Ti si inzinjer...? Cega tacno, ako nije tajna? I - sta radis jos uvijek ovdje, jadan ne bio...shape of despair wrote:Još kad mi neko kaže 1000-1200KM dobra plata, jest ako si samac sa rješenim stambenim pitanjem i nemoraš pomagati starce koji su il umrli il su dobrostojeći.
Ja svoju djecu vodim u Neum gdje nema jebene plaže da mi mali fino zakorači u vodu, gdje sve izgleda ko da je sad rat završio. Da mi je bar do te Turske skoknut a kamoli gdje ekskluzivnije. A tek zimovanje i ti kurci palci. Eto tolika su primanja dva inženjera a gdje su primanja "običnih" radnika, pa to je ljetovanje na kredit u mikrokreditnim organizacijama.
Po svemu smo na dnu osim po nezaposlenosti, korupciji i nepotizmu a ovdje se i dalje neki zajebavaju kako se ima i može se.
Otiđite malo ljudi van većih gradova da vidite tuge u jada.
I stalno provlačite priču o zalaganju, napredovanju, jedenju govana na početku karijere.
OK, možda ako želiš da napreduješ, da nekad postaneš poznat, direktor, neko ime, ali shvatite takvih je malo, većina samo hoće da radi 8 sati, i čim otkuca 16.00 da izađe preko vrata.
To su obični radnici, običan narod ali nažalost ti i takvi imaju primanja do 500KM i nikakva prava.
Da prevedem, radiš za 250e mjesečno bez skoro ikakvih prava, žena ne smije ostati trudna, vikende zaboravi, ako se dobije odmor i jest dobro, živiš sa roditeljima jer jebeno nemaš para da se odvojiš a imaš 40 godina i sl. i to sve ako radiš, šuti dobro je.
16.00 sati. Poslodavac zna da žurim po djete u vrtić, pa usput pokupim i ženu pa po malog kod tete što ga čuva. Za sve ovo nam treba 40-45 minuta po špici. I dolazi poziv u 16.15 iz firme, haj se vrati i završi ovo.
Vratim se, zovem direktora da dam otkaz, on skontao da se zajebao, ne javlja se ni na 5-6 poziva.
Sutra se i ja smirim nekako pa sve po starom. Znači suho levaćenje inženjera koji ako mu da otkaz može zavoriti firmu jer mu isti treba sa iskustvom od 3 godine na sličnim ili istim poslovima. Kako je onda radnicima u prodaji, industriji(kojoj?), odma otkaz.
EDIT: da ne počne paljba o tome kako sam nezamjenjiv, ne nisam, ali inženjera sa iskustvom od 3 godine, sa položenim stručnim ispitom i nekim osnovnim znanjem nemožeš plaćati 800KM, treba mu ponuditi barem 1200+ a poslodavcu je to muka živa. A još dok ga nađeš, propade tona posla.
Mi elektroinženjera sa iskustvom tražili pola godine, niđe nikoga, slučajno se javio jedan momak.
P.S. Prije 6 mjeseci mi je jaran, inzinjer gradjevine inace, pokupio zenu i dijete (srednjoskolku), i svi razgulili u Njemacku. Oboje ovdje radili i imali "dobre" plate, on oko 1.500 (radio u nekom arhitektonskom birou), a ona oko 1.200 (radila u banci) cini mi se.
Eno ga u Stutgartu, odavde aplicirao u nekoj firmi i radi svoj posao, i upravo treba da "sidje" sa startne plate od 2.800 E i da pocne raditi za stalno za 3.500 E. Ona upravo pocela raditi u nekoj banci, startna plata 1.700 E.
Ovo je ono sto mi oni kazu, a mislim da ne lazu jer nisu uopste ti tipovi.
Sjedi i nastrebaj jezik, i bjez' odavde ba.