Jala Brat & Buba Corelli

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
pirpa

#426 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by pirpa »

23:17 8-)
Dope_Man

#427 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Dope_Man »

BadBoy wrote:A jeste primijetili jednu stvar?

Samo slušatelji kulturnih, pravih muzičkih pravaca pljuju, generaliziraju i omalovažavaju druge, dok ovi drugi ništa ružno ne govore ovim prvim? Ko je tu istinski seljak?
Desih se na bajramskom partiju kod rodjaka nekad davno sa 16tak godina, oni i svo to njihovo drusto 18 (a tad su i te dvije godine silna razlika :lol: ).
Naravno roka cisti turbo, jer ti moji rodjaci su upravo trend publika. Sta god je bilo popularno oni su slusali. Par godina prije toga nisu prestajali pustati Coloniu a sad se smiju meni kad cuju te pjesme jer toboze to je isfuralo, ne moze se to vise slusati. Naravno, na partiju se slusalo sve sto su tad slusali mladi, mrtvi turbo folk i koje god pjesme bejahu popularne to ljeto. Meni u jednom trenutku dopizdi samo to slusati i pustim Snoop Dogga - Drop it like it's hot.... dobro je da sam ostao ziv pored te kulturne raje kad sam njihove dragocjene zvukove zamjenio svojim :lol:

Naravno, ja bijah i ostadoh godinama idiot za njih i njihovo drustvo jer pobogu ne slusam ono sto oni vole. Nije da sam imao ista bolje misljenje o njima. Tako da to ide u oba smjera definitivno.

Dobra stvar te veceri je da su im bili pokvareni mis i tastatura pa sam im morao posuditi svoje.. koje sam ponio kad mi je dosadilo i ja krenuo kuci :lol:
dale cooper

#428 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

Što se tiče autotunea, njega su kroz istoriju uglavnom zloupotrebljavali. :mrgreen: Ali ima primjera gdje se to može iskoristiti da pjesmi
da specifičnost. Francuzi to dobro rade, ali oni su uvijek znali pretvoriti kič u pop zlato.

Samo naravno, trebaš znati pjevati bez obzira na autotune, a Romanthony je bio dobar pjevač pa je One More Time ispala ovako kako je ispala
(kao i većina Discoverya)

Bon Iver je isto napravio odličan eksperiment, maksimalno precesuirajući svoj vokal u pjesmi Woods i tako stvarajući višeslojni, tužni akapela
autotune ep, koji je opet kasnije inspirisao Kanye Westa na njegove eskperimente sa autotuneom (posebice na odličnom 808s & Heartbreak)

BadBoy

#429 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by BadBoy »

Dope_Man wrote:
BadBoy wrote:A jeste primijetili jednu stvar?

Samo slušatelji kulturnih, pravih muzičkih pravaca pljuju, generaliziraju i omalovažavaju druge, dok ovi drugi ništa ružno ne govore ovim prvim? Ko je tu istinski seljak?
Desih se na bajramskom partiju kod rodjaka nekad davno sa 16tak godina, oni i svo to njihovo drusto 18 (a tad su i te dvije godine silna razlika :lol: ).
Naravno roka cisti turbo, jer ti moji rodjaci su upravo trend publika. Sta god je bilo popularno oni su slusali. Par godina prije toga nisu prestajali pustati Coloniu a sad se smiju meni kad cuju te pjesme jer toboze to je isfuralo, ne moze se to vise slusati. Naravno, na partiju se slusalo sve sto su tad slusali mladi, mrtvi turbo folk i koje god pjesme bejahu popularne to ljeto. Meni u jednom trenutku dopizdi samo to slusati i pustim Snoop Dogga - Drop it like it's hot.... dobro je da sam ostao ziv pored te kulturne raje kad sam njihove dragocjene zvukove zamjenio svojim :lol:

Naravno, ja bijah i ostadoh godinama idiot za njih i njihovo drustvo jer pobogu ne slusam ono sto oni vole. Nije da sam imao ista bolje misljenje o njima. Tako da to ide u oba smjera definitivno.

Dobra stvar te veceri je da su im bili pokvareni mis i tastatura pa sam im morao posuditi svoje.. koje sam ponio kad mi je dosadilo i ja krenuo kuci :lol:
A nađe se uvijek takav jedan pametnjaković koji u sred derneka, na vrhuncu delirija pusti neku svoju dubiozu. Brate da si ga i meni pustio (inače Snoop mi je top 5) i ja bih se naljutio. Sve ima svoje mjesto i vrijeme.

Isto bi ti bilo da su ljudi redali po ovim bržim turbofolk pjesmama a ti pustio Hanumu od Šabana Bajramovića. Prevelik je to prelaz, moraš polako :D
Dope_Man

#430 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Dope_Man »

BadBoy wrote: A nađe se uvijek takav jedan pametnjaković koji u sred derneka, na vrhuncu delirija pusti neku svoju dubiozu. Brate da si ga i meni pustio (inače Snoop mi je top 5) i ja bih se naljutio. Sve ima svoje mjesto i vrijeme.

Isto bi ti bilo da su ljudi redali po ovim bržim turbofolk pjesmama a ti pustio Hanumu od Šabana Bajramovića. Prevelik je to prelaz, moraš polako :D
Hebiga, nije bilo tad ovog dvojca iz teme da posluze kao poveznica izmedju Seke i Snoopa :lol:
zomri

#431 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote:
Bon Iver je isto napravio odličan eksperiment, maksimalno precesuirajući svoj vokal u pjesmi Woods i tako stvarajući višeslojni, tužni akapela
autotune ep, koji je opet kasnije inspirisao Kanye Westa na njegove eskperimente sa autotuneom (posebice na odličnom 808s & Heartbreak)
Jao ovo je čisti rokizam :mrgreen: od posta jer i autotune su reperi uzeli od rokera, nema druge. Problem je samo što je proces obratan. Woods izašao 2009, 808&heartbreak godinu ranije. dale, dale :-)
beni-bu-man

#432 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by beni-bu-man »

zomri wrote:
beni-bu-man wrote:
BadBoy wrote:
Pa naravno bebo, đavo je noćas opet u gradu :p

Šalu na stranu, cura je najrealnije rekla. To zavisi od raspoloženja ali ne pljuju ni po kome.
Posten komantar :thumbup:

Meni samo nije jasno kako raja na forum tako neke stvari shvati bas ozbiljno, ja ih nemerem slusat i sta sad boli te cuna, boli me cuna....

samo mi fascinantno kako se pojednici pale na neke stvari :mrgreen:
izvini brate al ti si radio nemal sve suprotno po temi, od guranja niz uho nekih tvojih repera i spotova koji veze nemaju s temom do višestrukog indirektnog prozivanja ljudi koji slušaju ovu muziku bolesnim ("nije bolest sve što boli").
Shvati kako hoces :mrgreen:
zomri

#433 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

beni-bu-man wrote: Shvati kako hoces :mrgreen:
shvatio sam ja već, tebi na obraz. inače si pozitiva lik, ovo ti ne treba.
dale cooper

#434 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:
dale cooper wrote:
Jao ovo je čisti rokizam :mrgreen: od posta jer i autotune su reperi uzeli od rokera, nema druge. Problem je samo što je proces obratan. Woods izašao 2009, 808&heartbreak godinu ranije. dale, dale :-)
Da, u pravu si, Kanye je semplao Woods na Lost in the World sa My Beautiful Dark Twisted Fantasy (a radio je i na par drugih stvari sa Kanyeom na
tom albumu) Moj post nije bio sugestija da je Kanye ukrao fazon od Bon Ivera, jer je auto-tune u pjesmama postojao i mnogo ranije.
Osim toga Bon Iver se teško može definisati kao rock muzika, tako da ni sa te strane ti ne stoji taj rokizam argument. A da se Kanye i Vernon
međusobno cijene i poštuju se moglo čuti iz usta i jednog i drugog. Riječ je o uzajamnoj inspiraciji.
xoklix

#435 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by xoklix »

https://youtu.be/Lf01ULpRJeo

0:48-0:52

Vu vuuu :lol:
Atmosfera na nastupu je :shock:
zomri

#436 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote:
zomri wrote:
dale cooper wrote:
Da, u pravu si, Kanye je semplao Woods na Lost in the World sa My Beautiful Dark Twisted Fantasy (a radio je i na par drugih stvari sa Kanyeom na
tom albumu) Moj post nije bio sugestija da je Kanye ukrao fazon od Bon Ivera, jer je auto-tune u pjesmama postojao i mnogo ranije.
Osim toga Bon Iver se teško može definisati kao rock muzika, tako da ni sa te strane ti ne stoji taj rokizam argument. A da se Kanye i Vernon
međusobno cijene i poštuju se moglo čuti iz usta i jednog i drugog. Riječ je o uzajamnoj inspiraciji.
Rokizam nije striktno vezan uz rok muziku nego uz njene vrijednosti. Implicira da je rock muzika iz koje su izvedene sve ostale vrste muzike, između ostalog i indie kojoj BI pripada. U tom odnosu rap, hip hop i ostale forme muzike afroamerikanaca su ok samo kad odražavaju vrijednosti rok muzike (npr beastie boys). No, istina je zapravo suprotna jer je rock sam po sebi nastao (i) iz afroameričkih formi muzike.

Tvoj post je sugerisao da strelica uticaja ide od Bon Ivera prema Kanyeu, što jednostavno nije istina. Oba su inspirisana T-Painom i Lil Jonom ali to ne piše u rokističkim magazinima :D
zomri

#437 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

ps. Takođe ni primjer sa Daft Punkom ne stoji jer su oni koristili vocoder a ne auto-tune. Drugim riječima, imaju više zajedničkog sa efektima Colonie nego sa Jalom i Bubom.
beni-bu-man

#438 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by beni-bu-man »

zomri wrote:
beni-bu-man wrote: Shvati kako hoces :mrgreen:
shvatio sam ja već, tebi na obraz. inače si pozitiva lik, ovo ti ne treba.
Samo pozitiva po vazdan :mrgreen:
Kad smo kod obraza, mogo sam se obrijat :mrgreen:
BadBoy

#439 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by BadBoy »

zomri wrote:
Rokizam nije striktno vezan uz rok muziku nego uz njene vrijednosti. Implicira da je rock muzika iz koje su izvedene sve ostale vrste muzike, između ostalog i indie kojoj BI pripada. U tom odnosu rap, hip hop i ostale forme muzike afroamerikanaca su ok samo kad odražavaju vrijednosti rok muzike (npr beastie boys). No, istina je zapravo suprotna jer je rock sam po sebi nastao (i) iz afroameričkih formi muzike.

Tvoj post je sugerisao da strelica uticaja ide od Bon Ivera prema Kanyeu, što jednostavno nije istina. Oba su inspirisana T-Painom i Lil Jonom ali to ne piše u rokističkim magazinima :D
Da se nadovežem, rock n roll (i sve druge izvedenice) su nastale iz soul-a, jazz-a i blues-a... Crnci vladaju muzikom.

Negdje na internetu sam naišao na dobru rečenicu, parafraziram: "Bijelci dobrom muzikom samo smatraju ono što je tehnički zahtjevno za odsvirati". :D :D
Steph

#440 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Steph »

Kanye je nekad bio gospodin, onda mu je neko uvalio lošu robu :mrgreen:
dale cooper

#441 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:

Ali Bon Iver se teško uklapa i u vrijednosti rock muzike, ako uzmemo da ona podrazumijeva isključivo tradicionalnu postavu vokal-gitara-bas-
bubnjevi i par akorada. :D Mislim u Woods apsolutno ne postoji rock muzike ni u tragu. Ne znam jesi li slušao Bon Iverov zadnji album? Od rocka
daleko pa gotovo koliko i zadnji Westov. :mrgreen: Naravno, rock muzika jeste nastala iz afroameričkih formi muzike, što sam i gomilu puta i sam
navodio u raspravama, tako da meni ne otkrivaš toplu vodu. Što me opet dovodi do zaključka da ti to spočitavanje rokizma meni apsolutno
ne stoji. Ja sam samo rekao da je Kanye bio inspirisan Woodsom, što je istina, jer je kasnije i semplovao tu pjesmu i radio sa Justin Vernonom.
Pogriješio sam album doduše, što sam i priznao...dešava se...jebiga. :D Kanye mi je draži od obojice spomenutih, ali ništa kontra njih naravno.
Imaju obojica svoje vrijednosti. Meni je Kanye uz Timbalanda, J-Dillu i Neptunese jedan od najboljih i najvažnijih producenata ne samo u rapu i r'n'b-u nego u pop muzici uopšte.
dale cooper

#442 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:ps. Takođe ni primjer sa Daft Punkom ne stoji jer su oni koristili vocoder a ne auto-tune. Drugim riječima, imaju više zajedničkog sa efektima Colonie nego sa Jalom i Bubom.
Ma da, ali krajnji efekat je sličan. Autotune vjerovatno zvuči glatkije jer je riječ o softwareu kroz kroji provučeš glas, dok je vokoder faktički mašina koja čini da glas zvuči kao robotski...u nedostatku bolje riječi. :D I vokoder je mnogo duže u upotrebi.
HAVANA

#443 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by HAVANA »

Jebo li ga vokoder taj i ko ga izmisli,i kompjuter i picka materina.Jesam staromodan,jelde? Nek sam bas. :mastakazes:
zomri

#444 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote: Ali Bon Iver se teško uklapa i u vrijednosti rock muzike, ako uzmemo da ona podrazumijeva isključivo tradicionalnu postavu vokal-gitara-bas-
bubnjevi i par akorada. :D Mislim u Woods apsolutno ne postoji rock muzike ni u tragu. Ne znam jesi li slušao Bon Iverov zadnji album? Od rocka
daleko pa gotovo koliko i zadnji Westov. :mrgreen: Naravno, rock muzika jeste nastala iz afroameričkih formi muzike, što sam i gomilu puta i sam
navodio u raspravama, tako da meni ne otkrivaš toplu vodu. Što me opet dovodi do zaključka da ti to spočitavanje rokizma meni apsolutno
ne stoji. Ja sam samo rekao da je Kanye bio inspirisan Woodsom, što je istina, jer je kasnije i semplovao tu pjesmu i radio sa Justin Vernonom.
Pogriješio sam album doduše, što sam i priznao...dešava se...jebiga. :D Kanye mi je draži od obojice spomenutih, ali ništa kontra njih naravno.
Imaju obojica svoje vrijednosti. Meni je Kanye uz Timbalanda, J-Dillu i Neptunese jedan od najboljih i najvažnijih producenata ne samo u rapu i r'n'b-u nego u pop muzici uopšte.
Misli se na vrijednosti poput insistiranja na autentičnosti, ozbiljnom pristupu i slično, a ne nužno na rock instrumentarij i šta ti ja znam. Bon Iver je po definiciji rockistički izbor jer šupa :mrgreen: , jer raskid :mrgreen: , jer bol :mrgreen:, jer iskrenost emocija :mrgreen:...vidi kako se Kanye tu uklapa :)
Osvrnuo sam se isključivo na sugerisanje da je autotune Kanyeu stigao preko Vernona što je notorna glupost. Auto-tune je već dobrano bio prisutan u hopu preko T-paina i Lil jona, pa je to Kanyetu već bilo dobro poznato, nije mu ovaj imao šta otkrivati. Prije da je obratno bilo :mrgreen: Ali nebitno, oni se jesu jedno vrijeme družili ali taj uticaj nije bio oko autotunea, a pogotovo ne u smjeru koji sugerišeš.
dale cooper wrote: Ma da, ali krajnji efekat je sličan. Autotune vjerovatno zvuči glatkije jer je riječ o softwareu kroz kroji provučeš glas, dok je vokoder faktički mašina koja čini da glas zvuči kao robotski...u nedostatku bolje riječi. :D I vokoder je mnogo duže u upotrebi.
Sve znam ali jbg nije isto niti ima previše veze jedno s drugim. Nekom uhu može zvučati slično, "ma onaj robotski glas", ali valjda nismo na tom nivou :)

A ovi što ismijavaju autotune, kao ne mogu svariti, nisu svjesni da preko 90% izvođača danas to koristi :lol:
dale cooper

#445 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

HAVANA wrote:Jebo li ga vokoder taj i ko ga izmisli,i kompjuter i picka materina.Jesam staromodan,jelde? Nek sam bas. :mastakazes:
Moj Havana, vokoder ti je u upotrebi još od 70-tih u muzici. :D Tako da ne možeš za to kriviti ove klince danas. :D
HAVANA

#446 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by HAVANA »

Vazda sam mrzio dodatke,cak nikad nisam koristio ni efekte za gitaru.Malo one eho i distorzije,i to kad me zesca zika nosala.Lijepa akustika i na uho...Tu se vidi ko sta zna i kako...
dale cooper

#447 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote:
dale cooper wrote: Ali Bon Iver se teško uklapa i u vrijednosti rock muzike, ako uzmemo da ona podrazumijeva isključivo tradicionalnu postavu vokal-gitara-bas-
Misli se na vrijednosti poput insistiranja na autentičnosti, ozbiljnom pristupu i slično, a ne nužno na rock instrumentarij i šta ti ja znam. Bon Iver je po definiciji rockistički izbor jer šupa :mrgreen: , jer raskid :mrgreen: , jer bol :mrgreen:, jer iskrenost emocija :mrgreen:...vidi kako se Kanye tu uklapa :)
Osvrnuo sam se isključivo na sugerisanje da je autotune Kanyeu stigao preko Vernona što je notorna glupost. Auto-tune je već dobrano bio prisutan u hopu preko T-paina i Lil jona, pa je to Kanyetu već bilo dobro poznato, nije mu ovaj imao šta otkrivati. Prije da je obratno bilo :mrgreen: Ali nebitno, oni se jesu jedno vrijeme družili ali taj uticaj nije bio oko autotunea, a pogotovo ne u smjeru koji sugerišeš.
dale cooper wrote: Ma da, ali krajnji efekat je sličan. Autotune vjerovatno zvuči glatkije jer je riječ o softwareu kroz kroji provučeš glas, dok je vokoder faktički mašina koja čini da glas zvuči kao robotski...u nedostatku bolje riječi. :D I vokoder je mnogo duže u upotrebi.
Sve znam ali jbg nije isto niti ima previše veze jedno s drugim. Nekom uhu može zvučati slično, "ma onaj robotski glas", ali valjda nismo na tom nivou :)

A ovi što ismijavaju autotune, kao ne mogu svariti, nisu svjesni da preko 90% izvođača danas to koristi :lol:
Čekaj, ne kontam, zar autentičnost i emocije nisu dio i hip-hop muzike? :zoka: Mislim nije li to dio bilo kojeg muzičkog žanra?
I misliš li da Kanye ili bilo koji drugi od ovih vrhunskih repera i producenata svoju muziku ne shvataju ozbiljno samo zato što ne
rapaju/pjevaju o ozbiljnim stvarima (iako i to naravno nije tačno, tematika je raznolika)

Ja uopšte nisam sugerisao da je auto-tune došao od Vernona, čak sam i napisao da je mnogo ranije bio u upotrebi. Mislim da je Believe
od Cher jedan od najranijih primjera korištenja auto-tune tehnologije u pjesmi.
Hakiz

#448 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Hakiz »

dale cooper wrote:
Ja uopšte nisam sugerisao da je auto-tune došao od Vernona, čak sam i napisao da je mnogo ranije bio u upotrebi. Mislim da je Believe
od Cher jedan od najranijih primjera korištenja auto-tune tehnologije u pjesmi.
Prije Cher, ovo je po svoj prilici prva upotreba Autotunea (Antares Audio Technologies). Mislim na kreativnu upotrebu, ne na upotrebu da se pjevač koji je van tonaliteta "ućera u isti".

Last edited by Hakiz on 30/07/2018 22:09, edited 1 time in total.
shin

#449 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by shin »

Autotune pegla note koje su pogrešne u pjevanju, vokoder je sintisajzer glasa.

Nebo i zemlja.

Ne smeta mi Jala, svako neka sluša sta mu se sviđa.

Autotune (stvar koja je probila autotune na tržište),

I vokoder,

dale cooper

#450 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

shin wrote:Autotune pegla note koje su pogrešne u pjevanju vokoder je sintisajzer glasa.

Nebo i zemlja.

Ne smeta mi Jala, svako neka sluša sta mu se sviđa.
Da, znam da mu je to svrha. Samo pitam se da li je ovaj efekat prelamanja/mutiranja glasa posljedica ekstremne postavke autotunea ili
je normalan side effect peglanja?
Post Reply