Srpska moralna katarza!?

Locked
Skijaš

#426 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Skijaš »

DoZeN wrote:
Skijaš wrote:
To su glupe generalizacije koje nemaju veze sa istinom. Srbi ne mrze, Srbe se raznim prijetnjama izmanipulisalo u poslušnost velikosrpskim paćenicima. Neki od njih se zaista boje priče o dominaciji brojnijih Bošnjaka, neki od njih se boje velikosrba koji su pokazali na šta su spremni, ali uglavnom se radi o zbunjenoj masi a ne o krvožednoj hordi. I pričati protiv Srba kao naroda je jednako bolesno kao i pričati protiv Bošnjaka ili Hrvata kao naroda. Šovinizam. Druge boje i drugog mirisa, ali šovinizam.
Ogroman broj Srba je stao uz SDS tj uz Krajisnika,Karadzica itd 1992 god, ogroman broj Srba sada nece da se vrati u Federaciju BIH iako mogu, EU i USA bi prvi to pozdravili, ali ne mogu da natjeraju Srbe da se vrate u Federaciju.
Ne radi se o zbunjenoj masi, nego o ljudima koji nisu iskreni sa vama kao ni vi sa njima.
Narodi u BIH se nisu nikada voljeli izmedju sebe,nego ih je Tito natjerao da zive zajedno i komunizam.
Umro Tito riknulo Bratstvo i Jedinstvo.
Sada ovakvu BIH odrzavaju SAD i Evropa, sada narodi zive u BIH licemjerno se smijuci i lazu jedni druge, rat u BIH je bio rat para i interesa,a ne Agresija ili odbrana srpstva zbog toga nema nista od katarze ili otcjepljenja RS

crno vino, crne oči, sve je crno oko Dozena
Skijaš

#427 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Skijaš »

oakville wrote:
Skijaš wrote:
oakville wrote:

Koliko se sjecam a dokazi su i na youtubu, Karadžićevi govori kao i Biljane Plavšić kao i Dodika danas nisu na fonu "mi smo u strahu" nego "najjači smo i pred nama ima svi da šute."
Ja se sjećam propagande o Islamskoj deklaraciji, sjećam se Sijekovca i polarizacije koja je nastala ratom u Hrvatskoj. I uvijek se pričalo o ugroženosti Srba, i za rat u Sarajevu je iskorišteno ubistvo Nikole Gardovića a ne neki mistični nauk srpskog pravoslavlja o neophodnosti terora nad drugima. Uostalom, ako se ne sjećaš tadašnje propagande, evo ti Dodika živog, sva se njegova retorika svela na prijetnju kako će Srbi ostati bez gaća, da će im se žensku djecu poslati u roblje a mušku pobiti ako na sljedečim izborima ne glasaju upravo za njega.
Propagande je bilo na svim stranama, ali rezultati nisu isti. Što se ista propaganda nije primila među bošnjama pa da i oni počnu masovno većinski spaljivati djecu i žene u kućama?
Vođstvo u Sarajevu je imalo drugačije ciljeve. Velikosrpski plan je zahtjevao zločine i u takvoj su atmosferi manijaci osjetili da imaju slobodne ruke da rade šta hoće. Na primjer, konkretno taj slučaj sa spaljivanjem živih civila nije urađen po naredbi Karadžića ili Koljevića, nego je lokalni bolesnik samoinicijativno organizovao taj horor jer je osjetio da može, da ga Karadžićeva vlast zbog toga neće sankcionisati.

“Prema tome, mi ne možemo očistiti, niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu... Pa, to je... to neće... Ja ne znam kako će gospodin Karadžić i gospodin Krajišnik objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid” (Ratko Mladić, maj devedeset druge)

Da je vlada u Sarajevu imala zločinačke ciljeve, Kazani bi bili mala maca u poređenju s onim što bi se desilo. Zbog te razlike u ciljevima imamo to da su sa jedne strane Kazani anomalija dok su sa druge strane likvidacije civila pravilo i norma.
oakville wrote:
Skijaš wrote:
oakville wrote:Dalje, poslije rata dočekani su osuđeni ratni zločinci s pjesmom i veseljem od Biljane Plavšić do Krajišnika od onih koljača u Višegradu.
Zašto da oni vjeruju u kredibilitet suda u Haagu ako svi osporavaju kredibilitet suda u Haagu ? To je u njihovim očima samo još jedan alat u realizaciji plana zatiranja svega srpskog a zbog čega danas Srba u Hrvatskoj ili na Kosovu ima samo u tragovima. Tako bi vjerovatno i ti razmišljao da si se nekim slučajem rodio u Kalinoviku od tate Todora i mame Gospave. I to ne bi značilo da si zao, nego samo da si izmanipulisan.
Sam sebe pobijaš i sam si napisao da je problem u tati Todoru i mami Gospavi. A ja bogami nemam 10 života da bih mijenjao mišljenje svakog seljaka. Dovoljno mi je da se osiguram da Todor i Gospava nemaju dovoljno oružja i para da nanesu sanjano zlo drugima, a šta će pričati u svojoj kući ja to iskreno poštujem jer me ne zanima, što se mene tiče nek slobodno potajno ili otvoreno hvale Ratka Mladića što je balije satrao sa zemljom ko što i rade.
Nije problem u Todoru i Gospavi nego u propagandi zbog koje su uvjereni da se podrškom "bajama" brane od potencijalne prijetnje i nestanka. I svako onaj ko pljuje po Srbima kao narodu ustvari hrani tu propagandu i daje vjetar u jedra velikosrpskoj ideologiji. Ja znam da si ti ono baš zajeban i da te ne interesuje šta pišem, ali šta se može, sve dok širiš šovinizam, moje je da ti se suprostavljam. Ne pišem ja ovo zbog tebe nego zbog sebe, da sam ja miran.
Poezija

#428 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Poezija »

Katarza će se desiti onog dana kada Srbija uvede 11.7 kao dan žalosti, tj. dan najveće sramote svoje vlastite države, te kada njihov predsjednik i premijer dolaze na taj dan u Srebrenicu na mjestu gdje je izvršen genocid sa njihove strane. Naravno, prvo se mora priznati očigledan genocid koji je dokazan na međunarodnom sudu u Hagu kojeg ne priznaju stočari jer su Bošnjaci, Bosanci i Hercegovci vršili masovna ubistva, silovanja, a ne oni.

Danas imamo slučaju da se negira dokazani genocid i mi Bošnjaci, Bosanci, Hercegovci živimo s tim istim ljudima. Osuđenici se slave kao heroji, žrtve su postali samo obični brojevi koji se tu i tamo izvlače za političke manipulacije.

Najbolesnije od svega je što se rat u BiH predstavlja kao građanski rat, a ne agresija. srbi su doktorirali u lažima, pravljenju falsifikata i iskrivljenu historije, tako da ćemo imati slučaj za 10-tak godina da su Bošnjaci, Bosanci, Hercegovci sami napali svoju državu, te bili svoj vlastiti narod samo radi izabranog naroda srbije koji je "uskočio" da bi pomogao.

Previše smo tolerantni i upravo radi toga nam je država ovako retardirana. Ako ste primjetili (naravno da jeste), stočari koriste rs u svakoj mogućoj rečenici. Žele entitet, koji je zasnovan na genocid prikazati kao funkcionalnu, samostalnu republiku. Bili smo malo ispod Hrvatske nakon agresije srbije i Hrvatske a sada smo udaljeni od te iste Hrvatske godinama.

I za kraj, Bošnjaci, Bosanci i Hercegovci žele muslimansku, islamsku državu kako to lijepo kaže dodik aka Kremenko, a šta u svemu tome radi smradovi poznatiji kao ravnogorci? Samo idioti mogu pasti na dodikovu priču, baš kao i onog transeksualca (ono) koji predstavlja genocidnu tvorevinu kao nekadašnju Veneciju u najboljim danima.
Skijaš

#429 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Skijaš »

Poezija wrote: Previše smo tolerantni i upravo radi toga nam je država ovako retardirana.
Izjava je tačna, ali ne onako kako si ti to zamislio. Sarajevski su političari naime previše tolerantni prema Dodiku i ostalim velikosrpskim igračima i kada tako pošalju poruku Srbima da ih "baja" uspješno brani od unitarizacije, islamizacije i ostalih izacija društva, teško je očekivati nekakvo distanciranje od Dodika. Dodika treba totalno sjebati, iskoristiti sve kapacitete koji su na raspolaganju i uništiti budžet manjeg entiteta. A ne da mu Lagumdžija sa računa Elektroprenosa prebacuje milione i onda se kao čudimo Dodikovom divljanju. Sarajevo je krivo, Sarajevo popušta i društvo je samo zato u stanju trajne stagnacije. Zašto to rade ? Zašto Dodik valja Radončiću pa Radončić podržava Dodikov zakon uperen protiv povratnika ? Pa zato što sarajevske političare boli neka stvar za državom i društvom, oni gledaju samo talove i neozbiljno je očekivati nekakvu katarzu srpskog naroda dok Sarajevo nudi kitu od vizije.
Poezija

#430 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Poezija »

Prodane duše koji rade sve radi vlastitih interesa.
muha_sa

#431 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by muha_sa »

Martinez_

#432 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Martinez_ »

Skijaš wrote: Zašto da oni vjeruju u kredibilitet suda u Haagu ako svi osporavaju kredibilitet suda u Haagu ? To je u njihovim očima samo još jedan alat u realizaciji plana zatiranja svega srpskog a zbog čega danas Srba u Hrvatskoj ili na Kosovu ima samo u tragovima. Tako bi vjerovatno i ti razmišljao da si se nekim slučajem rodio u Kalinoviku od tate Todora i mame Gospave. I to ne bi značilo da si zao, nego samo da si izmanipulisan.

A da je kojim slučajem rođen kao Srbin u Bradini je li bi onda njegovo nepoverenje u sud u Hagu ili sud u Sarajevu bilo takođe plod manipulacija ili nečeg zasnovanog na činjenicama i realnoj nepravdi?
Skijaš

#433 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Skijaš »

Martinez_ wrote:
Skijaš wrote: Zašto da oni vjeruju u kredibilitet suda u Haagu ako svi osporavaju kredibilitet suda u Haagu ? To je u njihovim očima samo još jedan alat u realizaciji plana zatiranja svega srpskog a zbog čega danas Srba u Hrvatskoj ili na Kosovu ima samo u tragovima. Tako bi vjerovatno i ti razmišljao da si se nekim slučajem rodio u Kalinoviku od tate Todora i mame Gospave. I to ne bi značilo da si zao, nego samo da si izmanipulisan.
A da je kojim slučajem rođen kao Srbin u Bradini je li bi onda njegovo nepoverenje u sud u Hagu ili sud u Sarajevu bilo takođe plod manipulacija ili nečeg zasnovanog na činjenicama i realnoj nepravdi?
Rješavanje ratnih zločina je dugotrajan proces i bilo bi dobro zaposliti još pravosudnog kadra kako bi se to poglavlje u našoj istoriji što prije zatvorilo. Ja uopšte ne sporim da se u Bradini desio zločin, ali isto tako znam da se radi o jako malom broju tužilaca i ogromnom broju slučajeva. Mislim, jeste šteta to što je Miralem Macić umro prije donošenja presude, ali je šteta jer je i Milošević umro prije donošenja presude. Trebamo prekinuti sa sabotažama, naći pare za uduplavanje kadra kako bi stvari išle brže i nadati se da što više krvnika bude osuđeno.
Objektivni navijac

#434 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Objektivni navijac »

pemanapemani wrote:
zavrzlama wrote: Zamisli da ti u svom postu navodiš Bosanci i Hercegovci? Zamisli da je i tokom agresije na BiH to čvrsto forsirano?

Da se razumijemo, ne mislim na nebuloze o mržnji Europe prema muslimanima i slične rasne i vjerske teorije. Mislim na to kakva bi BiH danas bila da se od 1992., forsiralo državno, a ne etničko, taman to državno podržavalo 99% Bošnjaka.

Već godinama imamo ko fol forsiranje ravnopravnosti naroda, pod krinkom borbe za državne interese.

Moraš imati sistem (državu) koja će usmjeravati ka katarzi.

Da je 1996. godine stala pljačka društvene imovine, sa akcentom na pojam "društveno", i da su donirana sredstva pravilno usmjeravana, danas bi probosanski orjentirani stanovnici BiH mogli ekonomski diktirati katarzu srpskog naroda.

Danas nezamislivo, ali uzmimo primjer GRAS-a. Da su iskorištena donatorska sredstva, da su se pravilno iskoristila sredstva iz budžeta, da je bio istinski probosanski orjentiran Upravni odbor, danas bi imali GRAS koji ima gradske vozove, koji opslužuje istočno Sarajevo i povezuju ga sa gradom.
Na svaku Dodikovu polufašističku izjavu bi se odgovorilo salvom tužbi na Međunarodnom sudu za ljudska prava. 2000. godine bi se organizovale volonterske akcije obnove kuća i javnih objekata u povratničkim mjestima.
Sistemski bi se aktivirala dijaspora putem predavanja, lobiranja, seminara i druženja.
Javna preduzeća bi se čuvala kao zjenica oka našega...
Jedan od rijetkih realnih postova i jedan od rijetkih koji nije nacionalisticko lamentiranje ili prosipanje mrznje i sovinizma. Post koji dotice realnoga problema: Ekonomije i uredjenosti.
To je ujedno odgovor @ haznadarevom kukanju kako Srbi ne cijene Bosnjake.
Moras imati Drzavu- uredjenost,organiziranost,socijalnu pravdu,etnicku i vjersku pravdu i jednakost,ekonomiju. Pa da mozes racunati da te neko dozivljava ozbiljno i da je spreman biti s tobom.
Ja sam Bosnjak,rodjen i vecinu zivota proveo u Sarajevu.cijeli rat sam proveo u nekim diverzantsko-udarnim jedinicama ( rova nisam vidio sve 4 godine) ranjavan,nagradzivan i sve ostalo. Ja iskreno iz dubine duse mrzim Bosnu . I Bosnu i BiH i sve sto ona predstavlja. A sta predstvalja BiH :?
BiH je zemlja extremne nepravde,socijalne nejednakosti,nepotizma,beskrajne korupcije,etnicke,polne,rasne i vjerske mrznje,zaostalosti,siromastva,kriminala i bijede.
Nijedna normalna licnost to ne moze voliti. Bosnu vole samo oni koje ona uhljebljuje,mali broj stanovnistva uvezan u halke i partije,no njihova svijeca dogorijeva,kada nestane svijece nestace i ljubavi. Osim njih tu je saka mladih zaludjenika,koji se kako udju u godine otreznjuju. To je razlog sto Srbi nemaju sklonosti ka BiH ,jer im ona nista ne moze ponuditi i svaka opcija je bolja od opcije BiH . Jer opcija BiH djeluje zastrasujuce neljudska i nepravdna,beznadezna.
Skijaš

#435 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Skijaš »

Objektivni navijac wrote:svaka opcija je bolja od opcije BiH . Jer opcija BiH djeluje zastrasujuce neljudska i nepravdna,beznadezna.
Nema druge opcije, nema svima prihvatljivog modela podjele i nama je živjeti zajedno kako god okreneš. Znači nije pitanje hoće li ili neće biti BiH, nego kako što brže reintegrisati društvo.
Queen_of_hearts

#436 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Queen_of_hearts »

Otici svako malo na neki od portal foruma iz rs-a,dovoljno je preletiti preko naslova u sekciji historija ,politika,drustvo ,da covjek ne izgubi iz vidika ko mu dise za vratom.....danas se covjeku moze uciniti da ljudi na ulici izgledaju sasvim obicno !
Image
Moralna katarza ?!
Ma daaaaaaaaaaaj
hAZNADAR

#437 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hAZNADAR »

Objektivni navijac wrote:
Jedan od rijetkih realnih postova i jedan od rijetkih koji nije nacionalisticko lamentiranje ili prosipanje mrznje i sovinizma. Post koji dotice realnoga problema: Ekonomije i uredjenosti.
Moras imati Drzavu- uredjenost,organiziranost,socijalnu pravdu,etnicku i vjersku pravdu i jednakost,ekonomiju. Pa da mozes racunati da te neko dozivljava ozbiljno i da je spreman biti s tobom.
Ja sam Bosnjak,rodjen i vecinu zivota proveo u Sarajevu.cijeli rat sam proveo u nekim diverzantsko-udarnim jedinicama ( rova nisam vidio sve 4 godine) ranjavan,nagradzivan i sve ostalo. Ja iskreno iz dubine duse mrzim Bosnu . I Bosnu i BiH i sve sto ona predstavlja. A sta predstvalja BiH :?
BiH je zemlja extremne nepravde,socijalne nejednakosti,nepotizma,beskrajne korupcije,etnicke,polne,rasne i vjerske mrznje,zaostalosti,siromastva,kriminala i bijede.
Nijedna normalna licnost to ne moze voliti. Bosnu vole samo oni koje ona uhljebljuje,mali broj stanovnistva uvezan u halke i partije,no njihova svijeca dogorijeva,kada nestane svijece nestace i ljubavi. Osim njih tu je saka mladih zaludjenika,koji se kako udju u godine otreznjuju. To je razlog sto Srbi nemaju sklonosti ka BiH ,jer im ona nista ne moze ponuditi i svaka opcija je bolja od opcije BiH . Jer opcija BiH djeluje zastrasujuce neljudska i nepravdna,beznadezna.
Ti upravo sam svojim pisanjem dokazujes da nisi mjerodavan davati svoj sud u ovoj temi. Nije ovdje tema koliko ti mrzis Bosnu vec srpska moralna katarza o kojoj nisi rekao ni rijec. Mene cas zoves nacionalistom, cas da kukam,... i uopce necitas sta ustvari pisem, i koliko puta podvlacim da kritikujem ideologiju a ne narod. Shvatam tvoju licnu gorcinu i razocarenja, ali nadi radije drugu temu i tamo se istresaj a od mene otkaci ako nisi u stanju dati ijedan komentar na moje pisanje koje nije ni prosipanje mrznje niti kuknjava. Ja govorim o realnosti kakva jeste i samo doslovno prenosim ono sto sami srpski nacionalisti pisu. Pa neka sam pogrijesio u svojoj procjeni da je pristup historiji korijen fasizma, razlicitih arsina morala i pravde,.. izvoli me pobi, satri kontraargumentima,... ali me postedi tih glupih prozivki koje nemozes ni citirati niti dokazati.

Ja i dalje tvrdim i uvijek to mogu obrazloziti - korijen srpskog nacinalizma i rasistickog odnosa prema Bosnjacima je u historiji. Katarze nece biti jer bosnjacke zrtve nisu u rangu ljudskih zrtava. Sve ostalo o funkcionisanju drzave, ko je poceo rat, koripciji,.,.. je of topic.
pojedinac

#438 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by pojedinac »

@Skijaš
Volio sam čitati tvoje komentare i pozive na ljudski suživot svih naroda BiH. Ali napadajući druge za šovinizam i nacionalizam u pokušaju da odbraniš fašizam većinskog dijela srpskog naroda iskreno kod mene si izgubio kredibilitet.
Al’, ko sam ja pa da ti prigovaram!?

PS. Jedino što ne možemo ovdje, zbog 5% stvarnih LJUDI iz reda srpskog naroda, koristiti izraz ‘srpski narod’ već ‘većinski pripadnici srpskog naroda’.
Martinez_

#439 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Martinez_ »

Skijaš wrote:
Rješavanje ratnih zločina je dugotrajan proces i bilo bi dobro zaposliti još pravosudnog kadra kako bi se to poglavlje u našoj istoriji što prije zatvorilo. Ja uopšte ne sporim da se u Bradini desio zločin, ali isto tako znam da se radi o jako malom broju tužilaca i ogromnom broju slučajeva. Mislim, jeste šteta to što je Miralem Macić umro prije donošenja presude, ali je šteta jer je i Milošević umro prije donošenja presude. Trebamo prekinuti sa sabotažama, naći pare za uduplavanje kadra kako bi stvari išle brže i nadati se da što više krvnika bude osuđeno.
Da, tako bi trebalo ali toga se setiš ovako tek kad te neko podseti. Suma sumarum, osećaj nepravde i nepoverenje tog pojedinca iz Bradine zasnovan je na nečemu realnom i činjeničnom. Svako ima svoje nepravde a za koje drugi misli da su plod manipulacija.
Martinez_

#440 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Martinez_ »

Skijaš wrote:
Da, tako bi trebalo ali toga se setiš ovako tek kad te neko podseti. Suma sumarum, osećaj nepravde i nepoverenje tog pojedinca iz Bradine zasnovan je na nečemu realnom i činjeničnom. Svako ima svoje nepravde a za koje drugi misli da su plod manipulacija.
Objektivni navijac

#441 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Objektivni navijac »

hAZNADAR wrote:
Ti upravo sam svojim pisanjem dokazujes da nisi mjerodavan davati svoj sud u ovoj temi. Nije ovdje tema koliko ti mrzis Bosnu vec srpska moralna katarza o kojoj nisi rekao ni rijec. Mene cas zoves nacionalistom, cas da kukam,... i uopce necitas sta ustvari pisem, i koliko puta podvlacim da kritikujem ideologiju a ne narod. Shvatam tvoju licnu gorcinu i razocarenja, ali nadi radije drugu temu i tamo se istresaj a od mene otkaci ako nisi u stanju dati ijedan komentar na moje pisanje koje nije ni prosipanje mrznje niti kuknjava. Ja govorim o realnosti kakva jeste i samo doslovno prenosim ono sto sami srpski nacionalisti pisu. Pa neka sam pogrijesio u svojoj procjeni da je pristup historiji korijen fasizma, razlicitih arsina morala i pravde,.. izvoli me pobi, satri kontraargumentima,... ali me postedi tih glupih prozivki koje nemozes ni citirati niti dokazati.

Ja i dalje tvrdim i uvijek to mogu obrazloziti - korijen srpskog nacinalizma i rasistickog odnosa prema Bosnjacima je u historiji. Katarze nece biti jer bosnjacke zrtve nisu u rangu ljudskih zrtava. Sve ostalo o funkcionisanju drzave, ko je poceo rat, koripciji,.,.. je of topic.
Nije of topic. On topic je itekako. Tacno je da Srbi ne postuju i ne cijene Bosnjake. Onda dolazimo do moje tvrdnje da NIKO ne moze postovati drzavu kao sto je BiH i ljude koje je vode,tojeste Bosnjake. Respect,postovanje moras zasluziti,nametnuti. Ako neko za 20 godina od svoje drzave napravi picvajz i smijuriju o kakvom ti postovanju hoces da pricas. Sto bi rekao @ ponemoni,da imas uredjenu drzavu,ekonomiju,firme,da se ljudi bore ko ce zivjeti u Sarajevu,da je Sarajevo ekonomski,kulturni,sportski centar regije,vidio bi postovanja. Postovanje se stice i razvija. A po tvome,kada bude postovanja,bice i katarze. Sto je logicno i tacno.
Historija :? Mi imamo srpsku istoriju i hrvatsku povijest ali nemamo bosanske. Zasto nemamo bosanske,zato sto nemamo historicare a zasto nemamo historicare,zato sto nam je drzava u kurcu i nemamo para za njih. Srbi istoriju Beograda i Srbije uce od Hazima Sabanovica. A u Bosni populisti SDA razni Imamovici i ostali pokemoni umjesto historije prosipaju ublehe za djecu do 10 godina. I onda nam neko kriv :?
Pa mi samo ne znamo jesmo li posli ili dosli. Bosnjaci nemaju jedinstveno misljenje i stav o sebi a hoce da drugi imaju stav o njima sa postovanjem. How yes no.
Bosnjaci ako hoce da narodi oko njih pocnu da ih postuju,da ih se stide,da ih se boje,moraju preci iz fetus pozicije zrtve koja pomaga ,jer na zrtvu se neko moze sazaliti ali je niko nece postovati,u poziciju odrasle zrele osobe koja radi na sebi i svome polozaju i statusu.
Last edited by Objektivni navijac on 07/06/2014 13:35, edited 1 time in total.
Joe McCarthy

#442 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Joe McCarthy »

Queen_of_hearts wrote:Otici svako malo na neki od portal foruma iz rs-a,dovoljno je preletiti preko naslova u sekciji historija ,politika,drustvo ,da covjek ne izgubi iz vidika ko mu dise za vratom.....danas se covjeku moze uciniti da ljudi na ulici izgledaju sasvim obicno !
Image
Moralna katarza ?!
Ma daaaaaaaaaaaj
A-Ali Srbi, multivitaminstvo i jedinstvo... Joj koliko volim kad naletim na ovakve postove na rs forumima :lol:
insomnia78

#443 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by insomnia78 »

hAZNADAR wrote:

da imas uredjenu drzavu,ekonomiju,firme,da se ljudi bore ko ce zivjeti u Sarajevu,da je Sarajevo ekonomski,kulturni,sportski centar regije,vidio bi postovanja. Postovanje se stice i razvija.
Sve to, i vise od toga je Bosna imala pa ne vidjoh da ih je to sprijecilo u naumu

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
oakville

#444 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by oakville »

Martinez_ wrote:
Skijaš wrote:
e t
Daj nam youtube snimak oduševljenih bošnjačkih birača koji većinom kliču nekom političar koji govori "srbe u bradini u nestanak" slično Radovanu K. za govornicom.

Nisu isti i nikad neće biti isti. Srbi su većinom i svjesno glasali za ubijanje i klanje svojih "komšija" (tj. onih koji su mislili da žive kao komšije) i to je činjenica a izgovori tipa "bili smo u strahu" nemaju nikakve težine, kao što i odbrana čistog ubice da je "kao mali maltretiran u porodici" nema uticaja na njegovu krivicu. Nisi ni malouman ni maloljetan da ne znaš kontrolirati svoje strahove i reakcije, pa je pričati ala @skijaš kako su srbi bili "u strahu" nadmeno paternaliziranje punoljetnih ljudi.
oakville

#445 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by oakville »

pemanapemani wrote:
zavrzlama wrote: Zamisli da ti u svom postu navodiš Bosanci i Hercegovci? Zamisli da je i tokom agresije na BiH to čvrsto forsirano?

Da se razumijemo, ne mislim na nebuloze o mržnji Europe prema muslimanima i slične rasne i vjerske teorije. Mislim na to kakva bi BiH danas bila da se od 1992., forsiralo državno, a ne etničko, taman to državno podržavalo 99% Bošnjaka.

Već godinama imamo ko fol forsiranje ravnopravnosti naroda, pod krinkom borbe za državne interese.

Moraš imati sistem (državu) koja će usmjeravati ka katarzi.

Da je 1996. godine stala pljačka društvene imovine, sa akcentom na pojam "društveno", i da su donirana sredstva pravilno usmjeravana, danas bi probosanski orjentirani stanovnici BiH mogli ekonomski diktirati katarzu srpskog naroda.

Danas nezamislivo, ali uzmimo primjer GRAS-a. Da su iskorištena donatorska sredstva, da su se pravilno iskoristila sredstva iz budžeta, da je bio istinski probosanski orjentiran Upravni odbor, danas bi imali GRAS koji ima gradske vozove, koji opslužuje istočno Sarajevo i povezuju ga sa gradom.
Na svaku Dodikovu polufašističku izjavu bi se odgovorilo salvom tužbi na Međunarodnom sudu za ljudska prava. 2000. godine bi se organizovale volonterske akcije obnove kuća i javnih objekata u povratničkim mjestima.
Sistemski bi se aktivirala dijaspora putem predavanja, lobiranja, seminara i druženja.
Javna preduzeća bi se čuvala kao zjenica oka našega...

Slažem se, i ko god ima alternativu može tražiti svjetliju budućnost mimo BiH. Vrata za izlaz su otvorena na sve četri strane svijeta - ali to nije tema. Tema je "srpska moralna katarza" (a smiješnog naziva :lol: )
fakat

#446 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by fakat »

"A sada se lepo izvini Djuri zato sto te tukao" kaze Ilija Cvorovic u filmu Balkanski spijun. Tu istu logiku redovno vidim u postovima onih koji traze izgovore i opravdanja za ono sto nema izgovora i opravdanja. Citati salonce je mnogo zanimljivije od citanja deklarisanih cetnika upravo zbog nevjerovatnih logickih vratolomija kojima moraju da se sluze na ovakvim temama.
oakville

#447 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by oakville »

Basvod wrote:Haznadar;Kazes treba pruziti ruku. Pa zar vec nismo? Odrekli smo se zastave, ljiljana da ih nebi vrijedjalo i prihvatili one zvjezdice nadajuci se da ce biti prihvatljivo i njima. Nismo prabili himnu po svom ceifu vec smo izabrali intermeco jer je kao neutralan. Umjesto da smo kao dan drzavnosti izabrali datum koji seveze sa nezavisnost republike, izabrali smo davni zavnobih jer nije jednonacionan. I jesu li tu ruku prihvatili?

Jok. Kako neko moze prihvatiti nesto u cemu se ne vidi. Da je na zastavi BiH srpska trobojka uz ljiljane i sahovnicu... da se u himni spominju Srbi uz Bosnjake i Hrvate... druga bi prica bila. Ovako... cini se da su se Bosnjaci odrekli svojih znamenja zato sto ne prihvataju srpska znamenja i zato sto zele da stvore nesto novo i asimilaru Srbe i Hrvate u to nesto novo. Bosnjaci logicno imaju motiv da se odreknu svojih znamenja u korist BiH a zbog cega da se Srbi i Hrvati odreknu svojih znamenja? Zbog BiH i Bosnjaka? Smijesno.
Nama treba novi kurs jer sve od 1990. pa do danas je bilo pogresno.
Hajde nastavi navijati u pravcu omiljenog zaključka većine srba sa slučajnim prebivalištem u Bih, a ta mantra - zaključak danas glasi "nismo protiv BiH ali da sve bude po našem" :D Na šta je odgovor "hajd se ti polako iz rasejanja vrati u maticu" :D

Varta jedan i po volt zastavu je nametnula medjunarodna zajednica u svojoj promašenoj namjeri da umilostivi srbe i hrvate da ostaju u BiH i ne ostavljaju baš svu zemlju bošnjacima :D Kao što se vidi - još jedan propao eksperiment, većinom samo bošnjaci doživljavaju tu zastavu kao svoju, srbima i hrvatima su preče i bliže (kao što i treba da bude jer to su jedina prava znamenja srpskog i hrvatskog naroda izvan matičnih država a koja znamenja bošjnaci kao multietničari moraju podržavati :D ) zastava srbije i hrvatske.
Martinez_

#448 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Martinez_ »

oakville wrote:
Martinez_ wrote:
Skijaš wrote:
e t
Daj nam youtube snimak oduševljenih bošnjačkih birača koji većinom kliču nekom političar koji govori "srbe u bradini u nestanak" slično Radovanu K. za govornicom.

Nisu isti i nikad neće biti isti. Srbi su većinom i svjesno glasali za ubijanje i klanje svojih "komšija" (tj. onih koji su mislili da žive kao komšije) i to je činjenica a izgovori tipa "bili smo u strahu" nemaju nikakve težine, kao što i odbrana čistog ubice da je "kao mali maltretiran u porodici" nema uticaja na njegovu krivicu. Nisi ni malouman ni maloljetan da ne znaš kontrolirati svoje strahove i reakcije, pa je pričati ala @skijaš kako su srbi bili "u strahu" nadmeno paternaliziranje punoljetnih ljudi.
Mnogo si opterećen pitanjima kolektivne krivice i time da tvoj etnikum ni u kom slučaju se ne dovede u vezu i ravan sa nekim drugim, puno genocidnijim. A o tome uopšte nije bila reč, uklizao si u prazno.

Zato nesposobnost da se spusti na nivo običnih ljudi i shvati njihova pojedinačna sudbina, među njima i tih ljudi srpske nacionalnosti iz Bradine, mnogo govori.
oakville

#449 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by oakville »

Martinez_ wrote:
oakville wrote:
Martinez_ wrote:
e t

Mnogo si opterećen pitanjima kolektivne krivice i time da tvoj etnikum ni u kom slučaju se ne dovede u vezu i ravan sa nekim drugim, puno genocidnijim. A o tome uopšte nije bila reč, uklizao si u prazno.

Zato nesposobnost da se spusti na nivo običnih ljudi i shvati njihova pojedinačna sudbina, među njima i tih ljudi srpske nacionalnosti iz Bradine, mnogo govori.
Nema opterećenja, već samo uvažavanje srpske kulture i demokratske većinske volje srpskog naroda koji je svoju većinsku volju izrazio glasajući za Karadžića, Miloševića, Plavšić Biljanu itd itd. Samo činjenice. A nema ni kolektivne krivice, jer ne može niko biti kriv kada demokratski glasa za i radi ono što mu njegova kultura diktira (npr. masovno otvara konclogora, itd itd.)
Skijaš

#450 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Skijaš »

Martinez_ wrote:
Skijaš wrote:
Ne možeš to samo tako zamuljati, to što svako ima svoje nepravde treba liječiti, evo ja sam ti na konkretnu primjedbu odgovorio konkretnim prijedlogom, treba nam više kadrova u državnom pravosuđu kako bi se stvari brže rješavalo. Nema vakuma, život ti prolazi u nečemu, pa može u stremljenju ka boljem ili može u zadrtosti i nepovjerenju i daljoj devastaciji društva.
Locked