pemanapemani wrote:zavrzlama wrote:
Zamisli da ti u svom postu navodiš Bosanci i Hercegovci? Zamisli da je i tokom agresije na BiH to čvrsto forsirano?
Da se razumijemo, ne mislim na nebuloze o mržnji Europe prema muslimanima i slične rasne i vjerske teorije. Mislim na to kakva bi BiH danas bila da se od 1992., forsiralo državno, a ne etničko, taman to državno podržavalo 99% Bošnjaka.
Već godinama imamo ko fol forsiranje ravnopravnosti naroda, pod krinkom borbe za državne interese.
Moraš imati sistem (državu) koja će usmjeravati ka katarzi.
Da je 1996. godine stala pljačka društvene imovine, sa akcentom na pojam "društveno", i da su donirana sredstva pravilno usmjeravana, danas bi probosanski orjentirani stanovnici BiH mogli ekonomski diktirati katarzu srpskog naroda.
Danas nezamislivo, ali uzmimo primjer GRAS-a. Da su iskorištena donatorska sredstva, da su se pravilno iskoristila sredstva iz budžeta, da je bio istinski probosanski orjentiran Upravni odbor, danas bi imali GRAS koji ima gradske vozove, koji opslužuje istočno Sarajevo i povezuju ga sa gradom.
Na svaku Dodikovu polufašističku izjavu bi se odgovorilo salvom tužbi na Međunarodnom sudu za ljudska prava. 2000. godine bi se organizovale volonterske akcije obnove kuća i javnih objekata u povratničkim mjestima.
Sistemski bi se aktivirala dijaspora putem predavanja, lobiranja, seminara i druženja.
Javna preduzeća bi se čuvala kao zjenica oka našega...
Jedan od rijetkih realnih postova i jedan od rijetkih koji nije nacionalisticko lamentiranje ili prosipanje mrznje i sovinizma. Post koji dotice realnoga problema: Ekonomije i uredjenosti.
To je ujedno odgovor @ haznadarevom kukanju kako Srbi ne cijene Bosnjake.
Moras imati Drzavu- uredjenost,organiziranost,socijalnu pravdu,etnicku i vjersku pravdu i jednakost,ekonomiju. Pa da mozes racunati da te neko dozivljava ozbiljno i da je spreman biti s tobom.
Ja sam Bosnjak,rodjen i vecinu zivota proveo u Sarajevu.cijeli rat sam proveo u nekim diverzantsko-udarnim jedinicama ( rova nisam vidio sve 4 godine) ranjavan,nagradzivan i sve ostalo. Ja iskreno iz dubine duse mrzim Bosnu . I Bosnu i BiH i sve sto ona predstavlja. A sta predstvalja BiH
BiH je zemlja extremne nepravde,socijalne nejednakosti,nepotizma,beskrajne korupcije,etnicke,polne,rasne i vjerske mrznje,zaostalosti,siromastva,kriminala i bijede.
Nijedna normalna licnost to ne moze voliti. Bosnu vole samo oni koje ona uhljebljuje,mali broj stanovnistva uvezan u halke i partije,no njihova svijeca dogorijeva,kada nestane svijece nestace i ljubavi. Osim njih tu je saka mladih zaludjenika,koji se kako udju u godine otreznjuju. To je razlog sto Srbi nemaju sklonosti ka BiH ,jer im ona nista ne moze ponuditi i svaka opcija je bolja od opcije BiH . Jer opcija BiH djeluje zastrasujuce neljudska i nepravdna,beznadezna.