Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post Reply
General War

#426 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by General War »

Lost_Found wrote:
Banksy wrote:Ako lider 30 godina vladajuće stranke za osobu druge etničke pripadnosti namjerno slaže da je ''sumnjivih namjera stigla iz Beograda nakon rata'',
ako glasilo 30 godina vladajuće stranke generala Armije BiH naziva četnikom (čiča Jova),
ako kandidat na izborima 30 godina vladajuće stranke nebošnjake naziva krmojedima,
ako portal 30 godina vladajuće stranke sistematski laže, blati, širi agresivno mržnju, i huška javnost protiv svih nebošnjaka koji su rat proveli u Sarajevu, a dio su neke druge političke priče,
onda je to narativ koji se spustio iz vrha, koji se sve vrijeme vrlo vitalan, krio 30 godina, a razotkrio u trenutku kad su kočnice popustile jer se po prvi put u 30 godina izgubila vlast.
SDA je neofašistička stranka, jednaka istim, takvim, bratskim, s kojima je svezala zastave prije 30 godina, za koje je pri njihovom osnutku rekla ''gdje ste dosad, vas smo čekali'', za koje je nekidan pustila suzu u ''emotivnom govoru'' u Mostaru.
I mora se biti vrlo naivan, pa pomisliti da je tuka ovo izgovorila spontano, slučajno, bez miga iz vrha stranke. Ovo se radi smišljeno, a sve ne bi li se na bilo koji način probudio bijes i revolt (mahom polupismene, primitivne) javnosti, pa krenulo u skidanje sadašnje sarajevske vlade, bilo kojim sredstvima.
Banksy po obicaju u sridu :izet:
Slazem se, SDA je prisutna svugdje u bosni, eto bas slucajno se nasla ona hamsa iz sehera da to prodiskutuje.
kakavdanakneiskustvu

#427 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Banksy wrote:Ako lider 30 godina vladajuće stranke za osobu druge etničke pripadnosti namjerno slaže da je ''sumnjivih namjera stigla iz Beograda nakon rata'',
ako glasilo 30 godina vladajuće stranke generala Armije BiH naziva četnikom (čiča Jova),
ako kandidat na izborima 30 godina vladajuće stranke nebošnjake naziva krmojedima,
ako portal 30 godina vladajuće stranke sistematski laže, blati, širi agresivno mržnju, i huška javnost protiv svih nebošnjaka koji su rat proveli u Sarajevu, a dio su neke druge političke priče,
onda je to narativ koji se spustio iz vrha, koji se sve vrijeme vrlo vitalan, krio 30 godina, a razotkrio u trenutku kad su kočnice popustile jer se po prvi put u 30 godina izgubila vlast.
SDA je neofašistička stranka, jednaka istim, takvim, bratskim, s kojima je svezala zastave prije 30 godina, za koje je pri njihovom osnutku rekla ''gdje ste dosad, vas smo čekali'', za koje je nekidan pustila suzu u ''emotivnom govoru'' u Mostaru.
I mora se biti vrlo naivan, pa pomisliti da je tuka ovo izgovorila spontano, slučajno, bez miga iz vrha stranke. Ovo se radi smišljeno, a sve ne bi li se na bilo koji način probudio bijes i revolt (mahom polupismene, primitivne) javnosti, pa krenulo u skidanje sadašnje sarajevske vlade, bilo kojim sredstvima.

:thumbup: :thumbup:
General War

#428 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by General War »

славянин wrote:@general war

Odakle ti podatci o pola miliona nevaceih listica ?
https://www.rtvbn.com/3925192/pola-mili ... h-listica-
Bolje se pitaj sto je vise od pola " praznih listica"
славянин

#429 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by славянин »

Auh pa nije to malo ?? To je skoro pola od ukupnoh glasova :shock:
General War

#430 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by General War »

славянин wrote:Auh pa nije to malo ?? To je skoro pola od ukupnoh glasova :shock:
Kazem, obrati paznju na " prazne listice"

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sipa-is ... /180820107
Sanjarko

#431 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Sanjarko »

muha_sa wrote: milja maraka za neopravdan izlazak na izbore paŠ vidjet ima li ih ko animirat
Slazem se, ali opet ne bi glasali. Samo bi dobili mnogo nevazecih listica. Cak jos vise nego na proslim. Imali smo sveukupno preko 200 hiljada nevazecih listica na proslim izborima ako se sjecam dobro.

Nema @Muha kako treba lidera vise koji mogu mase da povedu u reforme itd. A i lideri i mase nisu ni jedni ni drugi vise ko nekad.
kamberovica polje

#432 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by kamberovica polje »

Kikibombona wrote:Izmedju Bosnjaka, Srba i Hrvata ima odredjenih razlika, narocito politickih, ali kada su u pitanju kriminal i korupcija, nema apsolutno nikakve razlike. Nemoguce je reci ko je gori.
Razlike su neznatne. Više razlika je bilo među njemačkim grofovijama i njihovim satnovništvima prije ujedinjenja. Mržnja je čak i bila veća, posebno na liniji protestanti-katolici.
Bošnjaci, Srbi i Hrvati su u globalu ista lopovska koruptivna masa koja bi i od rajskog vrta napravila Sodomu i Gomoru. Dovoljno je vidjeti kako kriminalni karteli u politici i podzemlju usko surađuju od početka rata pa do danas.
Sanjarko

#433 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Sanjarko »

To bas i nije tacno skroz za nas ovdje da smo takvi toliko da bi od raja, Sodomu i Gomoru napravili. Kako meni pomazu i kako se izmedzu mi pomazemo. Cak mi je i ovdje nudzena pomoc ali zbog zelja svojih sam to odbijao. Pomazu se izmedzu ljudi svih nacionalnosti ili ja imam takav dojam. Ne kazem ima ih i podlih, zlih, lopova itd., koji bi ti noz u ledza zabili lako itd., ali vise ima ovih koji se pomazu izmedzu.

Problem je vakat koji je los. Donio je dosta losega pa iskvari ljudi jos vise.
Bodkin

#434 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Bodkin »

muha_sa wrote:
Vizionar 1985 wrote:Ne sjede apstinenti na kaficama, nego kuci i sl. Dan im bude ko i svaki dan. Vecinom pada glasanje kako znam subotom pa oni malo pijaca, malo kuca i sl.

Nisu apstinenti krivi sto ih niko nema animirati da glasaju.

Bili su apstinenti na protestima onomad pa sta bi?

Plenumi jedino i optuzbe da ruse drzavu i sl.

Slazem se sa pojedinim komentarima od strane @Kikija i jos nekog. Postali smo prilicno los narod, ne bi ja rekao pogan narod, ali jesmo se pokvarili prilicno ali ima i dalje onih koji nisu.

Ovo se odnosi ne samo na Bosnjake nego na sve Bosance.
milja maraka za neopravdan izlazak na izbore paŠ vidjet ima li ih ko animirat
:D tacno ali je problem sto ovi sto bi trebali donijeti taj zakon ne zele punu izlaznost. Ne ide im u prilog. Ai statisticki gledano, ne bi se rezultat previse promijenio
Bodkin

#435 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Bodkin »

General War wrote: Sa preko pola miliona nevazecih listica, nebih se bas mogao sloziti s tobom.
Nebitno. Ostaje cinjenica da 20-30% stanovnistva glasa za fasisticku stranku
BHCluster

#436 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by BHCluster »

Bodkin wrote:
General War wrote: Sa preko pola miliona nevazecih listica, nebih se bas mogao sloziti s tobom.
Nebitno. Ostaje cinjenica da 20-30% stanovnistva glasa za fasisticku stranku
Ne treba zaboraviti i one listice sto sami popunjavaju. Citav sistem je sjeban.
muha_sa

#437 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by muha_sa »

Bodkin wrote:
muha_sa wrote:
Vizionar 1985 wrote:Ne sjede apstinenti na kaficama, nego kuci i sl. Dan im bude ko i svaki dan. Vecinom pada glasanje kako znam subotom pa oni malo pijaca, malo kuca i sl.

Nisu apstinenti krivi sto ih niko nema animirati da glasaju.

Bili su apstinenti na protestima onomad pa sta bi?

Plenumi jedino i optuzbe da ruse drzavu i sl.

Slazem se sa pojedinim komentarima od strane @Kikija i jos nekog. Postali smo prilicno los narod, ne bi ja rekao pogan narod, ali jesmo se pokvarili prilicno ali ima i dalje onih koji nisu.

Ovo se odnosi ne samo na Bosnjake nego na sve Bosance.
milja maraka za neopravdan izlazak na izbore paŠ vidjet ima li ih ko animirat
:D tacno ali je problem sto ovi sto bi trebali donijeti taj zakon ne zele punu izlaznost. Ne ide im u prilog. Ai statisticki gledano, ne bi se rezultat previse promijenio
moguce--samo što bi imali veoma mali broj praznih glasackih listica za popunit kako je njima cejf
_Scarlett_

#438 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by _Scarlett_ »

tandmand wrote:
_Scarlett_ wrote:Dajte Milana Tegeltiju, postenjacina! Multikulti da bude a ne nasi SDA lopovi 8)
A Puzigača, on valja?

Telgetija je krajnji rezultat SDA politike ustupaka i podrške "legitimnim" predstavnicima Srba i Hrvata.

Vera, da je legitimna i dio paketa ustupaka imala bi podršku samrice.
Tooooo, ako se nadje pokoji Srbin da je lopov, i za njega su krivi Bosnjaci :D :D :D
General War

#439 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by General War »

_Scarlett_ wrote: Tooooo, ako se nadje pokoji Srbin da je lopov, i za njega su krivi Bosnjaci :D :D :D
Koji glup pokusaj zamjene teza. :lol:
insomnia78

#440 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by insomnia78 »

Oj Alija nisi više glavni. Pobjedio narod pravoslavni
muha_sa

#441 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by muha_sa »

http://balkans.aljazeera.net/blog/zasto ... jrudin-nas
Zašto će nam pametovati Vlastimir, kad je Hajrudin naš?
Učite djeco, završite sve moguće škole, ali jednog dana ćete ipak biti donji u odnosu na Mevludina ili Edinu.

Piše:
Zvonimir Nikolić

Ima nas nekolicina, učenika nekadašnje Osnovne škole „Veselin Masleša“ i nekadašnje Pete gimnazije, koji drugujemo zajedno već 50 godina.

Pored svakog odlaska u JNA na početku osamdesetih, proslavili smo zajedno sve što se slaviti može. I tugovali zajedno za odlaskom na neki kažu bolji svijet za svakim roditeljem, kao da je naš vlastiti. Jer su pored svoje djece svi oni imali i još nas nekolicinu i pazili nas kao i vlastitu djecu. Nažalost, počeli smo se i mi osipati pa smo i trojicu jarana ispratili na Nebesku hipi klupu, gdje ćemo se opet sastati svi jednog dana.

Imamo mi tako i običaj da se sastanemo svi, popijemo koju kafu ili pivu i sjećamo se svih onih lijepih dogodovština iz našeg djetinjstva, mladosti i odrastanja. A godine, rat koji smo svi preživjeli u Sarajevu, svakodnevni stres i ko zna šta sve ne, utiče i na to da smo počeli i oboljevati.

Koja je ovo kuga ušla u ljude
Pa sam na zadnjem našem druženju dobro zapamtio riječi moga druga Kenana koji je rekao:

„Ulazimo u godine raja moja, moramo se držati zajedno. Pa čak i ako nekom zatreba nešto, novac, bilo šta, tu smo, da niko ne traži na drugom mjestu. Možemo mi to. Možemo mi sami jedan drugom pomoći. Pa 50 godina smo drugovi bolan!“

Ta moja raja i još stotine dragih ljudi i prijatelja, bili su razlog zašto nikada nismo razmišljali o odlasku iz našega grada. Čak i kada je bilo najgore i kada smo mogli izabrati bijeg na istok ili na zapad, mi smo sa Grbavice prešli Miljacku i ostali sa svojom rajom. U svom gradu. Gradu u kojem smo rođeni, odrasli i doživjeli sve ono najljepše, ali i ono najgore.

Danas, mnogo godina kasnije, sjedneš pa se zamisliš. Šta je to sa ljudima? Ili što bi moj pokojni otac rekao – koja je ovo kuga ušla u ljude?

Šta reći djeci i unučadi?
Za ovih dvadesetak godina nakon rata, mogao sam pomisliti svašta. Mogao sam razmišljati i o tome kako će biti neke 2009. ili 2019. godine. Ali puno toga nisam mogao ni zamisliti. Kao naprimjer da će osoba koja obnaša vlast prebrojavati po imenima ljude koji su smjenjeni i ljude koji su postavljeni na njihova mjesta.

Nisam mogao ni sanjati da će dvadeset i kusur godina nakon rata u našem Sarajevu, u nečijim glavama biti problem što je nekog Mevludina zamijenio Milorad ili neku Edinu zamijenila Kristina? Možda me ne bi ni iznenadila jedna osoba, koliko me iznenađuje podrška ovakvom razmišljanju i komentari ljudi koji odobravaju te riječi. Jer, šta ima nama da pametuje jedan Vlastimir, kad je Hajrudin naš. Dakle, po dotičnoj osobi u ovom gradu ne mogu imati istu šansu Hajrudin i Vlastimir. Ili Selim i Vera?

I šta da ja sutra kažem svojoj djeci, svojim unučadima? Učite djeco, marljivo radite, upijajte znanje, završite sve moguće škole, ali jednog dana ćete ipak biti donji u odnosu na Mevludina ili Edinu. Jer vam ime nije prikladno u gradu za koji je vaš otac ratovao. U gradu u kojem je vaša majka u inat granatama, snajperima i svom mogućem jadu, rodila djevojčicu. U gradu u kojem su rođena moja unučad i njihovi pradjedovi. U gradu koji je bio pojam zajedništva, ili one najgluplje riječi izmišljene početkom devedesetih – suživota.

Priča na engleskom i posao na njemačkom
Prije godinu dana sam najmlađe dijete, malo starijeg dječaka ispratio na autobus. Otišao je da uči, da stvara budućnost tamo gdje ga niko neće pitati kako se zove i kojem bogu vjeruje. Neki dan sam dočekao tog nekadašnjeg dječaka. Za godinu dana je taj dječak tamo negdje u bijelom svijetu postao uspješan mladi, odgovorni, poslovni čovjek. U firmi u kojoj se priča na engleskom i posao vrši na njemačkom. Jer tamo svi imaju istu šansu. Bitno je šta znaju i kako rade. Nikoga ne interesuje odakle dolazi i kako se zove.

Prije nekoliko dana sam ispratio prijatelje. Ostavili su dva jako dobra i plaćena posla i uprtili dvoje djece iz vrtića i pravac Njemačka. Kada sam ih pitao zašto, "pa i ovdje dobro radite i više nego dobro zarađujete", dali su mi kratak odgovor – jednostavno, želimo da nam djeca rastu u normalnoj sredini. Para će biti i tamo.

I dok se ovdje ljudi bave sa tim ko je Mevludin, a ko Milorad, ono najbolje odlazi iz naše zemlje. Dok mi prebrojavamo krvna zrnca, mladost nam odlazi i za to se niko ne brine.

Postali su samo puka statistika.

Jedna mržnja stvara drugu
I da napomenem, onaj suživot kako kažu, ja i dan danas živim. Ona moja raja sa početka teksta su Kenan, Senad, Mesud, Dino, Mirza, Samir, Ermin, Adi, Zoka... Oni su moje Sarajevo i oni su moja Bosna i Hercegovina. Oni su moja braća. I da se oni pitaju, nikada, ali nikada im ne bi smetala neka Vera ili Vlastimir.

Jer jedna mržnja stvara drugu. Druga stvara treću

A sve su to samo argumetni za one koji zaista mrze ovu državu i koji bi bili najsretniji da je vide podijeljenu na tri dijela. Tada jednoj Samri vjerovatno ne bi smetala neka Kristina. Možda je to ono što dobar dio ljudi nažalost i želi. Svaka ovca u svoj tor i svaka svog ovna predvodnika. I sve ovce i ovnovi svako sa svojima.

Što bi naše i njihove ovce živjele zajedno, zar ne Samra?

Izvor: Al Jazeera
Sanjarko

#442 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Sanjarko »

Jbn nam je uredzenje drzave i multietnicna smo drzava pa se to i mora gledati i postovati. Ne znam koliko je ovo u skladu sa ustavom. Jer mora po popisu biti ravnopravna zastupljenost svih tacno onoliko koliko ima kojeg naroda. Koja se krsi skoro svuda. Negdje se krsi iz fasistoidnih i segregacijskih pobuda a negdje jer se nemoze ispostovati jer nema dovoljno tog naroda sada iako je po popisu '91 bilo.

Tako je, kako je i to se tesko moze promjeniti. Jer uvijek bi se jedni osjecali ugrozenim ako ne bi bili zastupljeni u onolikoj mjeri koliko ih ima po popisu stanovnistva.
insomnia78

#443 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by insomnia78 »

Upravo. Jedna mrznja stvara drugu
The 51st State

#444 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by The 51st State »

insomnia78 wrote:Upravo. Jedna mrznja stvara drugu
Nece te skontati.
Sanjarko

#445 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Sanjarko »

Ne radza. Ja samo kazem da se ovo gleda. Koliko koga je gdje zastupljeno. Moguce da nisam @insomniu skontao.
Bodkin

#447 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Bodkin »

Ovi intelektualni tekstovi kao odgovori papcima poput ove su notorna glupost
Bodkin

#448 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Bodkin »

The 51st State wrote:
insomnia78 wrote:Upravo. Jedna mrznja stvara drugu
Nece te skontati.
Skontali smo. Nisu bosnjaci nista krivi. Hrvati i srbi uzrokovali ovo
The 51st State

#449 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by The 51st State »

Pa to je cinjenica tj. Posljedica nepravde.
pustopoljina

#450 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by pustopoljina »

The 51st State wrote:Pa to je cinjenica tj. Posljedica nepravde.
i?
kamo dalje, rodjace?

u torove?
kuda?
Post Reply