Ako je tako jednostavan, zašto postoje različita tumačenja istih stvari?Smrcak15 wrote:nema formula, u kuranu je jednostavan jezik koristen, pa cak i za komplicirane stvari koristen je jednostavan jezik da bi se opisale.Bloo wrote:Pa za širenje..Smrcak15 wrote:
kakva formula?
Inače ako stoji samo tako uopšteno onda ćemo se razbacivati i sa Grcima, Cosmic Egg modelom svemira kod Hindusa (i jedni i drugi su čak malo detaljnije to opisali) i to sve stoljećima prije Kurana...
Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
- MarlboroGold
#426 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
- Smrcak15
#427 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
pa evo i da ima nesto kod hindusa o tomeBloo wrote:Aham...Smrcak15 wrote:
nema formula, u kuranu je jednostavan jezik koristen, pa cak i za komplicirane stvari koristen je jednostavan jezik da bi se opisale.
znači stoji samo
MI smo moci svojom sazdali nebesa i mi smo njegovi Siritelji.
Ne znam...a da ipak nije mahnuo šta tamo od Hindusa?
Ima li logike da uzme sve stvari sto su tacne od drugioh naroda i ubaci u Kuranu, a da nista od njihovih pogresnih stvari ne ubaci, i to jos nepismena osoba kao Muhammed, ima li to logike svega ti???
- Bloo
- Globalna šefica
#428 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
I da ima kod hindusa. I to više razrađeno nego od jedne rečenice.Smrcak15 wrote: pa evo i da ima nesto kod hindusa o tome
Ima li logike da uzme sve stvari sto su tacne od drugioh naroda i ubaci u Kuranu, a da nista od njihovih pogresnih stvari ne ubaci, i to jos nepismena osoba kao Muhammed, ima li to logike svega ti???
Čovjek nije bio bukvalno nepismen...plus nije bio gluh i slijep i zatvoren u pećinu bez doticaja sa iinformacijama
- Smrcak15
#429 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
nema moguci, nego je samo jedna moguca.Optimus Prime wrote:Radi se samo o jednom od mogucih prevoda, koji je i kao takav toliko neprecizan da u najboljem slucaju moze sluziti samo kao neosnovana spekulacija. Naucno gledano potpuno neupotrebljivo.Smrcak15 wrote:da jasno i cisto kaze se u KuranuOptimus Prime wrote: Hoces da kazes da se radi o opceprihvacenoj cinjenici da je ustvari Muhamed, a ne Hubble prvi opisao sirenje svemira?
Predlazem ti da odes na najblizi institut za astronomiju i da im izneses tu tezu.
Javi nam kako je ispalo.
Has a single muslim before 1920 translated it as expanding ?
Yes of course ...
the meaning according to some old Quranic tafsir (the following is the arabic quotes are translated into English):
1- Tafsir muqatel ibn solaiman (year AD 767)
means: we are able to expand it as we want.
تفسير مقاتل بن سليمان/ مقاتل بن سليمان (ت 150 هـ
{ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ } [آية: 47] يعني نحن قادرون على أن نوسعها كما نريد
2- Tafsir Bahr alolum , (year 985)
means: we are able to expand it as we will.
(فسير بحر العلوم/ السمرقندي
{ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ } يعني نحن قادرون على أن نوسعها كما نريد
3- Tafsir alfayruz abadi (year 1414)
means : we we are expanding it as we will.
{ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ } لها ما نشاء
تفسير القرآن/ الفيروز آبادي (ت817
4- Tafsir Alnukat waloyon (year 1058)
means : we are able to make the heaven expanding more that it is already expanded.
تفسير النكت والعيون/ الماوردي (ت 450 ه)
الثاني: لموسعون السماء، قاله ابن زيد.
الثالث: لقادرون على الاتساع بأكثر من اتساع السماء.
5 - Tafsir Alqasemy : (year 1913 )
means: we are able to expand it, more than it is already expanded.
تفسير محاسن التأويل / محمد جمال الدين القاسمي (ت 1332هـ
{ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ } أي: لقادرون على الإيساع، كما أوسعنا بناءها
6- Tafsir Altabarani (year 970)
means :we expand the heaven in every direction.
تفسير التفسير الكبير / للإمام الطبراني (ت 360 ـ)
{ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ }؛ في السَّماء على الأرضِ في كلِّ جهاتٍ
Etc ,etc,etc .......................
- victom
#430 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
pa dobro ako je ON stvorio sve, ne bi trebao biti sadista i lupati gluposti preko Kur'ana.Smrcak15 wrote:victom wrote: e vidiš, i ja se bojim smrti. svako se boji, manje više.
Ali šta će biti poslije nije me trunke strah, jer da ima neka viša sila (bog, vanzemaljci, matrix, simulacija, whatever), ja sam 100% načisto sasobom.
Ako kojim slučaje bude boga (ovog iz Kur'ana) , ja ću ga pitat, je li bio napušen ili drogiran kada je stvarao svijet, jer ovo je bruka šta je uradio.
On se treba pravdati, ne ja !
Više me brine da li propustiti akciju u Bingu, nego šta je poslije smrti.
Šta više radujem se, jer ne može gore biti nego ova sapunica na zemlji.Ako kojim slučaje bude boga (ovog iz Kur'ana) , ja ću ga pitat, je li bio napušen ili drogiran kada je stvarao svijet, jer ovo je bruka šta je uradio.
On se treba pravdati, ne ja !
da se On tebi pravda, onaj koji je stvorio univerzum da se meni i tebi pravdahajde otidji Trumpu i reci mu da pocisti ulicu u Washingtonu , da je pometla cijelu....nece proci druze moj, ako nemozes jednom obicnom covjeku narediti a da mozes nesto narediti gospodaru univerzuma.
uostalom evo i da ti se opravda, sta mislis kaze, ja sam vam dao savjete i upute a vi me niste slusali pa se divljali na zemlji. Onako fino ti objasni sve sta i kako, a ti se poslije slozis nakon detaljnog objasnjejna. pa ti kaze, eh sad kad sam ja objasnio situaciju daj da tebe sad procesljamo, kako ces se ti opravdati???
ovo na zemlji je raj sta je na onom svijetu u dzehennemu ako gledamo opise dzehennema.Šta više radujem se, jer ne može gore biti nego ova sapunica na zemlji
Implicira da ON ne postoji.
Implicira Muhamed je autor Kur'ana ili medij neke više paranormalne nedobronamjerne sile.
Ali pravedni ON ne postoji.
- Bloo
- Globalna šefica
#431 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
* naučne spoznajeharač wrote:Harry Potter i1. naucne cinjenice u Kuranu
2. brojcana cuda Kurana
3. buduci nagovjestaji
4. lingvisticka cuda Kurana
5. arheloska cuda Kurana
6. ljekovita cuda Kuran kroz exorcizam
- Smrcak15
#432 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
rijec sama po sebi je jednostavna za razumjeti, ali skoro pa nemoguce razumjeti sustinu onoga sta ta rijec opisuje.MarlboroGold wrote: Ako je tako jednostavan, zašto postoje različita tumačenja istih stvari?
recimo PUlsar
pulsar u Kuranu je opisan sa rijecima, da je to zvijezda koja kuca i probusuje.
nikoo ziv na planeti zemlji nije mogao da razumije sta to znaci da zvijezda Kuca, ko uopste moze da cuje zvijezde, sta uopste znaci da probusuje...niko to nije mogao znati sta to znaci, pa su normalno nagadjali u tefsirima sta bi to moglo biti, dok nauka to nije otkrila 1969 godine.
jedino pulsar mrtva zvijezda koja daje pulseve i kad se radioteleskopom snima daje pulseve kucanja, kao da neko kuca u vrata ili zid, i tako dok rotira odsiljava gamma zrake i neutrine koji probusuju materiju, prolaze kroz materiju na zemlji.
znaci sustina sta stvarno te rijeci znace je tek razgonjetnjenoo sa naucnim otkricima, tek se moglo reci ahaaaa, znaci na to to se misli...a bez nauke tesko da moze iko da zna, pa cak ni muhammed vjerujem da nije znao sustinu ovih ajeta iako je preko njega doslo, jer su ovi ajeti namijenjeni buducim generacijama nasim generacijama kada je uznapredovala tehnologija.
- Bloo
- Globalna šefica
#433 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
pijavica
pulsar
....
ima li šta o cryogenic chambers....
pulsar
....
ima li šta o cryogenic chambers....
- Smrcak15
#434 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
victom wrote: pa dobro ako je ON stvorio sve, ne bi trebao biti sadista i lupati gluposti preko Kur'ana.
Implicira da ON ne postoji.
Implicira Muhamed je autor Kur'ana ili medij neke više paranormalne nedobronamjerne sile.
Ali pravedni ON ne postoji.
kakve gluposti da cujempa dobro ako je ON stvorio sve, ne bi trebao biti sadista i lupati gluposti preko Kur'ana.
ako je muhammed autor Kurana zasto MUhammed u Kuranu iznosi svoje sramote, prijeti sa smrcu samom sebi, MUhammed kritikovan na nekoliko mjesta u Kuranu , zasto da Muhammed ako je pisac ovako o sebi pise???Implicira Muhamed je autor Kur'ana ili medij neke više paranormalne nedobronamjerne sile.
- Optimus Prime
#435 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Ove si zaboravio:Smrcak15 wrote:
English Translations of Verse 51:47 prior or around the time of Edwin Hubble's discovery in the 1930's of an expanding universe:
"...With power and skill did We construct the Firmament: for it is We Who create the vastness of space.... " (Surah 51:47). Yusufali
"...We have built the heaven with might, and We it is Who make the vast extent (thereof).... " (Surah 51:47). Pickthal
"...And the heaven, We raised it high with power, and most surely We are the makers of things ample.... " (Surah 51:47). Shakir
Sama cinjenica da se ajeti mogu tumaciti na razne nacine, njih same diskvalificira glede bilo kakve naucne rasprave.
Pogotovo kade se radi o ovako banalnim primjerima.
Last edited by Optimus Prime on 18/03/2018 00:05, edited 1 time in total.
- victom
#436 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
zato što je bio pametan i stručan prevarant.Smrcak15 wrote:
ako je muhammed autor Kurana zasto MUhammed u Kuranu iznosi svoje sramote, prijeti sa smrcu samom sebi, MUhammed kritikovan na nekoliko mjesta u Kuranu , zasto da Muhammed ako je pisac ovako o sebi pise???
kada pretjera, oslušne okolinu, i uputi par kritika sebi.
- MarlboroGold
#437 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Boldirano je i moja replika na njegov odgovor kojeg je uputio meni, pa da se ne ponavljamo.Optimus Prime wrote: Sama cinjenica da se ajeti mogu tumaciti na razne nacine, njih same diskvalificira glede bilo kakve naucne rasprave.
- victom
#438 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
malo nesretno izabran naslov

- HardcoreMX
#439 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
nisi ti dobar da tito kaze...
- Smrcak15
#440 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
nema moguci, nego je samo jedna moguca.Optimus Prime wrote:Radi se samo o jednom od mogucih prevoda, koji je i kao takav toliko neprecizan da u najboljem slucaju moze sluziti samo kao neosnovana spekulacija. Naucno gledano potpuno neupotrebljivo.Smrcak15 wrote: da jasno i cisto kaze se u Kuranu
[/quote]Has a single muslim before 1920 translated it as expanding ?
Yes of course ...
the meaning according to some old Quranic tafsir (the following is the arabic quotes are translated into English):
1- Tafsir muqatel ibn solaiman (year AD 767)
means: we are able to expand it as we want.
تفسير مقاتل بن سليمان/ مقاتل بن سليمان (ت 150 هـ
{ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ } [آية: 47] يعني نحن قادرون على أن نوسعها كما نريد
2- Tafsir Bahr alolum , (year 985)
means: we are able to expand it as we will.
(فسير بحر العلوم/ السمرقندي
{ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ } يعني نحن قادرون على أن نوسعها كما نريد
3- Tafsir alfayruz abadi (year 1414)
means : we we are expanding it as we will.
{ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ } لها ما نشاء
تفسير القرآن/ الفيروز آبادي (ت817
4- Tafsir Alnukat waloyon (year 1058)
means : we are able to make the heaven expanding more that it is already expanded.
تفسير النكت والعيون/ الماوردي (ت 450 ه)
الثاني: لموسعون السماء، قاله ابن زيد.
الثالث: لقادرون على الاتساع بأكثر من اتساع السماء.
5 - Tafsir Alqasemy : (year 1913 )
means: we are able to expand it, more than it is already expanded.
تفسير محاسن التأويل / محمد جمال الدين القاسمي (ت 1332هـ
{ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ } أي: لقادرون على الإيساع، كما أوسعنا بناءها
6- Tafsir Altabarani (year 970)
means :we expand the heaven in every direction.
تفسير التفسير الكبير / للإمام الطبراني (ت 360 ـ)
{ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ }؛ في السَّماء على الأرضِ في كلِّ جهاتٍ
Etc ,etc,etc .......................
Ove si zaboravio:
English Translations of Verse 51:47 prior or around the time of Edwin Hubble's discovery in the 1930's of an expanding universe:
"...With power and skill did We construct the Firmament: for it is We Who create the vastness of space.... " (Surah 51:47). Yusufali
"...We have built the heaven with might, and We it is Who make the vast extent (thereof).... " (Surah 51:47). Pickthal
"...And the heaven, We raised it high with power, and most surely We are the makers of things ample.... " (Surah 51:47). Shakir
Sama cinjenica da se ajeti mogu tumaciti na razne nacine, njih same diskvalificira glede bilo kakve naucne rasprave.
Pogotovo kade se radi o ovako banalnim primjerima.[/quote]
hoces li rijec po rijec da ti prevedemOve si zaboravio:
وَالسَّمَاءَ بَنَيْنَاهَا بِأَيْدٍ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ
Waalssamaa banaynaha biaydin wainna lamoosiAAoona
Waalssamaa - I nebo
banaynaha - smo stvorili
biaydin - sa moci
wainna - i Mi
lamoosiAAoona - smo NJegovi Siritelji
ova dio
Lamusiuna--- dolazi od glagola WAASI'A واسع, sto znaci siriti
kada se doda Mu prije siu, to znaci Siritelj,
naprimjer Hamd znaci zahvala, iz ove rijeci je izvedena rijec Muhammed
kada se doda Mu na Hamd,to jeste Muhammed znaci Onaj koji je hvaljen
tako isto je is sa Musiun, , glagol siriti Vasia, postaje Siritelj Musiun
ako analiziramo ovo
nigdje se u tekstu ne spominje sirina prostora the vastness of space"...With power and skill did We construct the Firmament: for it is We Who create the vastness of space.... " (Surah 51:47). Yusufali
niti se spominje the vast niti ample
I jos nesto da kazem:
DOk god ja imam pristup orginalnom tekstu Kurana i mogu da kontrolisem direktno sta pise ja cu biti deset koraka ispred vas po ovim pitanjima, nece te mi moci parirati sve dok ja imam kontrolu nad orginalnim tekstovima a vi se mozete samo oslanjati na ono sto vam neko preveo (a bogami ima i katastrofalni prevoda)
- Bloo
- Globalna šefica
#441 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Smrcak, svegati, smanji dozivljaj sa velicinom fonta...ubi..
i razmacima.,...
i razmacima.,...
- Smrcak15
#442 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
dobro, znaci to je tvoj arumentvictom wrote:zato što je bio pametan i stručan prevarant.Smrcak15 wrote:
ako je muhammed autor Kurana zasto MUhammed u Kuranu iznosi svoje sramote, prijeti sa smrcu samom sebi, MUhammed kritikovan na nekoliko mjesta u Kuranu , zasto da Muhammed ako je pisac ovako o sebi pise???
a sad mi reci sta je on htio postici da bude prevarant, da cujem ???
sta mu je cilj bio da vara ljude ?
- victom
#443 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
ženeSmrcak15 wrote:dobro, znaci to je tvoj arumentvictom wrote:zato što je bio pametan i stručan prevarant.Smrcak15 wrote:
a sad mi reci sta je on htio postici da bude prevarant, da cujem ???![]()
- Optimus Prime
#444 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Objasnili smo ti je vise puta da pulzari nisu zvijezde, nego nebeska tijela potpuno drugacijih karakteristika.Smrcak15 wrote:rijec sama po sebi je jednostavna za razumjeti, ali skoro pa nemoguce razumjeti sustinu onoga sta ta rijec opisuje.MarlboroGold wrote: Ako je tako jednostavan, zašto postoje različita tumačenja istih stvari?
recimo PUlsar
nikoo ziv na planeti zemlji nije mogao da razumije sta to znaci da zvijezda Kuca, ko uopste moze da cuje zvijezde, sta uopste znaci da probusuje...niko to nije mogao znati sta to znaci, pa su normalno nagadjali u tefsirima sta bi to moglo biti, dok nauka to nije otkrila 1969 godine.
jedino pulsar mrtva zvijezda koja daje pulseve i kad se radioteleskopom snima daje pulseve kucanja, kao da neko kuca u vrata ili zid, i tako dok rotira odsiljava gamma zrake i neutrine koji probusuju materiju, prolaze kroz materiju na zemlji.
znaci sustina sta stvarno te rijeci znace je tek razgonjetnjenoo sa naucnim otkricima, tek se moglo reci ahaaaa, znaci na to to se misli...a bez nauke tesko da moze iko da zna, pa cak ni muhammed vjerujem da nije znao sustinu ovih ajeta iako je preko njega doslo, jer su ovi ajeti namijenjeni buducim generacijama nasim generacijama kada je uznapredovala tehnologija.
Takodjer ti je vise puta objasnjeno niti kucaju niti buse.
- Smrcak15
#445 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
victom wrote:ženeSmrcak15 wrote:dobro, znaci to je tvoj arumentvictom wrote: zato što je bio pametan i stručan prevarant.
a sad mi reci sta je on htio postici da bude prevarant, da cujem ???![]()
bravo
Kada su delegacija glavesina Mekke dosli Muhamemdovoj kuci da popricaju sa njim da ga uvjere da ostavi islam i tome cemu poziva, rekli su mu
ako hoces da budes kralj medju nama, bit ces kralj, ako hoces blago, dobit ces blaga , zlato i srebro, ako hoces najljepse zene u gradu, dobit ces da izbares najljepse samo se ostavi. kada ih je saslusao, rekao im je , jeste li zavrsili sa izlaganjem, kada bi mi dali sunce u jednu ruku a mjesec u drugu ne bi ostavio ovo cemu pozivam.
eh sad ti nama objasni nakon ovoga kako je on trazio zene ako su mu nudjenje najljepse zene u gradu samo da ostavi islam, pa to odbio??
sta ces sad naci kao izgovor da mu je znati???
ti covjce nagadjas kako bi zastitio svoje nevjerstvo
- Smrcak15
#446 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
sa NASA:ine straniceOptimus Prime wrote:Objasnili smo ti je vise puta da pulzari nisu zvijezde, nego nebeska tijela potpuno drugacijih karakteristika.Smrcak15 wrote:rijec sama po sebi je jednostavna za razumjeti, ali skoro pa nemoguce razumjeti sustinu onoga sta ta rijec opisuje.MarlboroGold wrote: Ako je tako jednostavan, zašto postoje različita tumačenja istih stvari?
recimo PUlsar
Neutron stars
https://nasa.tumblr.com/post/1608078819 ... -are-weird
"...Some neutron stars, called pulsars, emit streams of light that we see as flashes because the beams of light sweep in and out of our vision as the star rotates. "

Pulsar
https://bs.wikipedia.org/wiki/Pulsar
Pulsari su vrsta neutronskih zvijezda, promjera oko 10 km, koje se vrlo brzo rotiraju.
kome vjerovati NASI ili vama ???
zvuk pulsara koji kucajuTakodjer ti je vise puta objasnjeno niti kucaju
https://en.wikipedia.org/wiki/Gamma_rayniti buse
Gamma rays (also called gamma radiation), denoted by the lower-case Greek letter gamma (γ or {\displaystyle \gamma } \gamma ), are penetrating electromagnetic radiation
https://www.scientificamerican.com/arti ... -neutrino/
because neutrinos are the only particles that can penetrate the very dense material produced in a collapsing star;
Last edited by Smrcak15 on 18/03/2018 00:36, edited 1 time in total.
- Optimus Prime
#447 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Nije uopste bitno da li si ti u stanju da ispravnije prevodis sa arapskog nego ostali islamski autoriteti, navedeni u mojim primjerima.Smrcak15 wrote:
DOk god ja imam pristup orginalnom tekstu Kurana i mogu da kontrolisem direktno sta pise ja cu biti deset koraka ispred vas po ovim pitanjima, nece te mi moci parirati sve dok ja imam kontrolu nad orginalnim tekstovima a vi se mozete samo oslanjati na ono sto vam neko preveo (a bogami ima i katastrofalni prevoda)
Sama cinjenica da postoje razliciti prevodi diskvalificira taj ajet glede bilo kakve naucne rasprave. Da barem imas neki opsirniji i precizniji opis onda bi se ta viseznacnost mogla donekle ignorisati. Ali u biti imas samo jednu banalnu izjavu, izvucenu iz konteksta iz uz pomocu tog buzzworda konstruises svoje nebulozne teorije.
Last edited by Optimus Prime on 18/03/2018 00:33, edited 1 time in total.
- HardcoreMX
#448 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Optimus Prime wrote:Objasnili smo ti je vise puta da pulzari nisu zvijezde, nego nebeska tijela potpuno drugacijih karakteristika.Smrcak15 wrote:rijec sama po sebi je jednostavna za razumjeti, ali skoro pa nemoguce razumjeti sustinu onoga sta ta rijec opisuje.MarlboroGold wrote: Ako je tako jednostavan, zašto postoje različita tumačenja istih stvari?
recimo PUlsar
- MarlboroGold
#449 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
Dobar dubstep 
- Smrcak15
#450 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?
ja sam ti detaljno preveo, i pokazao gdje oni su pogresno preveliOptimus Prime wrote:Nije uopste bitno da li si ti u stanju da ispravnije prevodis sa arapskog nego ostali islamski autoriteti, navedeni u mojim primjerima.Smrcak15 wrote:
Sama cinjenica da postoje razliciti prevodi diskvalificira taj ajet glede bilo kakve naucne rasprave. Da barem imas neki opsirniji i precizniji opis onda bi se ta viseznacnost mogla donekle ignorisati. Ali u biti imas samo jednu banalnu izjavu, izvucenu iz konteksta iz uz pomocu tog buzzworda konstruises svoje nebulozne teorije.
hajde ti sad meni pokazi gdje sam ja to pogresno preveo
ja ti i dalje kazem, nemozes se ti samnom nositi dok god mogu da analiziram na arapskom jer ga znam citati, jednostavno nemas materijala da mi se suprostavis po tom pitanju, osima prevoda koje ti neko drugi , ti si ovisan o drugim prevodima , dok ja nisam, ja mogu da licno kontrolisem sta pise u orginalu, i zato sam deset koraka ispred vas po pitanju orginalnog teksta Kurana.
Last edited by Smrcak15 on 18/03/2018 00:41, edited 1 time in total.