Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

Connaisseur Karlin

#426 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Connaisseur Karlin »

SaraFina wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
SaraFina wrote:
Sta se smiješ a bio se napolaaaaa zaljubiooo :D
SaraFina, imal netko za mene, da mi bude forumska ljubav :D

Nisi mi ponovila pitanje, inace bih ti rado odgvorila :)

Tebi je arzo tajna simpatija :D

Pitanje evo u vezi sunećenja. Navodno svako peto dijete kod nas u Austriji zbog nepravilne higjene ima problem sa polnim organom do puberteta. Nekada je nužna hiruška intervencija obrezivanja. Šta bi napravila da ti kao majka nisi se dovoljno dobro informisala i da je mališanu tvoja nesvjesna nebriga izazvala problem. Bi li pristala na "sakaćenje" ?
arzi sam drugoj temi podvukla da su Skoprije spomenute u Bibliji :D arzo je pametan, ali je pretvrdogalv, cak je tvrdogalviji od mene :D

SaraFina, sin moje prijatejice, katolici, je operisao sa 6 godina, izrvsna higijena, a njen drugi sin nema problema :)

Pedijatar najcesce obrazlzi roditeljima kako ocistiti penis djeteta , danas su roditleji vise informisani o tome , a Zoya je sa lijepo rekla, podloznost infekcijama :thumbup:

Desavaju se problemi sa povlacenjem kozice, i cesce se uradi mali rez sa strane , bez skidanja kozice, ili se uradi djelomicna sirkumzacija , znaci, nije svaki kirsurski zahavt potpuna sirkumzacija :)
Irsar

#427 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Irsar »

riverflow wrote:
Irsar wrote: - za žene, ako prihvataju, onda moraju prihvatiti i neke restrikcije u vezi sa pokazivanjem svoje ljepote. Te restrikcije nisu apsolutne, varijacije postoje i td., ali su te restrikcije takve kakve jesu radi njihovog i svačijeg drugog dobra. Ako žele da odbace te restrikcije, pa, eto im nek' se nauživaju ovog svijeta dok još mogu, jer u Ahiretu udjela neće imati.
a oprosti molim te, kakvo to dobro donose te restrikcije?
Sprječavanje grijeha, na primjer. Ili promocija reda, normalnosti, dobra i tako dalje. Ne misliš valjda da ne treba imati nikakva ograničenja?
i šta bi to značilo "nek´se nauživaju ovog svijeta dok još mogu" ? A muškarci, za njih nema ovaj-onaj svijet po pitanju uživancije?
Ovo zadnje nisam rekao. Što se tiče prvog, pa Allah svakome daje šta taj neko želi, ali uz posljedice. Ako ti je draži ovaj svijet od Božijeg zadovoljstva, onda ćeš ovaj svijet i dobiti, posljedica čega je gubitak Božijeg zadovoljstva i u konačnici Ahireta (Božije zadovoljstvo je i dalje važnije od svega).
Irsar

#428 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Irsar »

Nurudin wrote:a likovi poput Smrčka će da terorišu ljude okolo sa svojim besmislicama.
:lol: :lol: :lol:
triconja

#429 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

triconja wrote:
Postavio sam ti pitanje jesil ikad bila vjernica a nikad da odgovoris. Da hoces odgovoriti dao bih ti odgovor zasto se to radi.
nemoj mi se vise obracati, kad primjetim da nesto nije u radu sa osobom, ne zelim daljnju konverzaciju :)
Evo da kazem sto sam ti bas postavio pitanje jesi li ikad bila vjernica, naime mislio sam ako das potvrdan odgovor da napisem razlog pitanja a negativan odgovor da pokusam da objasnim kako okolina djeluje na to kako mi razmisljamo.

Okolina ima ogroman uticaj na nas zivot, od rodjenja smo tabula rasa (kazu psiholozi) i od roditelja i okoline pokupimo par instrukcija koje ce nas voditi kroz zivot kao pravilne i najbolje na svijetu. Naravno ovo vazi do prve prilike kad utvrdimo da misljenje i rijeci autoriteta ne moraju biti istina. Nekad autoritet iskoristava tu moc nad slabijim da bi usadjivao neke svoje ideje i tako oblikovao tabulu rasu, radeci modifikacije koda na ploci. Kad se shvati jacina same tradicije i kulture na razvoj individue tek se onda moze govoriti o uticaju religije. Religija sluzi da se jos vise zacementira ideja da ne treba propitivati autoritet i navode se razni obrasci ponasanja koje bi trebali pratiti ali se najveci dio odnosi na to da treba postovati autoritet bez propitivanja, jer bi autoritet trebao znati najbolje.

Religija se moze razumjeti na vise nacina, u zavisnosti od osobe do osobe, neko o religiji razmislja kao o prastarim bajkama iz kojih se moze izvuci pouka da je porodica najvaznija, da treba stalno ici i propitivati sva znanja o svijetu i milijardu drugih interpretacija. Neko ce postati jos liberalniji nakon sto bude upoznat sa religijom a neko ce postati fanatik. Religija je sredstvo kontrole sirokih masa a da bi religija bila fleksibilna za razne kulture i narode potrebno je da da neke olaksice za novopreobracene u vidu tolerancije prema obicajima i kulturi. Ili ono bjese da je religija nesto drugo?

Sad da nesto kazem o toleranciji. Prvo bih da postavim jedan citat koji se veze za herodota, kako on vidi kulturu i tradiciju
If anyone, no matter who, were given the opportunity of choosing from amongst all the nations in the world the set of beliefs which he thought best, he would inevitably—after careful considerations of their relative merits—choose that of his own country. Everyone without exception believes his own native customs, and the religion he was brought up in, to be the best; and that being so, it is unlikely that anyone but a madman would mock at such things. There is abundant evidence that this is the universal feeling about the ancient customs of one's country.
Tolerancija je u biti prihvatanje necega sa cime se mi i ne moramo slagati kao nesto sto necemo "ubijati", ili bolje receno odbacivati. Prihvatanje narodnih obicaja i religije pojedinca bi trebao biti cilj tolerancije, jer i u ljudskim pravima imamo klauze koje kazu da je pravo covjeka pravo na izrazavanje i pravo na religiju. Svaki nas pokusaj osporavanja necije tradicije je ugrozavanje njegovih prava jer kako kaze
Član 18.

Svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere; ovo pravo uključuje slobodu promjene vjere ili ubjeđenja i slobodu da čovjek bilo sam ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, manifestuje svoju vjeru ili ubjeđenje pitem nastave, vršenja kulta i obavljanja obreda.

Član 19.

Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvata i pravo da ne bude uznemiravan zbog svoga mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obavještenja i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice.
Gledao sam par dokumentaraca o zivotu ljudi koji su izolirani od svijeta ili sto bi se narodski reklo divljaka i u dosta zajednica se praktikuje obrezivanje muskaraca i to se ne radi tako sto se nekog natjera na taj cin nego je ako hoce da uradi uradi, ako nece nece, nema prisile. Niko mu ne prijeti da ce ga ubiti ako to ne uradi. Vidio sam i da zene podrzaju obrezivanje zenske djece u pojedinim narodima i kako sam procito to se radi bez prisile (barem u nekim djelovima svijeta). Dosta se radi propaganda da to nije dobro u tim zemljama ali i dalje ta tradicija prezivljava i postuje se. Vjera nema toliko uticaja na istu jer ha bili krscani ha muslimani i jedni i drugi obrezuju i musku i zensku djecu u nekim zemljama.

Nakon svega navedenog imao sam unutrasnju borbu jel ja prihvatam to kao dobro i nesto sto bi svako trebao raditi ili kao neko zlo, i naravno kao svako razumno bice (neko ko nije odrasto u toj sredini, sto ne mora bas znaciti razumno bice jer su i razne obicaje indijanaca gledali kao na nesto sto se treba ukloniti i vidjeli smo kako se ta rabota zavrsila) odlucim u sebi da to nije uredu. Ali posto sam tolerantan prema drugacijem napisem da postujem to u slucaju da ta cura da pristanak, ili barem majka te curice.

Ne bih sad da idem do koje mjere moze da ide tolerancija i kako neko sa drugacijim pogledom na svijet moze napadati sve sto je drugacije i misliti da je on superioran u odnosu na druge i da ostali samom njegovom pojavom moraju svrsavati u gace i obrisati hiljade godina tradicije i citavu kulturu da bi bili "moderni" i prihvaceni od strane istog. Imam dosta prijateljica iz djetinjstva koje su usle u vjeru svojom voljom (i pokrile se) i ja ih postujem, znam par slucajeva da su pojedini sklopili brak nakon 18e godine, naravno postujem i to. Ne mora znaciti da to sto ja mislim da su islamski obicaji koji su njegovani na ovom prostoru od osmanlija do danas pogresni i da nisu za danasnji vakat mi daje pravo da ja napadam neciju slobodu izrazavanja i vjerovanja ili to sto ja mislim da su premladi mi ne daje za pravo da ja napadam njihovu odluku.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#430 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

pedeset wrote:
Nurudin wrote:
pedeset wrote:Poniženi smo mi koji moramo čitati ovakve gluposti po netu. I to skoro pa svakodnevno. :bih:
Što čitaš , ko te goni ?
Pa da tako sam i mislio. Ipak vi niste neki domet ni intelekt, ali barem kroz sve ove godine sam očekivao smisleniji odgovor. To samo potvrđuje ko ste, i za šta ste se prodali. Prije vas je bilo mnogo intelektualnijih i pismenijih pa nisu uspjeli u toj nakani, a kamoli vi sa takvim "mozgom". Ali, neka vas, vi ste donekle iskušenje za iole obrazovanog muslimana/muslimanku, a znate nekad i nasmijati široke narodne mase svojom glupošću. Znam ja da je para draga, ali barem se potrudi opravdati to malo bijede što ti daju da otvaraš ovako debilne teme. Pa bolan, ja bih te odveo na ručak onako merhametli, samo da se ne blamiraš ovako javno, jer ti dobro znaš da od tih svojih "primanja" ni struju ne možeš platiti čestito.
i šta bi, jel Hamo ručo ?
triconja

#431 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Zoya wrote:Ukopa nas Nurudin. :-)

Nego, Island želi da uvede zabranu obrezivanja muške djece. Šta vi mislite o tome?
Mislim da bi to trebala biti odluka djece hoce li biti sunecena ili ne nakon sto napune neke godine, ili da se vrsi u slucaju problema ako bude potrebe. Naravno upitno je da li zaista roditelji zele najbolje za svoju djecu jer vidimo sa slucajem dobrovoljne vakcijacije, pa mislim da bi to bilo najbolje ostaviti za mladice nakon sto napune fond godina da sami biraju.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#432 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

triconja wrote:

Nego, Island želi da uvede zabranu obrezivanja muške djece. Šta vi mislite o tome?
Mislim da bi to trebala biti odluka djece hoce li biti sunecena ili ne nakon sto napune neke godine, ili da se vrsi u slucaju problema ako bude potrebe. Naravno upitno je da li zaista roditelji zele najbolje za svoju djecu jer vidimo sa slucajem dobrovoljne vakcijacije, pa mislim da bi to bilo najbolje ostaviti za mladice nakon sto napune fond godina da sami biraju.
šta se ima odlučivati ? odlučeno je prije 1400 godina sve, tvoje je samo da radiš po propisima
kojom nogom u wc, kojom rukom brišeš dupe...pa do toga gdje je Allah lociran , sve sve , naša vjera je savršena

:D
SaraFina

#433 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by SaraFina »

SaraFina wrote:

Pitanje evo u vezi sunećenja. Navodno svako peto dijete kod nas u Austriji zbog nepravilne higjene ima problem sa polnim organom do puberteta. Nekada je nužna hiruška intervencija obrezivanja. Šta bi napravila da ti kao majka nisi se dovoljno dobro informisala i da je mališanu tvoja nesvjesna nebriga izazvala problem. Bi li pristala na "sakaćenje" ?
arzi sam drugoj temi podvukla da su Skoprije spomenute u Bibliji :D arzo je pametan, ali je pretvrdogalv, cak je tvrdogalviji od mene :D

SaraFina, sin moje prijatejice, katolici, je operisao sa 6 godina, izrvsna higijena, a njen drugi sin nema problema :)

Pedijatar najcesce obrazlzi roditeljima kako ocistiti penis djeteta , danas su roditleji vise informisani o tome , a Zoya je sa lijepo rekla, podloznost infekcijama :thumbup:

Desavaju se problemi sa povlacenjem kozice, i cesce se uradi mali rez sa strane , bez skidanja kozice, ili se uradi djelomicna sirkumzacija , znaci, nije svaki kirsurski zahavt potpuna sirkumzacija :)
Slažem se da nije. Ali dešavaju se komplikacije na koje ne možeš utjecati ma kako dobro mislila djetetu. Jednostavno moraš ih prihvatiti te je ružno reći da je neko zbog toga "osakaćen"
Žena si, da ti nedaj bože odstrane dojku, drugačije bi baratala tim izrazima.
Connaisseur Karlin

#434 Re: da li je žena u islamu ponižena?

SaraFina wrote:
SaraFina wrote:

Slažem se da nije. Ali dešavaju se komplikacije na koje ne možeš utjecati ma kako dobro mislila djetetu. Jednostavno moraš ih prihvatiti te je ružno reći da je neko zbog toga "osakaćen"
Žena si, da ti nedaj bože odstrane dojku, drugačije bi baratala tim izrazima.
pa desavaju se komplikacije, i sto je sad problem !?

za sakacenje pisem ako je manjerno, iz drugih razloga,a koji neamju veze sa zdrastvenim komplikacijama

pa, i skidanje kozice klitorisa je sakacenje :)

nitko nece dobrovoljno odsjeci sebi dojku ;-)
Last edited by Connaisseur Karlin on 21/02/2018 23:00, edited 1 time in total.
SaraFina

#435 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by SaraFina »

Zoya wrote:Ne mora biti 'nesvjesnoa nebriga' u pitanju. Djete može biti podložno upalama iznutra.
Da i to moze biti razlog. Navela sam samo primjer.

@Ljubinka, Problem je što ne možeš komplikaciju nazvati sakaćenje. A da ne budu dvostruki aršini kad je obrezivanje u pitanju.
triconja

#436 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Nurudin wrote:
triconja wrote:

šta se ima odlučivati ? odlučeno je prije 1400 godina sve, tvoje je samo da radiš po propisima
kojom nogom u wc, kojom rukom brišeš dupe...pa do toga gdje je Allah lociran , sve sve , naša vjera je savršena

:D
Sve zavisi od tvoje interpretacije vjere a cak i ljudska prava su na tvojoj strani o mnogim odlukama (naravno misli se na stvari koje nece ugrozavati druga lica) koje ces praviti nakon neke tvoje verzije interpretacije iste.
Nurudin

#437 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

Vjerovatno najvrijednija rečenica iz čitave ove rasprave, koja precizno objašnjava slijepo religiozni mentalni sklop :
svaka interakcija s njim u cilju razmjene mišljenja,je čisto gubljenje vremena, budući da on isto kao zaseban proces ima na najnižem nivou, te funkcioniše po cikličnom principu naučenih obrazaca iz kojih ne može izaći.
MarlboroGold

#438 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by MarlboroGold »

Vidim da su glasovi fifty fifty, međutim ipak to nije realna slika stanja. Kad bi samo žene mogle glasati tad bi se i mogao donijeti validan zaključak.
Međutim, dok mi kuronje glasamo, a po postovima neki (kao šmrčak) čak i "znaju" kako je ženama i šta je za njih najbolje, nećemo dobiti istinite podatke. Islam se uglavnom i vrti oko muškog roda (pa i Allah je muškog roda :D) , tako da pretpostavljam da je 90% glasova "NE" došlo s muške strane.
Connaisseur Karlin

#439 Re: da li je žena u islamu ponižena?

SaraFina wrote:
Zoya wrote:Ne mora biti 'nesvjesnoa nebriga' u pitanju. Djete može biti podložno upalama iznutra.

@Ljubinka, Problem je što ne možeš komplikaciju nazvati sakaćenje. A da ne budu dvostruki aršini kad je obrezivanje u pitanju.
ne zovem zdrastvene komplikacije sakacenje , ali namjerno obrezivanje bez zdrastvenih razloga jeste , jer sakacenje ima ovdje akcenat na nonsense namjeri i besmislenoj svrhi namjere, a ne sa realnim zdrastvenim uzrocima :) svijesno skidanje kozice klitorisa je sto,sakacenje ili zrastvena potreba ?
triconja

#440 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

MarlboroGold wrote:Vidim da su glasovi fifty fifty, međutim ipak to nije realna slika stanja. Kad bi samo žene mogle glasati tad bi se i mogao donijeti validan zaključak.
Međutim, dok mi kuronje glasamo, a po postovima neki (kao šmrčak) čak i "znaju" kako je ženama i šta je za njih najbolje, nećemo dobiti istinite podatke. Islam se uglavnom i vrti oko muškog roda (pa i Allah je muškog roda :D) , tako da pretpostavljam da je 90% glasova "NE" došlo s muške strane.
A gledaj najveceg paradoksa, ustav garantira njemu pravo na slobodu religije :lol:

Član 2.
1. Diskriminacija, zasnovana na vjeri ili uvjerenju, označava svako isključivanje, ograničavanje, davanjep rednosti, izostavljanje ili svako drugo razlikovanje koje je zasnovano na religiji ili uvjerenju, a koje ima cilj ili se njime može postići - direktno ili indirektno, namjerno ili nenamjerno - ukidanje ili umanjivanje priznanja, jednakog uživanja i ostvarivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda u građanskim, političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim stvarima.
Član 4.
1. Svako ima pravo na slobodu vjere i uvjerenja, uključujući slobodu javnog ispovijedanja, odnosno neispovijedanja vjere. Isto tako, svako ima pravo prihvatiti ili promijeniti vjeru, kao i slobodu - bilo sam ili u zajednici s drugima, javno ili privatno - da na bilo koji na čin očituje svoja vjerska osjećanja i uvjerenja obavljanjem obreda, izvršavanjem i pridržavanjem vjerskih propisa, držanjem do obi čaja i drugih vjerskih aktivnosti. Svako ima pravo na vjersku pouku, koju će vršiti samo osobe koje na tu službu imenuje službeno tijelo ili predstavnik njegove crkve ili vjerske zajednice, kako u vjerskim ustanovama tako u javnim i
privatnim predškolskim ustanovama i osnovnim školama i višim nivoima obrazovanja što će se regulirati posebnim propisima.
Niemand

#441 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Niemand »

Ja ne kontam sta ti sad konkretno hoces od nas ili sa nama, vatever, ponizenim? Mislim, kako ti zamisljas sprovodjenje tog svog izbacivanja iz nekakve nase tradicije? Izbacivanje cega tacno? Tvrdis da je tradicija bosanskih muslimana obrezivati zene? Jel ima zivih primjeraka od makar 70 godina te tradicije?

Muslimani bosne, sandzaka, albanije, makedonije i kosova, iako su islam i znanje o islamu primili od iste skupine, nemaju istu tradiciju. Cak iako su u jugoslaviji bili u laicki receno, jednom dzematu, nekoliko decenija.

Sve tvoje ankete na ovom forumu imaju nesto zajednicko-oni koji se ne slazu s tobom su redovno budale i ne znaju sta govore il, kao sto si podavno skico, imaju problema sa identitetom (iskljucivo jer se ne slazu s tobom).
kerima1

#442 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

Nurudin wrote:Vjerovatno najvrijednija rečenica iz čitave ove rasprave, koja precizno objašnjava slijepo religiozni mentalni sklop :
svaka interakcija s njim u cilju razmjene mišljenja,je čisto gubljenje vremena, budući da on isto kao zaseban proces ima na najnižem nivou, te funkcioniše po cikličnom principu naučenih obrazaca iz kojih ne može izaći.
Bas zato treba imati razumijevanja prema istima.
iz kojih ne može izaći.
triconja

#443 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

SaraFina wrote:

ne zovem zdrastvene komplikacije sakacenje , ali namjerno obrezivanje bez zdrastvenih razloga jeste , jer sakacenje ima ovdje akcenat na nonsense namjeri i besmislenoj svrhi namjere, a ne sa realnim zdrastvenim uzrocima :) svijesno skidanje kozice klitorisa je sto,sakacenje ili zrastvena potreba ?
Sta imas da kazes na to da i ustav bosne tolerise razne obicaje?
triconja

#444 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

Niemand wrote:Ja ne kontam sta ti sad konkretno hoces od nas ili sa nama, vatever, ponizenim? Mislim, kako ti zamisljas sprovodjenje tog svog izbacivanja iz nekakve nase tradicije? Izbacivanje cega tacno? Tvrdis da je tradicija bosanskih muslimana obrezivati zene? Jel ima zivih primjeraka od makar 70 godina te tradicije?

Muslimani bosne, sandzaka, albanije, makedonije i kosova, iako su islam i znanje o islamu primili od iste skupine, nemaju istu tradiciju. Cak iako su u jugoslaviji bili u laicki receno, jednom dzematu, nekoliko decenija.

Sve tvoje ankete na ovom forumu imaju nesto zajednicko-oni koji se ne slazu s tobom su redovno budale i ne znaju sta govore il, kao sto si podavno skico, imaju problema sa identitetom (iskljucivo jer se ne slazu s tobom).
To je problem na svakoj temi sa vecinom forumasa a svi se kunu u toleranciju i demokratiju :thumbup:
Connaisseur Karlin

#445 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Niemand wrote:Ja ne kontam sta ti sad konkretno hoces od nas ili sa nama, vatever, ponizenim? Mislim, kako ti zamisljas sprovodjenje tog svog izbacivanja iz nekakve nase tradicije? Izbacivanje cega tacno? Tvrdis da je tradicija bosanskih muslimana obrezivati zene? Jel ima zivih primjeraka od makar 70 godina te tradicije?

a od danas svi ste masovno poceli pisati o bosasnkom islamu :)

nekad je i bosanski islam prakticirao drugacije tradicije u BiH: prisilno nosenje hidzaba i burke :)
SaraFina

#446 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by SaraFina »

SaraFina wrote:

Obrezivanje žena nisam pominjala. Ta gnusna pojava mi je za zasebne teme. Govorim o statistikama da je po tebi svaki sedmi muśkarac osakaćen i svaka žena koja je odstranila recimo dojku, jajnike ili maternicu invalid ili osakaćena takodjer?
Bilo ti besmisleno ili ne pored običaja i vjere, ljudi imaju i strah od komplikacija pa taj obred obavljaju.
Nurudin

#447 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

kerima1 wrote:
Nurudin wrote:Vjerovatno najvrijednija rečenica iz čitave ove rasprave, koja precizno objašnjava slijepo religiozni mentalni sklop :
Bas zato treba imati razumijevanja prema istima.
iz kojih ne može izaći.
pa jes ...ako Allah neće da izađu, neće ni izaći :D
kerima1

#448 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by kerima1 »

pa jes ...ako Allah neće da izađu, neće ni izaći
To je. :mrgreen: :-D
Last edited by kerima1 on 21/02/2018 23:17, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#449 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by MarlboroGold »

triconja wrote:
MarlboroGold wrote:Vidim da su glasovi fifty fifty, međutim ipak to nije realna slika stanja. Kad bi samo žene mogle glasati tad bi se i mogao donijeti validan zaključak.
A gledaj najveceg paradoksa, ustav garantira njemu pravo na slobodu religije :lol:

Član 2.
1. Diskriminacija, zasnovana na vjeri ili uvjerenju, označava svako isključivanje, ograničavanje, davanjep rednosti, izostavljanje ili svako drugo razlikovanje koje je zasnovano na religiji ili uvjerenju, a koje ima cilj ili se njime može postići - direktno ili indirektno, namjerno ili nenamjerno - ukidanje ili umanjivanje priznanja, jednakog uživanja i ostvarivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda u građanskim, političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim stvarima.
Član 4.
1. Svako ima pravo na slobodu vjere i uvjerenja, uključujući slobodu javnog ispovijedanja, odnosno neispovijedanja vjere. Isto tako, svako ima pravo prihvatiti ili promijeniti vjeru, kao i slobodu - bilo sam ili u zajednici s drugima, javno ili privatno - da na bilo koji na čin očituje svoja vjerska osjećanja i uvjerenja obavljanjem obreda, izvršavanjem i pridržavanjem vjerskih propisa, držanjem do obi čaja i drugih vjerskih aktivnosti. Svako ima pravo na vjersku pouku, koju će vršiti samo osobe koje na tu službu imenuje službeno tijelo ili predstavnik njegove crkve ili vjerske zajednice, kako u vjerskim ustanovama tako u javnim i
privatnim predškolskim ustanovama i osnovnim školama i višim nivoima obrazovanja što će se regulirati posebnim propisima.
Ma to je silovanje mozga. Apsolutna zloupotreba demokratije i demokratskih vrijednosti kako bi svoje propagirali na svakom mjestu u svakom trenutku, a ne smiješ uputiti kritiku na ta njihova uvjerenja i u startu te etiketiraju kao islamofoba... pa ti budi pametan. Vidi se da je taj ustav pravljen u skladu sa crkvama i IZ. Živo me interesuje šta im znači "zasnovana na vjeri ili uvjerenju" - da li se uvjerenje odnosi i na ateizam, agnosticizam i ostalo? Ako ne, imali bi pravo da se žalimo, jer i navedeno se odnosi na "uvjerenja".
Connaisseur Karlin

#450 Re: da li je žena u islamu ponižena?

SaraFina wrote:
SaraFina wrote:

Obrezivanje žena nisam pominjala. Ta gnusna pojava mi je za zasebne teme. Govorim o statistikama da je po tebi svaki sedmi muśkarac osakaćen i svaka žena koja je odstranila recimo dojku, jajnike ili maternicu invalid ili osakaćena takodjer?
Bilo ti besmisleno ili ne pored običaja i vjere, ljudi imaju i strah od komplikacija pa taj obred obavljaju.
da, skidanje kozice klitorisa je pojava koju Islamski Zakon tolerise ,a vec se desilo u BiH neoliko primjera , a isti bi se sprijecili da Islamski Zakon ima zabranu prakticiranja, ipak je ovo 21 stoljece

statistika dominatno katolickih i pravoslavnih , luteranskih sredina kaze drugacije : vlro malo obrezanih :) treba analizriati statisku po drzavama i regijama :thumbup: Nema straha od komplikacije, masa krscana zivi bez straha :-D Strah se desava kad se nekome uvrti ideja u glavu da se to mora uraditi da bi se sprijecilo :-) :D
Post Reply