Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Locked
Dozer

#426 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Dozer »

Ne prica se o drzavnim granicama, nego drustvenim unutar drzave. Ne pravi se blesav.
I ovo se "implementira" u svakoj razvijenoj i civilizovanoj drzavi.
Lincoln-Burrows

#427 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Lincoln-Burrows »

Dozer wrote:Ne prica se o drzavnim granicama, nego drustvenim unutar drzave. Ne pravi se blesav.
I ovo se "implementira" u svakoj razvijenoj i civilizovanoj drzavi.
Kako? Pametni ovamo a glupi onamo.
Dozer

#428 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Dozer »

Ne, nego pametnima, sposobnima i obrazovanima posao, pozicije, privilegije, a ostalima - kako se snadju, s tim da im se ne nude i ne otvaraju mogucnosti kao prvima.

Samo ovdje, u ovoj mahnitoj BiH je obrnuto - glupacima, polupismenima i nesposobnima sve, a pametne i sposobne posalji u Njemacku.
Kikibombona

#429 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kikibombona »

Dozer wrote:Sve tacno.
Ali, za te iste se sve to isto zna i u Njemackoj, Italiji, Japanu, Americi.... Zasto i tamo svi ti isti ne traze svoja kolektivna prava kao ovdje?
Sve krscani a Japanci budisti.

Da u Njemackoj imas 30 miliona Murata i 30 miliona Vladislava, pitao bih te ja. :D

Sve evropske nacionalne drzave su etnicki i vjerski homogene.
Dozer

#430 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Dozer »

Kikibombona wrote:
Ali, za te iste se sve to isto zna i u Njemackoj, Italiji, Japanu, Americi.... Zasto i tamo svi ti isti ne traze svoja kolektivna prava kao ovdje?

Da u Njemackoj imas 30 miliona Murata i 30 miliona Vladislava, pitao bih te ja. :D

Ha?! :shock:
Pa, bolan ne bio, samo u Njemackoj imas milion Turaka...
U Italiji Kineza k'o mrava...
U Svedskoj nasih Bosnjaka na izvoz...
U Austriji Srbi druga etnicka grupa po velicini...
itd.itd.itd.

Ukratko - ne postoji danas monoetnicka i monoreligijska drzava na planeti.
Kikibombona

#431 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kikibombona »

Dozer wrote:
Kikibombona wrote:

Ha?! :shock:
Pa, bolan ne bio, samo u Njemackoj imas milion Turaka...
U Italiji Kineza k'o mrava...
U Svedskoj nasih Bosnjaka na izvoz...
U Austriji Srbi druga etnicka grupa po velicini...
itd.itd.itd.
Da u Njemackoj imas 30 miliona Murata i 30 miliona Vladislava, pitao bih te ja.
To sto imas u navedenim drzavama cine par procenata, uvezena radna snaga. Sve navedene drzave su etnicki i vjerski homogene. Ti dosljaci su apsolutna manjina i kada je politika u pitanju nista se ne pitaju.
Dozer

#432 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Dozer »

I onda Bosanka ministrica obarzovanja Svedske... Primjer samo...
klixoris

#433 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by klixoris »

Kikibombona wrote: Ti dosljaci su apsolutna manjina i kada je politika u pitanju nista se ne pitaju.
Vjerovatno zato npr oficijelna stranica grada Beca pored njemackog ima i srpski jezik.
U kafic kad sjednes, ne moras se patiti da objasnis konobaru sta zelis, jednostavno narucis na nasem :mrgreen:
detroit-mercy

#434 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by detroit-mercy »

Zato sto su pod jedan stranci u Njemackoj i Italiji, ne cine uposte neki bitan procenat stanovnistva u bilo kojoj od ovih zemalja da bi mogli nesto da traze.
Zato pogledaj npr. Slovacku i madjarsku manjinu u njoj pa ces videti kakva tu idila vlada :mrgreen:
Japan, jedna od najrestriktivnijih drzava sto se tice emigracije u svijetu i nije neki dobar primjer.
I na kraju USA :mrgreen:, drzava emigranata koja usisava ljude iz citavog svijeta i za jednu generaciju ih totalno asimiluje, isto tako nije bas najbolji primjer.
Novak20

#435 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Novak20 »

Dozer wrote:Ne, nego pametnima, sposobnima i obrazovanima posao, pozicije, privilegije, a ostalima - kako se snadju, s tim da im se ne nude i ne otvaraju mogucnosti kao prvima.

Samo ovdje, u ovoj mahnitoj BiH je obrnuto - glupacima, polupismenima i nesposobnima sve, a pametne i sposobne posalji u Njemacku.
Tajna uspjeha naše vlasti. :D
Statistički podaci kažu da bh. dijaspora godišnje pošalje u BiH između 2,5 i 3,5 milijardi KM, a što je 13% ukupnog bruto društvenoga proizvoda

Iznos nije kompletan s obzirom na to da statistika daje podatke o novcu poslanom preko bankovnih institucija, međutim, sredstva se šalju i preko rodbine, prijatelja ili nekim drugim kanalima, što znači kako je iznos mnogo veći od prikazanoga iz Centralne banke.
Zanimljivo je i to što, unatoč raznim krizama, briga iseljenih za svoju rodbinu u BiH ne prestaje. Novac iz dijaspore za mnoge bh. građane je spas koji znači i preživljavanje. Stiže sve više novca Tijekom prošle godine dijaspora je u BiH poslala 2,51 milijardu maraka, što je za 170,5 milijuna ili 7,2% više u odnosu na 2016. godinu.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/869 ... e_sve.html
Dozer

#436 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Dozer »

Zbog cega USA ne bi bila dobar primjer? To je najbolji primjer.
Kikibombona

#437 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kikibombona »

klixoris wrote:
Kikibombona wrote: Ti dosljaci su apsolutna manjina i kada je politika u pitanju nista se ne pitaju.
Vjerovatno zato npr oficijelna stranica grada Beca pored njemackog ima i srpski jezik.
U kafic kad sjednes, ne moras se patiti da objasnis konobaru sta zelis, jednostavno narucis na nasem :mrgreen:
Je li Austrija priznala Kosovo?

Je li Austrija podrzala bombardovanje Srbije?

Je li...

To su bolan za Svabe hamali koji se nikad nista nece pitati.
kmirsad

#438 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by kmirsad »

Utokkha wrote:
Dajte mi razloga da vjerujem da nas ceka bolje sutra. Trebam uskoro sina dobiti...
Mani se depresije... razbistri um...
Vodi ženu u Njemačku, da se tamo porodi... Možda sin bude mogao dobiti kakvo dvojno državljanstvo...
Inače... svaku sreču vam želim...
Kikibombona

#439 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kikibombona »

detroit-mercy wrote:
Zato sto su pod jedan stranci u Njemackoj i Italiji, ne cine uposte neki bitan procenat stanovnistva u bilo kojoj od ovih zemalja da bi mogli nesto da traze.
Zato pogledaj npr. Slovacku i madjarsku manjinu u njoj pa ces videti kakva tu idila vlada :mrgreen:
Japan, jedna od najrestriktivnijih drzava sto se tice emigracije u svijetu i nije neki dobar primjer.
I na kraju USA :mrgreen:, drzava emigranata koja usisava ljude iz citavog svijeta i za jednu generaciju ih totalno asimiluje, isto tako nije bas najbolji primjer.
Upravo tako. Najslicnija drzava BiH je Libanon. Nisu nam daleko, malo preko mora. :D

Slicna povrsina, slican broj stanovnika, tri konfesije i skoro iste podjele kao kod nas. Imali su rat i sve ostalo sto imamo mi. Predsjednik mora biti krscanin, premijer sunit a ministar odbrane siit... ili tako nekako... sve po kvotama. :D

Amerika je krscanska zemlja. Da imaju 200 miliona budista ili muslimana, vidio bi rock&rollaaa :izet: :D

Ljudi, nemojte se zajebavati, dok se vjere ne ukinu nema nista! :evil: :lol:
detroit-mercy

#440 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:Zbog cega USA ne bi bila dobar primjer? To je najbolji primjer.
Ne mozes copy paste jedan model razvoja drustva i drzave na drugi, razlicite su istorijske okolonosti, populacija, geopolitika. Da je to tako jednostavno svi bi mi bili Svica. Mi moramo traziti neki svoj put, neka svoja rjesenja koja ce se nadam se sama nametnunit vremenom. Ni Svicarci nisu postali to sto jesu preko noci nego nakon veoma burne istorije.
Mislim da ce na kraju ideja bosne kao multietnicke/multi kulturne zemlje pobijedit ali najveca odgovornost za provedbu te ideje je na Bosnjacima. Mi smo ti koji moramo izgraditi inclusivno/otvoreno drustvo, postaviti visoke standarde ponasanja/odgovornosti/pa ako hoces i patriotizma.
Najgore mi je kad mi na forum zalijepe, pa vidi sta oni u S. Brijegu ili Kalinoviku rade, pa mater mu jebem hocemo li se ravnati prema S. Brijegu i Kalinoviku.
Ni NewYork se ne ravna prema nekoj pripizdini u Alabami nego gradi svoju otvorenost na sebi osebujan nacin.
Kikibombona

#441 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Kikibombona »

detroit-mercy wrote:
Ne mozes copy paste jedan model razvoja drustva i drzave na drugi, razlicite su istorijske okolonosti, populacija, geopolitika. Da je to tako jednostavno svi bi mi bili Svica. Mi moramo traziti neki svoj put, neka svoja rjesenja koja ce se nadam se sama nametnunit vremenom. Ni Svicarci nisu postali to sto jesu preko noci nego nakon veoma burne istorije.
Mislim da ce na kraju ideja bosne kao multietnicke/multi kulturne zemlje pobijedit ali najveca odgovornost za provedbu te ideje je na Bosnjacima. Mi smo ti koji moramo izgraditi inclusivno/otvoreno drustvo, postaviti visoke standarde ponasanja/odgovornosti/pa ako hoces i patriotizma.
Najgore mi je kad mi na forum zalijepe, pa vidi sta oni u S. Brijegu ili Kalinoviku rade, pa mater mu jebem hocemo li se ravnati prema S. Brijegu i Kalinoviku.
Ni NewYork se ne ravna prema nekoj pripizdini u Alabami nego gradi svoju otvorenost na sebi osebujan nacin.
Vrhunski komentar :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

A tezak sam na komplimentima...
tandmand

#442 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by tandmand »

Utokkha wrote: Nakon uspjeha Hrvatske i znacajnog nastupa Srbije, 23 godine nakon rata, svjedoci smo velikih proslava u dijelovima drzave u kojima predominantno zive ovi etnosi.
.....
Bola me u oci teza o finalisti WC18, zemlji sa 4 miliona stanovnika ...
Hoće li sada svaki punoljetni stanovnik Hrvatske dobiti po 100.000€ zbog uspjeha Hrvatske reprezentacije?

Kao odgovor na ove uspjehe nudim lažno "Dalićevo" pismo koje kruži društvenim mrežama:
“Dragi svi, Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji je pokazalo da u svijetu nogometa svi imamo jednake šanse. Talentirana generacija sjajnih pojedinaca, koji su spremni predano raditi, mogu uspjeti. Mogu uspjeti, kada imaju svu pomoć, kada ih se usmjerava, vodi i gura prema uspjehu. Ova je generacija nogometaša to ostvarila, pokazala da skup sjajnih pojedinaca u nogometu mogu stići na sami svjetski vrh. Tu nije bitna brojnost nacije, veličina proračuna, nisu bitni stadioni, nije bitno čak niti okruženje jer da jest ova generacija hrvatskih nogometaša ne bi uspjela stići u finale svjetskog prvenstva. Ipak, ove retke ne pišem zbog ekipe koju vodim. Ovo pišem zbog teške situacije u Hrvatskoj. Hrvatska je danas najsiromašnija država Evropske unije. U Hrvatskoj se živi, nikad teže, od svršetka posljednjeg svjetskog sukoba. Hrvatska je zemlja koju vode loši ljudi, pripadnici organizacije koja je proglašena zločinačkom. Hrvatsku su ti ljudi odveli u ponor bijede, Hrvatska je zemlja iz koje je u posljednjih dvadeset godina izbjeglo milijun ljudi. Danas u Hrvatskoj naši stari, umirovljenici, svojim mirovinama nisu u stanju podmiriti niti osnovne životne potrebe, školstvo si mladost ne može priuštiti, zdravstvo je u kolapsu, sudstvo štiti krupni kapital i korumpirano je. Stanje u državi je takvo da je pitanje vremena kada će se sustav urušiti i kada će takva situacija postati neizdrživa. Zato, ovim putem, tražim od svih političara i svih predstavnika vlasti, koji su odveli moj narod u pakao bijede, beznađa i siromaštva, da se maknu od nogometne reprezentacije Hrvatske. Niste dobrodošli u našu svlačionicu, ne želimo se s vama fotografirati i ne želimo se s vama rukovati. Vi ste upravo oni koji su, od nama najvažnijih, a to su ljudi Hrvatske, napravili najsiromašniji i najbjedniji narod Evrope. Upravo ste vi, bogateći se i stvarajući uvjete da “vaši” budu nositelji poslova, stvorili nemoguće uvjete za život u Hrvatskoj. Najviši dužnosnici Hrvatske posljednjih su godina od Hrvatske napravili mjesto nepogodno za život, pa tako imamo djecu koja nikada nisu vidjela more – a Hrvatska ima više od tisuću kilometara obale. Imamo djecu koja idu gladna u krevet jer im nezaposleni roditelji nemaju što dati za obrok. Imamo zemlju koja je pusta, imamo cijele regije u kojima je nekoliko stanovnika na kilometar kvadratni. Ljudi koji su to napravili iz naše zemlje nisu dobrodošli u naše redove, mi takve ljude ne smatramo poželjnima u našem društvu. Molimo da našu odluku poštujete, da ne oblačite dresove nogometne reprezentacije, da ne koristite naše uspjehe za svoju promociju. Koristeći naše uspjehe umanjujete vrijednost našeg rada, našeg postignuća i bacate ljagu na sport. Vaša su djela vidljiva svaki dan kada po kantama za otpatke ljudi Hrvatske prekapaju za korom kruha, to su dosezi vašeg djelovanja i mi, sportaši, ne želimo da nas ljudi Hrvatske povezuju s vama. Svi nogometaši, kao i nogometni stožer, ovim putem obavještavaju javnost da će sav prihod od novčanih nagrada sa Svjetskog prvenstva u Rusiji uplatiti u poseban fond za djecu Hrvatske. Taj fond će financirati ljetovanja djece Hrvatske, djece koja nikada nisu vidjela Jadransko more. Hrvatski nogometni reprezentativci su uz ljude Hrvatske i napravit će ono što je u njihovoj moći da ljudima, osim svojim pobjedama, na svaki drugi način olakšaju život koji je u Hrvatskoj izuzetno težak. Neka sva djeca Hrvatske imaju mogućnost da barem sedam dana provedu na hrvatskoj obali. To je najmanje što nogometaši mogu učiniti za naše najranjivije i najdraže. Ovim putem još jednom pozdravljamo sve ljude Hrvatske, uz obećanje da ćemo dati sve od sebe da naslov svjetskih prvaka donesemo u Hrvatsku, uz vašu pomoć, uz vaše bodrenje. Živjeli ljudi Hrvatske, živjela Hrvatska! Zlatko Dalić, nogometaši nogometne reprezentacije Hrvatske i nogometni stožer”,
Mislim kada se ovo pročita, nema druge nego da se traži podjela Republike Hrvatske ... :D
512MB

#443 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by 512MB »

Dozer wrote:
SaraFina wrote: Ja sam psiholog. Zaradim za pola godine budžet tih organizacija, i to na godišnjem nivou. I ne samo psiholog.
Cestitam. Zaista. Ali, sta ti, kao psiholog (i meni je to dio obrazovnog portfolia) radis na ovom forumu...? Mislim, odavde si otisla kao dijete mladje od 10 godina, sad ti je nekih 25-26, sto znaci da si 2/3, ako ne i 3/4 svog zivota van BiH. Sta je poenta tvog pisanja ovdje, ako nije tajna...?
Ne bi da kvarim temu, al jedan psiholog sa 4 godine staza zaradjuje u Becu 2500€ brutto, a to NIJE plata za pohasit se... ne zovu se psiholozi djaba "najsiromasniji medju akademicima" :lol:

Dobro a sad morete dalje palamudit :mrgreen:
SaraFina

#444 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by SaraFina »

Kad nisam online vidim ovog IT struĆnjaka inače mi je na ignore. Ali da razbijem laži :D

Image

P.S imam više i od mastera.:D
Je nach Arbeitgeber unterscheidet sich dein Verdienst noch einmal: Am besten verdienen Psychologen in Forschungsinstituten. Hier sind in den ersten beiden Jahren 37.851 Euro im Jahr möglich. Nach zwei Jahren gibt es den ersten Gehaltssprung und mit Personalverantwortung kann dein Lohn über 52.000 Euro im Jahr betragen.
Preko 52.000. Kužiš???

I ne ofiraj se bezveze dalje.
512MB

#445 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by 512MB »

Ajme Sara prosipas se nevidjeno :mrgreen:

Radis u Becu a stavila plate iz Njemacke, zasto ne odma iz Svice? Stvarno je jadno da mukljas po forumima, zasto to radis?

I 52k nije "dobra" plata, za to ne trebas ni faks, pa ako je i psihologija.
detroit-mercy

#446 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by detroit-mercy »

Od podjele Bosne tema ode na ciji/a je veci/a :mrgreen:
SaraFina

#447 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by SaraFina »

Provaljujes se ti. Ja radim od Beča do Berlina (gdje sam bila godinu i pol) i dva puta u USA po pola godine. A ti nemaš više od 5 g HTL-A.
To se jesnostavno vidi. I kladim se na to :D

Postaj ko Hafis, ako imaš bilo što više :) i ja ću.
SaraFina

#448 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by SaraFina »

detroit-mercy wrote:Od podjele Bosne tema ode na ciji/a je veci/a :mrgreen:
Moj ubjedljivo, ali figurativno :D
palermo

#449 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by palermo »

detroit-mercy wrote:
:thumbup: ni zareza dodati ili oduzeti
Fudo387

#450 Re: Da li je vrijeme za podjelu BiH?

Post by Fudo387 »

palermo wrote:
detroit-mercy wrote:
:thumbup: ni zareza dodati ili oduzeti
Sve pet +,
Samo, ima mali problemcic.
Mozes li to sebi priustiti, ipak je Njujork malkice nespretno poredjenje.
Locked