Connaisseur Karlin wrote:triconja wrote:
Postavio sam ti pitanje jesil ikad bila vjernica a nikad da odgovoris. Da hoces odgovoriti dao bih ti odgovor zasto se to radi.
nemoj mi se vise obracati, kad primjetim da nesto nije u radu sa osobom, ne zelim daljnju konverzaciju

Evo da kazem sto sam ti bas postavio pitanje jesi li ikad bila vjernica, naime mislio sam ako das potvrdan odgovor da napisem razlog pitanja a negativan odgovor da pokusam da objasnim kako okolina djeluje na to kako mi razmisljamo.
Okolina ima ogroman uticaj na nas zivot, od rodjenja smo tabula rasa (kazu psiholozi) i od roditelja i okoline pokupimo par instrukcija koje ce nas voditi kroz zivot kao pravilne i najbolje na svijetu. Naravno ovo vazi do prve prilike kad utvrdimo da misljenje i rijeci autoriteta ne moraju biti istina. Nekad autoritet iskoristava tu moc nad slabijim da bi usadjivao neke svoje ideje i tako oblikovao tabulu rasu, radeci modifikacije koda na ploci. Kad se shvati jacina same tradicije i kulture na razvoj individue tek se onda moze govoriti o uticaju religije. Religija sluzi da se jos vise zacementira ideja da ne treba propitivati autoritet i navode se razni obrasci ponasanja koje bi trebali pratiti ali se najveci dio odnosi na to da treba postovati autoritet bez propitivanja, jer bi autoritet trebao znati najbolje.
Religija se moze razumjeti na vise nacina, u zavisnosti od osobe do osobe, neko o religiji razmislja kao o prastarim bajkama iz kojih se moze izvuci pouka da je porodica najvaznija, da treba stalno ici i propitivati sva znanja o svijetu i milijardu drugih interpretacija. Neko ce postati jos liberalniji nakon sto bude upoznat sa religijom a neko ce postati fanatik. Religija je sredstvo kontrole sirokih masa a da bi religija bila fleksibilna za razne kulture i narode potrebno je da da neke olaksice za novopreobracene u vidu tolerancije prema obicajima i kulturi. Ili ono bjese da je religija nesto drugo?
Sad da nesto kazem o toleranciji. Prvo bih da postavim jedan citat koji se veze za herodota, kako on vidi kulturu i tradiciju
If anyone, no matter who, were given the opportunity of choosing from amongst all the nations in the world the set of beliefs which he thought best, he would inevitably—after careful considerations of their relative merits—choose that of his own country. Everyone without exception believes his own native customs, and the religion he was brought up in, to be the best; and that being so, it is unlikely that anyone but a madman would mock at such things. There is abundant evidence that this is the universal feeling about the ancient customs of one's country.
Tolerancija je u biti prihvatanje necega sa cime se mi i ne moramo slagati kao nesto sto necemo "ubijati", ili bolje receno odbacivati. Prihvatanje narodnih obicaja i religije pojedinca bi trebao biti cilj tolerancije, jer i u ljudskim pravima imamo klauze koje kazu da je pravo covjeka pravo na izrazavanje i pravo na religiju. Svaki nas pokusaj osporavanja necije tradicije je ugrozavanje njegovih prava jer kako kaze
Član 18.
Svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere; ovo pravo uključuje slobodu promjene vjere ili ubjeđenja i slobodu da čovjek bilo sam ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, manifestuje svoju vjeru ili ubjeđenje pitem nastave, vršenja kulta i obavljanja obreda.
Član 19.
Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvata i pravo da ne bude uznemiravan zbog svoga mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obavještenja i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice.
Gledao sam par dokumentaraca o zivotu ljudi koji su izolirani od svijeta ili sto bi se narodski reklo divljaka i u dosta zajednica se praktikuje obrezivanje muskaraca i to se ne radi tako sto se nekog natjera na taj cin nego je ako hoce da uradi uradi, ako nece nece, nema prisile. Niko mu ne prijeti da ce ga ubiti ako to ne uradi. Vidio sam i da zene podrzaju obrezivanje zenske djece u pojedinim narodima i kako sam procito to se radi bez prisile (barem u nekim djelovima svijeta). Dosta se radi propaganda da to nije dobro u tim zemljama ali i dalje ta tradicija prezivljava i postuje se. Vjera nema toliko uticaja na istu jer ha bili krscani ha muslimani i jedni i drugi obrezuju i musku i zensku djecu u nekim zemljama.
Nakon svega navedenog imao sam unutrasnju borbu jel ja prihvatam to kao dobro i nesto sto bi svako trebao raditi ili kao neko zlo, i naravno kao svako razumno bice (neko ko nije odrasto u toj sredini, sto ne mora bas znaciti razumno bice jer su i razne obicaje indijanaca gledali kao na nesto sto se treba ukloniti i vidjeli smo kako se ta rabota zavrsila) odlucim u sebi da to nije uredu. Ali posto sam tolerantan prema drugacijem napisem da postujem to u slucaju da ta cura da pristanak, ili barem majka te curice.
Ne bih sad da idem do koje mjere moze da ide tolerancija i kako neko sa drugacijim pogledom na svijet moze napadati sve sto je drugacije i misliti da je on superioran u odnosu na druge i da ostali samom njegovom pojavom moraju svrsavati u gace i obrisati hiljade godina tradicije i citavu kulturu da bi bili "moderni" i prihvaceni od strane istog. Imam dosta prijateljica iz djetinjstva koje su usle u vjeru svojom voljom (i pokrile se) i ja ih postujem, znam par slucajeva da su pojedini sklopili brak nakon 18e godine, naravno postujem i to. Ne mora znaciti da to sto ja mislim da su islamski obicaji koji su njegovani na ovom prostoru od osmanlija do danas pogresni i da nisu za danasnji vakat mi daje pravo da ja napadam neciju slobodu izrazavanja i vjerovanja ili to sto ja mislim da su premladi mi ne daje za pravo da ja napadam njihovu odluku.