Institucija braka i današnji vakat
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- HAVANA
#426 Re: Institucija braka i današnji vakat
Muzicki intermeco i trenutci njeznosti,da se malo dozovete.
- anchor85
#428 Re: Institucija braka i današnji vakat
Da odmorimo, hvala 
- HAVANA
#429 Re: Institucija braka i današnji vakat
Hajmo sad svi ruke gore
- Nastasia
#430 Re: Institucija braka i današnji vakat
Doduse Zumbili, al' ovaj jos samo s' tobom nije pokusao.
-
zoomba
#431 Re: Institucija braka i današnji vakat
Pa uporan decko , opstanak najacih...Nastasia wrote:Doduse Zumbili, al' ovaj jos samo s' tobom nije pokusao.
Ok je , radi bori se , samo malo tezak po pitanju zena i ravnopravnosti..
-
sekerbay
#432 Re: Institucija braka i današnji vakat
E nek si joj reko 
Čuj ti to, ona bi muškarčinu al da bude njen.
Šta je sa ostalim unesrećenim hudnicama, ko će njih usrećiti
Čuj ti to, ona bi muškarčinu al da bude njen.
Šta je sa ostalim unesrećenim hudnicama, ko će njih usrećiti
Last edited by sekerbay on 06/04/2018 16:53, edited 1 time in total.
-
sekerbay
#433 Re: Institucija braka i današnji vakat
Ravnopravnostzoomba wrote:samo malo tezak po pitanju zena i ravnopravnosti..
Kad se nađe ona koja je u stanju da iscijepa 10 metara granate hrastovine, onda ćemo o ravnopravnosti.
- HAVANA
#434 Re: Institucija braka i današnji vakat
Haj nadji jednog da rodi dijetesekerbay wrote:Ravnopravnostzoomba wrote:samo malo tezak po pitanju zena i ravnopravnosti..Kaka crna ravnopravnost
Kad se nađe ona koja je u stanju da iscijepa 10 metara granate hrastovine, onda ćemo o ravnopravnosti.
- HAVANA
#435 Re: Institucija braka i današnji vakat
Reko kako ovo vliko iz vlišnog 
-
zipoo
-
sekerbay
#437 Re: Institucija braka i današnji vakat
Challenge acceptedHAVANA wrote:Haj nadji jednog da rodi dijete
http://www.zeit.de/news/2018-04/04/finn ... t-04173202
-
zoomba
#438 Re: Institucija braka i današnji vakat
Kad je neko dobar u dushi lako je graditi, sve ostalo je prolazno..
- mad_max_ba
#439 Re: Institucija braka i današnji vakat
Nevalja gurat jezik u utičnicusekerbay wrote:Ne povjeravaj imetak ženi, raskućit će te.
A, čuvaj se muškaraca koji ne znaju sa parama jer su gori od žena.
Albert Camus
mad_max_ba wrote: Šta je to problem?
Donosi nesreću
Ognjen Prica
- Mis mekinjas
#440 Re: Institucija braka i današnji vakat
O “nasem”se govori kad dvije place idu na jedan racun. I tu nastaje propast braka. Jedno ce uvijek kao u svim odnosima biti jace i imati ili bar zeljeti imati kontrolu nad tim stvarima. Ko misli drukcije sretno mu bilo.Paco wrote:Bez namjere da ulazim u to da li je receno sala ili ne, ovo bi u stvarnom zivotu bila (jedna od) presuda kojom je brak osudjen na propast. Nema u braku "tvoje i moje". U braku je "nase". Okej je imati "svoj dinar", dzeparac takoreci ali budzet bracne zajednice, ona "kamara" na koju isto pravo polazu oba bracna partnera, mora postojati. Ne kazem da sad s te "kamare" zagrabi koliko ko hoce i kad hoce, nego se ta sredstva, prema dogovoru, trose i/ili ulazu u nesto sto je od interesa i koristi za cijelu porodicu.Mis mekinjas wrote:...ali na sta ja recimo trosim svoje zaradjene pare je moja stvar.![]()
![]()
-
zoomba
#441 Re: Institucija braka i današnji vakat
Pa sta , hoce li ukrasti pare..Mis mekinjas wrote:O “nasem”se govori kad dvije place idu na jedan racun. I tu nastaje propast braka. Jedno ce uvijek kao u svim odnosima biti jace i imati ili bar zeljeti imati kontrolu nad tim stvarima. Ko misli drukcije sretno mu bilo.Paco wrote:Bez namjere da ulazim u to da li je receno sala ili ne, ovo bi u stvarnom zivotu bila (jedna od) presuda kojom je brak osudjen na propast. Nema u braku "tvoje i moje". U braku je "nase". Okej je imati "svoj dinar", dzeparac takoreci ali budzet bracne zajednice, ona "kamara" na koju isto pravo polazu oba bracna partnera, mora postojati. Ne kazem da sad s te "kamare" zagrabi koliko ko hoce i kad hoce, nego se ta sredstva, prema dogovoru, trose i/ili ulazu u nesto sto je od interesa i koristi za cijelu porodicu.Mis mekinjas wrote:...ali na sta ja recimo trosim svoje zaradjene pare je moja stvar.![]()
![]()
U kakve vi sitnice i banalnosti idete..
-
moonca
#442 Re: Institucija braka i današnji vakat
Ne mora znaciti.Mislim da je zdravija atmosfera gdje je -nase- jedan racun. A oba para trebaju da imaju sluha i neko nepisano pravilo, kome sta treba mimo hrane, stanarine, godisnjih odmora.Mis mekinjas wrote:O “nasem”se govori kad dvije place idu na jedan racun. I tu nastaje propast braka. Jedno ce uvijek kao u svim odnosima biti jace i imati ili bar zeljeti imati kontrolu nad tim stvarima. Ko misli drukcije sretno mu bilo.Paco wrote:Bez namjere da ulazim u to da li je receno sala ili ne, ovo bi u stvarnom zivotu bila (jedna od) presuda kojom je brak osudjen na propast. Nema u braku "tvoje i moje". U braku je "nase". Okej je imati "svoj dinar", dzeparac takoreci ali budzet bracne zajednice, ona "kamara" na koju isto pravo polazu oba bracna partnera, mora postojati. Ne kazem da sad s te "kamare" zagrabi koliko ko hoce i kad hoce, nego se ta sredstva, prema dogovoru, trose i/ili ulazu u nesto sto je od interesa i koristi za cijelu porodicu.Mis mekinjas wrote:...ali na sta ja recimo trosim svoje zaradjene pare je moja stvar.![]()
![]()
To je za zene -garederoba, sminka...
Poznajem nevjecane parove bez djece gdje nekako svako svoje placa , dakle odvojeni racuni. Nisu propali.
- HAVANA
#443 Re: Institucija braka i današnji vakat
Vala kod mene to nema moje i tvoje.Doduse i poceli smo a da za kifle nismo imali.Od prvog dana istresi na sto pa rasporedjuj.
- cendlerbing
#444 Re: Institucija braka i današnji vakat
I ja sam za ovakav raspored...ali, šta ako jedno od supružnika nekontrolisano troši?HAVANA wrote:Vala kod mene to nema moje i tvoje.Doduse i poceli smo a da za kifle nismo imali.Od prvog dana istresi na sto pa rasporedjuj.
- Mis mekinjas
#445 Re: Institucija braka i današnji vakat
Dakle o tome pisem. Odvojeni racuni zajedno se trosi. Ali svako mora imati samo svoje.moonca wrote:
Ne mora znaciti.Mislim da je zdravija atmosfera gdje je -nase- jedan racun. A oba para trebaju da imaju sluha i neko nepisano pravilo, kome sta treba mimo hrane, stanarine, godisnjih odmora.
Poznajem nevjecane parove bez djece gdje nekako svako svoje placa , dakle odvojeni racuni. Nisu propali.
Btw ne cita se nista detaljno ovdje.
I ne, ovo nisu banalnosti u brak ili zajednicu ne ulazis da gubis svoju nezavisnost, vec da stvaras ili se izvlacis iz govana. To je svakodnevica u takvim odnosima. Nije velika mudrost.
- HAVANA
#446 Re: Institucija braka i današnji vakat
Ne znam.Nisam iskusio.cendlerbing wrote:I ja sam za ovakav raspored...ali, šta ako jedno od supružnika nekontrolisano troši?HAVANA wrote:Vala kod mene to nema moje i tvoje.Doduse i poceli smo a da za kifle nismo imali.Od prvog dana istresi na sto pa rasporedjuj.
- mad_max_ba
#447 Re: Institucija braka i današnji vakat
znajuči da sam takav nekontrolisani trošač prepustih kontrolu i nek nisu kod mene..cendlerbing wrote:I ja sam za ovakav raspored...ali, šta ako jedno od supružnika nekontrolisano troši?HAVANA wrote:Vala kod mene to nema moje i tvoje.Doduse i poceli smo a da za kifle nismo imali.Od prvog dana istresi na sto pa rasporedjuj.
simple as that....
-
moonca
#448 Re: Institucija braka i današnji vakat
Misice--Mis mekinjas wrote:Dakle o tome pisem. Odvojeni racuni zajedno se trosi. Ali svako mora imati samo svoje.moonca wrote:
Ne mora znaciti.Mislim da je zdravija atmosfera gdje je -nase- jedan racun. A oba para trebaju da imaju sluha i neko nepisano pravilo, kome sta treba mimo hrane, stanarine, godisnjih odmora.
Btw ne cita se nista detaljno ovdje.![]()
I ne, ovo nisu banalnosti u brak ili zajednicu ne ulazis da gubis svoju nezavisnost, vec da stvaras ili se izvlacis iz govana. To je svakodnevica u takvim odnosima. Nije velika mudrost.
Meni je neizvodljivo imati zajednicke troskove i odvojene racune. Onda ce doci situacija da ja recimo hocu da stedim na hrani jer mi treba novac za neki moj licni projekat. Kako cemo organizovati zajednicku veceru, rucak...
Ako neces da izgubis nezavisnost - onda ne ides u brak vec zivot u dvoje, gdje svako svoje zadrzava i bori se ko ce koga opljackati za neke zajednicke potrebe.
- Mis mekinjas
#449 Re: Institucija braka i današnji vakat
Nije neizvodivo. I kad su zajednicke pare stedices na svemu za nesto trece bilo to tvoja ili zajednicka potreba ako u datom trenutku nema dovoljno love za ispunjavanje zelja.moonca wrote:Misice--Mis mekinjas wrote:Dakle o tome pisem. Odvojeni racuni zajedno se trosi. Ali svako mora imati samo svoje.moonca wrote:
Btw ne cita se nista detaljno ovdje.![]()
Meni je neizvodljivo imati zajednicke troskove i odvojene racune. Onda ce doci situacija da ja recimo hocu da stedim na hrani jer mi treba novac za neki moj licni projekat. Kako cemo organizovati zajednicku veceru, rucak...![]()
Ako neces da izgubis nezavisnost - onda ne ides u brak vec zivot u dvoje, gdje svako svoje zadrzava i bori se ko ce koga opljackati za neke zajednicke potrebe.![]()
A i te kako je izvedivo biti u braku i ne ovisiti o bilo kome cak i o bracnom partneru.
Ja sam stava da u braku obje osobe moraju biti i dalje samostalne u donosenju pojedinih odluka i da osim partnera i djece moraju voljeti i sebe. Vrlo je lako kako vidim izgubiti u tim odnosima svoje ja.
Jel’ pobjesnjeli max rekao da je jedan racun a da on pare ne trosi? To je u principu bit svega. Vjerovatno se dogovore da im treba (navodim banalan primjer) novi usisivac i odu ga zajedno kupiti jer je on musko i “zna” nesto o tome, mozda ga nekad i upali ko zna, ali nije sigurno prvi potegao pricu da treba novi usisivac.
-
zoomba
#450 Re: Institucija braka i današnji vakat
Je teskih zena