda ko da je sad rat završio. Da mi je bar do te Turske skoknut a kamoli gdje ekskluzivnije. A tek zimovanje i ti kurci palci. Eto tolika su primanja dva inženjera a gdje su primanja "običnih" radnika, pa to je ljetovanje na kredit u mikrokreditnim organizacijama.
Po svemu smo na dnu osim po nezaposlenosti, korupciji i nepotizmu a ovdje se i dalje neki zajebavaju kako se ima i može se.
Otiđite malo ljudi van većih gradova da vidite tuge u jada.
I stalno provlačite priču o zalaganju, napredovanju, jedenju govana na početku karijere.
OK, možda ako želiš da napreduješ, da nekad postaneš poznat, direktor, neko ime, ali shvatite takvih je malo, većina samo hoće da radi 8 sati, i čim otkuca 16.00 da izađe preko vrata.
To su obični radnici, običan narod ali nažalost ti i takvi imaju primanja do 500KM i nikakva prava.
Da prevedem, radiš za 250e mjesečno bez skoro ikakvih prava, žena ne smije ostati trudna, vikende zaboravi, ako se dobije odmor i jest dobro, živiš sa roditeljima jer jebeno nemaš para da se odvojiš a imaš 40 godina i sl. i to sve ako radiš, šuti dobro je.

16.00 sati. Poslodavac zna da žurim po djete u vrtić, pa usput pokupim i ženu pa po malog kod tete što ga čuva. Za sve ovo nam treba 40-45 minuta po špici. I dolazi poziv u 16.15 iz firme, haj se vrati i završi ovo.
Vratim se, zovem direktora da dam otkaz, on skontao da se zajebao, ne javlja se ni na 5-6 poziva.
Sutra se i ja smirim nekako pa sve po starom. Znači suho levaćenje inženjera koji ako mu da otkaz može zavoriti firmu jer mu isti treba sa iskustvom od 3 godine na sličnim ili istim poslovima. Kako je onda radnicima u prodaji, industriji(kojoj?), odma otkaz.
EDIT: da ne počne paljba o tome kako sam nezamjenjiv, ne nisam, ali inženjera sa iskustvom od 3 godine, sa položenim stručnim ispitom i nekim osnovnim znanjem nemožeš plaćati 800KM, treba mu ponuditi barem 1200+ a poslodavcu je to muka živa. A još dok ga nađeš, propade tona posla.
Mi elektroinženjera sa iskustvom tražili pola godine, niđe nikoga, slučajno se javio jedan momak.
Ti si inzinjer...? Cega tacno, ako nije tajna? I - sta radis jos uvijek ovdje, jadan ne bio... :roll:

P.S. Prije 6 mjeseci mi je jaran, inzinjer gradjevine inace, pokupio zenu i dijete (srednjoskolku), i svi razgulili u Njemacku. Oboje ovdje radili i imali "dobre" plate, on oko 1.500 (radio u nekom arhitektonskom birou), a ona oko 1.200 (radila u banci) cini mi se.
Eno ga u Stutgartu, odavde aplicirao u nekoj firmi i radi svoj posao, i upravo treba da "sidje" sa startne plate od 2.800 E i da pocne raditi za stalno za 3.500 E. Ona upravo pocela raditi u nekoj banci, startna plata 1.700 E.
Ovo je ono sto mi oni kazu, a mislim da ne lazu jer nisu uopste ti tipovi.

Sjedi i nastrebaj jezik, i bjez' odavde ba.
shape of despair

#427 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by shape of despair »

Računica:
Primanja 2400KM:
- 160 vrtić
- 400 teta za bebu
- 300 režije
- 300 kirija
- 500 hrana
- 100 gorivo
- 50 registracija
- 100 prohtjevi
- 100 odjeća i obuća

Ostane: 390KM
Pokvari se auto, djeca se razbole pa daji za lijekove, hoćeš sebi nešto vanserijski kupit, pokvari se mobitel, hoćeš sat
100KM prohtjeva lahko skoči na 200, i šta nam ostane. Možda 200KM, a gdje mi je more, ček ček a pelene, pa sad bajram bio, valjalo je obići 5-6 kuća i u svaku unijeti po 20KM kafe i sokova i kocke
Last edited by shape of despair on 17/06/2019 15:19, edited 1 time in total.
edo_79

#428 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

int21 wrote:Ono sto sam ja pokusao reci jeste da se ne ocekuje od ljudi koji imaju max 26 godina da imaju sve u zivotu.
Pitaj nekog ko flipa hamburgere u njemackoj ili u americi je li on ima sve to? Ima karambolku :D
A jel ja sa 40 godina imam pravo očekivati da, svojim radom i platom mogu ostvariti NORMALAN život ili da životarim? Taj ko flipa hamburgere u americi ili njemačkoj sa 26 je tek počeo .... i oni će do 40-te godine imati sve ove uslove koje ja nemam, a počeo sam raditi kad mi je bilo 16 godina, i dok su moji drugari ganjali prve simpatije, ja sam radio KO KONJ nebil nešto napravio ....
Dozer

#429 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Dozer »

int21 wrote:Ono sto sam ja pokusao reci jeste da se ne ocekuje od ljudi koji imaju max 26 godina da imaju sve u zivotu.
Pitaj nekog ko flipa hamburgere u njemackoj ili u americi je li on ima sve to? Ima karambolku :D
Naravno da nije. Ali - to je vrijeme kada se treba poceti graditi sve u zivotu.
Ako krenes to graditi s 40, otegnuces papke na pola puta. U tome je poenta. Vjeruj mi da znam o cemu pricam.

A, ako se zavalis s 25, do 45-50 ces sve otkvitati. I onda biti miran, koliko-toliko.
Last edited by Dozer on 17/06/2019 15:23, edited 1 time in total.
edo_79

#430 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

shape of despair wrote:Računica:
Primanja 2400KM:
- 160 vrtić
- 400 teta za bebu
- 300 režije
- 300 kirija
- 500 hrana
- 100 gorivo
- 50 registracija
- 100 prohtjevi
- 100 odjeća i obuća

Pokvari se auto, djeca se razbole pa daji za lijekove, hoćeš sebi nešto vanserijski kupit, pokvari se mobitel, hoćeš sat
100KM prohtjeva lahko skoči na 200, i šta nam ostane. Možda 200KM, a gdje mi je more
Primanja 900KM:
- 350 kredit stambeni
- 150 režije
- 100 hrana
- 100 gorivo
- 100 poguraj starce (jer imaju minimalne penzije, jednu stari da za lijekove, a drugom stara krpi rupe u budžetu)
- 100 odjeća i obuća

Ostane: 0 KM
Pokvari se auto - zavali se do plate, hoćeš sebi nešto vanserijski kupit - nemoj sad vidjećemo od iduće plate, pokvari se mobitel - jebigica tako ti grah pao, hoćeš sat - ne treba mi sat jer imam na mobitelu, i šta nam ostane. Ništa ne ostane, a gdje mi je more - o moru i ne razmišljam jer NEMERE
Last edited by edo_79 on 17/06/2019 15:22, edited 1 time in total.
Dozer

#431 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Dozer »

Primanja 2400KM:
- 160 vrtić
- 400 teta za bebu
- 300 režije
- 300 kirija
- 500 hrana
- 100 gorivo
- 50 registracija
- 100 prohtjevi
- 100 odjeća i obuća

100KM prohtjeva lahko skoči na 200, i šta nam ostane. Možda 200KM, a gdje mi je more, ček ček a pelene, pa sad bajram bio, valjalo je obići 5-6 kuća i u svaku unijeti po 20KM kafe i sokova i kocke
U startu pogresno. Kakva "teta za bebu" pored vrtica, ba? Ili je to za drugo dijete? Pa postoje i jaslice, majka mu stara...
edo_79

#432 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

Dozer wrote:
Primanja 2400KM:
- 160 vrtić
- 400 teta za bebu
- 300 režije
- 300 kirija
- 500 hrana
- 100 gorivo
- 50 registracija
- 100 prohtjevi
- 100 odjeća i obuća

U startu pogresno. Kakva "teta za bebu" pored vrtica, ba? Ili je to za drugo dijete? Pa postoje i jaslice, majka mu stara...
Možda je mislio teta za ''babu'' :izet: :lol: :lol: :lol: :lol:
shape of despair

#433 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Dozer wrote:
Primanja 2400KM:
- 160 vrtić
- 400 teta za bebu
- 300 režije
- 300 kirija
- 500 hrana
- 100 gorivo
- 50 registracija
- 100 prohtjevi
- 100 odjeća i obuća

Aplicirali prosle godine nije upao, bio 5. na listi čekanja, mozda ove godine da ga prime, tako da je samo opcija bila teta.
Mislite da JU djeca sarajeva nije prebukirana?
shape of despair

#434 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

edo_79 wrote:
Primanja 2400KM:
- 160 vrtić
- 400 teta za bebu
- 300 režije
- 300 kirija
- 500 hrana
- 100 gorivo
- 50 registracija
- 100 prohtjevi
- 100 odjeća i obuća

100KM prohtjeva lahko skoči na 200, i šta nam ostane. Možda 200KM, a gdje mi je more
Primanja 900KM:
- 350 kredit stambeni
- 150 režije
- 100 hrana
- 100 gorivo
- 100 poguraj starce (jer imaju minimalne penzije, jednu stari da za lijekove, a drugom stara krpi rupe u budžetu)
- 100 odjeća i obuća

Pokvari se auto - zavali se do plate, hoćeš sebi nešto vanserijski kupit - nemoj sad vidjećemo od iduće plate, pokvari se mobitel - jebigica tako ti grah pao, hoćeš sat - ne treba mi sat jer imam na mobitelu, i šta nam ostane. Ništa ne ostane, a gdje mi je more - o moru i ne razmišljam jer NEMERE
A gdje ti je još stabilnost posla, ono tipa, tu sam do penzije.
edo_79

#435 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

shape of despair wrote:
edo_79 wrote:
Primanja 2400KM:
- 160 vrtić
- 400 teta za bebu
- 300 režije
- 300 kirija
- 500 hrana
- 100 gorivo
- 50 registracija
- 100 prohtjevi
- 100 odjeća i obuća

Primanja 900KM:
- 350 kredit stambeni
- 150 režije
- 100 hrana
- 100 gorivo
- 100 odjeća i obuća

A gdje ti je još stabilnost posla, ono tipa, tu sam do penzije.
Toga više nema prijatelju moj, jedino ako nisi po kakvoj stranačkoj liniji ''uhljebljen'' u kakvu državnu instituciju, e onda si miran
Tomahawk11
Globalni moderator

#436 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Tomahawk11 »

Image
edo_79

#437 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

Tomahawk11 wrote:Image
Kratko jebitachno :roll:
mirsek

#438 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by mirsek »

aCme wrote:
Hajvan wrote:prvo pitanje koje svak sebi treba postaviti i dati (brem sebi) iskren odgovor, je:

sta ja znam (zaista) raditi?!?
Naučit ću sve uz posao. Firma plaća edukacije :izet:
Sto da ne. Firme kojima fali kadra na trzistu trebaju da stvore sebi kadar edukacijom i obukom. :thumbup:
edo_79

#439 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

mirsek wrote:
aCme wrote:
Hajvan wrote:prvo pitanje koje svak sebi treba postaviti i dati (brem sebi) iskren odgovor, je:

Sto da ne. Firme kojima fali kadra na trzistu trebaju da stvore sebi kadar edukacijom i obukom. :thumbup:
Nemere to kod nas .... naše firme traže mlade ljude od jedno 24-25 godina, sa 20 godina iskustva u struci, da rade po 18-20 sati za klikere :lol:
Koja crna edukacija i obuka, ne uklapa se to u budžete privatnijeh firmi ..... golem rashod
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#440 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by mk ultra »

shape of despair wrote: EDIT: da ne počne paljba o tome kako sam nezamjenjiv, ne nisam, ali inženjera sa iskustvom od 3 godine, sa položenim stručnim ispitom i nekim osnovnim znanjem nemožeš plaćati 800KM, treba mu ponuditi barem 1200+ a poslodavcu je to muka živa. A još dok ga nađeš, propade tona posla.
Mi elektroinženjera sa iskustvom tražili pola godine, niđe nikoga, slučajno se javio jedan momak.
niko nije nezamjenjiv to sigurno ali nema na birou takvih niti ih ima puno van biroa, i takvih specifičnih zanimanja ima kamara... još da zna posao, to je posebna stvar
imam i ja stručni elektroenergetika i protivexplozijski, sad ću ubrzo i rudarski. poslodavac bi te i cijenio da te cijeni kupac tvojih usluga... da može džabe najbolje bi bilo :mrgreen:

2x1200 je OK, neće ti faliti puno ali to je to, nema okolo previše, i to bez kredita.
Dozer

#441 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Dozer »

To je ono o cemu pricam. Za iole normalan zivot ovdje, a koji ukljucuje i 20 godina stambenog kredita, ali i da se moze otici na ljetni godisnji 7-10 dana, potrebno je cca. 3.000 ukupnih primanja mjesecno.

Realno, koliko ljudi ovdje to ima? Ja mislim ne vise od 10-15%.

A normalan zivot podrazuijeva:
Rijeseno stambeno pitanje (kreditom, logicno. Ne pricam o naslijedju).
Normalnu ishranu.
Normalno oblacenje (garderoba).
Vozilo (normalno, ne neko preseravanje od 40+ milja, na kredit naravno)
Godisnji odmor (bar ljetni).
Povremeni izlazak s drustvom ( 2-3x mjesecno recimo).
Mogucnost bar minimalne godisnje stednje u visini do 10% ukupnih primanja, a sto je zapravo stednja "za ne daj boze", tj. za nepredvidive situacije.

Sve mimo ovoga nije normalan zivot. I jednoj troclanoj ili cetveroclanoj porodici za ovo treba minimalno 3.000 mjesecno. Uz pristojno ekonomisanje, podrazumijeva se.
Last edited by Dozer on 17/06/2019 16:07, edited 1 time in total.
Mea_parvitas

#442 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Mea_parvitas »

edo_79 wrote:
Primanja 900KM:
- 350 kredit stambeni
- 150 režije
- 100 hrana
- 100 gorivo
- 100 odjeća i obuća

Izvini, 100 KM za hranu? O koliko osoba pricamo? 3 KM dnevno? Nema sanse...

Minimum je 3000 KM za 2 osobe, da bi imao normalan zivot, sve ispod je razlog zasto ljudi odlaze. Ja sam i iznad tog novca, pa opet duboko razmisljam da li da idem.
int21

#443 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by int21 »

edo_79 wrote:
A jel ja sa 40 godina imam pravo očekivati da, svojim radom i platom mogu ostvariti NORMALAN život ili da životarim? Taj ko flipa hamburgere u americi ili njemačkoj sa 26 je tek počeo .... i oni će do 40-te godine imati sve ove uslove koje ja nemam, a počeo sam raditi kad mi je bilo 16 godina, i dok su moji drugari ganjali prve simpatije, ja sam radio KO KONJ nebil nešto napravio ....
Dozer wrote:
Naravno da nije. Ali - to je vrijeme kada se treba poceti graditi sve u zivotu.
Ako krenes to graditi s 40, otegnuces papke na pola puta. U tome je poenta. Vjeruj mi da znam o cemu pricam.

A, ako se zavalis s 25, do 45-50 ces sve otkvitati. I onda biti miran, koliko-toliko.
Radio i ja.....za 300KM u dva puta....jebote..platim kiriju nemam sta jesti.....ja i cimer jedan drugog izdrzavali. Bio presretan jer starci nisu mogli da me izdrzavaju na faksu. Prvi pravi posao....pitali me koliku hocu platu....meni bilo smijesno...rekao: "800, da ja i brat mozemo zivjeti". 3 mjeseca poslije 1500. Brat se zaposli....cura provmjeni posao.....ozenim se....ni stana ni auta nista......polako....

Jos nemam 40......imam stan koji otplacujem....auto polovno.....odlican.....dijete zivo i zdravo.....radim jedan posao...i uvjek nesto sastrane....
Oderao guzova u zivotu......vec pijem tablete.....
A krenuo sam od nule....ne ...krenuo sam od kredita koji su starci uzeli da bi se mi skolovali.....

Nije lako doci do stana, auta, godisnjih odmora....i ostalih pm.....treba dobro guzova oderati.....i nek me jebe neko ako mi dokaze da svabe ne oderu guzove za sve to.....
Dozer

#444 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Dozer »

Niko ni ne kaze da ne treba oderati guzove. Ali, ako se krene na vrijeme, kao sto si ti (a i ja sam), onda se s 40+ dodje na lagano odmaranje, usporavanje i postepeno uzivanje u onome za sta si do tad 20+ godina der'o guzove.
int21

#445 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by int21 »

Dozer wrote:Niko ni ne kaze da ne treba oderati guzove. Ali, ako se krene na vrijeme, kao sto sto si ti (a i ja sam), onda se s 40+ dodje na lagano odmaranje i uzivanje u onome za sta si do tad der'o guzove.
To i kazem. "Nemore" preko noci sve.....

A i naravno da ima poslodavaca koji su konji i izrabljivaci....ali moze im se.
Ja odavno govorim koliko su oni krivi toliko i ljudi koji prihvataju mizeriju za platu.
Znam da je tesko.....ali svi bi trebali da posalju takvog poslodavca u MP3.

I onda opet svi kazu lako je tebi. Jes danas...kad sam se izborio za ovo sto imam. Kad sam stekao toliko iskustva i poznanstava da mi je sad lakse promijeniti posao nego garderobu. I ja sam bio rob jednom......ali poslije druge seanse pokazivanja gdje je kome mjesto i ko koga hrani, ja sam pokazao srednji prst i rekao pa-pa. Mozda je bilo nepromisljeno tad....al sam stosta naucio. A najbitnije je da skontas sta znas raditi i koliko se to naplacuje.
mirsek

#446 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by mirsek »

mk ultra wrote:
shape of despair wrote: EDIT: da ne počne paljba o tome kako sam nezamjenjiv, ne nisam, ali inženjera sa iskustvom od 3 godine, sa položenim stručnim ispitom i nekim osnovnim znanjem nemožeš plaćati 800KM, treba mu ponuditi barem 1200+ a poslodavcu je to muka živa. A još dok ga nađeš, propade tona posla.
niko nije nezamjenjiv to sigurno ali nema na birou takvih niti ih ima puno van biroa, i takvih specifičnih zanimanja ima kamara... još da zna posao, to je posebna stvar
imam i ja stručni elektroenergetika i protivexplozijski, sad ću ubrzo i rudarski. poslodavac bi te i cijenio da te cijeni kupac tvojih usluga... da može džabe najbolje bi bilo :mrgreen:

2x1200 je OK, neće ti faliti puno ali to je to, nema okolo previše, i to bez kredita.
I ako imas svoj stan. Ako nemas i ako placas kiriju istopi se ta plata zacas.
aCme

#447 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by aCme »

mirsek wrote:
aCme wrote:

Pa upravo. Malo je privatnih firmi koje to rade, ali ih ima :izet:
mirsek

#448 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by mirsek »

int21 wrote:
Dozer wrote:Niko ni ne kaze da ne treba oderati guzove. Ali, ako se krene na vrijeme, kao sto sto si ti (a i ja sam), onda se s 40+ dodje na lagano odmaranje i uzivanje u onome za sta si do tad der'o guzove.
To i kazem. "Nemore" preko noci sve.....

A i naravno da ima poslodavaca koji su konji i izrabljivaci....ali moze im se.
Ja odavno govorim koliko su oni krivi toliko i ljudi koji prihvataju mizeriju za platu.
Znam da je tesko.....ali svi bi trebali da posalju takvog poslodavca u MP3.

I onda opet svi kazu lako je tebi. Jes danas...kad sam se izborio za ovo sto imam. Kad sam stekao toliko iskustva i poznanstava da mi je sad lakse promijeniti posao nego garderobu. I ja sam bio rob jednom......ali poslije druge seanse pokazivanja gdje je kome mjesto i ko koga hrani, ja sam pokazao srednji prst i rekao pa-pa. Mozda je bilo nepromisljeno tad....al sam stosta naucio. A najbitnije je da skontas sta znas raditi i koliko se to naplacuje.
A kad ja na temi IT poslodavci pisem o platama i kako je vazno da se zna koliko neko moze da trazi za neku poziciju, odmah na mene osude sto su ti plate bitne, treba samo uciti, plata postane nebitna poslije odredjenog iznosa itd.. Zato meni ne moze poslodavac/gazda prosipati suplju da kao iskusni konsultant zaradjuje ispod 3000 eura mjesecno ili da ima velike troskove da bi meni na osnovu te suplje dao manju platu. Niti mi poslodavac koji me outsource-a kao devopsa fullstacka ili SRE moze prosipati suplju da naplacuje ispod 50 USD po satu klijentu za moje angazovanje.Tu suplju u startu prekidam i insistiram na povecanju plate za added value ili smanjenje angazmana bez povecanja plate ili odoh traziti bolju firmu.
Skontao sam da sto sam stariji sve manje zelim da gubim vrijeme na supljatore, petljance i wannabe gazde.
Last edited by mirsek on 17/06/2019 16:41, edited 1 time in total.
mirsek

#449 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by mirsek »

aCme wrote:
Pa upravo. Malo je privatnih firmi koje to rade, ali ih ima :izet:
Respect za te firme. :thumbup:
teuta06

#450 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by teuta06 »

meni nisu jasne privatne firme (između ostalih i moja).. koji pitaju da li cu ici vani i kakvi su mi planovi, kako ne vole kad nekog obuce, pa taj ode...a placa minimalna... pa plati me covjece pa necu nigdje... sto bi trazila bolje...
i onda se cude gazde tesko naci radnika... i ljuti kad netko da otkaz
Locked