Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked
wewa

#426 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

criticos wrote:Sastane se 6 stranaka i do decembra dogovore principe. Rekli su da će imenovati vladu do 10.12. i nakače im se mediji kao da su pronevjerili milijune. Izađu sa imenima 12 kandidata i mediji odmah počnu pljuvati ponaosob. Jedini ko je podbacio sa kandidatima je SDP, a sve ostalo je na svomu mjestu (osobni dojam ne možeš svima ispunit). Imenovaće vladu do kraja godine, podijeliti resore i krenuti u rad s Novom godinom, vodeći računa i da se SDA budžet usvoji kako građani ne bi trpili. A mogli su oboriti budžet i natezati se do ožujka. I onda se danas secira i traži dlaka u jajetu, a to što se u protekle 4 godine SDA sama sa sobom nije mogla dogovoriti i do travnja 2015. imenovati mandatara i vladu i odugovlačila sa budžetom, to se briše. Bio bi red da novinari vuku paralele sa vladama iz 2010-2014-2018 radi uopredbi, a ne da se hvataju za riječ, rekli su 10-tog a dali 13-tog zauzimajući stav da nas lažu i varaju. Klix, dno dna sa ovom opservacijom bez upoređujućih parametrima prethodnih vlada i imena ministara. Ajde da vidimo koga to novi ministri mjenjaju, pa da vidimo je li progres ili nazadak. Sramota ih objaviti imena SDA ministara, jer bi kritika ponuđenih pala u vodu.
Image
Nero Histrion

#427 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Nero Histrion »

saale wrote:ubili su s pricom o nakvim strucnjacima, sami su sebe ukopali :lol: :lol: :lol:
A to su tebi SDA "ministri" strucnjaci? :-)
Last edited by Nero Histrion on 18/12/2018 12:17, edited 1 time in total.
JThomas

#428 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

nisu ali su naši, iz naroda, a ovi nisu.
Čudna sorta

#429 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Čudna sorta »

criticos wrote:Sastane se 6 stranaka i do decembra dogovore principe. Rekli su da će imenovati vladu do 10.12. i nakače im se mediji kao da su pronevjerili milijune. Izađu sa imenima 12 kandidata i mediji odmah počnu pljuvati ponaosob. Jedini ko je podbacio sa kandidatima je SDP, a sve ostalo je na svomu mjestu (osobni dojam ne možeš svima ispunit). Imenovaće vladu do kraja godine, podijeliti resore i krenuti u rad s Novom godinom, vodeći računa i da se SDA budžet usvoji kako građani ne bi trpili. A mogli su oboriti budžet i natezati se do ožujka. I onda se danas secira i traži dlaka u jajetu, a to što se u protekle 4 godine SDA sama sa sobom nije mogla dogovoriti i do travnja 2015. imenovati mandatara i vladu i odugovlačila sa budžetom, to se briše. Bio bi red da novinari vuku paralele sa vladama iz 2010-2014-2018 radi uopredbi, a ne da se hvataju za riječ, rekli su 10-tog a dali 13-tog zauzimajući stav da nas lažu i varaju. Klix, dno dna sa ovom opservacijom bez upoređujućih parametrima prethodnih vlada i imena ministara. Ajde da vidimo koga to novi ministri mjenjaju, pa da vidimo je li progres ili nazadak. Sramota ih objaviti imena SDA ministara, jer bi kritika ponuđenih pala u vodu.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Rekoh ja svi bi promjene preko noći kad neko drugi dođe na vlast, i nisu ni sjeli da rade već se kao plače za SDA, otpisuje kolacija, budući ministri proglašavaju nesposobnim... ohanite malo :-)

Ali razumijem taj strah, ako ovo bude valjalo, i ako ovo uspije, ovo će biti prekretnica. Zato je panika. Ja sumnjam da će iko prokockati ovu priliku, jer su izbori za 2 godine, a ovo im je ispit za prolazak na općinskim izborima.

Ja podržavam svaku vrstu promjene, i napokon gledamo neke nove ljude, nove snage, pa vidjet ćemo kako će biti. Ja sam optimista.
DrugaGimnazija

#430 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by DrugaGimnazija »

palermo wrote: Nego, ne ulazeći u imena, mislim da je najveći problem, ili ako hoćete drugačije pitanje, što ovaj izbor pokazuje da nije došlo do promjene bilokakve paradigme. I dalje je stranka važnija od države, i dalje su jedino stranačke staze (ili rođačko-zavičajna sijela) put do ministarske pozicije.
A mislim da nekako moramo priznati, da ljudi sa znanjem i vještinama da sebi osiguraju egzistenciju i plus integritetom danas ne idu u stranke.
1. I meni je malo krivo sto nismo dobili 100% ekspertsku vladu gdje se bukvalno sve pozicije pune konkursom i gdje se bira najstrucniji i najsposobniji kandidat. Ja razmisljam da smo postigli taj nivo kad i ja mognem aplicirati za poziciju ministra u svojoj struci.
kluz franjo wrote: Najprije malo statistike.
Prosjek starosti kandidata za članove Vlade KS je 44 godine, što je vjerovatno svrstava među "mlađe" Vlade.
Od 13 predloženih članova vlade samo su tri žene.
Kvalitativno posmatrano čini mi se da je najbliži opis ove vlade - tehnokratska.
Uz male izuzetke, niko se od ponuđenih kandidata nije do sada stručno isticao u oblastima za koje su kandidovani.
2. Iako nismo dobili ovo sto sam opisao pod 1., definitivno smo se udaljili od dosadasnje prakse i ja sam vrlo zadovoljan CV-ima ministara. Cak tri su moje godiste (+/-) i zavrsili su Drugu gimnaziju. Dakle, iako ja nisam mogao konkurisati na ove pozicije, ljudi slicni meni su ih preuzeli i vjerujem da ce raditi mnogo bolje od svojih prethodnika.

Mnogo toga ce ovisiti i od izbora ljudi na pozicijama savjetnika, upravnih odbora, itd. Ministri su ipak politicka bica i donekle je razumljivo da ih veci broj dolazi iz stranaka, ali ljudi ispod ministara moraju biti strucni i sposobni. Ja sam za sada optimistican i cekam kako ce se ovo dalje razvijati.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#431 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by malakh »

kakve ekspertne vlade, kakvi bakrači?!

što je trebalo? da naša stranka postavi za ministra nekog profesora, zato što je on vrhunac naučne stučnosti, da se na kraju ispostavi da je taj isti profesor pripadnik i ljubimac neke druge političke opcije. samo navodim primjer.

ako stranka nije kadrovski jaka, onda nema potreba da participira na izborima. ako nema adekvatna kadrovska rješenja, također nema potrebe da participira na izborima. najlakše je unaprijed sve osuditi. treba dozvoliti ovim ministrima da rade makar pola godine i tada ćemo znati jesu li stručni ili ne i da li obavljaju dobro posao ili ne.

vjerujte, sda će svaki uzdisaj pomno propratiti i redovno objavljivati na svojim medijima, ali i na klixu. sve ćemo znati.

peđa je dobro rekao. dajte nam vremena, pa nas onda osuđujte ili hvalite. :thumbup:
meme_machine

#432 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by meme_machine »

Evolucija klix foruma kroz vrijeme:

Novembar - samo vlade sastavljene od eksperata dolaze u obzir, dosta je bilo zaposljavanja po stranackoj liniji.
Decembar - pa normalno da ce ministri biti iz stanaka, nece valjda nekog sa strane dovoditi, ko moze biti nelojalan
.
.
.
Januar - pa normalno da ce se u ministarstva zaposljavati samo lojalni ljudi iz stranke, sta sad treba nekog sa strane dovoditi, da podriva rad ministra

I tako
Haris.ba

#433 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

Kako je krenulo, jedino će biti manje selamanja. Sve po starom ostalo. :D
Thorgerson

#434 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Thorgerson »

Klix hinjski prca ovu koaliciju.

I to mi je još gore, nego da otvoreno kaže šta SD....ovaj šta je uredniku Klixa...na duši. :D
Haris.ba

#435 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Klix hinjski prca ovu koaliciju.

I to mi je još gore, nego da otvoreno kaže šta SD....ovaj šta je uredniku Klixa...na duši. :D
Vidi se da ne bi uspio raditi u marketingu medijske kuće.

Moraš malo kritikovati, da bi onda dobio neki medijski posao, i onda ćeš ih hvaliti.
ultima_palabra

#436 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by ultima_palabra »

Da će ministri biti nestranački eksperti, teško je očekivati. Ali valjda je moguće očekivati da stranke imenuju najbolje što imaju?

To SDP sasvim sigurno nije uradio, a ni ostali nisu uvjerljivi.
tutku

#437 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tutku »

Slažem se da je prvenstveno klix, ali i neki drugi mediji, neosnovano se natovario s kritikama i subjektivnim pristupom predloženim imenima ministara. Međutim, pošto je ta situacija malo složenija - treba imati u vidu da je tome značajno kumovala i sama šestorka, koja je kontinuirano naglašavala da će javnost upoznati sa najsposobnijom, najboljom vladom do sada. Ipak, nisam siguran da su nam isto ponudili, i sa te strane su kritike opravdane.
Druga bitna perspektiva je u tome što svi glasači šestorke zaista imaju pravo na veća očekivanja i otklon od svega što je predstavljala SDA. Tu prvenstveno mislim na kadrovsku politiku, odnosno nestručnosti i raznorazne poltrone. Uz takva očekivanja, naravno da jesu neka od imena razočarenje (prvenstveno SDP, ali nisu potrebni otklon napravili ni u DF, a ni u NS), pa se dosta i neutemeljenih kritika mogu tumačiti kao opravdane. Moja očekivanja su bila da će predloženi ministri biti još priznatiji stručnjaci u svojim oblastima, a zašto da ne i vanstranački ljudi.
VladaFBiH

#438 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by VladaFBiH »

Kolinda wrote:
Konstitutivni narodi i grupa Ostalih će biti proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH.
Kao ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7. u potpunosti ne provede, u skladu sa Zakonom o državnoj službi Bosne i Hercegovine. Ovaj opći princip će se precizirati entitetskim zakonima. Entitetski zakoni će utvrditi konkretne rokove i reguliraće pomenuti princip, u skladu sa regionalnom etničkom strukturom entiteta i kantona.
Javne institucije u smislu ovog člana su ministarstva u Vladi Federacije BiH i vladama kantona, općinski organi vlasti, kantonalni i općinski sudovi u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Šta se radi po ovom planu odnosno provedbi USTAVA FBIH???
Tko su ministri u Vladi KS a da su Srbi, Hrvati i Sejdić-Fincići ..[/quote]
ja se nadam da ćemo doživjeti da nam svugdje budu ministri koji znaju svoj posao a ne bošnjaci, hrvati, srbi ili ostali (čitaj podobni) - tek tada ćemo se izvuči iz kaljuže u kojoj smo sada
VladaFBiH

#439 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by VladaFBiH »

Čudna sorta wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Rekoh ja svi bi promjene preko noći kad neko drugi dođe na vlast, i nisu ni sjeli da rade već se kao plače za SDA, otpisuje kolacija, budući ministri proglašavaju nesposobnim... ohanite malo :-)

Ali razumijem taj strah, ako ovo bude valjalo, i ako ovo uspije, ovo će biti prekretnica. Zato je panika. Ja sumnjam da će iko prokockati ovu priliku, jer su izbori za 2 godine, a ovo im je ispit za prolazak na općinskim izborima.

Ja podržavam svaku vrstu promjene, i napokon gledamo neke nove ljude, nove snage, pa vidjet ćemo kako će biti. Ja sam optimista.
i ja se nadam jer u protivnom za dvije/četiri godine 4 od 6 stranaka više neće postojati...
AmiĐa_Idriz

#440 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by AmiĐa_Idriz »

Imal šta vrijedno za premotati večeras?
kmirsad

#441 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

tutku wrote:
Slažem se da je prvenstveno klix, ali i neki drugi mediji, neosnovano se natovario s kritikama i subjektivnim pristupom predloženim imenima ministara. Međutim, pošto je ta situacija malo složenija - treba imati u vidu da je tome značajno kumovala i sama šestorka, koja je kontinuirano naglašavala da će javnost upoznati sa najsposobnijom, najboljom vladom do sada. Ipak, nisam siguran da su nam isto ponudili, i sa te strane su kritike opravdane.
Druga bitna perspektiva je u tome što svi glasači šestorke zaista imaju pravo na veća očekivanja i otklon od svega što je predstavljala SDA. Tu prvenstveno mislim na kadrovsku politiku, odnosno nestručnosti i raznorazne poltrone. Uz takva očekivanja, naravno da jesu neka od imena razočarenje (prvenstveno SDP, ali nisu potrebni otklon napravili ni u DF, a ni u NS), pa se dosta i neutemeljenih kritika mogu tumačiti kao opravdane. Moja očekivanja su bila da će predloženi ministri biti još priznatiji stručnjaci u svojim oblastima, a zašto da ne i vanstranački ljudi.
Mislim da nas nisu slagali...
tutku

#442 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tutku »

kmirsad wrote:
tutku wrote: Slažem se da je prvenstveno klix, ali i neki drugi mediji, neosnovano se natovario s kritikama i subjektivnim pristupom predloženim imenima ministara. Međutim, pošto je ta situacija malo složenija - treba imati u vidu da je tome značajno kumovala i sama šestorka, koja je kontinuirano naglašavala da će javnost upoznati sa najsposobnijom, najboljom vladom do sada. Ipak, nisam siguran da su nam isto ponudili, i sa te strane su kritike opravdane.
To još uvijek ne znamo, vidjećemo. Ako je suditi po imenima, da je bolje jeste, no nisu previše odskočili od prethodnih vlada, a to je bio njihov zadatak koji su sami preuzeli.
kmirsad

#443 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

tutku wrote:
kmirsad wrote:
tutku wrote: Slažem se da je prvenstveno klix, ali i neki drugi mediji, neosnovano se natovario s kritikama i subjektivnim pristupom predloženim imenima ministara. Međutim, pošto je ta situacija malo složenija - treba imati u vidu da je tome značajno kumovala i sama šestorka, koja je kontinuirano naglašavala da će javnost upoznati sa najsposobnijom, najboljom vladom do sada. Ipak, nisam siguran da su nam isto ponudili, i sa te strane su kritike opravdane.
To još uvijek ne znamo, vidjećemo. Ako je suditi po imenima, da je bolje jeste, no nisu previše odskočili od prethodnih vlada, a to je bio njihov zadatak koji su sami preuzeli.
Po imenima ne mogu suditi, taman i da znam ko su, šta su, kakvi su. Zaista ne znam. Ali kad su u pitanju BiH političari, poznatost njihovih imena i nije neka referensa... poznato je koje su ih aktivnosti učinile poznatima...možda u gangsterskom miljeu njihova "sjajna " reputacija ima značaje... Mislim da i Pink Panteri govore... e ovi su nas nadjebali...
tutku

#444 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tutku »

kmirsad wrote:Po imenima ne mogu suditi, taman i da znam ko su, šta su, kakvi su. Zaista ne znam. Ali kad su u pitanju BiH političari, poznatost njihovih imena i nije neka referensa... poznato je koje su ih aktivnosti učinile poznatima...možda u gangsterskom miljeu njihova "sjajna " reputacija ima uticaja...
Ne znam po čemu onda možemo suditi, u konačnici i ove stranke i predloženi ljudi tek treba da se dokažu i treba im ostaviti prostor za to, ako ništa jer je i SDA imala isuviše prilika da to pokazuje i sa lošijim kadrovima. Međutim, to ne mijenja činjenicu da svi griješimo kada se zadovoljavamo ministrima koji barem nisu "lopovi" (a ni to ne možemo znati), umjesto da se za poziciju u izvršnoj vlasti traže dokazane kvalitete. No, mlada demokratija, standardi niski - preniski.
kmirsad

#445 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

tutku wrote:
kmirsad wrote:Po imenima ne mogu suditi, taman i da znam ko su, šta su, kakvi su. Zaista ne znam. Ali kad su u pitanju BiH političari, poznatost njihovih imena i nije neka referensa... poznato je koje su ih aktivnosti učinile poznatima...možda u gangsterskom miljeu njihova "sjajna " reputacija ima uticaja...
Ne znam po čemu onda možemo suditi, u konačnici i ove stranke i predloženi ljudi tek treba da se dokažu i treba im ostaviti prostor za to, ako ništa jer je i SDA imala isuviše prilika da to pokazuje i sa lošijim kadrovima. Međutim, to ne mijenja činjenicu da svi griješimo kada se zadovoljavamo ministrima koji barem nisu "lopovi" (a ni to ne možemo znati), umjesto da se za poziciju u izvršnoj vlasti traže dokazane kvalitete. No, mlada demokratija, standardi niski - preniski.
Slažem se s tobom... budimo malo strpljivi i sačekajmo da vidimo... brzo će to...
black

#446 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by black »

oldtajmer

#448 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by oldtajmer »

trebo je dino da joj uleti sa kesom kifli :thumbup:
kmirsad

#449 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kmirsad »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Dino sljedči put nek ponese koji sendvić ili zeljanice za gladnog zastupnjika...i jogurt...
JThomas

#450 Re: Skupština Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

legitimno pitanje i prigovor :thumbup:
Locked