Kruzni tok

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
semirsar

#426 Re: Kruzni tok

Post by semirsar »

Travnički Noćni Šetač wrote: ...
Ne zivim od volana, Bogu hvala, znam koji je to gorak kruh, i nije mi posao u toj bransi, ali imam staza za volanom, i vjeruj, nijesam od onih koje bi ti izbjegavao. :mrgreen:
I da, i dalje tvrdim, tacno da mi se ne svidja nacin uleta taxi vozaca, ali je on u pravu pa ti misli sta hoces i kako god hoces, i ti i svi ostali koji misle taxo kriv i tacka... Pozdrav tebi drug, odoh u prdekanu :run:
ek0

#427 Re: Kruzni tok

Post by ek0 »

Image
Travnički Noćni Šetač

#428 Re: Kruzni tok

Post by Travnički Noćni Šetač »

semirsar wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote: ...
Ne zivim od volana, Bogu hvala, znam koji je to gorak kruh, i nije mi posao u toj bransi, ali imam staza za volanom, i vjeruj, nijesam od onih koje bi ti izbjegavao. :mrgreen:
I da, i dalje tvrdim, tacno da mi se ne svidja nacin uleta taxi vozaca, ali je on u pravu pa ti misli sta hoces i kako god hoces, i ti i svi ostali koji misle taxo kriv i tacka... Pozdrav tebi drug, odoh u prdekanu :run:
Pogresno sam shvatio da se bavis taxijem...
Necemo se sloziti oko teme o kojoj pricamo ocigledno... ali mozemo sasvim normalno i korektno pozeljeti laku noc i sretno uvijek... :thumbup:
skafiskafsnjak

#429 Re: Kruzni tok

Post by skafiskafsnjak »

Pa majku mu... zar nije najjednostavnije da se ukljucis u vanjsku samo ako ces na prvi izlaz.... ako ces na ostale, unutrasnja.

I na taj nacin, mala je sansa da dodje do udesa... ako si u vanjskoj , ides na prvi ... i ne smetas ako ima neko iz unutrasnje ko tu izlazi.

Ja sam mislio da je ovo pravilo, al sam se zaebo.

Ev u slucaju sa videa... da se kamerman htio ukljuciti u unutrasnju , morao bi sacekati taksi i bmw da prodju...i bilo bi bezbjedno.

Pa evo, zar ovdje ne govori, da ako ides na drugi izlaz, moras unutrasnjom trakom?

skafiskafsnjak

#430 Re: Kruzni tok

Post by skafiskafsnjak »

JavierBosnia wrote:
skafiskafsnjak wrote:Sto se tice kruznog...prednost ima onaj KO SE NALAZI u kruznom.
Ako se ukljucujes u kruzni i izlazis na prvi izlaz...onda se ukljucujes u vanjsku traku, za sve ostalo unutrasnja. Na taj nacin ne stvaras problem onome ko ide unutrasnjom i iskljucuje se na tvoj prvi izlaz (njegov 2., 3. Itd).

Ali kakve koristi kod Bosnje koji se uhvati vanjske i vozi na zadnji izlaz... nama trebaju praviti kruzne s jednom trakom.
Hmm. Ne.
Vannjskom po nepisanom pravilu prvi i drugi izlaz, bas kao sto je kamerman htio.
Ali isto tako i da izlazi na treci, ne pravi nikakav prekrsaj za razliku od ove dvojice koja prave prekrsaj oduzimanjem prvenstva prolaza

Ako ovi lazu, lazem i ja
Travnički Noćni Šetač

#431 Re: Kruzni tok

Isto tako bi bilo bezbjedno da je taksista na vrijeme dao desni zmigavac ( Sto je zakonska obaveza ) pa bi kamerman vidio da ce mu se traka zatvoriti....
...
Ili je taksista ako je vec zakasnio sa zmigavcem mogao da malo uspori i da se apsolutno bezbjedno prestroji ( opet zakonska obaveza) iza kamermana i izadje bezbjedno ( zakonska obaveza opet) iz kruznog toka...
...
Bilo je nekoliko bezbjednih scenarija...
Travnički Noćni Šetač

#432 Re: Kruzni tok

skafiskafsnjak wrote:
Pa evo, zar ovdje ne govori, da ako ides na drugi izlaz, moras unutrasnjom trakom?

Ovo nije isti slucaj... kamerman je ulazio iz desne trake u vanjsku traku a ne kao ovaj na ovom videu...
skafiskafsnjak

#433 Re: Kruzni tok

Post by skafiskafsnjak »

Travnički Noćni Šetač wrote:Isto tako bi bilo bezbjedno da je taksista na vrijeme dao desni zmigavac ( Sto je zakonska obaveza ) pa bi kamerman vidio da ce mu se traka zatvoriti....
...
Ili je taksista ako je vec zakasnio sa zmigavcem mogao da malo uspori i da se apsolutno bezbjedno prestroji ( opet zakonska obaveza) iza kamermana i izadje bezbjedno ( zakonska obaveza opet) iz kruznog toka...
...
Zmigavac je obavezan.
Ali zar nije najsigurnije bilo da je kamerman sacekao da prodju, te da se ukljuci u unutrasnjuu? Bas kao sto video iznad pokazuje.

Poprilicno sam siguran da se ukljucujes u vanjsku samo ako ides na prvi izlaz. Pitacu prvom prilikom prijatelja saobracajca kakvo je pravilo
skafiskafsnjak

#434 Re: Kruzni tok

Post by skafiskafsnjak »

Travnički Noćni Šetač wrote:
skafiskafsnjak wrote:

Ovo nije isti slucaj... kamerman je ulazio iz desne trake u vanjsku traku a ne kao ovaj na ovom videu...
Druze. Po pravilu, prestrojis se unaprijed. Ako ces na prvi, prestrojis se u desnu...ako ces dalje, u lijevu. Ovo govorim za prestrojavanje prije kruznog.

Samo skontaj...ako bi tako svi radili, nema problema.

Uostalom, i iz desne mozes u unutrasnju...ako se bas nisi prestrojio unaprijed. Samo moras sacekati da nema nikoga u obje i ukljucis se.
Travnički Noćni Šetač

#435 Re: Kruzni tok

skafiskafsnjak wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:Isto tako bi bilo bezbjedno da je taksista na vrijeme dao desni zmigavac ( Sto je zakonska obaveza ) pa bi kamerman vidio da ce mu se traka zatvoriti....
...
...
Zmigavac je obavezan.
Ali zar nije najsigurnije bilo da je kamerman sacekao da prodju, te da se ukljuci u unutrasnjuu? Bas kao sto video iznad pokazuje.

Poprilicno sam siguran da se ukljucujes u vanjsku samo ako ides na prvi izlaz. Pitacu prvom prilikom prijatelja saobracajca kakvo je pravilo
Zmigavac ne vidim kod taksiste... mozda je do mene... na bmw ga vidim...
no najsigurnije je bilo da je taksista prilagodio brzinu kruznom toku, i najsigurnije je bilo da ni na koji nacin ne presijeca put vozilu koje zadrzava pravac kretanja na putu sa prvenstvom prolaza i to na takav nacin da ga tjera da naglo koci, vec da se prestroji iza kamermana u siguran prostor i izvrsi izlaz iz kruznog toka bez usporavanja bilo koga drugog....
Travnički Noćni Šetač

#436 Re: Kruzni tok

skafiskafsnjak wrote:
Druze. Po pravilu, prestrojis se unaprijed.
...
Da... i ako u traci u koju si se prestrojio nema nikoga mozes ici...
a ne postoji propis kojim se iz vanjske smije samo izaci na prvi izlaz.... tu si u zabludi... najmanje dva izlaza se uvijek oznace oznakama na kolovozu iz vanjske trake a kamerman je izasao na drugom... ako nema oznaka onda nema obaveze te vrste...
Travnički Noćni Šetač

#437 Re: Kruzni tok

Sad cu vas sve pozdraviti i zazeljeti laku noc... vjerujem da je dosta stvari razjasnjeno a i ako nije mislim da sam ja rekao sve svoje stavove po ovom pitanju i da cu se poceti ponavljati u nastavku...
...
Laku noc i lijepi snovi...
skafiskafsnjak

#438 Re: Kruzni tok

Post by skafiskafsnjak »

skafiskafsnjak wrote:
...
a ne postoji propis kojim se iz vanjske smije samo izaci na prvi izlaz.... tu si u zabludi... najmanje dva izlaza se uvijek oznace oznakama na kolovozu iz vanjske trake a kamerman je izasao na drugom... ako nema oznaka onda nema obaveze te vrste...
Da se kamerman ukljucio u unutrasnju, niko mu ne bi put presjecao. A da je kamerman kojim slucajem isao na prvi izlaz (vanjskom) , ni tu ne bi bio problem jer svakako sva tri automobila skrecu tu.

Pa sto ignorises video koji sam iznad postavio?
Da se moze iz vanjske na drugi, prikazalo bi na videu...

Samo eto kazem, malo razmisli u ovom mom.... NE MOZE doci do udesa kada se ukljucis u vanjsku i zelis izaci na prvi izlaz. Naravno , pod uslovom da se svi drze toga.

Kazem ti, pitat cu struku pa se javim.
noviclan

#439 Re: Kruzni tok

Post by noviclan »

skafiskafsnjak wrote:
skafiskafsnjak wrote:
...
Da se kamerman ukljucio u unutrasnju, niko mu ne bi put presjecao. A da je kamerman kojim slucajem isao na prvi izlaz (vanjskom) , ni tu ne bi bio problem jer svakako sva tri automobila skrecu tu.

Samo eto kazem, malo razmisli u ovom mom.... NE MOZE doci do udesa kada se ukljucis u vanjsku i zelis izaci na prvi izlaz. Naravno , pod uslovom da se svi drze toga.

Opet bi ga taxo bemwej i saudi prestigli valjskom ili cak i udarili obzirom da se auto obuka pridrzavala ogranicenja od 30km/h vozeci se kruznim tokom, a ovaj sto je hairlija i dao zmigavac da izlazi ne smije auto obuku ugrozavati prestrojavanjem mozda nekoga iza auto obuke upozoriti i naravno neometano pobjeci za dobrinju nego majka je bio kruzni tok na ilidzi samo te izvuce policajac kad skrenes prema bosni i naravno jevo ti kruzni tok kad onaj sandzaklija sa trolejbusom zauzme dvije trake motajuci ga za dobrinji iz pravca zeljinog imaju li to pravo raditi kada imaju svoju vanjsku a zauzmu jos 80% unutrasnje
Throttle

#440 Re: Kruzni tok

Post by Throttle »

I sta, bi, ko je kriv, vidim ispisali 3 stranice :mrgreen:
Seawolf

#441 Re: Kruzni tok

Post by Seawolf »

skafiskafsnjak wrote:

Volio bih da ovi što rade animacije "pravila ponašanja u kružnom toku", urade odgovarajuću animaciju za kružni tok koji ima dvije trake unutar kružnog toka, a samo po jednu za saobraćaj u jednom smjeru u saobraćajnicama koje ulaze i izlaze u i iz kružnog toka, kao što je onaj u Jošanici.
Throttle

#442 Re: Kruzni tok

Post by Throttle »

Par takvih ima po Zenici. Doduše, kod nas su malog radijusa pa niko ne hebe linije nego se i kružni koristi kao da ima jednu traku i po jednu za izlaz
Travnički Noćni Šetač

#443 Re: Kruzni tok

skafiskafsnjak wrote: Da se kamerman ukljucio u unutrasnju, niko mu ne bi put presjecao. A da je kamerman kojim slucajem isao na prvi izlaz (vanjskom) , ni tu ne bi bio problem jer svakako sva tri automobila skrecu tu.

Kamerman nije mogao u unutrasnju traku jer je ista bila zauzeta...
Nisam ignorisao tvoj video vec sam ti odgovorio mozda nisi vidio....
....
Pitaj struku obavezno...
skafiskafsnjak

#444 Re: Kruzni tok

Post by skafiskafsnjak »

skafiskafsnjak wrote: Da se kamerman ukljucio u unutrasnju, niko mu ne bi put presjecao. A da je kamerman kojim slucajem isao na prvi izlaz (vanjskom) , ni tu ne bi bio problem jer svakako sva tri automobila skrecu tu.

Kamerman nije mogao u unutrasnju traku jer je ista bila zauzeta...
Nisam ignorisao tvoj video vec sam ti odgovorio mozda nisi vidio....
....
Pitaj struku obavezno...
Pa nije vecno zauzeta . Sacekas....Ha ja.
Travnički Noćni Šetač

#445 Re: Kruzni tok

Sacekam naravno.... ako zelim tamo.. .ali ako ne zelim u tu traku nema potrebe cekati...
Nemoj sada da mi tumacimo kuda je kamerman zelio ili trebao ici... covjek je zelio na drugi izlaz... cinjenica...
skafiskafsnjak

#446 Re: Kruzni tok

Post by skafiskafsnjak »

Travnički Noćni Šetač wrote:Sacekam naravno.... ako zelim tamo.. .ali ako ne zelim u tu traku nema potrebe cekati...
Nemoj sada da mi tumacimo kuda je kamerman zelio ili trebao ici... covjek je zelio na drugi izlaz... cinjenica...
Pa Mup KS i bihamk lijepo postavili video... u tom slucaju trebao je ici u lijevu traku, iz nje u unutrasnju traku kruznog. Prije toga propustiti taksi i bmw. Samim tim, problema ne bi bilo.

Bihamk postavio 4 videa - za 4 izlaska iz kruznog. Samo u prvoj situaciji auto je u desnoj traci i ukljucuje se u vanjsku jer izlazi na prvi izlaz. Sve ostale 3 situacije, auto je u lijevoj traci i ulazi u unutrasnju traku kruznog. Sto li? :?
Davno sam ja rekao..nama treba kruzni s jednom trakom. :D
Throttle

#447 Re: Kruzni tok

Post by Throttle »

Vanjskom se izlazi na prvi i na drugi izlaz, ne znam kakva su sad to pravila da na drugi izlaz ides unutrasnjom?
EDIT: Da na drugi izlaz MORAS unutrasnjom, zaboravio sam napisati
JavierBosnia

#448 Re: Kruzni tok

Post by JavierBosnia »

Ne moras. Zakon to nije regulisao niti je moguce dokazati u stvarnosti gdje je ko usao.
To su samo neka pravila ponasanja u kruznom i nisa vise
A i prema tim pravilima niko ih na snimku nije prekrsio, ni taxi ni audi ni bmw ni kamera, ali nije u tom stvar uopste
noviclan

#449 Re: Kruzni tok

Post by noviclan »

Ma cinjenica je da ga je taxo udario taxo bi bio kriv e sada sto je on "morao" izaci na prvom izlazu a izasao npr. na cetvrtom kada gospodin policajac dodje reci ce niste izvrsili pravilno prestroavanje nego sto gore i napisaste nas malo jebu kruzni tokovi sa dvije saobracajne trake a jos vise kada nemas izlaz sa dvije trake i onda se desi bum crach u buca cityu mjera kruzni tok :mrgreen:
high_volume

#450 Re: Kruzni tok

Post by high_volume »

Mislio sam da će forumski "stručnjaci" i eksperti za saobraćaj, nakon ovog "Travničkog" posta prekinusti iživljavanja i pokazivanje neznanja, ali ne, niko ništa... :-) :(
Travnički Noćni Šetač wrote: CITAT:

"Pravilo br. 2: Auto u unutrašnjoj traci kružnog toka nema prednost u odnosu na auto u spoljašnjoj traci kružnog toka (kada je u pitanju kružni tok sa više traka)!

Da pojasnimo - ne smeš iz krajnje unutrašnje trake (uz ostrvo) da isečeš sve ostale u kružnom toku da bi izašao tamo gde ti odgovara. Dakle, onaj ko izlazi iz kružnog toka nema prednost u odnosu na one koji takođe kruže u spoljašnjim trakama kružnog toka."

IZVOR: https://www.polovniautomobili.com/auto- ... ila-voznje

CITAT:

"Ako se pak isključujete iz lijeve saobraćajne trake trebate biti posebno pažljivi na vozila u desnoj saobraćajnojj traci jer ista mogu nastaviti vožnju u kružnom toku. Dato prestrojavanje izvesti samo ako ste sigurni da vozila iz desne saobraćajne trake skreću desno. Ako gustoća saobraćaja ne dozvoljava predmetno isključenje, ne isključujte se na silu, provezite još jedan krug i obavite radnju sigurno u slijedećem pokušaju."

IZVOR: https://bihamk.ba/bs/vijesti/tehnika-vo ... racaja/148

CITAT:
"U svakom od slučajeva kada vozite unutrašnjom trakom i želite se isključiti, morate obraćati pažnju na automobile u desnoj, koji idu pravo, i pričekati da prođu. Ako je gužva i ne ide nasilu, onda je bolje obići još jedan krug pa ponovo pokušati. "
"U čemu se najčešće griješi: - Križanje s vozilom u traci pored vas. To se dešava kada se želite isključiti iz lijeve trake, a ne vidite da vozilo u desnoj nastavlja pravo."

IZVOR: https://avaz.ba/auto-moto/auto-vijesti/ ... znim-tokom

CITAT:

"Ako se kružnim tokom prometuje u dvije trake PREDNOST pri izlasku iz kružnog toka uvijek imaju vozači u VANJSKOJ TRACI. Unutarnja traka ima jednu jedinu svrhu, a ta je rasterećenje prometa i skraćivanje udaljenosti koje vozilo prelazi unutar kružnog toka. Vozači koji se iz kružnog toka isključuju iz unutarnje trake moraju sačekati povoljan trenutak za tu radnju, pri čemu često ovise o solidarnosti vozača iz vanjske trake, naročito za vrijeme prometnih gužvi."

IZVOR: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=38397
Post Reply